REVISTA PRESEI 06.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 iunie 2017

REVISTA PRESEI 06.06.2017

ADEVARUL

Guvernul Grindeanu, atacat de lideri din PSD

Gabriela Firea şi Codrin Ştefănescu, doi dintre oamenii cei mai apropiaţi de liderul PSD Liviu Dragnea, l-au criticat vehement în ultimele zile pe premierul Sorin Grindeanu. Atacurile celor doi vin în contextul în care Liviu Dragnea forţează a amplă remaniere, în timp ce Grindeanu se opune din răsputeri. Primarul general al Capitalei s-a plâns că are o relaţie mai proastă cu Guvernul Grindeanu decât a avut-o cu Guvernul Cioloş. În acest moment, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu analizează activitatea miniştrilor, urmând să decidă împreună cu premierul dacă se impun câteva schimbări în Guvern. Aceasta este varianta oficială. Însă surse din PSD au povestit pentru "Adevărul" că Dragnea a decis deja o amplă remaniere în Guvern, însă premierul Grindeanu se opune categoric.

Iohannis se întâlneşte azi, la Washington, cu directorul CIA, Mike Pompeo

Preşedintele Klaus Iohannis va avea marţi, în cadrul deplasării sale în Statele Unite ale Americii, o întâlnire cu directorul CIA, Mike Pompeo, informează Administraţia Prezidenţială. Intâlnirea va avea loc la ora 14.30, ora locală, respectic ora 21.30, ora României. Întrevederea preşedintelui cu şeful CIA nu a fost anunţată în prealabil de Administraţia Prezidenţială, atunci când au fost făcute publice detaliile vizitei în SUA. Înaintea întâlnirii cu Mike Pompeo, preşedintele Klaus Iohannis va merge la Cimitirul Militar Arlington, unde va depune coroane de flori. Preşedintele şi-a început vizita luni, când a primit distincţia Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Americano-Iudeic, în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane.

Multinaţională versus angajaţi români

O multinaţională şi 20 de angajaţi care au înfiinţat un sindicat sunt actorii principali ai unei poveşti de succes în domeniul dreptului muncii, care are, însă, un final trist. Angajaţii au înfiinţat un sindicat, dar şefii multinaţionalei, nemulţumiţi de acest demers, i-au concediat. Oamenii au câştigat procesele pentru reîncadrare pe post, iar compania a fost amendată pentru discriminare. Multinaţionala: compania Wizz Air Hungary KFT, Sucursala Otopeni. Sindicatul: Aerolimit Professional. Preşedintele sindicatului, Mircea Constantin şi alţi 19 însoţitori de bord, membri ai sindicatului.

Cât va pierde statul cu impozitul pe gospodării?

Controversatul act normativ privind impozitul pe gospodării - vehement combătut de mediul de afaceri şi de societatea civilă - ar putea aduce pierderi uriaşe bugetului de stat. Şi asta doar dacă ne raportăm la datoriile la stat de peste 2,3 miliarde lei pe care le au în prezent circa 10.000 de persoane fizice şi la faptul că în noul sistem de impozitare nu va mai exista reţinere la sursă. Ce se va întâmpla în cazul în care toţi angajaţii vor fi obligaţi să-şi plătească singuri, o dată pe an, dările către stat nu se ştie încă, pentru că nu există un studiu de impact. În mod sigur, restanţele vor fi mult mai mari de atât având în vedere că în România există aproximativ 6 milioane de persoane fizice care vor trebui să se conformeze noilor prevederi. Nu se ştie, cu certitudine nici de câţi angajaţi va avea nevoie Fiscul şi nici cu cât vor fi plătiţi, vehiculându-se doar că ar fi necesari vreo 32.000 consilieri fiscali.

Preţurile petrolului cresc după ce o alianţă condusă de Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul

Preţurile petrolului sunt în creştere, luni, după ce o alianţă condusă de Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul şi a luat măsuri de întrerupere a accesului în statul din Golful Persic, amplificând tensiunile în regiunea producătoare de petrol, transmite Bloomberg. Contractele futures au crescut cu până la 1,6% la bursa din New York, compensând cea mai mare pierdere săptămânală din ultima lună, de 4,3%. Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au anunţat că vor suspenda traficul aerian şi maritim către şi dinspre Qatar, escaladând o criză care a început din cauza relaţiilor cu Iranul.

Rafturi golite în magazinele din Qatar, după disputa cu vecinii din Golf

Problema terorismului aşază ţările din Orientul Mijlociu pe un butoi şi mai mare cu pulbere. Qatarul este acuzat de vecinii lui din Golf că susţine mişcări extremiste ce seamănă moartea în Europa. Şase ţări din zonă au tăiat ieri legăturile diplomatice cu Doha. Printre ele, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain. Şeful diplomaţiei din Qatar spune însă că decizia este nejustificată. După ce Arabia Saudită a închis singura graniţă terestră a Qatarului, oamenii din Doha au golit rapid rafturile magazinelor. Ei s-au aprovizionat cu lapte, apă, orez şi alte alimente. Aproape 40% din mâncarea consumată în Qatar vine pe această rută, iar mai multe camioane cu mâncare au rămas blocate în Arabia Saudită, la graniţă.

Strategia prin care Nicuşor Dan se întoarce la şefia USR

Demisia lui Nicuşor Dan din funcţia de membru al USR trebuie validată de Organizaţia Sector 6, de care acesta, scriptic, aparţine. Numai că, potrivit unor surse din USR, conducerea organizaţiei Sector 6 nu se va întruni în următoarele două săptămâni pentru a consfinţi plecarea lui Nicuşor Dan din partid. Miza este următoarea: soarta lui Nicuşor Dan să fie decisă direct de Consiliul Politic, for amplu de conducere, în care se vor reuni, pe 17 iunie, liderii USR din teritoriu şi parlamentarii pentru a decide viitorul partidului. "N-are sens să-i valideze Sectorul 6 demisia, ca apoi, după câteva zile, Consiliul Politic să decidă că Nicuşor Dan rămâne în partid", au declarat pentru "Adevărul" surse din conducerea USR.

BANCHERUL

Topul celor mai ieftine bănci

Costul lunar al unui cont curent pentru persoane fizice cu card ataşat si online/mobile banking, plus serviciile oferite la ghişee de băncile româneşti se ridică lunar la o medie de 56 de lei, rezultă din analiza comisioanelor practicate de un număr de 20 de bănci româneşti realizată de Bancherul.ro. Doua bănci mici, Patria Bank (fosta Carpatica) si Banca Feroviară, au si cele mai mici comisioane pentru un cont: 33,5 lei in total, iar cea mai scumpa banca este UniCredit, cu 83,3 lei. Băncile mari au costuri in general mai mari decât cele mici, întrucât au mult mai mulţi clienţi, unii captivi, cărora le este greu sa-si mute conturile la alte bănci, din diverse motive: fie pentru ca firma la care lucrează le virează salariul intr-un cont la o bancă pe care a ales-o in baza unui contract (convenţie de salarii), fie pentru ca au un credit si e mai convenabil sa aibă si cardul la aceeaşi bancă, fie pentru ca preferă o bancă mare, cu multe sucursale si bancomate, aproape de casă.

CAPITAL

Metroul de Drumul Taberei, din amânare în amânare

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Capitală este blocat de cinci ani. Este vorba de Magistrala 5 de Metrou -Drumul Taberei. Amânări peste amânări, fie pentru că lipseau banii, fie pentru că nu prestau corespunzător constructorii. Acum, Metrorex şi-a asumat să deschidă M5 circulaţiei până la începutul verii 2018 şi prezintă şi gradul de realizare a lucrărilor, pe staţii. Lucrările la structura de rezistenţă a tronsonului 1 al Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei - Eroilor sunt gata în proporţie de 87%, în timp ce finisajele şi instalaţiile sunt realizate în proporţie de doar 30%, potrivit datelor transmise Capital de către Metrorex. Staţia Valea Ialomiţei arată cel mai bine, având în vedere că lucrările de structură au fost finalizate în totalitate.

Suma COLOSALĂ pe care turiştii au cheltuit-o în vacanţa de Rusalii

Mai mult de 130.000 de turişti, dintre care 50.000 pe litoral şi 45.000 în pensiuni din întreaga ţară, au cheltuit în vacanţa de Rusalii aproximativ 7,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) remis AGERPRES. În acest an, hotelierii au venit în întâmpinarea turiştilor cu oferte avantajoase pentru minivacanţa de Rusalii, tarifele fiind cu 30% - 40% mai scăzute faţă de cele din sezon, iar pentru turiştii care au stat mai multe zile s-au aplicat tarifele din programul "Litoralul pentru toţi".

Primul an cu Firea! Ce a realizat primarul din ce a promis

Precum toţi candidaţii la Primăria Capitalei, Gabriela Firea le-a promis bucureştenilor, printre altele, că va descongestiona traficul, va acorda beneficii tinerilor şi va creşte nivelul de siguranţă al elevilor în şcoli. Cel puţin o promisiune, cea a unui trafic decent, nu a fost încă îndeplinită, potrivit Mediafax.

COTIDIANUL

Iohannis, într-o vizită ca o aventură - Cornel Nistorescu

Este vizita preşedintelui Iohannis în SUA o încununare a politicii noastre externe? Nici vorbă. Nici noi şi nici Iohannis nu ştie de ce merge. Nu apare nimic în plus faţă de Parteneriatul Strategic şi de prezenţa în NATO. Este această vizită rezultatul unui demers al statului român? Sau al Externelor de la Bucureşti? Nici vorbă. Preşedintele vorbeşte extrem de rar cu ministrul de Externe. De regulă, îi transmite că nu are timp. Ar putea fi rezultatul unor strădanii ale aparatului de consilieri de la Cotroceni? Exclus! Sau pe linia ambasadorului George Maior? În mod direct, la fel de exclus. Contactele Democrate ale fostului director SRI nu mai au mare valoare. Mai rămîne doar organizaţia evreiască la al cărei Forum a participat ieri, ca invitat de onoare, şi care l-a şi decorat cu cea mai înaltă distincţie.

Ce face Grindeanu în plin scandal PSD

În plin scandal atât la guvern, cât şi în PSD, Sorin Grindeanu postează pe Facebook un mesaj în care vorbeşte despre răspunderea "imensă" de a fi premier, menţionând totodată că "adversarii PSD se află în afara partidului". De asemenea, premierul aminteşte despre succesul economic şi creşterea din timpul guvernării sale, despre promisiunile de campanie onorate, dar şi despre determinarea de a merge mai departe. Grindeanu a transmis mesajul după ce vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a criticat dur, duminică seara, Guvernul, în contextul neînţelegerilor dintre Liviu Dragnea şi premier. Firea a confirmat, de asemenea, că în această perioadă se face o evaluare a activităţii guvernamentale şi că este posibil să aibă loc schimbări.

Cine sunt "cetăţenii" de la Primăria Capitalei?

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi îi cere primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să prezinte lista persoanelor care au asistat la şedinţele Consiliului General în ultimele luni, întrebând-o dacă sunt adevărate informaţiile conform cărora poliţiştii locali participă în civil la lucrări pentru a ocupa locurile destinate cetăţenilor şi societăţii civile. Parlamentarul îşi exprimă "speranţa" că nu asistăm la o adaptare a episodului de la Iaşi, care îl avea ca protagonist pe fostul primar Gheorghe Nichita, şi care folosea Poliţia Locală "după bunul său plac". "Potrivit legii administraţiei publice locale, aceste şedinţe sunt publice, deci orice cetăţean are dreptul să participe", aminteşte Raeţchi.

CURENTUL

Licitaţie trucată la Primăria Capitalei: Mihai Tudorancea a întocmit caietul de sarcini iar firma lui, Tud Business Consulting, a câştigat contractul

Primăria Capitalei, foarte preocupată de mediul înconjurător a decis să contracteze o finanţare rambursabilă externă pentru co-finanţarea proiectului "Finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Damboviţa (Casetă)", precum şi raportarea şi monitorizarea informaţiilor financiare către instituţiile partenere. Cel mai simplu mod de a frauda o licitaţie este ca însuşi cel căruia îi este dedicată, să întocmească documentele mai precis caietul de sarcini. Verificând caietul de sarcini al licitaţiei constatăm că autorul acestuia se numeşte Mihai Tudorancea iar cel care îşi asumă caietul este Silviu Brînzan, şef serviciu al Unităţii de Implementare Proiecte în Primăria Capitalei. Verificând anunţul de atribuire observăm că TUD Business Consulting SRL, firma unde Mihai Tudorancea este Managing Director, fondator şi proprietar, a câştigat licitaţia.

CURIERUL NATIONAL

Scandal în Consiliul de Cooperare în Golf

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul Sunt invocate chestiuni de securitate naţională; cele patru ţări acuză Doha de destabilizare a regiunii şi de susţinere a grupurilor teroriste. În scurte comunicate, Arabia Saudită şi Bahreinul au anunţat, în plus, suspendarea tuturor legăturilor terestre, aeriene şi maritime cu Qatarul. Compania aeriană Etihad a Emiratelor Arabe Unite a anunţat suspendarea zborurilor spre şi din Qatar "până la noi ordine". Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a reacţionat imediat, chemând ţările din Golf să încerce soluţionarea divergenţelor şi să rămână unite.

Aproape jumătate dintre românii din UK îşi doresc cetăţenia britanică

Conform unui chestionar formulat de AngliaMea.ro, site dedicat comunităţii româneşti din Marea Britanie, aproximativ 43% dintre românii de aici îşi doresc cetăţenia britanică. O proporţie de 32% nu vor cetăţenia britanică, în timp ce 25% sunt indecişi. În anul 2016, numărul cererilor de atribuire a cetăţeniei britanice depuse de cetăţenii UE a crescut cu peste un sfert în comparaţie cu anul precedent, cele mai multe cereri fiind din partea bulgarilor, ungurilor, polonezilor şi românilor. Avantajele cetăţeniei britanice nu sunt atât de multe în comparaţie cu cele oferite de cetăţenia română. Principalul motiv pentru care românii îşi doresc cetăţenia britanică este legată de faptul că, odată cu obţinerea acesteia, dispar toate limitările impuse românilor în această ţară, mai ales în noul context al Brexit-ului. Al doilea mare avantaj se referă la regimului vizelor aplicate în terţe state.

Vremea în lunile iunie, iulie şi august

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat prognoza pentru lunile de vară. Astfel, în luna iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în general deficitare, exceptând zonele de munte, unde vor fi normale sau uşor excedentare. În iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în toată ţara. Deficitul cel mai pronunţat s-ar putea înregistra în sudul, sud-estul şi estul teritoriului. În august, temperaturile medii lunare se vor menţine peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi vor fi apropiate de normal în rest.

Examen consultanţi fiscali 2017: Înscrierile se mai fac până vineri

Cei interesaţi să devină consultanţi fiscali sau consultanţi fiscali asistenţi vor putea susţine un examen pentru asta în luna iunie 2017, potrivit unui act al Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF). Înscrierile au început luna trecută, iar dosarele pot fi depuse până pe 9 iunie 2017. Dacă vor să se participe la acest concurs, candidaţii trebuie să achite şi o taxă de 500 de lei. Examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent se va organiza pe 24 iunie 2017, în Bucureşti, potrivit Hotărârii CCF nr. 8/2017 privind susţinerea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent-sesiunea iunie 2017. Hotărârea a intrat în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 372 din 18 mai 2017.

EVENIMENTUL ZILEI

În bătălia pentru deţinerea Puterii absolute, PSD a pornit Războiul de smulgere din mîinile preşedintelui a celei de-a doua chei

A trecut aproape nebăgat în seamă Războiul dus de Klaus Iohannis de unul singur împotriva majorităţii PSD în chestiunea şefilor de Servicii Secrete Departamentale, DGPI şi DGIA. Ultimul act al acestui Război s-a consumat pe 26 mai 2017, cînd preşedintele a dat înapoi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării. Motivul neoficial, invocat în textul care argumentează trimiterea Legii la reexaminare, se referă la eliminarea CSAT din procesul de demitere a şefului DGIA. Preşedintele a cerut reexaminarea Legii şi în alte puncte. Unul dintre ele atinge derapajul psihiatric. Printre altele, ministrul Apărării Naţionale e acum singur abilitat să emită Ordinul de Mobilizare a Armatei României.

Ponta anunţă un DIVORŢ DE RĂSUNET. Iohannis trebuie să ia o decizie

Victor Ponta este convins că România va trebui să aleagă între o apropiere de Germania sau una de SUA, după ce relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit. În plus, Ponta crede că vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă ar putea oferi un răspuns în acest sens. "Acum divorţul între "Tata Trump" ( adică Statele Unite ale Americii) şi "Mama Merkel" ( adică Germania şi Uniunea Europeană) a devenit oficial! Cu cine rămâne "copilul România"? Vom afla în următoarele zile, foarte posibil după vizita la Washington a Dlui Iohannis. Sper din tot sufletul pentru ţara noastră să ia decizia corectă" scrie Victor Ponta pe Facebook.

Paradoxul românesc. Scad rezervele valutare, Finanţele se înglodează în datorii, economia creşte

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că rezervele valutare au scăzut cu aproape jumătate de miliard de euro în luna mai faţă de luna aprilie a acestui an. Ministerul Finanţelor Publice anunţă şi el că luna viitoare va face împrumuturi mai mari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice. Concluzia o dă Banca Mondială, care apreciază o creştere economică mai mare a României decât cea previzionată. Consumăm mai mult decât producem. Banca Mondială a anunţat, ieri, că economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, faţă de o creştere de 3,7% previzionată în ianuarie.

Culisele războiului Dragnea - Grindeanu: PSD îşi acuză premierul că guvernează cu ochii la SRI

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi-a atras ostilitatea social-democraţilor apropiaţi de liderul PSD Liviu Dragnea, sâmburele discordiei fi ind informările pe care premierul le cere de la SRI înainte de numirile politice, au relatat surse din partid pentru "Evenimentul zilei". "Cere prea multe avize de la SRI, în loc să fie numiţi oamenii de la partidele care au câştigat alegerile. Românii nu ne-au votat în decembrie ca să nu putem să-i numim pe X şi pe Y pentru că nu au avize. Românii ne-au spus la vot: «Numiţi-vă oamenii ca să puneţi programul de guvernare în aplicare»", a spus sursa citată. Nemulţumiri similare au fost ridicate şi în discuţiile private din ALDE, a aflat EVZ. Pe scurt, PSD şi ALDE sunt nemulţumite că, în anumite situaţii, informările SRI cântăresc pentru Grindeanu mai mult decât recomandările partidului.

JURNALUL NATIONAL

Dan Andronic: Sebastian Ghiţă are dispozitiv de supraveghere

Ziaristul Dan Andronic a dezvăluit luni, la Antena 3, că după întâlnirea cu Sebastian Ghiţă de la Belgrad, a înţeles că fostul deputat PSD avea dispozitiv de supraveghere, este speriat şi filat tot timpul. "Nu neapărat speriat de filaj, dar când a fugit din România, se aştepta la ce e mai rău. Cred că în Belgrad se simte mai protejat", a spus ziaristul Dan Andronic luni, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3. Despre întâlnirea pe care cei doi au avut-o, Andronic a povestit: "El a plecat mai devreme ca mine, că avea o întâlnire cu avocaţii. Din cei patru bărbaţi cu gentuţă care au apărut la restaurant, doi s-au ridicat şi au plecat (după Ghiţă - n.r.), doi au rămas. Mi-au dat impresia că făceau parte dintr-o operaţiune de supraveghere".

La CFR se vând bilete pentru vagoane fantomă

Aproximativ 30 de persoane au călătorit, ieri, în picioare, de la Braşov până la Bucureşti, deşi aveau tichete valabile, cu loc rezervat, deoarece li s-au vândut bilete într-un vagon inexistent. Cei mai mulţi au urcat în staţia din Sinaia. Garnitura care a plecat la orele 18.30 din Gara Braşov avea doar două vagoane, însă tichete s-au vândut şi la vagonul cu numărul 3. Când au ajuns în Gara de Nord, călătorii supăraţi au depus reclamaţii şi şi-au cerut banii înapoi, însă nu au avut şanse de recuperare. CFR anchetează situaţia şi vor decide în curând dacă vor înapoia banii călătorilor.

Şeful opoziţiei britanice cere demisia premierului Theresa May după atentat

Şeful opoziţiei laburiste britanice Jeremy Corbyn a făcut apel luni la demisia premierului Theresa May după seria de atentate din Regatul Unit, din cauza reducerilor de efective ale poliţiei pe care ea le-a întreprins în vremea când era ministru de interne, relatează AFP şi Reuters. Întrebat la postul ITV News dacă susţine apelurile la demisia dnei May, Corbyn a răspuns: ''Da, efectiv, deoarece au existat apeluri lansate de către mulţi oameni responsabili care sunt foarte neliniştiţi că ea era la Ministerul de Interne în tot acest timp şi a decis reducerile din efectivele poliţiei''. Alegătorii britanici sunt chemaţi joi la urne, în cadrul unui scrutin naţional.

Gabriela Firea, dezvăluiri uluitoare: Foşti ofiţeri din servicii fac presiuni uriaşe pentru RADET

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică seară, că există interese din partea unor companii străine să cumpere 'pe doi lei' RADET, menţionând, în context, că în aceste jocuri ar fi implicaţi şi foşti angajaţi ai serviciilor secrete. "Vreau să afirm cu toată tăria şi responsabilitatea (...) că cel mai mare pericol pentru Capitală vine de la câţiva reprezentanţi ai unor companii private care doresc cu toată puterea să facă afaceri în continuare în acest domeniu (...) Ni se dau semnale explicite, deja străvezii, să o lăsăm mai moale cu organizarea şi cu investiţiile la RADET şi cu transformarea RADET în societate pe principii europene, pentru că există firme străine interesate să cumpere cu totul RADET dacă se poate pe doi lei", a declarat ea, la Antena 3.

NATIONAL

Brutarul român, erou in Anglia, după atentat

Faptele românului au fost redate de presa britanica, jurnaliştii din Regatul Unit lăudându-i curajul si considerându-l un veritabil erou. Florin, in schimb, a rămas cu picioarele pe pământ, in ciuda ecourilor pe care le-a căpătat povestea. Mărturiseşte că a acţionat din instinct. Si că nu îşi poate scoate din minte o imagine cu un bărbat înjunghiat in gât, episod care s-a derulat in fata ochilor săi. "Sincer, nu mă consider un erou. Sunt un om simplu. Muncesc într-o brutărie, o patiserie. Am venit aici pentru a-mi câştiga existenta (...) Nu vreau faimă, nu vreau nimic. Am făcut ce am făcut că aşa am avut instinctul de a face, atunci", a povestit tânărul, la postul B1 TV.

PUTEREA

Ce recompensă ar putea primi eroul român de la Londra

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, luni, la un post de televiziune, că va discuta cu MAE să îi propună preşedintelui Klaus Iohannis ca românul Florin Morariu, numit erou în Marea Britanie după ce ar fi aruncat cu lăzi în autorii atacului din Londra, să fie decorat. Dan Mihalache a mai precizat că va discuta şi cu autorităţile britanice ca Morariu să beneficieze de protecţie, după ce el a acuzat că se simte ameninţat, informează News.ro. Dan Mihalache a precizat că a avut o discuţie cu românul, invitându-l la Ambasadă, unde vor avea o discuţie inclusiv despre măsuri de protecţie, având în vedere că acesta afirmă că se teme pentru viaţa lui.

Surpriză în Codul Rutier! Poliţiştii locali ar putea să dea AMENZI şoferilor

Poliţiştii locali ar putea sa-i oprească in trafic pe şoferi, să le retina permisul si sa-i amendeze, la fel ca agenţii de la Brigada Rutiera. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect de lege ca să modifice Codul Rutier. In acest moment, poliţiştii locali ii pot amenda pe şoferii care opresc sau staţionează neregulamentar si au dreptul să dirijeze traficul in intersecţii. Prea puţin, sunt de părere 13 deputaţi care au iniţiat un proiect legislativ ce le-ar da dreptul agenţilor locali să oprească in trafic un conducător auto si să-l amendeze dacă a încălcat Codul Rutier. Problema este că Politia Naţionala lucrează cu oameni care au terminat facultatea sau şcoala de politie, unde aceştia învaţă legile si cum sa le aplice, in timp ce poliţist local poate fi orice persoana cu vârsta peste 18 ani care nu are cazier si care trece o testare a primăriei.

ROMANIA LIBERA

Bula imobiliară din vara lui 2017

Preţurile locuinţelor au început să crească, aparent inexplicabil. Dar e semnul începutului unei crize. Unele site-uri de specialitate în ştiri economice au titrat că "achiziţiile de locuinţe sunt în plină efervescenţă" şi au vorbit despre un "record al solicitărilor pentru Prima Casă". Au omis însă să precizeze că e vorba despre locuinţele noi. Efectul acestor semnale s-a resimţit pe piaţa locuinţelor vechi, unde se constată o creştere temporară a preţurilor. Totul se petrece pe fondul unui sentiment pozitiv al unei pie­ţe de nespecialişti, pentru că proprietarii de locuinţe vechi nu sunt experţi în imobiliare.

Pesedistul Alin Petrache aruncă 700.000 de euro din bani publici pe o mega petrecere pentru a marca 10 ani de la înfiinţarea CSM Bucureşti

Clubul Sportiv Municipal Bucureşti, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, aruncă aproape 700.000 de euro într-un eveniment menit să marcheze cei 10 ani de existenţă. Mai exact este vorba de 2,6 milioane de lei fără TVA, adică, în total, 3,1 milioane de lei. Această sumă este egală sau chiar mai mare decât bugetul anual al multor echipe de handbal, volei sau baschet care activează în prima ligă din România. Procedura de atribuţie a organizării evenimentului ridică, la rândul ei, câteva semne de întrebare. Cu toate că este vorba despre o aniversare previzibilă, evenimentul pare că i-a luat prin surprindere pe cei de la CSM. Altfel nu se poate explica de ce caietul de sarcini a fost gata abia pe 3 mai în condiţiile în care aniversarea are loc în perioada 9-12 iunie.

ZIARUL FINANCIAR

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii Transilvania, în încercarea de a cumpăra Banca Românească

OTP, cel mai puternic grup bancar din Ungaria, este în pole-position în licitaţia pentru achiziţia Băncii Româneşti, în faţa Băncii Transilvania, conform unor surse de pe piaţa bancară. Banca Românească a fost scoasă la vânzare la începutul anului de către grupul bancar NBG - National Bank of Greece, proces administrat de la Londra şi de la Atena de către divizia de investment banking a Credit Suisse. Banca Românească, cu active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro) la finalul lui 2016, are o cotă de 1,6% pe piaţa bancară locală, faţă de 2,9% în 2008. OTP şi-a stabilit ca ţintă să ajungă la o cotă de 5% pe piaţa românească, faţă de 2,2% acum, target care poate fi atins numai prin achiziţia altor bănci sau a unor portofolii de credite. Prin creştere organică este aproape imposibil să câştige cote de piaţă. Pe piaţă sunt mai multe bănci scoase la vânzare - Bancpost, Marfin Bank, Veneto Banca.

Este revenirea economică din zona euro solidă şi sustenabilă?

Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit cu 1%. Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna mai cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa. Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor. Lună de lună organizaţiile de prognoză economică aduc date încurajatoare despre zona euro care sugerează că revenirea de acolo devine puternică şi sustenabilă.

Sistemul bancar spaniol este din nou sub presiune: Banco Popular este în cădere liberă după ce nu a găsit un investitor să o cumpere

Acţiunile băncii spaniole Banco Popular Español, paralizată de moştenirea de credite toxice rămasă din criza economică, au scăzut ieri cu până la 19%, la noi minime istorice, după un declin de 38% săptămâna trecută. Banca, cu una dintre cele mai mari rate ale creditelor neperformante din sistemul bancar al zonei euro, a ajuns în criză de timp pentru găsirea unor cumpărători şi peticirea finanţelor. Potrivit Reuters, Boardul Unic de Rezoluţie (autoritatea care supraveghează restructurarea şi lichidarea băncilor europene) i-a avertizat pe oficialii europeni că banca ar trebui lichidată dacă nu poate găsi un cumpărător. Popular deţine credite imobiliare neperformante de 37 de miliarde de euro care, raportate la portofoliul de credite din 2016 de 94 de miliarde de euro, ar da o rată a creditelor toxice de aproape 40%. FT a scris ieri că doi dintre posibilii cumpărători s-au retras din licitaţie, care ar trebui să se închidă în mai puţin de o săptămână.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb