REVISTA PRESEI 06.09.2016

Mina Irina
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 septembrie 2016

ADEVARUL

Întâlnire bilaterală Putin-Obama cu ocazia summit-ului G20 din China

Preşedintele american Barack Obama şi cel rus Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, în cea de-a doua zi a summit-ului G20 din China. Întrevederea nu a debutat sub auspicii optimiste, deoarece negocierile purtate de cele două delegaţii de diplomaţi pentru un armistiţiu în Siria eşuaseră. Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să continue negocierile cu privire la un armistiţiu în Siria, a declarat luni sub protecţia anonimatului un oficial american de rang înalt după această întâlnire privată în marja summitului G20 de la Hangzhou, în China, relatează The Associated Press. Întâlnirea dintre Obama şi Putin a durat 90 de minute, potrivit acestui oficial de rang înalt din administraţia americană. Statele Unite şi Rusia nu au reuşit luni să ajungă la un acord privind Siria, din cauza divergenţelor persistente, a precizat un diplomat american, potrivit AFP

Dragnea trimite primele săgeţi către Ponta

Ca să-l şicaneze pe Victor Ponta, Liviu Dragnea vrea să-l readucă înapoi pe Mircea Geoană şi îl acuză pe Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, că l-a manipulat pe fostul premier şi a dus la destrămarea USL. Exclus din PSD de către Victor Ponta pentru că a îndrăznit să-i ceară lui Liviu Dragnea, şeful campaniei lui Ponta, să deconteze eşecul de la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană este la un pas de a fi reprimit alături de PSD chiar de către Dragnea, cel care a forţat eliminarea sa din partid. La aproape doi ani de la alegerile prezidenţiale, preşedintele PSD Liviu Dragnea admite că excluderea lui Mircea Geoană din PSD a fost o eroare pe care vrea să o îndrepte.

Studiu: România are cele mai ieftine zboruri interne din Europa

România are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa, preţul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro, semnificativ sub nivelul din alte state, în timp ce preţurile călătoriilor cu trenul sau cu autobuzul din România sunt uşor sub media europeană, arată un studiu publicat luni de compania online germană de călătorii GoEuro. Studiul include date privind preţurile călătoriilor din 40 de state europene, însă în 16 dintre acestea nu există zboruri interne şi nu există preţuri disponibile. Potrivit studiului, după România, în clasamentul celor mai ieftine ţări în privinţa călătoriilor interne cu avionul urmează Portugalia, cu 8,01 euro/100 km, Rusia (8,49 euro), Turcia (8,62 euro) şi Spania (12 euro).

Indemnizaţii pentru creşterea copilului

Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului încasată în prezent de un părinte se ridică la 159.084 de lei (35.750 de euro) pe lună şi revine unei persoane care a realizat un venit mediu lunar de 187.158 de lei (42.058 de euro) ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii. Pe locul al doilea în clasament se află un părinte din Sectorul 1 al Capitalei, care încasează lunar 94.168 de lei (21.160 de euro), venitul lunar fiind realizat anterior ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă. Pe locul al treilea se clasează un părinte din judeţul Constanţa, care încasează o indemnizaţie lunară de 74.693 de lei (16.785 de euro), veniturile fiind realizate anterior încasării indemnizaţiei pe baza unui contract de muncă. Din totalul celor 142.990 de beneficiari, 0.17%, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat.

Senatul a votat introducerea unei cote de gen de 30% pentru candidaţii la funcţiile de consilieri

Plenul Senatului a votat, luni, o propunere legislativă care prevede obligativitatea introducerii unei cote de 30% de gen la candidaturile de la alegerile locale, pentru posturile de consilieri locali şi judeţeni, iar în cazul în care nu se respectă acest principiu, listele urmând a fi respinse de biroul electoral. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului cu 94 de voturi "pentru". Potrivit propunerii legislative semnată de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare, listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentativitatea ambelor sexe, în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte, cu excepţia celor care conţin un singur candidat.

În afară de Rusia, nicio altă ţară din Europa nu a modificat graniţe după Al Doilea Război Mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin se ocupă, de fapt, cu revizuirea hotarelor stabilite după ce de-Al Doilea Război Mondial, a declarat pentru site-ul Gordon scriitorul şi activistul politic Vladimir Bukovski. "În afară de Rusia, nimeni nu a încercat, după cel de-al Doilea Război Mondial, să modifice graniţe. Chiar şi în cazul unei ieşiri din diferite uniuni, precum UE, nu este prevăzută niciun fel de reîmpărţire teritorială. Există un moratoriu asupra schimbării hotarelor care a fost convenit după război şi consolidat prin acorduri. Dar Rusia încalcă mereu aceste acorduri. A avut loc un război împotriva Georgiei, după care aceasta a pierdut o parte din teritoriu. Apoi a avut loc cotropirea Crimeei, urmată de tentativele din estul Ucrainei. Toate acestea înseamnă, de facto, o revizuire a celor stabilite după Al Doilea Război Mondial", crede Bukovski, un critic al actualului lider de la Kremlin.

Scala nesimţirii: de la Tăriceanu, care ocoleşte coada, la Cioloş, care zboară în interes de serviciu la clasa "Economic"

Gestul premierului Dacian Cioloş de a călători în interes de serviciu la clasa "Economic" este unul firesc care se încadrează în acţiunile sale din ultimele luni, sunt de părere analiştii care compară momentul cu atitudinea şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu care a ocolit o coadă de o mie de persoane pentru a se băga în faţă la Permise. O fotografie a premierului Dacian Cioloş, care a călătorit în interes de serviciu cu o cursă de linie a Tarom spre Munchen, la clasa "Economic", face furori pe reţelele de socializare. Imaginea în care premierul este surprins în timp ce îşi cară bagajul pe culoarul avionului a fost făcută de un reporter al Televiziunii Române.

Alin Simota, interlopul milionar petrece pe plaje exotice, iar autorităţile îl caută de şase luni

Milionarul controversat Alin Simota, supranumit "baronul Văii Jiului", a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită într-un dosar de conflict de interese. De câteva zile, Alin Simota, despre care apropiaţii săi susţin că s-ar afla în Dubai sau într-o altă ţară exotică, şi-a publicat pe noua sa pagină de Facebook fotografii în care apare petrecând pe plajă, alături de o tânără sau lângă cămile. Afaceristul a dispărut în luna ianuarie a acestui an, la câteva zile după ce a fost pus în libertate de Judecătoria Deva, pentru ispăşirea condamnării de doi ani de închisoare.

BANCHERUL

Băncile încep sa scape de creditele neperformante abia acum, după opt ani de la izbucnirea crizei

Rata creditelor neperformante a scăzut de la aproape 22% la cât a ajuns in 2013 la doar 11,3% in iunie, însă volumul de credite pe care băncile nu le mai pot recupera de la clienţi a început să scadă abia din luna aprilie a acestui an, odată ce băncile au intensificat tranzacţiile de vânzare a neperformantelor către firmele de recuperare creanţe. Indicatorul privind calitatea creditelor s-a redus la jumătate datorită procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanţurilor băncilor, cu posibilitatea urmăririi acestora in vederea recuperării, in paralel cu provizionarea acestora, adică recunoaşterea lor ca fiind neperformante si implicit asumarea pierderilor, conform unei proceduri iniţiate de BNR in urmă cu doi ani. Astfel, creditele neperformante din sectorul bancar (cu restante de peste 90 de zile) au scăzut la 24,604 miliarde lei (5,5 miliarde lei) in luna iulie, după ce au atins un nivel record de 30,764 miliarde lei (6,9 miliarde euro) in luna martie, arată statisticile BNR.

EximBank finanţează producătorul de uleiuri vegetale Prutul din Galaţi

EximBank a acordat societăţii Prutul SA din Galaţi, companie cu capital integral românesc care ocupă o poziţie de top pe piaţa producătorilor de ulei vegetal din România şi în industria de agribusiness, un plafon multiprodus în valoare totală de 46,5 milioane de lei, destinat finanţării activităţii de trading cu cereale, anunţă banca intr-un comunicat, in care mai menţionează următoarele: Plafonul include o linie de credit în valoare de 40 de milioane de lei pentru asigurarea capitalului circulant în activitatea de trading cu cereale şi o linie de trezorerie pentru tranzacţii forward de 6,5 milioane de lei care să asigure companiei protecţie împotriva riscului valutar aferent activităţii de export.

CURENTUL

După ce a cerut test de paternitate pentru fiica lui Vadim, Birchall le vrea pe fete şi la puşcărie

Deputata PSD Ana Birchall este foarte bogată. Are casă şi apartament în SUA, pământ, casă de vacanţă şi două apartamente în România precum şi peste 23 milioane de EURO în conturi şi investiţii. Cu toate acestea, Birchall vrea cu orice preţ să-şi încaseze cei 40.000 de Euro câştigaţi în instanţă de la Corneliu Vadim Tudor pentru jignirile aduse în ziarele sale, de la fetele defunctului. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Birchall a depus o plângere la poliţie, prin care politicianul susţine că familia lui Vadim Tudor în loc să-i plătească cei 40.000 de euro, obţinuţi prin hotărâre judecătorească, a vândut lucrurile din casă, fără a face succesiunea, ceea ce ar fi însemnat şi preluarea datoriilor lui Vadim. Plângerea este făcută pentru abuz de încredere şi fals în acte, fapte pedepsite cu închisoarea. Ba mai mult de atât, fiica cea mică a tribunului, Eugenia Vadim, trebuie să dovedească faptul că este într-adevăr moştenitoarea lui Corneliu Vadim Tudor.

DNA anchetează la TVR fapte cu pedepse de peste zece ani

Televiziunea Română a anunţat ieri printr-un comunicat că "în virtutea transparenţei pe care actuala conducere a TVR doreşte să o promoveze în privinţa activităţii televiziunii publice, informăm atât publicul telespectator cât şi pe reprezentanţii mass-media că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară zilele acestea în TVR o acţiune de verificare. Această acţiune vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani. Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiţii." Având în vedere termenele de prescripţie a răspunderii penale în România, este evident că procurorii DNA anchetează fapte cu pedepse cuprinse între 10 şi 20 de ani, că celelalte se vor fi prescris din 2006 şi până acum.

CURIERUL NATIONAL

Formula 1, tranzacţia anului

Tranzacţia anului urmează să aibă loc marţi. Potrivit revistei germane de specialitate Auto Motor und Sport, Formula 1, cel mai puternic campionat de automobilism din lume, urmează să fie achiziţionat de grupul american Liberty Media. Potrivit sursei citate, tranzacţia se ridică la 8,5 miliarde de dolari. Conform unor surse, Liberty Media va plăti prima tranşă din afacere în cursul zilei de marţi. Se pare că achiziţia se va realiza în 2 etape. În primul pas, doar o parte minoritară a acţiunilor îşi va schimba proprietarul. Se vorbeşte de 13 la sută pentru un miliard de dolari. Apoi, într-un interval de timp de şase până la opt luni, Liberty Media va urma să achiziţioneze acţiunile rămase şi astfel să preia controlul.

Parchetul francez cere trimiterea în judecată a lui Sarkozy

Parchetul din Paris a solicitat ca fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi cei 13 coinculpaţi din dosarul ce vizează posibila finanţare ilegală a campaniei pierdute pentru realegerea sa în 2012 să apară în faţa tribunalului, au declarat ieri pentru AFP surse apropiate anchetei. "Parchetul cere judecarea tuturor inculpaţilor", a precizat sursa, citată şi de hotnews.ro, precizând că rămâne la latitudinea judecătorilor să se pronunţe asupra acestei solicitări. Un proces ar putea complica campania lui Sarkozy pentru câştigarea preşedinţiei franceze în alegerile din 2017. Fostul preşedintele francez Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii (centru-dreapta), a fost pus sub acuzare în februarie pentru acţiuni ilegale de finanţare a campaniei prezidenţiale din anul 2012, în dosarul supranumit "Bygmalion".

Sanitas: Pregătim o grevă generală adevărată

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a anunţat ieri că se pregăteşte o "grevă generală adevărată", pentru că nu se mai poate tolera dezbinarea din sistemul sanitar cauzată de acordarea diferită de creşteri salariale. "Săptămâna trecută, a apărut Ordonanţa 43 prin care, dintr-o dată, s-au găsit resursele necesare pentru a asigura o creştere de salarii pentru angajaţii de la tehnico-administrativ din Ministere. Asta după ce, la întâlnirea cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii de acum două săptămâni, ni s-a spus foarte clar că nu sunt bani şi că se va interveni pe legea de salarizare după 1 septembrie. Suntem pe 5 şi nu am primit nicio invitaţie. La ora 14.00 va fi probabil o întâlnire cu ministrul Sănătăţii. În funcţie de discuţie, vom stabili un calendar ferm de acţiuni sindicale pentru că nu mai putem tolera această situaţie. Pregătim o grevă generală adevărată în sector", a declarat Sepi.

Tratatul transatlantic (TTIP) provoacă dispute si divizări in UE

François Hollande l-a pus la punct in chiar incinta summitului G20 din China pe Jean-Claude Juncker, precizându-i in termeni categorici, in prezenta presei, că Franţa nu va accepta niciodată actualul acord TTIP in discuţie. Juncker considera însă că mandatul Comisiei sale de a negocia TTIP rămâne valabil chiar dacă Franţa si o parte a guvernului german se opun, reamintind ca la summitul european din luna iunie, a cerut si a primit "un vot unanim" din partea şefilor de stat si de guvern pentru a continua negocierile cu Statele Unite.

EVENIMENTUL ZILEI

Denunţătorul fostului ministru Gabriel Berca a fost răsplătit cu 1,2 milioane de euro de la buget

Viorel Rusu a primit banii pentru construcţia şcolii din Ardeoani cu încălcarea Ordonanţei 28 din 2013, după care a făcut denunţul. Gabriel Berca a fost condamnat doar în baza unui rechizitoriu construit de procurori în jurul unui denunţ agramat şi al unei delaţiuni scrise sub presiune. Fără să fi fost prins în flagrant şi fără să fi "picat" pe interceptări, fostul ministru de Interne este acuzat de un procuror DNA că a luat 220.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, prin intermendiul deputatului PDL Mihai Banu, pentru de a interveni la Guvern în vederea recuperării a 5,2 milioane de lei, bani cheltuiţi cu executarea lucrărilor de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani. Trebuie precizat că Berca nu a mişcat măcar un deget pentru a-l ajuta pe Rusu. Milionul de euro s-a încasat, însă, de către constructorul Viorel Rusu la sfârşitul anului 2014, pe filiera PSD, graţie lui Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice şi Guvernului Ponta.

Tiparniţa de bani a ajuns la cote alarmante: Într-o singură luna s-au tipărit 200 de miliarde de dolari

În macro-analiza sa lunară, Christopher Dembik de la Saxo Bank ne dă 6 motive pentru care Fed ar putea creşte dobânda de referinţă în septembrie, în timp ce ne arată de ce Europa - mai ales cea Occidentală - nu trebuie sa culce pe-o ureche. Tiparniţa de bani a ajuns la cote alarmante! Septembrie va fi o lună destul de aglomerată pentru investitori, căci sunt programate aproape treizeci de întâlniri ale băncilor centrale principale în această lună. De la ultimul anunţ politic al Băncii Angliei, suma totală lunară a Relaxării Cantitative globale oficiale a ajuns la 200 de miliarde de dolari, ceea ce corespunde, de dragul comparaţiei, PIB-ului anual al Portugaliei din 2015.

Stelian Tănase dă din casă: Motivul pentru care TVR a luat maşini de milioane de euro

Procurorii anticorupţie au cerut Parlamentului documente privind activitatea şi achiziţiile făcute de TVR în perioada 2005 - 2015, iar senatorii au decis să ofere toate documentele pe care aceştia le-au solicitat. Surse din TVR au dezvăluit pentru EVZ că acţiunea nu este nouă şi că până acum din televiziunea publică s-au ridicat "peste un metru cub de documente". Printre cei care au reclamat la DNA televiziunea publică se numără şi principalul sindicat din TVR, SPUSTV. "Am făcut două sesizări penale: una privind contractul cu Splendid Media şi una privind achiziţia de maşini, începută în timpul administraţiei Săftoiu şi finalizată de Stelian Tănasei", a confirmat Dragoş Bocanaciu, preşedintele sindicatului. În 2014, în timp ce TVR era în criză financiară, postul public achiziţiona 140 de maşini marca Dacia şi Opel, dar şi un Hyundai Santa Fe, un autoturism de teren, de lux. Suma investită, în jur de trei milioane de euro.

Substanta chimica care a nenorocit un baietel

Locuitorii unui bloc din Iaşi au intrat în atenţia Poliţiei după ce un copil de 8 ani a fost victima unor intenţii criminale. Conform News.ro, baietelul a ajuns la spital cu arsuri grave după ce a căzut în acidul sulfuric aruncat de locatarii deranjaţi că oamenii fără adăpost se adunau în zonă. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru incidentul de duminică seară, din cartierul ieşean Nicolina. "Este internat în secţia Arşi, starea lui este stabilă. A suferit o arsură chimică, dar nu este necesar transportul lui către spitalul de specialitate din Capitală, îl putem trata fără probleme la Iaşi", a declarat managerul spitalului de copii din Iaşi, medicul Radu Terinte. Pompierii s-au deplasat la locul unde s-a produs incidentul, pentru a curăţa perimetrul.

JURNALUL NATIONAL

"Siria mereu frumoasă!" - mesaj pentru sirieni, nu pentru turişti

Un clip de prezentare a Siriei i-a surprins pe mulţi dintre cei prezenţi vineri, la Festivalul Ambasadelor de la Bucureşti. Interpretat ca o invitaţie pentru turişti în Siria, clipul este, de fapt, un mesaj adresat sirienilor din diaspora, nu turiştilor care ar putea alege această destinaţie pentru vacanţe. Deşi sunt împărţiţi în mai multe tabere, în funcţie de susţinerea sau opoziţia faţă de regimul Assad, unii sirieni din România îşi petrec vacanţele în ţara de origine, unde-şi vizitează familiile. Mesajul Guvernului Sirian, prezentat în clipul care a stârnit stupefacţie în România, este de încurajare pentru cei care au părăsit ţara. Sirienii - indiferent din ce tabără fac parte, pro sau contra regimului Assad - spun că sunt foarte mândri de originea lor şi de ţara lor, chiar şi în situaţia de astăzi.

Si nemtii intarzie constructii: 7 ani la aeroportul nou al Berlinului

Noul aeroport din Berlin are deja o intarziere pentru punerea in exploatare de 7 ani. Inaugurarea este anuntata pentru 2017. Lufthansa, compania nationala germană, a solicitat o amanare pentru vara anului 2018, potrivit publicatiei Journal d'Aviation. Cererea este justificata pentru a rezolva in timp util amenajarile destinate spatiilor comerciale.

Salonul Regal, bijuteria ascunsă a Gării de Nord

Puţini ştiu că în Gara de Nord, asfixiată de magazine, tarabe şi chilipiruri există un loc autentic, neatins de kitsch. Plin de eleganţă cu aer distins: Salonul Regal. Este locul în care familia regală a României aştepta trenul în urmă cu aproape un secol. Acum, la peste 80 de ani de când a fost construit, salonul îşi păstrează aerul special, nobiliar. A fost recondiţionat ultima oară în 2013, în mandatul fostului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu. El nu a fost însă niciodată deschis publicului. Dăţile în care uşile înalte sunt deschise sunt extrem de puţine. Doar la evenimente speciale şi la cerere. În rest, doar praful domneşte peste Salonul Regal.

Industria mobilei şi lemnului, în criză

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) solicită Guvernului să sprijine o alocare financiară "rezonabilă" pentru domeniul forestier, în contextul realocării de fonduri în PNDR, potrivit unei scrisori deschise adresate premierului Dacian Cioloş. Reprezentanţii lor mai atrag atenţia asupra faptului că reducerea volumului exploatat, ca urmare a reducerii numărului de licitaţii organizate de Romsilva, dar şi a măsurilor de control şi suprareglementării excesive, a condus la o criză în industria lemnului şi a mobilei. În acest context, APMR propune simplificarea legislaţiei silvice, un domeniu reglementat de peste 20 de legi şi 97 de ordine de ministru şi alocareade către Romsilva a 75-150 de milioane de euro pentru accesibilizarea şi extinderea pădurilor.

NATIONAL

Constructorii de autostrăzi plătiţi înainte, ca la curve!

Nimic nu pare să le iasă tehnocraţilor, cel puţin in ceea ce priveşte "disperarea" de a inaugura si ei, cât mai stau la guvernare, barem un kilometru de autostradă. Sorin Buşe, actualul ministru al Transporturilor a ajuns deja sa se plângă ca a rămas si cu banii luaţi, dar si fără urmă de muncitor pe şantierele unde contractanţii si-au luat banii înainte. Iar cel mai recent caz este cel al porţiunii de autostrada Suplacu de Barcău- Borş, unde stadiul de execuţie pe acest contract este in continuare "zero barat". Asta deşi, băieţi buni, cei de la CNADNR le-au plătit înainte, sume consistente, spaniolilor aleşi sa construiască o porţiune de 60 de kilometri din utopica "Autostrada Transilvania".

DNA cere lista generalilor SIE!

Iată că s-a ajuns la un punct de cotitură, in care procurorii anticorupţie se văd nevoiţi sa ceară conducătorilor Serviciului de Informaţii Externe sa le transmită negru pe alb care din suspecţii si inculpaţii DNA sunt generali SIE si care nu! După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, mai mulţi procurori care anchetează unele dintre cele mai spectaculoase dosare din ultima vreme sunt pur si simplu "bruiaţi" de nenumăratele aluzii mai mult sau mai puţin făţişe ale celor audiaţi cum că ar fi "acoperiţi" SIE. Ceea ce, dacă ar fi adevărat, s-ar pune serios problema dacă dosarele acestora nu ar trebui preluate de către procurorii militari, care au propriul serviciu anticorupţie. Oricum, situaţia este mai mult decât încâlcită, mai ales ca intre cele doua instituţii, DNA si SIE, colaborarea o fi ea una sublimă la bilanţurile oficiale, dar in realitate pur si simplu nu există.

PUTEREA

Metrul cub de lemn de foc e 100 de lei la samsari şi 500 de lei în magazin

Pe uliţele satelor din România trec căruţe care vând lemn de foc cu 100 - 150 de lei metrul cub. Pentru cei cu venituri modeste, e un preţ uriaş, dar încă suportabil, din moment ce un metru cub ajunge pentru încălzirea unei gospodării medii, timp de o lună. Însă este vorba de lemn cumpărat ilegal, fără acte. Iar achiziţia încurajează specula şi defrişările ilegale. Cei care vor să respecte legislaţia găsesc în magazine lemn de foc cu 400-500 de lei metrul cub. Acesta este, însă, un preţ prohibitiv, pentru majoritatea gospodăriilor săteşti. Proprietarii de păduri dau vina pentru această situaţi pe "campania populistă împotriva tăierilor ilegale de arbori", care ar lovi mai mult în cei care exploatează legal lemnul.

40% din cantitatea de gaze naturale, tranzacţionată obligatoriu pe bursă

Gazele vor fi vândute mai transparent în România, iar preţurile acestora ar putea scădea. Ministerul Energiei pregăteşte un proiect de act normativ pentru piaţa gazelor, prin care să oblige producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată. Aceasta reprezintă aproximativ consumul populaţiei. Măsura este cu atât mai importantă cu cât, în prezent, gazele din producţia internă a României au ajuns mai scumpe decât cele din import, astfel că şi cantitatea de gaze importată, cu livrare în septembrie, a crescut. Proiectul ar putea fi funcţional din ianuarie 2017 şi va intra cel mai probabil în Guvern în luna septembrie. În prezent, numai 1,5% din cantitatea de gaze consumată la nivel naţional se vinde pe bursă prin contracte deschise.

ROMANIA LIBERA

Blocurile reabilitate înainte de Colectiv pot lua foc oricând

Aşa cum se ştie, în blocurile de locuinţe din România, în cartea construcţiilor nu se trec toate modificările. Dacă, spre exemplu, vecinul de la şase îşi sparge peretele din structura de rezistenţă dintre bucătărie şi camera de zi, ca să-şi facă un open space, el lucrează pe cont propriu, fără să anunţe pe nimeni, pentru că "sunt la mine în casă, e proprietatea mea şi fac ce vreau". Totuşi, el ar avea nevoie întâi de o autorizaţie de construcţie de la autoritatea locală. Inspectoratul de Stat în Construcţii este obligat să verifice conformitatea lucrărilor făcute cu documentaţia oficială la aceste modificări. Dar aceasta nu există, iar modificările nici măcar nu sunt exact cunoscute oficial sau neoficial. Pe de altă parte, înainte de tragicul incendiu din Colectiv, blocurile reabilitate au fost făcute după un standard mai permisiv şi acum sunt făcute după altul.

PUTIN sugerează că ar putea să NU mai candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Rusiei

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a sugerat că ar putea să nu candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Rusiei, la alegerile din anul 2018. "Nu am luat încă nicio decizie în ceea ce mă priveşte", a declarat Putin într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Economica.net. Întrebat dacă un viitor preşedinte rus ar putea reprezenta o generaţie mai tânără de politicieni, Putin a răspuns: "Da, bineînţeles. Cred că un viitor lider trebuie să fie destul de tânăr, dar matur". Preşedintele Putin a explicat că în acest moment Rusia pregăteşte alegerile parlamentare şi că ar fi prea devreme să se discute despre cele prezidenţiale, care sunt abia peste doi ani. Vladimir Putin are până acum 14 ani în cea mai înaltă funcţie de stat din Rusia.

ZIARUL FINANCIAR

De unde vine presiunea statului pe firme: salariile cresc cu 21% la stat şi cu 4,5% în privat

Angajaţii din mediul privat au avut parte de creşteri salariale medii de 4,5% anul acesta, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de firma de consultanţă Mercer. La stat, angajaţii au avut parte de majorări salariale medii de 21% în ultimul an, potrivit datelor de la Statistică. "Părerea mea este că, din păcate, toată această creştere economică pe care o avem se duce într-o gaură neagră (...). Nu zic că salariile unor bugetari nu trebuie aliniate sau indexate, însă nu are loc nicio restructurare, nu există nicio viziune şi nicio tentativă de răsplată pe bază de performanţă a angajaţilor de la stat", crede Vladimir Sterescu, Country Manager în cadrul furnizorului american de servicii de outsourcing CGS (Computer Generated Solutions), companie cu 3.100 de angajaţi.

Puterea de cumpărare, reflectată în indicatorul Big Mac

Un angajat român care câştigă salariul mediu pe economie de circa 520 de dolari pe lună îşi poate permite să-şi cumpere lunar 148 de hamburgeri Big Mac, pe când un angajat german care câştigă aproape 2.500 de euro net pe lună îşi permite de patru ori mai mulţi astfel de hamburgeri. Indexul Big Mac, care compară preţul acestui produs în diferite ţări, este un indicator inventat de publicaţia The Economist în urmă cu 30 de ani şi îşi propune să analizeze puterea de cumpărare în funcţie de acest preţ. Piaţa locală este codaşă în clasamentul puterii de cumpărare văzută în prisma consumului acestui tip de fast-food, cel mai cunoscut produs al lanţului de restaurante Mc Donald's. În Ungaria, ţară în care salariul mediu este cu 25% peste cel din România, un angajat îşi permite să cumpere 205 hamburgeri Big Mac într-o lună, cu 57 mai mulţi decât în România.

Imperiul comercial al Chinei cucereşte Europa

Xi Jinping a ales pentru marea gală a summitului G20 un spectacol impresionant, cu lumini, muzică, talent uman, coregrafie, coordonare şi mai ales tehnologie. Un spectacol pe care numai marile puteri şi le-ar putea permite, menit să im­presioneze, să copleşească. Cât de impresionaţi au fost ceilalţi lideri din G20, cei mai puternici politicieni ai lumii, rămâne de văzut. Însă unii dintre ei s-ar putea simţi copleşiţi, sau impresionaţi, de un alt spectacol orchestrat de China - unul comercial şi economic, organizat la scară mondială. Iar Europa este una dintre scenele principale. China construieşte drumuri noi, linii de cale ferată şi conducte din Asia Centrală spre Europa într-un efort de a crea noi co­nexiuni cu restul lumii. China îşi construieşte prin investiţii şi influenţă un imperiu comercial. Efortul este vital pentru China, iar rezultatele s-ar putea să fie bune pentru chinezi, dar mai puţin bune pentru celelalte ţări implicate, după cum scrie Spiegel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb