REVISTA PRESEI 06.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 decembrie 2013

ADEVARUL

Puterea şi Opoziţia vor să treacă ANI pe linie moartă

Grupul parlamentar al PSD a transmis, pe 20 noiembrie, un proiect de lege către Birourile reunite ale Parlamentului, care aparent are simplul rol de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor. Însă, în esenţă, aleşii vor să iasă de sub jurisdicţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Proiectul de lege este semnat atât de liderii Puterii, cât şi de parlamentarii Opoziţiei, printre care toţi liderii de grupuri parlamentare. Concret, articolul 12 din proiect prevede următoarele: ,, Sfera incompatibilităţilor, a conflictelor de interese, a interdicţiilor şi a abaterilor disciplinare parlamentare, procedurile în materie disciplinară şi aplicarea sancţiunilor sunt cele stabilite exclusiv prin cap. IV şi XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor". De fapt, aleşii încearcă să fenteze anchetele ANI şi ale Parchetului, pentru că Legea Statutului prevede că parlamentarii pot fi sancţionaţi administrativ doar de către comisiile parlamentare, fără nici o referire la sfera penală. Conform expunerii de motive, aleşii au încercat, prin această metodă, să "consolideze încrederea cetăţenilor" faţă de Legislativ.

Harta sărăciei în Europa. Bulgaria şi România ocupă locurile fruntaşe

Cei mai expuşi cetăţeni europeni la riscul de sărăcie sau excluziune socială în 2012 au fost bulgarii (49%), românii (42%) şi letonii (37%), arată cel mai recent sondaj Eurostat dat publicităţii. La polul opus, se află olandezii şi cehii, unde doar 15% din populaţie a fost expusă acestor riscuri, finlandezii - 17%, suedezii şi luxemburghezii - 18%. Concret, anul trecut nu mai puţin de 124,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Astfel, s-a înregistrat o creştere faţă de anul 2011 şi 2010, cu toate că reducerea numărului persoanelor afectate de sărăcie este una dintre priorităţile Strategiei Europa 2020. În ceea ce priveşte persoanele care se confruntă cu privaţiuni materiale severe, tot bulgarii se află pe primul loc - 44%, urmaţi de români - 30%, letoni şi unguri - 26%, în timp ce doar 1% din luxemburghezi şi suedezi, 2% din olandezi şi 3% din danezi şi finlandezi au avut această problemă.

România şi Bulgaria, declaraţie comună la Consiliul JAI: Nu există niciun motiv concret pentru amânarea aderării la Schengen

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, iar progresele realizate de cele două ţări sunt insuficiente, scrie "Die Welt". În cadrul Consiliului, România şi Bulgaria şi-au exprimat dezamăgirea faţă de tergiversarea deciziei privind acest subiect şi au subliniat că nu există motive concrete care să justifice amânarea. România şi Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, o declaraţie politică în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen şi susţin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare, potrivit unui comunicat MAE.

Şoferii ameninţă că vor opri maşinile din cauza creşterii accizelor. De luni, 9 decembrie, magazinele ar putea rămâne fără mărfurile aduse de transportatori

Transportatorii rutieri de mărfuri vor opri luni activitatea, susţinând că "au epuizat toate căile diplomatice" în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă "lovitură" din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi. "Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului Transporturilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca începând din data de 9 decembrie să înceteze activitatea specifică", se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere.

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru

Reprezentanţii companiilor petroliere, printre care OMV Petrom şi Rompetrol, dar şi oficialii ambasadei Kazahstanului la Bucureşti, ţară care deţine, prin KazMunaiGaz, pachetul majoritar de acţiuni la grupul Rompetrol, au venit la Guvern pentru a discuta cu premierul Ponta despre acciza la carburant. La discuţii participă miniştrii Energiei, Constantin Niţă, Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi Bugetului, Liviu Voinea. În 2011, Guvernul a decis că, începând cu 2013, motorina şi benzina vor trebui să includă o cotă de biocarburant de minimum 6%. Conform calendarului stabilit atunci, cota de biocarburant din benzină trebuia să crească la 8% din 2015, la 9% din 2017 şi la 10% din 2019. La aceste moment, Guvernul negociază însă cu reprezentanţii companiilor petroliere nu majorarea, ci scăderea cotei prevăzute pentru anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar de majorare, potrivit Mediafax.

Ponta proslăveşte DNA. Doar în presa străină

Premierul Victor Ponta a lăudat, într-un interviu pentru postul TV Euronews, instituţiile anticorupţie din România, deşi în ţară îi atacă pe "procurorii băsişti". Premierul Victor Ponta a expus o imagine imaculată a instituţiilor anticorupţie din România, într-un interviu acordat postului de ştiri Euronews. Şeful Executivului a uitat subit de perioada în care le vorbea jurnaliştilor din ţară despre dosare făcute la comandă politică şi a găsit doar cuvinte de laudă la adresa Justiţiei. Numai pentru presa străină. În introducerea discuţiei, jurnalista i-a prezentat premierului Victor Ponta faptul că "România a fost criticată aspru de Transparency International pentru corupţia manifestată în întregul sistem politic". Întrebat ce părere are asupra faptului că România se regăseşte pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, Victor Ponta a răspuns că autorităţile române au aplicat toate reglementările în domeniu, rezultatele fiind unele impresionante.

Liviu Dragnea va conduce comitetul interministerial care monitorizează angajamentele asumate cu China. Proiectele valorează 8,5 miliarde de euro

Vicepremierul Liviu Dragnea va conduce un comitet interministerial al cărui rol este de a monitoriza îndeplinirea angajamentelor asumate de România cu China la Summitului China-Europa Centrală şi Est, potrivit unei decizii a premierului Victor Ponta, publicate în Monitorul Oficial. Din comitet mai fac parte Ramona Mănescu - ministrul transporturilor, Daniel Constantin - ministrul agriculturii, Titus Corlăţean - ministrul afacerilor externe, Daniel Barbu - ministrul culturii, Dan Nica - ministrul pentru societatea informationala, Constantin Niţă - ministrul delegat pentru energie, Dan Şova - ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, dar şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) şi un consilier din cancelaria primului-ministru. Proiectele au o valoare totală de peste 8,5 miliarde de euro, din care contribuţia Chinei ar fi de 5 miliarde de euro. Statul asiatic a fost de acord cu respectarea reglementărilor europene.

Jandarmeria: "Informaţiile privind intervenţia de la Pungeşti sunt secrete"

După mai multe zile de tăcere instituţională în care toată lumea a dorit să afle cine a ordonat intervenţia de la Pungeşti, astăzi a apărut şi răspunsul oficial din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Potrivit actului oficial, care a fost emis la solicitarea Asociaţuiei Vira, "documentele operative întocmite pentru executarea misiunii de la Pungeşti sunt documente clasificate, fiind exceptate de la liberul acces al cetăţenilor".

Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne. Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a anunţat joi seară decesul lui Nelson Mandela. Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a primit recent îngrijiri medicale la domiciliu pentru o infecţie pulmonară, după ce trei luni de zile fusese internat în spital. Jacob Zuma a declarat pentru postul naţional de televiziune că Nelson Mandela "a plecat dintre noi".

CURENTUL

Voiculescu vrea să-i ia partidul lui Dan Diaconescu prin agenta sa, Liliana Mincă

În scurtă vreme, la nivelul conducerii partidului aşa zis al poporului lui Dan Diaconescu vor avea loc schimbări. Urmează să fie modificată componenţa Biroul Naţional de Coordonare iar, potrivit surselor "Curentul", printre cei care aspiră la intrarea în forul de conducere şi vizează preluarea şefiei partidului se numără şi Liliana Mincă, preşedinta organizaţiei de femei PP-DD, preşedinte şi la PP-DD Botoşani. Mişcarea va aduce partidul lui Dan Diaconescu în mâinile turnătorului Dan Voiculescu, căruia i-a fost slujnică servilă, dintotdeauna, Liliana Mincă. Profilul acestui personaj este în mare măsură caracteristic unei serii de femei introduse în politică în ultima vreme. Nu sunt multe femei în politică, iar printre puţinele care se văd mai mereu pe sticlă, la Antene sau Realitatea TV, sunt unele exemplare care ilustrează parcă în mai mare măsură jegul, mizeria şi oportunismul decât ipochimenii politichiei ieşiţi, în majoritate, din coasta gangrenoasă şi buboasă a lui Ion Iliescu şi Dan Voiculescu,

PSD preia controlul asupra proiectelor energetice din România. Liberalii-lăsaţi pe tuşă

Un proiect de lege elaborat de Guvern acordă ministrului delegat pentru Energie, în prezent pesedistul Constantin Niţă, exclusivitate în iniţierea şi avizarea proiectelor de acte normative din domeniul energetic, fără obligaţia ca acestea să fie contrasemnate de ministrul Economiei, numit de PNL. Ministrul delegat pentru Energie, conducător al Departamentului pentru Energie din Ministerul Economiei, va avea atribuţii exclusive în ceea ce priveşte iniţierea şi avizarea proiectelor de acte normative din domeniul energetic. Este vorba de contrasemnarea celor adoptate, eliminându-se astfel prevederea legală în prezent în vigoare potrivit căreia proiectele şi legile respective trebuie supuse spre semnătură şi aprobare, respectiv contrasemnătură, şi ministrului Economiei, relatează publicaţia online Energy Report, citată de digi24.ro.

CURIERUL NATIONAL

Se schimbă administratorul Cocor

DTZ Echinox a fost desemnată de către SC Cocor SA să preia serviciile de property management pentru centrul comercial Cocor, începând cu 1 decembrie 2013. DTZ Echinox a primit un mandat extins care include, pe lângă administrarea centrului comercial, şi servicii de consultanţă strategică privind repoziţionarea şi închirierea. Prin preluarea managementului Cocor, volumul portofoliului de Property Management al DTZ Echinox a depăşit 160.000 mp. "În prima parte a mandatului, DTZ Echinox are ca obiectiv retrasarea procedurilor şi optimizarea activităţii de administrare. Avem încredere că putem contribui la transformarea magazinului Cocor într-un proiect de succes, astfel încât să îşi atingă potenţialul maxim. Centrul comercial Cocor are o suprafaţă de 11.200 mp şi un grad de ocupare de 71%, cei mai noi chiriaşi fiind Billa şi Terranova.

Radu Crăciun va ocupa poziţia de director de Cercetare şi economist şef la BCR

Radu Crăciun va ocupa, începând cu luna februarie 2014, poziţia de director de Cercetare şi economist şef al Băncii Comerciale Române (BCR), urmând a coordona activitatea de analiză macroeconomică şi a pieţelor de capital, în cadrul Grupului BCR. "Experienţa aplicată de peste zece ani în analiză şi cercetare pe pieţele financiare, alături de anvergura profesională şi intelectuală a lui Radu Crăciun vor putea fi perfect valorificate în cadrul BCR şi al Erste Group, în calitatea acestora de instituţii de prim-rang ale sectorului financiar-bancar local şi regional", se arată într-un comunicat al băncii.

Datoriile ne vor duce spre catastrofă

Nassim Taleb, autor al bestseller-ului Lebăda Neagră, spune că datoriile sunt principala cauză a crizelor economice majore. El aminteşte că marile religii ale lumii au privit negativ împrumuturile tocmai având în vedere memoria exploziilor antrenate de excesul datoriilor. Acumularea de datorii nu este admisibilă nici măcar pentru a justifica obţinerea creşterii economice. Despre faptul că datoriile excesive dau naştere la criză nu vorbeşte doar istoria timpurilor noastre; aceasta o ştiau şi babilonienii, care au inventat conceptul de iertare a datoriilor, despre asta scrie Ecleziastul, dar şi teologia Islamului. Oamenii îşi aminteau ce deznodământ antrenau datoriile şi de aceea şi prescriau ca împrumuturile să fie evitate. Tot de la babilonieni a existat preocuparea ca nimeni să nu cauzeze risc fără ca să piardă ei înşişi. Lumea modernă pare a fi abdicat de la acest principiu, iar bancherii centrali nu sunt cei care plătesc preţul riscurilor pe care le asumă.

Goldman Sachs ameninţă cu plecarea din Londra

Banca de afaceri americană Goldman Sachs se teme că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană în cazul organizării unui referendum pe această temă. În astfel de condiţii, previne Michael Sherwood, vicepreşedinte al Goldman Sachs şi codirector general al serviciilor internaţionale ale băncii, "vom fi gata să deplasăm majoritatea efectivelor noastre în zona euro, Parisul şi Frankfurtul fiind cele două puncte de aterizare cele mai probabile". Michael Sherwood a declarat la o întâlnire cu un grup de corespondenţi de presă străini acreditaţi la Londra că această perspectivă este deocamdată îndepărtată, dar numai pentru că nu este încă sigură posibilitatea organizării unui referendum. Banca americană Goldman Sachs, îndeosebi Sherwood, membru foarte influent în conducerea băncii, a atras în mai multe rânduri atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă alunecarea tot mai pronunţată a Marii Britanii spre euroscepticism, eurofobie.

Cinteză: Sistemul bancar va încheia 2013 pe profit

Sistemul bancar va încheia acest an cu profit, după ce la nivelul lunii octombrie instituţiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, informează Mediafax. "În octombrie băncile au avut un profit de peste 1,6 miliarde, după ce făcuseră 1,5 miliarde la jumătatea anului. Sigur vor încheia anul cu profit", a afirmat Cinteză, după un forum bancar. El a arătat că circa jumătate dintre instituţiile de credit din România vor fi profitabile pe ansamblul întregului an, iar restul vor înregistra pierderi, însă sistemul va fi pe profit.

EVENIMENTUL ZILEI

Gigi Becali, afaceri profitabile şi după gratii

Cu o avere estimată la 300 de milioane de euro, Gigi Becali se află tot mai sus în clasamentul bogaţilor. Conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, Becali se află pe locul al 14-lea pe lista milionarilor din România. Caracterizat în multe feluri de către presă, iubit şi hulit în aceeaşi măsură, Gigi Becali este în continuare un actor pe scena României, un actor care vrea să arate că jocul Monopoly poate fi transpus cu succes în viaţa reală. Mai exact, dacă eşti investitor în imobiliare, să faci bani din puşcărie este cel mai firesc lucru din lume. Închis în penitenciarul Rahova din Bucureşti, la sfârşitul lunii mai 2013, pentru schimbul de terenuri realizat cu Ministerul Apărării Naţionale, Gigi Becali fie încasează bani din fotbal, fie primeşte sentinţe irevocabile din instanţele de judecată care spun că statul este bun de plată. În vara lui 2013 a fost dată sentinţa definitivă şi irevocabilă că unul dintre nepoţii lui Gigi Becali are de primit peste 65 de milioane de euro din partea statului român în schimbul unui teren.

Planurile USL pentru modificarea Constituţiei, răsturnate. Referendum cu 30%, în decembrie 2014

USL nu va mai putea organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile prezidenţiale. Planurile au fost răsturnate de CCR, care a publicat, astăzi, motivarea deciziei prin care pragul de prezenţă pentru validarea unui referendum scade de la 50% la 30%. CCR a mai stabilit însă că pragul de prezenţă de 30% va putea fi aplicat doar la referendumurile organizate la un an de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Preşedintele Traian Băsescu are la dispoziţie zece zile pentru a promulga legea, iar el a anunţat deja că va face acest lucru în ultima zi. Astfel, dacă legea va fi promulgată pe 14 decembrie, va intra în vigoare pe 17 decembrie, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Prin urmare, USL ar putea organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei cel mai devreme pe 17 decembrie 2014.

George Maior: 2014 va fi un an electoral mai tensionat decât a fost 2009

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a apreciat joi că 2014 va fi un an electoral încă şi mai tensionat decât a fost 2009, urmând să aibă loc o dezbatere extrem de dură. "Sper că pe fondul destul de tensionat electoral, instituţiile îşi vor menţine autonomia şi nu vor fi atrase în jocul politic. Sper că îşi vor face treaba într-un ritm normal. În mod cert 2014 va fi un an electoral. Eu cred că poate fi mai tensionat decât 2009. Va fi o dezbatere extrem de dură",a atenţionat la B1 TV George Maior. Directorul SRI a mai declarat între altele că corupţia este o idee care afectează conducerea unui stat, lucru care "este acum mai valabil ca niciodată". El a mai spus că nu s-a gândit deocamdată să candideze la Preşedinţie, fiind dedicat în întregime derulării unui program de reformare şi transformare a SRI

JURNALUL NATIONAL

Urmaşii Brătienilor, ucişi în acte de băsişti. Iubitul Ioanei Băsescu, "făcut" bogat prin decedarea Eleonorei Brătianu, care era vie

Brătienii se răsucesc în mormânt. După ce importanţi reprezentanţi ai familiei au murit în închisorile staliniste după 1944, şi averile le-au fost confiscate, asistăm la un fapt incredibil. Urmaşii Brătienilor îndreptăţiţi să recupereze proprietăţile de la Ştefăneşti-Argeş, leagănul marii familii de liberali, au încăput pe mâna samsarilor de terenuri care ştiau să "ungă" dosarele de retrocedare. Aceste hiene nu s-au dat în lături de la nici o manevră pentru a-i spolia pe Brătieni şi de resturile moşiei de la Ştefăneşti. Sunt cunoscute piedicile puse proprietarilor de drept de către autorităţi: şicanele, escrocheriile i-au pus pe foştii proprietari în situaţia de a ceda drepturile, operaţiune discretă dar condusă de o extinsă mafie care a deturnat chiar sensul Legilor de retrocedare. Vânzarea drepturilor de proprietate, consfinţite de autorităţi, a permis avocatului Radu Pricop, cu principala calitate de iubit al Ioanei Băsescu, să primească despăgubiri de 10 milioane de euro.

Mii de oameni rămân fără case după ce au luat credite de la bănci, deposedarea de imobile făcându-se după un tipar

În cazul recuperării creditelor, procedura legală este următoarea: banca cheamă în instanţă persoana care a luat creditul, instanţa apreciază asupra datoriei, fixează limitele obligaţiei şi îl obligă pe cel care a luat creditul să plătească. Dacă acesta refuză, se trece la executarea judecătorească. "În România însă au apărut ca ciupercile după ploaie executorii bancari. Pentru că funcţionau fără a avea un statut, ei au fost asimilaţi executorilor judecătoreşti şi atunci au început să lucreze pentru băncile la care lucraseră anterior. Printr-o hotărâre a Curţii Supreme sunt consideraţi funcţionari publici şi conform Legii conflictului de interese nu pot să facă executările pentru băncile la care au lucrat", a explicat un executor judecătoresc. Aceste cazuri nu sunt singulare. Din cauza procedurilor anevoioase din justiţie, oamenii rămân fără case şi plătesc rate în continuare spre deliciul samsarilor imobiliari.

NATIONAL

"Locotenentii" lui Rusanu, jupani peste economia tarii!

Dan Radu Rusanu a reusit sa dea o lovitura inimaginabila prin numirea sa in fruntea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Devenit astfel "arbitrul" unei piete de peste cinci miliarde de euro anual, fostul comerciant comunist pe care Revolutia l-a prins in functia de director al Centrocoop si-a intarit considerabil renumele de "stapanul banilor". Iar puterea incredibila a acestui politician platit, totusi, de la buget, este astat de mare incat Rusanu a reusit sa-si impuna oamenii de incredere, pe banda rulanta, in consiliile de administratie a zeci de companii de stat. Bineinteles, unele alese pe spranceana, dintre cele mai profitabile. Printre numerosii membri ai camarilei presedintelui ASF o figura aparte este, fara indoiala, Carmen Radu, fosta presedinta a EXIMBANK in perioada 2005-2009. Carmen Radu a ajuns, numai Rusanu stie cum, si administrator si membru in CA al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA SA. Pupila lui Rusanu este membra in consilul de supraveghere al Fondului Roman de Contragarantare SA. Aceasta calitate este completata cu cea de administrator si membra in consiliul de administratie a Societatii Nationale "NUCLEARELECTRICA" SA.

Basescu ii numara ouale lui Ilie Sarbu

Trimis sa se caute la cap de Ilie Sarbu, Traian Basescu riposteaza cu o lovitura sub centura pesedistului. Cum bine se stie, sub centura lui Ilie Sarbu mai exista un singur testicul, dupa accidentul suferit de acesta la partida de vanatoare organizata in 2003, in a treia zi de Craciun, cand Ilie Sarbu si alti cativa inalti demnitari, printre care si Adrian Nastase, au iesit sa impuste iepuri. Norocosi, urechiatii au scapat dupa ce Sarbu s-a impuscat din greseala (sustine el), in zona inghinala stanga, conform actelor medicale, si direct in testicul, conform detaliilor neoficiale oferite de personalul medical. "Nu eu am fost la vanatoare cu Adrian Nastase si atunci cand s-a tras, stiti, asta lasa urmari ... se resimte si acum", a evocat, ieri, Traian Basescu, accidentul de odinioara.

Mugur Isarescu, prezidentiabilul anului 2014

Analizand evolutiile de pe scena politica romaneasca, senatorul Sorin Rosca Stanescu a ajuns la concluzia ca asa-zisul candidat surpriza la prezidentialele din 2014 este nimeni altul decat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Mugur Isarescu, o candidatura surpriza la prezidentiale. Care, pe zi ce trece, inceteaza de a mai fi o surpriza. Si se transforma in certitudine. (...) Evident, toti cei care sunt interesati de o candidatura a acestuia vizeaza electoratul de dreapta. Cu atat mai mult cu cat acelasi Mugur Isarescu a mai candidat o data tot din partea dreptei. Intrucat este limpede ca liberalii il au drept candidat pe Crin Antonescu, rezulta ca Mugur Isarescu ar urma sa fie doar candidatul a ceea ce a mai ramas din electoratul lui Traian Basescu", a comentat senatorul, pe blogul personal.

PUTEREA

EXCLUSIV: Statul pierde anual milioane de euro din furturile de resurse minerale

Statul pierde milioane de euro în fiecare an din cauza furturilor de diverse resurse minerale din pământul patriei. Este vorba de bani care ar fi putut fi încasaţi ca redevenţă minieră şi taxă pentru activitatea de exploatare. Cele mai furate tipuri de resurse sunt nisipurile şi pietrişurile. Şi, deşi autorităţile desfăşoară periodic controale, este foarte greu să ţină în frâu aceste ilegalităţi, din cauza personalului insuficient. "Compartimentele de inspecţie teritorială din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) au constatat că cele mai multe activităţi miniere executate fără permis sau licenţă au ca obiect rocile utilizabile în construcţii, în principal nisipuri şi pietrişuri. Redevenţele miniere şi petroliere încasate anul trecut la bugetul statului s-au ridicat la 1,5 miliarde de lei, cu 10% mai mult faţă de anul anterior. Ponderea hidrocarburilor în aceste redevenţe a fost de 82-85%.

Revolta elevilor care învaţă în ger la Târgovişte

În absenţa unei reacţii eficiente a autorităţilor, situaţia din şcolile şi liceele din Târgovişte în care elevii învaţă în ger de aproape o săptămână, a devenit explozivă. Ieri, peste 100 de elevi de la Liceul "Petru Cercel" din oraş au protestat în faţa Primăriei Târgovişte, pentru a atrage atenţia asupra faptului că şcoala nu este racordată la nici o sursă de agent termic, în aceeaşi situaţie fiind alte 17 unităţi de învăţământ.

Bonusul de cogenerare, următoarea miză populistă

În timp ce UE trage tare să extindă legislaţia privind eficienţa energetică, autorităţile române caută alibiuri pentru a reduce, în primă fază, apoi pentru a elimina complet taxa de cogenerare, pe motiv că ar încărca factura la curent. Dincolo de orice s-ar ascunde în spatele unei astfel de intenţii, eliminarea acestei taxe ar dubla, în final, costul curentului şi ar creşte numărul consumatorilor captivi. Şi asta în ciuda tuturor declaraţiilor şi angajamentelor luate de România în faţa Comisiei Europene.

ROMANIA LIBERA

Republica Moldova, oficial, de azi, al doilea stat românesc

Româna este, începând din 5 octombrie 2013, limba oficială în Republica Moldova, după ce Curtea Constituţională a dat un verdict în acest sens. Un alt efect al deciziei de azi este că se recunoaşte automat sintagma "un popor, două state", aşa cum stă scris în Declaraţia de Independenţă a statului moldovean, din 1991. De la înfiinţarea sa, în 1991, ca stat, Republica Moldova a trăit până azi în dilema - cel puţin formală - care este denumirea limbii oficiale din această ţară? Şi asta din cauză că în Declaraţia de Independenţă, din 1991, se vorbea de limba română, pe când în Constituţia adoptată în 1994 se făcea referire la limba moldovenească.

Sminteala naţională la români

Băsescu şi-a ales bine momentul şi îl va specula în 2014. A fost la rândul său, populist? Fără îndoială, şi aici putem compara pe bună dreptate alocările din mandatul Udrea şi mandatul Dragnea. Că judecă cu măsură dublă? Da, dar o politică proastă sau abuzivă nu justifică o altă politică proastă sau abuzivă. Iar adevărul este că majorarea accizei la carburanţi este o politică teribil de proastă şi abuzivă, cum la fel de proastă şi de dăunătoare pentru economie şi pentru consumator este şi taxa pe stâlp indiferent dacă este sau nu contestată de preşedinte. Dar se pare că trăim într-o ţară în care prim-ministrul ne spune de la obraz că dacă nu cresc taxele şi impozitele atunci vom trăi mai prost şi în care majoritatea populaţiei pare să creadă că de aceste majorări depinde bunăstarea şi supravieţuirea ei. Mai lipseşte să-i vedem în Piaţa Universităţii cerând să li se crească impozitele că altfel nu mai pot trăi. Deci, cine-i nebunul în toată povestea asta?

ZIARUL FINANCIAR

Verdict sumbru al şefului Supravegherii din BNR: Nici vorbă de creditare până la toamna viitoare. Bancherii nu mai fac nicio mişcare pe vânzări de teamă ca banca centrală să nu le ceară capital suplimentar

Creditarea nu se va revigora până în septembrie-octombrie anul viitor pentru că băncile nu sunt dispuse să-şi asume noi riscuri înainte de a afla cât de dure vor fi evaluările de colateral şi testele de rezistenţă la stres pregătite de autorităţile europene şi care se vor aplica automat şi în România, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Previziunea vine de la cel care cunoaşte în detaliu măruntaiele sistemului bancar şi urmăreşte fiecare derapaj al băncilor în controlul riscului. În aceste condiţii, economia nu se va putea baza nici anul viitor pe sprijinul finanţării bancare, chiar dacă pe 2013 se pregăteşte să marcheze o creştere spectaculoasă de până la 3%. "Judecata lor e simplă: nu te apuci să dai acum credite, să-ţi asumi riscuri şi apoi să te trezeşti că la evaluarea de colateral şi la testul de stres care vor veni ţi se cere capital în plus", explică Cinteză abordarea bancherilor.

Erste: Petrom nu creşte pentru că sunt prea multe acţiuni la vânzare

Analiştii grupului austriac Erste consideră că perspectivele de creştere pentru acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) sunt limitate din cauză că Fondul Proprietatea şi statul român, cei mai mari acţionari minoritari ai companiei, pot scoate oricând la vânzare pachete semnificative de acţiuni. Statul deţine 20,64% din Petrom, iar Fondul Proprie­tatea mai are 19% după ce a vândut în luna mai un pachet de 1,1% cu un discount de 6% faţă de preţul din piaţă al acţiunilor din acel moment. În noiembrie, BERD şi-a vândut întregul pachet de 1,6% din Petrom la preţul de 0,42 lei/acţiune, discountul fiind de circa 6,4%.

Întâlnire de gradul zero între Guvern şi petrolişti, dar OMV deja se pronunţase: "De ce să împărţim scumpirea? Banii ajung la Guvern, nu la companie"

Telefoanele celor mai puternici şefi de companii din România au sunat ieri pentru o întâlnire fulger la Guvern pe tema taxelor suplimentare pe care statul vrea să le introducă de la începutul anului viitor la benzină şi motorină. Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, cea mai mare companie locală, Kinga Daradics, CEO şi country chairman al MOL România, un business de peste 900 de milioane de euro, şefii Rompetrol şi oficiali ai Ambasadei Kazahstanului au descins ieri la sediul Guvernului pentru a discuta despre impactul introducerii unei taxe de 7 cenţi pe fiecare litru de carburant vândut în România. Miza este scumpirea carburanţilor cu 7-9% şi încasări la bugetul de stat cuprinse între 650 şi 800 mil. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb