REVISTA PRESEI - 07.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 mai 2010

ADEVĂRUL

Isărescu a avut ultimul cuvânt

Nu cresc taxele, dar se taie drastic din fondurile de pensii, salarii şi asigurări de şomaj.Cuvântul guvernatorului BNR a fost hotărâtor în negocierile cu FMI. Autorităţile au eliminat, astfel, varianta majorării taxelor, evitând prăbuşirea economiei. Traian Băsescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de şomaj cu 15%

Primăriile, ferite de faliment prin lege

Unităţile administrativ-teritoriale sunt obiectul unui proiect de act normativ, prin care statul vrea să le protejeze în faţa executării silite. Guvernul vrea să tempereze apetitul primăriilor pentru împrumuturi de la bănci, ferindu-le, în acelaşi timp, de avalanşa creditorilor ce le bat la uşă.

Senzaţional! OTV, depăşit din nou de Disney Channel

Fără "Cazul Elodia", televiziunea lui Dan Diaconescu se luptă din greu pentru audienţă cu postul TV pentru copii şi "ia bătaie" din ce în ce mai des. Procentul telespectatorilor care au urmărit luna trecută OTV a scăzut cu 20% faţă de martie, în timp ce audienţa Disney Channel a crescut cu 12%.

Industria românească îşi revine spectaculos

În primul trimestru din acest an, afacerile industriaşilor au ieşit din nou pe creştere, iar comenzile pentru companii sunt cu peste 18% mai mari decât anul trecut. Coşmarul recesiunii pare să se fi încheiat pentru producătorii de mărfuri. Atât vânzările, cât şi cererea au revenit la nivelurile din 2008, arată statisticile oficiale.

Consumul de energie continuă să crească

Consumul final de electricitate a crescut în primul trimestru al acestui an cu 3%, la 13,2 miliarde de kWh, după un uşor avans în ianuarie şi februarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Revenirea indicatorului, după o scădere de 8,2% anul trecut faţă de 2008, se datorează în special segmentului industrial. Consumatorii casnici au utilizat în aceste trei luni cu 1,1% mai mult decât anul trecut, iar iluminatul public a înregistrat o scădere de 3,8%.

Bancile, atrase în furtuna euro

Instituţiile bancare din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie sunt ameninţate de problemele fiscale ale Europei. Creditarea excesivă a vulnerabilizat băncile în faţa instabilităţii financiare a Europei, consideră experţii agenţiei de evaluare Moody"s.

CURENTUL

Casa de avocatură a senatorului PSD Dan Şova a încasat ilegal 6 miliarde de lei din bani publici

Pe senatorul PSD Dan Şova îl ştiţi cu siguranţă de la televizor. Spre deosebire de mulţi parlamentari care adoptă limbajul politrucului de partid în orice discuţie, Şova face parte din categoria politicienilor tineri care au înţeles că trebuie să mai vină şi cu idei în faţa romånilor, nu doar cu texte învăţate din broşurile partidului. Asta nu înseamnă, însă, că tånărul pesedist Dan Şova s-a debarasat şi de practicile colegilor săi de partid, nărăviţi de ani buni la banii statului.

Încăpăţânarea lui Geoană ne poate costa o amendă de milioane de euro

Şeful Senatului, Mircea Geoană, o face din nou pe Gică-contra, dar de data asta pe banii noştri, plebeii care cotizăm în fiecare zi pentru ca oameni de calitatea sa să îşi poată aşeza zilnic posteriorul în funcţiile cele mai înalte ale statului român. Mircea nu e prostănac destul până nu e şi fudul din cauza faptului că refuză cu încăpăţânare, de 13 luni de zile, să pună pe ordinea de zi a Senatului ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern în urmă cu un an prin care se reglementează situaţia ANCOM conform cerinţelor UE.

Blocada, de Tia Şerbănescu

Dacă guvernul e depăşit de situaţie, opoziţia depăşeşte orice măsură: dnii Ponta şi Antonescu au cerut alegeri anticipate - semn că ideile proaste sunt nelimitate. Alegeri, ca să ce? Să dăm alţi bani, că tot n-avem, pentru ca aceleaşi partide să negocieze la nesfârşit aceleaşi procente? După opinia dlui Antonescu, numai aşa apare "o majoritate sănătoasă". Majoritate sănătoasă din partide infirme şi lideri bolnavi? Pe aceeaşi linie, dl Antonescu (ca şi CT Popescu) i-a sugerat preşedintelui Băsescu să plece de la Cotroceni întrucât n-a rezolvat criza. Să părăsească adică ţara în plină criză şi s-o bage în altă criză, cu alte alegeri, doar-doar o ieşi dl Geoană. Şi unde-i câştigul? Oare câtă minte îţi trebuie ca să propui ceva şi mai prost?

PSD şi PNL oferă moţiune de cenzură ca soluţie anticriză

Adâncirea recesiunii economice şi depăşirea deficitului bugetar impus de către FMI României prin acordul de împrumut pun Cabinetul Boc într-un moment de cotitură, în contextul în care soluţiile politice trebuie să devină radicale pentru evitarea falimentului general, prin anularea măsurilor sociale. Pe de altă parte, opoziţia de serviciu formată din tandemul PSD-PNL aşteaptă momentul prielnic debarcării guvernului Boc, dar este într-o acută criză de soluţii politice constructive, preferând moţiunea de cenzură.

Vanghelie şi Aura Vasile sunt făptuitori într-un dosar de mită electorală

Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, şi deputata PSD Aura Vasile sunt cercetaţi de către procurorii PÎCCJ într-un dosar privind infracţiuni de mită electorală. La ieşirea din Parchetul General, Vanghelie a declarat că s-a prezentat în faţa procurorilor "în calitate de făptuitor" într-un dosar în care sunt cercetate mai multe acuzaţii de mită electorală împotriva sa şi a colegilor săi de la conducerea PSD, din timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale.

CURIERUL NAŢIONAL

Mugur Isărescu pune la zid sectorul public

"O revenire a creşterii economice cu o economie în care ajustarea sectorului public nu s-a terminat nu este de dorit". BNR: Acest sector trebuie să se corecteze, pentru că trebuie rezolvate nişte dezechilibre majore. "Banca centrală va rămâne prudentă, pentru că trebuie să aibă un câmp de manevră pentru orice situaţie internă şi externă". Guvernatorul băncii centrale a menţionat că modelul de creştere economică al BNR lucrează cu date în jurul a 0%, cu scenarii atât pe partea pozitivă, cât şi pe cea negativă. Pe de altă parte, Isărescu a precizat că acordul semnat cu FMI şi-a atins parţial scopul întucât s-a evitat ceea ce consideră criză, respectiv moneda naţională nu s-a depreciat, iar România nu a intrat în încetare de plăţi a salariilor.

Oltchim, in the middle of "Nowhere"

După un bilanţ negativ de 209,8 mil. lei înregistrat anul trecut, compania a adunat pierderi de 52,8 mil. lei şi în primele trei luni din 2010. La finele lunii martie, datoriile se cifrau la 1,91 mld. Lei. Titlurile OLT se menţin într-un canal de variaţie orizontal, picajul de 10 procente din sesiunea de miercuri neavând semnificaţie tehnică

ANAF nu ştie cu cât va reduce evaziunea, dar e pornit s-o facă

Blejnar: "Nu ne-am angajat (cu FMI - n.r.) să reducem evaziunea fiscală cu niciun procent, dar obiectivul nostru este să reducem evaziunea fiscală".Domeniile vizate cu prioritate sunt cele referitoare la combaterea fraudei în domeniul TVA.Vizita de evaluare a FMI pare să ne fi prins cu lecţiile nepregătite în mai multe domenii, printre care şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul TVA.

FMI cere Guvernului să ia măsuri ""foarte dure şi dureroase""

Fondul ar accepta majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,4% din PIB, dar cere ajustări de 2 mld. Euro. Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că la Cotroceni s-a discutat despre negocierile cu FMI şi s-au "desenat variantele, alternativele", el precizând că vor trebui luate "măsuri foarte dure şi dureroase". Liderul UDMR a spus că la întâlnirea de la Cotroceni s-a discutat despre negocierile cu FMI.

Freddie Mac cere din nou bani de la stat

Banca americană a solicitat 10,6 mld dolari Trezoreriei, după ce în T1 a pierdut 8 mld. Dolari.Rezultatele instituţiei au fost afectate de evoluţia slabă a pieţei imobiliare şi de modificarea unor reguli de contabilitate.Garett: Contribuabilii continuă să piardă bani din cauza acestor companii falimentare.

Activele Republica, scoase pentru a şasea oară la vânzare

Creditorii uzinei Republica au decis reducerea preţului minim de vânzare a activelor imobiliare ale uzinei din Bucureşti cu 25%, de la 48,5 milioane de euro la 36,4 milioane de euro, după cinci încercări eşuate ale lichidatorului RVA Insolvency Specialists de valorificare a bunurilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Ziua în care actuala putere s-a decis să lupte cu criza

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în locul guvernului, măsurile convenite cu FMI: reducerea fondului de salarii al bugetarilor, scăderea pensiilor şi a ajutorului de şomaj. Fondul de salarii al bugetarilor redus cu 25%, pensiile micşorate cu 15%, iar ajutorul de şomaj diminuat cu 15%. Acestea sunt principalele măsuri pe care guvernul Boc urmează să le ia de la 1 iunie, a anunţat ieri-seară preşedintele Traian Băsescu.

Fosta guvernare, arătată cu degetul

Calculele prezentate de şeful statului arată că 28% din buget se duce pe salariile din sistemul public, în timp ce pentru cheltuielile sociale, inclusiv pensiile, se alocă 35% din buget. Din cauza umflării acestor cheltuieli, România a riscat să ajungă în situaţia de a nu le mai putea finanţa şi a apelat la împrumuturi, inclusiv de la FMI. Printre vinovaţii pentru această situaţie Traian Băsescu a indicat şi partidele actualei opoziţii, PSD şi PNL.

Centralele de apartament, interzise în Capitală

Primăria Capitalei a pregătit un proiect de hotărâre prin care să-i oblige pe toţi bucureştenii să se conecteze la sistemul centralizat de încălzire. Pentru a putea oferi garanţii unui eventual investitor care ar dori să cumpere Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), mai-marii Primăriei Capitalei au pregătit un proiect de hotărâre de consiliu menit să-i reconecteze pe toţi lo cuitorii Capitalei la sistemul centralizat de încălzire.

Parlamentul ţine în şah Curtea Constituţională

Parlamentarii au ratat azi termenul-limită până la care erau obligaţi să numească doi noi judecători constituţionalişti, încălcând legea. Întârzierea este o strategie a PDL, consideră analiştii. Termenul legal până la care Camera Deputaţilor şi Senatul aveau obligaţia să-şi desemneze câte un nou judecător la Curtea Constituţională a României (CCR) expiră azi. Cu toate acestea, parlamentarii nu au făcut până acum vreun demers pentru a începe negocierile.

Preţul caselor în construcţie, la fel ca al celor finalizate

Costurile de construcţie sunt mai mici, dar preţurile nu dărâmă ofertele actuale; deja finalizate - locuinţele care se dezvoltă în această perioadă au preţuri în jurul a 900 de euro/mp. Casele noi, nefinalizate încă, revin la vânzare pe piaţa imobiliară - o nouă generaţie de apartamente construite pe timp de criză va debuta la târgul imobiliar care se deschide astăzi la Palatul Copiilor.

FINANCIARUL

Mugur Isărescu: guvernul a minţit în privinţa colectării veniturilor bugetare

Derapaj: venitul familial/membru de familie care munceşte este sub pensia medie. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat ieri politica fiscală, care din 2007 pare că a transformat România într-un stat social şi de intervenţie. În opinia sa, acest lucru se observă doar prin prisma cheltuielilor publice, de 40% din PIB. Pentru a-şi permite însă cu adevărat un astfel de stat, veniturile bugetare ar trebui să fie de 50% din PIB, dar în România ele nu depăşesc 31% din PIB.

Creşterile din industrie sunt nesustenabile

Exporturile au ajutat sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată. Institutul Naţional de Statistică a anunţat creşteri mari pentru primul trimestru. Analiştii economici şi oamenii de afaceri atrag atenţia ca baza de comparaţie este extrem de slabă, iar măsurile fiscale despre care se vorbeste vor sugruma această tendinţă. Comenzile noi din industrie, pe total piaţă internă şi externă, au crescut în primul trimestru, în termeni nominali, cu 18,9% faţă de perioadă similară din 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

BERD: România ar putea fi afectată de criză din Grecia

Ultimul avertisment a venit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care pune ţara noastră, alături de Serbia şi Bulgaria, în rândul statelor care ar putea avea probleme. Oficialii BNR spun însă că nu e cazul să-şi facă cineva griji, băncile greceşti prezente pe plan local având suficiente lichidităţi

Târgurile agroalimentare, soluţia de avarie pentru piaţa produselor tradiţionale

Vânzările au scăzut la un sfert faţă de anul trecut. Producătorilor de produse alimentare tradiţionale le-a ajuns cuţitul la os în această perioadă neagră de criză, care a afectat în primul rând coşul zilnic al românului. Faţă de 2009, anul acesta se mai vinde doar un sfert din cantitatea de alimente bio, în condiţiile în care preţurile sunt aceleaşi, ba chiar au scăzut. Singura speranţă de salvare o constituie târgurile de weekend şi expoziţiile de astfel de produse tradiţionale, unde încă se mai poate câştiga un ban cinstit.

GÂNDUL

Traian Băsescu: am încredere că vom reuşi. Scad salariile cu 25%, pensiile cu 15%

Traian Băsescu a ieşit public şi şi-a asumat în numele României rezultatul negocierii cu FMI: scăderea cu 25% a fondului de salarii pentru toţi bugetarii, şefii de instituţii pot concedia angajaţi dacă vor să revină la salariile de acum în 2011, reducerea cu 15% a pensiilor, micşorarea cu 15% a ajutorului de şomaj, reducerea "masivă" a subvenţiilor, salariul minim scăzut de la 750 de lei la 600 de lei.

Judecătorul Laurenţiu Anghel, reţinut pentru o şpagă de 45.000 euro. S-a cerut şi arestarea a doi avocaţi

Joi, justiţia craioveană a stat ca pe ghimpi după ce s-a aflat, pe surse, că CSM a avizat reţinerea şi arestarea unor magistraţi locali. Până la urmă, procurorii anticorupţie au reţinut un judecător şi doi avocaţi, dar ancheta continuă

Piraţii somalezi, atacaţi şi reţinuţi de trupe de comando ruseşti

O trupă de comando rusească de pe nava de război Mareşal Şapoşnikov a atacat piraţii somalezi care capturaseră petrolierul MV Moskovski Universitet, aceştia urmând să fie ţinuţi în arest şi judecaţi la Moscova. Presa rusească scrie că cel puţin un pirat somalez a fost ucis şi mai mulţi răniţi în timpul atacului, însă marina rusească nu a confirmat încă informaţia.

Cum să-ţi faci arborele genealogic de la Mihai Viteazul încoace

Românii care aşteaptă moşteniri îşi fac arborele genealogic începând chiar cu anul 1.600. Treaba asta o fac ori detectivii particulari, ori o firmă specializată din Mureş. O reconstituire de neam întreg costă între 500 şi 2.500 de euro. Unii români plătesc aceşti bani sperând că unchiul mort în Franţa a lăsat vreo viluţă, ceva, pe acolo

JURNALUL NAŢIONAL

Au dispărut 215 timbre Cap de bour

Un control efectuat în octombrie 2009 de Curtea de Conturi la Poşta Română a scos la iveală un fapt deosebit de grav: 215 timbre din emisiunea I "Cap de bour 1858", aflate în colecţia Muzeului Naţional Filatelic, din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, au dispărut, ele fiind înlocuite cu unele false.

PDL, evacuat din sediul de la Hunedoara pe care il ocupa ilegal

PDL ocupă ilegal, de aproape doi ani şi jumătate, un spaţiu situat în centrul municipiului Hunedoara. Contractul de închiriere pentru cei aproximativ 70 de metri pătraţi a expirat la data de 1 ianuarie 2008, timp în care primar al municipiului Hunedoara era Nicolae Schiau, membru al PDL. Acesta era şi preşedintele Organizaţiei municipale a PD, astfel că formaţiunea politică a rămas în spaţiu, chiar dacă acest lucru era ilegal.

Agricultura românească, în vizorul Parlamentului European

Parlamentul European a cerut un control strict al modului în care România şi Bulgaria utilizează fondurile europene pentru agricultură. Parlamentul European a votat, miercuri, aprobarea descărcării de gestiune pentru 2008, pentru aproape toate instituţiile şi agenţiile Uniunii, însă, în acelaşi timp, a cerut un control mai strict al fondurilor pentru agricultură în mai multe ţări, între care şi România, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei europene.

ROMÂNIA LIBERĂ

Statul intră în terapie de şoc

Şapte milioane de oameni vor plăti preţul a 20 de ani de refuz al reformei: preşedintele Traian Băsescu a spulberat ieri speculaţiile privind creşterea TVA şi a cotei unice de impozitare şi a anunţat cea mai tranşantă decizie guvernamentală din ultimele două decenii. Pentru a nu mări impozitele, statul a deci să taie un sfert din cheltuiala cu salariile bugetarilor şi 15% din pensii şi indemnizaţiile de şomaj. Aceasta este "varianta încrederii", spune preşedintele, lucru care înseamnă că Fondul Monetar Internaţional a avut încredere că România se va putea încadra în deficitul bugetar stabilit, după luni de zile în care membrii Guvernului au spus că nu mai au de unde să facă restructurări.

Parlamentul elen votează măsurile de austeritate

Legislativul de la Atena a votat ieri în favoarea planului de austeritate bugetară de care este condiţionat ajutorul financiar de 110 miliarde euro oferit de UE şi FMI, aprobând pachetul de măsuri care a scos miercuri în stradă zeci de mii de protestatari. Votul a avut loc într-o atmosferă sumbră, marcată de soarta celor trei angajaţi bancari care au murit asfixiaţi după ce grupuri de tineri radicali au in-cendiat clădirea cu cocteiluri Molotov.

Mate şi tango în minunatul Uruguay

Dacă stai să-i asculţi pe uruguayeni, te laşi convins că ei au inventat tangoul, că l-au dat lumii pe Carlos Gardel, iar mâncarea numită parrillada tot la ei pe grătare s-a născut. Şi poate chiar aşa e. Aflat în umbra Argentinei, Uruguayul ocupă un colţ în partea de sud-est a Americii de Sud, înconjurat de Atlantic, de Brazilia şi, bineînţeles, de Argentina. Majoritatea turiştilor vizitează ţara ca un side-trip în periplul lor prin statele mai mari ale Americii de Sud şi tot majoritatea acordă Uruguayului cel mult trei-patru zile, însă această ţară merită un concediu întreg.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu salvează sectorul privat de majorarea taxelor şi îi atacă de-a valma pe bugetari

Salariile în sistemul public se vor reduce cu 25% de la 1 iunie, pensiile şi ajutorul de şomaj cu 15%. Tăierea veniturilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, reducerea ajutorului de şomaj şi a pensiilor cu 15% şi diminuarea drastică a subvenţiilor de la buget sunt principalele măsuri de reformă cu care Guvernul a convins FMI să renunţe la varianta majorării TVA şi a cotei unice, a anunţat aseară preşedintele Traian Băsescu.

Isărescu cere ZF să nu mai critice politica BNR

Ziarul Financiar ar trebui să se abţină să mai critice politica Băncii Naţionale, pentru că în ultimii ani autoritatea monetară a avut mereu sarcina de a contrabalansa efectele unei politici fiscale pro-ciclice, astfel că deciziile sale au fost sub-optimale, a spus guvernatorul Mugur Isărescu de la tribuna BNR.

Criza declanşează război în politică: Preda îl învinovăţeşte pe Vlădescu pentru situaţia economică

Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat că vinovat pentru situaţia actuală este ministrul finanţelor Sebastin Vlădescu, pentru că nu a urmărit foarte atent modul în care sunt colectate taxele pentru bugetul de stat.

Ungurii au înjumătăţit echipa guvernamentală

Prima măsură anunţată de viitorul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, care ar urma să fie investit la finele lunii, a fost înjumătăţirea numărului de ministere. Într-o vreme în care în România se discută de o remaniere guvernamentală şi într-o situaţie în care se vede, practic, că restructurarea sectorului public este infinit mai dificilă decât se credea, nu ar fi o restrângere a aparatului administrativ central semnalul ca ceva se mişca într-o direcţie bună?

De ce nu se va sparge zona euro: haosul creat ar fi mai mare decât orice criza financiară

Grecia este în focuri, la propriu şi la figurat. Protestele, temerile investitorilor şi speculaţiile cum că Grecia ar putea părăsi zona euro se înteţesc. Uniunea monetară este însă prea puternică pentru a se destrăma, iar guvernul de la Atena rămâne ferm pe poziţii pentru a ţine piept situaţiei. "În momentul de faţă, nicio ţară din zona euro, nici măcar Germania, nu vrea să iasă din zona euro, cu atât mai mult statele cu probleme, precum Grecia şi Portugalia. Pentru un stat precum Grecia ar fi sinucidere curată, şi niciodată nu va dori să iasă.

Google, IBM şi Apple au cele mai valoroase branduri din lume. Numai Google face cât PIB-ul României

Google, care deţine cel mai popular motor de căutare din lume, rămâne şi în acest an cel mai valoros brand din lume, evaluat la 114 miliarde de dolari, potrivit unui clasament al companiei Millward Brown Optimor, care cuantifică în valoare monetară opinia consumatorilor despre branduri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb