REVISTA PRESEI - 06.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 august 2010

ADEVĂRUL

Puşcaş: "Sunt 75% şanse ca UE să se extindă din nou"

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Vasile Puşcaş, spune că, mai devreme de un deceniu, Uniunea Europeană ar putea avea în componenţă noi membri, printre care şi Republica Moldova. A încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, la sfârşitul anului 2004 şi a coordonat Afacerile Europene în guvernul PDL-PSD din 2009. Profesorul Vasile Puşcaş este unul dintre puţinii cunoscători în amănunt ai problematicilor comunitare.

Băsescu dă apă la moara adversarilor lui Boc

Preşedintele Traian Băsescu va face evaluarea Guvernului la data de 1 septembrie. Criticile lui Traian Băsescu la adresa premierului şi a miniştrilor din garda veche a PDL consolidează poziţia adversarilor lui Emil Boc în partid. Sever Voinescu spune că va cere demiterea miniştrilor care se ocupă de "afacerile economice", precizând că schimbarea premierului nu ţine doar de PDL.

"Război deschis între grupările Udrea-Bruxelles şi Boc-BVB" Cristian Pârvulescu

"Intervenţia televizată a preşedintelui Traian Băsescu a dovedit încă o dată că el se războieşte tocmai cu cei care i-au adus cele mai multe voturi şi care l-au sprijinit în campanie: premierul Emil Boc şi miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, aşa numita grupare BVB. Şeful statului şi-a afirmat însă încă o dată susţinerea pentru aripa Udrea -Bruxelles, democrat-liberali noi, deschişi, cu idei, dar fără nicio bază politică. În umbra ministrului Turismului stau europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, precum şi deputatul Sever Voinescu, prin care se realizează legătura şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, asociată cu această tabără.

Românii, la furat de cupru prin Europa

Cererea mare pentru acest metal a dus la formarea unor reţele bine organizate, ce dau bătăi de cap poliţiştilor europeni. Căile Ferate din Belgia au anunţat că furturile de cabluri de cupru au revenit "la modă" anul acesta, după ce în 2009 se înregistrase o scădere a acestor activităţi.

Exporturile trag industria în sus

Datele pe primul semestru arată majorări fără precedent ale comenzilor noi şi cifrelor de afaceri ale industriaşilor. Plusurile de 23,9% la comenzile din industrie şi de 10,9% la vânzări în primul semestru sunt date de exporturi, nu de piaţa internă, spun producătorii. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), raportate ieri, arată o creştere a cererii cu aproape 24% şi a afacerilor din industrie cu aproape 11% în primele şase luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Datoria Rompetrol: kazahii dau cât să deţină controlul

După nouă ani de la privatizarea rafinăriei Petromidia, statul român este la un pas de a intra din nou în acţionariatul Rompetrol, însă KazMunaiGaz nu vrea să piardă pachetul majoritar. Din datoria totală de 571 de milioane de euro pe care o au către statul român, kazahii vor achita doar 100 de milioane de euro.

Statul vrea majorarea capitalului Petrom

Ministerul Economiei va participa la majorarea capitalului social al OMV Petrom după ce va vinde pe bursă o parte din pachetul de acţiuni deţinut la companie, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Vreau să apreciez disponibilitatea OMV de a-şi majora capitalul social în relaţie cu Guvernul şi avem o strategie comună. După valorificarea pachetului minoritar vom participa la majorarea capitalului OMV", a spus Videanu.

Ungaria refuză FMI, dar se împrumută mai scump

Guvernul ungar a reuşit să obţină finanţări de pe piaţa internă, dar cu o dobândă mai mare decât cea aplicată de Fondul Monetar Internaţional. Uşurinţa cu care Ungaria a refuzat măsurile de austeritate şi sprijinul financiar al finanţatorilor externi se poate explica prin succesul vânzărilor de titluri de stat. Lichidităţile necesare au fost obţinute prin emiterea de obligaţiuni guvernamentale denominate în moneda naţională cu randamente cuprinse între 5% şi 7%, în timp ce dobânda aplicată de FMI era, în medie, de 2,6%.

CURENTUL

Sindicaliştii lui Vântu - nemulţumiţi de Bentley-urile din dotare

Ne invadează în fiecare zi ecranele. Ne spun cåt de rău îi merge muncitorului romån snopit de muncă la stat şi că remuneraţia lui pentru aceste prestaţii este una insurportabilă pentru o viaţă decentă. Ceea ce nu prea se spune la televizor este cine sunt cu adevărat aceşti nababi sindicali care împart dreptatea pe sticlele mogulilor şi care cheamă oamenii la adevărate "lovituri de stat", la fel ca-n ţările din lumea a treia. Întotdeauna ei sunt prezentaţi ca ambasadori şi purtători de cuvånt ai oamenilor muncii care îşi caută dreptatea de la Putere.

Identitate, de Tia Şerbănescu

Foarte bucuros că FMI a apreciat autorităţile pentru că au luat măsuri "dure dar necesare", premierul Boc a şi anunţat că la anul salariile bugetare vor creşte cu 10% şi chiar mai mult: "partea cu veştile proaste s-a cam terminat, la anul vom culege roadele". Evident, nu l-a crezut nimeni. Întâi să vedem roadele, apoi să vedem cine le culege. Cel mai neîncrezător în anunţul dlui Boc s-a dovedit chiar dl Băsescu, a cărui ureche a fost atât de zgâriată la auzul unor asemenea promisiuni neacoperite (din pricina zădufului, pesemne) încât s-a dus la spital s-o panseze ceea ce a stârnit o vie emoţie în studiourile TV.

Cioacă i-a furat tot Elodiei, chiar şi rochia de mireasă

Procurorii Parchetului de pe långă Tribunalul Braşov au finalizat, ieri, rechizitoriul poliţistului Cristian Cioacă şi au dispus trimiterea acestuia în judecată pentru "furt între soţi", după ce şi-a însuşit bunuri ale soţiei sale dispărute, avocata Elodia Ghinescu, valoarea totală a bunurilor fiind evaluată la 700.000 de lei. În rechizitoriul procurorilor sunt cuprinse declaraţii ale şefului de scară al blocului în care ar fi locuit cei doi, declaraţii potrivit cărora Cioacă ar fi fost văzut în repetate rånduri plecånd cu genţi foarte voluminoase.

CURIERUL NAŢIONAL

Preţul grâului provoacă isterie în lume

Rusia, al treilea producător mondial s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani şi a oprit exporturile. Cotaţia grâului era ieri aproape dublă faţă de începutul lunii iunie, speriind ţările importatoare din Asia şi Africa.. Sunt tot mai intense speculaţiile potrivit cărora în lunile următoare ne-am putea confruntă cu o "relativă penurie de cereale la nivel mondial". Presiunile - în luna iulie - asupra preţului la grâu au determinat cea mai înaltă creştere lunară înregistrată vreodată pe piaţă din Chicago din 1973 până în prezent. Preţul grâului cu livrare în decembrie a crescut ieri la Chicago până la 7,7 dolari pentru un bushel (obroc), cel mai ridicat nivel din septembrie 2008 şi până acum şi cu peste 80% mai mare ca minimul anului, consemnat pe 9 iunie.

Rompetrol vrea să fugă de pe Bursă până nu e prea târziu

Grupul insistă pentru delistarea RRC înaintea termenului de conversie a obligaţiunilor în acţiuni. În cazul neachitării datoriilor către stat, participaţia ar coborî sub limita de 90% care permite scoaterea din ringul bursier. Adrian Simionescu: CNVM nu face decât să protejeze statul în calitatea sa de investitor. Reprezentanţii grupului Rompetrol contestă decizia CNVM de a bloca delistarea Rompetrol Rafinare (RRC), impusă la solicitarea statului până la clarificarea situaţiei juridice a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor Publice la rafinăria Petromidia. Directorul general al Rompetrol, Soudakhas Meraliev, a afirmat că decizia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost o surpriză pentru reprezentanţii grupului.

Transporturile vor să scape de monstrul CFR Marfă

Întregul pachet de acţiuni al CFR Marfă va fi vândut prin licitaţie publică cu strigare, criteriul de atribuire fiind exclusiv preţul oferit, se arată într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Transporturilor şi postat spre dezbatere publică pe site-ul său. Potrivit acestuia, selecţia investitorului se va realiza "prin metoda licitaţiei cu strigare, fără criterii de precalificare, transparentă şi necondiţionată (cu excepţia unor obligaţii specifice operaţiunilor de privatizare, care decurg din prevederile legale aplicabile)".

Băncile ar putea ieşi pe minus în acest an

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, consideră că este destul de probabil ca sectorul bancar din România să încheie pe pierdere în acest an, potrivit standardelor locale de contabilite, RAS. "Destul de probabil să încheie pe pierdere din cauza creşterii presiunii despre care am vorbit mai devreme, potrivit RAS", a spus Bruynseels, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă sistemul bancar va încheia pe pierdere acest an. În ceea ce priveşte BCR, Bruynseels a spus că profitul operaţional a crescut, ceea ce este o evoluţie foarte bună, iar dacă provizioanele vor scădea în viitor atunci banca va "sta foarte bine" şi în ceea ce priveşte profitul net..În ceea ce priveşte sectorul corporate, preşedintele executiv al BCR consideră că ritmul de creştere a creditelor neperformante nu se va reduce înainte de finalul anului.

Anul sabatic sau 12 luni de vacanţă

Câţi dintre noi nu am visat măcar o dată în viaţă la o vacanţă prelungită, să fim departe de stresul cotidian de la serviciu, însă fără a ne pierde locul de muncă? Anul sabatic poate fi îndeplinirea acestei dorinţe dacă lucraţi în cadrul unei companii multinaţionale. Departamentele de resurse umane ale marilor organizaţii oferă angajaţilor săi această oportunitate: o pauză de şase luni sau un an, perioadă în care aceştia îşi pot petrece timpul liber în vacanţă, fără a exista riscul de a-şi pierde postul.

EVENIMENTUL ZILEI

Bogaţii lumii îşi dau jumătate din avere. Ai noştri se mai gândesc

Miliardarii americani care s-au angajat să îşi doneze jumătate din avere pentru acţiuni caritabile vor să mondializeze iniţiativa prin cooptarea "confraţilor" chinezi şi indieni. Bill Gates şi Warren Buffet, miliardarii care au convins alţi 38 de bogătaşi ai Americii să îşi doneze jumătate din avere în scopuri caritabile, vor lua drumul Indiei şi Chinei pentru a aduce în nou-înfiinţatul club filantropic - The Giving Pledge - şi avuţii asiatici.

230 de miliarde de dolari

Calculele iniţiale, bazate pe averile estimate de revista americană "Forbes", arată că cei 40 de miliardari angajaţi deja în amplul proiect filantropic ar pune la dispoziţie în acest scop circa 230 de miliarde de dolari. Suma ar putea fi şi mai mare în condiţiile în care unii dintre miliardarii cooptaţi de Gates şi Buffet s-au arătat dispuşi să doneze mai mult de jumătate din avere. Dacă însă restul de 260 de miliardari americani ar accepta să se alăture campaniei "The Giving Pledge", suma de care ar dispune proiectul filantropic ar creşte la 600 de miliarde de dolari.

Soluţie anti-inundaţii: diguri cu bani privaţi

Investitorii particulari vor putea construi baze de agrement sau centrale hidroelectrice pe râuri, în zonele pe care le amenajează împotriva inundaţiilor. Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului şi Pădurilor, investitorii care vor concesiona zone inundabile şi vor investi pentru apărarea acestora de ape, le vor putea amenaja în aşa fel încât să-şi amortizeze investiţia şi să obţină profit într-un timp scurt. În plus, statul va apela şi la credite bancare şi la fonduri europene pentru a combate viiturile.

Statul, din nou acţionar la Rompetrol

Statul român, care are de recuperat circa 570 de milioane de euro de la Rompetrol, va deveni în acest an, cel mai probabil, din nou acţionar în companie.Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), care a preluat de la Dinu Patriciu, odată cu compania, şi datoriile către stat, nu are bani să le plătească integral până pe 30 septembrie, când expiră termenul.

FINANCIARUL

Artiştii care au "acompaniat" brandul de ţară, impresariaţi de "ginerele" preşedintelui

Giovanni Francesco, se pare viitorul soţ al Ioanei Băsescu, este organizatorul secret al spectacolelor de lansare a brandului turistic. Sumele plătite artiştilor sunt confidenţiale. Aceştia au recunoscut că au semnat contracte cu o firmă aparţinând lui Giovanni Francesco. Giovanni neagă că ar fi avut vreo legătură cu festivitatea din China, dar este contrazis chiar de declaraţiile artiştilor.

Sponsorii lui Ridzi se opun giganţilor energetici creaţi de Videanu

O banală opoziţie în instanţă la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica îşi are originea în Valea Jiului. Un cetăţean pe numele Cosmin Barbu Marcel a depus o opoziţie în instanţă la înfiintarea giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica invocând spiritul civic şi negând orice alt interes. Legăturile sale de afaceri ajung însă la doi dintre greii Văii Jiului, beneficiari ai mai multor contracte cu CNH şi prieteni cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi din Petroşani.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu scandalizează societatea românească

Şeful statului îi invită pe profesori şi medici să emigreze. Mai mult, preşedintele transmite mediului de afaceri să nu se mai plângă degeaba de nivelul taxelor. Medicii şi profesorii pot pleca liniştiţi din ţară, că România n-are bani pentru ei, numărul bugetarilor care urmează a fi disponibilizaţi este mic, iar cei care rămân în posturi trebuie să se mulţumească şi cu salarii foarte mici. Băncile sunt vinovate de criza economică, firmele se plâng degeaba de fiscalitatea din România, iar Dracula nu ar fi putut fi un brand turistic mai bun decât frunza copiată. Toate sunt consideraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Un preşedinte care ar trebui să fie al tuturor românilor.

Guvernul renunţă la reducerea salariilor din BNR

Executivul a decis ca diminuarea cu 25% a veniturilor angajaţilor din sectorul bugetar să nu mai afecteze personalul băncii centrale pentru a evita sancţiuni din partea Comisiei Europene. Legea 118/2010 stabileşte că angajaţilor BNR li se taie 25% din salarii, cu toate că România a fost avertizată de oficialii europeni să nu ia o asemenea măsură. Guvernul intenţionează să modifice legea printr-o ordonanţă prin care fie se anulează reducerea salariilor, fie economiile realizate nu se virează la bugetul de stat.

Peste 72.000 de persoane şi-au găsit de muncă în străinatate în acest an

51% dintre români cred că şansele de a-şi găsi un job în afară sunt mai mari decât în ţară. Din ianuarie şi până în prezent s-au înregistrat 426.443 de aplicări pentru locurile de muncă în străinătate, iar 72.462 de persoane au şi plecat peste hotare. Un studiu recent al Eurobarometru arată că 51% dintre români consideră că au şanse mai mari să-şi găsească un job în afara ţării. Cei mai mulţi au semnat un contract în Germania şi, surprinzător, Grecia, în timp ce domeniile cu migraţia cea mai mare sunt construcţiile şi sănătatea.

Real Madrid a încasat 102 mil. euro numai din vânzarea tricourilor cu Ronaldo

Suma cu care a fost cumpărat jucătorul în 2009, 93 mil. euro, a fost amortizată într-un singur an. Cel mai bine clasat club din Europa, FC Barcelona, are datorii de 442 de milioane de euro, cheltuielile de exploatare la finele sezonului trecut ridicându-se la 480 de milioane de euro. Acestea sunt ultimele cifre prezentate de noul preşedinte al Barcelonei, Sandro Rossell, exact în momentul în care rivala de-o viaţă, Real Madrid, anunţă că a vândut numai în capitala Spaniei peste un milion de tricouri inscripţionate cu numele starului Cristiano Ronaldo, obţinând astfel încasări-record, de 102 milioane de euro, exclusiv pe acest segment.

GÂNDUL

Cum i-a încurcat Băsescu pe cei doi miliardari "Niculae". Patronul FC Braşov a sunat la TVR să lămurească lucrurile

Patronul FC Braşov a sunat la TVR, după interviul acordat de Băsescu, pentru a lămuri lucrurile. Preşedintele Traian Băsescu a încurcat în direct, la TVR, doi dintre miliardarii României cu nume asemănătoare. Într-un interviu acordat postului public de televiziune, miercuri seara, preşedintele Băsescu a acuzat de "un tupeu extraordinar" pe "un domn de pe la Braşov, miliardarul" pe nume Niculae care a anunţat recent că intenţionează să îşi mute afacerile în Bulgaria.

Beţişorul de ureche al lui Băsescu şi covrigul terorist al lui Bush jr. Cele mai stupide accidente suferite de liderii lumii

Păţania preşedintelui Traian Băsescu, care s-a folosit greşit de un beţişor de ureche, astfel încât urechea i-a sângerat, se înscrie în seria celor mai stupide accidente suferite de liderii lumii, între care foştii preşedinţi ai SUA Bill Clinton şi George W. Bush sunt "cap de listă". Într-un clasament neoficial al unor asemenea gafe s-ar putea plasa, de departe, momentul în care fostul preşedinte al SUA, George W. Bush, a fost aproape să moară înecat. Bush nu era atent la ce înghiţea, ci la un meci de fotbal american transmis în direct. Împotriva vieţii sale nu a atentat vreun terorist, care să fi reuşit a-i servi un aliment otrăvit, ci un simplu... covrig.

Bancherii spun că ne ocolesc investitorii. În cifre, stăm mai bine ca bulgarii

Anul trecut, străinii au investit 6,3 miliarde de dolari în ţara noastră. Dacă în privinţa Poloniei, unde ISD au fost de 11,3 miliarde de dolari în 2009, seful BCR are dreptate, celelalte ţări stau mai prost decât România când vine vorba de investiţii străine. Astfel, în timp ce în Cehia s-au investit 2,7 miliarde de dolari, iar în Bulgaria 4,4 miliarde de dolari, investitorii străini au retras 5,5 miliarde de dolari din Ungaria, potrivit raportului citat. Cele mai mici investiţii a atras anul trecut Letonia dintre ţările UE - doar 72 milioane de dolari, la polul opus aflându-se Franţa, cu aproape 60 miliarde de dolari.

Cum a ajuns o garsonieră de la 76.000 la 40.000 de euro. Notarii şomează

În numai doi ani, preţul apartamentelor din Capitală a scăzut în medie cu aproximativ 50 la sută. Acum, piaţa este îngheţată şi notarii nu mai sunt solicitaţi nici pentru moşteniri. Dacă în 2008, când pe piaţa imobiliară preţurile au explodat şi o garsonieră se vindea, în luna mai, cu 76.000 de euro, în mai 2010 preţul cerut de proprietar a scăzut la 41.101 euro. Aceeaşi scădere, cu aproximativ 50%, s-a înregistrat şi la apartamentele cu două camere.

JURNALUL NAŢIONAL

Traian Băsescu anunţă decesul Guvernului Boc

Băsescu e în căutare de "oameni puternici". Să-i pună miniştri. A spus-o miercuri seară la TVR, într-un fel de raport despre starea naţiunii, când s-a arătat nemulţumit că nici nu se stinseseră ecourile conferinţei de presă ale delegaţiei FMI, în care ne-au spus "străinii" în faţă cât de rău stăm, şi unii miniştri s-au şi apucat să anunţe creşteri salariale în 2011.

Huzureală la CNADNR: prime şi salarii de merit

Pentru angajaţii companiilor de stat, sporurile, indemnizaţiile, premiile anuale, decontările pentru transport, primele de vacanţă sunt încă literă de lege. Contractele colective de muncă sunt cele care transformă orice negociere în eşec. Tot aceste contracte sunt şi cele care aduc de nenumărate ori statul în instanţă pentru disponibilizaţii care au de partea lor sindicatele. Problema lipsei de flexibilitate a pieţei muncii din ţara noastră a fost sesizată şi de şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks.

Borduri noi de granit pentru oraşul subacvatic

Marea revoluţie stradală demarată la Râmnicu Vâlcea este sinonimă cu risipa banului public. În timp ce multe din străzile oraşului devin lacuri după fiecare ploaie, administraţia locală investeşte în borduri şi pavele de granit. Peste 10 miliarde de lei au fost alocate pentru borduri, după ce municipiul a fost transformat într-un imens şantier, pentru care, acum, Primăria nu mai are bani pentru închiderea lucrărilor.

Plagiatul în brandul de ţară ne pune într-o situaţie jenantă

Brandul de turism realizat de THR pentru România stârneşte în continuare controverse în industria comunicării. Prezentarea unui plagiat comod ca o identitate de brand originală ar trebui să fie un motiv suficient pentru rezilierea contractului, neplata banilor şi un proces, consideră Cristian Munteanu, Managing Director TBWAâBucureşti.

Staţia de epurare bagă Primăria Brăila în faliment

Deşi dispune de 48 milioane de euro, Primăria Brăila se vede în imposibilitatea de a implementa un proiect început în urmă cu patru ani: realizarea unei staţii de epurare modernă care să purifice apele uzate deversate în Dunăre de cei circa 200.000 de locuitori ai municipiului. Problema este că termenul-limită de execuţie a întregului proiect finanţat prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) - canalizare şi staţie de epurare - este 31 decembrie 2010. Dacă până la această dată nu se finalizează lucrările, UE ameninţă că va cere înapoi toţi banii alocaţi, inclusiv pe cei cheltuiţi deja.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cei 10 pe care curentul nu-i lasă reci

Meserii periculoase. Cei care lucrează pe firele de înaltă tensiune pot fi carbonizaţi la cea mai mică eroare. Protejaţi doar de o salopetă subţire din fibră de carbon ce costă 6.000 de euro bucata, zece electricieni români îşi riscă viaţa lucrând acrobatic pe firele de înaltă tensiune prin care curg 400.000 de volţi. Pentru această muncă, sunt plătiţi cu salarii cuprinse între 800 şi 1.500 de lei.

S-a întâlnit Patriciu cu Ponta

Apărătorul capitalismului românesc pur şi dur Dinu Patriciu se întâlneşte, în ostilitatea lui faţă de acordul cu FMI, cu socialistul revoluţionar Victor Ponta. Există alternativă la acordul cu FMI? Bineînţeles că există! Problema este dacă suntem dispuşi să ne-o asumăm. Dacă Victor Ponta ar fi citit blogul maestrului său, Adrian Năstase, ar fi găsit acolo o analiză realizată de Departamentul economic al PSD, nu al PDL, a cărui concluzie este următoarea: "Dacă România încalcă acordul cu FMI, intră cu siguranţă în cercul vicios al îndatorării. Agenţiile de rating reduc calificativele acordate RO, scade încrederea în economie, ne împrumutăm mai scump, creşte costul datoriei, creşte deficitul bugetar, creşte datoria...". Clar?

Guvernul s-a încurcat în cifrele concedierilor

Disponibilizările de până acum nu au dus încă la scăderea cheltuielilor de personal, ci la sporirea lor în bugetul de stat. În plus , nu se ştie exact câte concedieri vor urma.În intervenţia de la televiziunea publică, preşedintele Băsescu a spus că în acest an trebuie concediaţi 74.000 de bugetari: "Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmărit punerea în aplicare a acestor acte normative şi vreau să vă spun public: nu este suficient, în opinia mea".

ZIARUL FINANCIAR

Preşedintele Băsescu acuză băncile de obrăznicie şi fugă de răspundere

Acesta este primul mesaj dur al preşedintelui la adresa comunităţii bancare. Bancherii nu au comentat. Preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile de "obrăznicie" şi de faptul că "se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România".Reprezentaţii comunităţii bancare nu au dorit să răspundă acuzaţiilor lui Băsescu. În martie 2009, după o întâlnire cu şefii marilor bănci organizată sub patronajul BNR, Băsescu îi "încuraja" pe clienţi "să apeleze la sistemul bancar" şi era preocupat ca băncile săşi recupereze creditele.

Grâul românesc creşte la 200 euro/tonă din cauza Rusiei

Sistarea temporară a exporturilor de grâu din Rusia din cauza secetei care a afectat recolta de anul acesta urcă preţul cerealelor de pe piaţa locală la circa 200 euro/tonă, potrivit producătorilor, în creştere cu 17% faţă de nivelul atins la începutul acestei săptămâni. Pe bursele internaţionale, grâul a ajuns să se tranzacţioneze astăzi, la orele amiezii, cu 124 euro/tonă, în creştere cu 11,5% faţă de preţul anunţat la începutul zilei.

După SUV-ul Duster, Dacia se pregăteşte să prezinte monovolumul anul viitor

Automobile Dacia, cel de-al doilea constructor de pe piaţa locală, va lansa în 2012 primul monovolum (automobil pentru familie cu şapte sau opt locuri) din gama sa şi cel de-al şaptelea care va utiliza platforma Logan, potrivit francezilor de la caradisiac.fr. Anul viitor, în cadrul Salonului Auto de la Geneva din luna martie, constructorul autohton va prezenta conceptul automobilului de familie, urmând aceeaşi strategie ca în cazul SUV-ului Duster, al cărui concept a fost prezentat tot la Geneva în 2009, cu un an înaintea prezentării versiunii de serie.

Gigi Becali trebuie să plătească 14 mil.lei pentru tranzacţiile imobiliare din 2004-2008 - surse

ANAF a stabilit în urma controalelor privind tranzacţiile imobiliare derulate de George Becali în perioada 2004-2008 că omul de afaceri are de plătit aproximativ 14 milioane de lei (3,3 milioane de euro), sumă reprezentând TVA şi penalităţi, au declarat pentru Mediafax surse din ANAF.

De ce aşteaptă investitorii listările statului: au câştigat 15,5 mil. euro cu statul, -25,5 mil. euro cu privaţii

Doi ani de criză au fost suficienţi ca investitorii să piardă mai mult de înjumătate din banii investiţi în ofertele publice private, în timp ce investiţiile în ofertele de listare ale monopolurilor de stat au adus câştiguri nesperate. Investitorii care au subscris în ofertele publice iniţiale (IPO) ale statului derulate pe Bursă în ultimii ani, Transgaz Mediaş (TEL) şi Transelectrica Bucureşti (TEL), au câştigat până în prezent 65,7 mil. lei (15,5 mil. euro) după ce au subscris în aceste oferte 349,1 mil. lei (82,3 mil. euro). Câştigul vine din aprecierea acţiunilor pe Bursă faţă de preţul ofertei, şi nu include eventuale câştiguri din dividende, care în cazul Transgaz au fost substanţiale.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb