• ADEVARUL
• Bugetul lui Grindeanu a trecut ca trenul prin gară
Dezbaterea legii bugetului de stat pe 2017 a arătat încă o dată că majoritatea formată din PSD şi ALDE nu cedează niciun pas în spate în faţa Opoziţiei şi nu acceptă amendamentele propuse de PNL, USR sau PMP. Dezbaterea pe tema bugetului a adus şi un moment comic: senatorul USR Mihai Goţiu a adormit în plen. Sorin Grindeanu, cel care a citit cele mai importante puncte din buget a precizat că acesta e construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 5,2%, cu un deficit fiscal de 3%. De asemenea, veniturile estimate sunt de 254,1 miliarde de lei, iar 278,1 miliarde vor reprezenta cheltuielile. Rata inflaţiei luată în calcul este de 1,4%, iar rata şomajului de 4,3%.
• Nu era nicio urgenţă în cazul OUG 13. Dezbaterea publică era imperios necesară
Motivele de urgenţă invocate de Ministerul Justiţiei în OUG 13/2017 de a modifica Codurile Penale sunt criticate de un judecător de la Curtea de Apel, care a sesizat Curtea Constituţională. "Sunt modificări de substanţă, străine de raţiunea deciziilor de neconstituţionalitate invocate şi de considerentele expuse în acestea", arată magistraţii. "Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 este neconstituţională în întregul său", susţine un magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a sesizat vineri, în aceeaşi zi cu Avocatul Poporului, Curtea Constituţională, cu privire la acest aspect. Judecătorul soluţiona un dosar al unui afacerist, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Infracţiunea de abuz în serviciu suferea modificări majore potrivit OUG numărul 13/2017.
• Modificarea Codului Penal: cum i-a minţit Meleşcanu pe liderii europeni
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a prezentat, la Bruxelles, o versiune total distorsionată asupra motivelor pentru care Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 13/2017, care conţinea modificări la legislaţia penală pe care sute de mii de români le-au considerat inacceptabile. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a discutat, luni, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu vicepreşedintele Federica Mogherini despre ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat legislaţia penală, revocată ulterior la presiunea străzii.
• România nu cedează - ziua a 7-a. "Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi"
Protestele faţă de Ordonanţa privind codurile penale au continuat şi luni, deşi aceasta a fost abrogată. Manifestanţii vor să se asigure că Ordonanţa 13, aprobată pe 31 ianuarie, nu va avea efect niciun minut, dar şi că Ordonanţa 14 este constituţională. Peste 15.000 de oameni la Guvern, 25.000 au protestat în restul ţării.
• Oraşul din România unde PSD şi ALDE au anunţat o manifestaţie, dar nu a venit nimeni
Nicio persoana nu a apărut luni după-amiaza, pana la ora 18.00, la manifestaţia convocata pe Facebook de către susţinătorii PSD si ALDE in centrul municipiului Piteşti si programata pentru ora 17.00. Zeci de jandarmi se aflau in zona, pregătiţi sa intervină. La o ora după ora 17.00, când pe Facebook a fost convocata o manifestaţie a susţinătorilor PSD si ALDE, niciun participant nu era prezent in centrul Piteştiului, unde ar urma sa aibă loc evenimentul de susţinere a Guvernului, relatează News.ro.
• Gigi Becali îşi anunţa revenirea in politica. Va înfiinţa un nou partid si se va dedica actelor de binefacere.
Decizie de ultimă oră a lui Becali! "Mă retrag din afaceri! Vând tot!" Becali n-a precizat dacă printre societăţile pe care vrea să le vândă se numără si Steaua. Fost preşedinte al Partidului Noua Generaţie, deputat si europarlamentar, Becali e gata sa revină in viaţa politica. 'Mă retrag din business-uri, le vând, îmi voi dedica viaţa României. Intru in politica. Voi înfiinţa un partid naţionalist-ortodox. Un nume pentru noul partid ar putea fi Familia Ortodoxa. Camarazii mei la înfiinţarea partidului vor fi doar academicieni, profesori universitari. Vreau ca România sa fie condusa de oameni cu studii. Membrii partidului trebuie sa fie credincioşi si corecţi!', a spus Becali pentru Capital.ro.
• Ministerul Justiţiei renunţă la modificarea Codurilor Penale
Ministerul Justiţiei transmite, luni după-amiază, că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile. MJ trimisese aseară la CSM proiectul de modificare al Codurilor Penale, care era aproape similar cu OUG 13/2017.
• Europa intră în febra alegerilor. Franţa, Olanda şi Bulgaria deschid balul
În Franţa şi în Bulgaria şi Olanda s-a dat startul bătăliei electorale pentru alegeri prezidenţiale şi respectiv legislative importante pentru soarta Uniunii Europene. Campania în vederea prezidenţialelor din Franţa a intrat în faza clarificărilor la nivelul programelor dar rămâne marcată de incertitudinile legate de candidatura fostului premier de dreapta François Fillon. În urma unei afaceri de nepotism, omul pe care sondajele îl considerau acum câteva luni victorios s-ar putea să nu treacă de primul tur de scrutin.
• Grindeanu: Urmează ca miercuri sau joi să iau decizia în ceea ce îl priveşte pe Iordache sau să o ia el
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni, că decizia privind mandatul lui Florin Iordache la conducerea Ministerului Justiţiei va fi luată miercuri sau joi, după adoptarea bugetului şi după votarea moţiunii de cenzură, precizând că este posibil ca hotărârea să fie luată chiar de către Iordache. El nu a dorit să precizeze dacă demiterea sau demisia lui Iordache este un fapt cert sau care sunt şansele ca ministrul să plece. Sorin Grindeanu a adăugat că ar putea fi înlocuit chiar tot Guvernul, dacă moţiunea de cenzură de miercuri trece.
• Cancelarul german Angela Merkel exclude impunerea unui număr-limită de refugiaţi
Cancelarul federal german, Angela Merkel, a declarat luni că, dacă va câştiga un nou mandat în fruntea executivului de la Berlin în urma alegerilor federale legislative din septembrie, exclude posibilitatea de a impune un număr maxim de refugiaţi acceptaţi în ţară, notează DPA. "Nu intenţionez să îmi modific poziţia în această privinţă", a spus Merkel, după ce blocul politic conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) nu a reuşit să treacă peste divergenţele legate de posibila introducere a unui număr-limită de refugiaţi acceptaţi pe teritoriul Germaniei. Cele două formaţiuni au fost însă de acord să o susţină pe Angela Merkel în încercarea de a fi realeasă în funcţia de cancelar.
• Vasile Dîncu, despre Liviu Dragnea: Cel mai important duşman al lui, beţia puterii
Fostul vicepremier Vasile Dîncu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Realitatea TV, că cel mai mare duşman duşman al lui Liviu Dragnea ar fi "beţia puterii", în condiţiile în care PSD a câştigat cu un scor detaşat alegerile parlamentare. Fostul viceprim-ministru Vasile Dîncu a explicat, în direct la Realitatea TV, că proiectul lansat de Liviu Dragnea are mai multe tipuri de duşmani. "Duşmanul cel mai important - şi mi-aş dori să reuşească să treacă peste asta -, să nu îl cuprindă beţia puterii. În momentul în care ai reuşit asemenea victorie, după ce ai fost singur împotriva tuturor te poate lua beţia puterii şi să îţi pierzi capul", a declarat fostul viceprim-ministru la emisiunea "Realitatea românească".
• BANCHERUL
• Cum a ajuns din călău un martir Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank
Groningen ar fi trebuit să se simtă cu musca pe căciulă pentru lupta crâncena pe care a dus-o până in ultima clipă împotriva clienţilor săi, acceptând abia săptămâna trecută, doar după decizia Curţii Constituţionale cu privire la dreptul clienţilor de a cere renegocierea creditelor, să le facă o ofertă de conversie a creditelor in CHF cât de cât acceptabilă, adică ceea ce trebuia să facă încă de acum doi ani sau poate chiar după izbucnirea crizei. A ieşit însă la proteste si, cum era de aşteptat, a fost reperat de duşmanii săi si pârât la Dragnea, care s-a plâns imediat că este criticat de un străin corporatist, supărat, probabil, pe legea darii in plata susţinută de PSD. Si astfel a ajuns Groningen din călăul clienţilor cu credite in CHF intr-un martir al protestelor împotriva abuzurilor Guvernului si corupţiei din Romania.
COTIDIANUL
• Să cadă guvernul lor! - Cornel Nistorescu
Minunatul agricultor european ajuns premierul României şi plecat discret din peisaj cu guvernul tehnocrat, în aceste zile fierbinţi, a postat pe Facebook o propoziţie de la care am putea începe o meditaţie. Iată ce zice ţăranul nostru expert şi de anvergură europeană: "Nimeni, niciodată nu va mai putea guverna pe ascuns în #România". Frumos, patriotic şi măreţ ca un legămînt. Nimeni nu va mai ascunde poporului documentele care îl guvernează. Nicolae Ceauşescu a deschis portiţa unui decret-lege scris de mînă într-un singur exemplar. Numărul acestuia a apărut în Buletinul Oficial, dar textul său nu a fost publicat niciodată pînă în 1989. Conform acelui decret într-un singur exemplar, Securitatea de Stat avea dreptul să înfiinţeze întreprinderi de comerţ exterior în străinătate, cu scopul de a creşte "aportul valutar".
• Liderii Rusiei şi Ungariei strâng relaţiile economice dintre cele două ţări
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a făcut, pe 2 februarie, o vizită oficială la Budapesta. În cadrul discuţiilor cu prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, principala temă abordată a fost cea a relaţiilor economice dintre cele două ţări, în special în privinţa energiei. Ungaria este dependentă de partea rusă pentru aprovizionarea ei cu gaz, cota importurilor din Rusia atingând două treimi din consumul total al ţării. În prezent, gazul rusesc ajunge în Rusia tranzitând Ucraina. Autorităţile maghiare îşi fac griji în legătură cu stabilitatea transportului de combustibil prin această ţară, având în vedere conflictul militar din estul Ucrainei, problema Crimeii şi tensiunile din relaţia cu Rusia.
• Florin Iordache şi Oana Schmidt Hăineală, responsabili de scoaterea oamenilor în stradă
Ordonanţa 13, care a scos oamenii în stradă, nu mai există. Cu toate acestea, tensiunile acumulate, precum şi interesul multor forţe ca protestul să continue au dus la solicitarea demisiei Guvernului. În acest moment PSD nu trebuie să se mai joace cu jumătăţile de măsură şi să-i treacă pe linia pe moartă pe principalii vinovaţi. Principalul responsabil este, desigur, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Acesta nu are nici măcar o scuză, demonstrînd că pălăria conducerii unui asemenea minister este mult prea mare. Iordache a desemnat-o pe Oana Schmidt Hăineală să elaboreze Ordonanţa 13.
• Ultimul populist: Dragnea - Ilie Şerbănescu
Este lesne observabil, la o privire oricât de sumară, că imediat cum o forţă politică reuşeşte să pună în pericol sau chiar numai în discuţie establishment-ul politic în oricare din ţările-nucleu ale Occidentului de azi, ajunge să fie taxată, automat aproape, drept "populistă". "Populistul" Dragnea a îndrăznit să mărească salariile, puţinele pe care a putut dintre mult mai multele existente, şi de aceea este cazul să fie pedepsit! Pentru că a mărit salariile într-o colonie şi nu cumva pentru că a introdus o graţiere spre a descongestiona penitenciarele şi nici pentru că a dezincriminat parţial abuzul în serviciu! Repetăm: pentru că a mărit salariile la pălmaşi! Aşa este comanda de la proprietarul străin al ţării către sistemul vătăşesc. Dragnea, ultimul populist, să fie scos din joc!
• CURIERUL NATIONAL
• ANRE explică de ce s-a scumpit electricitatea
În ianuarie, creşterea preţurilor pe PZU s-a datorat crizei energetice din România şi Europa generată de temperaturile scăzute şi a diminuării resurselor hidro, care afectează întreaga piaţă, prin reducerea ofertei de vânzare şi creşterea celei de cumpărare. Un alt motiv este că unii producători din surse regenerabile au stabilit strategii de ofertare pe piaţa de energie electrică prin care vânzarea pe pieţele centralizate de contracte administrate de OPCOM SA este la nivelul puterii instalate, iar diferenţele între contractat şi energia livrată este achiziţionată de PZU.
• Circa 100 de companii americane îşi unesc forţele şi atacă ordinul anti-imigraţie
Mai mulţi giganţi din industria tehnologică, printre care Apple, Google, Microsoft, şi-au unit forţele duminică, depunând o plângere în instanţă prin care se opun ordinului de interzicere a imigraţiei, dat de Donald Trump, susţinând că "provoacă daune semnificative afacerilor americane", scrie Reuters. Plângerea, înaintată celui de al 9-lea circuit al Curţii de Apel, a mai fost semnată de firme precum Facebook, Twitter şi Intel, dar şi de companii non-tech precum Levi Strauss şi Chobani. În total, aproape 100 de companii, inclusiv eBay, Netflix şi Uber, au semnat plângerea.
• Apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat la nivel naţional de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) s-a majorat cu 1,3% în prima lună din 2017, de la un nivel de 1.050 de euro pe metru pătrat util, valabil la finele lui decembrie 2016, până la 1.064 de euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu 9,6% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului precedent, respectiv 971 de euro pe metru pătrat. În Bucureşti, preţul pe metru pătrat a crescut de la 1.141 de euro până la 1.157 de euro, în timp ce în Cluj-Napoca pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 0,8%, de la 1.247 la 1.257 de euro pe metru pătrat util
• EVENIMENTUL ZILEI
• PSD dă în clocot, PNL încearcă să ia spuma. Ţara-i opărită!
O parte din cele mai puternice organizaţii judeţene ale PSD pregătesc mitinguri de susţinere a Guvernului, în ciuda interdicţiei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Premierul Sorin Grindeanu aşteaptă demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache.
• Factura României pentru gazele importate a explodat
2016 a reprezentat anul în care ruşii au revenit puternic în piaţa de gaze din România, după o perioadă de câţiva ani în care importurile au fost aproape nesemnificative. Până vom ajunge să ardem gaze din Marea Neagră, autorităţile vor să mărească în acest an capacitatea de înmagazinare. După ani la rând, în care aproape că nu am mai avut nevoie de gaze de la Gazprom, în 2016, situaţia s-a schimbat. Ruşii au ieftinit puternic gazele, la niveluri de preţ chiar mai mici decât puteau vinde Romgaz şi Petrom. Astfel, importurile de gaze au ajuns anul trecut la 1,48 miliarde de metri cubi de gaze, de 8,4 ori mai mult decât în 2015, potrivit datelor Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România.
• Raed Arafat A DAT LOVITURA! Va gestiona aproape 90 de MILIOANE DE EURO
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, va gestiona o finanţare-record primită din partea Uniunii Europene. În calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă el se va ocupa de cheltuirea a circa 87 de milioane de euro, bani alocaţi pentru programe de pregătire şi dotarea cu mijloace de intervenţie în caz de dezastre. Comisia Europeană a transmis, la începutul acestei săptămâni, într-o scrisoare adresată ministrului delegat al Fondurilor Europene, Mihaela Toader, că România poate accesa fonduri europene pentru pregătirea la dezastre.
• Mallurile falimentare încep să se transforme în fabrici
Zeci de fabrici au lăsat locul centrelor comerciale moderne, în perioada de vârf a pieţei imobiliare. Un deceniu mai târziu, o parte din mallurile eşuate au început să fie transformate, din nou, în spaţii de producţie. Pe parcurs s-au pierdut sute de milioane de euro. Prima fabrică deschisă într-un fost mall a fost cea a nemţilor de la Leoni, care au închiriat aproape o treime din Armonia Arad şi de doi ani produc aici cabluri pentru industria auto. Tendinţa a continuat cu hipermarketul PIC din Oradea, ce aparţinuse unei reţele dezvoltate de fraţii Ilie şi Cornel Penescu. Proprietatea a fost cumpărată în procedură de faliment de grupul maltez Zacaria şi închiriată americanilor de la Inteva Products, care realizează de un an şi jumătate componente pentru sisteme de acoperişuri auto.
• JURNALUL NATIONAL
• Peste 2.500 de oameni la contramanifestaţia de la Palatul Cotroceni
Peste 2.500 de persoane, potrivit unor surse oficiale, s-au strâns luni, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Palatului Cotroceni, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Guvernul Grindeanu. Protestatarii erau în marea lor majoritate oameni în vârstă. Acestora li s-au alăturat câteva zeci de tineri. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Iohannis cu pancarte pe care scrie: ''Respectaţi votul românilor'', ''Demisia Iohannis - şase case'', ''Iohannis nu uita, corupţia e la DNA''.
• Cine câştigă şi cine pierde în urma abrogării OUG 13
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 13/2017, prin care a fost modificat, printre altele, articolul din Codul Penal care prevede şi pedepseşte infracţiunea de abuz în serviciu, a reintrodus, practic, această infracţiune în Codul Penal. Asta, deoarece, în luna iulie a anului trecut, Curtea Constituţională a decis că textul în vigoare al acestui articol este neconstituţional şi, în situaţia în care el nu a fost modificat în termen de 45 de zile de la publicarea Deciziei CCR în Monitorul Oficial, şi-a încetat efectele. Acelaşi lucru se întâmplă cu celelalte articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală modificate de Guvernul Grindeanu, prin contestata OUG 13/2017, referitoare la conflictul de interese, infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.
• Cele mai consistente dividende din lume
Companiile româneşti de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au plătit în 2016 cele mai consistente dividende din lume, potrivit studiilor realizate de banca de investiţii Berenberg, cu un randament de aproape 8% pentru indicele BET, iar pentru acest an prognozele sunt la fel de încurajatoare, se arată într-un clasament realizat de traderul Tradeville. Locul întâi este ocupat de Banca Transilvania, recunoscută pentru dividendele sale generoase din anii anteriori. Pentru 2017, se estimează o combinaţie de acţiuni gratuite şi dividende. Pe locul doi este Fondul Proprietatea, de la care se aşteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an. Podiumul este completat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere cel mai consistent randament al dividendului dintre companiile aflate în portofoliul statului.
• ANRP dispare în cinci ani. Mesajul misterios al lui Băeşu
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) ar trebui să se desfiinţeze în maximum cinci ani. Până atunci, instituţia mai are de finalizat peste 50.000 de dosare, din care 40.000 numai în Bucureşti, unde este şi cea mai complicată situaţie. Între timp, Curtea de Conturi a descoperit că ANRP nu a înregistrat în contabilitate puncte de despăgubire în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. "În mod normal, în ţară, în materie de fond funciar, n-ar trebui să mai fie foarte multe dosare care să ajungă la ANRP. Astăzi e încă o necunoscută numărul cauzelor care ar mai putea să vină din teritoriu la Bucureşti, pentru despăgubiri, în domeniul fondului funciar- ne referim aici la terenurile agricole", a spus Băeşu.
• NATIONAL
• Şeful SPP, ordin să fie sechestrat Guvernul!
Generalul Lucian Pahonţu, rămas cel mai vechi şef de serviciu secret din Romania, a jucat totul pe o singura carte, care fie ii va salva din nou, cine mai ştie a câtă oară, postul, fie îl va "ejecta" din sistem. Pe data de 31 ianuarie, aproape de miezul nopţii, la ora 23.48, cu doar câteva sute de manifestanţi in Piaţa Victoria si fără niciun incident major de securitate, in timp ce efectivele de jandarmi deja fuseseră suplimentate semnificativ, se decide "baricadarea" întregului guvern si, drept bonus, si a jurnaliştilor in clădirea cu atâtea alte puncte de acces. Iar aceasta surprinzătoare decizie nu a fost luată nici la nivelul MAI, nici la cererea membrilor Guvernului si, cel puţin oficial, nici la sesizarea informativă a vreunui alt serviciu secret. Pur si simplu acesta a fost ordinul dat de la conducerea SPP, sa fie "sechestraţi" toţi miniştrii in Palatul Victoria, cu mult până după miezul nopţii.
• DNA pune laba pe doi noi miniştri!
După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, deja doi dintre membrii noului Cabinet Grindeanu ar fi călcat urât de tot pe bec, aşezându-se in fotoliile de miniştri ca precupeţele la piaţă, târguindu-se pentru vânzarea posturilor din subordine. Astfel că, după ce deja au comis-o, cei doi pot reprezenta nişte noi "trofee" mai mult decât spectaculoase pentru "insectarul" DNA. Dar exista si varianta retragerii acestora sub diverse motive, lucru care se pare ca li s-a si transmis, de altfel, pentru ca o eventuala intrare a lor in malaxorul Justiţiei sa nu sifoneze chiar atât de mult imaginea guvernului.
• Politia da 1,7 milioane de lei pe softuri care "sparg" orice smartphone
Politia Romana a iniţiat o licitaţie pentru cumpărarea unui număr de 38 de aplicaţii software pentru percheziţii informatice si 38 de sisteme informatice portabile de tip forensic, contract estimat la 1,7 milioane de lei, fără TVA. Produsele vor fi livrate in termen de 15 zile de la data atribuirii contractului. Potrivit caietului de sarcini, aplicaţia software va permite extragerea de date din terminale precum Apple, Samsung, Asus, Acer, BlackBerry, Huawei, Lenovo, LG, Nokia, Philips, Motorola, Vertu, ZTE sau Sony, inclusiv replicile chinezeşti. In total, 8.700 de dispozitive mobile vor putea fi decodate de soft-ul pe care Politia vrea să-l cumpere.
• PUTEREA
• Mesaj emoţionant de la bunicul din Cotroceni pentru tinerii din Victoriei
"Copiii din Piata Victoriei vin la noi la masa de Craciun" este mesajul devenit viral pe internet, mesaj pe care un senior de la Cotroceni il trimite, in mod simbolic, tinerilor care protesteaza in Piata Victoriei, subliniind ca nu ar trebui sa existe doua tabere in randul protestatarilor. In mod nedrept, acestia din urma ii ironizeaza pe manifestantii de varsta a treia, care nu le impartasesc orientarea politica, fara sa ia in calcul ca parintii sau bunicii lor ar putea avea chiar varsta celor despre care spun ca "miros a formol" si ii sfatuiesc sa rasfoiasca pliantele firmelor de pompe funebre, in loc sa iasa la proteste.
• Băsescu îl LAUDĂ pe Iohannis: "I-a jucat pe pesedişti"
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, spune că şeful statului, Klaus Iohannis, "a jucat ireproşabil" politic pentru aducerea în situaţie dificilă a PSD. "I-a jucat pe pesedişti. Aroganţi ca întotdeauna, când câştigă ei devin aroganţi a doua zi. Sunt umili până când câştigă. (...) Şi Dragnea a crezut că toată lumea e a lui şi e bărbatul numărul 1 al ţării. Corect sau incorect, atenţie, corect sau incorect, Iohannis i-a jucat pas cu pas până i-a pus cu spatele la zid. Asta e realitatea", a spus Traian Băsescu, luni, la B1 Tv. El a apreciat că "transformarea" şefului statului ţine şi de "nişte sfătuitori mai buni". Întrebat dacă preşedintele Iohannis îşi va ''culege victoria'' marţi în Parlament, Băsescu a replicat: "Bineînţeles, şi eu aş face la fel".
• ROMANIA LIBERA
• Am apărat Justiţia de politicieni! Cum ne apărăm de Justiţie?
Este evident, pentru oricine care a fost zilele astea în stradă şi a luat pulsul protestelor, că simpla abrogare a OUG 13/2017 nu este suficientă. Dincolo de eventualele consecinţe politice (demisia premierului, a întregului Guvern, adoptarea moţiunii de cenzură în Parlament, schimbarea lui Liviu Dragnea de la şefia PSD etc.), revitalizarea civismului în România ar trebui folosită pentru a realiza schimbări mult mai profunde. Pentru a regla şi mai eficient mecanismele de funcţionare a Statului, raporturile dintre Puterile sale. Este evident că Justiţia iese foarte întărită de pe urma asaltului banditesc la care a fost supusă de o mână de politicieni penali din PSD şi ALDE care voiau astfel să scape de puşcărie. Acest lucru ar trebui să ne bucure, dar să ne şi îngrijoreze.
• Gabriel Oprea i-a legat de glie pe ofiţerii de informaţii
O modificare adusă Legii privind statutul cadrelor militare, pe vremea când ministru al Apărării era fostul politician, a crescut gradul de dependenţă a angajaţilor serviciilor secrete faţă de şefii lor numiţi politic, favorizând politizarea acestor instituţii. Gabriel Oprea şi-a extins, în acest mod, influenţa asupra serviciilor secrete şi, implicit, puterea sa politică. Modificările au fost aduse articolului 85, alin. 1, unde au fost introduse două litere noi, care prevăd că trecerea în rezervă sau direct în retragere are loc "în cazul neavizării în vederea acordării autorizaţiei de acces la informaţii clasificate sau certificatului de securitate", sau "după punerea la dispoziţie, potrivit legii, ca urmare a limitării nivelului de acces la informaţii clasificate, atunci când nu se identifică o funcţie corespunzătoare gradului deţinut."
• ZIARUL FINANCIAR
• 450.000 în stradă contra celor 450.000 din birourile administraţiei publice
Este foarte posibil ca mulţi dintre sutele de mii de oameni din stradă să nu fi citit ordonanţa de urgenţă retrasă între timp de guvern privitoare la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, însă energia şi persistenţa protestelor provin din surse de nemulţumire mult mai adânci decât o schimbare de legislaţie. De fapt, oamenii simt că banii publici sunt deturnaţi de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei şi este suficient să existe doar impresia că modificările legislaţiei le vor permite acestora să se sustragă de la răspundere ca să fie proteste. Iar acestea nu se vor opri până când nu vor exista garanţii pentru un nou tip de guvernare şi administrare a bugetelor publice, imună la abuzurile celor în funcţii. Astăzi, calitatea serviciilor publice este principalul diferenţiator între România şi Occident.
• MedLife preia Anima şi îşi asigură acces la o reţea de medici de familie în contract cu CNAS
Reţeaua privată MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private, a bifat a doua tranzacţie de la început de an, preluarea clinicilor Anima, prima reţea de medicină privată cu un lanţ propriu de medicină de familie, cu 30 de cabinete de familie, şase policlinici şi un laborator, ce au generat anul trecut afaceri de 5,2 milioane de euro. "După finalizarea achiziţiei condiţionată de aprobarea Consiliului Concurenţei, vom studia împreună oportunitatea replicării modelului de business al Anima la nivel naţional, concentrat pe segmentul de populaţie căreia i se adresează şi în prezent. Clienţii vor avea oportunitatea să aleagă în viitor dintr-o paletă mai largă de preţuri şi servicii", a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.
• Ianuarie la bursă: Nuclearelectrica, plus 27%, FP 12%, iar Transelectrica 11%
Evoluţia acţiunilor Nuclearelectrica a fost susţinută de începutul geros de an cu consumuri energetice record. Acest lucru a acţionat ca un stimulent pentru sectorul energie şi utilităţi de la bursă. Analiştii spun că decizia guvernului Grindeanu de a majora de la 50% la 90% pragul profitului pentru dividende face ca randamentul dividendelor companiilor din BET să fie la un maxim al ultimilor ani. "Un nou maxim al pieţei bursiere este fezabil." Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, au crescut pe parcursul lunii ianuarie cu 27%, de la 4,8 lei la circa 6 lei, pe fondul vremii geroase care a dus la o cerere mai mare de energie electrică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2017, 08:26)
da, domnule Serbanescu, a marit salariile palmasilor de la stst luind de la bogatii din privat , aflati la minimul pe economie. halal economist . fiindca din parlitul acela de 200 lei la brut adaugat la minimul pe economie statul ia grosul , pentru a=l intoace spre salariatii bugetari care primesc 20% cresteri salariale , iar privatii sunt pusi pe tusa tot mai mult fiindca nu-si permit sau nu vor cresterea de 200 lei( de fapt mai mult , cu darile la stat).si cind ma gandesc ca ati fost ministru! Papagali