REVISTA PRESEI 06.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 iulie 2016

ADEVARUL

Schimbări în Guvern. Dacian Cioloş a remaniat patru miniştri

Premierul Dacian Cioloş i-a schimbat pe Adrian Curaj ( Educaţie), Marius Bostan (Comunicaţii), Dan Costescu (Transporturi) şi Dan Stoenescu (Ministrul pentru românii de pretutindeni), din cauza gafelor sau a lipsei de implicare. "Sunt lucruri care au progresat bine, dar vreau un nou impuls. Prioritatea noilor miniştrii va fi să accelereze proiectele care au fost derulate. Vreau să vină oameni cu un suflu nou", şi-a argumentat premierul Dacian Cioloş decizia. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, este cel care va ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Sorin Buşe, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Maria Ligor, viitorul ministru al Românilor de Pretutindeni, este diplomat de carieră din ianuarie 1996. În locul lui Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor, a fost propus interimar Ioan Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Bancherul inelelor: bijuterii şi excursii pentru nevastă şi amantă pe bani publici

Excursii pe Coasta de Azur, la Nisa sau Zurich, telefoane de lux şi haine de firmă, toate decontate pe banii Care România, companie controlată de stat, sunt ingredientele unui dosar de corupţie care a ajuns pe masa judecătorilor. Procurorii DNA au întocmit o notă de plată piperată pe numele fostului şef al companiei, Radu Frîncu, acuzat de abuz în serviciu şi uz de fals. Luxul pe banii statului în care a vrut să trăiască l-a trădat în cele din urmă pe Radu Frîncu, fostul preşedinte al Care România, compania de asigurări care are ca acţionar majoritar, cu 93,78%, Eximbank - bancă cu capital majoritar de stat. Nu mai puţin de 53 de infracţiuni de abuz în serviciu şi 7 de uz de fals a reuşit să strângă bancherul în dosarul penal prin care tocmai a fost trimis în judecată.

Alina Mungiu-Pippidi: Pe ce bază facem pactul naţional?

Românii care s-au înduioşat, uitându-se la trista poveste a migrantului român care şi-a pierdut copilul în Anglia, dat finalmente spre adopţiune unui cuplu de homosexuali, nu şi-au pus, datorită competenţei televiziunilor şi a lor proprii, următoarele probleme esenţiale: Cineva care migrează într-o ţară pentru un nivel de viaţă superior e obligat să ia la pachet şi regulile din acea ţară. Civilizaţia nu vine à la carte, nu poţi să alegi standardul de viaţă mai bun, dar să refuzi regulile de trafic, tratament copil, muncă, trecerea frontierelor şi aşa mai departe. Acest simplu caz arată ingredientele dezastrului care ne paşte pe toţi dacă şi decizia de a râmâne în EU e una ipocrită, adică lumea vrea UE, dar fără standarde unitare, şi decizia de a pleca e una ignorantă (ceea ce vrem să schimbăm prin plecare nu se va schimba, se vor schimba în schimb multe lucruri pe care lumea voia să le păstreze).

Scoţia cea singuratică

Scoţia a votat în proporţie de 62-38% în favoarea rămânerii în UE. Primul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a anunţat deja dezacordul oficial în legătură urmările referendumului. Ea a afirmat că rezultatul este o "indignare democratică" şi a precizat că potenţialul unui al doilea referendum de independenţă este "mai mult decât evident". Sturgeon a plecat miercuri spre Bruxelles cu susţinerea Parlamentului Scoţiei pentru a căuta soluţii în favoarea posibilităţii ca o Scoţie independentă să rămână în UE. Dar după aceea s-a întâmplat un lucru ciudat. Sturgeon a ajuns la Bruxelles, dar a descoperit că UE nu prea dorea să discute cu ea. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a refuzat cererea lui Sturgeon de a se întâlni. Şi alte ţări, în frunte cu Germania, au făcut dovada indiferenţei, declaraţiile lor variind pe tema conform căreia aceasta este o problemă internă britanică pe care este prea devreme să o adreseze. Brexit a împins Scoţia de pe o stâncă, iar UE a lăsat-o să atârne acolo.

Autostrada demolată nu poate fi nici reparată

Prima autostradă demolată din Europa, Sibiu - Orăştie, nu poate fi nici reparată, deoarece banii din fondul de bună execuţie nu pot fi accesaţi, astfel că acum Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are întârzieri în realizarea reparaţiilor, potrivit Digi24. Reamintim, o porţiune de câteva sute de metri de pe tronsonul Sălişte-Cunţa a fost demolată începând cu luna aprilie, după ce a fost folosită timp de doar un an de la inaugurare. Problemele au apărut, iniţial, pe o porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, deschisă în noiembrie 2014, chiar înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Bucata de autostradă a fost demolată şi trebuie refăcută complet, însă porţiunea cu probleme s-a extins la circa 600 de metri.

Alegeri SUA 2016. FBI recomandă ca Hillary Clinton să nu fie urmărită penal în scandalul e-mailurilor

Biroul Federal de Investigaţii şi-a încheiat ancheta privind utilizarea de către Hillary Clinton, în perioada în care a fost secretar de stat, a unui server privat de e-mail, şi a transmis dosarul justiţiei, recomandând ca democrata care vizează şefia Casei Albe să nu fie urmărită penal, relatează agenţiile de presă. Potrivit directorului FBI, James Comey, "nu se impune urmărirea penală", chiar dacă unele dintre e-mailurile trimise de Hillary Clinton utilizând un server privat erau clasificate drept "secrete", scrie agerpres.ro. Comey a precizat însă că fosta şefă a diplomaţiei a dat dovadă de "neglijenţă extremă". Decizia privind o eventuală începere a urmăririi penale în cazul lui Hillary Clinton va fi luată însă de Ministerul Justiţiei, notează Reuters.

Cum se triplează preţul legumelor de la ţăran până la tarabă

O analiză făcută în comună gălăţeană Matca, unde se produc anual 200 de milioane de kilograme de legume, indică faptul că la tarabe materia primă a producătorilor se vinde cu un preţ greu de justificat în realitate. În aşezarea din sudul Moldovei se află, potrivit cifrelor oficiale, o şesime din suprafaţa ocupată cu solarii profesionale din România, iar producţia de legume a ţăranilor din localitate este colosală: peste 200 de milioane de kilograme anual, adică mai multe de zece kilograme pe cap de locuitor al României. Preţul lor, acum în plin sezon, oscilează între 3 şi 6 lei pe kilogram, în funcţie de calitate. Unul dintre legumicultorii de frunte ai aşezării, Ionel Pohrib, scoate la iveală faptul că, în realitate, roşiile sunt mult mai ieftine acolo, la producător. "De la noi, de la solarii, pleacă undeva pe la 1-1,5 lei pe kilogram. Vorbesc de preţul angro, pe cantităţi mari.

BANCHERUL

Situaţia creditelor cu garanţie imobiliară acordate persoanelor fizice, la data de 30 aprilie 2016

Situaţia creditelor cu garanţie imobiliară acordate persoanelor fizice, potrivit evidenţelor Centralei Riscului de Credit, la data de 30 aprilie 2016 (Comunicat BNR): Situaţia cuprinde numai creditele; nu sunt incluse angajamentele de tipul scrisorilor de garanţie. Documentul actualizează principalii indicatori, publicaţi pentru 31.12.2015, referitori la creditele cu garanţie imobiliară acordate persoanelor fizice. Numărul total al persoanelor fizice cu credite garantate cu bunuri imobile este de 483 082, iar soldul total al acestor credite este de 77,69 miliarde de lei, din care: - 183 663 debitori au contractat credite ipotecare, soldul fiind de 29,93 miliarde lei; - 158 934 debitori au contractat alte credite pentru investiţii imobiliare, soldul acestor credite fiind de 24,41 miliarde lei; - 158 560 debitori au contractat alte credite (în principal credite de consum) cu garanţii imobiliare, soldul fiind de 23,36 miliarde lei.

Băncile au acordat destul de multe credite imobiliare standard, nu doar Prima Casă, înainte de apariţia legii privind darea in plată

Ultimele statistici publicate de BNR arata ca băncile au acordat in primele patru luni din acest an destul de multe credite imobiliare standard, pe lângă cele prin programul Prima Casă, cu toate ca avansul era in medie de 15%, fata de doar 5% in cazul creditelor garantate de stat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum înainte, după ce legea privind darea in plată a determinat aproape toate băncile sa crească avansul la creditele ipotecare standard de la 15% la 30% in general, iar unele pana la 40%, existând însă si excepţii, cu doar 20%. Astfel, datele BNR arată că numărul persoanelor fizice care au obţinut credite Prima Casă a crescut cu 8.060 in perioada decembrie 2015 - aprilie, la un total de 167.166 de beneficiari de împrumuturi garantate de stat. In aceeaşi perioadă, numărul persoanelor fizice cu credite ipotecare standard a avansat cu 1443, la un total de 16487 de debitori cu astfel de împrumuturi.

CURENTUL

Dîncu: în Europa media detenţiei e şapte luni, în România, şapte ani

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, luni, că în închisorile din Europa media detenţiei este de şapte luni, în timp ce în România depăşeşte şapte ani, menţionând că zona penitenciarelor la noi în ţară este aproape 'la nivelul Evului Mediu'. "Zona penitenciarelor este Ev Mediu românesc, este o zonă în care, recunoaştem, organismele internaţionale au observat deja asta, suntem pasibili de nişte sancţiuni pe care nici măcar nu le putem închipui în acest moment pentru că sunt foarte mari, pentru că a rămas la nivelul Evului Mediu aproape. Sunt clădiri de puşcării, dacă ne gândim la cea din Gherla, de la 1690 şi ceva, prima parte a clădirii. Este nevoie clară aici de o intervenţie masivă a statului. Trebuie să facem investiţii. În acelaşi timp, trebuie să găsim şi alte forme", a afirmat vicepremierul, luni seară, la Realitatea Tv.

CURIERUL NATIONAL

Nuclearelectrica va returna CNU garanţia

SN Nuclearelectrica a anunţat că va returna CN a Uraniului (CNU) garanţia de bună execuţie constituită în baza contractului încheiat în anul 2014 întrucât "în urma analizei actuale, având în vedere şi rezultatele celei de-a doua proceduri de achiziţie iniţiate de SNN, prejudiciul pentru SNN nu mai există pentru o cantitate cumulată de 240 tone, în timp ce pentru restul cantităţii care ar mai fi urmat să fie livrată de CNU (cca 54 tone), probabilitatea de apariţie a unui prejudiciu este mai redusă". Potrivit rezultatelor procedurii lansate în data de 17.06.2016, SNN a reevaluat prejudiciul aferent primelor două tranşe de câte 120.000 kg de U în UO2, rezultând că, "în condiţiile în care pentru prima tranşă s-a înregistrat un prejudiciu cert, iar pentru a doua tranşă nu s-a înregistrat niciun prejudiciu, luate în mod cumulativ pentru cantitatea de circa 240.000 kg de U în UO2, prejudiciul nu mai există".

Stimulente financiare pentru firmele care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţei

Angajatorii care, pe perioada vacanţelor stabilite potrivit legii, încadrează în muncă elevi şi studenţi beneficiază de un stimulent financiar lunar care este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (500 de lei), a informat ANOFM, precizând că stimulentul se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii în cauză, pe perioada vacanţei. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Microsoft forţează instalarea Windows 10, pe ultima sută de metri

Microsoft mizează foarte mult pe Windows 10 şi ţine morţiş ca tot mai mulţi utilizatori să facă trecerea la cel mai recent sistem de operare pe calculatoarele personale. Microsoft încă nu ne-a spus-o foarte clar, dar mesajul transmis încă dinainte de lansarea acestuia a fost acela că Windows 10 va fi "sistemul de operare final" lăsându-ne să înţelegem că nu vom vedea un Windows 11 sau versiuni ulterioare. Am intrat pe ultima sută de metri, iar pentru a atrage atenţia Microsoft afişează un anunţ pe tot ecranul de upgrade la Windows 10 pentru a se asigura că utilizatorii "văd" oferta de upgrade gratuit, până la 29 iulie. Altfel, trecerea la Windows 10 se va face doar contra cost. Şi licenţele sunt scumpe. Pentru versiunea Home, preţul licenţei este de 589,99 lei pe site-ul Microsoft România.

EVENIMENTUL ZILEI

CNADNR, implicată în zeci de procese pentru drumurile proaste

CNADNR este implicată în zeci de procese cu cei care şi-au avariat maşinile, ori şi-au distrus sănătatea sau cu rudele celor care şi-au pierdut viaţa în accidente dramatice, din cauza drumurilor proaste. Valoarea totală a pagubelor solicitate în procesele aflate pe rol în prezent se ridică la circa 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro). Cel mai cunoscut caz este al unei tinere din Constanţa, Georgiana Ghegeliu (acum de 28 de ani), care, în luna iunie 2014, a câştigat o despăgubire- record de un milion de euro, daune morale de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), după ce şi-a pierdut o mână într-un accident petrecut în 2006. Tânăra a mai solicitat încă 2 milioane de lei cu titlu de daune materiale, bani pentru protezele de care are nevoie, dar Curtea de Apel Bucureşti i-a redus suma la 406 mii lei. Procesul se află încă pe rol.

Câţi bani pierdem dacă românii vor fi daţi afară din Marea Britanie

Schimburi comerciale de peste trei miliarde de euro pe an, sute de milioane de euro remitenţe anuale de la cei 200.000 de români din UK, investiţii de peste un miliard de euro. Toate ar putea fi puse în pericol de ieşirea britanicilor din UE. Un efect asupra României vizează migraţia populaţiei, românii reprezintă doar 1,1% din imigranţii din Marea Britanie, fiind a 32-a ţară după numărul imigranţilor din Regatul Unit, notează UniCredit. Banii trimişi de cei care muncesc în Marea Britanie rudelor din România sunt la un nivel de circa 100 milioane de dolari anul trecut, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, reprezentând 3% din totalul intrărilor din remitenţe ale României. Conform celor mai recente statistici britanice (26 februarie 2015) citate de MAE, numărul cetăţenilor români înregistraţi în Marea Britanie este de 146 000.

Isărescu: Reducerea TVA a încălcat o regulă majoră a UE

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat ieri, la Palatul Parlamentului că o creştere economică nesustenabilă aduce câştiguri pe termen scurt, consecinţele fiind recesiuni succesive. Principalele declaraţii ale guvernatorului BNR: Salturile spectaculoase sunt urmate de scăderi direct proporţionale. Stabilitatea macroeconomică nu e un moft. Nu există substitut pentru reformă. Exemplu sunt măsurile de relaxare fiscală. Evenimentele din ultimul an au arătat că respectarea principiilor europene nu e o prioritate a guvernelor. Perioadele de creştere economice sunt pentru reducerea datoriei publice, nu pentru crearea deficitelor. E o regulă majoră în UE. Calitatea instituţiilor şi dezvoltarea economică sunt interdependente. Studiile arată că ţările cu instituţii calitative avansează mai rapid în prisma productivităţii.

Imagini şocante: Străzile Moscovei invadate de zeci de mii de musulmani

În Rusia, islamul este a doua mare religie, după ortodoxie: circa 15% din populaţie este formată din musulmani, reprezentând în total vreo 20 de milioane de oameni. Aceştia sunt tătari, azeri, caucazieni şi, în ultimii ani, zeci de mii de imigranţi din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Potrivit unui comunicat al poliţiei ruse, cel puţin 60.000 de musulmani au participat marţi la slujba de Eid al-Filtr de la Marea Moschee din Moscova. Străzile au fost realmente invadate şi blocate de islamici care se rugau, păziţi de importante forţe de ordine. În septembrie 2015, Vladimir Putin inaugura Marea Moschee din Moscova.

JURNALUL NATIONAL

Ce s-a ales de SCANDALUL votului din diaspora

Aproape 1400 de români din străinătate au cerut să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare, iar puţin peste 500 au solicitat secţii noi în afara ţării, potrivit ultimelor date obţinute de Jurnalul Naţional. Procedura greoaie, dezamăgirea faţă de clasa politică sau pur şi simplu necunoaşterea legii - care va fi aplicată în premieră în această toamnă - pot duce la repetarea scenariului din 2014, când zeci de mii de români s-au călcat în picioare pentru a vota la secţiile din diaspora. Neoficial, peste 3 milioane de români trăiesc în afara graniţelor.

Credite pentru românii din străinătate

Cei trei milioane de români care lucrează în străinătate cu acte în regulă pot să-şi cumpere locuinţe în România cu veniturile realizate în altă ţară. Singurele două condiţii se referă la vechimea neîntreruptă în muncă şi la existenţa unui codebitor în România. Principalul criteriu la care se uită instituţiile de credit atunci când decid dacă acordă sau nu un credit este vechimea în actualul loc de muncă, dar şi vechimea totală acumulată în ţara respectivă. Din cele nouă bănci care oferă acest tip de împrumut, majoritatea solicită minim trei luni vechime la locul actual de muncă şi minim 12 luni vechime în câmpul muncii, potrivit unei analize finzoom.ro. Pentru a putea dovedi venitul lunar şi condiţiile de vechime, băncile cer mai multe documente, traduse şi legalizate în România.

NATIONAL

Ponta, pus de Dragnea sa rezolve Justiţia

După cum susţin cei din anturajul sau, Victor Ponta nu doar că si-a revenit din pumni, dar ar fi ieşit din letargia politică de după debarcarea sa de la Palatul Victoria si acum pregăteşte asaltul pentru a reintra la vârful politicii. Iar in vederea acestei "resuscitări" ar fi acceptat chiar sa se despartă de "balastul" de imagine Sebastian Ghiţă. Si acum Ponta vrea musai şefia Camerei Deputaţilor. Iar Liviu Dragnea, după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, i-o va si da, presat de nemulţumirea marii majorităţi a parlamentarilor pesedişti. Aşa că, in aceste zile, se negociază intens un pact secret pentru împărţirea PSD-ului, lui Victor Ponta urmând sa-i revină "felia" parlamentara, in timp ce Liviu Dragnea ar păstra controlul asupra teritoriului.

Noul pact Obama - Putin lasă România cu ochii in soare?

Stăpânii lumii fac pace, iar asta înseamnă o veste buna daca priveşti lucrurile din direcţia potrivita. Pentru România, totuşi, s-ar putea sa nu fie un semnal tocmai pozitiv, după cum interpretează tot mai multa lume ultimele evenimente cu SUA si Rusia in prim plan. Planeta întreagă va fi conectata săptămâna aceasta la ce urmează sa se întâmple in Polonia. Summitul NATO găzduit de Varşovia este văzut de unii drept cel mai important din istorie. Însă, exista voci care susţin că, de fapt, Pactul Obama - Putin s-ar fi semnat pe 27 iunie, iar întrunirea NATO nu va reprezenta altceva decât o punere in temă a tuturor membrilor cu privire la cele decise.

PUTEREA

Guvernul Cioloş are o nouă prioritate - bunăstarea în zeghe

România a alocat 854 de milioane de euro pentru construcţia de penitenciare, dar suma tot nu este suficientă. Ministrul Justiţiei cere mai mulţi bani, sugerând că aceştia ar trebui luaţi de la Sănătate sau de la Educaţie. Punctul de vedere al d-nei Raluca Prună este susţinut şi de vicepremierul Vasile Dîncu, care a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că "este nevoie clară aici (în sistemul penitenciar - n.r.) de o intervenţie masivă a statului". Dan Tapalagă demonstrează, cu cifre statistice, că cei doi oficiali mistifică realitatea, în beneficiul politicienilor şi oamenilor de afaceri condamnaţi pentru corupţie. Deşi ministrul Prună susţine că există un deficit de 9.000 de locuri în închisori, anul trecut au fost mai puţin de 30.000 de persoane încarcerate, mult sub media ultimilor 26 de ani.

Halucinant! Cum şi-a bătut joc Ministerul Fondurilor Europene de 49 de angajaţi

Cei 49 de angajaţi ai unităţii care ocupă de Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, adică de fonduri europene în sumă de 4,3 miliarde de euro, au fost obligaţi să se înghesuie, două săptămâni, într-o cameră de 40 mp, pentru că factura de electricitate a sediului lor nu a fost achitată. Organismul Intermediar pentru POSDRU, Regiunea Bucureşti Ilfov, aflat în subordinea Ministerului Fondurilor Europene, îşi are sediul în Bulevardul Carol, nr. 34-36. Proprietarul clădirii a întrerupt alimentarea cu energie electrică în data de 9 iunie 2016. La data de 21 iunie 2016, cei 49 de angajaţi ai OI POSDRU Bucureşti-Ilfov au fost strămutaţi în sediul Ministerului Fondurilor Europene (MEF), din Bd. Ion Mihalache 15-17. Acolo, li s-a pus la dispoziţie o încăpere de 40 de metri pătraţi.

Contrabandă în creştere: 50% e cota pieţei negre

Piaţa neagră a ţigaretelor a avut o evoluţie fluctuantă în primele cinci luni din 2016: 16,9% în mai, în creştere faţă de 14,6% în martie şi în uşoară scădere faţă de ianuarie 2016 (17,8%), conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Procentul de 16,9% continuă să depăşească media de 16% din 2015, precum şi cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%, transmite Agerpres. 'Şi în mai 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre care bate recordul ultimilor şapte ani, depăşind 50%! Regiunile sud-vest şi vest deţin, de asemenea, cote importante (26%, respectiv 25%). Produsele provenite din Moldova se află în scădere (minus 4,5 p.p. faţă de martie, până la 14,7%), iar Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%)', a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

ROMANIA LIBERA

Marile proiecte ale Bucureştiului: întârzieri de 72 de ani

Noul primar al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, şi-a început în forţă mandatul. Ea a propus realizarea unei săli de sport, proiecte de infrastructură, arhitecturale şi urbanistice, modernizarea parcului auto al RATB. Aceste proiecte nu sunt noi. Unele au fost anunţate dar niciodată începute, iar altele consemnează întârzieri uriaşe. Gabriela Firea şi-a asumat finalizarea lor, a anunţat termene (pe unele le-a şi modificat între timp), fără să vorbească despre un calendar al lucrărilor, posibili investitori, modul efectiv în care vor fi gestionate. Despre pedepsirea responsabililor pentru întârzierile deja existente, nici o vorbă.

Gorghiu: Domnul Cioloş este un profil corect de prim-ministru pentru PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat marţi că, din punctul ei de vedere, Dacian Cioloş ar fi un bun premier din partea PNL, dar că deocamdată actualul şef al Guvernului ''doreşte continuarea proiectelor ca prim-ministru tehnocrat''. Dacă şi când vom lua decizia legată de prim-ministru, vă anunţăm (...) Domnul Cioloş a dat un răspuns că îşi doreşte continuarea proiectelor ca prim-ministru tehnocrat până în luna decembrie, că înţeleg că în decembrie vor fi alegerile, 4 sau 11 decembrie sunt datele preconizate de Guvern'', a afirmat Gorghiu, potrivit Mediafax. Gorghiu a mai susţinut că ''este de bun-simţ'' ca un partid să îşi anunţe din timp candidatul la funcţia de prim-ministru şi că PSD nu face acest lucru deoarece Liviu Dragnea vrea pentru el fotoliul de şef al Guvernului. Întrebată dacă, în opinia sa, preşedintele Iohannis ar accepta o variantă ca Dragnea pentru Palatul Victoria, Alina Gorghiu a spus că PNL ''nu-i va da de ales preşedintelui'' altă soluţie decât un premier liberal.

ZIARUL FINANCIAR

Cele 5.000 de cuvinte "istorice" care vor face România mai competitivă şi vor aduce prosperitate

4,5 milioane de români se duc oficial în fiecare zi la muncă înghesuindu-se în autobuze, metrouri, sau pe drumuri, pentru un salariu din care statul ia 80% prin taxe şi impozite (pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, impozitele şi taxele aferente sunt de 800 de lei). La polul opus, patru lideri "au produs" 5.000 de cuvinte, goale, fără cifre, fără ţinte, fără nimic, prin care se angajează să facă România mai competitivă şi mai prosperă. Ca o ironie a istoriei, patru lideri politici ai României - preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi unul dintre vicepremieri, Costin Borc, au venit în faţa ţării, în clădirea Casei Poporului, pentru a prezenta documentul strategic "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă". Cele patru discursuri însumează nouă pagini A4, 33.000 de semne, adică 5.000 de cuvinte.

Companiile au renunţat la aproape un milion de salariaţi de la începutul crizei

Numărul de angajaţi din economie continuă să scadă deşi majoritatea industriilor au început să îşi revină şi economia postează una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa. La finalul anului trecut în economia locală mai erau angajaţi 3,88 milioane de oameni, cu aproape 900.000 mai puţini decât în 2009, cel mai bun an din punctul de vedere al numărului de salariaţi. De altfel, 2008 (ultimul an de boom economic) şi 2009 (primul an de criză, când încă firmele se repliau) au fost cei mai buni ani pentru piaţa muncii în contextul în care investiţii importante încă se inaugurau, blocuri şi sedii de birouri se ridicau văzând cu ochii, iar în comerţ branduri noi "atacau" România. Venirea crizei însă a însemnat blocarea unor proiecte, îngheţarea unor investiţii şi închiderea unor magazine, ceea ce s-a tradus prin reducerea numărului de salariaţi.

Galopul consumului continuă şi în mai. De zece luni creşterea este de peste 10%

Consumul a crescut în primele cinci luni din an cu 18%, susţinut de toate cele trei sectoare componente - alimentele (26,5%), bunurile nealimentare (16,3%) şi carburanţii (9,9%). Cifrele amintesc de anii de boom, când avansul economiei era susţinut, la fel ca şi acum, de consumul intern. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consum, a crescut în luna mai cu 15,8% în serie brută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, continuând astfel avansul de două cifre început în august 2015. Spre deosebire de anul trecut însă, când avansul era susţinut doar de vânzările de alimente, care galopau ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% începând cu 1 iunie anul 2015, în 2016 toate trei categoriile susţin creşterea. Astfel, în luna mai 2016 consumul per ansamblu a crescut cu aproape 16% pe fondul unui avans de 20% al vânzărilor de alimente, dar şi de 14,5% la nealimentare şi de 12,1% la carburanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb