REVISTA PRESEI - 06.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Răfuiala lui Vadim cu "fratele" Păunescu

Corneliu Vadim Tudor şi Adrian Păunescu n-au fost mereu "fraţi siamezi". În 1999, PRM-istul l-a făcut albie de porci pe poetul de la Bârca. S-au luat de la Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu. "Adrian Păunescu e slugă la W: Vîntu şi Voiculescu!". Aşa scria în vara anului 1999 Corneliu Vadim Tudor în săptămânalul "România Mare". Cu toate că popularitatea lui a scăzut mult în ultimul deceniu, Corneliu Vadim Tudor încă visează să fie preşedinte al României. PRM-istul, care abia ce a împlinit 61 de ani, crede că ar fi principalul favorit la scaunul de la Cotroceni dacă alegerile ar avea loc mâine. Estimează că ar primi 27% din sufragii, urmat la mare distanţă de Victor Ponta, cu 23%.

200.000 de euro pe an pentru un medic român

Aproximativ 2.400 de medici şi farmacişti au vizitat Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Bucureşti, care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Rin Grand Hotel. Cadrele medicale au venit la eveniment în speranţa că vor găsi un loc de muncă în Europa. Pentru rezidenţi şi asistenţi medicali, salariile încep de la 2.000 de euro lunar.Pentru medicii cu experienţă, cele mai mici salarii oferite în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale sunt cuprinse între 80.000 şi 120.0000 de euro anual, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia, iar cele mai mari în Irlanda şi Marea Britanie, ajungând până la 150.000 - 200.000 de euro pe an. Pentru un astfel de salariu, criteriile sunt în primul rând experienţa, vechimea, dar şi specializarea. Cele mai căutate specializări sunt anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală.

67.000 de lire lunar pentru a lucra în Anglia

Datorită performanţelor medicale, prof. dr. Gheorge Burnei este medicul care a intrat în istorie după ce a primit cea mai impresionantă sumă de bani pentru a lucra într-o clinică din străinătate, cu un salariu lunar de 67.000 de lire. Cu toate că oferta englezilor a fost tentantă, Burnei a decis să rămână în România şi să-i trateze pe micuţii pacienţi de care, spune el, se simte legat sufleteşte.

Răsplata lui Fenechiu: o felie de tort imobiliar

După ce a făcut lobby pentru controversatul proiect Palas, deputatul a primit o bucată din el. A cumpărat un teren, la aproape jumătate din preţ, de la dezvoltatorul care i-a făcut cadou şi un hotel. Clădirea pe care o construieşte acum politicianul făcea parte din ansamblul ridicat în baza asocierii între Primărie şi firma lui Iulian Dascălu. Deputatul Relu Fenechiu, care a militat ani de-a rândul pentru ansamblul imobiliar Palas, ce urmează să fie ridicat pe 12 hectare concesionate de Primăria Iaşi în centrul oraşului, îşi îngroaşă veniturile cu ajutorul lui Iulian Dascălu, dezvoltatorul proiectului. O firmă înfiinţată anul trecut de Fenechiu a cumpărat 2.348,37 metri pătraţi de la una dintre societăţile deţinute de miliardarul ieşean.

Problema agricolă sau politica agricolă?

Optică. Agricultura nu trebuie să fie neapărat o "problemă" pentru România. Ea poate fi o soluţie pentru dezvoltare socio-economică. Comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a propus deja o reformă a Politicii Agricole Comune pe plan european. Politica agricolă din ţară nu îi dă încă şansa să pledeze mai mult pentru agricultorii români.

Giganţii energetici, gata abia la anul

Cele două noi companii energetice nu mai pot fi înfiinţate în această lună, aşa cum şi-a planificat Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea şi mai multe sindicate au blocat în instanţă crearea celor doi giganţi, iar termenele sunt abia anul viitor. Actualul guvern încearcă de peste un an şi jumătate să reorganizeze sectorul energetic de stat în două noi companii, care să cuprindă un mix de producţie şi de resurse energetice, adică atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, reactoare nucleare şi mine de cărbune.

CAPITAL

Cum a trucat Guvernul calculele la salariul minim

Guvernul a majorat salariul minim la 670 lei profitând de un angajament faţă de FMI care impune indexarea acestuia cu inflaţia, însă omite să precizeze din ce an. Executivul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va majora salariul minim doar cu rata inflaţiei. Cu toate acestea, recent, autorităţile au anunţat că valoarea acestuia va creşte cu 70 lei, la 670 lei, în 2011, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei este estimată de Comisia Naţională de Prognoză la 6,2% pentru 2010, iar prognoza BNR pentru finele anului este de 8,2%. Prin urmare, salariul minim nu ar fi trebuit să depăşească 640 - 650 de lei. Cum a ajuns, însă, Guvernul la 670 lei? Printr-o interpretare forţată a prevederilor acordului cu FMI, după cum admit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Avantaje vs dezavantaje

Majoritară este, însă, părerea că o creştere a salariului minim nejustificată de productivitate influenţează negativ piaţa muncii. Atâta timp cât angajatorii vor fi forţaţi, prin decizie guvernamentală, să dea salarii mai mari, fără ca diferenţa să se regăsească într-o producţie pe măsură, există riscuri serioase ca o parte dintre angajaţi să-şi piardă locurile de muncă, iar pentru cei care vor să se angajeze să se îngusteze plaja de posibilităţi. Cele mai afectate vor fi persoanele cu salariile cele mai mici, adică exact cele pe care Guvernul crede că le ajută printr-un salariu minim crescut, şi cele cu o calificare redusă sau fără experienţă, care, de regulă, găsesc mai greu de lucru.

Cum toacă statul 100 de milioane pe avocaţi

Începând cu 2008, administraţia publică a cheltuit sume uriaşe pentru contracte de asistenţă juridică, în ciuda armatei de absolvenţi de drept din ograda proprie. Deşi au în schemele de personal aproape 16.000 de consilieri juridici, care au costat în perioada 2008 - 2010 peste jumătate de miliard de lei, instituţiile publice semnează contracte fabuloase pentru servicii de avocatură. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi (CC), după verificarea a circa 2.500 de ministere, agenţii, direcţii sau primării, s-a descoperit că statul a plătit aproape 100 de miloane de euro în nici trei ani unor case de avocatură.

CURENTUL

România mai are un an pentru a recupera datoria de 19 miliarde de euro a Germaniei. Schengen vs. creanţă?

Nu mai este niciun secret că atunci când este vorba de cheltuit sau împrumutat bani publici, statul român se înscrie cu succes în cursa plăţilor interminabile. Dar ce se întâmplă atunci când România are de primit bani? Şi nu oricât, fiind vorba de o datorie a Germaniei care datează înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în cuantum de circa 19 miliarde de euro, creanţă ce ar putea echivala cu împrumuturile făcute recent de ţara noastră la Comisia Europeană (CE) şi la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Subiectul nu este unul chiar nou, fiind adus în faţa opiniei publice în 2010 de către cercetătorul româno-eleveţian Radu Golban, doctor în economie, care în urma cercetărilor sale ştiinţifice a descoperit o creanţă calculată astăzi în jurul sumei de 18,8 miliarde de euro.

Realitatea lui SOV îi face temenele lui Boc, via Tatulici

Încolţit din toate părţile şi conştient că nu poate face mai nimic pentru dărâmarea guvernului Boc, după ce de aproape un an de zile se încearcă manipulări ale opiniei publice prin nesfârşite greve şi moţiuni de cenzură în Parlament, Sorin Ovidiu Vîntu a gândit o schimbare de strategie. Dacă până acum acţiona numai "prin batistă" când venea vorba de atacarea puterii, SOV s-a reorientat şi îi arată ramura de măslin premierului Emil Boc. La finele săptămânii trecute, iRealitatea lui Vîntu a trimis emisarul numărul unu al postului, pe Mihai Tatulici, chiar în fieful PDL, la Cluj, pentru a organiza gala "Zece pentru România" Transilvania, un fel de pseudoconcurs unde mai-marii Realităţii dau peşcheşuri morale sub formă de premii unor persoane publice din România. Culmea, trofeul de excelenţă pentru întreaga carieră a fost primit anul acesta de Emil Boc, acel premier declarat incompetent zilnic de către vuvuzelele Realităţii.

Felix recunoaşte diversiunile anti-Băsescu puse la cale cu Geoană şi Tăriceanu

Discuţiile dintre "jupânul" Dan Voiculescu şi ministrul-argat Codruţ Şereş scot la iveală noi elemente din culisele scandalului Alro, aşa cum reiese din stenogramele aflate în dosarul 6594/2/2010, de pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Felix recunoaşte pentru prima oară că diversiunea lansată de el, cu implicarea "preşedintelui" în afacerea Alro, a fost benefică pentru partid. A adus puncte. "Ziua de astăzi, în sfârşit a fost o zi bună pentru Partidul Conservator la capitolul puncte" - contabilizează Şereş, iar Voiculescu îl aprobă afirmând că vor mai fi astfel de diversiuni, pentru că tocmai s-a întâlnit cu Tăriceanu şi Geoană. Discuţia despre toate acestea a fost purtată pe 18 ianuarie 2007, după ce Felix tocmai primise o bilă albă de la Turcescu. Diversiunea Alro fusese lansată ca reacţie la bileţelul galben prin care Tăriceanu cerea intervenţia preşedintelui Băsescu pe lângă procurori, în favoarea lui Dinu Patriciu, dar şi în plin scandal al "băieţilor deştepţi" din afacerile cu energie.

CURIERUL NAŢIONAL

Coplata, dovada eşecului sistemului public?

Introducerea mecanismului de coplată poate fi considerată o confirmare a falimentului sistemului sanitar, în condiţiile în care din cauza subfinanţării aceasta nu mai poate asigura serviciile medicale. "Instituirea sistemului de coplată nu face decât să ateste falimentul furnizării de către stat a serviciilor de sănătate", a declarat, pentru Curierul Naţional, Bogdan Glăvan, profesor de economie şi membru al American Economic Association. Acesta ne-a explicat că sistemul actual este deja "privatizat", doar că e vorba de o "privatizare" în detrimentul cetăţeanului şi în favoarea celui care furnizează serviciile medicale, a celui care se face stăpân temporar pe proprietatea publică (medici, directori, birocraţia guvernamentală).

Curtea de Apel Braşov a blocat aterizarea activelor IAR la Eurocopter

Instanţa a dat dreptate micilor acţionari care s-au opus transferului pe motiv că interesele lor ar fi fost prejudiciate. Curtea de Apel Braşov a blocat transferul activelor IAR Ghimbav la Eurocopter. Judecătorii de la instanţa braşoveană au admis recursul intentat de micii acţionari ai societăţii din Ghimbav cu privire la respingerea cererii de ordonanţă preşedinţială şi au dispus "suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor IAR SA Ghimbav având nr.5/16.06.2010, publicată în Monitorul Oficial nr.2953/ 06.07.2010 (Anexa 4) până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare înregistrată pe rolul Tribunalului Braşov - Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ sub nr.7684/62/2010". Este vorba exact despre hotărârea prin care se aproba transferul celor mai importante active ale societăţii braşovene către Eurocopter România, parte a concernului Eurocopter.

Cât va ţine joaca de-a refinanţarea?

Băncile au început să includă în portofoliile lor, alături de creditele clasice, împrumuturi destinate refinanţării creditelor vechi. Cu ajutorul acestora, clienţii beneficiază de mai multe avantaje: suplimentarea valorii creditului vechi, reunirea mai multor credite într-unul singur, mai avantajos, scăderea ratei lunare, alegând o dobândă mai mică, o perioadă de rambursare mai mare sau o altă monedă. Astfel, tot mai multe bănci au declarat că numărul clienţilor care au cerut o refinanţare a crescut semnificativ în ultimele luni, iar pentru a atrage cât mai mulţi clienţi acestea au eliminat chiar şi comisioanele sau au redus dobânzile. Refinanţarea presupune obţinerea unui nou credit, de la aceeaşi bancă sau de la alta, cu care se rambursează integral vechiul împrumut. În acest fel, beneficiarul se alege cu un credit nou, mai avantajos: cu o valoare mai mare sau cu o rată mai mică.

Ce taxe vor mai fi în vigoare de la 1 ianuarie 2011

Numai anul acesta Codul Fiscal s-a modificat de peste 3 ori, dând mari bătăi de cap contabililor, întreprinzătorilor, dar şi contribuabililor care, totuşi s-au resemnat şi mulţi au început să se obişnuiască cu ordonanţele de urgenţă date de guvernanţi peste noapte. Pentru a exemplifica mai mult situaţia, expertul fiscal Justiţian Cucu, consultant de specialitate al Rentop & Straton a rezumat modificările legislaţiei fiscale din acest an şi trasează un posibil traseu a ceea ce va urma, potrivit site-ului fiscalitatea.ro. Elementele raţionamentului acestuia au la bază ceea ce au prevăzut în buget şi guvernanţii, adică: creşterea veniturilor din amenzi; diminuarea veniturilor din impozitul pe profit; tot la capitolul creşteri intră şi majorarea încasărilor din TVA. Astfel, potrivit expertului fiscal, plecând de la proiecţiile bugetare 2011 se aşteaptă să fie un an liniştit fără mari modificări în legislaţia fiscală.

EVENIMENTUL ZILEI

Românul care le-a suflat în ureche celor doi Kim

Pentru că a coborât în 1954 pe un peron din Phenian, Isidor Urian (fost diplomat în capitala Coreei de Nord) poate să povestească astăzi cum a preluat Kim Jong-il ştafeta celei mai dure dictaturi staliniste de pe glob, desăvârşind "opera" tatălui său - Kim Ir Sen. Bărbatul de 76 de ani arată cu degetul spre o pânză pe care sunt aşezate, pe verticală, şapte ideograme. Apăsată şi de nepătruns, caligrafia vine de departe, din peninsula care a ridicat recent pulsul omenirii, obligând-o să se gândească la război şi la moarte. E o dedicaţie, ne lămureşte gazda: "Primul semn înseamnă < odată >, al doilea < harnic >, al treilea < cer >, al patrulea < dedesubt >, al cincilea e negaţie, al şaselea < dificil >, iar ultimul < treabă >. Cum se citeşte? Mot a mot, < odată ce munceşti sub cer, nu există o treabă dificilă >. Pe româneşte, < dacă pui osul, totul e posibil >".

O poantă. Două lumi complet diferite

Îşi aminteşte fostul diplomat: "La noi, inclusiv Ceauşescu spunea bancuri împotriva regimului. De exemplu, la o masă cu fratele mai mic al lui Kim Ir Sen, care era membru al Biroului Politic din Coreea şi venise la tratament în România, au început să se spună bancuri. Şi Gogu Rădulescu, la îndemnul lui Ceauşescu, a început să zică poanta despre construirea socialismului în Elveţia: < O delegaţie de partid a mers în Elveţia să studieze dacă este posibilă construirea socialismului acolo. La întoarcere, au făcut un raport din care nu se prea înţelegea nimic, aşa că i-au chemat la partid să spună dacă este sau nu posibilă constuirea socialismului în Elveţia. La care ei au zis: < Este posibilă, dar ar fi păcat >. După ce i-am tradus, coreeanul a replicat: < De ce-ar fi păcat? >".

Felix îşi mută antenele la PNL

Alianţa PSD-PC nu se rupe, dar moare încet. Conservatorii lucrează de pe acum la "lipirea" de PNL din 2012. Din Alianţa PSD-PC nu a mai rămas decât colaborarea parlamentară şi funcţia de vicepre şedinte al Senatului, deţinută de Dan Voiculescu. Cele două formaţiuni politice nu mai au un viitor împreună. Oficial, protocolul dintre PSD şi PC rămâne valabil. Neoficial, conservatorii lucrează, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, la ruptura de PSD şi la "lipirea" de PNL. "PC va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2012", a declarat, pentru EVZ, Bogdan Ciucă, vicepreşedinte al conservatorilor. Acesta este semnalul că protocolul alianţei PSD-PC nu va fi reînnoit după expirare.

"Numărul mare de maşini parcate răpeşte din valoarea Bucureştiului"

Un edil bun, ataşat de urbe, dar şi curaj politic. Acestea ar fi câteva dintre condiţiile care ar putea garanta moştenirea istorică a Bucureştiului, în opinia arhitectului britanic Peter Bishop. Aflat pentru a patra oară în România, arhitectul britanic Peter Bishop, director de design, dezvoltare şi mediu în Londra, vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre dezvoltarea sustenabilă a Bucureştiului, despre organizarea, în 2012, a Jocurilor Olimpice în cea mai săracă zonă a capitalei britanice, dar şi despre schimbarea stilului de viaţă al oamenilor odată cu evoluţia dinamică a urbanismului şi construcţiilor.

Cum ar trebui să arate harta autostrăzilor peste zece ani

În 2020 ar trebui să putem circula pe cel puţin 1.000 de kilometri de autostradă, dacă vor fi finalizate proiectele anunţate ieri de ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu. Peste zece ani, românii vor putea circula pe 1.000 de kilometri de autostradă. Cel puţin asta rezultă din hărţile prezentate ieri de ministrul transporturilor, Anca Boagiu, privind proiectele prioritare ale instituţiei. În prezent, România dispune de o reţea de autostrăzi cu o lungime totală de 313,5 km. Dacă ne amintim că în 2000 românii se puteau mândri numai cu autostrada de la Bucureşti la Piteşti, putem spune că planurile noului ministru nu sunt greu de îndeplinit. Însă depinde foarte mult de cum se schimbă în perioada următoare strategia în domeniul Transporturilor şi dacă aceste proiecte vor rămâne prioritare şi pe viitor.

Anca Boagiu: Avem proiecte de peste 5 miliarde de euro

Valoarea totală a proiectelor lansate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în 2010 - 2011 se ridică la 5,57 miliarde de euro, a anunţat, duminică, ministrul de resort, Anca Boagiu. Proiectele care urmează de luni să fie afişate cu finanţare europeană, din programul sectorial sunt cele de pe coridorul IV: Nădlac - Arad; Timişoara - Lugoj; Lugoj - Deva; Deva - Orăştie; Orăştie - Sibiu. Proiectele de construcţie de autostrăzi au o valoare de 2,5 miliarde de euro, în lungime totală de 288,8 kilometri. "Rata de absorbţie când am venit în minister era de sub 1,7%". Avem deja proiecte de 5,57 miliarde de euro, pe toate sectoarele: rutier, ferioviar, naval şi aerian. Variantele ocolitoare - 539 mil. euro, în lungime de 138,7 km. La CFR, în ceea ce priveşte coridorul IV, valoare este de 1,88 miliarde euro. Pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare va continua şi programul de modernizare al gărilor.

FINANCIARUL

Legea bugetului de stat pe 2011 va fi adoptată, cel mai probabil, abia anul viitor

Cabinetul Boc va trimite proiectul la Parlament cu o întârziere de două luni. Documentul nu poate fi aprobat fără Legea salarizării unitare. În această săptămână, Cabinetul Boc intenţionează să trimită la Parlament proiectul bugetului de stat pe 2011. Şedinţa în acest sens ar putea avea loc astăzi, spun surse guvernamentale, însă nu este exclus să fie amânată din cauza CES, care nu şi-a dat avizul pe proiect. Chiar dacă documentul va fi trimis astăzi Legislativului, este aproape imposibil să fie adoptat până la sfârşitul anului. Fapt recunoscut chiar şi de reprezentanţii Puterii.

Şefa de la ANRMAP vrea să gestioneze singură "piaţa" achiziţiilor publice

Avocata PDL-istă, al cărei soţ oferă consulţantă pe achiziţii publice în cadrul firmei Stoica&Asociaţii, va monitoriza totul - de la verificarea caietelor de sarcini până la soluţionarea contestaţiilor. Controlul pieţei achiziţiilor publice - o miză anuală de 10 miliarde de euro - se află la doi paşi de a fi subordonat complet Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a cărei şefă, Cristina Trăilă, depune de câteva luni eforturi pentru a-şi subordona pe de o parte Unitatea de Control şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP), aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, iar pe de altă parte Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), o instanţă juridic-administrativă independentă, la care se adaugă intenţia preluării SEAP, operat acum de Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor (MCTI).

Investiţiile s-au redus cu 14,2% în trim. III

În primele nouă luni au fost finalizate 32.132 de locuinţe, în scădere cu 6.038 de unităţi faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. În perioada analizată s-a diminuat numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 4.997 de locuinţe, iar cel al locuinţelor realizate din fonduri publice s-a redus cu 1.041 de unităţi. Vânzările de produse alimentare s-au diminuat cu 3,5% într-o lună. Scăderea numărului de construcţii noi include şi diminuarea numărului de unităţi de retail construite, de birouri sau hale industriale. În aceste condiţii, nu este surprinzător că a scăzut şi cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul.

În 2011, băncile au făcut majorări de capital de peste jumătate de miliard de euro

Băncile româneşti şi-au majorat capitalul, în primele 11 luni ale anului, cu 572 mil. euro, pentru a depăşi mai uşor şocurile, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României. "Cred că băncile sunt foarte importante într-o situaţie în care o economie trebuie să-şi revină, iar acestea trebuie să îşi refacă capitalul. Băncile îşi refac bilanţurile şi se asigură că respectă cerinţele băncii centrale, ceea ce este un lucru pozitiv, deoarece va ajuta economia să iasă din recesiune mai repede", a precizat Cinteză, într-un interviu pentru Bloomberg. Instituţiile de credit locale, precum BCR şi BRD, au o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi BNR pentru a nu retrage fonduri din ţară şi pentru a păstra o rată a adecvării capitalului de 10%. De asemenea, băncile-mamă au adus în România şi fonduri suplimentare de 75 mil. euro pentru creditare, a mai spus Nicolae Cinteză.

GÂNDUL

Leonard Doroftei, zis şi Moşu: "Eu mă bucuram de Moş Nicolae de un trening, băiatul meu aşteaptă un iPhone". Ghetuţele noastre şi ale copiilor noştri

Pe vremea copilăriei Nadiei Comăneci, a lui Toni Grecu ori a lui Leonard Doroftei, puterea lui Moş Nicolae era atât de mare, încât scotea din golul rafturilor de aprozar câte o portocală sau câte o sticlă de Pepsi şi transforma nimicul din magazine în treninguri cu dungi. Pentru copiii celor trei, Moşul, sprijinit azi de puternicele reţele de retail, nu mai trebuie să dea dovadă de atâta forţă. Dar e la fel de magic.

Cristian Tudor Popescu: Discursul lui Antonescu - din ce în ce mai politicianist, superficial, subţire

Jurnalistul C.T.Popescu, a susţinut, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv, că discursul liderului PNL, Crin Antonescu, a devenit din ce în ce mai politicianist, superficial şi subţire, el apreciind că liberalul concurează, astfel, tipul de discurs gălăgios, spectaculos. C.T.Popescu a opinat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, deţine abilităţi oratorice remarcabile, fiind, în acest moment, cel mai bun orator politic din România, dar că încearcă să câştige cu aceste abilităţi şi nu să devină mai profund în discursul şi în acţiunea politică. Cu toate acestea, editorialistul "Gândul" a apreciat că Antonescu are, în continuare, prima şansă la alegerile prezidenţiale din 2014, el susţinând chiar că liberalul "poate" câştiga competiţia pentru prima funcţie în stat în 2014.

Fotografia luxului: pe cine găseşti în boutique hotelurile din România. Cum arată locul cu cea mai mare densitate de vedete

Norocul îi ajută pe cei îndrăzneţi. Fideli acestei idei, o mână de investitori pariază pe construcţia de hoteluri luxoase, de mici dimensiuni, situate în zone deosebite ale Capitalei. Numite boutique hoteluri, astfel de unităţi hoteliere, care au o arhitectură deosebită şi oferă servicii personalizate, sunt prezente în toate marile metropole ale lumii. Bucureştiul cunoaşte abia acum o veritabilă febră a unor asemenea dezvoltări. Cel mai nou jucător care a intrat pe această nişă a industriei ospitalităţii este hotelul Epoque. Situată în imediata vecinătate a parcului Cişmigiu, clădirea care adăposteşte 45 de camere a fost inaugurată luna trecută. Este o investiţie de opt milioane de euro a unei dintre companiile controlate de omul de afaceri Dan Claudiu Pârău.

Centura Alexandriei, o şosea de aur. Un metru pătrat expropriat costă statul 40 de euro

Afacerea exproprierilor de terenuri în vederea construirii de şosele se dovedeşte a fi, chiar şi în vreme de criză, extrem de profitabilă. Statul român va plăti despăgubiri consistente deţinătorilor de terenuri. Valoarea despăgubirilor depăşeşte de 4-15 ori valoarea de piaţă a terenurilor. Conform unor hotărâri de Guvern promovate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), la iniţiativa Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), se vor plăti despăgubiri totale de 119 milioane de lei pentru exproprieri necesare construcţiei şoselelor de centură din Alexandria şi Săcuieni, precum şi pentru modernizarea DN 1H Zalău-Aleşd, pe o distanţă de 70 de kilometri.

JURNALUL NAŢIONAL

Romi, ţigani sau BMW-uri?

Nicolae Guţă: "Sunt de viţă, sunt de neam, sunt ţigan european". Aterizaţi la Roma sau Paris ca romi au decolat spre România ca ţigani. Confuzia post-revoluţionară a fost utilă, numai că fraierii cu turnuleţe şi-au bătut joc de ea. Vreo doi ani în urmă, un ţigan cam la 50 de ani, plecat prin "90 din ţară, zicea la o emisiune tv că ţiganii deştepţi chiar au devenit europeni, şi-i doare-n-BMW-uri că le spui ţigani sau romi. Omul povestea aşa: la revoluţie ne-am dat discriminaţi în ţară, aşa că în Germania ne-au primit cu braţele deschise. Prea deschise, fiindcă în timpul ăsta, îi căutam prin buzunare. Le-am umblat şi prin case. Nemţălăii erau uluiţi de ce li se întâmplă. N-aveau ce să ne facă, aveau nişte legi blegi de te umfla râsul. A durat vreo doi ani până şi-au dat seama şi au înăsprit legile.

Udrea, cloşca de aur pentru angajaţii săi

Mihaela Dincă, secretarul general adjunct, este şi cea care a refuzat să participe la Comisia Orban.

Mihaela Dincă, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, este unul dintre bugetarii de lux ai sistemului de casă promovat de PDL. Potrivit declaraţiei de avere, aceasta câştigă 56.882 de lei din funcţia de secretar general adjunct şi alţi 5.470 de lei din Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT). Gurile rele din minister vorbesc însă despre încasări de 300 milioane de lei pe lună pentru doamna Dincă. Potrivit bugetului alocat pentru anul 2009, un secretar general adjunct este încadrat cu un salariu de bază de aproape 4.000 de lei. Dincă este însă şi membru al Consiliului de Administraţie al ANL şi, până nu demult, încasa 120 milioane de lei pe lună din CA al Eximbank, mai spun surse neavizate.

ROMÂNIA LIBERĂ

Bucureşti. Câţiva şoferi de taxi au ales o cale originală de a combate mitocănia din trafic şi din viaţa de zi cu zi. Iisus a intrat în taxi

Nu înjură, nu mai ţin bâta de baseball în portbagaj, creează în maşini o "ambianţă creştină" şi deschid "discuţii pe teme spirituale". Aceştia sunt cei 20 de autointitulaţi "taximetrişti creştini", care fac totul pentru a-şi duce clienţii nu doar la destinaţie, ci şi spre mântuire. O foaie laminată de pe bordul maşinii reflectă în geam cuvintele unui verset: "Căutaţi pe Domnul câtă vreme se poate găsi, chemaţi-L, câtă vreme este aproape". Din boxe răsună un psalm difuzat de postul de radio Vocea Evangheliei, iar buzunarele uşilor taxiului sunt burduşite cu volume religioase. "Am şi torpedoul plin. Sunt cărţi doctrinare creştine", îmi explică şoferul. "Le citesc în timp ce aştept clienţii." În lateral, pe bord, o carte de vizită: "Ion Apetrei, Grupul Taximetriştilor Creştini (GTC). Oferim siguranţă, profesionalism, încredere, ambianţă creştină, discuţii pe teme spirituale."

Fostele restaurante comuniste, preluate de interpuşii controversatului Dinel Staicu

SIF Oltenia, condus de Dinel Staicu, a pierdut o societate cu un portofoliu imobiliar impresionant în favoarea unui grup de firme controlate din umbră chiar de Staicu. Folosindu-se de funcţia de preşedinte al SIF Oltenia, controversatul om de afaceri Dinel Staicu a reuşit să obţină controlul asupra unei societăţi la care instituţia pe care o conduce, şi ale cărei interese este obligat să le reprezinte deţinea 90% din acţiuni. Este vorba de Corealis SA Dolj, firmă care are în proprietate un număr semnificativ de spaţii comerciale, dar şi câteva dintre restaurantele cunoscute din Craiova: Palace, Doljana, Dacia sau Debarcader, acesta din urmă situat chiar în Parcul Romanescu. Corealis este desprinsă dintr-o fostă unitate de stat care administra principalele spaţii comerciale şi restaurante frecventate de foştii membri ai aparatului de partid.

Liderii de la Beijing s-au supărat pe Google după ce şi-au căutat propriul nume. China şi războiul informatic

Seria bine strunita a dezvăluirilor WikiLeaks de documente ale Departamentului de Stat al SUA a ajuns la unul dintre cele mai aşteptate momente: China. Din telegramele diplomaţilor americani de la Beijing reiese o Chină obsedată să controleze internetul şi să-l folosească împotriva Americii. În acelaşi timp în care autorităţile comuniste de la Beijing făceau, anul trecut, presiuni asupra motorului de căutare Google să cenzureze anumite site-uri, ambasada americană a trimis la Washington o telegramă secretă în care indica unul dintre motivele pentru care liderii chinezi deveniseră atât de obsedaţi de internet: îşi căutaseră propriul nume pe Google şi nu le-a plăcut ce au găsit.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Angajaţii serviciilor depăşesc în secret criza

Cheltuielile de personal ale SRI, SIE, SPP, STS şi cele ale MAI cresc cu peste 10%. Singurele instituţii care vor beneficia în 2011 de creşteri ale fondurilor de salarii de peste 10%, cu excepţia Ministerului Finanţelor Publice, unde stimulentele au fost în sfârşit bugetate, sunt cele de forţă: serviciile secrete şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. În rest, cu excepţia Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cheltuielile cu personalul din instituţiile statului sunt în scădere faţă de cele din 2010, pentru a se încadra în anvelopa de 39 de miliarde de lei impusă de FMI.

E oficial: Fondul Proprietatea se listează pe 25 ianuarie

Franklin Templeton, compania care va gestiona activele Fondului Proprietatea, a publicat săptămâna trecută un ca-lendar oficial pe baza căruia se va realiza mult aşteptata listare a Fondului pe Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, Templeton estimează că în mai puţin de două luni, până pe 25 ianuarie, titlurile FP vor intra la tranzacţionare pe piaţa reglementată, punând capăt astfel transferurilor pe piaţa gri, atât de controversate în ultimii ani. Până vineri, 3 decembrie, Templeton ar fi trebuit să transmită la CNVM pros-pectul de listare, un răspuns din partea Comisiei fiind aşteptat până la 22 decembrie. Imediat, pe 23 decembrie, documentaţia va fi transmisă pentru aprobare şi Bursei de Valori, astfel că până la finele anului ar putea fi rezolvate problemele juridice şi de procedură.

Câţi bani au luat de la Fed băncile prezente în România?

Sucursalele din SUA ale SocGen, UniCredit, Erste şi Intesa San Paolo au primit credite de urgenţă de la Federal Reserve de peste 200 de miliarde de dolari. Politicienii americani acuză faptul că banca centrală a Statelor Unite a ajuns creditorul de ultimă instanţă al planetei, după ce un raport recent al Federal Reserve, publicat după presiuni intense din partea Congresului, arată că instituţia a acordat, de la debutul actualei crize financiare. împrumuturi masive marilor bănci europene, la dobânzi simbolice. Un parlamentar republican a propus chiar restricţionarea împrumuturilor de tip stand-by acordate de FMI statelor din Europa. Federal Reserve (Fed), sistemul de bănci centrale al Statelor Unite ale Americii, a publicat în detaliu, la mijlocul săptămânii trecute, sumele pe care le-a acordat, de la debutul crizei şi până în prezent, sub formă de împrumuturi de urgenţă, instituţiilor financiare, precum şi numele beneficiarilor.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolae Dănilă, cel mai bogat bancher român, a ajuns la 21 mil. euro active lichide. Cum se apără de risc: are conturi la 15 bănci

Bancherul Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al BNR, şi-a sporit averea lichidă cu aproape două milioane de euro în perioada iunie - octombrie, activele sale financiare ajungând la circa 20,8 mil. euro, potrivit declaraţiei de avere din 26 octombrie. El îşi ţine cea mai mare parte a banilor în depozite bancare, valoarea acestora însumând echivalentul a circa 11,5 mil. euro, inclusiv plasamente în fonduri de investiţii. Din iunie şi până la sfârşitul lui octombrie Dănilă a mărit numărul băncilor la care are conturi, ajungând la nu mai puţin de 15, faţă de 7 potrivit declaraţiei din iunie. Bancherul are peste 6 mil. euro în depozite denominate în moneda unică, plus economii în moneda naţională de 23,2 mil. lei (circa 5,4 mil. euro) şi 50.107 dolari americani.

Guvernul nu ştie cât a economisit cu recalcularea pensiilor

Guvernul a alocat în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) pentru 2011, pentru plata pensiilor militarilor, poliţiştilor şi ale foştilor angajaţi ai serviciilor secrete, 3,2 mld. lei (800 mil. euro), dar nu ştie ce economie a făcut sau dacă a făcut cu recalcularea acestor "pensii speciale" care, până nu de mult, erau secrete. Pentru prima dată însă Guvernul anunţă numărul pensiilor speciale (militari, poliţişti, servicii secrete) - 156.000. Ministrul muncii Ioan Botiş afirmă că nu i-a fost adus la cunoştinţă cuantumul pensiilor plătite, până în prezent, acestor categorii de pensionari, drept urmare nu poate să estimeze dacă s-au făcut sau nu economii în urma recalculării pensiilor.

BCR a pierdut credite de 120 mil. euro ale clienţilor care s-au refinanţat la alte bănci

BCR, cea mai mare bancă locală, a înregistrat refinanţări de credite ipotecare de 120 mil. euro, reprezentând 8% din portofoliu, după eliminarea comisionului de rambursare anticipată, instituită prin Ordonanţa 50/2010. "Industria bancară a fost restructurată şi cred că există părţi unde trebuie să continue. În acest moment avem această faimoasă Ordonanţă 50 şi cred că unele părţi ale acesteia sunt foarte bune, cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare anticipată. Unele părţi din ordonanţă sunt bine-venite, dar altele nu", a spus Dominic Bruynseels, şeful BCR, într-o conferinţă organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea băncii. În prezent, portofoliul de împrumuturi ipotecare este de 1,5 miliarde de euro, reprezentând o treime din creditele de retail acordate de bancă.

Dâmboviţa capătă conturul unei destinaţii de birouri şi între Unirea şi Timpuri Noi, ca în Budapesta sau Praga

După modelul altor capitale din regiune, şi pe malul Dâmboviţei s-au înmulţit în ultimii ani proiectele de birouri. Malurile Dâmboviţei au devenit în ultimii ani o destinaţie tot mai atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari, care au ridicat, din loc în loc, câte un nou proiect de birouri în care au atras companii precum UniCredit sau Vimetco. Dacă iniţial s-a construit la podul Eroilor, unde a fost ridicat proiectul Opera Center, în ultimii ani au devenit atractive şi zona din apropierea podului Grozăveşti, unde a fost ridicată prima etapă a proiectului Sema Parc şi imobilul Riverside Tower în care s-a mutat Primăria Capitalei, dar şi porţiunea dintre pasajul Mărăşeşti şi Timpuri Noi, unde au fost ridicate cinci clădiri în ultimii ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb