REVISTA PRESEI 06.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 noiembrie 2014

ADEVARUL

The Economist: Ponta preşedinte ar înseamnă că România se va înscrie pe traiectoria Ungariei în era Orban

Renumita revistă "The Economist" publică un editorial acid la adresa organizării secţiilor de vot pentru românii din diaspora. Mii dintre aceştia nu au putut vota, deşi au aşteptat ore întregi la coadă. Concluzia "The Economist": "Dacă Ponta câştigă, cel mai probabil îşi va consolida sfera de putere şi va reorienta politica externă a României către Rusia şi China, foarte asemănător cu ceea ce a făcut Viktor Orban în Ungaria. Ponta s-a numărat printre cei câţiva lideri UE care au participat la Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de Rusia la Soci anul acesta şi ar fi ridicat în slăvi Partidul Comunist Chinez în timpul vizitei sale la Beijing. Însă chiar dacă Iohannis câştigă preşedinţia, Ponta va continua să fie premier atâta vreme cât reuşeşte să-şi ţină unită coaliţia de guvernare sau până la următoarele alegeri parlamentare, din 2016. Între timp, Iohannis speră că toţi susţinătorii lui vor putea să voteze pe 16 noiembrie, chiar şi aceia care locuiesc în Bruxelles."

Victor Ponta refuză dezbaterea de la Timişoara: liderul PSD insistă pentru întâlnirile de la TV

Victor Ponta, candidat PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, nu a acceptat provocarea celor de la Universitatea de Vest din Timişoara, pentru o confruntare electorală cu Klaus Iohannis, candidat ACL, la 25 de ani de la Revoluţie. Victor Ponta insistă ca dezbaterea electorală să se desfăşoare după formatul propus el. "Cele patru televiziuni de ştiri, ale căror invitaţii le-am acceptat, acoperă o largă marjă de orientări politice şi un public extrem de divers. De asemenea, sunt primele patru în audienţa pe specificul lor şi au jurnalişti cu experienţă care pot organiza profesionist o confruntare electorală", este de părare Ponta. Candidatul PSD îi roagă pe Iohannis să participe începând de luni, 10 noiembrie, la cele patru întâlniri electorale la care a fost invitati de televiziuni. "Îl anunţ din nou că eu voi fi acolo începând cu ora cu 20.00, indiferent dacă domnia sa are sau nu curajul să apară", a mai spus Ponta.

ANALIZĂ Ce ascunde Guvernul prin amânarea bugetului

Prezentarea în Parlament a bugetului pentru 2015, până la termenul legal de 15 noiembrie, ar pune Guvernul în situaţia de a arăta, în plină campanie electorală, măsurile prin care vor compensa "pomenile" din ultima perioadă, dar şi noua metodă, de calcul a accizelor. Guvernul nu va face acest lucru deoarece va trebui să arate care sunt resursele prin care va acoperi cel puţin 10 miliarde de lei, atât cât este impactul măsurilor luate sau promise de Executiv până acum. Fie că este vorba de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, fie de creşterea pensiilor, reducerea taxei pe stâlp sau majorarea salariilor în domeniul sanitar, toate aceste măsuri trebuie corelate cu reducerea deficitului bugetar până la 1,4% din PIB, aşa cum şi-a asumat România în faţa Uniunii Europene.

Ce a lăsat în urmă Tăriceanu ca premier

În perioada 2004-2008, în mandatul de premier al lui Tăriceanu, România a înregistrat cea mai mare creştere economică, a intrat în Uniunea Europeană şi a atras investiţii străine semnificative. Numai că premierul Tăriceanu a luat anumite măsuri de ordin economic care, imediat cu declanşarea crizei economice, şi-au arătat efectele perverse. După guvernarea Tăriceanu, România a resimţit din plin efectele crizei - s-a ajuns la un deficit bugetar mare, la creşteri de taxe, tăieri de salarii şi la un împrumut semnificativ de la FMI. La numai două zile după ce Lehman Brothers intra în insolvenţă şi la o zi după ce AIG era naţionalizată, la 17 septembrie 2008, Tăriceanu declara că România va fi ocolită de criza financiară, iar efectele acesteia în SUA ar putea determina o scădere a preţurilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite şi românilor să cumpere proprietăţi peste Ocean.

Cerinţele Monicăi Macovei pentru a-l susţine pe Iohannis în turul II

Monica Macovei face apel la Klaus Iohannis să semneze un acord pentru garantarea statului de drept şi salvarea democraţiei în schimbul susţinerii sale în turul II al alegerilor prezidenţiale. Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, luni, a doua zi după turul I, că nu va negocia cu contracandidaţii săi, care au ieşit din cursă, pentru a fi susţinut în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. "Nu voi negocia cu niciun politician. Îmi doresc votul tuturor românilor, dar îmi doresc votul direct, fără să negociez cu politicieni. Dacă mă vor căuta, mă vor căuta, probabil, să îmi ofere sprijin. Orice cetăţean este binevenit să îmi ofere sprijin, dar nu voi negocia", a spus Klaus Iohannis.

Ce-i transmitea Vadim lui Ponta în ziua alegerilor: "suferi de Bombonită Cronică - adică boala infatuării PSD"

Corneliu Vadim Tudor nu părea ca în ziua votului să întrevadă acordul pe care îl va semna cu UNPR pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul II al alegerilor prezidenţiale Tribunul îi "ura" lui Ponta să piardă alegerile la fel ca predecesorii săi, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, şi îl acuza pe acesta de fraudă electorală. "Tinere Victor Ponta, constat că suferi de Bombonită Cronică - adică boala infatuării PSD. Mănînci floricele de porumb şi te şi vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Viteazul, lăsînd tripleta infracţională Liviu Dragnea - Gabriel Oprea - Sebastian Ghiţă să fure la 6 mîini (ca Budha) din voturile mele. Ştiu tot ce fac aceşti mafioţi neruşinaţi. Aşadar, nu numai că voi nu colaboraţi cu electoratul naţionalist, dar îl şi tîlhăriţi la drumul mare! Pe ce punem pariu că, în felul acesta, vei pierde alegerile la scor? Matematic le vei pierde! Aşa au pierdut, prin îngîmfare şi lipsă de bun-simţ, şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană.

Topul Forbes 2014: Vladmir Putin, pentru al doilea an consecutiv, cel mai puternic om din lume

Pentru al doilea an la rând, preşedintele rus, Vladimir Putin, se clasează pe primul loc în topul Forbes al celor mai influente personalităţi din lume. Locul al doilea este ocupat de preşedintele american, Barack Obama, fiind urmat de liderul chinez, Xi Jinping. După ce a anexat Crimeea în luna martie şi a orchestrat un conflict cu Ucraina şi după ce a încheiat cu China un contract de mai multe miliarde de dolari pentru construirea unui oleoduct, Vladimir Putin îşi consolidează poziţia în fruntea clasamentului. "Pentru al doilea an consecutiv, considerăm că preşedintele rus este personalitatea cea mai influentă, el fiind urmat de preşedintele SUA", scrie Forbes.Locul al doilea este ocupat de preşedintele american, Barack Obama, fiind urmat de liderul chinez, Xi Jinping. Pe locurile patru şi cinci s-au clasat Papa Francisc şi cancelarul german Angela Merkel.

BANCHERUL

Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru utilizarea cardului de debit la ATM-uri

ING Bank, Intesa Sanpaulo Bank şi Banca Transilvania sunt pe primele trei locuri, cu comision 0 la retragere numerar de la ATM - ul propriu. Un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) obliga bancile sa afiseze la ATM-uri comisioanele percepute pentru diverse operatiuni realizate prin intermediul unui card de debit sau de credit. Ordinul va intra in vigoare peste 4 luni, adica din martie 2015, timp insuficient pentru implementarea din punct de vedere tehnic a cerintelor ANPC, reclama bancile, avand in vedere perioada de final si inceput de an. Bancherii au cerut ca ordinul sa prevada afisarea la ATM-uri doar a comisioanelor standard, cerinta despre care nu e clar daca ANPC a tinut cont in textul final al ordinului. Bancherii spun ca prevederea publicata in Monitorul Oficial este neclara, intrucat nu se intelege daca trebuie afisate comisioanele standard sau cele specifice fiecarui client, pentru ca bancile practica tarife diferite, in functie de specificul pachetului de servicii bancare si de tipul de clientela.

Viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, accepta propunerea lui Ponta de a deveni viitorul prim-ministru din pozitia de rezerva

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, anunta ca este dispus sa preia functia de premier de la Victor Ponta, daca acesta va castiga alegerile si va deveni presedintele tarii, oferindu-i astfel actualului prim-ministru un impuls de credibilitate in lupta electorala. Poate ca mai potrivit ar fi fost ca al doilea om din BNR, o institutie independenta, sa stea deoparte in perioada campaniei electorale si sa se abtina de la orice fel de declaratii sau comunicate. Ponta a declarat ieri ca prima sa alegere pentru functia de prim-ministru este Calin Popescu-Tariceanu, dar ca are si doua "rezerve": Florin Georgescu si George Maior, seful SRI. "Sunt onorat de propunerea domnului Victor Ponta. Am colaborat foarte bine cu domnul Victor Ponta în anul 2012, când am făcut parte din Guvernul condus de domnia sa. Discuţii şi o decizie - desigur, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014", spune Georgescu, intr-o declaratie transmisa de BNR.

CURENTUL

Ponta foloseşte Corpul de Control al Guvernului pentru a-l ţine în Sibiu pe Iohannis în campanie

Victor Ponta e disperat să iasă preşedinte şi ar face orice pentru asta. Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au fost trimişi în Sibiu, pentru a verifica mai multe retrocedări făcute în anul 2010, atunci când Klaus Iohannis era atât primar al Sibiului, cât şi preşedinte al comisiei pentru retrocedări a municipalităţii. În urmă cu o săptămână, ANRP prin PSD-istul George Băeşu, a anunţat că retrocedările făcute de Klaus Iohannis în ultimii ani vor fi verificate şi ce să vezi, s-a ales exact această săptămână pentru această verificare. În mod evident această declanşare a controlului de către Guvern şi ANRP exact între cele două tururi de scrutin are ca scop blocarea lui Iohannis în Sibiu.

La tarabă - de Tia Şerbănescu

Ilustrând perfect tipul de politician neguţător şi premier samsar, dl. Ponta a dovedit că vechea condiţie "cine nu e în stare să înghită în fiecare dimineaţă o broască vie, să nu se apuce de politică" e complet depăşită. El a înghiţit trei deodată (Tăriceanu, Vadim, Meleşcanu) şi joi va mai înghiţi două: DD şi Kelemen - care nu s-a arătat deranjat că intră în aceeaşi burtă cu Vadim ("e treaba lor") după cum nici tribunul nu s-a mai sinchisit că stă lângă cel care vrea Ţinut Secuiesc şi sub cel pe care-l acuza "că spărgea bancomatele la Paris". Acum cică "junele Ponta e răul cel mai mic". Dacă la câte a făcut Ponta până acum şi la câte semnale proaste a dat, e răul cel mai mic, să te-aţii când s-o face mare. Dezastru! Ponta l-a inclus pe Tăriceanu primul pe lista celor trei premieri-succesori alături de Fl. Georgescu (BNR) şi George Maior (SRI) prezentându-i ca variante egale: Tăriceanu ca premier politic al USL second hand, Georgescu "dacă e nevoie de păstrarea disciplinei financiare" şi Maior "dacă apar pericole de securitate". Cum toate condiţiile sunt îndeplinite, probabil că vor fi toţi trei: Tăriceanu dimineaţa, Georgescu la prânz şi Maior noaptea.

CURIERUL NATIONAL

Băncile trag de timp cu clauzele abuzive

După mai bine de patru ani de la intrarea în vigoare a ordonanţei 50 şi unul de la aplicarea modificărilor aduse Legii 193, băncile continuă să menţină clauzele abuzive în contractele de împrumut, în ciuda miilor de procese câştigate de clienţi, în urma cărora au fost obligate să elimine clauzele abuzive şi să plătească, în unele cauze, daune materiale împrumutaţilor. Şi lucrurile nu par să se schimbe în viitorul apropiat, după cum susţin avocaţii contactaţi de Curierul Naţional. Conform legii, instituţiile bancare ar fi trebuit să modifice contractele în mod voluntar, fără a fi nevoie de iniţierea a mii de procese. Av. Dimitriu ("Piperea şi Asociaţii"): Băncile au gândit că nu toţi clienţii le vor da în judecată şi atunci vor avea de câştigat, chiar dacă vor plăti daune în câteva dosare. Av. Coltuc: Autorităţile şi ONG-urile bancare preferă perpetuarea unui abuz, pentru că a face dreptate în acest domeniu ar însemna falimentul unor bănci.

Strategia energetică, coşmarul autorităţilor

După două consultări publice - una în 2013 şi una în vara acestui an - în care s-au pus întrebări consumatorilor, producătorilor şi operatorilor din domeniul energetic, timp în care s-au şi făcut câteva anunţuri privind termenul la care va fi întocmită (a noua) strategie energetică a României, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, informează persoanele interesate că va avea loc o altă amânare, de data aceasta provocată de momentul nepotrivit "pentru discuţii serioase" pe această temă. Problema este că aceste două realizări anunţate ieri de ministrul delegat pentru Energie - analiza de sector şi angajamentele asumate faţă de autorităţile europene - sunt deja cunoscute, necesară fiind identificarea obiectivelor prioritare ce trebuie vizate în noua strategie, cum ar fi redu­cerea dependenţei de gazul rusesc sau dezvoltarea infrastructurii energetice de transport, dar şi măsurile ce ar trebui luate pentru îndeplinirea acestor obiective.

Datele statistice sunt măsluite, spune "vulturul" de la Fondul Proprietatea

Optimismul investitorilor faţă de creşterea economiei americane ar putea fi greu de susţinut pe mai departe având în vedere că acesta este susţinut de date statistice măsluite, spune magnatul Paul Singer, cel care are în administrare 25,4 miliarde dolari pentru Elliott Management. Cifrele oficiale tind să supraestimeze avansul economiei şi să subestimeze inflaţia, în timp ce politicile monetare relaxate ale băncilor centrale din ultimii şase ani nu sunt sustenabile, spune într-o scrisoare către investitori, citată de Bloomberg, Singer, care controlează peste 15% din Fondul Proprietatea. Turbulenţele financiare de la începutul lunii octombrie pot antrena o nouă prăbuşire a pieţelor dacă investitorii îşi vor pierde încrederea în eficienţa stimulilor monetari. "Când încrederea se pierde, pierderea poate fi severă, bruscă şi simultană în mai multe pieţe şi sectoare", avertizează cel care în pieţele internaţionale are reputaţia unui "vultur" pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din fructificarea activelor financiare aflate sub stres şi din creditul deteriorat.

EVENIMENTUL ZILEI

Martor din dosarul EADS - Microsoft, la DNA: "Claudiu Florică i-a dat 80.000 de euro lui Vasile Blaga"

Ancheta în dosarul EADS-Microsoft loveşte în liderul PDL Vasile Blaga. Un martor a declarat la DNA că afaceristul Claudiu Florică ar fi sponsorizat PD şi că politicianul ar fi primit bani de la Siveco şi EADS. Liderul PDL, senatorul Vasile Blaga, a fost denunţat la DNA că ar fi primit, în 2004, suma de 80.000 de euro, sponsorizare pentru PD, pentru a-i oferi protecţie lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu- Siemens Computers România. Afaceristul era implicat în mai multe contracte cu statul şi avea nevoie de sprijin la nivel înalt. Declaraţia este a unui martor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, din dosarul denumit de presă EADS-Microsoft, şi a fost publicată de site-ul www.psnews. ro. După cum reiese din declaraţie, martorul era în relaţii apropiate cu Claudiu Florică. Vasile Blaga a negat ieri orice acuzaţie legată de acest caz: "Spune un tâmpit nişte probleme şi astea sunt acuzaţii? Cum să mă retrag din fruntea campaniei lui Iohannis? Florică nu a sponsorizat nicio campanie PD. Habar nu am cine este".

Un mare retailer a crescut oferta de trei ori, de BLACK FRIDAY. Reducerile ajung la 90%

"Black Friday este un fenomen în România. Am început pregătirile cu multe luni înainte, pentru acest eveniment. Avem o ofertă de trei ori mai mare pentru Black Friday, anul acesta, faţă de anul trecut", au declarat reprezentanţii Fashion Days, cel mai mare retailer online de fashion, din România. Potrivit acestora, volumele sunt foarte mari anul acesta, în contextul în care este de aşteptat ca traficul pe site, în perioada amintită, să crească de zece ori comparativ cu o zi obişnuită. Anul trecut, reducerile afişate au ajuns chiar şi până la 90%, cele mai căutate produse fiind cele vestimentare, urmate de îmbrăcăminte şi accesorii. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, anul trecut, Fashion Days Shopping SRL, controlat din anul 2011 de grupul Naspers din Africa de Sud, a avut o cifră de afaceri de aproape 50 milioane de euro, cea mai mare pondere având-o România (n.r. - este prezent şi în alte ţări din Europa). În România, shopping-ul online de fashion este estimat la 140 milioane de euro, anul acesta.

Magistrala care asigură căldură în aproape jumătate din Capitală a cedat. Bani pentru reparaţii nu sunt, RADET având poprire pe conturi de 100%.

Muncitorii Regiei Autonome de Distribuţie şi Transport a Energiei Termice (RADET) Bucureşti se duc la avarii cu taxiul, iar când nu au bani - cu autobuzul, tramvaiul, sau chiar pe jos. În 50 de zone din Capitală au cedat deja ţevile, spun şefii de echipe ale Regiei. De exemplu, ieri, la Stadionul Olimpia, aflat în sectorul 3 al Capitalei, doi muncitori păzeau una din cele mai mari avarii: o ţeavă în care un adult poate intra lejer s-a spart. "Această magistrală alimentează aproape jumătate din Bucureşti. Aşteptăm utilaje să ne apucăm de lucru", a povestit unul dintre muncitori pentru reporterii Evenimentului zilei. Avaria s-a produs acum două zile, timp în care au curs mii de litri de apă caldă. Şefii de echipe spun că este "dezastru", sudează pe ceas, pentru că nu au combustibil. "S-a mers zilele acestea la avarii cu autobuzul. Vă daţi seama, să transporţi ţeava cu RATB-ul? Nu avem piese, au fost cazuri în care am băgat mâna în buzunar şi ne-am dus să cumpărăm ce aveam nevoie.", au povestit mai mulţi şefi de echipă din RADET, aflaţi pe teren.

JURNALUL NATIONAL

Haus Iohannis, filiera retrocedărilor. Forumul Democrat al Germanilor, profitor imobiliari

Primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis, este principalul motor al unei reţele care a retrocedat "in integrum", scoţând din patrimoniul public, multe din clădirile de patrimoniu ale oraşului, cu excepţională valoare culturală şi istorică. În 3 noiembrie, Corpul de Control al Guvernului a început verificări la Sibiu, după ce Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor a constatat nereguli. În anul 2010, Klaus Iohannis a fost şi primar şi preşedinte al Comisiei de retrocedări a municipalităţii. Atunci au fost retrocedate numeroase clădiri şi terenuri, între care Palatul Brukenthal, Filarmonica, sediul Inspectoratului şcolar, şcoli, grădiniţie, toate în favoarea Forumului Democrat German, prin Consistoriul evanghelic. Iohannis, el însuşi un campion al achiziţiilor imobiliare litigioase, i-a făcut fericiţi nu doar pe cei din Biserica Evanghelică şi Forumul Democrat German. Un lider PDL-PNL, Ştefan Max Baune, furnizor al municipiului cu autobuze second-hand, a primit 16 case.

Ministerul Agriculturii îngraşă şobolanii

Producţia record de grâu anunţată de Ministerul Agriculturii pentru acest an se împuţinează de la o zi la alta fără să apuce să fie valorificată de producătorii de cereale. Peste 6% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci şi şobolani, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR. Acesta acuză autorităţile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE. "Aproximativ 6-7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci direct din câmp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut", a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Din producţia de 6,8 milioane de tone de grâu, peste 400.000 de tone au fost mâncate de rozătoare, provocând pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă.

NATIONAL

Dosarul EADS explodeaza la Dubai!

S-a creat legenda ca Dubaiul este cel mai sigur loc pentru combinatii. Si, drept urmare, Riviera franceza a fost inlocuita de Dubai, care a devenit astfel locul preferat al "baietilor destepti" care fac afaceri de miliarde de euro in detrimentul statului roman. Iar de departe, cel mai prolific astfel grup de lobby este cel aparut in jurul lui Bogdan Buzaianu, creatorul impreiului "Energy Holding" fiind de acum mutat aproape cu totul in luxosul emirat. De altfel, Dubaiul este o locatie favorita si pentru Dorin Cocos, omul de afaceri aflat in prezent dupa gratii in dosarul "Microsoft" fiind o prezenta obisnuita a unei locatii de lux din emirat. Pe lista celor care s-au indragostit peste noapte de Dubai se numara si miliardarul Viorel Catarama, omul de afaceri venind in tara doar pentru intalnirile extrem de dese pe care le are cu cel mai bun prieten al sau, nimeni altul decat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Pesedistii isi dau la cap pentru putere

Fara sa tina cont de experientele nefericite din trecut, pesedistii au inceput sa-si scoata ochii unii altrora, ignorand faptul ca alesul lor nu s-a instalat inca la Cotroceni. Social-democratii recunosc cu mana pe inima ca nu inteleg de ce brasoveanul Constantin Nita se invarte de functii - si in partid, si in Executiv, desi filiala pe care o conduce este tot timpul codasa. Pentru ca genul acesta de situatii sa nu mai apara si dupa 16 noiembrie, pesedistii au luat-o de pe acum cu cearta. Tonul l-a dat primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, care l-a iertat pe Nita, doar ca sa stearga pe jos cu Ioan Rus, un alt perdant de cursa lunga. "Noi suntem foarte suparati pe Ardeal ca de fiecare data noi castigam si ardealul pierde. (...) Ioan Rus poate sa fie un bun ministru, dar nu este un bun organizator de partid", a declarat Olguta Vasilescu.

Urarea social-democratilor pentru Iohannis: Manca-i-ar inima cainii

Faptul ca este zgarcit la vorba nu reprezinta cel mai mare cusur al lui Klaus Iohannis, considera pesedistul Nicolae Bacalbasa. In opinia acestuia, defectul principal al candidatului ACL este ca "reprezinta interese straine". "Pericolul l-a spus Mihai Eminescu: < < cine o indragi strainii, manca-i-ar inima cainii > >", a afirmat presedintele CJ Galati, aratand ca atitudinea anti-romaneasca a lui Iohannis este un pacat capital. "Principalul defect al domnului Iohannis este ca reprezinta interese straine. (...) Dl. Iohannis nu este nici macar sub acoperire, este un german care reprezinta, in mod oficial, interesele unei comunitati etnice si care comunitate este sprijinita de un stat, care este un hegemon in cadrul unei Uniuni Europene", a afirmat Bacalbasa.

Ponta, trimis la geriatrie

Desi abia a trecut de 40 de ani, Victor Ponta s-a senilizat deja, sustine Vasile Blaga. Diagnosticul a fost pus ieri, dupa ce premierul a dat cu bata-n balta guvernarii Tariceanu. Concret, prezent la innoirea parcului auto al MAI cu masini Duster, Victor Ponta a incercat sa mai dea un bobarnac opozitiei afirmand ca MAI a cumparat Loganuri cu 70.000 de euro atunci cand ministru de Interne era pedelistul Vasile Blaga. Informatie corecta in ceea ce priveste marca si pretul autoturismelor in cauza, dar datata eronat in perioada ministeriatului lui Blaga, evenimentul avand loc pe vremea cand ministru de Interne era liberalul Cristian David si premier Calin Popescu Tariceanu. "Ponta nu se astampara si minte in continuare de ingheata apele. Minte sau se senilizeaza si e pacat pentru un tanar.

PUTEREA

Pentru Vadim Tudor, "cârpa" Ponta a devenit "junele" ideal pentru Preşedinţie

Ciudate sunt alchimiile politicii româneşti. Poate din cauza toxicităţii excesive pe care o presupun, acestea cauzează pierderi grave de memorie. Curiosul caz al preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, este un exemplu. Încă din primăvară, acesta şi-a vărsat furia împotriva lui Victor Ponta şi l-a acuzat de lipsa oricăror calităţi politice şi umane. La fel a făcut şi cu doar câteva zile înainte de primul tur pentru Preşedinţia ţării. Dar după ce a fost eliminat din primul tur, aproape peste noapte, CVT a suferit o schimbare cu 180 de grade. 4 noiembrie 2014: "După o serioasă reflectare şi meditaţie", liderul PRM şi-a dat seama că Ponta, pe care îl numea "cârpă" înaintea primului tur, reprezintă "răul cel mai mic" înspre care merită să-şi ghideze cei 349.416 votanţi naţionalişti. Revelaţia s-a produs chiar când - o coincidenţă bizară - social-democratul, prin reprezentanţii UNPR, i-a cerut susţinerea pentru turul doi.

Zona Dorobanţi ar putea fi mutilată de afacerile primarului general, cu acordul MAI şi SRI

Povestea proiectului imobiliar din zona Calea Dorobanţi 16-18, str. G-ral Ernest Broşteanu 4 şi 8 şi str. Mihail Eminescu nr. 27, a început în 2007, când firma israeliană SC Rubin Gold SRL a început să cumpere imobilele cu intenţia de a le demola şi a construi o clădire de 45 de metri înălţime, destinată unui cazinou, birouri şi apartamente de lux. Din 2008, oamenii au început să trimită petiţii Primăriei Capitalei, în care îşi expuneau revolta pentru acest proiect. Printre ei se află şi parohul Bisericii Precupeţii Noi de pe strada Ernest Broşteanu, biserică declarată monument istoric, amplasată la mai puţin de 100 de metri de turnul de sticlă. Localnicii de pe această stradă destul de îngustă s-au plâns în zadar de faptul că imobilul le va lua lumina şi va schimba radical caracterul rezidenţial al zonei. Cât despre avizele date de MAI şi SRI există o singură explicaţie. În Israel sunt interzise jocurile de noroc, aşa că investitorii deschid la Bucureşti astfel de afaceri. În apartamentele de lux construite de SC Rubin Gold SRL ar urma să fie cazate VIP-uri şi persoane cu mulţi bani din România şi Israel. De aceea camerele trebuie supravegheate, iar oamenii cazaţi să poată fi şantajaţi în diverse situaţii.

ŞEFUL SRI NU INTRĂ ÎN JOC. George Maior nu confirmă oferta lui Ponta

Şeful SRI, George Maior, nu confirmă interesul pentru funcţia de premier, la o zi după ce Victor Ponta a vehiculat numele acestuia, al lui Călin Popescu Tăriceanu şi al viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, ca fiind "în cărţi" pentru şefia următorului Guvern. Premierul a precizat că nu ar fi făcut anunţurile dacă nu ar fi discutat şi nu ar fi avut acceptul celor trei. "La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor", a declarat George Maior într-un comunicat al SRI.

ROMANIA LIBERA

Ce nu spune propaganda PSD despre guvernarea Tăriceanu

Deficit bugetar mare, număr-record de angajări la stat, creştere economică bazată pe bula imobiliară, taxa de poluare ilegală şi creditele cu buletinul sau în monede exotice, iată punctele "tari" ale perioadei 2004-2008. Deşi s-a vorbit foarte mult despre importanta creştere economică din timpul guvernării Tăriceanu, trebuie făcute anumite precizări. Nu numai România a avut creştere economică masivă în perioada respectivă, ci mai toată Europa (spre exemplu ţările baltice cu 9-10% din PIB sau Polonia cu 6-7% din PIB în perioada 2006-2007). Creşterea nu s-a văzut atât în producţia industrială, cât în sectorul imobiliar. Activele imobiliare cu valoare umflată au dus la o creştere artificială a PIB. Din creşterea economică de 6% în 2007 construcţiile au avut o contribuţie de 2,4%, iar industria de doar 1,2%.

Sunt drumurile expres o opţiune?

Drumurile expres îmbracă o varietate largă de caracteristici, ceea ce înseamnă că este dificilă găsirea unei definiţii unice pentru acestea. Geometria acestor drumuri (tipul intersecţiilor, existenţa separatoarelor de sens etc.) diferă nu numai în funcţie de ţară, ci chiar în interiorul uneia şi aceleiaşi ţări. O definiţie generală este cea conform căreia drumul expres oferă un standard de confort mediu, cuprins între cel al unui drum obişnuit şi cel al unei autostrăzi. Un grup de lucru al Comisiei Europene menţiona în 1994 principalele caracteristici pe care trebuie să le aibă un drum expres. Potrivit grupului, drumul expres nu are secţiuni urbane, nu poate fi accesat dinspre o proprietate privată, nu se permite oprirea pe acesta, vehiculele lente (biciclişti, pietoni) şi animalele nu au acces, banda de circulaţie are o lăţime de minimum 3,5 metri, are marcaje laterale şi centrale ale benzilor de circulaţie.

Tăriceanu şi Ponta vor apărea împreună pe bannerele electorale

Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că urmează să apară pe bannere electorale împreună cu Victor Ponta. "Utilitatea acestor bannere sau afişe este mai cu seamă în zonele în care am avut un scor electoral mai ridicat, acolo unde am un bazin electoral căruia doresc să îi transmit acest mesaj", a spus miercuri Tăriceanu la TVR. El a precizat că îl susţine pe Ponta, în turul al doilea al prezidenţialelor, necondiţionat, pentru că nu vrea ca "regimul Băsescu să se perpetueze".

ZIARUL FINANCIAR

Ministrul energiei: Susţinem reintegrarea companiilor energetice. Vrem companii mari

Integrarea companiilor din energie, după ce acestea au fost sparte în funcţie de activitate sau de sursa de producţie, model urmat de România la sfatul organismelor internaţionale, dar ignorat de pieţele energetice europene, este susţinută acum de autorităţile române. Mai mult, în contextul în care producţia industrială are o pondere de 30% în PIB, asigurarea unor preţuri mici la energie este esenţială pentru România. Problema este că din preţul plătit de consumatorul final, nici măcar jumătate nu este reprezentat de energia pură, restul fiind numai, tarife de distribuţie, transport sau taxe, iar în timp ce producători spun că nu mai rezistă pe fondul consumului mic şi al scăderii preţu­rilor, consumatorii la rândul lor acuză încărcarea facturilor cu multe taxe. Acestea au fost câteva dintre concluziile conferinţei "O nouă ordine: cum îşi joacă România cărţile în actualul context regional?", organizată de ZF.

Micii investitorii s-au emancipat: au înlocuit brokerii cu platformele online

Platformele online de tranzacţionare la bursă au devenit tot mai populare în rândul micilor investitori, pentru că sunt mai ieftine şi mai rapide decât brokerii. Estimările sunt că în viitor 75% din tranzacţii se vor face online, iar brokerii vor fi preferaţi de investitorii "tradiţionalişti" care au nevoie de sfaturi şi asistenţă. Majoritatea firmelor de brokeraj active pe bursa de la Bucureşti oferă clienţilor platforme de tranzacţionare online. Niciun investitor nu poate face tranzacţii direct pe bursă, iar pentru a cumpăra sau vinde acţiuni aceştia au nevoie de intermediari. Investitorii apelează astfel la serviciile unui broker, care efectuează tranzacţiile, oferă consultanţă şi administrează banii clientului. Investitorii pot alege să tranzacţioneze singuri, fără ajutorul brokerului, prin inter­mediul platformelor online puse la dispoziţie de casele de brokeraj. Un avantaj al platformelor online este accesul în timp real la cumpărarea şi vânzarea de acţiuni listate şi rapiditatea cu care pot fi introduse în piaţă.

Pensiile private cu miză pe bursa locală au luat crema randamentelor

Fondurile de pensii private obligatorii cu investiţii mai mari în acţiuni româneşti decât în cele străine au marcat cele mai ridicate randamente în primele nouă luni ale anului, de până la 8,2%, graţie unei evoluţii a bursei de la Bucureşti peste cea pieţelor externe. După primele nouă luni din an, câştigurile obţinute de pensiile obligatorii se situează între un maxim de 8,2% atins de fondul Alico şi un plus de 4,85% atins de fondul AZT Viitorul Tău. Fondul Alico avea plasate în acţiuni româneşti aproape 19% din active. Fondul de pensii AZT Viitorul Tău avea plasamente mai mari în depozite bancare decât în acţiuni la finalul lunii iunie. Un număr de 6,2 milioane de români aveau deschis un cont la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii. Activele totale ale fondurilor au ajuns la 17,7 mld. lei (4 mld.euro) la finalul lunii septembrie, în creştere cu 27% de la începutul anului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb