REVISTA PRESEI - 06.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 iulie 2010

ADEVĂRUL

Voluntarii ridică diguri, gălăţenii stau în cârciumi

Sute de voluntari au venit să ajute la înălţarea digului care să salveze oraşul. Mulţi dintre cei expuşi viiturii sunt nepăsători: "Nu ne-a chemat nimeni să punem mâna. Suntem 24 de familii, care vor fi inundate când vine Dunărea", a spus Costică Rusu, localnic. Peste 1.400 de jandarmi, pompieri, poliţişti şi voluntari s-au mobilizat să ridice digul lung de 4,5 kilometri, care ar trebui să salveze 7.000 de localnici din cartierul Valea Oraşului de la dezastru. Oamenii nu ţin cont de oboseală, ci trag ca viitura să nu-i prindă nepregătiţi. Mulţi dintre voluntari sunt tineri, abia ieşiţi de pe băncile liceului.

Unul din trei a picat la Bacalaureat

Astăzi este o zi crucială pentru absolvenţii de liceu. Cu mic, cu mare, elevi şi părinţi din toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele finale ale examenului de bacalaureat. Acestea vor fi afişate în licee astăzi, până la ora 16.00, moment în care va începe şi perioada de depunere a contestaţiilor. Rezultatele sunt de asemenea postate şi pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Pedeapsa lui Astarastoae pentru votul medicilor PDL

Şase medici parlamentari care au votat împotriva moţiunii depuse de PSD vor fi excluşi din comisiile şi structurile de conducere ale Colegiului Medicilor din România (CMR), a anunţat preşedintele organizaţiei, Vasile Astărăstoae. Şeful CMR a declarat că decizia aparţine Consiliului Naţional al organizaţiei după ce s-a constatat că şase dintre cei 18 medici - parlamentari au votat pentru tăierea salariilor bugetarilor şi, implicit, şi ale doctorilor cu 25%.

PSD, divizat de oferta liberalilor

Victor Ponta nu agreează o colaborare mai strânsă cu liberalii, pe care Ion Iliescu o consideră însă "obligatorie". Liberalii ar fi interesaţi să negocieze cu social-democraţii un protocol de colaborare parlamentară şi menţinerea actualei legislaţii electorale. PNL ar vrea să obţină de la PSD mai mult decât colaborările episodice de până acum, rezumate la moţiunile de cenzură.

11 paraşutişti morţi şi trei răniţi la decolare

Un avion de transport AN 2, având la bord patru membri ai echipajului şi zece paraşutişti de la Forţele Navale, a luat foc după câteva minute de zbor. Se pare că incendiul a izbucnit de la motor. Avionul în flăcări a căzut pe pista aerodromului civil Tuzla din judeţul Constanţa.

China învinge Germania cu 1-0

În timp ce China stimulează activitatea economică globală, pasivitatea germană provoacă efecte de bumerang. Hu Jintao a înţeles că bunăstarea Chinei depinde de restul lumii, pe când Merkel şi-a izolat ţara de criza care-i macină pe vecini. Suntem obişnuiţi să auzim că din cauza salariilor mici, China exercită o presiune asupra competitorilor săi şi chiar contribuie la şomajul din restul lumii.

Europa, în pragul unei noi crize financiare

Aplicarea simultană a măsurilor de austeritate în mai multe state europene şi datoria suverană în creştere ar putea duce la o nouă recesiune. Banca Mondială a avertizat, la începutul lunii iunie, că mai multe state europene sunt în pericol de a cădea într-o nouă recesiune.

Orb în acte , vitezoman pe zebră

Un om de afaceri care oficial are handicap de vedere a rămas, la 29 iunie, fără permisul de conducere după ce a fost oprit de poliţişti în urma unei depăşiri neregulamentare. Marcel Rică Jipa (48 de ani) este din Verneşti şi de mai bine de un an încasează lunar indemnizaţie de nevăzător în timp ce îşi conduce deopotrivă maşinile şi afacerea.

CURENTUL

Alinuţa Gorghiu scoate bani frumoşi din legile promovate de ea în Parlament

Curat moral! Cum funcţia obţinută în Parlamentul României de către Alina Gorghiu, respectiv de deputat, trebuia exploatată la maxim de către aceasta, mai ales că trebuia să scoată şi "pârleala" din vremea campaniei electorale, tânăra penelistă a şi găsit soluţia! Ea a iniţiat o lege, a reuşit s-o treacă de Parlament, prin mijloace specifice, iar în baza actului normativ şi-a făcut o mică afacere cu profit pe termen lung. Concret, este vorba despre Legea medierii, primul proiect normativ al tinerei speranţe liberale, după cum ea însăşi susţine pe blog, act care a fost adoptat de Parlament în noiembrie 2009.

8.600 de euro - cea mai mare pensie din România

În ciuda faptului că România are una dintre cele mai mici pensii minime din Europa, ţara noastră are şi o pensie care ocupă primul loc în Europa, în valoare de peste 8.600 de euro.

Având în vedere că pensia minimă depăşeşte cu puţin suma de 80 de euro, cea mai mare pensie este de peste o sută de ori mai mare. Şi asta în condiţiile în care, în celelalte ţări europene, diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie nu este nici pe departe aşa mare, raportul ajungând de multe ori de la 1 la 4, potrivit Incont.ro. Cea mai mare pensie din România se plăteşte unui judecător, care primeşte lunar peste 37.000 de lei, adică echivalentul a aproximativ 8.600 de euro.

Ape tulburi de Tia Şerbănescu

Rămaşi la TV ca să-i critice pe cei care reacţionează prost la inundaţii, liberalul Chiliman şi pesedistul Dragnea l-au acuzat pe dl Băsescu de comportament dictatorial faţă de femeia din Săuceşti. De ce, dacă s-au certat în parte? Un dictator nu e contrazis şi criticat de nimeni iar dacă totuşi se întâmplă o dată - e şi pentru ultima dată. Ce naiba, au şi uitat? Cei doi au confirmat că PSD şi PNL se pregătesc împreună de guvernare iar cine-şi bagă coada între ei "o să rămână fără coadă". Fără coadă, nu-i bai. Fără cap e mai rău. Dovadă titlul de la Realitatea TV: "da-ţi pe dl reporter din faţa mea". Daţi-l la şcoală!

CURIERUL NAŢIONAL

Doi din trei români au portofelul gol înainte de salariu

Schnecker: Noi abia acum începem să intrăm cu adevărat în criză, iar situaţia devine din ce în ce mai gravă. Pentru supravieţuire, consultantul mizează pe inventivitatea românilor, aceştia suplinind lipsa banilor "printr-un cartof sau un pui de la socri"". Peste 60% dintre români rămân fără bani de la o lună la alta tot timpul sau des, în contextul în care 65% din populaţia de peste 16 ani are dificultăţi în a-şi acoperi nevoile de zi cu zi, a declarat ieri Manuela Stănculescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română. Institutul pentru Economie Mondială din cadrul Academiei Române a realizat studiul în perioada 1 - 15 mai pentru Banca Mondială.

CE vrea să relanseze în forţă turismul european

Potrivit planului de dezvoltare elaborat de oficialii europeni, trebuie atraşi turiştii din ţările cu economii emergente, cum ar fi China, Rusia sau Brazilia. UE trebuie să promoveze turismul, inclusiv în cadrul organismelor internaţionale. Îngrijoraţi de efectele secundare ale crizei financiare şi, în special, de diminuarea aportului la PIB-ul european din domeniul turismului, Comisia Europeană a propus o nouă strategie de stimulare a turismului european, pentru a maximiza potenţialul unui sector care joacă deja un rol important pentru economia UE.

De ce TVA nu se duce integral în preţuri?

Mugur Isărescu spune că cererea redusă va tempera scumpirile. Inflaţia de 8% convenită cu FMI reprezintă un criteriu de performanţă, dar BNR ţinteşte în continuare o rată mai mică. Guvernatorul se aşteaptă ca leul să se stabilizeze la niveluri bune pentru inflaţie.

Conjunctura economică din acest moment nu va permite o transferare integrală în preţuri a majorării taxei pe valoarea adăugată, a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul unui seminar organizat de instituţia pe care o conduce. El şi-a argumentat această afirmaţie prin faptul că în momentul de faţă asistăm la o contracţie a cererii care nu permite agenţilor comerciali să ridice prea mult preţurile.

Randamentul depozitelor riscă să intre în zona negativă

După ce, timp de aproape 2 ani, depozitele bancare au adus câştiguri cu mult peste rata inflaţiei, noile modificări fiscale riscă să ducă randamentele în termeni reali în teritoriu negativ, arată o analiză conso.ro. Pe termen scurt, varianta prudentă pentru deponenţi ar fi să evite plasarea banilor pe perioade mai lungi, în condiţii de dobândă fixă. Rata medie a dobânzii plătite de bănci la depozitele în lei pe 1 an se situează la 6,3%, conform statisticii conso.ro. Dacă avem în vedere că inflaţia (pe ultimele 12 luni) este de numai 4,4%, dobânzile actuale pot părea suficiente pentru a păstra puterea de cumpărare a banilor şi chiar lasă loc de acumulare.

Modificarea TVA nu a crescut preţurile pe litoral

Hotelierii şi patronii restaurantelor de pe litoral nu au majorat preţurile, după ce Guvernul a stabilit ca noua cotă de TVA să fie de 24%, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Corina Martin, transmite corespondentul NewsIn.

"Ne aflăm în cel mai greu moment parcurs de economia româneacă, va scădea cu 30-40% puterea de cumpărare a românului, or vacanţa nu este pe primul loc atunci când ne facem bugetul în familie, nu renunţăm la mâncare, nu renunţăm la cheltuielile pentru copil, dar s-ar putea să luăm în calcul o eventuală renunţare la vacanţe", a declarat Corina Martin.

EVENIMENTUL ZILEI

Terase cu vedere la inundaţii. Digul de la Galaţi ridică preţul micilor de pe mal

În timp ce militarii se luptă să salveze oraşul de furia Dunării, localnicii se îngrămădesc la terasele "cu vedere la apă". De duminică până luni, la Galaţi, Dunărea a crescut cu zece centimetri, iar preţul micului la o terasă de pe mal "a sărit" vertiginos, cu un leu. Motivul: gălăţenii de rând ies la promenadă şi se opresc aici să-i privească pe militari în timp ce pun sac peste sac să apere oraşul.

Preţurile caselor mai pot să scadă

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care dispun de bani cash să nu se grăbească la achiziţii, în ciuda ieftinirilor. Casele au ajuns deja la preţurile din 2004-2005, dar încă mai este loc de scăderi, spun specialiştii din imobiliare. Un studiu al portalului imobiliare.ro indică faptul că metrul pătrat a ajuns la 1.163 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată în România de la începutul crizei. Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro arăta o valoare de 1.245 euro/mp, este de 6,6%, se arată în raportul portalului.

"Ciorapul" românesc prinde mai bine decât depozitul bancar

După evenimentele din ultimii ani în care băncile au pierdut mult din încrederea populaţiei, dar şi din cauza impozitării economiilor, românii preferă să-şi ţină banii "la saltea". Trei din patru români aleg să-şi ţină banii "la ciorap", în timp ce numai unul îi depune la bancă, dacă mai rămân după ce-şi achită toate obligaţiile financiare, se arată într-un studiu comandat de Banca Mondială şi prezentat ieri.

FINANCIARUL

Pragul pentru contractele fără licitatţe dedicate clientelei politice, ridicat până la 1 mil. euro

Limita maxima pana la care ins­titutiile publice pot atribui contracte prin procedura cererii de oferte a fost majorata pentru a doua oara in decursul unui an. Daca in primavara anului trecut plafonul maxim pana la care autoritatile publice contractante puteau atribui contracte de servicii prin cerere de oferta a crescut de la 75.000 de euro la 100.000 de euro, in prezent acesta a fost majorat la 125.000 de euro. In cazul lu­cra­rilor publice guvernul a dublat pla­fonul de la 500.000 de euro in 2009 la un milion de euro in prezent.

Codaşi în UE la venituri bugetare: încasări de doar 28% din PIB

Media europeana a sumelor colectate la buget era de 39,3% din PIB in 2008. Romania colecteaza doar 28% din obligatiile fiscale ale contribuabililor si se afla pe ultimul loc in UE la venituri incasate. In acelasi timp, ne numaram printre statele care au redus cel mai mult impozitarea veniturilor in ultimul deceniu. Oamenii de afaceri sustin insa ca statul nu este corect in relatia cu firmele, iar marii evazionisti scapa nepedepsiti. De asemenea, firmele acuza impozitarea excesiva a fortei de munca, ceea ce favorizeaza evaziunea.

Creşterea salariilor goneşte investitorii din China către ţări cu costuri mai mici

Castigul mediu se ridica la 269 de euro, cel minim, intre 30 si 62 de euro  Uzinele Honda Motor Co au majorat veniturile lunare ale angajatilor cu 34%, pana la 260 de euro  Intrebat la una dintre reuniunile internationale din aceasta primavara care sunt principalele sale preocupari, presedintele Chinei a raspuns: consecintele poluarii si nemultumirile generate de inegalitatile sociale Miscarile gre­viste izbucnite la sfarsitul lunii mai in sudul Chinei au inversat prioritatile presedintelui Hu Jintao. Pentru autoritatile de la Beijing, acest val de revendicari a fost o provo­care inedita.

GÂNDUL

Cum reacţionează autorităţile la inundaţii. De la modelul Sarkozy la modelul Traian Băsescu

Departe de a facilita momente de "solidaritate naţională", cataclisme naturale precum inundaţiile le oferă politicienilor de a-şi înţepa rivali, a căuta vinovaţi şi a se pune într-o lumină cât mai bună. De pildă, la fel cum preşedintele României, Traian Băsescu, se declara "minţit" de către sinistraţi, şi omologul său francez, Nicolas Sarkozy, a folosit un cataclism drept prilej de răfuială politică.

Turul inundaţiilor: Băsescu sparge cu SPP-ul barajele de ziarişti, Boc se obişnuieşte cu huiduielile

Preşedintele nu e în apele lui: "Daţi presa din faţa mea, vreau să văd militarii!", "Nu vreau să răspund la provocări", "Mă pot supăra pe oricine". Traian Băsescu s-a arătat amabil cu un copil de patru ani: "Ce faci, voinicule?", l-a întrebat. Copilul a profitat ca să-l roage ceva: "Să nu tăiaţi pensia lui mămăica şi lui tătăica".

Cumpărătorii români o iau pe urmele grecilor. Spre Bulgaria

Dorinţa bulgarilor de a face faţă problemelor economice mai bine decât România este pe cale să se îndeplinească. Chiar cu ajutorul românilor, care, atraşi de TVA-ul mai mic din ţara vecină, trec în număr tot mai mare graniţa pentru a se aproviziona. Mii de români au început să se deplaseze în oraşele de graniţă din nordul Bulgariei pentru a-şi face cumpărăturile acolo, din cauza creşterii TVA-ului în România de la 19 la 24 la sută începând cu 1 iulie, relatează site-ul Novinite.com. Potrivit sursei citate, magazinele din oraşul bulgăresc Ruse şi-au mărit preţurile pentru a profita de pe urma acestei situaţii.

Marii latifundiari, rămaşi fără subvenţii agricole: "Să ne trimită în Africa!"

Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae vor primi în total cu 3,9 milioane euro mai puţin decât ar avea dreptul, pentru că statul nu mai dă subvenţii pe hectar Cei mai mari beneficiari de subvenţii agricole din România, printre care Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae, vor primi fonduri în acest an doar de la Uniunea Europeană, nu şi de la statul român. În total, acestora ar fi trebuit să le intre în conturi în acest an peste 13,26 milioane de euro pentru suprafeţele pe care le deţin, adică 116 euro pe fiecare hectar, dintre care 82 euro pe hectar de la UE şi restul de la bugetul de stat.

Banca Europeană critică Guvernul.

Banca Centrală Europeană (BCE) critică Guvernul pentru reducea cu 25% a salariilor angajaţilor BNR şi transferul către bugetul de stat a sumelor astfel economisite. "Dacă suma rezultată este transferată direct statului, o astfel de situaţie ar reprezenta finanţarea statului român pe seama BNR. În această privinţă, orice transfer financiar direct de o astfel de natură de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilată finanţării monetare, situaţie strict interzisă prin Tratatul UE", potrivit BCE.

Italia vinde din patrimoniu, pentru a-şi cârpi deficitul

Circa 9.000 bunuri, între care insule din largul coastelor veneţiene sau ale insulei Sardinia, vile, plaje, palate etc. vor fi mai întâi oferite comunităţilor locale, iar dacă acestea nu au bani, vor fi licitate pe internet. Chiar dacă nu va aduce la buget decât o picătură (circa 3,6 miliarde euro) faţă de totalul datoriei publice (1.420 miliarde euro), guvernul Italiei a decis să scoată la vânzare circa 9.000 de bunuri din patrimoniul cultural. Unele dintre cele mai frumoase insuliţe şi plaje din lume, vile din vremea romanilor, palate şi forturi din Evul Mediu şi altele vor fi scoase la vânzare până la sfârşitul lunii.

Statul va impozita toate depozitele bancare cu 16 la sută

După ce a lăsat de înţeles că vor fi impozitate doar depozitele noi, Ministerul Finanţelor a revenit cu o precizare: vor fi impozitate toate veniturile din dobânzi bancare. Băncile sunt obligate de stat să oprească şi să vireze în vistieria Finanţelor 16% din dobânzile depozitelor clienţilor indiferent de momentul în care au fost deschise acestea, respectiv indiferent dacă au fost constituite înainte sau după 1 iulie. Măsura a fost introdusă de Guvern în noul Cod Fiscal, majoritatea experţilor fiscali fiind de părere că, aşa cum este ea scrisă, măsura va afecta doar depozitele noi, deschise după 1 iulie.

JURNALUL NAŢIONAL

Peste dezastru vine iar potopul

Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelul apei va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundă. Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii pe unele sectoare ale fluviului şi râurilor Siret şi Prut, iar meteorologii codul galben valabil şi pentru Moldova.

PDL a devenit brokerul Portului Constanţa

Interesele obscure afectează un proiect de 100 de milioane euro. Senatorul Mircea Banias e naşul porturilor de la mare. Senatorul Mircea Banias, care asi­gu­­ră interimatul la conducerea or­ga­ni­­za­ţi­ei judeţene, conduce din um­bră şi Compania Naţională Adminis­tra­ţia Porturilor Maritime Constanţa SA, so­cietate de interes strategic pentru România. Această companie ad­mi­­nis­­trează porturile Constanţa, Midia şi Mangalia.

Toţi ne-au luat de proşti, dar şi suntem! de Ilie Serbanescu

Ministrul Elena Udrea a declarat la un moment dat că restrângerile de salarii şi pensii propuse de Guvern ar fi putut fi mai mici dacă dl Patriciu şi-ar fi plătit, acum, la scadenţă în 2010, cele aproape 600 de milioane de dolari către statul român, obţinute contra obligaţiuni de răscumpărat la privatizarea Rafinăriei Petromidia. Cu problema banilor în sine, dna Udrea are într-un anumit fel dreptate, căci, deşi suma cu pricina nu prea era acoperitoare, ar fi putut totuşi îndulci amputările. Referirea la dl Patriciu a fost însă pur politică.

ROMÂNIA LIBERĂ

Record de picaţi la bac. De ce?

CIFRE-ŞOC. Responsabili din Ministerul Învăţământului, profesori, părinţi şi elevi explică de ce numărul celor picaţi a bătut toate recordurile. Sesizările DNA cu privire la fraude în timpul concursului, profesorii mai exigenţi ca în anii trecuţi, dezinteresul multor elevi pentru carte şi modificările procedurilor de organizare a examenului ar fi contribuit la rata redusă de promovabilitate - 67%. Din 2000 încoace, rata naţională de promovabilitate  labacalaureat nu a coborât sub 75%, dar cifrele de anul acesta sunt bulversante.

Polonezii au ales calea liberală

Victoria lui Bronislaw Komorowski în alegerile prezidenţiale reprezintă o victorie a Platformei Civice (PO), dar şi o provocare, formaţiunea condusă de premierul Donald Tusk urmând să deţină puterea deplină şi să demonstreze capacitatea de a reforma ţara în profunzime. Media poloneze subliniau ieri că nu doar Bronislaw Komorowski este cel care a obţinut mandatul prezidenţial, ci întreaga sa formaţiune politică.

Două treimi din români nu ştiu ce înseamnă un credit

Principalele forme de contact dintre populaţie şi serviciile financiare rămân cardul de salariu şi asigurările obligatorii. Majoritatea românilor au rămas străini de produsele şi serviciile financiare în ciuda boom-ului din perioada 2005-2008. Potrivit unui studiu al Institutului pentru Economie Mondială realizat pentru  Banca Mondială, singurele produse utilizate frecvent de mai mult de 10% din români sunt cardurile de debit şi poliţele de asigurare, ambele fiind accesate mai degrabă obligatoriu decât de bunăvoie.

Hanul care nu există, restaurare de milioane de euro

Amplul proiect de restaurare a Hanului Gabroveni, derulat de Primăria Municipiului Bucureşti şi de Ministerul Culturii, are la bază o eroare: clădirea nu există, aşa că se va restaura un imobil de vizavi, Hanul Hagi Tudorachi. Primăria Capitalei a publicat recent un anunţ de organizare a unei licitaţii pentru restaurarea Hanului Gabroveni din Capitală, imobil ce va găzdui un centru cultural european. Însă adresa din proiect nu este cea a Hanului Gabroveni, ci a Hanului Hagi Tudorachi.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu va ţine cursul stabil pentru a ajuta inflaţia şi pe cei care au credite în euro

După un vârf de 8% la finalul anului, Banca Naţională speră să readucă inflaţia pe un trend de scădere. Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit ieri în public pentru prima dată de la decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, pentru a anunţa că inflaţia va urca la 8%, la sfârşitul anului, de la 4,4% în mai. Isărescu a lăsat să se înţeleagă că va utiliza şi cursul valutar pentru a tempera creşterea inflaţiei, în condiţiile în care multe bunuri şi servicii au preţurile exprimate sau legate de euro.

După maşini şi mobile, exportăm şampoane de sute de milioane.

Gigantul american P&G, cu afaceri de aproape 300 mil. euro în România, reeditează modelul de export al Dacia şi Nokia în industria bunurilor de larg consum şi ar putea ajunge cu fabrica de la Urlaţi, judeţul Prahova, la vânzări de jumătate de miliard de euro pe termen mediu, în condiţiile în care unitatea va aproviziona 20 de pieţe externe.

"95% din producţie se va duce pe cele aproximativ 20 de pieţe externe pe care le vom aproviziona cu şampoane şi balsamuri din România", a declarat Luc Viaene, directorul fabricii P&G din Urlaţi.

Dănilă, BNR: Băncile trebuie să sprijine firmele şi să le dea credite, altfel le vor sufoca.

Bancherii trebuie să se implice şi să susţină firmele româneşti cu afaceri viabile pentru a ajuta la revenirea economiei, spune Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost preşedinte al BCR, cea mai mare bancă locală. El subliniază că în prezent nu se mai reînnoiesc creditele vechi şi nu se mai acordă împrumuturi noi, iar acest blocaj poate duce la un "risc sistemic" dacă firmele se vor sufoca în lipsă de finanţare, dar şi de cerere pentru bunurile sau serviciile lor.

Anghel, BCR: Vrem să dăm credite în lei, dar cererea e pentru valută

Cererea clienţilor merge în continuare către împrumuturi în valută, iar modificarea acestui comportament cere timp şi bani, chiar dacă băncile încearcă acum să creeze produse de finanţare în lei, spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb