REVISTA PRESEI 06.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 octombrie 2016

ADEVARUL

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă a RADET

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri cererea de insolvenţă depusă de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi a desemnat ca administrator provizoriu societatea Rominsolv SPRL, deţinută de către avocatul Gheorghe Piperea. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare. RADET a acumulat datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, producătorul de apă caldă şi căldură al Bucureştiului. La rândul său, ELCEN a depus cerere de intrare în insolvenţă, însă aceasta este judecată de instanţă pe 6 octombrie. Aceasta are, la rândul său, datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori.

Iohannis a pus o capcană, iar PSD a intrat în ea şi încă nu-şi dă seama

În momentul de faţă, oficial, PSD nu are un candidat de premier. Liviu Dragnea însuşi a declarat în mai multe rânduri că numele premierului va fi făcut public abia după alegeri, chiar dacă acoliţi de-ai săi din partid îi vehiculează insistent numele. Dacă PSD persistă în această ambiguitate până după alegeri şi va merge la Cotroceni cu soluţia Dragnea-premier, preşedintele va putea oricând să spună că această soluţie nu a fost parte a ofertei electorale pe care au votat-o românii.

Tăriceanu s-a pus rău cu "cel mai rău om de pe pământ"

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a închis uşa în nas "celui mai rău om de pe pământ", aşa cum l-a poreclit presa americană pe marele campion Mike Tyson (50 de ani), aflat la Bucureşti pentru a lansa o băutură energizantă. În lipsa lui Tăriceanu şi la propunerea liberalului Ben-Oni Ardelean, conducerea Senatului a aprobat, cu o zi înainte de vizita lui Tyson, participarea marelui boxer la şedinţa de plen a senatorilor. Ajuns la Parlament, Tyson a fost tratat mai rău decât un turist oarecare.

"Dezvăluirile" lui Vîntu despre Dorin Cocoş şi Dan Voiculescu, din Penitenciarul Rahova

Afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu a povestit într-o postare pe Facebook că milionarul Dorin Cocoş, condamnat în dosarul Microsoft, a fost primit cu urale de deţinuţii de la Rahova. Afaceristul are o serie de postări pe facebook, în care povesteşte despre viaţa din închisoare, intitulate "Jurnal de puşcărie". SOV a precizat în postarea de ieri că este vorba de un "Jurnal de puşcărie - Ediţie mondenă". "1. Cocoş a fost primit cu urale: - ţipau hoţii de la geamuri, înjurându-l amical de mamă. 2. Voiculescu şi-a lăsat barbă. Acum toţi şi-au dat seama că e martir, nu doar salariaţii lui, care ştiau mai demult. 3. În ceea ce mă priveşte, trecerea de la homar la fasole cu ciolan m-a marcat profund".

Prejudiciul din dosarul Microsoft nu poate fi recuperat

Prejudiciul din dosarul Microsoft nu poate fi recuperat. Condamnaţii din unul dintre cei mai cunoscute dosare de corupţie, cel al licenţelor Microsoft, au făcut tot ce a fost posibil pentru a-şi proteja averile. S-au folosit de familie pentru a se prezenta cu statutul de săraci care nu pot plăti prejudiciul stabilit de judecători la 16 milioane de euro şi două milioane de dolari. Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piatra Neamţ, şi Gabriel Sandu, fost ministrul al Comunicaţiilor, nu deţin sume de bani sau proprietăţi pentru a achita întreg prejudiciul de şase milioane de euro stabilit de judecători în dreptul lor.

Guvernul a adoptat mecanismul prin care primăriile pot plăti în avans subvenţiile

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează mecanismul necesar ca primăriile să poată acorda în avans subvenţiile pentru ca aprovizionarea cu apă caldă şi energie termică să nu fie întreruptă în marile oraşe ale ţării din cauza blocajelor financiare dintre regiile care asigură distribuţia agentului termic, producătorii de energie şi furnizorii de gaze naturale. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat.

Udrea: Voi candida ca independent la parlamentare

Deputatul Elena Udrea a anunţat, miercuri, că va candida ca independent la alegerile parlamentare, că va strânge semnături în stradă şi îşi va face o campanie ieftină pe Facebook, precizând că nu s-a consultat cu fostul preşedinte Traian Băsescu, iar de aici drumurile lor se despart, informează News.ro. Mai mult, Udrea a precizat că îşi doreşte să ajungă şefa Comisiei de control al SRI. "Nu vreau să fac rău Partidului Mişcarea Populară şi am ales să candidez independent. Voi prezenta propunerile legislative pe care le voi propune. Vreau un loc în Comisia de Control a SRI, poate chiar preşedinte", a completat fostul ministru din Guvernul Boc.

Nicuşor Dan şi-a lansat programul de guvernare. Ce promite USR

Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Cosette Chichirău au prezentat miercuri forma incipientă a programului de guvernare al USR, viziunea în linii mari a partidului pentru reformarea statului. Programul a fost coordonat de Cosette Chichirău, doctor în economie la Universitatea din Massachusetts, cea care va deschide, la Iaşi, lista de candidaţi USR pentru alegerile parlamentare. "Programul are două mari direcţii: una care ţine de corupţie, şi alta care ţine de administraţie publică. Cu alte cuvinte, vorbim de reformarea statului român", a adăugat Nicuşor Dan.

Bill Gates, primul şi anul acesta în topul Forbes al celor mai bogaţi americani

Topul celor mai bogaţi oameni din SUA este dominat, şi anul acesta, de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a cărui avere a crescut, potrivit Forbes, de la 76 până la 81 miliarde de dolari. În schimb, pentru prima dată în ultimii 16 ani investitorul Warren Buffett nu mai ocupă poziţia locul doi. În locul lui Buffett se află fondatorul site-ului de vânzări online Amazon, Jeff Bezos, a cărui avere este estimată la 67 miliarde de dolari. Warren Buffett, supranumit şi "oracolul din Omaha", se regăseşte pe poziţia a treia în topul Forbes chiar dacă averea sa a crescut cu 3,5 miliarde de dolari în ultimul an până la 65,5 miliarde de dolari. Pe locurile următoare s-au clasat, în ordine, Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Ellison (Oracle) şi Michael Bloomberg.

BANCHERUL

Un oficial BNR îşi contrazice propriile statistici cu privire la darea in plată

Un oficial BNR, Eugen Rădulescu, si un ONG, Institutul pentru Politici Publice, au susţinut in cadrul unei conferinţe la care a participat si decanul Facultăţii de drept din Universitatea Bucureşti, Flavius Baias, fost secretar de stat in Ministerul Justiţiei, că legea dării in plată nu si-a îndeplinit rolul de protecţie a consumatorilor, deşi statisticile arata contrariul, si anume ca marea majoritate a celor care au apelat la darea in plata sunt restanţieri si supra îndatoraţi. "In timp ce numărul celor care beneficiază (de legea dării in plată) este de câteva sute, puţine sute, mult mai mulţi sunt cei care ar putea, bine-mersi, să-si plătească datoriile, dar nu mai vor", a declarat Eugen Rădulescu, şeful direcţiei de stabilitate financiară din BNR.

CURENTUL

Cu mai puţin de 12.000 de voturi, Elena Udrea şi Theodor Paleologu pot ajunge deputaţi independenţi

Un sondaj al PNL arată că participarea la vot la alegerile parlamentare din decembrie va fi sub 30% după cum declara ieri "copreşedintele unic" Alina Gorghiu. Dacă ar fi să ne raportăm la prezenţa naţională de 48,43% de la alegerile locale din luna iunie estimările sunt că sub două treimi din votanţii de astă-vară se vor prezenta la urne. Acesta ar putea fi motivul pentru care mai mulţi candidaţi şi-au anunţat intenţia de a participa independent la alegerile pentru Camera Deputaţilor, printre care cu şanse sunt Elena Udrea şi Theodor Paleologu. Pentru ca un candidat independent să fie ales deputat trebuie ca acesta să obţină mai multe voturi decât coeficientul electoral, acesta fiind definit ca raportul dintre numărul total de voturi exprimate în circumscripţie şi numărul de deputaţi ce urmează a fi aleşi în respectiva circumscripţie.

Bodo: Băsescu este cel mai fairplay om pe care l-am cunoscut

Bodo, solistul trupei Proconsul, a vorbit recent, la Digi FM, despre cei doi copii adoptaţi de solist împreună cu soţia sa, despre situaţia trupelor de cover şi a fost invitat să joace noua rubrică a matinalului, "Întrebari şi Provocări". Invitat de Bogdan Miu si Cătălin Striblea, matinalii Prima Ediţie, în studioul de la DigiFM, realizatorii au aflat că artistul încă îl preferă, ca preşedinte, pe Traian Băsescu. În rubrica "Întrebări şi Provocări", Bogdan Marin, zis Bodo, a fost întrebat pe cine ar alege între Traian Băsescu si Klaus Iohannis. Bodo l-a ales pe fostul sau socru, despre care a spus că este cel mai fairplay om pe care l-a cunoscut. "Am rămas prieteni" a adăugat el. Solistul Proconsul a fost căsătorit trei ani cu Ioana Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

IPP atacă legea dării în plată

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat ieri studiul de impact Efectele legii privind darea în plată la 4 luni de la adoptare, un bilanţ de politică publică al uneia dintre cele mai disputate legi promovate pe finalul actualei legislaturi şi care a creat numeroase probleme în practică. Lansarea a avut loc în cadrul conferinţei Aplicarea legii în timp în materia contractelor de credit, organizată de IPP în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Revista Română de Drept Privat.

Cutremurul din turismul românesc

Asistăm la cel mai mare scandal din industria de turism din România, scandal care îşi are oarecum izvorul în cazul intrării în faliment a agenţiei Genius Travel, care şi-a lăsat clienţii fără vacanţe, după ce agenţia nu a mai reuşit să-şi onoreze angajamentele pentru sezonul estival care tocmai s-a încheiat. Autoritatea Naţională de Turism a anunţat public faptul că nici mai mult, nici mai puţin de 1.384 de agenţii au rămas fără licenţă. Alin Burcea, preşedinte ANAT: Lista este cu greşeli, dar decizia ANT este foarte bună.

Firmele trebuie să depună încă o declaraţie, cu datoriile şi creanţele

O ordonanţă de guvern obligă toate firmele să îşi declare la stat toate datoriile şi creanţele care au depăşit termenul de plată. Numai că, deşi se prevăd amenzi între 500 şi 5.000 de lei pentru societăţile care nu îşi declară facturile restante către partenerii de afaceri şi sumele de încasat de la alte firme, totuşi, nu există nicio adresă la care se pot depune declaraţiile şi niciun formular avizat. Ordonanţa 22 a intrat în vigoare pe 29 septembrie, dar nu are norme de aplicare, iar foarte multe aspecte sunt în suspans. La ora actuală, nu se ştie la ce adresă (electronică) trebuie depuse documentele.

Proprietarii de apartamente au crescut preţurile şi în prima lună din toamnă

Preţul mediu pe metru pătrat la nivel naţional a crescut, în septembrie, cu 1,7% faţă de luna august, la 1.028 de euro. Nivelul actual este cu 8,4% mai mare decât cel din septembrie 2015. Iaşi a fost oraşul în care proprietarii şi-au majorat cel mai mult pretenţiile, urmat de Capitală. Prima lună de toamnă s-a menţinut pe acelaşi trend în ceea ce priveşte pretenţiile proprietarilor de apartamente scoase la vânzare, aceştia au crescut nivelul preţurilor de strigare şi în septembrie, atât în cazul apartamentelor noi, cât şi al celor vechi.

EVENIMENTUL ZILEI

Petre Roman şi Daniel Fenechiu dau foc PNL-ului

La sfârşitul acestei luni, partidele trebuie să depună listele cu candidaţii la parlamentare. În PNL apele nu sunt deloc limpezi. EVZ a afl at că în două filiale sunt mari nemulţumiri că sunt impuşi candidaţi de la centru. În majoritatea organizaţiilor PNL, preşedinţii au definitivat listele cu candidaţii care se vor bate pentru un loc de senator sau deputat în viitorul Parlament, ce va fi ales pe 11 decembrie. Potrivit unor surse din tabăra galben-albaştrilor, în multe judeţe, pe liste nu se vor mai regăsi actualii parlamentari, ci vor apărea nume noi, provenite din rândul celor care au tras la căruţa partidului de ani buni de zile.

Toată Europa stă pe un BUTOI DE PULBERE

Companiile din Europa sunt speriate de incertitudinea viitorului apropiat şi în consecinţă îşi amână investiţiile, încetinind economia zonei euro la un nivel nemaiîntâlnit din 2014, potrivit ultimelor date PMI date publicităţii miercuri dimineaţă de IHS Markit, scrie portalul de ştiri Business Insider. Indicele compozit Markit PMI pentru zona euro - o unitate de măsură a creşterii economiei continentale - a confirmat o cotă de 52,6 în luna septembrie. Este o scădere de la 52,9 în luna august şi în conformitate cu estimarea dată publicităţii săptămâna trecută.

Tolontan, atacat dur după DEZVĂLUIRILE făcute despre Ioan Gyuri Pascu

Jurnalistul şi comentatorul muzical Andrei Partoş l-a atacat dur pe Cătălin Tolontan după dezvăluirile referitoare la intrarea lui Ioan Gyuri Pascu în cultul Dang. "Omul care face presă de investigaţie într-un ziar de sport, este de neoprit. S-a declarat admirator şi prieten cu Gyuri Pascu, iar acum intră cu nesimţire în viaţa privată a Artistului. După isteria generată (de cine oare?) cu salvările, ambulanţele, care n-au ajuns la timp, sau cu medicii care n-au făcut ce trebuia, acum publică un material care poate surprinde pe mulţi. Desigur că ştiam despre poveste cu Dang, ştiam şi vedeam schimbarea lui Gyuri, dar nu mi s-a părut decent să mă refer la acest aspect, care ţine de viaţa lui personală", a scris Partoş pe blogul său.

JURNALUL NATIONAL

Mihnea Costoiu, audiat la Parchetul General după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

Ana Maria Roman a dezvăluit miercuri seară, la Sinteza zilei, că Mihnea Costoiu a fost audiat la Parchetul General în dosarul autodenunţului făcut de Sebastian Ghiţă, în legătură cu presupusului plagiat al şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, mai multe dovezi care arată că ar fi închiriat un avion privat cu care a călătorit prin ţară pentru a convinge experţii să semneze lucrarea de doctorat a şefei DNA. Ghiţă a precizat că a fost însoţit la Cluj de fostul ministru Delegat pentru Învăţământul Superior, Mihnea Costoiu, pentru a-l convinge pe profesorul Gheorghe Mateuţ să-i dea girul Laurei Codruţa Kovesi.

Coincidenţe stranii în trei dintre cele mai răsunătoare dosare instrumentate de DNA

Trei dosare penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în care sunt reţinute infracţiuni de o gravitate deosebită, ridică unele semne de întrebare. Cu privire la motivaţia care se ascunde în spatele deciziei procurorilor de a le instrumenta, la o distantă de cinci-şase sau chiar şapte ani de la comiterea faptelor. Este vorba despre dosarele ANRP, în care, printre alţii, sunt trimişi în judecată, după ce, în prealabil, au fost arestaţi preventiv, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica. Ambii au instrumentat, anterior deschiderii dosarelor penale pe numele lor, cauze care aveau legătură cu apropiaţi ai familiei Laurei Codruţa Kovesi.

Sondaj: PSD ar obţine 38% la parlamentare; PNL - 30%, USR - 9%

Partidul Social Democrat se plasează pe primul loc în preferinţele electoratului, urmat de Partidul Naţional Liberal şi Uniunea Salvaţi România, potrivit unui sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic la comanda PNL. Conform datelor cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 38% din repondenţi ar vota PSD, 30% - PNL, 9% - USR, 5,5% - ALDE, 5% - UDMR şi 4% - PMP. La întrebarea cu răspuns liber "Cine aţi dori să fie primul ministru al României după alegerile parlamentare din decembrie?", cel mai mare procent l-a întrunit Victor Ponta - 23%, urmat de Dacian Cioloş - 22%, Călin Popescu-Tăriceanu - 6%. Totuşi, 44,5% din cei intervievaţi au indicat faptul că guvernul tehnocrat este o soluţie bună pentru România, faţă de doar 43,% care consideră că reprezintă o soluţie proastă.

Ratele la împrumuturile în franci s-ar putea micşora cu 50%

Ultimele două zile au stârnit discuţii aprinse în Parlament pe tema conversiei creditelor în valută, la cursul din ziua acordării. Aplicarea acestei legi ar duce la o pierdere imediată pentru bănci din diferenţa de curs valutar, însă un impact la nivelul întregului sistem bancar este dificil de estimat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor. Totuşi, Banca Centrală susţine că a calculat acest cost, care se ridică la 10 miliarde de lei, dacă conversia se va aplica tuturor creditelor acordate în alte valute, şi la 2,4 miliarde de lei, dacă se va limita numai la creditele luate în moneda elveţiană.

Incredibil: defrişarea pădurilor este o problemă artificială

Tot ceea ce ştiam noi despre tăierea pădurilor este fals: suprafaţa de pădure afectată de defrişări a scăzut cu 38% în ultimii 25 de ani, iar imaginea creată în România privind defrişările masive este artificială, a afirmat Bogdan Belciu, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) România, la lansarea unui studiu realizat de PwC privind starea industriei silvice şi de exploatare a lemnului din ţara noastră. "Suprafaţa afectată de exploatări a scăzut cu 38% în ultimii 25 de ani", a spus Belciu, care, întrebat despre modul în care se corelează această informaţie cu faptul că multe organizaţii de mediu reclamă defrişări ilegale masive pe teritoriul României, a afirmat că defrişările se realizează de regulă în zone vizibile, din lipsa infrastructurii, ceea ce distorsionează imaginea privind dimensiunea fenomenului.

NATIONAL

Gelu Diaconu, bagat in corzi de noi dosare

Tocmai cand nimeni nu mai credea ca, aflat de atata vreme in fruntea Fiscului, "nemuritorul" Gelu Diaconu mai poate fi dislocat de la conducerea ANAF, iata ca acesta a ajuns in cele din urma victima colaterala in "tiganeala" din dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicu Paun. Curând Gelu Diaconu ar putea fi lovit atat de un raport pur si simplu devastator al Curtii de Conturi cu privire la prejudiciile uriase create in urma "isteriei" popririi de conturi si a sechestrelor declansate de Antifrauda in "epoca Diaconu", cat si de un nou dosar in care anchetatorii ar fi primit deja date multiple privind posibilul regim preferential de care s-au bucurat unele firme, inclusiv straine.

Vin sobolanii! Sectorul 5 ramane fara salubrizare

"Primarul cultivat" al Sectorului 5 al Capitalei a dat dovada de mult curaj cand s-a "batut" pentru a prelua serviciul de salubrizare la administratia locala. Insa la cum stau lucrurile in cazul demersurilor facute pana acum in acest sens, speram sa fie doar curaj si nu golanie. Pentru ca, la aceasta ora, in Sectorul 5 nu mai face nimeni curatenie. Adica DEZASTRU. Mizerie, sobolani, haos. Sectorul 5 este singurul din Capitala care nu are serviciu propriu de salubrizare si deszapezire, colectarea deseurilor de la populatie, precum si ridicarea gunoiului de pe strazi, si degajarea zapezii fiind facute de o firma privata, contractata de Primaria Capitalei.

Vine o iarna cumplita!

Iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasa din ultimul secol, avertizeaza specialistii europeni. Meteorologii atrag atentia ca mase de aer arctic vor ajunge deasupra Europei, iar soarele va fi vazut rareori in timpul iernii care urmeaza. Meteorologul german Dominik Jung este unul dintre cei care sustin ca vom avea o iarna neobisnuit de rece. El precizeaza ca simte fiori reci atunci cand priveste hartile transmise de Serviciul German de Meteorologie. Jung precizeaza ca cele mai scazute temperaturi vor fi inregistrate in lunile ianuarie si februarie, iar luna martie nu va fi deloc una de primavara. Astfel, sustine meteorologul, europenii vor trebui sa astepte luna aprilie pentru a se bucura de soare.

PUTEREA

Ideea înfiinţării unei Bănci de Dezvoltare a României, relansată în Parlament

În condiţiile în care accesul la credite a devenit tot mai dificil în România în ultima perioadă, mai ales pentru companiile mici şi mijlocii, un proiect de lege mai vechi, readus acum în prim-plan, prevede că firmele nou-înfiinţate, IMM-urile, ONG-urile şi alţi beneficiari vor putea obţine împrumuturi în condiţii mai lejere de la viitoarea Bancă de Dezvoltare a României, instituţie care ar urma să fie înfiinţată prin transformarea actualei Eximbank. Iniţiativa legislativă a fost depusă recent la Parlament de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor şi, anterior, al Fondurilor Europene.

Cutremur în Turism: 1.400 de agenţii închise peste noapte!

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a ridicat, miercuri, aproape 1.400 de licenţe în turism şi a creat un cutremur în sector, cu implicaţii încă greu de bănuit. Fix înaintea târgului de turism, în prag de alegeri şi dorind să arate că la ANT se munceşte, autoritatea şi-a pus în cap agenţiile de turism de bună credinţă care au poliţe de asigurare, dar care totuşi au fost incluse pe "lista neagră", în urma unor încurcături birocratice, după ce şi-au relocat sediile sau au închis anumite filiale.

Vrancea: Echipa umilită de PSD la locale îşi încearcă norocul la parlamentare

PNL Vrancea şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile parlamentare din data de 11 decembrie. În capul listei, la Senat, pe singurul loc cu şansă a fost nominalizat Cătălin Toma, preşedintele organizaţiei judeţene, iar la Camera Deputaţilor, pe primele două locuri (eligibile) apar Ion Ştefan, candidatul care a pierdut alegerile pentru Primăria Focşani şi Liviu Bostan, prim-vicepreşedintele filialei. Toţi trei au făcut echipă şi la alegerile locale din această vară şi au pierdut la scor în faţa PSD-ului condus de baronul Marian Oprişan.

Producătorii de ouă, falimentaţi de importurile ieftine din Polonia

România este invadată de importuri de ouă ieftine şi "cu o prospeţime îndoielnică", în special din Polonia, lucru care i-a adus pe producătorii români în faţa falimentului, arată o analiză a pieţei realizată de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). "Gradul de autosuficienţă pentru ouăle de consum în piaţa internă este de 105,2%, ceea ce înseamnă că pe piaţă sunt cu 5,2% mai multe ouă produse la intern decât necesarul de consum. Dacă adăugăm şi importurile, ajungem la o suprasaturaţie mult mai mare a pieţei", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele UCPR, Ilie Van.

ROMANIA LIBERA

PSD ŞI ALDE, aspiratoare de candidaţi penali

Fostul premier Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaţilor, fără ­vreun vot al conducerii de partid. "S-a discutat, nu mai era nevoie să stăm cu mâinile pe sus", a explicat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Ponta a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani. Cu dispensă de la Dragnea, a fost încălcat Codul de Etică al PSD, care prevede că membrii de partid puşi sub control judiciar nu vor beneficia de susţinere pentru ocuparea unor funcţii.

Sesizarea privind plagiatul Laurei Codruţa Kovesi a fost invalidată

În momentul de faţă nu a fost declanşată nicio procedură oficială pentru investigarea posibilelor fraude academice comise de Laura Codruţa Kövesi în teza sa de doctorat. Zvonurile privind depunerea unei sesizări la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în privinţa plagiatului nu se susţin. A existat un simplu e-mail anonim sosit pe adresa instituţiei, a precizat purtătorul de cuvânt Marlena Rotar pentru RL. Înregistrarea sesizării pentru o posibilă fraudă academică trebuie să cuprindă numele celui care face sesizarea, documente în baza cărora se formulează sesizarea şi exemple concrete cu privire la existenţa plagiatului în cadrul tezei de doctorat.

Scandalul de corupţie de la Interne zguduie relaţia României cu alianţa transatlantică

Ataşatul de afaceri interne al României la NATO, Virgil Horaţiu Năbîrjoiu, este anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul de corupţie de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret de informaţii al Ministerului de Interne. Această din urmă instituţie a anunţat într-un comunicat sec că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, fostul şef al DIPI, Rareş Văduva, şi Horaţiu Năbîrjoiu au fost suspendaţi din funcţie şi puşi la dispoziţia ministrului Dragoş Tudorache, "ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale", conform ordonanţei DNA.

ZIARUL FINANCIAR

Yves Caracatzanis: Noi continuăm să investim aici

Yves Caracatzanis, directorul general şi preşedintele Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, spune că economia românească nu poa­te deveni mai competitivă fără investiţii în infrastructură şi că toate proiectele discutate, inclusiv cel al autostrăzii Piteşti-Sibiu, nu sunt numai pentru Dacia, ci pentru întreaga economie şi pentru populaţie. "Sunt fericit că am o viteză mare la internet în România, mult mai bună decât în Franţa, dar am vizitat tara şi am văzut că atunci când mergi pe distanţe mari pierzi mult timp. Avem 2.000 de camioane care circulă săptămânal pe Valea Oltului, dar sunt şi alte sute de mii de maşini care merg pe acolo şi tuturor le este greu", a spus Yves Caracatzanis într-un interviu acordat ZF. Noi continuăm să investim aici. Vrem să angajăm 500 de oameni anul acesta, inclusiv pentru noii roboţi pe care îi instalăm în uzină.

FMI creionează o imagine sumbră a economiei mondiale

Fondul Monetar Internaţional avertizează că riscurile de ordin politic la nivel mondial subminează creşterea, pe care o vede în continuare fragilă, potrivit Euronews. În acest sens, fondul menţionează alegerile prezidenţiale din SUA, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi protecţionismul în creştere. Protecţionismul în creştere, nivelurile record ale datoriilor şi problemele economice din ţările bogate vor pune presiune asupra creşterii economiei mondiale anul viitor, anulând efectul pozitiv al unei reveniri a principalelor pieţe emergente, arată oficialii FMI. Rata de creştere a economiei mondiale ar urma să înregistreze doar o creştere uşoară în 2017, până la 3,4% de la 3,1% în acest an, se arată în ultimul raport al FMI, în pofida eforturilor de stimulare a creşterii depuse de băncile centrale, potrivit Wall Street Journal.

Şeful Erste: Autorităţile bancare vor reglementa tot, până nu vor mai avea ce

Andreas Treichl, directorul executiv al grupului financiar Erste, a devenit extrem de critic la adresa autorităţilor de reglementare europene şi internaţionale, care impun băncilor din ce în ce mai multe măsuri stricte prudenţiale în încercarea de diminuare a riscurilor, susţinând că aceste politici se vor îndrepta în final împotriva companiilor, populaţiei şi economiilor. Treichl, care conduce al doilea grup bancar din Europa Centrală şi de Est, spune că aceste reglementări bancare din ce în ce mai stricte îi afectează tot pe cei care au cele mai mari probleme. "Din 2008, autorităţile au reglementat, au reglementat şi în final, după opt ani, ce au obţinut: nimic."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Carevasăzică LCK : cu EL a verificat INCOMPETENȚII !!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb