• ADEVARUL
• Banca Mondială, sancţiune în premieră pentru România
Banca Mondială a decis o sancţiune în premieră pentru corupţia din România, luând decizia, în urma unei anchete, să introducă firma Tehnoplus Medical, abonată la contractele cu spitatele româneşti, pe o listă de excluderi pentru doi ani, a anunţat vineri instituţia internaţională. Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, compania Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente, potrivit instituţiei internaţionale. Tehnoplus Medical a primit, în ultimii ani, mai multe contracte cu spitalele din România. În 2015, compania a avut o cifră de afaceri de 100,8 milioane lei şi a obţinut un profit net de 21,6 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor.
• Dinozaurii PNL, pepinieră pentru sinecuri în înalte dregătorii de stat
Conducerea PNL a hotărât ca Teodor Atanasiu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu şi Eugen Nicolăescu să fie propuşi pentru funcţii politice în mai multe instituţii ale statului, cu toate că filialele din care fac parte au obţinut rezultate foarte slabe. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Adevărul Live, că în "momente mai dificie" asemenea oameni pot "beneficia" de numiri politice. Liberalii îl propun pe deputatul Eugen Nicolăescu să ocupe funcţia de viceguvernator BNR, în locul lui Bogdan Olteanu, pe Sulfina Barbu membru în CNSAS, pe Anca Boagiu în conducerea Curţii de Conturi şi pe Teodor Atanasiu în comitetul ANRE. Teodor Atansiu (de profesie inginer) a fost liderul filialei PNL Buzău, cea care a scos cel mai prost rezultate din ţară, ceea ce l-a făcut să rateze intrarea în Parlament.
• Parc industrial de tip "gaură neagră"
Demarate cu surle şi trâmbiţe în luna martie a anul 2003, lucrările la Parcul Industrial din Galaţi erau prezentate ca fiind piatra de temelie pentru un adevărat paradis economic, după modelul investiţiilor similare din alte colţuri ale lumii. Problema este însă că, pe măsură însă ce obiectivul (amenajat în partea de est a municipiului Galaţi, pe un câmp) înghiţea tot mai mulţi bani de la bugetul local, investitorii refuzau să apară, iar locul promisiunilor măreţe a fost luat,încet-încet, de tot felul de scuze şi explicaţii alambicate. Între 2003 şi 2017, municipalitatea gălăţeană a pompat în Parcul Industrial (mai exact către societatea Parc Industrial SRL, al cărui unic acţionar este Consiliul local) suma de 4,3 milioane de euro. Bani care au fost tocaţi până la ultimul cent, fără a fi încheiat vreun contract care să aducă măcar cinci bani venit.
• Doi români din Italia au furat o maşină de Poliţie cu tot cu poliţistul dinăuntru
Caz demn de un film de comedie spumoasă în Italia, la Trieste, acolo unde doi români proaspăt ajunşi în Peninsulă au bătut toate recordurile în materie de furt de maşini după ce au încercat să fugă cu o dubă a poliţiei pe care nu se aflau însemne oficiale, dar în care se afla un poliţist. Din nefericire pentru cei doi români, poliţistul din dubă, care făcea un filaj pentru prinderea unei reţele de traficanţi de droguri, i-a arestat la scurt timp după ce hoţii au încercat să pornească maşina de la firele din bord. După cum relatează publicaţia Il Piccolo, românii au observat că maşina era parcată de mai multă vreme acolo şi, în prima fază, s-au gândit că ar putea fi ceva de furat înăuntru.
• Ce s-ar fi întâmplat dacă TVA la tranzacţii imobiliare scădea la 0%
Specialiştii din imobiliare sunt mulţumiţi de faptul că se va renunţa la intenţia de a reduce la zero TVA pentru tranzacţii imobiliare, spunând că ei preferă să plătească taxe transparent şi predictibil, decât pentru a nu le plăti şi să fie totul inpredictibil. Prezenţi la prima expoziţie tehnologizată de locuinţe din România, Imobiliarium, specialiştii din imobiliare spun că TVA zero nu există, pentru că, dacă există o taxă, ea nu poate să fie zero pentru că orice se plăteşte. Ei precizează că dacă măsura privind TVA zero s-ar fi aplicat "lucrurile ar fi luat-o razna în piaţă".
• Dumitru Dragomir, acuzat că ar fi primit şpagă de la administratorul RCS&RDS
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită suma de 3,1 milioane de euro de la Ioan Bendei, administrator RCS&RDS. Dragomir este acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, iar Bendei de dare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi doi directori din cadrul RCS&RDS: Alexandru Oprea, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu pentru complicitate la dare de mită şi Mihai Dinei, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a aceleiaşi companii se televiziune prin cablu.
• Ministrul Afacerilor Interne: Suntem pregătiţi pentru un aflux mai mare de imigranţi la graniţele cu Serbia
Prezentă vineri la Bistriţa, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne a precizat că România este pregătită pentru un aflux şi mai mare de imigranţi la graniţele cu Serbia. Asta în ciuda faptului că nu este personal suficient, apelându-se la judeţele limitrofe pentru a asigura graniţele, după cum a recunoscut chiar ministrul. "În acest moment, fenomenul migraţionist este sub control. În acest moment suntem pregătiţi să facem faţă şi unei afluenţe mai mari la punctele de trecere. Am sporit măsurile de supraveghere, iar vigilenţa în acea zonă este cât se poate de ridicată", a declarat Carmen Dan.
• A patra armată a lumii a intrat în război
O jumătate de milion de soldaţi indieni sunt desfăşuraţi în zona de la poalele munţilor Himalaya, una din cele mai militarizate din lume. În Kashmir, atmosfera este tensionată după violenţele produse cu ocazia alegerilor din 9 aprilie. Cu câteva zile în urmă, cinci poliţişti au fost ucişi cu focuri de armă, în cursul unui raid al unor presupuşi rebeli asupra unui vehicul de transfer de fonduri. Săptămâna trecută, rebelii au ucis trei soldaţi în timpul asaltului unei garnizoane din apropierea liniei de demarcaţie dintre India şi Pakistan. Forţele guvernamentale au încercuit în zori aproximativ douăzeci de sate de la sud de Srinagar, în districtul Shopian, care a fost în ultimii ani un focar al luptei armate împotriva administraţiei indiene.
• Confruntări armate la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan
Confruntări armate au izbucnit vineri la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan între militari ai celor două ţări, transmite Reuters. Armata pakistaneză anunţă că a înregistrat un mort şi 18 răniţi după ce militari afgani au deschis focul în direcţia unui echipaj de-al său ce număra locuitorii unui sat izolat din apropierea oraşului frontalier Chaman. Însă un reprezentant al spitalului din Chaman a declarat că trei persoane au fost ucise în urma acestui incident militar. Postul de frontieră Chaman, cunoscut ca "Poarta Prieteniei", a fost închis din cauza acestor confruntări armate. De partea afgană, un purtător de cuvânt al Guvernului provinciei Kandahar a acuzat autorităţile pakistaneze că îşi maschează "activităţile subversive" prin intermediul unui presupus recensământ.
• Apropierea faţă de China a administraţiei Trump a condus la oprirea misiunilor militare din Marea Chinei de Sud
Oficialii de la Pentagon au refuzat cererile marinei militare americane de a executa misiuni în Marea Chinei de Sud de menţinere a statului de ape internaţionale şi de a descuraja China să continue militarizarea insulelor artificiale pe care le-a construit în aceste ape pe care le dispută cu Filipine, relatează cotidianul american NY Times. Conform jurnaliştilor americani în ultimele săptămâni atât Marina Militară cât şi Centrul de Comandă a regiunii Pacific au înaintat cereri către Pentagon pentru executarea unor misiuni de garantare a libertăţii de navigaţie. Aceste misiuni constau, în principal, în prezenţa navelor militare americane în aceste ape disputate între China şi Filipine şi în navigarea acestora în apropierea insulelor pe care Beijing-ul încearcă să le militarizeze.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Iohannis, implicat în lupta din culisele PNL?
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi a răspuns, pe Facebook, criticilor lansate la adresa discursului său în care a vorbit despre "România lucrului bine făcut", slogan folosit de Klaus Iohannis în campania sa. "Sloganul cu care mi-am lansat candidatura este "România dreaptă, echilibrată şi puternică!". Referirea la România lucrului bine făcut ţine de o obligaţie a PNL de a merge mai departe pe direcţia deschisă în 2014. Numele preşedintelui nu trebuie să fie implicat în competiţiile interne din PNL. Este un lucru pe care l-am spus public, constant şi răspicat, în ultimele luni", a scris Buşoi. Cristian Buşoi, şi-a anunţat, astăzi, candidatura la preşedinţia partidului. Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine candidatura lui Buşoi.
• Summitul Strategikon: România trebuie să-şi îmbunătăţească guvernarea
La finalul Summitului Strategikon, organizat în această perioadă la Bucureşti şi primul de acest fel în România, liderii acestuia, Ioan Mircea Paşcan şi Corneliu Vişoianu au concluzionat că România mai are de învăţat anumite lecţii legate de buna guvernare. Vicepreşedintele Strategikon, Corneliu Vişoianu, a precizat că se poate vorbi practic de o reaşezare a planetei. "Cred că este important faptul că am tras un semnal de alarmă, cel puţin în rândul unei categorii care este extrem de ancorată în realităţi şi este extrem de bine raportată la ceea ce se întâmplă. Au remarcat cu toţii că suntem într-un proces de schimbare, într-un proces extrem de provocator la scară mondială şi practic există o reaşezare a planetei".
• Când va intra TAROM în posesia noilor avioane
Ministerul Transporturilor a bătut în cuie un contract pentru achiziţia de noi aeronave care vor completa flota TAROM. Primele două aeronave noi din flota TAROM vor ajunge în România la jumătatea lunii iunie, ne-au declarat surse oficiale din Ministerul Transporturilor. "La jumătatea acestei luni, prima aeronava TAROM va ieşi din fabrica Boeing. Ambele aeronave ajung în România la jumătatea lunii iunie", ne-au explicat sursele citate. Ministerul Transporturilor a anunţat că TAROM a semnat contractul de achiziţia a 2 aeronave noi BOEING 737-800 NG, având o configuraţie de 189 de locuri.
• S-A AFLAT CÂND ŞI UNDE va lovi următorul CUTREMUR DEVASTATOR
Seismologii chilieni şi francezi au anunţat, într-un nou studiu publicat în revista Earth and Planetary Science Letters, momentul şi locul producerii următorului cutremur devastator. Potrivit specialiştilor în domeniu, următorul mare cutremur va avea loc în câteva decenii, în apropierea oraşului Santiago de Chile. Aceştia estimează ca magnitudinea mişcării seismice va fi de cel puţin 8,3 şi va surveni pe fondul deplasării plăcii tectonice Nazca. Şansele producere în acest an ale unui cutremur uriaş sunt destul de mici. Autorii studiului publicat în revista Earth and Planetary Science Letters anunţă că posibilitatea producerii acestui cutremur în 2017 este de 3%. Cel mai mare cutremur din lume s-a produs în 1960, în Chile, cu magnitudinea de 9,5.
• ANUNŢ de la Guvern despre SALARII şi PENSII
Pensia medie de asigurări sociale de stat reprezenta, la finele lunii februarie, 31,56% din câştigul salarial mediu brut şi 43,87% din câştigul salarial mediu net, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. La finalul lunii februarie, câştigul salarial mediu brut era de 3.108 lei, iar cel mediu net 2.236 lei. Pensia medie a pensionarilor de asigurări sociale de stat era de 981 lei. Numărul total al pensionarilor, la finele lui februarie, a fost de 5.062.400 persoane. Din total, 92,2% erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.670.600 persoane) şi 7,8% pensionari agricultori (391.800 de persoane).
• JURNALUL NATIONAL
• Cei 9 plătiţi regeşte pentru (ne)promovarea turismului
Şefii celor nouă birouri externe de turism ale României păreau nemuritori în funcţie. Asta până zilele trecute când Ministerul Turismului a decis să le desfiinţeze. Reprezentantul statului român la New York, de pildă, ocupă acest post de aproape un sfert de veac, cu un salariu lunar de 3.500 de dolari. La rândul său, şeful biroului din Moscova bifează 16 ani de mandat, timp în care a experimentat şi coincidenţa de a fi angajata unei firme care a colaborat ani de zile cu autoritatea română de turism. Simion Alb este şeful Biroului de Turism din New York din 1994 şi cel mai bogat din toţi cei nouă reprezentanţi externi al turismului românesc. După aproape un sfert de secol pe banii statului pe meleaguri americane, dinozaurul Alb a adunat un teren, o casă şi un apartament în Bucureşti, un apartament în Predeal şi o casă în Giurgiu.
• Papa Francisc ar putea vizita România în 2018
Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Ioan Robu, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte vizita Suveranului Pontif în cursul anului viitor, în România, moment ce ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră care au murit în închisorile comuniste. Monseniorul Robu a declarat, vineri, la Cluj, într-o conferinţă de presă, că Papa Francisc a primit până în prezent trei invitaţii de vizitare a României - din partea Preşedinţiei, a Patriarhiei Române, precum şi din partea Conferinţei Episcopilor Catolici.
• PMB a prevăzut un milion de lei în buget pentru un contract de consultanţă privind demolarea Cathedral Plaza
Primăria Capitalei a anunţat că în bugetul pentru anul 2017 a fost alocat un milion de lei pentru un contract de consultanţă în ceea ce priveşte demolarea Cathedral Plaza, după ce în anii anterior au mai fost demarate două proceduri de achiziţie publică, fără să poată fi desemnat un câştigător. Precizările au fost făcute după ce, vineri, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a arătat că autorităţile din Capitală evită să pună în aplicare decizia de demolare a Cathedral Plaza.