• ADEVARUL
• Proteste în Valea Jiului: peste 40 de mineri ameninţă cu blocarea în subteran
Peste 40 de mineri de la Exploatarea Minieră Paroşeni au rămas, luni seara, în subteran, după terminarea schimbului 3, şi ameninţă că se vor bloca după terminarea schimbului IV, ca formă de protest pentru întârzierea plăţilor salariale. Mina Paroşeni a fost inclusă în programul guvernamental de închidere, alături de Uricani şi de Mina Petrila (închisă în urmă cu un an). În prezent, la minele Paroşeni şi Uricani administrate de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului lucrează aproximativ 900 de angajaţi, cele două unităţi urmând să fie închise până în 2018.
• Cazul CEC Bank Zlatna
Câte un an pentru fiecare 2 milioane de lei furaţi din conturile clienţilor CEC. Aceasta este pedeapsa stabilită de Tribunalul Alba în cazul uneia dintre cele două femei surori acuzate de delapidarea instituţiei cu suma de 7,5 milioane de lei. Instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Elena Meteşan cu procurorii. Una dintre cele două foste angajate ale filialei CEC din oraşul Zlatna, arestată preventiv pentru furtul a aproape 1,7 milioane de euro din banii clienţilor, a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Elena Meteşan (55 ani) va sta 3 ani la închisoare.
• Navele de luptă ale Armatei comandate la Şantierul Naval din Galaţi costă 1,6 miliarde de euro
Guvernul României a adoptat, în urmă cu câteva zile, o hotărâre prin care a stabilit clar termenii în care va fi înfăptuit programului strategic naţional de înzestrare "Corvetă multifuncţională", adoptat încă din 2007 de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în urma căruia Şantierul Naval "Damen" din Galaţi va construi patru nave militare performante pentru Armata Română. Valoarea contractului se ridică la 1,6 miliarde de euro (suma include taxa pe valoarea adăugată şi alte taxe, precum şi achiziţia muniţiilor, a suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor) şi are un termen de şapte ani, prima livrare urmând să aibă loc în toamna lui 2018, iar ultima - la jumătatea anului 2023.
• Premierul italian plăteşte eşecul de la referendum, dar nu va fi singurul
Matteo Renzi a anunţat că a luat decizia de a demisiona, după ce italienii au respins prin vot măsurile propuse de el pentru reformarea sistemului politic al ţării. Căderea lui Matteo Renzi ar putea avea consecinţe grave şi pentru masa de muncitori migranţi, legali sau ilegali. În cazul unor noi alegeri, există riscul ajungerii la putere a populiştilor din Mişcarea 5 stele ai lui Beppe Grillo.
• Hungarian Spectrum: "Hai să avem un nou inamic: România"
Despre ministrul de Externe al Ungariei se pot spune multe lucruri, dar nu şi că este un model de virtute diplomatică, a comentat site-ul de analize politice hungarianspectrum.org, după ce Peter Szíjjarto le-a interzis diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivităţile organizate de ambasadele României pe 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale. De când a ajuns la conducerea Ministerului de Externe al Ungariei, nu numai că a scăpat de diplomaţii experimentaţi, dar a folosit şi un limbaj rar auzit în lumea diplomaţiei, adaugă hungarianspectrum.org în editorialul "Hai să avem un nou inamic: România".
• Cioloş: În Teleorman, judeţ condus de Dragnea, avem cei mai mulţi asistaţi sociali. Oare de ce?
Premierul Dacian Cioloş a vorbit, luni, la Adevărul Live, despre cum ar arăta România în următorii patru ani dacă el ar rămâne la Palatul Victoria, colaborarea cu PNL şi USR, dar şi despre cum îşi va apăra proiectele de criticile venite din partea PSD şi ALDE. "E interesant de văzut că exact în bazinele electorale ale PSD, un partid cel puţin afişat de stânga, orientat spre nevoile oamenilor, exact acolo avem şi pungile de sărăcie cele mai mari. Exact în zona de sud şi de est. Oare de ce? Judeţul Teleorman, care a fost condus de domnul Dragnea, acolo avem cei mai mulţi asistaţi sociali", a spus Cioloş.
• Jeep-ul rusesc care transporta urna funerară a lui Fidel Castro s-a stricat
Cenuşa fostului dictator cubanez Fidel Castro a fost depusă duminică la un cimitir din Santiago de Cuba după o lungă călătorie prin ţară plină de evenimente neprevăzute. Sâmbătă, jeep-ul de fabricaţie rusească ce transporta cenuşa lui Castro s-a stricat în apropiere de Fortul Moncada şi a trebuit să fie împins de soldaţi, scrie Breitbart. Imaginea a fost distribuită pe larg în mediul online, dând prilej unor comentatori să facă o paralelă între calitatea jeep-ului şi regimul comunist din Cuba.
• BANCHERUL
• ANPC a schimbat in favoarea băncilor ordonanţa privind contul bancar cu servicii de bază
Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a publicat forma finala a Ordonanţei privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, modificată substanţial faţă de prima varianta a proiectului dat publicităţii in urmă cu şase luni, la finalul lunii mai. In prima forma a acestei ordonanţe, care este o transpunere in legislaţia naţională a Directivei europene nr.92, băncile erau obligate sa ofere gratuit clienţilor in un cont cu operaţiuni de bază, precum depuneri si retrageri de bani, plăti cu cardul si operaţiuni la ghişee, online si la bancomate.
• COTIDIANUL
• Locul întunecat al Italiei bancare
Regiunile Veneto şi Toscana sunt epicentrul crizei bancare din Italia, care a costat cetăţenii sute de milioane de euro. Chiar şi primarul oraşului, Achille Variati, a fost lovit personal atunci când acţiunile deţinute la banca oraşului, Banca Popolare di Vicenza (BPV), au căzut la începutul acestui an. Edilul a pierdut zeci de mii de euro, bani pe care, după cum a spus, nu îi va mai vedea vreodată. Economia Italiei a încetat să mai crească şi bănci precum BPV au strâns cu duiumul credite neperformante, zeci de miliarde de euro, bani care au fost împrumutaţi întreprinderilor mici şi mari, care ulterior au eşuat în conformitate cu dificultăţile economice. Acum instituţiile bancare din peninsulă deţin credite neperformante de 360 de miliarde de euro.
• Servicii şi contraservicii - Stelian Tănase
Serviciile au contribuit mult la confecţionarea guvernului-marionetă Cioloş. SIE şi SRI l-au lăsat din braţe pe Ponta cînd au văzut că e groasă. Ponta pierduse ruşinos alegerile prezidenţiale. Apoi patinase un an în apele tulburi ale politicii bucureştene, frecventînd zone pe care serviciile noastre (de obedienţă occidentală) nu le-au apreciat (China, Turcia, Kazahstan). Cînd a intervenit tragedia de la Club Colectiv, Ponta deja pierduse sprijinul serviciilor. În aceste condiţii (plus altele), Ponta s-a retras. Guvernul Cioloş s-a confecţionat în interesul şi cu sprijinul serviciilor. Serviciile - pofta vine mîncînd - doresc să joace un rol cel puţin la fel de important la alcătuirea guvernului (de fapt distribuirea puterii, a resurselor) şi după 11 decembrie.
• Zeci de studii de fezabilitate plătite, dar neutilizate
Corpul de Control al Guvernului a stabilit că în perioada 2011-2016 au fost comandate de ministere sau de instituţii din subordinea acestora zeci de studii de fezabilitate care nu au mai fost folosite, deşi au fost plătite. Principalii abonaţi la acestea au fost Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Economiei. Valoarea totală a celor 92 de studii finanţate integral de la buget se ridică la aproape 93 de milioane de lei. Dintre acestea au fost finalizate 75, dar doar 46, în valoare de cinci milioane de lei, au fost folosite. Unele studii de fezabilitate au fost date cu dedicaţie, cu toate că se ştia că nu vor fi folosite.
• Mişcările care vor duce la scumpirea carburanţilor
Înţelegerea OPEC de săptămâna trecută care vizează scăderea producţiei de ţiţei apus preţul internaţional al petrolului pe un trend ascendent astfel încât luni, 5 decembrie, a atins maximul ultimelor 15 luni, ajungând la 55 de dolari/baril. În plus, trebuie luată în calcul şi aprecierea dolarului în raport cu celelalte monede. Imediat după anunţarea rezultatelor referendumului din Italia, s-a vorbit din nou de o paritate euro-dolar, moneda unică europeană scăzând la minimul ultimelor 20 de luni (martie 2015). Astfel, după mult timp dolarul şi preţul petrolului sunt împreună pe un trend ascendent ceea ce pentru consumatori nu înseamnă o veste tocmai bună pentru că asta va duce la creşteri de preţuri la pompă. Însă, pentru industrie şi ţările producătoare de ţiţei reprezintă o imensă gură de oxigen
• CURIERUL NATIONAL
• Softurile din 10 ministere, verificate de Guvern
Verificările efectuate de Corpul de Control al Primului-ministru privind achiziţiile de produse software la nivelul ministerelor şi instituţiilor aferente au scos la iveală o serie de nereguli. În ultimii cinci ani şi jumătate, 19 autorităţi au achiziţionat produse şi licenţe software şi au încheiat peste 10.000 de contracte/comenzi, pentru care au plătit 3,13 mld. lei cu TVA. Dintre acestea, 9 entităţi publice împreună au plătit suma de 110,3 mil. lei pentru produse instalate, dar neutilizate, neimplementate sau cu defecţiuni.
• Proiect de 3,7 miliarde de dolari respins în Statele Unite în urma protestelor amerindienilor
Autorităţile americane au respins traseul unui oleoduct din statul Dakota de Nord, în urma protestelor activiştilor de mediu şi a amerindienilor din tribul sioux Standing Rock, care erau nemulţumiţi că respectivele conducte sunt plasate prea aproape de locurile unde sunt îngropaţi strămoşii comunităţii şi de asemenea că ar putea afecta sursele de aprovizionare cu apă potabilă, informează CNN, citat de B1TV. Oleoductul, denumit Dakota Access Pipeline, urma să traverseze patru state americane pe o distanţă de 1.886 kilometri şi să transporte petrolul extras în Dakota de Nord până în Illinois. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3,7 miliarde de dolari.
• MFP recrutează 9 membri CA ai CEC Bank
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat demararea operaţiunii de recrutare a nouă membri ai Consiliului de Administraţie ai CEC Bank, autoritatea urmând să fie asistată în procesul de recrutare de Transearch International SRL. Printre criteriile de recrutare se numără buna cunoaştere a legislaţiei aplicabile domeniului bancar, minimum 10 ani de experienţă profesională şi minimum 3 ani de experienţă relevantă, în ultimii 10 ani, în conducerea, supravegherea sau controlul unor instituţii financiare sau a altor categorii de companii sau în conducerea structurilor din cadrul reprezentantului acţionarului, sub a cărui autoritate se află Banca.
• Brigada a 3-a de Infanterie americană vine în Europa. Parţial şi în România
Cu un uriaş efort logistic, US Army se pregăteşte să mute o întreagă brigadă în Europa de Est. Este vorba de Brigada a 3-a Fort Carson, care va trece Atlanticul, lucru care înseamnă că vor fi mutaţi 4.400 de militari şi 2.800 de vehicule. Practic, totul este urcat în trenuri. Locotenent-colonelul John Gilliam, comandantul Batalionului 1 din Regimentul 66 blindate, a declarat că aceasta este cea mai mare desfăşurare a unităţii în Europa de la terminarea Războiului Rece. În anii 1980, armata a trimis în mod regulat zeci de mii de soldaţi în Germania pentru exerciţii uriaşe, dar aceste deplasări s-au încheiat odată cu căderea Zidului Berlinului.
• Echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicaţiile mobile
ANCOM atrage atenţia asupra utilizării echipamentelor care nu corespund standardelor europene şi care le afectează pe cele conforme. Autoritatea va aplica amenzi de până la 5.000 de lei celor care vând astfel de echipamente şi le recomandă celor care au astfel de produse să le scoată din uz. Echipamentele electronice pentru uz privat precum microfoanele şi telefoanele wireless sau corpurile de iluminat cu LED funcţionează pe baza undelor radio, în benzi de frecvenţe exceptate de la regimul de licenţiere, însă numai cu respectarea unor reguli de conformitate. În momentul în care un aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el afectează funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.
• Românii cheltuiesc peste 3,6 miliarde lei pe produse piratate sau contrafăcute
România este a doua cea mai afectată piaţă din Uniunea Europeană de acest fenomen care ia amploare şi la nivel european. Medicamentele sunt sectorul cel mai afectat, produsele contrafăcute reprezentând circa 16,6% din totalul vânzărilor de medicamente din România. În UE, totalul pierderilor se ridică la circa 83 de miliarde de euro şi sunt afectate 790.000 de locuri de muncă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Întâlnire de taină între Vlad Voiculescu şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant
Reuniunea, care a fost făcută departe de ochii presei, ar fi fost "sugerată" de Preşedinţie. Luni, dis de dimineaţă, au fost chemaţi la Ministerul Sănătăţii mai mulţi specialişti în transplant, la o discuţie cu ministrul Vlad Voiculescu, urmând să se facă vorbire despre starea critică în care se află această activitate în România. "Mai exact, de la demararea scandalului mediatic, faptul că nu s-a mai efectuat niciun transplant de mai bine de două săptămâni - fapt fără precedent -, cu implicaţii grave în ceea ce priveşte starea pacienţilor. Preşedinţia ar fi solicitat mai voalat, mai d i s c r e t , un punct de vedere, dornică să stopeze această situaţie", a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, un apropiat al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).
• Europa stă pe o bombă cu ceas: Neperformantele din Italia ajung la 400 de miliarde de euro
Neperformantele din Italia ajung la 400 de miliarde de euro, din care 10% sunt cu risc imediat real! Lansarea analizei macro pe decembrie coincide cu eşecul referendumului din Italia, ceea ce l-a determinat pe Christopher Dembik, seful analizei macro la Saxo Bank, sa declare ca "e de aşteptat ca spread-urile instrumentelor italiene să crească cu cateva zeci de puncte de bază, iar ratingul Italiei sa fie plasat în perspectivă negativă - în prezent se afla la BBB- cu o perspectiva stabila din partea S & P. Cu toate acestea, "riscul unei contaminari europene declansate de Italia e redus", mai spune Dembik.
• Schäuble: Grecia trebuie să se reformeze sau pleacă din zona Euro!
Grecia trebuie să pună în aplicare reforme economice dacă doreşte să-şi păstreze locul în zona euro, insistă ministrul german de Finanţe, excluzând scutirea de datorii pentru această ţară înaintea reuniunii cruciale de luni a zonei euro. Wolfgang Schäuble dă practic Greciei un ultimatum: sau pune în aplicare reforme structurale nepopulare sau iese din bloc. toate acestea în timp ce miniştrii de finanţe ai statelor membre ale monedei unice se pregătesc să discute planurile fiscale pentru anul următor. Grecia are o datorie nesustenabilă de 330 de miliarde de euro. Pe 6 mai, într-o scrisoare, FMI îi transmite Germaniei "Reducerea datoriilor pentru Grecia sau FMI renunţă".
• Maşinile DIESEL vor fi INTERZISE!
Edilii din patru mari oraşe ale lumii spun că vor interzice folosirea maşinile diesel de mare putere şi a camioanelor pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, relatează BBC. Primarii din Paris, Mexico City, Madrid şi Atena au decis să implementeze această măsură până în anul 2025. Ei promit stimulente pentru folosirea altor tipuri de vehicule şi promovează mersul pe jos şi cu bicicleta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în jur de trei milioane de decese sunt cauzate în fiecare an de expunerea la poluarea din aer. Motoarele diesel accentuează problema prin producerea de pulberi în suspensie şi oxizi de azot. Pulberii în suspensie foarte fini pătrund în plămâni şi cresc riscul de boli cardiovasculare. Oxizii de azot afectează ozonul de la nivelul solului şi duce la creşterea dificultăţilor de respirare, chiar şi în cazul persoanelor care nu au probleme respiratorii.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta dezvăluie propunerile PSD pentru postul de premier
Fostul premier Victor Ponta a afirmat luni, la Tulcea, că viitorul premier va fi propus de PSD, cu susţinerea ALDE şi a PRU, dacă această formaţiune va intra în Parlament, el avansând în acest sens şi trei nume din rândurile social-democraţilor - Liviu Dragnea, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici. El a subliniat că PSD are cei mai competenţi oameni pentru funcţiile de miniştri. Fostul premier a catalogat actuala campanie electorală drept 'ciudată', în contextul în care, potrivit sursei, PSD este singurul partid care are un program de guvernare.
• Cum vrea Dragnea să ajungă prim-ministru
Chiar dacă legea de funcţionare a Guvernului le interzice persoanelor condamnate să facă parte din Executiv, Liviu Dragnea ar putea ocupa fotoliul de premier după alegerile parlamentare de duminică. Liderii ALDE şi PSD, dar şi specialiştii în drept constituţional consultaţi de Jurnalul Naţional susţin că Legea fundamentală prevalează în faţa oricărei norme legislative, astfel că şeful PSD ar putea prelua fără probleme Palatul Victoria. "Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem", a motivat în weekend C.P. Tăriceanu.
• ASF poate cere falimentul Carpatica Asig
Instanţa supremă a decis, ieri, respingerea contestaţiei formulată de DNA privind revocarea măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare dispusă faţă de inculpata SC Carpatica Asig, astfel ASF poate cere falimentul societăţii. Hotărârea este definitivă. Procurorii au solicitat instanţei interzicerea dizolvării şi lichidării societăţii precizând că se creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală, explică DNA. Societatea a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi dare de mită, la data de 25 aprilie 2014, cauza în care este cercetată acum fiind în faza de apel.
• NATIONAL
• "Cuminţenia Pământului", băgată in "Spălarea Banilor"!
Cu doar câteva zile înainte de expirarea mandatului si cu un entuziasm demn de o cauză mai buna, premierul Dacian Cioloş tocmai ce face o ultima sforţare sa arunce "pisica" moartă a "Cuminţeniei Pământului" in curtea Parlamentului. Si asta la foarte puţin timp după ce Liviu Dragnea a detonat, in premieră, "bomba" că procurorii s-ar fi interesat, profesional vorbind, de achiziţia eşuată a sculpturii lui Constantin Brâncuşi. După cum susţin surse guvernamentale, in ultima perioada a campaniei de donaţii, când devenise clar eşecul de proporţii al acesteia, asupra ministrului Finanţelor s-ar fi exercitat diverse presiuni pentru ca Anca Dragu să facă o "magie" financiara si sa salveze situaţia. Numai că, de aceasta data cel puţin, Anca Dragu s-a ţinut tare.
• Familia Rothschild, "verde" pentru preluarea CEC Bank!
Ministerul Finanţelor, cu doar câteva zile înainte de terminarea mandatului guvernului tehnocrat, a demarat procesul de selecţie a viitorilor nouă membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank. Exista informaţii că in spatele "atacului" la una dintre cele mai râvnite companii de stat din Romania s-ar afla nimeni alta decât influenta familie Rothschild. Ai cărei membri, de secole întregi, controlează poate cel mai mare imperiu bancar din întreaga lume si care, iată, acum a adăugat pe "lista de cumpărături" si CEC Bank. Iar tehnocraţii s-au grăbit să pregătească terenul pentru ca actuala conducere românească a băncii sa fie "rasă" in totalitate, o misterioasă firma de apartament din Voluntari urmând a-i nominaliza pe cei care vor prelua managementul băncii.
• PUTEREA
• Deputatul-iubăreţ Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv
Deputatul Cătălin Rădulescu, preşedinte al PSD Diaspora până în septembrie 2016, calitate dobândită prin fals şi uz de fals, a fost condamnat, luni, definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Despre afacerile necurate ale lui Rădulescu PUTEREA a scris în numeroase rânduri, iar azi este timpul să facem o recapitulare, să tragem linie şi să conchidem că individual este ceea ce am afirmat că este: un infractor de joasă speţă, un individ care caută escapadele amoroase în timp ce ar trebui să activeze în Parlament, un individ cu o educaţie extreme de precară, ale cărui derapaje gramaticale sunt de notorietate.
• Bilanţul Gabrielei Firea după şase luni de mandat
Au trecut şase luni de la alegerile locale, iar bucureştenii îşi amintesc promisiunile făcute de prima femeie primar general. Deoarece balanţa se înclină în defavoarea primăriţei, pe internet circulă deja un extras dintr-o emisiune difuzată pe Digi 24, realizată de Cosmin Prelipceanu şi Gabriela Firea. Termenul de şase luni pentru împlinirea unor angajamente a expirat, iar PUTEREA face un bilanţ al realizărilor/nerealizărilor primarului general, ales de peste 40% din bucureştenii care au ieşit la vot pe 5 iunie 2016.
• ROMANIA LIBERA
• Populismul a câştigat în Italia | Comentariu DW
Corespondentul DW de la Roma, Bernd Riegert, susţine, într-un comentariu pentru DW România, că oponenţii reformei au învins la referendumul din Italia, în urma unui vot emoţional, nu raţional. Urmările vor fi rele pentru viitorul Italiei. UE se adânceşte în actuala criză de identitate. Riegert susţine că Matteo Renzi este al doilea şef de guvern din UE care demisionează după pierderea unui referendum. Înaintea premierului italian, cel care şi-a părăsit funcţia a fost şeful guvernului britanic David Cameron. Ambii au pierdut în faţa unor coaliţii formate din cetăţeni revoltaţi şi populişti de stânga şi de dreapta. Întreaga Europă se confruntă în prezent cu ascensiunea formaţiunilor populiste.
• Parlamentarii care au învârtit milioane de euro în acest mandat
Un studiu publicat de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti a analizat declaraţiile de avere ale parlamentarilor români, întocmind o listă a politicienilor care au învârtit milioane de euro în perioada 2012 - 2016. Conform documentelor analizate, în patru ani de mandat, parlamentarii au acordat împrumuturi în valoare totală de 47 milioane de euro. Sebastian Ghiţă, deputat PSD, a învârtit suma de 30 de milioane de euro, în timp ce, liberalul Marin Anton a împrumutat 1,8 milioane de euro, iar Elena Udrea a îmmprumutat în nume propriu 1,1 milioane de euro. În ceea ce îi priveşte pe senatorii României care au acordat îrmpumuturi către persoane fizice şi juridice, topul este deschis de Sorin Roşca Stănescu (PNL) - 6 milioane de euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Vânzarea Profi, între cele mai mari 20 de tranzacţii din istoria României
De la 77 la 533 mil. euro în 7 ani. "Am dovedit că se pot face bani în România. Cred că există potenţial ca noul investitor, Mid Europa, să găsească un alt cumpărător care să dea un miliard de euro pe reţeaua Profi. Negocierea a durat o noapte întreagă, iar suma a fost stabilită cu câteva zile înaintea tranzacţiei. Suma negociată nu ne-a surprins în niciun fel. Companiile sănătoase, cu creşteri - şi Profi este una dintre companiile cu cea mai mare creştere din ţară şi chiar din regiune -, merită un preţ pe măsură", a spus la ZF Live Şerban Roman, country manager al fondului de investiţii Entreprise Investors, care a administrat până la sfârşitul lunii noiembrie Profi. Enterprise Investors a plătit 66 mil. euro pe reţeaua Profi când avea 67 de magazine, iar şapte ani mai târziu a vândut 500 de magazine într-o tranzacţie de 533 mil. euro.
• Reconfigurarea Parlamentului ar putea să dea o nouă formă legilor care au bulversat mediul de business
Actualul Parlament a bulversat mediul de business în ultimul an prin legi care au afectat profund piaţa bancară - legea dării în plată şi a conversiei-, piaţa de retail - legea 51% produse româneşti în supermarketuri sau piaţa ţigaretelor- legea antifumat în spaţii publice. Întrebarea este cum se vor reaşeza forţele politice şi ce consecinţe vor fi dacă PSD sau PNL vor va ajunge la guvernare cu aceste legi? "Una dintre misiunile imediate a viitorului Parlament este aceea de a clarifica legile aflate în prezent în diverse faze de aprobare: avem legea dării în plată care trebuie probabil rediscutată în Parlament, legea conversiei care e la Curtea Constituţională şi trebuie să vedem cum se finalizează, legile care presupun creşteri de salarii, pensii şi reduceri de taxe care se află în diverse faze de aprobare în Parlament şi care trebuie revizuite", a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
• Cei 43.000 de medici plecaţi la lucru în străinătate au costat statul român 3,5 mld. lei
Pregătirea celor 43.000 plecaţi la lucru în străintate din 2007 până în prezent a costat statul 3,5 miliarde de lei (770 mil. euro), în condiţiile în care pregătirea unui medic costă - fără a lua în calcul rezidenţiatul - 81.000 de lei. "Un studiu efectuat de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătăţii, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei şi această sumă nu ia în calcul rezidenţiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari. Dacă facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei", a spus ieri ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu.
• Cum şi-a furat România singură căciula
Şapte proiecte de infrastructură - în valoare de 500 mil. euro - care trebuia finalizate pe exerciţiul financiar al UE 2007-2013 au primit acceptul Comisiei Europene pentru a fi finanţate pe noul exerciţiu bugetar, 2014-2020, astfel încât banii deja cheltuiţi să nu fie ceruţi înapoi. Este un lucru bun, prin urmare, dar, practic, banii necheltuţi din exerciţiul financiar 2007-2013 cu care trebuia finalizate aceste proiecte se întorc la bugetul european, iar România le continuă cu banii alocaţi exercţiului financiar 2014-2020, bani care puteau fi investiţi însă în alte proiecte dacă lucrările în discuţie erau terminate la timp.