REVISTA PRESEI 07.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 februarie 2014

ADEVARUL

Daniel Chiţoiu a demisionat din Guvern: Mă retrag din funcţie. Muncesc 18 ore pe zi

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a demisionat din funcţie, pe motiv că ar fi fost avansat în funcţia de secretar general interimar al partidului. Chiţoiu a oferit şi un motiv pentru decizia sa de a părăsi Guvernul: pentru a fi mai activ în cadrul formaţiunii. "Am decis să mă implic mai activ în PNL. Eu sunt un om de partid, vechi în partid. Am o colaborare foarte bună cu toţi colegii din conducerea PNL şi de aceea am decis să preiau această funcţie, având în vedere momentele electorale importante. De aceea, mă retrag din funcţia de vicepremier şi ministru al Finanţelor. Muncesc 18 ore pe zi", a arătat el. În ce priveşte dosarul soţiei sale, Laura Chiţoiu, acuzată de abuz în serviciu, preşedintele PNL a ţinut să îşi exprime susţinerea faţă de soţia colegului său de partid. Antonescu i-a mulţumit vicepremierului demisionar pentru activitatea depusă şi a ţinut să dezmintă faptul că plecarea lui Chiţoiu din Guvern ar avea legătură cu apropierea sa de PSD. În ce priveşte succesorul lui Chiţoiu la Ministerul Finanţelor, Crin Antonescu a ţinut să precizeze că a discutat deja cu o persoană care a acceptat postul, dar a infirmat că i-ar fi înaintat vreo ofertă viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

Schimbarea la faţă a Guvernului Ponta: Cine se află pe lista miniştrilor care îşi fac bagajele

Anul 2014 a adus, încă de la început, schimbări în echipa guvernamentală. Demisia fostului ministru liberal de Interne, Radu Stroe, a fost doar vârful aisbergului. După el a urmat ministrul Finanţelor şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, care a demisionat sub pretextul că doreşte să se implice mai activ în formaţiune. Prima care a anunţat că va părăsi Guvernul Ponta a fost ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini (PC), care a precizat că va candida pentru un loc în Parlamentul European. De asemenea, Dan Nica, figurează pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din luna mai şi ar putea părăsi Guvernul Ponta. În locul lui Câmpeanu, au precizat aceleaşi surse, ar putea veni purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. O decizie oficială privind schimbările PNL în echipa guvernamentală ar urma să fie luată vineri, după şedinţa Delegaţiei Permanente a Partidului Naţional Liberal.

SONDAJ Românii nu cred în bănci şi în partide

Potrivit cercetării INSCOP Research efectuate la comanda ziarului "Adevărul", doar 17% din respondenţi nu sunt reticenţi faţă de bănci. Şi mai puţini (13,2%) pun preţ pe partidele politice. Partidele politice continuă să se afle în partea inferioară a clasamentului general al încrederii în instituţii de orice tip. Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia pierd puncte în topul încrederii, comparativ cu măsurătoarea efectuată în urmă cu două luni (noiembrie 2013), relevă sondajul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevărul". În afara partidelor (doar 13,2% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în aceste instituţii), codaşe în clasamentul general mai sunt băncile (17%) şi patronatele (19,9%). "Băncile ajung la un minim absolut de încredere. Semnalul este foarte prost nu doar pentru bănci, ci pentru economie în ansamblu", explică Remus Ştefureac, director INSCOP. Cercetarea a fost efectuată în perioada 16-21 ianuarie 2014, înainte de accidentul aviatic din Apuseni şi înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteo.

Un nou perdaf la adresa sistemului bancar: agenţia de evaluare financiară Fitch plasează băncile din România în categoria "de mâna a doua"

România se plasează într-un "eşalon secund" al ţărilor din regiune în ceea ce priveşte revenirea sectorului bancar, cu o profitabilitate scăzută, un nivel ridicat al creditelor neperformante şi riscuri legate de împrumuturile în valută, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch. Băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia au performanţe vizibil mai bune decât celelalte ţări UE din Europa Centrală şi de Est, cu un nivel al creditelor neperformante care s-a stabilizat în jurul pragului de 6%, se arată într-un comunicat al Fitch. Între timp, în celelalte ţări - România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia - nivelul creditelor neperformante a crescut spre 25% anul trecut. Slovenia are cel mai ridicat grad de neperformanţă, însă situaţia ar trebui să se îmbunătăţească odată ce activele problematice vor fi transferate către vehiculul special creat de stat, aşa-numita "bad bank", notează Fitch.

Isărescu, despre limitarea plăţilor în numerar: Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Vânzarea de terenuri la ţară ar fi un chin pentru cei în vârstă

Limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intenţii", spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care apreciază că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate. "Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state (...) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului", a spus Isărescu.

Cum se vede foamea de bani în statisticile BNR: statul şi firmele sunt în deficite maxime, populaţia dispune de surplusuri financiare

Datele privind conturile naţionale financiare, centralizate de BNR într-un raport, arată că România are, per ansamblu, creanţe (bani de primit) în valoare de 1.902 miliarde de lei şi angajamente (datorii de plătit) de 2.361 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă un necesar net de finanţare de 459 de miliarde de lei. Defalcat pe sectoare, statul şi firmele au cele mai mari deficite, iar populaţia are un sănătos excedent. STATUL (administraţia publică) are de primit creanţe în valoare totală de 182,8 mld. lei, dar are de plătit angajamente totalizând 294,8 mld. lei. Adica un necesar net de finanţare de 112 mld. lei. FIRMELE (societăţile nefinanciare) au de primit creanţe în valoare totală de 619,9 mld. lei, dar au de plătit angajamente totalizând 1.291,1 mld. lei. Asta înseamnă un necesar net de finanţare de 671,2 miliarde de lei. BĂNCILE (intermediarii financiari) au de primit creanţe în valoare totală de 68,6 mld.lei, dar au de plătit angajamente totalizând 69,9 mld. lei. Adica un necesar net de finanţare de 1,3 mld.lei. POPULAŢIA (gospodăriile) are de primit creanţe în valoare totală de 416,4 mld. lei şi de plătit angajamente totalizând doar 141,6 mld. lei. Asta înseamnă un excedent, reprezentând o capacitate netă de finanţare de 274,8 mld. lei.

Ruşii testează pe pielea românilor frontul din Transnistria

Ion Iovcev, directorul liceului românesc "Lucian Blaga" de la Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei sunt cercetaţi de miliţia separatistă, fiindcă n-ar fi declarat "valuta străină" la aşa-zisa vamă de la Nistru. În timp ce experţii de la Chişinău vorbesc de o nouă încercare a ruşilor de destabilizare a Basarabiei, singura intervenţie a Guvernul de peste Prut a fost doar declarativă. Parlamentul European condamnă presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi atrage atenţia că libertatea de educaţie este un drept fundamental. De asemenea, Parlamentul European "invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria". Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create.

CURENTUL

Corina Creţu - cap de listă la europarlamentare. Dovada că masculul Alfa al PSD e tot Ion Iliescu

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD s-a reunit, joi, la Palatul Parlamentului, pentru a valida lista finală a candidaţilor pentru PE, Corina Creţu, pupila lui Ilici, fiind desemnată cap de listă. PSD mizează pe 13 locuri eligibile in PE, locurile14 si 15 fiind cu semnul întrebării. Daciana, nevasta lui Ponta e mai la coadă iar Geoană a dispărut complet din peisaj. În orice haită, fie ea de fiare sălbatice fie de pesedişti, există nivele de organizare şi subordonare - ceea ce sociologii numesc liderul formal şi liderul informal sau etologii numesc liderul alfa şi liderul beta.

Soci-ale de Tia Şerbănescu

După ce s-au făcut diverse anchete, dezbateri şi comisii pentru eşecul din Apuseni iar premierul a pretins trecerea STS sub comanda sa - ca fiind cel mai priceput să-l conducă -, în Constanţa, la câmpie, s-au rătăcit în ceaţă şi printre nămeţi doi bărbaţi pe care instituţiile de resort i-au recuperat abia după trei ore. A durat mai puţin ca în munţi pentru că aceştia au găsit un stâlp numerotat (în vederea impozitării) care a putut fi identificat. Autorităţile noastre nimeresc întotdeauna un stâlp. Sincer vorbind, la cât de haotici sunt guvernanţii noştri te miri că nimeresc drumul spre guvern. Probabil că e meritul şoferilor. Premierul nu e un admirator al românilor de peste hotare. Sunt nişte "băsişti". Aşa că a dat OUG care le pretinde românilor din străinătate să voteze numai dacă fac cerere la ambasade cu o lună înainte de scrutin. Ăsta e felul lui Ponta de a limita abuziv dreptul de vot. Şi ce să scrie în cerere? Vă rog să binevoiţi a-mi permite să votez asigurându-vă că ştampila va fi în folosul patriei, dreptate până la capăt şi Ponta până la moarte, trăiască socialismul, proletari români din toate ţările, uniţi-vă! P.S. Darul l-am lăsat la poartă (în plic). Premierul însuşi a plecat peste hotare la JO de la Soci - la socializare. Dacă tot o face pe grozavul, să nu vină acasă fără o medalie de aur.

CURIERUL NATIONAL

Spargem banii, cum spune Puya, sau îi punem deoparte?

Îndemnul din piesa "Bagă bani!" a artistului Puya "Decât să stai să-i strângi, mai bine să îi cheltuieşti!" poate fi bun în opinia BNR, în măsura în care consumul sporit nu afectează semnificativ economisirea. Mugur Isărescu: Cererea internă se redresează mai lent decât ne-am dori cu toţii. Guvernatorul a mai spus că Banca Naţională nici nu vrea să apese o pedală astfel încât lumea să nu economisească, întrucât acest lucru este un fapt pozitiv. Reluarea ciclului de tăiere de dobânzi de către Banca Naţională a României vara trecută, coincidenţă ironică, s-a suprapus cu lansarea în FM-ul românesc a piesei "Bagă bani!" a lui Puya şi Don Baxter, un succes pe undele radio şi în momentul de faţă.

Burduşim salteaua cu lingouri

Investiţiile în lingouri de aur şi-au dovedit în timp profitabilitatea, acestea fiind un bun vehicul investiţional. Astfel, în ultimii ani de zile s-au cumpărat de la cele două bănci care vând aur fizic (BCR şi Piraeus Bank) aproape trei tone. "BCR a vândut, de la lansarea serviciului, peste două tone de aur. BCR oferă clienţilor, din anul 2009, posibilitatea de a tranzacţiona aur financiar sub formă de lingouri şi monede de aur pur de diverse mărimi şi gramaje. Media celor mai importante tranzacţii (ca volum) realizate a fost de peste 40 kg de aur/tranzacţie şi au fost efectuate de divizia de Private banking. Clienţii interesaţi de acest produs sunt atât clienţii care vor să includă această clasă de active în portofoliul investiţional cât şi clienţii care doresc să ofere un cadou special şi valoros celor dragi. Cei care achiziţionează aurul în scop investiţional doresc să îşi diversifice portofoliul, iar recomandarea este de a plasa între 5-10% în această clasă de active", a declarat, pentru Curierul Naţional, Laura Hexan BCR.

Dacă este faliment, atunci faliment să fie

Atenţie! În caz de faliment naţional am putea fi pe cont propriu! Dacă suntem în Uniunea Europeană nu înseamnă că va veni cineva să ne salveze cu nişte miliarde de euro. Este ceea ce mai mult sau mai puţin am ştiut dintotdeauna, însă problema este că statele sunt instigate să intre direct în averea populaţiei pentru a acoperi găurile datoriei publice şi ale sectorului bancar. La sfârşitul lunii trecute, banca centrală a Germaniei a expus o poziţie oficială potrivit căreia ţărilor din interiorul UE li se solicită "responsabilitate naţională" faţă de obligaţiile propriilor Guverne. Traducerea? Statele nu mai trebuie să aştepte programe de rostogolire a datoriilor după modelul aplicat Greciei începând cu anul 2009. Instrumentul? O taxă unică percepută întregii populaţii şi aplicată pentru un procent din averea fiecărui cetăţean.

Gala TV a Noului An Chinezesc 2014, cel mai urmărit eveniment

Mai mult de 700 milioane de oameni au urmărit în acest an timp de 5 ore gala TV a Anului Nou Lunar, potrivit televiziunii de stat din China, fata de 111 milioane de oameni care au vizionat Super Bowl. De asemenea, Anul Nou Lunar a reuşit să depăşească Super Bowl şi pe reţelele de socializare. Deşi utilizatorii de internet au stabilit un nou record pe Twitter, realizând 381.605 postari despre Super Bowl timp de un minut, acest lucru nu reprezintă nimic în comparaţie cu utilizatorii de internet chinezi, care au folosit reţeaua de socializare QQ pentru a trimite 32,7 milioane de mesaje într-un minut în timpul vacanţei din China. Conform statisticilor Oficiului de internet, în China există în prezent aproape 600 de milioane de utilizatori de internet. SUA au doar 254 de milioane, potrivit Harvard Business Review.

EVENIMENTUL ZILEI

Robert Negoiţă: 10 milioane de euro aruncate pe gunoi. Edilul a lărgit trotuarele pe hârtie, să-i dea mai mulţi bani lui Prigoană

În campania electorală din 2012, edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis că nu va risipi banii publici şi că va fi un primar econom. Nu a trecut decât un an plin, în care liderul PSD a fost stăpân peste Sectorul 3 şi deja au apărut neregulile.

Antonescu scapă de Chiţoiu şi îşi recâştigă partidul

Antonescu i-a impus lui Chiţoiu demisia din Guvern. Azi urmează ca şi alţi miniştri liberali să fie înlocuiţi. Profitând de scandalul generat la nivelul USL privind reeşalonarea ratelor la bănci, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a găsit pretextul potrivit pentru a-i retrage din guvern pe miniştrii liberali care în ultima perioadă i-au ieşit din graţie. În acest fel, liderul PNL îşi consolidează poziţia în partid, şubrezită de jocurile de interese ale grupării Stroe- Chiţoiu- Ruşanu. Aşa cum se anunţa încă de acum o săptămână, primul sacrificat a fost ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, care, urmare a presiunilor la care a fost supus, a demisionat ieri din funcţie. Acesta va fi înlocuit cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a acceptat portofoliul. Picătura care a umplut paharul a fost faptul că Daniel Chiţoiu a fost acuzat atât de Crin Antonescu, dar şi de Klaus Iohannis că a susţinut măsura propusă de PSD privind e şalonarea creditelor, fără să îi informeze pe colegii din PNL.

Un miliard de lei, datorii şterse pentru companiile publice din apărare

Companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare vor avea o nouă şansă de redresare, în urma deciziei privind restructurarea datoriilor către bugetul de stat, a spus, ieri, Andrei Gerea, ministrul Economiei. "Avem o veste bună pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în industria de apărare şi anume acceptul Ministerului Finanţelor şi al FMI de a şterge mare parte din datoriile acumulate. Asta înseamnă foarte mult, pentru că este vorba de un miliard de lei", a declarat Gerea, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, ştergerea datoriilor va da companiilor şansa de a deveni mai competitive. "Industria se poate finanţa, se pot vinde anumite active care nu mai sunt utilizate, în scopul asigurării de capital de lucru. Se pot desfăşura activităţi, retehnologizări absolut necesare, în condiţiile în care, totuşi, alocările bugetare nu sunt foarte mari", a explicat ministrul Economiei. Guvernul şi-a asumat, în discuţiile cu FMI, ca până în luna aprilie să se încadreze în ţinta de arierate.

Contracte de zeci de milioane de euro, pierdute din cauza autorităţilor

În 2014, România nu va mai fi prezentă cu pavilion naţional la târgul Ambiente de la Frankfurt, cel mai mare târg de bunuri de larg consum pentru casă din Europa. Doar şase exportatori români expune, pe banii lor, a declarat pentru EVZ Radu Pupăză, preşedintele Organizaţiei Patronale din Industria Sticlei şi Ceramicii Fine - STICEF. În 2013, 33 de firme din industria sticlei şi a ceramicii, care numără peste 6.000 de angajaţi, au câştigat 120 de milioane de euro în urma comenzilor primite la târg. Dacă nu participă la expoziţie, firmele nu au cum să facă rost de clienţi noi, deci să asigure un loc stabil de muncă angajaţilor.

JURNALUL NATIONAL

MRU are experienţă: "STS poate frauda alegerile"

Declaraţia fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, anterior director al Serviciului de Informaţii Externe, despre "capabilităţile" Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ridică un mare semn de întrebare asupra rezultatelor alegerilor. MRU este în poziţia chelului care îşi pune mâna în cap atunci când, vrând să-l apere pe generalul Opriş, spune că "USL are nevoie în fruntea acestui serviciu apolitic, care nu este serviciu de informaţii, de un om politic capabil care la alegeri să intervină prin tertipuri pentru fraudarea rezultatului electoral". El întăreşte declaraţia adăugând: "Spun asta cu responsabilitate, asumându-mi ceea ce spun prin experienţa pe care o am". Spusele lui MRU au atras imediat atenţia, ele având efectul gazului pe foc în dezbaterea fierbinte legată de scoaterea STS de sub "umbrela" lui Traian Băsescu şi trecerea instituţiei în subordinea Ministerului de Interne. Propagandiştii băsişti "ţin" cu dinţii să-l scoată basma curată pe Opriş Marcel din scandalul accidentului din Apuseni.

FUCK the EU! Victoria Nuland, conversaţie telefonică ULUITOARE cu ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt

Secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, poate fi auzită adresând o insultă Uniunii Europene în timpul unei conversaţii telefonice cu ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, înregistrare ce a fost postată pe Youtube, relatează joi agenţia Reuters. În conversaţie, Nuland şi Pyatt discută în principal despre strategiile ce ar trebui adoptate faţă de liderii opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok. 'Nu cred că Kliciko ar trebui să intre în guvern. Nu cred că este necesar. Nu mi se pare o idee bună', afirmă diplomata americană despre fostul campion la box, în prezent lider al formaţiunii de opoziţie UDAR. Referindu-se la posibilitatea implicării Naţiunilor Unite în criza din Ucraina, ea îi spune ambasadorului: 'Cred că ar fi minunat, ar ajuta să aşezăm lucrurile şi ONU ar putea contribui, dar, ştii ceva ... fuck UE'. 'Exact! Şi cred că ar trebui să facem ceva pentru ca totul să funcţioneze pentru că poţi fi sigură că atunci când lucrurile o să înceapă să meargă, ruşii o să acţioneze în culise pentru a le torpila', răspunde ambasadorul Geoffrey Pyatt.

Preţurile vor creşte în a doua parte a anului. Banca centrală a majorat prognoza de inflaţie la 3,5% pentru sfârşitul acestui an

Banca Naţională a României a majorat prognoza de inflaţie (creşterea medie a preţurilor) la 3,5% pentru sfârşitul anului 2014 , însă banca centrală se aşteaptă ca inflaţia propriu-zisă să se încadreze undeva în intervalul 1,5%-3,5%. "Dacă cineva mă întreabă pe mine cam care va fi inflaţia în România voi spune că se va mişca între 2% şi 3%", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a explicat că în prima parte a anului vom avea o inflaţie mică, sub 1%, dar din partea a doua aceasta va începe să crească în urma introducerii accizei la carburanţi şi a volatilităţii preţurilor la alimente. "Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preţurile combustibililor, din curs şi impactul accizei suplimentare de 7 eurocenţi", a adăugat guvernatorul. În plus, un impact de 0,4 puncte în inflaţia anuală va proveni din preţurile la tutun şi alcool. Isărescu a precizat că în prognoza de inflaţie BNR încorporează numai date certe şi nu riscuri.

PUTEREA

APA NOVA a scumpit abuziv apa, iar facturile la întreţinere au explodat

Liga Habitat, condusă de Mihai Mereuţă, a organizat un seminar la care a invitat câte un reprezentant al instituţiilor implicate în aprobarea şi avizarea majorării preţurilor la apă, respectiv APA NOVA, ANRSC, OPC şi RADET. Ei bine, în această dezbatere s-a confirmat ce PUTEREA a semnalat de mult: că APA NOVA scumpeşte apa după cum doreşte, fără să ţină cont de problemele reale ale Bucureştilor. Mai precis, dezbaterea organizată de Mereuţă a scos în evidenţă că APA NOVA a majorat tarifele la apă şi canal începând cu 1 ianuarie 2014, fără să aibă aprobarea Primăriei Municipiului Bucureşti, aşa cum prevede legea. Tot APA NOVA este vinovată de facturile mari la întreţinere din această iarnă. Deşi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a avizat majorarea, APA NOVA avea nevoie şi de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), susţine reprezentantul ANRSC, vicepreşedintele Mihai Doboga, prezent la dezbateri.

Livia Stanciu: Guvernul trebuia să amâne intrarea în vigoare a acestui nou Cod Penal cu câteva luni de zile

Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, este de părere că Guvernul putea să amâne intrarea în vigoare a noului Cod Penal cu câteva luni, astfel încât să fie elaborat un proiect de lege pentru operarea anumitor modificări. "N-am cerut ca pentru anumite modificări, acestea să fie operate pe cale de ordonanţă de urgenţă, ci, într-adevăr, prin lege, printr-un eventual proiect de lege. Dar până la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat. Dacă se aprecia, cum a apreciat acum şi Guvernul, că anumite modificări - gen cele care vizează articolele 5 şi 6 din noul Cod Penal care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile - nu pot fi operate pe cale de ordonanţă de urgenţă, ci numai pe cale de lege, se putea, să zicem, amâna intrarea în vigoare a acestui nou Cod Penal cu câteva luni de zile, astfel încât să poate fi dat dat acel proiect de lege", a declarat Stanciu joi la CSM, transmite Agerpres.

PC a sacrificat "nebunul"

Senatorul traseist Tudor Barbu a făcut miercuri ca toţi dracii prin birourile din Palatul Parlamentului. Partidul Conservator, unde încă mai este membru, l-a lăsat fără funcţia de secretar al Senatului, cedând-o PDL. Că şi-a pierdut fotoliul mai treacă-meargă, dar a rămas, implicit, fără secretară, maşină şi aparatul de lucru. Or, cum afrontul e prea mare, Barbu a ameninţat că se întoarce în PP-DD şi dă pe goarnă toate şmenurile la care a fost parte în interiorul Partidului Conservator şi USL. Se pare că la capătul iţelor se află însuşi Victor Ponta, care a recomandat să se scape de "nebun".

De ce nu avem ambasador American la Bucureşti

De mai bine de un an, mai precis de pe 14 decembrie 2012, Statele Unite nu au ambasador la Bucureşti. După încheierea mandatului ambasadorului Mark Gitenstein, Duane C. Butcher, însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, conduce ambasada americană. El este cel care, în numele Departamentului de Stat, i-a tras de mânecă pe guvernanţii români ori de câte ori aceştia au atacat justiţia şi statul de drept. A rămas de pomină comunicatul de presă prin care ambasada îşi exprima "admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată" de procurorii DNA Lucian Papici şi Mariana Alexandru, după ce aceştia fuseseră schimbaţi peste noapte din funcţii. Ei, acum să revenim la problemă. De ce nu a fost trimis un ambasador la Bucureşti de atât amar de vreme? Simplu, este una din formele de presiune ale Departamentului de stat pentru a face majoritatea USL să respecte statul de drept, implicit independenţa Justiţiei.

ROMANIA LIBERA

Cea mai mare schemă politico-financiară din lume: Soci 2014

Nici nu au început Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci că deja deţin câteva recorduri. Cu o investiţie de peste 50 miliarde dolari, JO de iarnă 2014 vor fi cele mai scumpe din istorie. Soci este capitala olimpică cea mai extinsă ca lungime, oraşul etalându-se pe mai bine de 100 kilometri pe litoral. În plus, nici un alt sit olimpic nu a cunoscut un destin atât de bogat şi extraordinar ca Soci. Destinate să pună în valoare puterea Rusiei lui Vladimir Putin, JO de iarnă pot pune însă în evidenţă şi problemele crimei organizate, ale corupţiei statului, ca şi ale ameninţării teroriste pe teritoriul său. Comitetul Olimpic a alocat bani pentru Soci şi, potrivit mărturiilor, crima organizată a fost prezentă pe tot traseul construirii noului Soci olimpic. Soci este şi o vitrină dragă lui Putin pentru a dovedi puterea ţării sale într-o regiune, cea a Caucazului, frecventată de grupuri islamiste. Sub fiecare realizare modernă a Rusiei se află o poveste ascunsă care poate fi relevantă. La Soci, istoria subterană este cea care îl priveşte pe Putin şi vizează micul cerc din jurul său, care a profitat din plin de construirea sitului olimpic.

ZIARUL FINANCIAR

De ce schema "rate la jumătate" vine să compenseze azi lipsa de reacţie rapidă a băncii centrale în recesiunea din 2009

Indiferent dacă şi cum va fi pusă în practică schema "rate la jumătate" care se dezbate intens în România de o săptămână, important este că ridică problema asupra uneia din cele două mari poveri pe care le are consumatorul român astăzi şi care împiedică relansarea economică: povara serviciului datoriei. Românii rambursează rate şi dobânzi în va­loare de 6 miliarde de euro pe an, la un sold al datoriilor de 25 de miliarde de euro. Că unii au fost nesăbuiţi, că alţii pur şi simplu s-au căsătorit şi a trebuit să-şi cumpere case chiar pe vârful pieţei imobiliare şi au dat pe o garsonieră chiar şi 80.000 de euro este o altă problemă. Astăzi avem aceas­tă povară în economie care mănân­că din ve­nitul disponibil al oamenilor şi orice sche­mă ima­ginată care să dea o gură de aer celor care sunt împovăraţi de aceste credite merită discutată. Cealaltă mare povară, care consumă circa 5 miliarde de euro din veniturile românilor, este cheltuiala anuală cu benzina şi motorina. Cele două, ratele şi combustibilul consumă circa 20% din cele 50-51 de miliarde de euro pe care îi cheltuie românii pe an.

Şeful UniCredit pe regiune: Nu avem semnale că Ţiriac s-ar pregăti să-şi vândă participaţia

Grupul italian UniCredit este foarte mulţumit de parte­ne­riatul pe care îl are în România cu omul de afaceri Ion Ţiriac la nivelul filialei locale UniCredit Ţiriac Bank şi nu are semnale că acesta ar intenţiona să-şi exercite opţiunea de vânzare a participaţiei, afirmă Gianni Papa, şeful diviziei Europa Centrală şi de Est din UniCredit şi membru al comitetului executiv de manage­ment al UniCredit Group. "Lucrăm în continuare foarte bine cu domnul Ţiriac, îl văd foarte implicat în discu­ţiile despre bancă şi nu ştiu să-şi fi manifestat intenţia de a vinde. Nu este o temă care să se afle pe masă în momentul de faţă, partene­riatul nostru merge foarte bine", a spus oficialul UniCredit.

Rompetrol spune că din 2017 începe producţia de energie electrică la Petromidia şi anunţă investiţii de 100 de milioane de dolari anul acesta

Grupul petrolier Rompetrol, deţinut în totalitate de compania kazahă de stat KazMunayGas, spune că anul acesta va investi 100 de milioane de dolari în România, în rafinăria Pe­tro­midia, în extinderea şi rebrandingul reţelei de ben­zinării, iar din 2017 ar urma să înceapă pro­duc­ţia de energie pe platforma de la Năvodari cu o centrală nouă de 130 de milioane de dolari. Planurile de investiţii sunt anunţate în con­tex­tul în care kazahii cred că la licitaţia pe care statul român o va organiza pentru vânzarea a 26,69% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare S.A. nimeni nu va veni cu o ofertă mai bună decât a lor, în valoare de 200 de milioane de dolari.

Cazul Harinvest a ajuns să-i dea bătăi de cap lui Isărescu

Cazul firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, care a păgubit circa 80 de investitori cu peste 16 milioane de lei (3,6 mil. euro), în urma unor tranzacţii neautorizate derulate de un broker al firmei, a ajuns şi în atenţia guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Evenimentele din pieţele financiare pot să genereze risc reputaţional care să se extindă, panica răspândindu-se foarte repede, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, când a fost întrebat dacă amânarea despăgubirii investitorilor de la Harinvest până la finalizarea anchetei demarate la solicitarea ASF nu ar putea să genereze neîncredere şi în rândul deponenţilor în bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb