REVISTA PRESEI - 06.11.2010

Willy Homner
Revista Presei / 6 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

La şapte paşi de Eminescu

Poetul Adrian Păunescu îşi va dormi somnul de veci în Capitală, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, unde se află mormintele marilor personalităţi ale României. Procesiunea va începe mâine, la ora 13.00, cu onoruri şi salve de puşcă, aşa cum se impune în cazul românilor decoraţi cu Steaua României în grad de Cavaler. Scriitorul şi politicianul Adrian Păunescu a încetat din viaţă ieri dimineaţă, la ora 7.15. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de 10 zile, nu au mai reuşit să îl resusciteze. "Avea insuficienţă cardiacă, renală, respiratorie, hepatică. Este o boală care, probabil, s-a instalat pe fondul bolii de diabet de care suferea de aproximativ 15 ani", a declarat prof. dr. Mircea Beuran, chirurg la "Floreasca".

De la Ateneu la Uniunea Scriitorilor

Decizia în privinţa locului unde urma să fie depus trupul neînsufleţit al poetului s-a luat greu. Iniţial, Ateneul Român nu a putut primi sicriul, iar reprezentanţii Filarmonicii "George Enescu" au explicat că sunt programate concerte şi repetiţii. "Memoria lui Adrian Păunescu trebuie să fie cinstită aşa cum se cuvine unui mare om de cultură. Din păcate, motivat de concertele şi repetiţiile deja programate în aceste zile şi din respect faţă de publicul care a cumpărat deja bilete, Rotonda Ateneului Român nu poate primi şi expune, pentru un ultim omagiu, corpul neînsufleţit al scriitorului", se arată în comunicatul transmis de Filarmonica "George Enescu". La câteva ore, oamenii erau anunţaţi la posturile de televiziune că astăzi sicriul va fi depus şi la Ateneu. Aseară târziu s-a anunţat însă că trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu va rămâne la Uniunea Scriitorilor până la înmormântare.

La 6,5 metri de Eminescu

Astfel, ieri, în jurul orei 15.00, trupul scriitorului a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din România. Aceeaşi instituţie a făcut diligenţele pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat, mâine, pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu din Capitală, iar Primăria Capitalei a acceptat. Surse din cadrul Administraţiei Cimitirelor au precizat că locul ales pentru mormântul lui Adrian Păunescu la 6,5 metri de cel unde se odihneşte Eminescu şi la 2, 5 metri de locul de veci al lui Nichita Stănescu.

Celebritate pe vecie

Locul de veci al lui Adrian Păunescu se află pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, în perimetrul unde se află mormintele unor personalităţi precum Marin Preda, Nichita Stănescu, George Coşbuc, Ion Luca Caragiale şi Mihail Sadoveanu.

Totuşi, iubirile lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a fost căsătorit de două ori, cu poeta Constanţa Buzea şi cu Carmen Antal. A avut şi copii nelegitimi, a căror identitate nu a fost niciodată făcută publică. S-au aşezat, splendide, în rândul femeilor care l-au iubit şi care s-au făcut iubite ca nimeni altele, nume sonore sau mai puţin cunoscute. Poete mari, pe care istoria literaturii române le-a aşezat deja în pagini sau pe care le va uita, nedreaptă. Femei curajoase, demne, a căror viaţă nu poate să mai fi fost la fel după ce l-au întâlnit pe marele scriitor: cele două soţii, Constanţa Buzea şi Carmen Antal Păunescu. Şahista Margareta Mureşan. Ana Blandiana. Ioana Proca. Doina Aldea-Teodorovici. Carmen Bogorodea...

Ceremonie cu garda de onoare şi trei salve de puşcă

Scriitorul Adrian Păunescu va fi înmormântat cu onoruri militare, întrucât fusese recompensat în timpul vieţii cu decoraţia naţională Steaua României în grad de Cavaler. Decoraţia fusese primită în anul 2003, de la preşedintele Ion Iliescu, în momentul în care Adrian Păunescu a împlinit vârsta de 60 de ani.

Potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare, decoraţia primită de Păunescu dă dreptul la o ceremonie funerară echivalentă celei cuvenite unui ofiţer cu gradul de căpitan.

Obezitatea l-a doborât pe poet

Grăsimea în exces este unul dintre motivele care l-au îmbolnăvit pe Adrian Păunescu de diabet, curmându-i viaţa la doar 67 de ani. Odată declanşat, diabetul a afectat toate organele - inima, ficatul rinichii - şi vasele de sânge. Boala s-a agravat în ultima perioadă, când poetul nu se mai putea mişca.

"Trup drăcesc şi suflet îngeresc"

În "Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", criticul Nicolae Manolescu afirmă că poetul Adrian Păunescu avea o vitalitate pură şi copilărească, dar şi viziuni apocaliptice. După 1990 a existat propunerea ca Adrian Păunescu să fie exclus din Uniunea Scriitorilor din cauza osanalelor aduse cuplului ceauşist.

A rămas în uniunea scriitorilor

După 1990, când preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) era Mircea Dinescu, a existat un curent de opinie prin care se solicita ca poetul să fie dat afară din USR pentru odele închinate Ceauşeştilor. "Nu s-a întâmplat acest lucru, Păunescu nu a fost dat afară din USR. Dimpotrivă, poetul a făcut foarte mult bine, s-a luptat pentru pensiile mărite, pentru indemnizaţiile de merit ale scriitorilor", explică criticul Alex. Ştefănescu. Adrian Păunescu n-a ajuns însă să fie ales membru al Academiei Române, devenind academician doar în Republica Moldova.

Ies maghiarii din Guvern?

Deputatul Marton Arpad: "Cunosc foarte bine procedurile parlamentare şi, dacă s-ar mobiliza, senatorii ar putea trece legea într-o lună. Dacă ar fi toţi prezenţi, 69 de voturi ar fi suficiente pentru a atinge acest obiectiv. Hărdău s-a bucurat, a aplaudat, acum să treacă şi la treabă! Le mai dăm o şansă celor din PDL, dacă nu, ne retragem, am terminat".Senatorul Gyorgy Frunda: "UDMR a fost partener loial faţă de PDL, de multe ori a susţinut legi cu care parlamentarii Uniunii nu au fost de acord. În aceste condiţii însă, rămânerea la guvernare trebuie atent revizuită. Nu putem face parte dintr-un guvern în care drepturile minorităţilor sunt încălcate".

Miliardarii văd luminiţa de la capătul tunelului

Antreprenori prezenţi în topul "Forbes 500 Miliardari" au fost întrebaţi de "Adevărul" cum văd viitorul economiei autohtone. Concluzia? Mediul de afaceri este optimist, investiţiile continuă, iar rezultatele se vor vedea negreşit peste câţiva ani, când potenţialul economic al ţării va putea fi valorificat la maximum şi turbulenţele financiare vor fi trecut. "Întâlnesc mulţi antreprenori care încearcă, în ciuda crizei, să înceapă noi afaceri. Aceasta va fi curăţirea a tot ce considerăm noi creşteri neîntemeiate. Vor rămâne cei cu valoare reală", spune Ion Sturza, proprietarul fondului de investiţii GreenLight Invest.

România, obligată să restituie 41,7 milioane de euro, fonduri cheltuite incorect

Suma de 41,7 milioane euro, care a fost cheltuită incorect în cadrul Politicii Agricole Comune, respectiv pentru deficienţe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, ale controalelor administrative şi ale modului de aplicare a sancţiunilor, va trebui returnată Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al CE.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum se va vorbi despre Adrian Păunescu peste 20 de ani

Cel mai prolific poet, cu peste 50 de volume publicate, Păunescu e un caz aparte în literatura română. Gazetar şi personalitate controversată, poetul ar merita reevaluat, spun criticii. Debutul lui Adrian Păunescu cu volumul < Mieii primi > (de fapt debutul editorial a avut loc în anul precedent, 1965, cu < Ultrasentimente > - n.r.) a fost formidabil, după Nichita Stănescu era considerat a doua revelaţie a literaturii române contemporane", spune Mircea Dinescu despre valoarea literară a poetului Păunescu. De altfel, lumea literară - creatori şi critici - este unanimă în a aprecia valoarea operei păunesciene, în special poeziile scrise în anii "70- "80.

Poetul care a învins critica

Greu de încadrat în canoanele clasice ale poeziei moderne, Păunescu a dat de furcă criticilor, care i-au semnalat nonconformismul literar, dar i-au recunoscut valoarea. "I se reproşa lui Adrian Păunescu, pe la începutul carierei, lipsa de frână estetică, imposibilitatea disciplinării materiei poetice, însuşirea fanfaronă de forme goale, apocalipsa verbală, răsfăţul imagistic etc., pentru ca, imediat, aproape toată lumea, direct sau implicit, să-i recomande tânărului foarte talentat mai multă claritate, ordine şi, bineînţeles, precizie.

Cel mai prolific

Cele peste 50 de volume de poezie ale lui Adrian Păunescu în asigură titlul incontestabil de cel mai prolific poet român. Poeziile sale însumează peste 300.000 de versuri, iar unele dintre volumele publicate într-o cadenţă aproape anuală între 1965 şi 2010 au peste 500 de pagini. "Ca poet, cred că a fost cel mai prolific din literatura română. Rămân destule poezii, chiar volume întregi, şi e greu de făcut o selecţie în câteva cuvinte. Cele mai puternice rămân acelea despre părinţi şi despre universul poeziei. A fost un poet industrios, cu o personalitate torenţială, care, alături de mult material steril, a produs şi minereu autentic. Ar merita reevaluat şi ca poet, şi ca gazetar, căci a marcat decenii întregi de presă", opinează criticul literar Paul Cernat.

Antonescu strică prietenia cu Ponta

Liderul PNL l-a catalogat pe preşedintele PSD drept "un procuror tânăr care n-a prins pe nimeni, nici măcar pe Traian Băsescu". Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a mobilizat ieri pe aleşii locali ai partidului, într-o reuniune la Braşov, pentru perioada de "precampanie" electorală. Cu un discurs pe alocuri ironic, Antonescu a criticat deopotrivă PDL şi PSD. "Hoţia şi minciuna" au fost cuvintele care au dominat atacul la adresa PDL şi a lui Traian Băsescu. "Le-a spus profesorilor să rabde, le-a spus celor din opoziţie că sunt antinaţionali, le-a spus celor din presă, care nu îl laudă, că sunt servitorii, salariaţii mogulilor. Le-a spus tuturor câte ceva. Nu a spus niciodată Berceanu, Videanu, Elena, opriţi-vă o secundă, abţineţi-vă vreun an să nu mai furaţi! Niciodată, niciun cuvânt", a spus Antonescu.

"Nu mergem la guvernare cu PD-ul lui Băsescu"

Crin Antonescu s-a delimitat şi de "partenerul de opoziţie", PSD. "Traian Băsescu a fost adus la putere, înainte de toate, de lăcomia, de clientela, de hoţia, de demagogia PSD, a regimului Adrian Năstase. A regimului Iliescu-Năstase. Ponta, mai mititel, dar acolo", i-a reproşat Antonescu preşedintelui PSD. Atacul a continuat. "Când domnul Ponta se laudă că e un procuror tânăr, e foarte bine. Numai că aş vrea să ţinem minte toată istoria aşa cum a fost şi să-i aduc aminte că, în calitate de procuror şi şef al Corpului de Control al primului-minstru Năstase, nu a prins pe nimeni, nici măcar pe Băsescu", a continuat liderul liberal. Ca să-şi mobilizeze activul de partid, el a invocat sondaje în care PNL a depăşit 30% şi a susţinut că PNL nu ar avea nevoie un partener precum PDL la guvernare.

Ultimele două nume în CSM: Cristi Danileţ şi Marius Badea

Cei doi judecători vor ocupa ultimele două locuri libere în Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit estimărilor de după alegerile de ieri. Scrutinul a fost reluat după o prezenţă slabă. La sfârşitul zilei de ieri, voturile numărate pentru judecători îi arătau câştigători pe Cristi Vasilică Danileţ, de la Judecătoria Oradea, şi pe Marius Tudose Badea, de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, declarau ieri, pentru EVZ, surse din Consiliul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alegerile fuseseră stabilite pentru 1 noiembrie, dar au fost reluate ieri, din cauza slabei prezenţe la vot.

Danileţ: "Trebuie să schimbăm unele regulamente interne"

La CSM există o greşeală de organizare, deoarece sunt multe hârtii, a mai precizat Danileţ: se cer multe aprobări, motiv pentru care CSM este văzut ca un minister. "Suntem o echipă - Danileţ, Neacşu şi Dumbravă (Horaţius Dumbravă e preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, iar Adrian Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea - n.r.) şi avem idei comune. Trebuie doar să schimbăm unele regulamente interne care ar putea îmbunătăţi sistemul. CSM este o instituţie nouă, care trebuie adaptată la cerinţele actuale", a precizat judecătorul.

Dacia ar putea lansa 8 modele noi şi face-lifturi până în 2015

Dacia are în plan nu mai puţin de 8 noi modele şi face-lifturi până în 2015, conform unui articol apărut ieri în revista germană Auto Bild. Dintre toate aceste noi apariţii, cel puţin una va fi un nou model, care va fi, cel mai probabil, o nouă vedetă low-cost. Nemţii vorbesc despre modelul Dacia Citadine, care va avea un preţ de aproximativ 5.000 de euro. Auto Bild spune, de asemenea, că pe segmentul clasei de mijloc, Dacia ar putea avea un model de 4,7 metri, în timp ce un face-lift al Daciei Duster va veni în 2014, alături de un pick-up. În 2015, Dacia ar putea lansa succesorul lui Sandero, după ce, în 2013, ar putea lansa un VAN.

Licitaţiile contestate şi delăsarea ne costă 100 milioane de euro de la UE

România trebuie să ramburseze Uniunii Europene aproape 100 de milioane de euro, reprezentând cheltuieli în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), din cauza problemelor apărute în procesul de acordare a subvenţiilor către fermieri. Inspectorii europeni au constatat numeroase deficienţe de funcţionare a sistemelor de identificare a parcelelor agricole şi de informaţii geografice (LPIS-GIS). De asemenea, controalele administrative au scos la iveală noi probleme. Funcţionarii români nu au reuşit nici măcar să aplice corespunzător sancţiuni fermierilor care au minţit în declaraţiile privind suprafeţele sau numărul de animale deţinute. Aşa se face că ‚‚nota de plată"" pe anii 2007-2009 se ridică la aproape 100 de milioane de euro

Averile din guvern: Boc trâieşte din leafă, Udrea e plină de datorii

Premierul Emil Boc are un apartament si o masina marca Peugeot, arata declaratia sa de avere, actualizata pe site-ul guvernului. In plus, Boc are pusi deoparte, in conturi, 11.000 de euro, 258.000 de lei si 2.400 de dolari. Traieste din salariul luat de la guvern si cel al sotiei, care este profesoara la Facultatea "Babes-Bolyai". Ministrul turismului, Elena Udrea, detine, impreuna cu sotul ei - Dorin Cocos, un apartament si o casa, din care un duplex cu patru etaje. Cei doi au doua autoturisme marca Mercedes si au vandut in 2009 bunuri in valoare de 628.770 de euro. Udrea detine bijuterii in valoare de 50.000 de euro si datoreaza la banca nu mai putin de 3.297.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb