REVISTA PRESEI - 06.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri

În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Vălean sprijinea proiectul Roşia Montană, a fost ţinut în parteneriat cu Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri. Una dintre situaţiile pe care Parlamentul European încearcă acum să le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar român, Adina Vălean (43 de ani). Un europarlamentar care şi-a schimbat brusc opinia despre proiectul Roşia Montană.

Botoşaniul stă pe o comoară de cristal

Un studiu din anii "80, rămas secret până de curând, arată că în subsolurile judeţului se găsesc resurse care ar putea aduce profituri de miliarde de dolari. Înainte de Revoluţie, în Botoşani a fost realizat experimental, din nisipul cuarţos, un cristal foarte fin. În zonă mai există zăcăminte neexploatate de gips şi ape minerale. Geologii regimului comunist au descoperit în anii "80, în localitatea botoşăneană Ivăncăuţi, comuna Păltiniş, cel mai mare zăcământ de gips din România şi al patrulea ca importanţă din Europa. Studiile făcute atunci au arătat că materialul este de o puritate nemaîntâlnită, fiind singurul din ţară ne-radioactiv, proprietate extrem de rară. Chiar şi exploatat intensiv, zăcământul ar acoperi necesarul României timp de o sută de ani.

Theodor Paleologu: În cea mai mare parte politicienii sunt dilii. Arată degetul când vine vorba de cultură

Puroiul corupţiei nu este în vamă, ci în Bucureşti, iar contractul Roşia Montană este unul fără precedent, care pune statul român într-o situaţie de ţară colonie, afirmă într-un interviu acordat adevarul.ro deputatul Theodor Paleologu, fost ambasador şi ministru al Culturii.

Constantin Iordache: "Şi dacă au murit oameni, ce? Aşa e la Revoluţie"

Constantin Iordache, fost comandant al Marinei Militare, priveşte cu detaşare vărsarea de sânge din judeţul Constanţa. Adevărul" a desluşit modul în care au murit 29 de oameni în judeţul de la malul mării, unde scafandrii au fost confundaţi cu teroriştii, iar militari beţi au tras la întâmplare. În timpul Revoluţiei de la Constanţa au murit 29 de oameni, iar alţi 88 au fost răniţi. Cauzele acestei statistici tragice se cam ştiu şi cine vrea să le recunoască le recunoaşte. Nu, n-au existat terorişti care au tras în oameni sau care au creat diversiuni, n-au existat nici forţe de represiune şi nici jertfe pentru libertate.

Ghiţă ameninţă că elimină şefii din Realitatea TV

Managerul postului, Sebastian Ghiţă, a declarat ieri în faţa membrilor CNA că, dacă nu vor ajunge la o înţelegere, este destul de puternic să schimbe membrii Consiliului de Administraţie. Şefii de la Realitatea TV au dat, ieri, explicaţii la CNA despre conflictul apărut în ultimele săptămâni la postul de ştiri. Şedinţa de ieri de la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost extrem de tensionată. Cei trei reprezentanţi ai Realitatea TV, Sorin Enache, director editorial, Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Realitatea Media, şi Sebastian Ghiţă, managerul postului de televiziune, nu păreau să se înţeleagă în declaraţii.

Enache trece în cealaltă tabără?

În timpul şedinţei, Sorin Enache s-a arătat extrem de jovial cu Sebastian Ghiţă, în ciuda neînţelegerilor, cei doi au râs, au glumit şi la finalul întrunirii au plecat împreună. Este surprinzător având în vedere că Enache a făcut o plângere penală pentru că semnătura sa ar fi fost falsificată pe nişte documente prin care Realitatea renunţa la spaţiile în care se defăşoară. Documentele cu presupusa semnătură falsificată au fost folosite, potrivit unor înregistrări apărute pe internet, chiar de către Sebastian Ghiţă şi de Alexandru Iacobescu, reprezentantul Asesoft din Consiliul de Administraţie de la Realitatea. Şedinţa CA, amânată pentru 12 aprilie.

Vîntu schimbă strategia

Omul de afaceri nu mai este la fel de vehement împotriva lui Sebastian Ghiţă. După ce duminică seara a declarat că Ghiţă nu va mai fi manager la Realitatea, acesta a avut un discurs mai liniştit luni seara când a intrat în direct la emisiunea "Evenimentul zilei" de la B1 TV. Acesta a precizat că a "încercat să administreze o relaţie tensionată dintre management şi Consiliul de Administraţie", subliniind că fiecare tabără a făcut greşelile ei. Întrebat cum va finanţa Realitatea TV, în cazul în care va rezilia contractul de management cu compania Asesoft, Vîntu a răspuns că va recurge, probabil, la copiii săi, ăentru a vinde proprietăţi ale familiei.

Emil Boc:"Majorarea salariilor profesorilor astăzi, ar însemna să periclităm recuperarea veniturilor tăiate ale bugetarilor"

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind dreptul cadrelor didactice de a primi plata diferenţelor salariale cuvenite în urma majorării prin OG nr. 15/2008 va fi respectată, a declarat Emil Boc, marţi seară, însă banii nu vor fi acordaţi anul acesta. "Statul român va respecta orice decizie a ÎCCJ. Aceşti bani se vor recupera eşalonat începând cu 2012. Începând cu anul 2012, prin legea bugetului pe 2012, se va stabili cât şi cum se vor plăti aceste drepturi salariale, în funcţie de sentinţele judecătoreşti. România nu are 500 milioane de euro, bani puşi deoparte, să suporte majorarea salariilor profesorilor. Nu-i are pentru că economia nu poate încă acoperi o asemenea creştere salarială. România nu are resursele pentru salariile din 2008.

Curtea Supremă ţine cu profesorii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ieri că toate procesele prin care cadrele didactice au cerut majorări de salarii să aibă soluţii în favoarea acestora. Decizia vine după ce ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general Laura Codruţa Kovesi privind aplicarea Legii 221/2008, prin care au fost majorate lefurile profesorilor cu 33%.

CURENTUL

Vîntu recunoaşte că nu are bani să ţină Realitatea

Luni seara, la B1TV, intervenţie telefonică imperială a golănasului Sorin Ovidiu Vîntu. Spunem imperială pentru că, uitându-ne în CVul lui SOV de la DIICOT, am văzut că pe tatăl lui îl chema Natural şi ne-am gândit că tre" să fie vreun împărat. În studio trei jurnalişti, toţi foşti angajaţi de-ai lui SOV, Ion Cristoiu, Robert Turcescu şi Andrei Gheorghe. Discuţia a început cu o replică agresivă a lui Turcescu: "Bună seara, domnule Vîntu!", împăratul Vîntu salutând şi comunicându-le celor trei că va spune ce are de spus şi apoi va răspunde la o singură întrebare. Aşadar, cei trei l-au ascultat cu atenţie pe băndiţel neîndrăznind să-l întrerupă nici măcar atunci când acesta a negat ingerinţele editoriale la Realitatea: "După cum ştiţi cu toţii, aţi lucrat în diverse etape acolo, nu a existat niciodată o intervenţie din partea mea."

Şefa de la Coresi l-a minţit pe Boc de dragul lui SOV

O poveste care pare tot mai încâlcită în ceea ce priveşte relaţia partenerială dintre patronul Asesoft, Sebastian Ghiţă, şi escrocul FNI, Sorin Ovidiu Vîntu, începe să se limpezească zilele acestea. După ce s-au "bătut" în bodyguarzi săptămâna trecută pe la porţile sediului Realităţii TV, acum a venit rândul stenogramelor. Câteva ziare alese pe sprânceană de SOV au primit de pe o adresă de mail de yahoo, cu ID-ul Realitatea Media, stenograma unei discuţii care ar fi avut loc între mai mulţi reprezentanţi ai Realitatea TV şi Laura Albani, directorul CNI Coresi, proprietar al spaţiului în care funcţionează televiziunea.

Românii vor să-şi majoreze anul acesta cheltuielile

Circa 89% dintre români intenţionează să cheltuie mai mult în decursul acestui an, în timp ce doar 14% dintre aceştia plănuiesc să-şi mărească soldul economiilor, potrivit studiul "Observatoire Cetelem 2011" privind comportamentul consumatorilor la nivel european. Potrivit studiului, există o diferenţă notabilă între statele din Europa de Est şi cele din sudul continentului. Astfel, dacă cetăţenii din România, Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia aleg în acest an consumul, cei din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Belgia sau Germania sunt ceva mai rezervaţi, acordând o atenţie mai mare economiilor.

Organizatorii atentatelor de la 11 septembrie vor fi judecaţi la Guantanamo

Procesul împotriva a cinci bărbaţi acuzaţi că au organizat atentatele de la 11 septembrie 2001 se va desfăşura la un tribunal militar de excepţie, la baza navală americană de la Guantanamo, şi nu în faţa unui tribunal de drept comun din New York, a anunţat luni un oficial american. Secretarul american al justiţiei, Eric Holder, a dat asigurări luni că bărbaţii acuzaţi de organizarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 vor fi trimişi în faţa unui tribunal militar de excepţie "într-un termen destul de scurt", confirmând că vor fi judecaţi la Guantanamo. El a făcut senzaţie în noiembrie 2009, când a anunţat că procesul acesta se va desfăşura în centrul Manhattanului, în faţa unui tribunal federal de drept comun, nu la unul militar.

CURIERUL NAŢIONAL

Piaţa de carte, la pământ. Mai citeşte cineva?

Sectorul a avut anul trecut un declin de 40%, deşi 57% dintre români spun că citesc zilnic sau săptămânal cărţi.

Editurile şi tipografiile au avut mult de suferit, dar cele mai afectate sunt librăriile. Decizia de cumpărare se face în funcţie de preţ, aşa că editurile au scăzut calitatea hârtiei. Dintre jucătorii din industria de carte, librăriile au avut cel mai mult de suferit. "Lanţul slab al pieţei a fost reprezentat de librării, deoarece acestea trebuia să plătească chirii mari", consideră Iren Arsene, Manager Partner al Editurii urtea Veche. În ceea ce priveşte cărţile electronice, managerul editurii a explicat că România mai are de aşteptat.

Este justificat preţul argintului la maximul ultimilor 31 de ani?

Dacă, în 2008, o uncie era sub 9 dolari, în prezent aceasta a ajuns la 38,40 dolari/uncie. Analiştii prevăd în următorii ani o creştere tot mai mare a cererii de argint pe mai multe sectoare industriale. Preţul argintului a ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 1980, pe fondul cererii industriale în creştere şi temerilor investitorilor privind inflaţia, conform CNBC. Folosit pe scară largă în industria fabricării de electronice, argintul a ajuns luni la un maxim de 38,40 dolari pentru o uncie şi se apropie vertiginos de 40 dolari/uncia. Analiştii rămân, însă, în continuare îngrijoraţi de volatilitatea extremă a argintului. De asemenea, trebuie să avertizăm faptul că din cauza volatilităţii sale, argintul este prea periculos. Mesajul este clar: nu alergaţi după argint la acest nivel", se arată într-un raport al RBS.

Catastrofa din Japonia opreşte temporar producţia Dacia

Activitatea fabricii ar putea fi întreruptă, după Paşte, pentru o săptămână. "Catastrofa din Japonia are urmări foarte grave pentru industria constructoare de maşini din Europa. Se estimează că în Europa peste 600.000 de maşini nu se vor fabrica din această cauză. Nici Dacia nu va fi ferită de aceste urmări ale catastrofei din Japonia. Dacia a avut şi va avea şi anul acesta comenzi la nivelul anului trecut. Sunt firme furnizoare pentru Dacia, de componente pentru Dacia care nu primesc componentele din Japonia şi, ca atare, Dacia este nevoită să-şi adapteze programul de lucru pe următoarele luni. Măsura care se va lua după Paşte este doar prima dintr-o serie de măsuri care trebuie luate", a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, refuzând să dea altfel de detalii despre programul de lucru.

Românii, avertizaţi să părăsească urgent Coasta de Fildeş

MAE: situaţia de securitate din Coasta de Fildeş este instabilă, înregistrându-se ciocniri armate şi violenţe inclusiv împotriva civililor. Cei care se deplasează în zone de risc o vor face pe proprie răspundere, pentru că posibilităţile de intervenţie ale isiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

EVENIMENTUL ZILEI

Profilul "spaniolului" Dorel, criminalul de pe messenger

ANALIZĂ. Într-un orăşel spaniol, un tânăr şi-a ucis prietena şi şi-a îngrozit rudele de acasă cu imagini transmise pe net. Îşi construise un autoportret virtual complex şi se arăta pasionat de filme de groază. Vestea unei crime produse în Torrejón de Ardoz, un orăşel de lângă Madrid, a ajuns luni, cu viteza internetului, în România, şi a făcut drum întors spre autorităţile spaniole. Între comiterea faptei şi intervenţia poliţiştilor spanioli s-au scurs doar 45 de minute. Dorel Marcu (21 de ani), lucrător în construcţii, a omorât-o pe prietena sa Viorela (19 ani), casnică, însărcinată în cinci luni, şi le-a arătat rudelor de acasă, prin intermediul camerei web, corpul fetei.

Haosul de la Realitatea, garanţia libertăţii presei

Managerul Sebastian Ghiţă le-a spus membrilor CNA că, şi dacă ar vrea să asculte de cineva, jurnaliştii de la Realitatea TV nu ar şti, astăzi, de cine. Şedinţa de ieri Consiliului Naţional al Audiovizualului, în care s-a analizat situaţia de la Realitatea TV, s-a transformat dintr-una serioasă şi pe un ton grav, într-una numai bună de spus replici hazlii, vorbit la ureche şi râs. Protagonişti: atât unii dintre membri CNA, cât şi - în mod surprinzător - duşmanii de ieri din cadrul Realitatea TV, managerul Sebastian Ghiţă şi directorul general Sorin Enache. Cei doi şi-au vorbit la ureche şi au râs împreună în timpul şedinţei.

Consiliul Editorial, acceptat de toţi

Surse din cadrul Realitatea TV au precizat pentru "Evenimentul zilei" că oamenii lui Vîntu din conducerea Realitatea Media SA au discutat, ieri după-amiază, înfiinţarea unui Consiliu Editorial, care să coordoneze politica postului. Propunerea ar fi menită să evite, pentru viitor, acuzaţiile reciproce dintre cele două tabere care îşi dispută controlul asupra Realitatea TV - cea a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi cea a lui Sebastian Ghiţă - de ingerinţe în activitatea redacţională. Membrii Consiliului Editorial ar urma să fie Mihai Tatulici, Oana Dobre şi Cătălin Striblea. Deranjat de publicarea ştirii, în exclusivitate, de către EVZ, Mihai Tatulici a comentat: "Atâta vreme cât instituţia Colegiu Editorial nu există, consider că aţi greşit atunci când aţi publicat informaţia. Sunt numai nişte discuţii".

Franţa nu ne vede încă în Schengen, ne mulţumeşte pentru susţinerea iniţiativelor sale privind Libia

Ministrul francez de externe Alain Juppe i-a spus lui Teodor Baconschi, la Paris, că România are vocaţia de a adera la spaţiul Schengen, dar că mai trebuie să facă eforturi pentru a fi acceptată în spaţiul european fără frontiere interne. Şeful diplomaţiei franceze a subliniat însă că relaţia bilaterală dintre cele două ţări nu se limitează la chestiunea Schengen şi a mulţumit, printre altele, României, pentru susţinerea iniţiativelor Parisului în dosarul libian. Bilaterala miniştrilor de externe, programată iniţial pentru luna martie şi amânantă din motive de agendă, a avut rolul de a scoate din impas relaţia franco-română, îmbogăţită cu un "parteneriat strategic", dar umbrită de chestiunea Schengen şi de cea privind expulzarea românilor de etnie romă din Hexagon.

Dinel Staicu ar fi fugit în America de Sud. Poliţia l-a dat în urmărire generală

Omul de afaceri Dinel Staicu se sustrage executării pedepsei de şapte ani de închisoare, la care a fost condamnat, ieri, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Surse din anturajul său suţin că ar fi fugit în America de Sud. Poliţia a dispus ca Dinel Staicu să fie dat în urmărire generală, după ce nu a fost găsit la domiciliul său legal, din Bucureşti.Totodată, poliţiştii doljeni îl caută la casele pe care le deţine în Craiova, dar şi la sediile societăţilor sale comerciale. "De astăzi de dimineaţă, ca urmare a unei solicitări venite de la colegii din Bucureşti, care nu l-au găsit pe domnul Dinel Staicu la domiciliu, Serviciul de Investigaţii Criminale a demarat proceduri de căutare a dumnealui, pe raza de Poliţiei Dolj.

FINANCIARUL

Exclusiv! Constantin Roibu: "Privatizarea Oltchim nu este prielnica pe timp de criza"

Managerul combinatului chimic spune ca pana in 2012 societatea va functiona la capacitate maxima si va trece pe profit In acest moment, instalatiile merg la cel mult 40%, iar exercitiul financiar pe 2010 s-a incheiat pe pierdere.

Constantin Roibu, directorul ge­ne­ral al com­bi­na­tului chimic de stat Oltchim Rm.-Valcea, a de­cla­rat pen­tru "Fin.ro" si "Sapta­ma­na Financiara" ca mo­men­tul op­­tim pentru vanzarea so­cie­tatii va fi in 2012, atunci cand compania va re­veni pe profit si cand toate instalatiile vor func­tio­na la capa­citate maxima. "Imi spun punc­tul de vedere din calitatea de actionar, nu numai de direc­tor general. Pe­ri­oada opti­ma pentru vanzarea Olt­chim nu este pe timp de criza sau cand com­bi­natul func­tio­neaza la 40% din capacitate si cand ra­por­teaza pierderi", sus­tine Roibu.

Firmele de lobby legal mizeaza pe o piata de peste 10 milioane de euro

Estimarile ajung chiar si la 50 de milioane de euro, daca sunt incluse si alte activitati similare, precum consultanta financiara ori dezvoltarea afacerilor. In prezent, exista aproximativ 15 firme dedicate domeniului public affairs/lobby, dintre care opt sunt si inscrise in Asociatia Registrul Roman de Lobby. Chiar daca acti­vitatea de lobby se practica inca din 1990, cele mai multe societati dedicate functioneaza de aproximativ patru ani, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In 2010, domeniul a crescut cu aproximativ 10%, iar anul acesta firmele de profil asteapta venituri in crestere cu pana la 35%.

Rata restantelor la credite a crescut de patru ori in ultimii doi ani, la 6,9%

La finalul lunii februarie 2011, IFN-urile afisau o pondere a creditelor cu intarzieri la plata de 9%. Numarul restantierilor a depasit 270.000 de persoane fizice si companii. In primele doua luni, restantele cre­ditelor de peste 20.000 de lei acordate de banci au inregistrat o crestere cu 1,2 mld. lei, pana la 16,2 mld. lei. Com­parativ cu perioada similara de anul trecut, ritmul de crestere a scazut, in conditiile in care intarzierile la plata spo­risera in ianuarie si februarie 2010 cu 1,6 mld. lei, pana la 9,4 mld. lei. Potrivit da­te­lor publicate ieri de Centrala Riscurilor Bancare din cadrul BNR, rata restantelor a urcat la 6,91%, de la 6,33% la finalul anu­lui trecut, si de la 1,85% in februarie 2009.

Rasturnare in ierarhia mallurilor: AFI Cotroceni detroneaza Unirea Center

Criza comertului a accentuat competitia acerba din sectorul centrelor comerciale bucurestene, ierarhia celor mai performante malluri din Capitala suferind rasturnari spectaculoase la finalul lui 2010 comparativ cu clasamentul din 2009, asa cum reiese din cel mai recent sondaj realizat printre retaileri de Colliers International. Potrivit acestuia, anul trecut AFI Palace Cotroceni a reusit sa devina cea mai populara destinatie pentru cumparaturi din Bucuresti si sa depaseasca toate celelalte malluri, inclusiv pe liderul clasamentului, Unirea Shopping Center. Urmatoarea pozitie este aprig disputata de Baneasa Shopping City si Bucuresti Mall, pe care comerciantii le plaseaza foarte aproape unul de celalalt. Desi este un mall relativ nou, primul a reusit sa se pozitioneze foarte bine, vizand populatia cu venituri medii spre mari, in timp ce Bucuresti Mall inca beneficiaza de avan­ta­jul de a fi primul centru modern din Capitala.

Arabia Saudita sperie lumea cu un pret-record al petrolului, de 300 $/baril

Titeiul marca Brent a urcat la 121,21 $/baril, cel american WTI la 108,78 $. HSBC estimeaza ca rezervele actuale de petrol ajung pentru 49 de ani, daca se mentine nivelul actual al consumului. Vestile proaste nu contenesc sa ali­menteze starea de nervozitate a pietelor mondiale, amplificand neincrederea investitorilor si speculatiile. Potrivit ultimelor prognoze, seismul din Japonia va arunca economia tarii, a treia la nivel global, intr-o noua recesiune.

Fostul ministru saudit al Petrolului, Zaki Yamani, a declarat ca o criza politica in Arabia Saudita poate ameninta eco­nomia lumii cu o scumpire a "aurului negru" pana la 200, daca nu chiar 300 $/baril.

Romanii au petrecut zilnic 4 ore si 17 min. in fata TV-ului, cu o ora si 7 min. peste media globala

Timpul mediu in fata micilor ecrane a crescut cu 6 minute/zi in perioada 2005-2010, la nivel mondial. In Romania, in primele trei luni ale acestui an, media de vizionare a programelor TV s-a majorat insa cu 4 minute/zi. Anul trecut, media zilnica de vizio­nare a programelor TV, la nivel global, a ajuns la trei ore si zece minute, in sca­dere cu doua minute fata de 2009, po­trivit studiului "The One Television Year in the World", realizat de Eurodata TV Worldwide. Cu toate acestea, anul "2010 a fost un an de succes, in special in Europa", a declarat Jacques Braun, vice­presedinte al Eurodata TV Worldwide. Acesta spune ca "includerea a noi tipuri de consum in masurare, evenimentele sportive globale si dezvoltarea multiple­lor universuri narative prin diferite ca­nale media, au condus la intarirea puterii televiziunii".

GÂNDUL

REPORTAJ. Hrăniţi de localnici. Cum au supravieţuit 12 bolnavi, ABANDONAŢI ÎNTR-UN SPITAL DESFIINŢAT

Lăsaţi fără apă, mâncare, căldură şi chiar fără cearşafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutaţi de localnici şi de "personalul" voluntar format dintr-o asistentă medicală şi o asistentă socială. 12 bolnavi în stadiu terminal au supravieţuit timp de cinci zile din mila locuitorilor din Pârscov-Buzău, după ce spitalul din localitate a fost desfiinţat pe 1 aprilie. Localnicilor li s-au adăugat o asistentă şi o asistentă socială care nu i-au putut abandona pe suferinzi şi i-au îngrijit zi de zi, fără să fie plătite. Bolnavii rămăseseră până şi fără cearşafuri sub ei, pentru că trebuia predat inventarul.

Boc asigură că salariile câştigate de profesori în instanţă vor fi plătite eşalonat din 2012. PLUS: "Nu mă gândesc acum la demisie, nici preşedintele nu mi-a cerut"

Drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile, afirmă premierul Boc. El a precizat, la un post de televiziune, că eşalonarea la plată a acestor drepturi salariale va fi reglementată prin Legea bugetului pentru anul viitor şi a apreciat că este posibil ca plăţile să fie efectuate în intervalul 2012-2013-2014, mecanism aplicat şi în cazul altor bugetari.

A început războiul electoral pentru Bucureştiul fără primari de sector. "Apără Bucureştiul de Elena Udrea", cer PNL şi PC. Udrea îi face "politicieni misogini"

"Apără Bucureştiul", este sloganul campaniei lansate de PNL şi PC pentru organizarea referendumului pentru Legea Capitalei. Cu aprobarea Primăriei Generale, cele două formaţiuni politice au instalat 60 de corturi pe majoritatea arterelor principale din Bucureşti şi au atârnat pe stâlpi bannere pe care se poate citi "Apără Bucureştiul de Elena Udrea. Semnează pentru referendum". Pe lângă pliantele care se împart în corturi, bucureştenilor le-a mai fost pus la dispoziţie şi un site în care sunt anunţaţi că sunt "atacaţi de Elena Udrea şi mafia PD-L" care vrea să pună mâna pe toţi banii plătiţi din taxe şi impozite - aproximativ 2,5 miliarde de euro anual - cu care " să cumpere voturi".

Oana Zăvoranu, după ce a fost externată: Eu nu "tragediez" nimic

Oana Zăvoranu a fost externată, marţi seara, după ce a insistat să plece din spital, în ciuda sfaturilor medicilor. Ea a afirmat că medicii i-au spus că a suferit un avort spontan. "Medicii mi-au spus că am suferit un avort spontan, din cauza epuizării, un avort pe care l-am dus pe picioare. Cred că şi gândurile rele îndreptate asupra mea şi asupra acestei sarcinii au fost de vină. Eu sunt genul de om care ia lucrurile aşa cum sunt. Dacă Dumnezeu vrea se întâmple lucrul acesta, eu îl accept. Eu nu "tragediez" nimic", a adăugat Oana.

15 milioane de dolari - bonus oferit unui director din SUA pentru a păstra secretele profesionale... după moartea sa!

Steve Jobs ocupă poziţia a 6-a în topul celor mai scandaloase bonusuri, graţie avionului făcut cadou de Apple.

În topul celor mai scandaloase bonificaţii oferite de companii americane executivilor, realizat de kiplinger.com şi preluat de yahoo finance, conduce Tyco International (companie americană acum cu sediul în Elveţia), care i-a acoperit fostului director, Dennis Kozlowski, jumătate din nota de plată de 2 milioane de dolari a petrecerii organizate la împlinirea vârstei de 40 de ani de către doamna Kozlowski. Petrecerea, organizată sub forma unui bal mascat la care invitaţii s-au prezentat în costume similare celor purtate de patricienii romani, s-a desfăşurat pe insula Sardinia, cu participarea unor modele sumar îmbrăcate. Decorul a fost completat cu care de luptă şi o fântână-statuie sculptată în gheaţă, după David de Michelangelo, prin fântână curgând vodcă. Patru ani mai târziu, Kozlowski a fost condamnat pentru deturnare de fonduri.

Cea mai mare sală polivalentă din România, anunţată de Elena Udrea la începutul anului, va costa 50 milioane euro

Cea mai mare sală polivalentă din România, proiect anunţat la începutul anului de ministrul Elena Udrea, va dispune de 20.000 de locuri şi va costa 50 de milioane de euro, fără TVA, potrivit unui anunţ de intenţie publicat de Compania Naţională de Investiţii (CNI). CNI, instituţie care se află sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a anunţat că data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 1 iulie, iar contractul va dura 30 de luni de la data atribuirii. Proiectul va fi finanţat de la bugetul de stat, prin cel al MDRT, şi alte surse legal constituite. Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii ministerului au declarat că proiectul ar putea fi dezvoltat în sectorul 2 al Capitalei.

Preţurile alimentelor au continuat să crească în martie. Cartofii, avans de 50%

Zahărul, cartofii, merele şi laptele s-au scumpit cu peste 14% în luna martie comparativ cu luna anterioară, arată indicele alimentar al Ziarului Financiar, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. Calculele arată că per ansamblu, preţurile celor 15 produse analizate au crescut în perioada februarie - martie 2011 cu 5,39%.

JURNALUL NAŢIONAL

Cine l-a chemat pe Boc "la portiţă": Vântu sau Ghiţă?

După o bună bucată de vreme, urmând exemplul şefului său de la Cotroceni, premierul Emil Boc a făcut în această seară o vizită la Realitatea Tv. Da, acea Realitatea, despre care premierul susţinea cu tărie acum o săptămână că e a mogulilor cei mari şi răi. Cum s-a tot anunţat la obişnuitul News Alert al Realităţii că "Premierul Emil Boc vine în exclusivitate la Realitate", am hotărât să-l aşteptăm şi noi pentru câteva întrebări. Cine l-a invitat la Realitatea TV având în vedere razboiul Ghiţă-Vântu, cum de a acceptat invitaţia la televiziunea care până mai ieri îi prejudicia imaginea, ce anunţuri importante are pentru naţiune.

Ioan Talpeş, posibilul spion din PSD

La şase luni de la alegeri, în cablograma WikiLeaks din 13.06.2005, oficialii americani fac o radiografie a opoziţiei: Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul România Mare (PRM). Atenţia le este îndreptată în special spre Ion Iliescu, personalitate marcantă a PSD, ajuns la momentul respectiv pe o poziţie inferioară în partid, adică la un fel de statut de mâna a doua. Americanii remarcă temerile momentului, potrivit cărora Iliescu ar fi putut provoca o rupere a PSD şi forma un nou partid. În aceeaşi telegramă se mai face referie şi la luptele interne din PRM, dintre Corneliu Ciontu şi Vadim Tudor. Mulţi informatori politici au speculat pe marginea faptului că Talpeş a oferit informaţii lui Băsescu despre corupţia din PSD, inclusiv date legate de omul de afaceri siriano-român Omar Hayssam care era arestat pentru implicarea sa în cazul răpirii a trei jurnalişti români în Irak.

Eutanasierea câinilor, o afacere

Opoziţia acuză că autorităţile locale, firmele de hingheri şi de eutanasiere vor face bani frumoşi cu Protan.

Deputaţii din comisia de admi­nistraţie au dat ieri un raport favo­rabil controversatei legi a gestionării câinilor fără stăpân, 16 aleşi ai puterii plus trei deputaţi ai PSD votând pentru eutanasierea câinilor nerevendicaţi în termen de o lună. În schimb, patru deputaţi PNL şi un deputat PSD au votat împotrivă, iar un alt deputat PNL s-a abţinut. Decizia luată de comisia de administraţie, dacă va trece şi de votul Camerei, va face să înflorească o superafacere pentru autorităţile locale şi firmele de hingheri care vor primi bani buni pentru livrarea de carne de câine către Protan, firma care incinerează animalele moarte, dezvăluie motivele din spatele acestei legi deputaţii care au votat împotrivă.

NAŢIONAL

Legea pentru combate rea pornografiei i-a prins pe aleşii neamului pe picior greşit. Site-urile porno umflă factura la internet în Parlament

Nu mai este un secret pentru nimeni că deputaţii şi senatorii României se dau în vânt după tot ce înseamnă sex. Şi asta pentru că actele normative care vin să reglementeze "domenii" precum prostituţia sau pornografia sunt dezbătute cu o viteză uluitoare şi primesc soluţionări pe măsură. Pe măsura ipocriziei aleşilor noştri, care, altfel, sunt surprinşi deseori navigând vârtos pe site-urile cu domnişoare despuiate. Comisia de cultură a Senatului a dezbătut, ieri, Legea pentru combaterea pornografiei. Membrii comisiei s-au încins atât de tare, încât, au aprobat introducerea unui amendament, propus de democratul Radu F. Alexandru, care viza taxarea suplimentară a celor care accesează site-urile pornografice.

Şefii de la Interne fac pe băieţii buni!

Nici în cele mai lacrimogene telenovele sud - americane nu se petrec schimbări de situaţii atât de năucitoare ca în ograda dâmboviţeanului nostru Minister de Interne.

După ce mai alaltăieri subalternii erau ameninţaţi cu zburatul afară şi de ieri se trecuse deja la mijlocul mult mai subtil al rocadelor cu funcţiile de conducere, iată că acum, pur şi simplu şefii încearcă să facă pe băieţii buni, primind ordine secrete să se apropie cum or şti de oamenii din subordine. Drept urmare, mai mulţi angajaţi MAI care se ştiau că sunt trecuţi pe lista neagră a conducerii au rămas cu gura căscată când şefii pe care îi ştiau că le vânează orice greşeală i-au invitat "la o bericioaică" în ziua de leafă.

Vanghelie nu vrea să împartă caşcavalul Capitalei cu PC

Dacă acuzaţiile liberalului Andrei Chiliman a ales să le ignore ("Consilierii PSD au făcut un troc cu PDL pe spatele bucureştenilor, ca să se finanţeze nişte lucrări de reabilitare a unor străzi din Sectorul 5, pe banii bugetului municipalităţii"), pretenţiile conservatorilor l-au enervat la culme pe liderul pesediştilor bucureşteni, Marian Vanghelie. Potrivit unor participanţi la discuţii, acesta a făcut furii când a auzit că PC-ul a cerut cu nonşalanţă ca toate candidaturile la nivelul Capitalei (pentru CGMB şi consiliile de sectoare) să se împartă la trei. În faţa unei asemenea solicitări, Vanghelie a ripostat dându-le cu sondajele peste nas conservatorilor.

PUTEREA

Cătălin Voicu a redevenit membru PSD de la sfârşitul lui martie. Pesediştii ţin cu dinţii de singurul senator care a stat după gratii şi nu vor sub nici o formă să-l excludă

PSD e foarte aproape de a stabili un nou record în ceea ce priveşte imaginea de partid corupt: ar putea deveni primul partid postdecembrist care va avea ca membru un senator care se întoarce în Parlament după un an de puşcărie. Cătălin Voicu, acuzat de procurori că a încercat să mituiască nişte judecători ai Curţii Supreme, e la un pas de a fi eliberat din arest preventiv. Iar Victor Ponta nu dă nici un semn că ar vrea să-l excludă pe Voicu din PSD, deşi, recent, s-a grăbit să-l dea afară din partid pe Adrian Severin, suspectat de fapte de corupţie pe care unii le-ar putea considera mult mai blânde. Dacă va fi eliberat, Cătălin Voicu se va putea întoarce la Senat ca membru al grupului senatorial PSD, condus de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.

Tatulici: "N-am ce căuta într-un Consiliu Editorial al Realităţii TV atât timp cât şefimea actuală bagă rumeguş pe post". Membrii CA al Realitatea TV caută soluţii pentru evitarea scandalurilor dintre patronat şi management

Jurnalistul Mihai Tatulici a declarat pentru "Puterea" că nu doreşte să facă parte dintr-un Consiliu Editorial al postului Realitatea TV - despre a cărei înfiinţare au apărut ieri informaţii - atât timp cât televiziunea se află pe o pantă a tabloidizării, iar "actuala şefime bagă rumeguş pe post". De partea cealaltă, jurnaliştii Oana Dobre şi Cătălin Striblea, ale căror nume au fost vehiculate ca urmând să facă parte din acest consiliu, ne-au declarat că nu au purtat nici o discuţie oficială cu vreun membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Realitatea TV şi că nu au primit, deci, nici o propunere de a face parte dintr-un board editorial.

Misiune imposibilă. Boagiu promite tunele feroviare de opt ori mai ieftine decât în Occident

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu, se vrea mai tare decât japonezii, nemţii sau italienii, promiţând că poate construi tunele de opt ori mai ieftine ca ale lor. După ce ne-a amăgit cu standardele de cost pentru autostrăzi, care variază între 3,69 şi 6,1 milioane de euro/kilometru, conducerea Ministerului Transporturilor a fixat preţul mediu al tunelelor rutiere şi feroviare între 19 şi 27,5 milioane de euro/km.

EXCLUSIV. Arhitecţii Primăriei Capitalei au câştigat licitaţia pentru "Autostrada Suspendată". 3,8 milioane de euro din bani publici, atribuiţi cu dedicaţie

Primăria Capitalei a încheiat una dintre cele mai scandaloase afaceri, în vederea elaborării unor studii de fezabilitate şi a Planului Urbanistic Zonal aferente închiderii inelului median de circulaţie din zona de nord a Bucureştiului. La începutul lunii martie, municipalitatea a atribuit contractul unui consorţiu alcătuit din cinci firme, dintre care două aparţin unor arhitecţi care sunt membrii în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului care funcţionează în cadrul Primăriei Capitalei. Mai mult, potrivit unor surse, patronul uneia dintre societăţi este chiar preşedintele acestei comisii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Marile surprize ale lui Dinel Staicu

În afara faptului că se ascunde de autorităţile judiciare care îl caută în vederea executării mandatului de şapte ani de închisoare, Dinel Staicu mai oferă şi alte surprize. Fostul patron al Universităţii Craiova nu renunţă la controlul pe care îl deţine, prin intermediari, asupra SIF Oltenia. Astfel, Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Oltenia, convocată pe data de 28 aprilie, are pe ordinea de zi completarea consiliului de administraţie cu doi membri. "Printre candidaţi sunt două persoane apropiate lui Dinel Staicu. Este vorba de Adrian Săndiţă - care este director al societăţii de servicii de investiţii financiare Oltenia Grup Invest Craiova, controlată de Staicu şi condusă de Ioana Carmen Popescu, şi preşedinte de CA la Mercur SA Călimăneşti (societate implicată în preluarea frauduloasă a SC Corealis SA, afacere despre care România Liberă a mai scris - n.r.) - şi avocatul Claudiu Ignat, lector la Spiru Haret, facultate condusă de fostul şef al Poliţiei Dolj, Gheorghe Bica", explică sursele RL.

Ministerul Sănătăţii investighează cum un copil "a devenit" o tumoare

Şirul poveştilor şocante care au loc în spitalele din România pare fără sfârşit. O femeie de 41 de ani din Râmnicu Vâlcea, Mihaela Pal, a născut alaltăieri la toaleta din Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce medicii o diagnosticaseră cu câteva ore în urmă cu o tumoare abdominală. Deşi au investigat-o ecografic, au palpat-o şi consultat-o cu stetoscopul, doctorii din Camera de Gardă a Spitalului Judeţean Vâlcea nu au realizat că femeia era în travaliu. "Medicul Turcitu, de la medicină internă, care mi-a făcut ecografie, a zis că am o tumoare abdominală, iar cei de jos de la Camera de Gardă au crezut că am pietre la rinichi pentru că aveam dureri în zona rinichilor. Am stat trei-patru ore la Camera de Gardă şi în cele din urmă m-au trimis la toaletă să elimin pietrele", povesteşte Mihaela, de pe patul de spital. În loc să elimine pietrele de la rinichi, femeia a adus pe lume un copil.

POVEŞTI SURPRINZĂTOARE DIN CRIZĂ: ziarist-căpşunar, ofiţer MAPN-şofer de taxi în Londra, directoare casă de cultură-menajeră în Roma

În perioada crizei, între 2008 şi 2010, aproximativ un milion de români au plecat în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă. Mulţi dintre ei sunt oameni cu studii superioare, care au renunţat la situaţii aparent sigure în România pentru slujbe necalificate în Europa. După un anumit eveniment, Preşedintele României a venit special la ziarist să-i strângă mâna, semn că nu mai e mânios pentru tirul de întrebări incomode cu care fusese asaltat de tânăr. Jurnalistului cu pricina nici prin gând nu i-ar fi trecut că câteva luni mai târziu, împins de criză, va ajunge să culeagă cu capul plecat căpşune într-un sat anonim din Anglia şi dormea într-o caravană ruginită. Pseudonimul sub care a acceptat să-şi spună povestea este Alin Pescaru.

Capitalul străin şi-a tras Cod. Ce va face cu el? De Ilie Serbanescu

Capitalul străin din România a obţinut Codul Muncii pe care l-ar fi dorit nu doar în principiu, ci chiar în forma urmărită, căci capitalul străin, prin Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană, l-a scris! Acum, nouă, subiectul sau mai bine zis obiectul acestui experiment, nu ne rămâne decât a vedea ce va face capitalul străin cu acest nou Cod al Muncii! Orice ar face, mari răsturnări statistice capitalul străin nu poate produce pe piaţa muncii, întrucât nu ocupă decât 16-17% din forţa de muncă din România. De aceea, a şi fost absurd ca noul Cod al Muncii să fie inspirat şi scris de capitalul străin, şi nu de cel românesc (public şi privat) care, deşi evident mult mai slab financiar, are totuşi în sarcină de a ocupa grosul de 83-84% din forţa de muncă.

Cazul Vîntu trebuie judecat lent. Poate se prescrie.

Cazul Vîntu a fost judecat cu o viteză prea mare, motiv pentru care magistratul care s-a ocupat de dosar trebuie sancţionat. Sună ilogic? Nu şi pentru sistemul judiciar românesc unde o astfel de decizie este cât se poate de normală. Judecătoarea Camelia Bogdan de la Tribunalul Bucureşti a fost declarată incompatibilă să mai judece dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. Preşedinta Secţiei a II-a Penală a Tribunalului, Elena Burlan a sancţionat-o astfel pe judecătoarea Bogdan deoarece aceasta "dând dovadă de celeritate nejustificată" ar putea fi suspectată că "şi-a creat deja opinia vinovăţiei inculpatului şi de aceea doreşte să soluţioneze cauza în regim de urgenţă". Dincolo de aceste cuvinte complicate ce a făcut de fapt magistratul Bogdan? În primul rând, a stabilit termene de judecată rapide, de la o săptămână la alta.

Vîntu seamănă furtună printre magistraţi

Şefa Secţiei Penale a Tribunalului Bucureşti, Elena Burlan este cercetată de CSM deoarece ar fi eliminat nelegal un magistrat care făcea parte din completul de judecată al dosarului Vîntu-Popa. Scandalul din dosarul Vîntu-Popa a ajuns şi la Consi-liul Superior al Magis-traturii. Preşedintele CSM Horaţiu Dumbravă ne-a declarat că a solicitat deja serviciului de inspecţie judiciară "verificarea împrejurărilor în care şefa Secţiei Penale de la Tribunalul Bucureşti, Elena Burlan, a admis recuzarea magistratului Camelia Bogdan, învestită, conform procedurilor, să judece un anumit dosar". Potrivit preşedintelui CSM, "Elena Burlan a respins două cereri de recuzare similare, iar pe a treia a acceptat-o. Vom compara motivele din cele trei situaţii, le vom analiza şi vom decide în funcţie de evidenţe".

Pentru dreptul de a arde Coranul de CRISTIAN CAMPEANU

Dacă pastorul Terry Jones din Florida ar fi fost ceva mai educat, ar fi avut cunoştinţă de celebra dilemă a califului Omar în faţa Bibliotecii din Alexandria: Fie cărţile pe care le conţine sunt conforme cu învăţăturile Coranului şi atunci sunt inutile, fie nu sunt conforme cu învăţăturile Coranului, şi atunci sunt dăunătoare. Oricum ar fi, concluzia este aceeaşi: "Îi dau foc"". Ar fi putut să realizeze atunci cât de inutilă şi de stupidă este dorinţa sa de a arde cartea sfântă a Islamului numai pentru a demonstra exact acelaşi fanatism şi obscurantism ca al amintitului calif. Practic, Terry Jones a reuşit prin gestul său să ucidă tocmai mesajul pe care dorea să îl transmită.

În principiu abandonarea Primului Amendament poate câştiga respectul şi bunăvoinţa lumii musulmane. Dar întrebarea este dacă cea mai veche Constituţie a lumii merită modificată, libertăţile pe care le garantează, merită diluate şi modul de viaţă american merită schimbat fundamental pentru a câştiga respectul şi bunăvoinţa lumii musulmane.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3%

Banca Naţională a anunţat ieri, prin Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mu­gur Isărescu, că este de acord cu reducerea cu 3% a contribuţiilor sociale plătite de angajatori, ceea ce ar însemna o veste bună pen­tru firmele private, în condiţiile în care acestea au făcut peste 700.000 de con­cedieri din 2009 (când s-a decis majorarea CAS cu 3,3%) până în prezent. "Imediat ce sunt îndeplinite condi­ţiile pentru reducerea CAS, trebuie apli­­cată această măsură. Se pare că im­po­zitarea la nivelul firmelor este excesivă în România şi toată lumea ştie ce costuri au angajatorii cu ocuparea. Cred că reducerea CAS este sustenabilă din punctul de vedere al bugetului de stat, dar calculele exacte sunt realizate de Mi­nisterul Finanţelor", a spus Croitoru.

Cine sunt oamenii care vor face preţul în oferta Petrom

Cinci oameni din Guvern vor decide preţul la care statul va vinde pe Bursă 9,84% din acţiunile Petrom. Deşi intermediarul ales va veni cu propunerea de pret, decizia finala apartine unei comisii guvernamentale condusa de ministrul economiei Ion Aritin. Din comisie mai fac parte ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu, seful OPSPI

(Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie). Victor Cazana si doi secretari de stat, unul din aparatul primului- ministru si celalalt desemnat de ministerul economiei. Cei doi nu sunt deocamdata cunoscuti.

Care este miza tranzacţiei prin care statul vinde 9,84% din Petrom

Oferta publică prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă una dintre cele mai mari tranzctii din regiune in acest an, fiind estimata la peste 500 de milioane de euro, avand in vedere pretul actual al actiunilor.

Gheţea a primit un nou mandat de preşedinte al CEC

Ministerul Finanţelor a schimbat doi vicepreşedinţi ai băncii şi a aprobat majorarea capitalului cu 13 milioane de euro.

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliului statului, îşi va majora capitalul cu 52,9 milioane de lei (aproape 13 mil. euro) din profitul pe anul trecut şi încorporarea unor rezerve. La Adunarea Generală a Acţionarilor în care a fost aprobată majorarea de capital a numit şi un nou consiliu de administraţie, care aduce doi vicepreşedinţi noi în echipa de conducere - Andrei Stamatian şi Andrei-Răzvan Micu -, în timp ce Radu Gheţea a primit un nou mandat de preşedinte.

Şeful Consiliului Concurenţei analizează de ce statul cheltuieşte prea mult pe medicamente scumpe

Raportul dintre volumul de medicamente ieftine şi cele scumpe a intrat în vizorul Consiliul Concurenţei (CC), instituţia ajun­gând la concluzia că este un domeniu în care "trebuie să fie mai activă" în perioada urmă­toare. Reprezentanţii CC afirmă că pe anumite clase terapeutice vânzările medicamentelor generice, adică a medicamentelor ieftine, reprezintă numai 10-20% şi că există diferenţe de preţ între cele două clase de produse de "până la 250%". "Penetrarea medicamentelor generice (produse după ce expiră patentul unui medicament original la un preţ mai mic - n.red.) este surprinzător de scăzută. Avem preţuri de referinţă (într-o clasă terapeutică este cel mai mic preţ - n.red.), astfel că ne-am fi aşteptat ca medicamentele mai scumpe să fie înlocuite cu medicamente ieftine, ceea ce nu se întâmplă. Acest lucru arată o disfuncţiona­litate a pieţei", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşe­dintele Consiliului Concurenţei.

Salariile din industria tutunului şi IT au crescut cu 20% în februarie

Salariile nete ale anga­jaţilor români au cres­cut în luna februarie cu peste 20% în industria tutunului şi în IT faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar de creşteri salariale de două cifre (între 14 şi 17%) au mai avut parte salariaţii din activităţi de editare şi cei din fabricarea băuturilor, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statisticile arată astfel că cel mai bine plătiţi salariaţi din eco­nomie - cei din industria tutunului şi bancherii - au avut parte de cele mai mari creşteri salariale în ultimul an, însă reprezentanţii companiilor de profil nu confirmă aceste majorări. O posibilă explicaţie poate fi şi faptul că INS face calculele privind salariul mediu raportând fondul de salarii la numărul de angajaţi. Astfel, o posibilă majorare salarială se explică în cazul în care companiile au făcut concedieri în ultimul an, dar au menţinut acelaşi fond de salarii.

AIPC: CNVM să-şi facă datoria sau să se desfiinţeze

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) fac din nou apel către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) să ia poziţie în privinţa înălcării de către unele SIF-uri a drepturilor investitorilor privind introducerea de noi puncte pe ordinea de zi a adunărilor generale ale acţionarilor. SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat în ultimele două săptămâni solicitările unor grupuri de acţionari privind introducerea pe ordinea de zi a AGA a unor propuneri de majorare a dividendelor. SIF-urile şi-au motivat deciziile prin faptul că investitorii nu şi-au dovedit calitatea de acţionari prin extrase de cont eliberate de Depozitarul Central, deşi din grupurile de investitori fac parte mai multe fonduri de investiţii cunoscute locale şi străine, precum East Capital, ING sau STK. Deciziile celor două SIF-uri au stârnit un val de reacţii negative în piaţa de capital.

Portugalia este strivită de presiunea pieţelor financiare

Costurile de finanţare ale Portugaliei au urcat până aproape de 10% pentru titlurile pe zece ani, devenind din ce în ce mai clar că ţara are nevoie de ajutor extern pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în timp ce şi agenţia de rating Moody"s a decis să reducă ratingul ţării, scrie Financial Times. Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale Portugaliei a avansat până la 9,91% (euro/an) la începutul săptămânii, peste nivelurile înregistrate în Irlanda în momentul în care Dublinul a primit un pachet de bailout de 67,5 mld. euro în noiembrie. Dobânda la titlurile de stat pe zece ani a ajuns ieri la 8,84% pe an. Estimările pieţei privitoare la probabilitatea unui default se plasează acum la 40%, în creştere de la 30% cu o lună în urmă, indică contractele swap pe riscul de credit.

După Libia, ONU şi Franţa deschid un nou front în Coasta de Fildeş

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Franţa au intervenit în conflictul din Coasta de Fildeş, cel mai mare exportator de cacao din lume, unde de câteva luni se duce o luptă aprigă pentru putere între fostul preşedinte Laurent Gbagbo şi liderul recunoscut internaţional Alassane Ouattara, scrie Bloomberg. Aceasta este a doua intervenţie militară externă după cea coordonată de NATO din Libia, dar aici situaţia este diferită faţă de cea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu unde populaţia se revoltă împotriva regimurilor autoritare. În urma acordului dat de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, elicopterele franceze şi ale ONU au atacat două baze militare de pe Coasta de Fildeş, palatul prezidenţial şi reşedinţa lui Gbagbo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb