REVISTA PRESEI 06.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 decembrie 2011

ADEVARUL

ArcelorMittal închide, începând de azi, Furnalul numărul 3 de la combinatul de la Galaţi

Evenimentul are loc fix în ziua când încep negocierile salariale cu sindicatele! Este de aşteptat ca persoanele desemnate să negocieze cu sindicaliştii să avanseze primele oferte concrete pentru noul contract colectiv de muncă. Un lucru e sigur: nu vor accepta majorarea de 15% pretinsă de mai multe dintre sindicatele participante la negociere. Furnalul 3 va fi scos din funcţiune definitiv, iar combinatul va lucra doar cu Furnalul 5, a cărui modernizare s-a încheiat în toamnă şi a costat peste 80 de milioane de euro. Închiderea furnalului 3 nu presupune, din fericire, disponibilizări, muncitorii din fluxul de producţie fiind relocaţi în alte secţii.

Cum a ajuns iar Cipru în pragul recesiunii

Pentru a doua oară în numai trei ani, statul cipriot este ameninţat de recesiune. Criza politică şi legăturile bancare cu Grecia au fost de ajuns pentru a sugruma economia. Criza datoriilor de stat a dărâmat barierele aşa-ziselor state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) şi se răspândeşte cu repeziciune în toate colţurile Uniunii Europene. Următoarea pe lista ţărilor care vor evita colapsul doar cu ajutorul sprijinului internaţional de urgenţă pare a fi Cipru, una dintre cele mai mici economii din UE. Expunerea uriaşă pe Grecia, derapajele fiscale şi o serie de catastrofe naturale au fost de ajuns pentru a transforma criza politică într-una economică.

Summitul care opreşte cutremurul din zona euro

Următoarele zile ar fi decisive pentru supravieţuirea monedei euro, susţin analiştii şi chiar unii lideri ai UE, iar cele mai mari aşteptări sunt puse pe seama summitului european care începe joi, la Bruxelles. În cazul în care summit-ul va fi un eşec, a avertizat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, "lumea nu va aştepta pentru Europa". Şi a continuat. "Ce va rămâne din Europa, în cazul în care dispare moneda euro?" A venit şi cu răspunsul: Nimic!". Cancelarul german Angela Merkel a mai tăiat din dramatism, dar şi din aşteptări: soluţiile la problemele din zona euro au nevoie de ani întregi. Declaraţiile sale, citate de presa internaţională, au venit săptămâna trecută, când un alt avertisment - şoc a mutat privirile pieţelor financiare şi ale investitorilor spre Bruxelles.

Calendarul următoarelor zile:

DUBLIN, 6 decembrie: Ministrul de finanţe irlandez Michael Noonan face publice planurile pentru bugetul pe 2012, pe fondul unor măsuri dure de austeritate. Irlanda pare să fie însă o poveste de succes a intervenţiei UE în criza datoriilor după ce miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat la ultimul Eurogrup că economia Irlandei îşi revine. BRUXELLES, 6 decembrie: Comisia Europeană anunţă propunerea sa pentru un sistem comun al Taxei pe valoare adăugată . ATENA, 7 decembrie: Parlamentul grec urmează să voteze bugetul de austeritate pentru 2012, acesta fiind şi primul semnal al guvernului de uniune naţională că îndeplineşte condiţiile din acordurile de salvare ale UE. PARIS, 7 decembrie: Sarkozy se va întâlni şi cu Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, vizită care arată îngrijorările guvernului de la Washington faţă de criza datoriilor din zona euro.

,,Merkozy" cere tratat cu pedepse

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au ajuns la un numitor comun: vor schimbarea tratatelor europene pentru disciplinarea bugetelor, însemnând reducerea datoriilor care au dus la declanşarea crizei actuale din zona euro. Liderul francez a adăugat după întâlnirea avută, ieri, cu Merkel, la Paris, că tandemul franco-german este dispus să accepte schimbarea tratatului UE chiar şi numai pentru cele 17 ţări din zona euro. Precizarea a făcut referire la Marea Britanie care se opune acestor modificări. ,,Preferinţa noastră este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus.

Dolari pentru salvarea euro

Banca centrală a SUA ar putea pompa bani în FMI, pentru ca acesta să ajute statele cu probleme din UE. Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii, ar putea participa la salvarea zonei euro şi a monedei unice. Instituţia ar putea participa, alături de cele 17 bănci centrale ale statelor din uniunea monetară, la un program de suplimentare a capacităţii de creditare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea sprijinirii ţărilor cu probleme din zona euro, a scris publicaţia germană "Die Welt". Potrivit acesteia, băncile centrale ar putea "pune la bătaie" cel puţin 100 de ­miliarde de euro, prin intermediul unui fond special, care să ajute statele vulnerabile, cu datorii ­ridicate. În prezent, fondurile disponibile pentru creditare ale FMI se ridică la 390 de miliarde de euro, potrivit declaraţiilor lui Christine Lagarde, directorul Fondului.

Grecia: cel mai mare fond de pensii caută trei miliarde de euro

Cel mai mare fond de pensii pentru salariaţii din sectorul privat din Grecia (Ika) trebuie să facă faţă în 2011 unui deficit de 200 milioane de euro şi în prezent este în căutarea unor împrumuturi internaţionale pentru a putea plăti pensiile în 2012 şi 2013, a anunţat lui conducerea Ika. "Pentru a putea asigura plata pensiilor în 2012 şi 2013 studiem mai multe soluţii alternative şi în acest sens căutăm să împrumutăm trei miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile", a declarat pentru AFP directorul Ika, Roverdos Spyropoulos.

Creşte numărul francezilor care doresc revenirea la franc

Un procent de 36% dintre francezi doresc ca ţara lor să renunţe la moneda euro şi să revină la francul francez. În urmă cu opt săptămâni doar 26% aveau o asemenea opţiune, potrivit unui sondaj publicat de ziarul "Le Monde". Sondajul realizat de institutul francez IFOP scoate totuşi în evidenţă că peste 60% din populaţia Franţei doreşte păstrarea euro. La întrebarea dacă moneda comună aduce beneficii statelor din zona euro, 42% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 34% dintre ei au o părere opusă.

De la 1 ianuarie 2012 moneda chinezeasca va intra < în rândul lumii > pe pietele futures

Grupul financiar CME, cea mai mare piata de tranzactionare a contractelor futures din întreaga lume,cu sediul central în Chicago, va permite investitorilor internationali sa foloseasca moneda chinezeasca drept colateral pentru tranzactiile cu toate produsele sale, începînd cu ianuarie 2012. Aceasta decizie, anuntata luni, înseamna de fapt ca, toti investitorii care detin depozite în renminbi în Hong Kong, sau în alte centre financiare din afara Chinei, pot utiliza acele lichiditati pentru a garanta achizitiile de instrumente financiare derivate tranzactionate pe piata metalelor, a cerealelor si a energiei.

Financial Times: Merkel îl driblează pe Sarkozy. Germania 1 - 0 Franţa

Acordul dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, reprezintă o victorie a liderului german, care a obţinut "cam tot ce a vrut", potrivit blogului cotidianului britanic " Financial Times" (FT). Astfel, Merkel a reuşit să-şi impună punctul de vedere pentru modificarea Tratatului UE şi pentru includerea de sancţiuni automate în cazul statelor care nu respectă limita de deficit bugetar de 3%, transmite Mediafax. Totodată, Curtea Europeană de Justiţie va putea decide dacă limitarea îndatorării este suficient prevăzută în legislaţia naţională. Cei doi lideri au stabilit că emiterea de obligaţiuni comune ale zonei euro nu reprezintă o soluţie la criză. Germania a fost cel mai înverşunat oponent la ideea obligaţiunilor comune, pentru a-şi proteja costurile de împrumut foarte reduse.

Belgienii îşi salvează singuri ţara. Populaţia împrumută statul cu 5,7 miliarde de euro

Premierul interimar făcuse apel la populaţie să cumpere obligaţiunile pe care investitorii nu le doreau. Spera să strângă, în cel mai bun caz, 200 de milioane de euro. Belgienii au dat pe obligaţiuni 5,7 miliarde de euro. Emisiunea de obligaţiuni a avut un succes total în Belgia, scrie "Le Monde". A depăşit orice record şi orice speranţe ale guvernului. Deşi aflată în criză politică de peste 500 de zile, Belgia reuşeşte încă să se menţină, economic, pe linia de plutire.

CURENTUL

Interesele PSD, mai presus de lupta împotriva terorismului. Pesediştii fac lanţ politic în jurul lui Hayssam

De ani de zile, PSD-ul lui Iliescu şi Corlăţean încearcă să blocheze aducerea în ţară a omului de afaceri româno-sirian Omar Hayssam, condamnat de instanţele din România la 20 de ani de închisoare sub acuzaţia de terorism. Momentan, acesta se află în Penitenciarul Militar Numărul 1 din Siria, acolo unde ispăşeşte o pedeapsă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul acestei ţări. Sub pretextul pierderii legitimităţii regimului Bashar al- Assad, ca urmare a tensiunilor din Siria, PSD-ul încearcă în realitate să-şi asigure tăcerea lui Hayssam, sponsor şi om de bază la PSD care nu lipsea din nicio delegaţie a fostului preşedinte Ion Iliescu, atunci când acesta merge în străinătate.

USL vrea să-l suspende pe Băsescu, dar nu în Parlamentul actual

Obsesia USL pentru înlăturarea lui Băsescu a atins deja cotele patologiei. Incoerenţa declaraţiilor celor doi revoluţionari roşii a devenit o rutină iar politica lor reprezintă doar vorbe goale fără esenţă sau valoare juridică. Deunăzi, şeful liberalilor stângişti, Crin Antonescu a declarat despre intenţia de suspendare a lui Băsescu că acest lucru este un demers este mai degrabă unul consultativ, fără nicio valoare juridică. "Este, cum am spus de la început şi nu au înţeles toţi cei care au ascultat, un demers care nu e destinat în acest moment Parlamentului actual, ci este un demers destinat unei ample dezbateri publice şi pentru care noi dorim susţinere publică masivă."

CURIERUL NATIONAL

Apartamentele, în sezonul reducerilor

Proprietarii de apartamente vechi au operat scăderi de preţ şi în ultima lună. Adrian Erimescu: Corecţiile sunt destul de mari pentru o perioadă de 30 de zile. Segmentul apartamentelor noi a fost mai rezistent la trendul descendent. Apartamentele îşi continuă trendul descendent, iar datele firmelor de profil indică o corecţie chiar mai abruptă în ultima perioadă, astfel că această iarnă ar putea aduce veşti bune pentru unii cumpărători. Cele vechi scad într-un ritm mai alert decât cele noi, care sunt ţinute la un nivel încă ridicat din cauză că dezvoltatorii se luptă cu creditele pe care le au de plătit la bănci sau încă speră într-o revenire.

Creşte numărul turiştilor străini care vizitează România

Numărul cetăţenilor străini care au venit în România şi s-au cazat în unităţi turistice a crescut cu peste 10% în primele 10 luni din acest an, în timp ce plecările românilor în străinătate au avansat cu doar 1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În luna octombrie, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, sosirile turiştilor români şi străini în structurile de primire turistică au crescut cu 15,3%, iar numărul de înnoptări a fost mai mare cu 9,5%. Comparativ cu octombrie 2010, la punctele de frontieră s-a înregistrat în octombrie 2011 o creştere atât la sosirile vizitatorilor străini (6,5%), cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (1,3%).

Dar cu sarea ce-au avut?

România producea, până în 1989, circa 5,5 milioane tone sare, pentru ca, 11 ani mai târziu, producţia să scadă la circa 2,2 milioane tone. Din surse demne de încredere, aflăm că, în ultimii ani, importurile de sare au totalizat 83.000 tone (peste 80% provenind din Ucraina), comparativ cu anul 1999, când s-au importat doar 306 tone (peste 50% fiind din Grecia). În ultimii ani, exporturile au scăzut... cu viteza luminii. În această situaţie, ignorând exporturile şi aducând sare din afară, pe care distribuitorii străini o vând la preţuri mult mai mari faţă de preţul sării autohtone, nu înseamnă că se pregăteşte şi vânzarea mult anunţată a Societăţii Naţionale a Sării? Probabil că după ce vor termina şi cu sarea, se vor gândi să vândă apa de ploaie...

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta şi Antonescu revin la sloganul din `90: Nu ne vindem ţara

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au început campania electorală pe post de paznici ai avuţiei naţionale. Reluând un slogan al anilor `90, cei doi lideri ai opoziţiei se declară împotriva privatizărilor din economie şi a vinderii resurselor naţionale. Ieftin, precizează Ponta şi Antonescu într-un document intitulat "Angajamentul pentru România" pe care l-au parafat pe 30 noiembrie la Cluj-Napoca. Încă din primele rânduri, documentul le promite românilor că USL nu va colabora cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL. Spre finalul documentului, liderii USL mai promit ceva: că vor apăra "avuţia naţională".

Adriana Săftoiu: Retragerea opoziţiei din Parlament ar putea duce la alegeri parţiale

Deşi liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au ameninţat că parlamentarii PSD şi PNL îşi vor da demisia în bloc în cazul în care puterea va impune comasarea alegerilor, deputatul PNL, Adriana Săftoiu, susţine că, deşi personal este dispusă să facă acest gest, are dubii în privinţa efectului acestui demers. E greu de crezut că Puterea, în acest moment, va recunoaşte faptul că nu poţi, nu-i aşa, să funcţionezi cu o opoziţie care părăseşte Parlamentul. S-ar putea să se reducă la alegeri parţiale, şi nu la alegeri anticipate... La care, aş mai adăuga un lucru - nu sunt foarte sigură că toţi parlamentarii PNL şi PSD îşi vor da demisia", a declarat Adriana Săftoiu la EuropaFM.

De ce PDL nu a mai susţinut uninominalul pur pentru 88 de senatori. Marton Arpad: Sistemul ar fi ajutat partidele de peste 37%

PDL a renunţat la varianta reducerii la 388 de reprezentanţi în legislativ şi la uninominalul pur la Senat, după ce au constatat că au mai mult de pierdut decât de câştigat. Potrivit deputatului UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei electorale interne a coaliţiei, sistemul de vot propus şi sprijinit iniţial de PDL avantajează mai mult partidele cu peste 30% în optiunile populaţiei, situaţie în care democrat-liberalii nu se află în momentul de faţă.

AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL: Ce legătură are cu economia

Există o serie întreagă de economişti de talie mondială care au început să facă o legătură clară între criza economică şi financiară prin care trecem şi eventualitatea unui război. Este vorba despre Paul Krugman, Nouriel Roubini sau chiar finanţişti români. Acestea nu mai par vorbe aruncate în vânt atunci când sunt căptuşite cu declaraţii ale celor mari lideri ai lumii. O dezvoltare amplă şi detaliată a acestei teorii a fost realizată de către economistul Ludwig von Mises, în lucrarea sa "Acţiunea umană. Un tratat de teorie economică", care va fi publicată în curând de către Institutul Ludwig von Mises România.

JURNALUL NATIONAL

Bogaţii Europei vând euro şi cumpără dolari sau yeni

Cei mai bogaţi investitori europeni îşi mută plasamentele în bani din euro în alte valute, ca urmare a temerilor că moneda unică s-ar putea să nu supravieţuiască crizei datoriilor suverane, iar dolarul şi yenul sunt printre ţintele preferate, afirmă bancheri citaţi de Reuters. Un bancher specializat în clienţi cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup cu operaţiuni la nivel global, a declarat că echipa sa a înregistrat o accelerare a retragerii clienţilor din plasamentele în euro, după ce banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină, în noiembrie, pentru a împiedica eşecul unei licitaţii de obligaţiuni a statului. Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanţă de yen, a spus el.

Culmea bancherilor: HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, a vândut obligaţiuni pe 5 ani unor bătrâni de peste 80 de ani

HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, a fost amendată cu 10,5 milioane de lire sterline de către Autoritatea pentru Servicii Financiare (Financial Services Authority - FSA, nr) pentru că a vândut "produse nepotrivite" unui număr de circa 2.500 de bătrâni, scrie The Guardian. Aceasta este cea mai mare amendă dată vreodată de către autorităţile de reglementare din City-ul londonez pentru acest tip de încălcare a regulilor. NHFA, o subsidiară a băncii, se mai aşteaptă să plătească o sumă suplimentară de 29,3 milioane de lire în compensare pentru modul în care a sfătuit bătrânii - care aveau o vârstă medie de 83 de ani. Acestora li s-au pus sub nas pentru investiţii obligaţiuni care să-i ajute să plătească pentru îngrijirea pe termen lung. În multe cazuri, oamenii nu au mai apucat să-şi vadă banii din cauză că au murit.

Isărescu: Să aveţi un an bun, cu inflaţie mică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că indicatorii macroeconomici arată bine şi că rata inflaţiei de la sfârşitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de băncii centrale în ultimul raport trimestrial. "S-ar putea ca în decembrie rata anuală să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb a fost relative stabil, în condiţiile în care am avut tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri", a spus Isărescu la debutul unui seminar privind corelaţia dintre rata inflaţiei şi masa monetară.

NATIONAL

Serviciile, zguduite de swingeri

Pana acum, conducerile institutiilor ai caror subalterni au fost deconspirati drept mari amatori de swinging au reusit sa tina "sub tacere" acest fenomen. Reporterii de investigatii ai "National" au descoperit insa ca schimbul partenerilor de sex este extrem de uzitat printre angajatii unor anume structuri speciale de elita. Ce-i drept, pana acum "meritul" descoperirii unor astfel de cazuri nu le-a revenit ofiterilor de la contrainformatii ci, se putea altfel, nevestelor inselate! Iar pentru a aplana conflictul conjugal, unii dintre cei impricinati au acceptat chiar sa-si urgenteze depunerea dosarelor de pensionare, pentru a nu dauna imaginii Serviciului din care faceau parte.

Nastase, judecat si condamnat de colegi

Pesedistii functioneaza mai bine ca Justitia. Pana sa apuce ICCJ sa dea vreun verdict in cazul lui Adrian Nastase, colegii sai de partid au dictat deja sentinta: autosuspendare din PSD. Vechii adversari ai lui Adrian Nastase din partid sunt incantati de faptul ca au reusit, in sfarsit, sa-l prinda la cotitura. Intr-un glas, acestia au sustinut ca presedintele CN al PSD ar trebui sa se autosuspende in cazul in care decizia de maine a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va fi una de condamnare cu suspendare. Bucuria s-ar putea sa le cada insa in scarba, in cazul in care verdictul va fi din nou amanat sau nu va fi atat de drastic pe cat au sperat ei.

Euro scade la jumatate fata de dolar

Euro nu a murit (inca), dar numerosi analisti ii canta deja prohodul. Unii sustin chiar ca moneda unica ar putea scadea atat de mult, incat sa valoreze mai putin de un dolar SUA. Scenariile cu sfarsit catastrofal pentru euro se inmultesc, odata cu apropierea datei de 9 decembrie 2011, ziua summitului UE, cand moneda unica fie va fi salvata de mai marii Europei, fie va intra in declin ireversibil, destramand si zona euro. Potrivit unor scenarii avansate in coloanele publicatiei Wall Street Journal (WSJ), analistii estimeaza un viitor extrem de sumbru pentru moneda europeana, in cazul in care zona euro se va destrama.

Mario Monti ii taxeaza averea lui Berlusconi

Presedintele Consiliului de ministri al Italiei, Mario Monti, a lansat masuri radicale pentru salvarea Italiei. Una dintre acestea vizeaza taxarea averilor miliardarilor italieni. Mario Monti vrea sa aduca la buget un plus de circa 30 de miliarde de euro, prin reduceri de cheltuieli si majorari de taxe. Pentru inceput, el a renuntat la salariul sau de prim-ministru si are in vedere taxarea averilor miliardarilor italieni, printre care si pe cea a lui Silvio Berlusconi, cu 1,5% pe an. De asemenea, Monti a impus ca varsta de pensionare pentru femei sa urce la 66 de ani din 2018, fata cu 60 de ani in prezent. Totodata, tranzactiile cash in valoare de peste 1.000 de euro vor fi interzise, pentru a se evita evaziunea fiscala.

PUTEREA

Vîntu pierde şi procesul cu Udrea

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a pierdut procesul deschis în 2010 împotriva ministrului dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, în care a acuzat-o de afirmaţii defăimătoare la adresa sa. Tribunalul Bucureşti a respins, ieri, acţiunea omului de afaceri înaintată în octombrie 2010, prin care solicita daune de 1 milion de euro, pentru că ar fi făcut afirmaţii defăimătoare despre el, potrivit cărora ar fi fost implicat în prăbuşirea FNI. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. De altfel, în urmă cu o săptămână, omul de afaceri a pierdut şi procesul deschis împotriva premierului Emil Boc.

Cadastrul general, pe mâna Samsung

Grupul Samsung este interesat să realizeze cadastrul general al României, în parteneriat public-privat, acesta putând fi primul proiect de acest fel derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat ministrul de resort, Elena Udrea. "Se va merge pe o procedură de achiziţie publică. Avem deja o companie interesată de realizarea cadastrului general, Samsung", a spus Udrea la prezentarea bugetului Ministerului Dezvoltării în comisiile parlamentare, potrivit Mediafax. Udrea s-a întâlnit în luna octombrie în Coreea de Sud cu reprezentanţii Samsung, cărora le-a propus să participe la licitaţia pentru realizarea cadastrului general sau la proiecte precum Sala Polivalentă sau un eco-cartier în Ghencea.

Noul tip de război sub acoperire împotriva Iranului

Foşti agenţi ai serviciilor secrete şi experţi americani cred că explozia produsă în luna noimbrie la o bază militară în apropiere de Teheran a fost cauzată de o operaţiune sub acoperire desfăşurată de SUA şi Israel, ca parte a efortului de a submina şi dezactiva programul nuclear iranian, potrivit "Los Angeles Times". Explozia de la o bază a Gardienilor Revoluţiei a distrus cea mai mare parte a clădirilor şi a ucis 36 de persoane, între care şi generalul responsabil pentru programele de armament şi fondator al forţelor balistice. "Los Angeles Times" scrie că misiunea secretă desfăşurată de Washington şi aliaţii săi vizează neutralizarea programului nuclear iranian şi evitarea unui atac aerian al SUA sau al Israelului.

ROMANIA LIBERA

Serviciile secrete rămân fidele lui Putin

Cu aproape 50% din sufragii, Rusia Unită păstrează majoritatea absolută în Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, dar pierderea de 15% faţă de alegerile din 2007 reprezintă un eşec fără precedent pentru premierul Vladimir Putin, care urmăreşte să revină la Kremlin în martie anul viitor. Analiştii moscoviţi speculează că Putin, care se bucură în continuare de fidelitatea serviciilor secrete, l-ar putea sacrifica pe actualul preşedinte pentru a atenua nemulţumirile populaţiei.

Vânătorii de bătrâni singuri

Persoane de peste 80 de ani, unele chiar afectate de senilitate, cu proprietăţi valoroase şi care, de multe ori, nu au pe nimeni în apropiere, pot deveni ţinta vânătorilor de locuinţe. Justiţia românească pare neputincioasă în faţa acestor cazuri, din ce în ce mai numeroase.

Prindeţi-vă centurile de siguranţă şi măştile de oxigen, care aveţi!

Urmează aterizarea forţată a zonei euro. Soarta euro, sau mai exact poziţia sa în lanţul trofic al monedelor forte, va fi decisă săptămâna aceasta, la un summit care va deveni probabil punct de referinţă în istoria Uniunii. Din cum arată lucrurile până acum, soluţia propusă va fi una hibrid, de monetizare a datoriilor pe termen scurt condiţionată însă de austeritate pe termen mediu şi lung. Practic, aproape toată Uniunea Europeană intră treptat în programe tip FMI, de finanţare condiţionată de reduceri de cheltuieli publice.

ZIARUL FINANCIAR

Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente

Comisiile de specialitate ale Parlamentului dau avize pe bandă rulantă bugetelor de miliarde de euro ale ministerelor, fără niciun fel de întrebări. De ce Agricultura are 3,5 mld. euro, dar mâncarea este mai scumpă în România ca în Occident? Ce face Ministerul Transporturilor cu 3,5 miliarde de euro pe an, sumă care ar ajunge pentru 700 de km de autostradă?

Ce recomandări au analiştii RCI pe acţiunile FP, BRD şi TLV?

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au cel mai mare potenţial de creştere în percepţia analiştilor casei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), ei menţinându-şi recomandarea de "cumpărare" pentru aceste titluri cu un preţ ţintă de 0,76 lei/unitate, mai mare cu 78,4% faţă de ultima cotaţie din piaţă, de 0,426 lei/unitate. La începutul anului, înainte de listarea fondului pe bursă, analiştii RCI aveau o ţintă de preţ de 0,96 lei/unitate pe titlurile Fondului Proprietatea.

Statul va vinde acţiuni la Transelectrica sau Transgaz doar dacă obţine "cel mai bun preţ"

Ministerul Economiei nu va vinde pachete minoritare de acţiuni din companii precum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN) decât dacă va obţine "cel mai bun preţ" pentru acestea, a declarat luni ministrul Ion Ariton. "Vom vinde pachetele minoritare doar dacă ne convine preţul. Nu se va vinde nimic decât dacă este avantajos pentru bugetul naţional, pentru că până la urmă acolo se vor duce banii", a afirmat Ariton, citat de Mediafax, la prezentarea bugetului pentru anul viitor al instituţiei în faţa comisiilor reunite din Senat şi Camera Deputaţilor.

Popa, viceguvernator al BNR: În prima parte a anului 2012 creşterea economică va fi semnificativ mai mică decât cea aşteptată

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, spune că în prima parte a anului viitor creşterea economică va fi mai mică decât ceea ce se prevede acum. "Nu ştiu dacă va fi recesiune în 2012. Dar în prima parte a anului 2012 cifrele privind creşterea economică vor fi semnificativ mai mici decât cele aşteptate iniţial. Văd un risc pe termen scurt ca economia să înregistreze o creştere mai mică dacă creşterea economică în zona euro va fi mai mică", a menţionat el. În ciuda faptului că activitatea economică din zona euro s-a redus semnificativ în ultimele luni din cauza tensiunilor de pe pieţele financiare, Guvernul şi FMI au luat în considerare pentru anul viitor o creştere economică pentru România cuprinsă între 1,8 şi 2,3%.

Credeaţi că s-a sfârşit? S&P se pregăteşte de veşti negative. Germania şi alte ţări din zona euro ar putea avea ratingul redus

Conform publicaţiei Financial Times, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's ar putea anunţa în astăzi sau mâine o că pune Germania, Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg sub "perspectivă de credit negativă". Cu alte cuvinte există şanse ca Germania, împreună cu celelalte ţări care au rating AAA să se pomenească cu o reducere a acestuia în următoarele 90 de zile, la AA+. Motivul invocat, conform publicaţiei ar fi faptul că în privinţa Germaniei, S&P este îngrijorată de "impactul potenţial a ceea ce în opinia noastră este o adâncire a problemelor politice, financiare şi monetare în relaţie cu uniunea economică şi monetară din Europa".

UE şi agenţiile de rating sunt vinovate de situaţia Greciei

Acum, când nu mai are în spate presiunea liderilor europeni şi responsabilitatea care vine odată cu funcţia de prim-ministru, fostul premier grec George Papandreou deschide tirul criticilor asupra celor "vinovaţi" de situaţia disperată în care a ajuns Grecia. Într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN, el declară că autorităţile europene de supraveghere financiară şi agenţiile de rating sunt în parte responsabile pentru criza datoriilor din Grecia care acum îşi sapă drum spre inima zonei euro. Fostul premier subliniază că administraţiile anterioare "n-au văzut venind" criza datoriilor, scrie publicaţia franceză La Tribune.

Olanda are cele mai îndatorate familii din zona euro

Gospodăriile cu cea mai mare povară de datorii din zona euro nu sunt cele din Portugalia, Irlanda sau Grecia. Familiile spaniole, care s-au împrumutat foarte mult în anii de boom economic pentru a-şi construi şi cumpăra case, nu sunt nici măcar aproape de primele locuri. Titlul de cele mai îndatorate gospodării revine celor din Olanda, iar principalul motiv sunt ipotecile imense pe care le fac olandezii, deşi economi prin reputaţie, scrie The Wall Street Journal. În timp ce guvernul olandez a promovat politici fiscale ortodoxe pe tot parcursul crizei datoriilor, cerând guvernelor din întreaga zonă euro reduceri bugetare, datoria gospodăriilor este un motiv permanent de îngrijorare pentru autorităţile de reglementare care o consideră un risc major pentru economie. Anul trecut, datoria gospodăriilor din Olanda era mai mare de 240% din venitul disponibil, potrivit Eurostat, unul dintre cele mai mari niveluri din economiile dezvoltate şi aproape cel mai mare din zona euro. În întreaga Uniune Europeană, doar gospodăriile daneze au o datorie mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb