REVISTA PRESEI 06.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 6 septembrie 2013

ADEVARUL

Referendum pe 6 octombrie. Edilii cer competenţe pentru gestionarea câinilor maidanezi. Chiliman: "Eutanasia se aplică în mai multe ţări"

Joi, edilul-şef al Capitalei a decis, împreună cu reprezentanţii primăriilor de sector, organizarea referendumului local pe tema eutanasierii maidanezilor pe 6 octombrie. Primarii sectoarelor 2 (Neculai Onţanu), 3 (Robert Negoiţă) şi 5 (Marian Vanghelie) nu au venit la şedinţa convocată de Sorin Oprescu. Aceştia au trimis câte un viceprimar. Astfel sectorul 2 a fost reprezentat de Mihai Toader, sectorul 3 - de Cristian Tudorache, iar sectorul 5 - de Bogdan Georgescu. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a convocat la sediul Primăriei Generale, pe toţi cei şase primari de sector, pe prefectul Capitalei, prefectul judeţului Ilfov, precum şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi pe liderii grupurilor politice din Consiliul General al Capitalei pentru a formula o strategie comună pentru rezolvarea problemei maidanezilor. Edilii au decis ca data referendumului să fie 6 octombrie.

Cum îşi fac maghiarii campanie pe spatele Roşiei Montane

Politicienii maghiari au găsit în proiectul Roşia Montană un nou motiv de a-şi face imagine. După ce Guvernul maghiar a condamnat decizia Executivului de la Bucureşti de a da undă verde pentru exploatarea aurului, mai mulţi europarlamentari maghiari, împreună cu Laszlo Tokes, au sesizat Comisia Europeană. Ce se ascunde în spatele preocupării arătate de maghiari? Sociologul Alfred Bulai este de părere că politicienii maghiari sunt într-o continuă campanie de imagine şi se pregătesc pentru alegerile de anul viitor. "Mi se pare o mişcare inteligentă, sunt chiar isteţi. Europarlamentarii care au trimis această scrisoare au avut în vedere un singur scop: imaginea. Chiar dacă ei nu au nimic în comun cu România, la anul vin alegerile europarlamentare şi au nevoie de voturi de la toţi maghiarii. Pentru ei este o miză să arate că sunt implicaţi nu doar pentru populaţia din Ungaria, ci pentru maghiarii de pretutindeni", a declarat Bulai. Sociologul crede că maghiari vor fi susţinuţi şi de alţi politicieni din Europa.

Reportaj "Il Corriere della Sera": Camorra napolitană recrutează asasini din rândul minorilor romi din România

La periferia oraşului Napoli, familiile de ţigani fugiţi din România trăiesc într-o sărăcie lucie, iar ca să facă rost de bani părinţii îşi "vând" copiii clanului mafiot Camorra, dezvăluie cotidianul "Il Corriere della Sera" într-un amplu reportaj. Copiii mânuiesc puşti, sunt puşi să se prostitueze şi chiar ucid la comanda mafioţilor italieni. De ce fac mafioţii asta? Pentru că răspunderea penală pentru un minor care transportă arme sau droguri e mult mai mică decât pentru un adult. Iar mafioţii folosesc acest "sistem" de vreo 30 de ani. Copiii romi ajung să lucreze pentru mafia napolitană din cauza sărăciei. Ei transportă arme, dar şi ucid la comandă. Odată racolaţi de mafioţi, copiii sunt plătiţi în funcţie de ce fac pentru Camora.

A cincea zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Manifestanţii au ocupat Piaţa Constituţiei

Bucureştenii au ieşit pentru a cincea zi la rând în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În această seară, însă, manifestanţii s-au risipit prin tot centrul Bucureştiului. Iniţial au intrat în Centrul Vechi, apoi, s-au întors la Universitate, unde au ocupat bulevardul Regina Elisabeta. La miezul nopţii, aproape 1000 de oameni se aflau în Piaţa Constituţiei. Gardul Casei Poporului este ornat, acum, cu mesajele protestatarilor. Celor din Piaţa Constituţiei li s-au alăturat şi cei din bulevardul Regina Elisabeta. Se demonstrează paşnic cu tobe, trompete şi sticle. Unii dintre manifestanţi strigă "Protest, nu concert!", alţii spun că "lor le place muzica, le place ritmul".

În fine! MAI vrea să trimită paşapoartele la domiciliu, prin poştă, solicitanţilor

Cetăţenii şi-ar putea primi prin poştă, la cererea lor, direct la domiciliu, paşaportul biometric solicitat, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, aflat în dezbatere publică. Asta indiferent de locul depunerii cererii de eliberare a documentului de călătorie, cu condiţia ca cheltuielile de primire să fie suportate de solicitant. Proiectul supus dezbaterii publice propune şi eliminarea fotocopiilor de pe documente, acest lucru nemaifiind necesar ca urmare a faptului că originalele acestor acte vor fi scanate în momentul depunerii cererii de către cetăţean.

Statul român vrea să împrumute în acest an cel puţin un miliard de euro de pe pieţele externe

România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat ministrul pentru Buget Liviu Voinea, care anticipează că oferta va atrage cel puţin un miliard de euro, în monedă europeană, transmite Bloomberg. Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank România.

CURENTUL

Oprescu riscă 10 ani de închisoare pentru că nu a aplicat legea care-i dădea voie să eutanasieze maidanezii

Primarul Sorin Oprescu are toate motivele să plângă deoarece riscă între 2 şi 10 ani de închisoare pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sancţiune prevăzută la art. 249 Cod penal. Conform acestui articol, "Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă. Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani." Or, conform acestui articol, Oprescu poate înfunda puşcăria deoarece un copil a murit din cauza faptului că edilul Capitalei nu a aplicat legea care dă dreptul Primăriei să scape de câinii maidanezi prin eutanasiere. Legea există, Oprescu nu a aplicat-o.

Politica maidanezului: Antonescu îl atacă pe Oprescu cu "mâna" lui Băsescu

Înfiorătoarea dramă a prichindelului ucis de maidanezi i-a oferit lui Crin Antonescu ocazia de a ne demonstra, încă odată, că politica dâmboviţeană este, într-adevăr, o curvă perversă care-şi obligă "curtezanii" să înghită, din când în când, câte un broscoi râios. Aflat la sediul PNL din Cluj, liderul liberalilor a vorbit, acolo, şi despre propunerea primarului Sorin Oprescu privitoare la organizarea unui referendum în urma căruia bucureştenii să decidă soarta maidanezilor. Uşor incoerent, dar exaltat ca de obicei, Antonescu a spus că "Este dificil să văd cum sună întrebarea referendumului. Să îi întrebăm «doriţi sa fiţi muşcaţi de câini, să fim în pericol, toată lumea?», sau să punem întrebarea «doriţi să omorâm toţi câinii?». Sunt mulţi care nu vor să moară toţi câinii". După care a pronunţat câteva cuvinte pe care nu credeam că vom apuca să le auzim vreodată: "Este logic ce a zis Traian Băsescu".

CURIERUL NATIONAL

Beny Steinmetz, acţionar indirect la RMGC, cercetat într-un al şaselea caz de corupţie

Unul dintre acţionarii Gabriel Resources, companie care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), miliardarul israelian Beny Steinmetz, este cercetat de autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, suspectat fiind de înaltă corupţie, în urma unor sesizări privind posibile fapte de dare de mită în vederea asigurării drepturilor miniere în Guineea. Prin aceste noi investigaţii, numărul ţărilor în care miliardarul este investigat ajunge la şase. Potrivit The Guardian, Biroul pentru Fraude Grave se alătură FBI şi altor instituţii în investigarea companiei BSG Resources, al cărei principal acţionar este Beny Steinmetz. În spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care deţine peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari în proiectul minier din Apuseni.

Cum vrea Piaţa Universităţii să pornească "Toamna Românească"

Ape curate, nu cianură! - acesta a fost sloganul care şi miercuri, a patra zi de protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, s-a auzit în Piaţa Universităţii din Capitală. Deşi numărul protestatarilor nu a fost la fel de mare ca în zilele trecute, mesajul transmis de ei a fost destul de clar: "Uniţi, salvăm Roşia Montană". Majoritatea tineri şi destul de informaţi, cei aproximativ 300 de protestatari erau nemulţumiţi atât din cauza faptului că zona unde ar trebuie exploatată va fi complet distrusă, cât şi pentru că statul a "vândut" pe prea puţini bani aurul ţării. "Totul are un preţ, însă dacă statul nu deţine tehnologia pentru exploatarea de la Roşia Montană ar fi trebuit să concesioneze tehnologia, nu să vândă întreaga zonă", spune unul dintre protestatari. Astfel, pe de o parte se aflau cei preocupaţi de mediu, de sănătatea copiilor lor sau de efectele cianurii, iar pe de altă parte erau multe persoane nemulţumite de faptul că România se vinde pe bani puţini.

Cel mai bogat rus a vândut participaţia la Facebook pentru 525 mil. dolari

Mail.ru Group, controlat de miliardarul Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, cu o avere estimată la 20,4 mld. dolari, a ieşit din acţionariatul Facebook prin vânzarea participaţiei de 0,6% pentru mai mult de 525 mil. dolari, după creşterea puternică a acţiunilor reţelei de socializare în ultimele două luni. Mail.ru, care deţine numeroase site-uri populare în Rusia, a anunţat ieri că a vândut 14,2 mil. acţiuni Facebook în perioada iulie-august, reprezentând 0,6% din compania americană. Acţiunile Facebook au urcat cu 57% în acest an şi au depăşit cotaţia de la listarea din mai 2012, iar capitalizarea de piaţă a companiei a ajuns la 102 mld. dolari. Usmanov, cel mai bogat rus, a investit devreme la Facebook, intrând în acţionariatul companiei în urma unei majorări de capital derulate în 2009 pe piaţa privată.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIURILE 2+1. Elena Udrea: "Ponta îl ţine pe Antonescu ca să arate că este mai bun decât un om care doarme"

Deputatul PDL Elena Udrea crede că Victor Ponta este doar un produs de marketing şi că acesta este motivul pentru care premierul este deranjat de criticile ei. Fostul ministru al Dezvoltării a acordat EVZ un interviu în care discută despre proiectele sale şi despre temele politice la zi. Elena Udrea: Victor Ponta a îmbrăcat haina lui Adrian Năstase, deşi îi vine cam mare. Este o copie deocamdată mai palidă a lui Năstase, dar are şanse să intre în istorie ca un personaj încă şi mai arogant şi cu mult mai puţină substanţă. De partea aceasta, eu mă număr printre cei care sunt susţinători ai Preşedintelui. Cum îi place chiar lui să spună, am învăţat la şcoala sa politică. Şi sunt convinsă că, aşa cum s-a încheiat şi bătălia politică dintre Năstase şi Băsescu, la fel se va sfârşi şi aceasta. Victor Ponta este doar un produs de marketing politic, lipsit de conţinut şi de realizări, pe când eu chiar am lăsat lucruri în spatele meu. Iar un om politic este evaluat după ceea ce reuşeşte să lase în urma sa.

Bruxelles-ul ia justiţia europeană în propriile mâini

UE vrea federalizarea puterilor în domeniul justiţiei şi al drepturilor omului, pentru a interveni când ţările membre încălcă statul de drept. Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a redactat o propunere prin care UE să devină cea mai înaltă autoritate juridică, protejând tribunalele independente şi drepturile fundamentale. Planul său se referă la transformarea Comisiei Europene într-o "autoritate cvasijudiciară", alături de un puternic "ministru al Justiţiei" european şi dreptul ca instanţele Europei să-şi impună sentinţele. Pentru a oferi UE puterea de a nu ţine cont de guvernele naţionale, Reding cere o schimbare a Tratatului European, astfel încât, de pildă, Marea Britanie să nu se poată sustrage de la respectarea "Cartei Drepturilor Fundamentale".

ARGUMENTE DE MEDIU. Cum ar putea fi rezolvată poluarea istorică de la Roşia Montană

Executivul a decis ca investitorul să elimine, pe cheltuiala proprie, poluarea provocată de vechile activităţi miniere şi a trasat linii clare în ceea ce priveşte ecologizarea zonei după exploatare. Se poluează apele sau nu va mai creşte verdeaţă în zonă? Sunt câteva din acuzaţiile aduse de protestarii care militează pentru Roşia Montană, atunci când vine vorba de ce nu sunt de acord cu exploatarea minieră pe care vrea să o facă firma Gold Corporation Roşia Montană. Cine va merge la Roşia va vedea că, pentru a opri poluarea istorică, a fost inaugurată o staţie pilot de epurare a apelor acide. Astfel, peştii trăiesc azi în apă curăţată, provenită din fostele galerii miniere. Rezultatele obţinute la staţia-pilot vor sta la baza proiectării marii staţii de epurare, odată ce proiectul minier va demara, susţine investitorul. Potrivit acordului încheiat între Guvern şi investitor, de la momentul începerii exploatării comerciale a proiectului minier, investitorul este obligat să elimine poluarea provenită de la vechile activităţi miniere pe cheltuială proprie, fără a cere despăgubiri statului român.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Oprescu: La referendum, bucureştenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor dacă nu sunt adoptaţi în 7 zile

Primarul general al Capitalei a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că va supune la vot în şedinţa de vineri a Consiliului General întrebarea la care bucureştenii vor trebui să răspundă în cadrul referendumului. Întrebarea propusă este: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi nerevendicaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?". Edilul a precizat că termenul prevăzut de lege este de 7 zile. "Aş vrea să le răspund politicienilor. Consilierii au blocat activitatea ASPA. Politicienii PDL-ului mi-au respins de şapte ori solicitările. Dacă vă întrebaţi de ce a durat aşa de mult să luăm măsuri, vă raspund că e birocraţia", a declarat Oprescu. Primarul general al Capitalei a precizat că "problema maidanezilor trebuie urgent rezolvată". "Cheltuielile ASPA au fost: Buget 18,6 milioane lei în 2013, plăţi până la 31 august: 2,8 milioane lei.

Turcia a deplasat tancuri la granita cu Siria

Statul major al armatei turce a deplasat suplimentar la granita cu Siria o subunitate de tancuri, decizie determinata de degradarea starii de tensiune din regiune, precum si de eventualitatea unei interventii militare a SUA impotriva Siriei, a anuntat presa locala. Potrivit informatiilor publicate de ziaristii turci, subunitatile suplimentare au fost ingredintate granicerilor din provinciile Kilis, Gaziantep si Hatay. In aceasta ultima provincie a sosit o coloana de 20 de masini, inclusiv tancuri, tehnica blindata usoara, platforme mobile de rachete. Tot aici au fost aduse municii si trupe. Ministerul turc al apararii a refuzat sa comenteze aceasta dislocare de trupe, care, in opinia observatorilor, se inscrie in masurile generale de intarire a securitatii in zonele de frontiera cu Siria. Ele confirma temerile Ankarei privind o escaladare a situatiei din Siria si o eventuala agresiune din partea Damascului.

NATIONAL

Anchetatorul lui Voiculescu, acuzat de interceptari ilegale!

Emilian Eva, unul dintre procurorii DNA care au instrumentat dosarul in care Dan Voiculescu este judecat privind modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentare, are "bube" mari! El este cercetat pentru abuz in serviciu pentru folosirea unor practici ilegale de procurare a mijloacelor de proba, fiind acuzat ca ar fi interceptat in mod abuziv convorbiri telefonice. In plangerea depusa la Parchetul General se precizeaza ca Emilian Eva ar fi cerut interceptarea convorbirilor pentru numarul de telefon al subprefectului Angheluta pentru perioada 24.12.2010-17.02.2011 sustinand in fata instantei ca, de fapt, numarul i-ar apartine lui Dragomir Tomaseschi, acesta fiind "ascultat" legal in acea perioada. Telefoanele lui Tomaseschi au fost interceptate la acea vreme intrucat respectivul era cercetat de procurorul Emilian Eva intr-un dosar de trafic de influenta. Dosar in care, de altfel, pentru fostul prefect s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Aparatura de ascultare la fereastra Olgutei Vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, i-a luat peste picior pe ofiterii SRI dupa ce, sustine ea, o masina "ticsita cu tehnica de ascultare", apartinand Serviciului, a fost ridicata din fata insitutiei pe care o conduce pentru ca era parcata ilegal. Considerand poanta mult prea buna, Olguta Vasilescu a povestit pe contul de Facebook cum "baietii de la SRI sunt atat de prosti incat au fost prinsi de Regia Autonoma de Transport Craiova". "Astazi, RAT Craiova si Politia Locala au ridicat o masina parcata ilegal, in fata primariei, sub fereastra mea. Mai, baieti, mai... Nu v-am spus ca am camera de luat vederi in birou? Va dau eu caseta...

Alerta! O directiva a UE poate desfiinta 90% din industria tutunului!

Interzicerea tigarilor cu mentol si a celor slim reprezinta doar varful aisbergului care ameninta sa scufunde industria tutunului. Producatorii avertizeaza ca 90% dintre fabricantii de tigarete risca sa traga oblonul din cauza altor prevederi ale Directivei UE privind produsele din tutun. American blend (un amestec de tutun Burley, Oriental si Virginia) este savurat de catre 90% dintre fumatorii din Romania, dar ingredientele din acest mix vor fi interzise. In consecinta, producatorii vor obligati fie sa traga oblonul, fie sa se reorienteze si sa-i determine pe romani sa fumeze altceva, lucru putin probabil. Producatorii sustin ca, daca in cazul tigarilor mentolate si slim, de pe piata vor disparea 19.000 de locuri de munca, in cazul interzicerii american blend efectele sunt dezastruase, cu pierderi de miliarde de euro la bugetul de stat, falimente in lant si peste 100.000 de locuri de munca desfiintate pe tot lantul de cultivare, fabricare si comercializare.

PUTEREA

Domnul Dan a găsit Elodia politică a noului OTV. Sorin Roşca Stănescu se transferă la PP-DD

Senatorul PNL de Dâmboviţa, Sorin Roşca Stănescu, a fost eliminat în doi timpi şi trei mişcări din anturajul liderului liberalilor, Crin Antonescu. Rămas pe bară, fără nici o putere în PNL, marginalizat, cu ego-ul terfelit, senatorul PNL de Dâmboviţa, Sorin Roşca Stănescu, a solicitat o întrevedere cu liderul partidului PP-DD, Dan Diaconescu. În virtutea prieteniei care îi leagă - SRS l-a ajutat pe Domnul Dan să obţină prima licenţă pentru OTV, televiziunea poporului - DD i-a acordat "audienţa" la Parlament departe de ochii presei. Cei doi amici au discutat minute în şir despre politică, afaceri şi cumetrii. Într-un final, au stabilit manevra: senatorul Roşca Stănescu va părăsi PNL şi se va transfera la PP-DD, unde va primi preşedinţia grupului parlamentar din Senat.

CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Sorin Frunzăverde, zis Ayatollahul, baron de Caraş-Severin şi cameleon politic

Sorin Frunzăverde, alintat de prieteni, dar şi de duşmani cu porecla Ayatollahul, este tipul de politician discret care îşi poartă gradele militare pe sub cămaşă, iar însemnele masonice disimulate sub şorţuleţul regulamentar. Ca să înţeleagă şi concetăţenii noştri unguri, Sorin este pentru Caraş-Severin ce este Attila (Verestoy) pentru Harghita-Covasna, "drujba lui Dumnezeu". Fondator al FSN, apoi disident aripa Roman - Partidul Democrat, a slujit cu credinţă, prin rotaţie, atât partidul (PD) - ca vicepreşedinte -, judeţul Caraş - ca preşedinte -, cât şi ţara - ca ministru al Apărării. În anul de graţie 2012, aude, ca prin somn, o voce care îl îndeamă să se lepede de PDL şi defecteze la USL. Disciplinat, execută şi acceptă în compensaţie, de la PNL-Antonescu, acelaşi rang pe care îl avea şi în PDL, cel de vicepreşedinte.

Mai mulţi investitori români şi străini se arată interesaţi de Oltchim

Aflat în moarte clinică, Oltchim, combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea, are peţitori mulţi. În ultimele zile, s-a intensificat activitatea de consultare dintre autorităţile de la Ministerul Economiei, ce reprezintă statul proprietar, şi mai mulţi posibili cumpărători. În peisaj au apărut mai vechi pretendenţi la acţiunile Oltchim, care vor în continuare combinatul, ce are un potenţial mare de profit. Până la o eventuală privatizare, activitatea Oltchim trenează.

ROMANIA LIBERA

Alţii au găsit soluţii acolo unde Oprescu ridică din umeri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se apără de acuzaţiile că nu şi-ar fi făcut treaba în problema câinilor vagabonzi cu argumentul că legea nu l-a lăsat să ia decizii radicale. Exemplele altor oraşe din România arată însă că acolo unde este voinţă lucrurile se pot rezolva. Sau măcar îmbunătăţi. Cel mai interesant exemplu este al primarului din Tulcea care eutanasiază câinii şi o face potrivit legii. "În opinia mea există clar un cadru juridic instituţional care reglementează această problemă. Este vorba despre OUG 155/2001, adoptată şi preluată de Legea specială 227/2002, care se numeşte legea de gestionare a câinilor fără stăpân. Ea stipulează că după şapte zile, termen redus de la 14 zile, câinii care sunt adunaţi de pe domeniul public şi privat, unde sunt hrăniţi şi îngrijiţi, pot fi eutanasiaţi", spune Constantin Hogea.

Sub presiune, Putin joacă poker cu rachete S-300

Summitul organizat de preşedintele rus Vladimir Putin ar fi trebuit să se concentreze asupra economiei şi creşterii mondiale, dar Orientul Mijlociu şi dosarul sirian au dominat ordinea de zi. Un vânt rece planează peste summit, drama siriană etalând prăpastia existentă pe de o parte între SUA şi aliaţii lor şi de cealaltă parte Rusia, care continuă să afişeze o susţinere neclintită faţă de regimul de la Damasc. Liderii lumii s-au reunit la -Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui rus Vladimir Putin, gazda Summitului G20, în cadrul unui conclav de două zile care urma să dezbată problemele economice ale ţărilor emergente şi criza financiară, însă problema siriană s-a impus şi l-a transformat într-o confruntare internaţională, între SUA şi Rusia, Putin ameninţând că va trimite un scut antirachetă pentru Siria şi Iran dacă SUA lansează un atac fără autorizarea ONU.

ONG-urile reacţionează: nu sunt prea mulţi oameni muşcaţi de câini

În Constanţa există circa 20.000 de câini maidanezi, după unele estimări aproximative ale primarului Radu Mazăre. Numărul lor nu se cunoaşte cu exactitate. Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Claudia Cambrea, în perioada ianuarie - iunie, 1.293 de persoane, între care 214 copii, au ajuns la unitatea medicală, după ce au fost muşcate de câini. Organizaţia Save the Dogs consideră că numărul nu este alarmant. "Procentul populaţiei muşcate de câini anual este de 0,5% în Constanţa", spun ei. Oraşul stă mai bine la acest capitol decât Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

Retailerii dau ultimul atac pe piaţă în 2013: peste 100 de magazine până la final de an

Mega Image, Profi, Carrefour, Penny Market, Lidl, Kaufland şi Billa vor mai deschide peste 100 de magazine până la finalul acestui an. În total în România vor fi 1.200 de supermarketuri şi hipermarketuri. Cei 12 comercianţi străini vor scoate din buzunar 80-110 milioane de euro pentru a prinde perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai bună pentru comerţul local, cu o reţea extinsă. Reţelele de magazine îşi pun speranţele în ultimele luni din an în revenirea consumului, care a scăzut timp de trei luni consecutiv începând cu mai. Mulţi comercianţi continuă să se extindă chiar dacă consumul rămâne apatic deoarece beneficiază de preţuri mai mici la terenuri şi la chirii. În această perioadă ei îşi securizează poziţii-cheie pe harta României, împărţindu-şi sferele de influenţă pentru momentul când va reveni apetitul românilor pentru consum.

Polonia naţionalizează jumătate din activele fondurilor de pensii private

Autorităţile din Polonia au anunţat că activele non-equity ale fondurilor de pensii private, active care reprezintă 51% din total, vor fi transferate la stat. Acţiunea are ca scop reducerea datoriei publice, însă pune sub semnul întrebării viitorul acestor fonduri cu active de miliarde de euro, dintre care multe sunt deţinute de entităţi străine, scrie Thomson Reuters. Valoarea totală a activelor administrate de fondurile poloneze este de circa 63 miliarde euro, potrivit Warsaw Business Journal. Din această sumă, toate activele fondurilor private de pensii, cu excepţia celor investite în acţiuni ale companiilor listate la bursă (aproximativ 48,5% din total), vor fi transferate în sistemul public de pensii. Fondurile private de pensii vor avea voie să investească doar în acţiuni şi în alte instrumente financiare care nu au fost emise de o entitate a statului.

Străinii care ies de pe titluri de stat au depreciat leul cu 1% în trei zile

Leul a pierdut 1% din valoare faţă de moneda europeană după trei şedinţe consecutive de depreciere şi a ajuns la minimul ultimelor două luni şi jumătate, pentru că investitorii scot bani de pe pieţele emergente pentru a-i plasa în bonduri emise de americani şi de nemţi. BNR a afişat ieri un curs oficial de 4,4653 lei/euro, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii iunie. Pe piaţa interbancară, cotaţiile au urcat la 4,47 lei/euro la începutul şedinţei de ieri, în linie cu deprecierea valutelor din regiune. Zlotul polonez a scăzut, de asemenea, cu peste un procent, în timp ce forintul maghiar a depăşit 300 de unităţi/euro. "Se iese de pe toate pieţele emergente. Nu este nimic legat strict de piaţa locală. Reacţia investitorilor a fost alimentată de randamentele mai mari ale bondurilor americane şi germane şi de faptul că primele de risc ale ţărilor emergente au crescut", a declarat un dealer. Cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care reflectă percepţia de risc de ţară, au crescut la 212 puncte de bază ieri, faţă de 190 de puncte de bază în urmă cu o lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb