REVISTA PRESEI 06.02. 2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 februarie 2017

REVISTA PRESEI 06.02. 2017

ADEVARUL

Ziua a 6-a de proteste: 600.000 de oameni în stradă în toată ţara

Manifestaţiile contra OUG privind codurile penale au continuat duminică, ziua în care a fost înregistrat "cel mai mare protest" contra Ordonanţei 13, chiar dacă aceasta a fost abrogată. Peste jumătate de milion de oameni au ieşit în stradă în toată ţara, iar în Bucureşti aproximativ 300.000 de persoane au cerut demisia Guvernului, scandând "Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi". Oamenii spun că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, trebuie să răspundă pentru ce au făcut şi să îşi dea demisia.

Strada a câştigat prima bătălie. Războiul pe Codul Penal se mută în Parlament

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a abrogat, duminică, în miezul zilei, ordonanţa de urgenţă adoptată pe 1 februarie, în miez de noapte, care a modificat radical legislaţia penală (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală). Tehnic vorbind, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă ( numărul 14) care a abrogat toxica ordonanţă de urgenţă (numărul 13), decizie care a scos în stradă sute de mii de oameni în întreaga ţară. Disputa se mută în Parlament, acolo unde ordonanţa de urgenţă trebuie adoptată sau respinsă printr-o lege, dar şi la CCR, care poate îngropa definitiv proiectul sau îl va readuce la viaţă.

Dragnea aşteaptă reacţia lui Iohannis

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, duminică seară la România TV, despre abrogarea ordonanţei de urgenţă care modifică legislaţia penală şi protestele din ţară. Liderul social-democrat a declarat că aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să le ceară celor din stradă să înceteze protestele în condiţiile în care ordonanţa a fost deja abrogată, iar România are nevoie de stabilitate.

Premierul Sorin Grindeanu: Nu îmi dau demisia

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că nu demisionează, răspunzând unei întrebări referitoare la solicitările protestatarilor din Piaţa Victoriei, care au cerut constant demisia Guvernului. El a recunoscut că în privinţa OUG de modificare a codurilor penale "tot ceea ce înseannă bătălia comunicaţională a fost pierdută" de către Guvern, care nedorind escaladarea confruntării între cele două tabere a decis să facă un pas înapoi. Sorin Grindeanu a mai declarat că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine în cazul OUG privind codurile penale, după care va lua decizia legată de ceea ce înseamnă poziţia acestuia la minister.

Becali a coborât din Palat si s-a dus in Piaţa Victoriei!

Becali i-a criticat pe liderul PSD Liviu Dragnea si pe premierul Sorin Grindeanu. Spune că ambii trebuie să-si dea demisia din funcţiile pe care le ocupă si cere un nou Guvern. "Vreau pace! Dar nu poţi sta in pace cu lupul paznic la oi! Si cu căţelul cu rata in gură! Trebuie să-si dea demisia. Să guverneze, au câştigat alegerile, dar cu un alt prim-ministru. Iar Dragnea... la revedere. Să se mute la Teleorman, acolo merge şmecheria. Şmecheraşii au rezultate acolo! Stau jumătate de ora din respect pentru lumea asta din piaţă! Vine lume din toata tara si eu sa nu vin de la doi paşi, de aici!", a spus Becali la protest.

Iniţiatoarea legii antifumat, Aurelia Cristea: "Dragnea are un plan de subjugare a Justiţiei acceptat de majoritatea liderilor"

Fost ministru şi parlamentar PSD, cu o experienţă de 20 de ani la toate nivelurile din partid, clujeanca Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, susţine că Liviu Dragnea are un plan de subjugare a Justiţiei, care este acceptat de majoritatea liderilor social-democraţi, unii din cauza problemelor pe care le au cu legea, alţii respectând principiul unităţii de partid.

Un opozant al lui Putin, brusc în pragul morţii

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, în vârstă de numai 35 de ani, s-a îmbolnăvit din nou subit, starea sa de sănătate dând naştere unor noi speculaţii privind cauzele bolii. Kara-Murza a ajuns la spital joi dimineaţă, după ce i s-a făcut rău în tren, în timp ce se întorcea la Moscova de la Tver, unde fusese la lansarea unui documentar despre fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, ucis în februarie 2015 la doi paşi de Kremlin. A fost internat în secţia de terapie intensivă a unui spital din Moscova, iar acum este menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Medicii şi apropiaţii săi spun că organele sale cedează. Deşi nu se ştie ce anume a dus la această înrăutăţire bruscă a stării de sănătate, Kara-Murza trece acum, se pare, prin ce i s-a mai întâmplat în 2015, când după analize amănunţite, medicii au găsit în sângele său urme de metale grele.

Trump îl apără pe Putin şi spune că Statele Unite au "mulţi criminali"

Preşedintele american Donald Trump refuză să-l catalogheze pe omologul său rus Vladimir Putin drept un "criminal" şi spune că vrea să se înţeleagă cu el dacă îl ajută în combaterea Statului Islamic. Într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News care va fi transmis duminică, jurnalistul Bill O'Reilly l-a întrebat pe Trump dacă îl respectă pe Putin, pe care l-a lăudat adesea în trecut. "Îl respect, însă respect mulţi oameni. Asta nu înseamnă că mă voi înţelege cu el", a răspuns Trump, conform unor fragmente din interviu difuzate sâmbătă şi citate de AFP, potrivit Le Soir. "Este liderul ţării sale. Cred că este mai bine să te înţelegi cu Rusia decât să nu te înţelegi. Iar dacă Rusia ne ajută în lupta împotriva ISIS (reţelei extremiste sunnite Statul Islamic - n. red.), care este o luptă majoră, şi împotriva terorismului islamic de peste tot din lume. Este un lucru bun", a adăugat el.

BANCHERUL

Cum justifica Raiffeisen Bank discriminarea clienţilor in oferta de conversie a creditelor in CHF

După anunţul Raiffeisen Bank de săptămâna trecută privind lansarea unei noi oferte de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount de 25%, dar cu anumite condiţii impuse clienţilor, precum un grad de îndatorare de peste 60% si întârzieri la plata ratelor de maxim 90 de zile, unii clienţi au protestat, considerând ca sunt discriminaţi. "Aici intervine principiul discriminării!! De ce numai pentru cei cu grad de îndatorare de peste 60%?? Ce face aceasta bancă este să stimuleze lucrul la negru sau supra îndatorarea...adică sa ne mai facem credite. Dacă eu sunt persoana care pentru a-mi plăti ratele si pentru a avea un trai decent sunt angajat fata de momentul creditării la mai multe societăţi, tocmai pentru a-mi plăti rata si ca să asigur familiei mele un trai decent...de ce nu mă pot încadra la o conversie cu discount??", a comentat un client al băncii.

CAPITAL

Mirajul fondurilor europene i-a vrăjit pe noii guvernanţi

Peste 43 de miliarde de euro. Aceasta este suma aflată la dispoziţia României în perioada 2017-2020, din care 31 de miliarde de euro fonduri europene structurale şi fonduri de investiţii. Nivelul i-a vrăjit pe noii guvernanţi, care speră ca în acest an să atragă în visteria statului 5 miliarde de euro, o sumă de două ori mai mare decât fondurile primite de România în ultimii doi ani la un loc.

Bursa în 2017: listări noi şi statutul de piaţă emergentă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a debutat promiţător anul acesta şi are speranţe că va reuşi să intre şi în rândul pieţelor de capital emergente, adică să urce la un nou nivel, mult peste cel din prezent, de piaţă de frontieră. Trecerea la statutul de piaţă emergentă depinde de statul român. Chiar dacă vom asista în 2017 la mai multe listări ale unor companii private, este necesară intrarea la bursă a Hidroelectrica pentru a acoperi cerinţele financiare cerute de agenţia FTSE. Cea mai importantă întrebare este dacă vom vedea o ofertă publică iniţială a Hidroelectrica anul acesta sau nu. "În mod normal, Hidroelectrica se va lista anul acesta, dar acest lucru nu depinde de noi", spune Lucian Anghel, preşedintele BVB, care ne-a declarat şi că va avea loc o listare privată, încă din prima parte a acestui an.

O industrie românească pusă pe butuci. Mii de persoane au ajuns în şomaj

Înainte de anul 2000, România era exportator net de îngrăşăminte chimice. În ultimii doi ani, această industrie a apus, odată cu închiderea unităţilor de producţie, iar femierii sunt nevoiţi să apeleze la importuri pentru a-şi acoperi necesarul. Ioan Niculae a efectuat un an de închisoare în dosarul "Mită la PSD", iar acum aşteaptă sentinţa într-un alt dosar (încadrat iniţial la subminarea economiei naţionale), cu un prejudiciu de 130 de milioane de euro, iar InterAgro-ul său are datorii de sute de milioane de euro către stat şi terţi. La acest moment, industria locală a îngrăşămintelor mai înseamnă doar Azomureş, deţinut de elveţienii de la Ameropa, şi Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari, o făbricuţă, cu 80 de angajaţi şi o producţie anuală foarte mică.

COTIDIANUL

Tineri titraţi manipulaţi contra bunici supăraţi şi păcăliţi - Cornel Nistorescu

Să nu vă supăraţi pe mine, dar eu cred că demonstranţii din Piaţa Victoriei s-au strîns la protest tot atît de sincer ca şi pensionarii adunaţi la Cotroceni. Adică determinaţi, organizaţi, influenţaţi, amăgiţi, manipulaţi etc. Şi la fel de inconştienţi, porniţi pe calea de a dovedi că ei au dreptate. Diferenţa stă doar în vîrstă şi în venituri. Din fericire, nici una nu contează. Diferenţa de număr este nesemnificativă. şi în defavoarea celor din Piaţa Victoriei. De ce în defavoarea lor, fiind totuşi semnificativ mai mulţi? Simplu! În cazul lor, manipularea a funcţionat mai subtil, mai rafinat, cu tehnici moderne şi cu excepţionale diversiuni de logică. Faptul că sunt mai mulţi nu le dă totuşi dreptate în raport cu pensionarii. Le confirmă doar protestul faţă de OUG 13, cea cu care PSD şi-a dat în petic.

Despre prostie: cum l-a făcut Dragnea pe Iohannis "Great again"

Zilele acestea asistăm la o premieră mondială. Liviu Dragnea a demonstrat întregii lumi cum se poate transforma un epocal succes electoral într-un mare bullshit (termen folosit de acesta într-un interviu acordat unui post de radio elveţian). Cel mai grav lucru pentru el nu este însă că a picat de fraier în groapa pe care el însuşi i-a săpat-o preşedintelui Iohannis, ci l-a mai şi transformat pe acesta într-un campion mondial al luptei anticorupţie, un răsfăţat al guvernelor şi presei occidentale de toate orientările posibile. În decembrie, la închiderea urnelor, Klaus era perceput ca un politician terminat, fără nici o perspectivă, un gropar al PNL şi al speranţelor dreptei româneşti.

CURENTUL

Invocând siguranţa naţională, Firea a dispus alertarea Poliţiei locale pentru demonstranţi

Susţinătoare înfocată a graţierii, a limitării denunţurilor în timp şi a dezincriminării abuzului în serviciu Gabriela Firea a anunţat la România Tv şi Antena 3 că are informaţii conform cărora la cele două mitinguri ce au loc duminică seara în capitală, unul la Palatul Cotroceni şi altul în Piaţa Victoriei, sunt "infiltrate persoane care apartin anumitor organizatii care doresc deturnarea manifestatiilor de la scopul initial". Firea a făcut un apel la instituţiile abilitate să ţină cont de semnalul de alarmă tras de ea: "Conform prevederilor legale, primarul general are atributii si in ceea ce priveste siguranta cetateanului. Motiv pentru care am dispus convocarea de urgenta a ATOP - Autoritatea Teritoriala pentru Ordine Publica".

Ion Iliescu, aflat în mod surprinzător în libertate, consideră că protestatarii sunt anarhişti iar Iohannis trebuie să dea socoteală

Infractorul Ion Iliescu, inculpat pentru crime împotriva umanităţii, ne explică cum de e atâta lume în stradă: "Este efectul incitării pe care a făcut-o preşedintele ţării, care în loc să joace rolul de moderator şi om al dialogului, a incitat strada şi a provocat această anarhie la care asistăm cu toţii. Este răspunderea totală a preşedintelui Iohannis şi va trebui să dea socoteală ţării pentru părăsirea rolului care îi revine prin Constituţie - să fie moderator, nu incitator", a spus pentru MEDIAFAX Ion Iliescu. Menţionăm că Ion Iliescu este inculpat în dosarul Mineriadei şi nu a fost încă reţinut de procurori, ceea ce, crede el îi dă dreptul să deschidă gura. Poate după ce demisionează Grindeanu, "anarhiştii" înfierbântaţi schimbă sloganele şi încep să strige: "Iliescu, reţinut!" şi "Iliescu arestat pentru sângele vărsat!". Idem pentru complici.

CURIERUL NATIONAL

Taxa auto nu se mai restituie

Ministerul Mediului: Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12. Potrivit oficialilor, restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare. Ar putea exista două variante pentru a rezolva problema: fie emiterea unei ordonanţe, fie a unei legi exclusiv pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe auto.

Brexit: Londra - somată să plătească pentru a acoperi viitoarea "gaură" în bugetul Uniunii Europene

Discuţiile privitoare la apropiata începere a procesului Brexit vor demara, potrivit unor surse europene informate, printr-o chestiune "explozivă": suma pe care europenii o cer Londrei pentru a acoperi "gaura" ce va apărea după Brexit în bugetul UE calculat până în 2020. Factura s-ar ridica la o sumă situată între 40 şi 60 miliarde de euro. În opinia preşedintelui grupului de lobbying GPlus, Peter Guiford, citat de "Les Echos", suma este mult prea mare şi "riscă să facă dificilă derularea unor negocieri echilibrate şi drepte".

Topul celor mai mari randamente ale dividendelor pe 2017

Un clasament estimativ al celor mai bune plasamente pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după criteriul randamentului dividendelor, realizat de Tradeville, plasează pe primele locuri Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi Transgaz. "Locul întâi este ocupat de Banca Transilvania. Pentru 2017, analiştii Tradeville estimează o combinaţie de acţiuni gratuite şi dividende. Locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se aşteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, în timp ce o parte dintre SIF-uri - aflate şi ele în top 10 - ar putea beneficia de distribuţia extraordinară efectuată anul trecut de Banca Transilvania. Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere, potrivit Tradeville, cel mai consistent randament al dividendului dintre companiile aflate în portofoliul statului", a informat Tradeville.

Qatar Airways lanseaza cel mai lung zbor comercial din lume

Zborul QR920 a parasit Qatarul la ora locala 5,O2 GMT si va ateriza la 7,30 ora locala(18,30 GMT) in Auckland, Noua Zeelanda. Avionul, un Boeing 777, va parcurge 14 535 km. in 16 ore si 20 minute.La intoarcere, zborul va dura 17 ore si 30 minute din cauza directiei vantului, a precizat compania. Potrivit specialistilor de la Flightradar, citati de "Les Echos",aceasta va fi cea mai lunga legatura aeriana ca numar de ore de zbor.Un astfel de zbor, spun specialistii de la Qatar Airways, necesita patru piloti si circa 15 insotitori si insotitoare de bord.

EVENIMENTUL ZILEI

"Aţi reuşit... Ne-aţi unit!" Gestul cu care am UIMIT întreaga lume

Proteste, a 6-a zi în care sute de mii de români au ieşit pe stradă. Aproape 200.000 de oameni s-au adunat până la ora 20.58 la Palatul Victoriei, loc în care a fost afişat poate unul dintre cele mai importante mesaje de până acum: "Aţi reuşit... Ne-aţi unit!" În paralel a avut loc un miting pro Guvern în faţa Palatului Cotroceni, unde au fost în jur de 1.500 de oameni. La ora 21.00 s-au aprins toate lanternetele de la telefoane şi brichetele din piaţă! Gestul este unic în Europa, nu însă şi în lume. Acelaşi gest l-au făcut şi 200.000 de sud-coreeni.

Liviu Dragnea, în RĂZBOI cu propriul partid? "Oamenii NU au susţinut această luptă"

Analiştii politici renumiţi sunt convinşi că ultimii paşi făcuţi de Sorin Grindeanu în a susţine voinţa poporului reprezintă şi o lovitură pentru Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Cozmin Guşă, unul dintre consultanţii politici apreciaţi, este sigur că în ziua de duminică s-a scris o bună parte din viitorul PSD-ului, unul deloc roz. "Practic, în această seară s-a rescris istoria, şi acum vorbesc despre ce urmează. În mod evident, o să urmeze o perioadă de război intern în PSD. Să nu uităm, Liviu Dragnea a impus o echipă guvernamentală care a ţinut cont doar de voinţa sa sau de propunerile unor foarte apropiaţi ai săi, dar nu de voinţa partidului. În proporţie de 75%, organizaţiile sunt nemulţumite de componenţa Guvernului", a spus el.

Şefii de la Finanţe au făcut publice datele care arată cât de datoare este România

Ministerul Finanţelor Publice anunţă lansarea platformei www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, un site care prezintă într-un format mai structurat informaţii şi statistici privind titlurile de stat emise de România pe piaţa financiară internă şi externă, cadrul legal care guvernează datoria publică, strategia pe termen mediu de administrare a datoriei publice, informaţii privind Programele Guvernamentale cu garanţia statului, atât în limba română cât şi în limba engleză, potrivit unui comunicat al ministerului. MFP precizează că în secţiunea 'comunicate de presă' vor fi actualizate constant informaţii din domeniul managementului datoriei publice. Pe acest site se găseşte şi istoricul ratingului de ţară acordat de principalele agenţii de rating Standard&Poor's, Fitch, Moody's şi Japan Credit Rating Agency, potrivit Agerpres.

Înalt oficial diplomatic prezice sfârşitul UE: Euro, o experienţă greşită

Ted Malloch, posibil viitor ambasador al SUA în UE, prezice în presa germană destrămarea Uniunii Europene (UE), afirmând că ieşirea Marii Britanii nu este decât o primă etapă, informează vineri AFP. "'Dacă vă uitaţi în Europa, puteţi practic să puneţi deja câte două litere la alegere în faţa cuvântului 'exit'', a estimat Malloch în săptămânalul Der Spiegel. El a făcut astfel referire la cuvântul folosit în general pentru a desemna ieşirea Marii Britanii, "Brexit", care poate fi transformat în "Grexit' (ieşirea Greciei) sau, de exemplu, "Frexit" (ieşirea Franţei). Malloch, care a mai ocupat în trecut posturi diplomatice pentru SUA, este posibil să devină ambasadorul SUA pe lângă UE. De asemenea, el a reafirmat în acest interviu că euro este, în opinia sa, 'o experienţă greşită' şi că dacă ar lucra într-o bancă de investiţii 'ar miza împotriva euro'.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: Miza a fost ca PSD să fie sfâşiat. Ordonanţa, un pretext

Liviu Dragnea a spus că prin ce s-a întâmplat în ultimele zile nu s-a vrut altceva decât ca PSD să fie sfâşiat după alegerile din 11 decembrie. "Ordonanţa respectivă a fost doar un pretext al celor care au incitat lumea să iasă în stradă prin dezinformare. Miza a fost ca PSD să fie rupt, divizat, sfâşiat pentru a nu avea şansa să explice românilor ce poate face pentru ei", a zis Liviu Dragnea la RTV.

Adrian Năstase: Scopul operaţiunii de stradă este "abrogarea guvernului"

"Este clar că scopul operaţiunii de stradă nu a fost 'abrogarea' OUG-ului. Se urmăreşte, aşa cum am arătat zilele trecute, 'abrogarea' guvernului şi, apoi, 'abrogarea' alegerilor din 11 decembrie. Dacă protestele vor continua în această direcţie, unii reprezentanţi ai PSD îmi spuneau că, deşi nu au fost de acord cu un contra-miting pentru a apăra ordonanţa, ar fi de acord însă cu un miting de sprijin pentru guvernul PSD şi împotriva preşedintelui Iohannis", a scris Năstase pe blogul personal. În opinia sa OUG este doar un pretext şi chiar inutilă şi din cauză "că se duc tot mai puţini la serviciu iar acolo, oricum, nu mai vor să 'abuzeze' de muncă, protestând sub formă de grevă de zel".

Creşterea economică va încetini

Estimările Coface nu sunt la fel de optimiste precum cele ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Creşterea economică a României va încetini, în 2017, la 3,6% de la 4,6% în 2016, fiind una dintre puţinele ţări din regiune care se va confrunta cu o astfel de evoluţie, iar deficitul bugetar va creşte la 3,5% din PIB în acest an de la 2,6% anul trecut, susţine Eugen Anicescu, country manager Coface România. Totodată, reprezentanţii Coface se aşteaptă la o inflaţie de 1% în prima jumătate a acestui an şi de 2% la finalul anului, după deflaţie în 2016, având în vedere că impactul reducerii TVA cu un punct procentual va fi mult mai mic decât cel de anul trecut, când TVA s-a redus cu patru puncte procentuale.

Productivitatea şi salariile merg pe contrasens în economia controlată de stat

Productivitatea muncii, definită ca un raport între intrări şi ieşiri, este un indicator de performanţă extrem de important pentru orice companie într-o economie de piaţă. Când vine vorba însă despre companiile unde statul român este acţionarul majoritar, acest indicator îşi pierde din importanţă, devenind o simplă notă în subsolul bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în fiecare an, în unele cazuri chiar de Guvern. Profitul primelor cinci companii de stat în anul 2015 a fost de 3.311,29 milioane de lei, sub profitul companiilor din Top 5 în 2014 care a fost de 3.724 milioane de lei, în condiţiile în care salariile angajaţiilor din aceste companii au înregistrat creşteri.

NATIONAL

Amnistie fiscală până in 200.000 lei!

Pe parte economică, guvernul continuă să se mişte bine si chiar pregăteşte o nouă lovitură, care va fi o adevărată gură de oxigen, in special pentru micii întreprinzători autohtoni. Este vorba despre darea cat mai repede, cel mai probabil chiar luna aceasta, a unei amnistii fiscale , proiecţiile de până acum arătând ca limita maximă a acesteia va fi suma de 200.000 lei noi. Mai mult chiar, din primele date de la ANAF reiese că numărul beneficiarilor acestei amnistii care vine după "marea prigoană" fiscală din ultimii doi ani si jumătate va fi de câteva zeci de mii de întreprinderi mici si mijlocii sau de mici afaceri de familie. Soc si groaza la multinaţionale că, odată redeschise, de exemplu, micile magazine de cartier le-ar putea fura ceva clientela.

Dragnea: "Miza este "sfâşierea" teritoriala a României"

Liviu Dragnea a făcut un apel general la calm si a avertizat ca orice escaladare a protestelor poate duce la scăparea lucrurilor de sub control si la "sfâşierea României". Sfârşit dorit de vecinii noştri, după cum a subliniat liderul PSD. Tot el a susţinut că abrogarea ordonanţei referitoare la modificarea Codurilor penale a fost doar pretextul căutat de cei care au avut ca miză, imediat după alegerile parlamentare, "sfâşierea PSD-ului, ruperea sa pentru a nu putea guverna". Dragnea s-a ferit să pună paie pe foc cu referiri la Klaus Iohannis si s-a mulţumit doar să spună că aşteaptă un mesaj de detensionare a situaţiei transmis de acesta, dat fiind faptul că şeful statului a fost cel care "i-a incitat" pe protestatari la prima lor ieşire in stradă.

Firea îşi trage si Prefectură!

Firea ar fi reuşit sa joace cărţile in PSD pentru ca Speranţa Clişeru să-l înlocuiască pe Paul Nicolae Petrovan, actualul prefect al Capitalei. Iar miza este una uriaşa, având legături cu recenta hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti cu privire la înfiinţarea Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA. Seria de dezvăluiri din "National" a arătat ca legăturile dintre cuplul Gabriela Firea - Florentin Pandele si Speranţa Clişeru sunt mai strânse decât nişte simple relaţii de serviciu. Marea provocare a mandatului Gabrielei Firea ca primar general este punerea pe roate a propriei firme de construcţii a PMB, care sa dea astfel lovitura pe piaţa imobiliară.

PUTEREA

Funcţionarii publici - interdicţie la proteste

Un angajat din Ministerul Muncii a declarat, pentru PUTEREA, că la toate ministerele şi structurile coordonate de acestea s-au ţinut şedinţe, în care angajaţii au fost "prelucraţi" să nu se implice sub nicio formă în proteste, chiar dacă este vorba de timpul lor liber. Funcţionarii nu au dreptul nici măcar să interacţioneze cu prietenii, prin intermediul reţelelor de socializare, pe acest subiect, respectiv să posteze, să distribuie sau să comenteze imagini sau texte legate de proteste.

PSD a dat încă o ordonanţă de urgenţă PENALĂ!

În şedinţa extraordinară din 27 ianuarie, dinaintea şedinţei în care a adoptat celebra OUG 13, Guvernul Grindeanu a castrat, tot prin ordonanţă de urgenţă, Legea finanţelor publice (500 din 2002). Practic, au suspendat, pe durata anului în curs, articolele care impuneau rigori în privinţa utilizării creditelor bugetare şi a celor de angajament, anulându-se şi sancţiunile (care erau penale!) pentru nerespectarea acestor prevederi. De asemenea, a fost eliminat şi girul Parlamentului pentru creditele de angajament. Senatoarea PNL Carmen Hărău trage semnalul de alarmă. Ea a declarat, citată de stiripesurse.ro, că PSD "a dat liber la sifonarea banilor publici".

IPP vrea capul şefului comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere demisia preşedintelui Comisiei comune de control a SRI din Parlamentul României, Adrian Ţuţuianu, pe fondul declaraţiilor acestuia referitoare la investigarea companiilor multinaţionale în contextul protestelor, transmite Agerpres. ''Intenţiile anunţate public de Adrian Ţuţuianu, de a cere SRI să investigheze companii multinaţionale care şi-au îndemnat angajaţii să participe la protestele din stradă din ultimele zile împotriva Ordonanţei Guvernului Grindeanu, pentru că acest fapt 'este o chestiune de siguranţă naţională', reprezintă o instigare la ură împotriva firmelor cu capital străin în România. Această atitudine iresponsabilă, venind din partea unei Comisii Parlamentare, aduce prejudicii imense imaginii României în relaţia cu partenerii săi externi'', potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de IPP.

ROMANIA LIBERA

PSD trebuie să "abroge" şi Guvernul Grindeanu

Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunţată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari şi se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman. "Singurul care ştie acel program (de guvernare - n.r.) din scoarţă-n scoarţă sunt eu", afirma în decembrie, cu maxima aroganţă de care este capabil, preşedintele PSD. A doua declaraţie a apărut sâmbăta aceasta, când s-a pus pentru prima dată în discuţie abrogarea ordonanţei care a scos în stradă un număr-record de români. "Se poate vorbi de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă", a susţinut Liviu Dragnea, ca un elev care, prins cu o fiţuică, aruncă vina pe colegul său de bancă pe care până atunci îl bătea în toate pauzele.

PSD face un pas înapoi, dar nu se predă!

Pasul înapoi făcut de puterea PSD-ALDE, după ce zile la rând sute de mii de români au protestat pe străzi: Guvernul Grindeanu a adoptat şi publicat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislaţiei penale, îi salva de răspunderea penală pe politicienii cu funcţii publice. Potrivit expunerii de motive, OUG 13 se abrogă din cauza protestelor din stradă, "pe fondul tensiunilor create", deoarece "există un pericol real de dezbinare a societăţii", iar "tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţii masive".

ZIARUL FINANCIAR

Nu aruncaţi cu pietre: Unde este mai mare "abuzul în serviciu, traficul de influenţă, darea de mită, corupţia", în sectorul de stat sau în cel privat?

Percepţia generală este că abuzul în serviciu, traficul de influenţă, darea de mită, corupţia în general se desfăşoară numai în relaţia cu sectorul de stat, instituţii, regii autonome, companii de stat sau majoritar de stat, profesii de utilitate publică, cum ar fi notarii, sau servicii de utilitate publică operate privat. Percepţia generală este că abuzul în serviciu, traficul de influenţă, darea/luarea de mită, corupţia în general, nu implică firmele private între ele sau pe cei care lucrează la firmele private. Nici nu prea este definit în lege. Echivalentul de la stat în sectorul privat este gestiunea frauduloasă, aşa spun avocaţii. Dacă cel care lucrează la administrativ într-o companie privată cumpără consumabile de la o altă firmă privată şi primeşte un "comision", pe acte sau în mână, pentru acest lucru, unde se încadrează? La promoţie? La marketing? La contract de consultanţă?

Topul celor mai mari companii est-europene în funcţie de valoarea bursieră este dominat de giganţi polonezi la care statul este acţionar

Într-un clasament în funcţie de valoarea de piaţă a companiilor din România, Polonia şi Ungaria, cele mai mari economii emergente din Europa de Est, jucătorii polonezi ar conduce detaşat, atât ca valoare, cât şi ca număr, în top 10. La primele trei companii, statul polonez se numără printre acţionari. Cei mai buni jucători români, OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania, au o prezenţă puternică abia în eşalonul secund. Liderul top 10 este banca PKO Bank Polski, cea mai mare din Polonia, cu active de 266,9 de miliarde de zloţi (62,1 miliarde de euro) la sfârşitul anului 2015. La următorul clasat, compania petrolieră poloneză PKN ORLEN, statul este, de asemenea, cel mai mare acţionar, deţinând 27,5% din acţiuni. Statul polonez se implică şi în acţionariatul băncii PEKAO, locul trei în top 10.

Metroul spre Otopeni aduce birouri noi în zona Expoziţiei din Capitală

Grecii de la Bluehouse Capital sunt în discuţii cu britanicii de la Port­land Trust pentru vânzarea unui teren din zona Expoziţiei, potrivit unor surse din piaţă. De asemenea, se ia în cal­cul inclusiv intrarea într-un joint venture. Miza o reprezintă un teren de 3,4 ha amplasat pe B-dul Expoziţiei, la intersecţia cu strada Av. Popişteanu, pe care se va dezvolta un viitor pro­iect de birouri. Lotul este amplasat la doar câteva sute de metri distanţă de viitoarea staţie de metrou de la Romexpo. "Nu putem comenta informaţia cu privire la teren, nu putem con­fir­ma sau infirma", a declarat pentru ZF Ştefan Oana, country ma­nager la Bluehouse România. Vânzarea terenului ar veni în contextul în care anul trecut grecii au ieşit din acţionariatul clădirilor City Gate din Piaţa Presei şi au scos la vânzare proiectul Olympia Tower din Piaţa Muncii, iar în 2015 au vândut Victoria Center.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb