REVISTA PRESEI 07.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 mai 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu a prezentat motivele pentru care Victor Ponta nu trebuie să fie preşedinte

Traian Băsescu a susţinut, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în care i-a cerut public prim-ministrului Victor Ponta să "se domolească cu campania prezidenţială" şi a prezentat o listă de motive potrivit cărora Ponta nu ar trebui votat în funcţia supremă în stat. Ponta a fost un apărător al baronilor şi un duşman al justiţiei, semănând neîncredere în populaţie cu privire la acţiunile autorităţii judecătoreşti. Fără o clarificare a modului în care Victor-Viorel Ponta procedează, există riscul ca, în cazul care acest prim-ministru în funcţie va ajunge preşedinte, România să devină o ţară condusă de baroni şi de puşcăriabili. Nu în ultimul rând, Ponta, ca preşedinte, ar fi extrem de periculos şi pentru că este dependent de proprietarii de trusturi media. Fie că vorbim de Ghiţă, care şi-a făcut toată averea numai din contracte cu statul, iar acum este pe deplin conectat la contracte cu statul, fie dependent de Voiculescu, altfel turnător, un om care déjà este condamnat la cinci ani de închisoare în primă instanţă, iar dependenţele acestuia, pe lista cărora îi includem pe Mazăre, Dragnea, Duicu cu care face trafic de influenţă, Cosma de la Prahova sau Nicuşor Constantinescu şi mulţi alţii.

Victor Ponta: 2 ani la putere. Puncte tari şi puncte slabe ale guvernării

Acum exact doi ani, Victor Ponta primea votul de încredere al Parlamentului, ca premier al USL, după ce o moţiune de cenzură debarcase Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. "Adevărul" vă prezintă o retrospectivă a celor trei guverne conduse de Victor Ponta în aceşti doi ani. Primul Guvern Ponta a început cu stângul.Victor Alistar, propunerea premierului pentru postul de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, a fost retras imediat după ce presa a sesizat că a fost declarat incompatibil. Doi miniştri ai Educaţiei, unul propus, Corina Dumitrescu, şi altul numit, Ioan Mang, au fost acuzaţi de plagiat şi au fost retraşi. Cu o acuzaţie de plagiat s-a confruntat şi Victor Ponta, la numai câteva săptămâni de la preluarea mandatului de prim-ministru. În 18 iunie, ediţia online a revistei britanice "Nature" a publicat un amplu material în care premierul României "a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte".

Mihai Răzvan Ungureanu: Mă necăjeşte să aud des că României îi trebuie un preşedinte de dreapta. Este fals

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice (FC), a vorbit, la Adevărul Live, despre cei doi ani de guvernare ai lui Victor Ponta, despre căderea Guvernului Ungureanu, dar şi despre conflictul din Ucraina. "România se crispează pe propria poziţie. Este puţin vocală. Această crispare nu este binevenită. Poţi şi greşi în raporturile internaţionale, dar acum merită să ridici vocea pentru că este nevoie de linişte, de pace şi stabilitate. Discursul public e acaparat de teme de subsol. Românii sunt preocupaţi de cancanuri ieftine, de discursuri presărate cu invective, pe subiecte care nu ţin de interesul naţional, care ar trebui să se axeze pe ce se întâmplă în Ucraina. Mă necăjeşte că aud des că României îi trebuie un preşedinte de dreapta. Este fals. România are nevoie de un preşedinte reprezentativ. Când voi fi preşedinte, voi fi deasupra partidelor. Când eşti preşedinte, eşti şi al celor care te-au votat şi al celor care nu te-au votat. În 2004, când a devenit Traian Băsescu preşedinte, dumnealui era de stânga. Proiectul lui Băsescu nu e de stânga sau de dreapta. Nu gândeşti în termenii ideologiei."

Guvernul a anunţat în mod oficial că vrea aderarea la euro în 2019. Isărescu pune condiţii şi cere consens larg şi termene clare

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a anunţat oficial, la reuniunea consiliului ECOFIN, că Guvernul României a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată pentru aderarea la zona euro. În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că fixarea unui obiectiv ambiţios ar putea avea efecte de mobilizare a ţării, dar presupune o bună înţelegere din partea politicienilor, stabilirea unor termene clare şi consens politic şi social. Guvernul îşi justifică opţiunea pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică.

Gheţea, despre succesorul său la conducerea CEC Bank: Pe Enache Jiru îl cunosc foarte bine, nu am să vă spun decât lucruri bune despre el

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a afirmat marţi că acţionarul unei bănci este cel care decide dacă schimbă persoana de la conducerea instituţiei de credit, respectiv Ministerul Finanţelor Publice în cazul CEC, adăugând că pe Enache Jiru, propus pentru preluarea conducerii băncii, îl cunoaşte foarte bine şi are numai lucruri bune despre el. "În numirea unei conduceri a unei bănci acţionarul este cel care decide şi nu persoana care conduce banca decide dacă va fi schimbat sau dacă se schimbă singur şi aşa mai departe. Nu am ce să vă dau informaţii cu privire la acest subiect. Pe domnul Enache Jiru îl cunosc foarte bine, am colaborat mult timp cu dânsul, nu am să vă spun decât lucruri bune despre dânsul", a declarat Gheţea într-o conferinţă de prezentare a rezultatelor anuale CEC Bank. Premierul Victor Ponta a declarat duminică într-o emisiune TV că propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost înaintată de ministrul Finanţelor în urmă cu o lună şi aşteaptă avizul directorului general al Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză.

Cine sunt luptătorii secreţi din estul Ucrainei

Războiul civil are o dinamică proprie, cu totul specială, deoarece, spre deosebire de conflictul clasic, antrenează deopotrivă unităţi militare şi paramilitare, dar şi unităţi autonome şi fanatizate, grupuri de Vigilantes, cetăţeni înarmaţi care operează de regulă doar pe teritoriul lor de baştină, dar cu deosebită ferocitate şi instaurând propria lor lege marţială, cu tribunalele militare aferente cu justiţie aplicată ultra-expeditiv. Sunt fără milă deoarece toţi luptă cu spatele la zid, în afara oricărui tip de protecţie oferită de legile războiului. Sunt direct asimilaţi cu teroriştii şi, odată prinşi, n-au nici un fel de iluzie asupra sortii care-i aşteaptă: tortură şi execuţie în piaţa publică, tocmai pentru a trimite un mesaj de forţă adversarului. Care, la rândul său, va proceda la fel. Nu mai există limite imposibile, nu mai există nici reguli de angajament şi, evident, nu mai există obligaţia protecţiei populaţiei civile. De aici dilema uriaşă a celor care trebuie să dea ordinul de luptă pentru forţele militare regulate, puse în situaţia absolut dramatică de a trebui să tragă împotriva propriului popor şi cu certitudinea că, în cazul unei evoluţii ciudate a lucrurilor, conducătorii militari vor putea fi acuzaţi de crime de război şi genocid.

Un judecător federal american a aprobat extrădarea Dianei Nemeş, acuzată de evaziune fiscală de 68 de milioane de dolari

Un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România. Aceasta, împreună cu Radu Nemeş, soţul ei, sunt acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de 68 de milioane de dolari. Ei ar fi implicaţi şi în dosarul de evaziune fiscală în care mai sunt acuzaţi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar şi fostul şef de cabinet al lui Blejnar Codruţ Marta. Potrivit Mediafax, Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeş nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale.

Grupul francez Michelin va închide fabrica din Budapesta şi mută producţia în Polonia, România şi Germania

Grupul francez Michelin va închide anul viitor fabrica de anvelope pentru autocamioane din Budapesta, care are peste 500 de angajaţi, iar producţia va fi transferată la fabricile din Olsztyn (Polonia), Zalău (România) şi Karlsruhe şi Homburg (Germania). "În urma tendinţelor nefavorabile şi concurenţei agresive de pe piaţa europeană a anvelopelor pentru autocamioane, care rămâne volatilă şi a scăzut cu 23% faţă de maximul istoric înregistrat în 2007, Michelin îşi anunţă intenţia de a închide fabrica de anvelope pentru camioane din Budapesta. Decizia reflectă faptul că extinderea unităţii nu mai este posibilă din cauza localizării în spaţiul urban, iar îmbunătăţirea competitivităţii fabricii ar necesita modernizarea excesivă cu echipamente noi", se arată într-un comunicat publicat marţi de Michelin.

CURENTUL

Chiar şi Isărescu se plânge de fiscalitatea din Romania

Guvernatorul BNR spune că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani şi a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală şi externă trebuia să fie suportată de cineva. "Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului", a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Ion Iliescu a pus la cale cu Putin, în 2004, amanetarea României către Rusia - Scris de George Roncea

Ion Iliescu a ieşit din sarcofag, încă o dată, pentru a veni cu precizări pe tema sa preferată - Rusia, Rusia, Rusia. Anterior, tot pe tema Rusia ,Ilici se turase maxim explicând cum s-a întâlnit el cu Putin şi au pus ţara la cale.

Ion Iliescu, a ţinut să nuanţeze afirmaţiile făcute sâmbătă :"Ion Iliescu: < Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite". După 1989 Moscova a revenit în forţă în România. Domenii industriale cheie sunt achiziţionate, controlul energetic se înăspreşte, România plăteşte cel mai mare preţ pe gaze etc. Toate acestea exprimă un interes geopolitic realizat exclusiv prin intermediul agenturii adânc infiltrate în structurile de Partid şi în aparatul Securităţii. Toate marile privatizări din România au fost un scandal. Toate au fost executate după acelasi şablon. În toate se vădeşte influenţa membrilor reţelei. Cam toată lumea care a dorit să obţină o halcă din România a fost servită de sistemul politic, alcătuit pe baza rezervei de cadre trădătoare ale fostei Securităţi.

CURIERUL NATIONAL

Băncile nu dau doi bani pe Curtea Europeană

Avocaţii băncilor spun că judecătorii CJUE au avut în vedere doar diferenţa dintre cursul de cumpărare şi cel de vânzare la data plăţii fiecărei rate. Curtea a decis însă că instanţele naţionale pot decide plata ratelor la cursul de la momentul acordării împrumutului, dacă este pusă în pericol derularea contractului în continuare. Românii sunt nevoiţi să se adreseze instanţelor de judecată pentru a determina autorităţile şi, implicit, instituţiile financiare, să le respecte drepturile, aşa cum s-a întâmplat în miile de procese privind clauzele abuzive impuse de bănci în contractele de împrumut şi în taxele aberante percepute de stat drept taxă de poluare. Ultimul astfel de caz este însă aparte, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene referindu-se la posibilitatea ca împrumutaţii să poată obliga băncile să le accepte plata ratelor la nivelul cursului de schimb din momentul contractării împrumutului, lăsând la latitudinea instanţelor să decidă dacă acest aspect pune sau nu în pericol derularea contractului. Decizia CJUE stârneşte însă ample controverse în România, ţară obligată de altfel, ca toate statele UE, să respecte hotărârea Curţii Europene în cazul în care judecă procese similare celui în care deja s-a pronunţat.

Gheţea: Creditarea a început să se "dezmorţească"

Creditarea a început să-şi revină în primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, arătând că a tras concluzia în urma întâlnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR, informează Mediafax. "Ieri (luni - n.r.), la prezentarea făcută de guvernator în faţa membrilor ARB - am fost invitaţi la întâlnirea trimestrială - parcă pentru prima oară am constatat cu toţii că se dezmorţeşte ceva în ceea ce priveşte creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Gheţea într-o conferinţă de presă cu ocazia prezentării rezultatelor băncii pe care o conduce. El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a înregistrat în primele patru luni un avans al creditării pentru persoane fizice cu 15% ca număr şi cu 56% ca volum faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Căsuţele noastre, un izvor de nebunii

Căsuţele noastre au fost în centrul celor mai mari erori financiare în ultimul deceniu. Aiurea în lume, dar şi aici. Deasupra nu au numai acoperiş, dar şi un munte de datorii. Nu a fost sursă mai mare a supraîndatorării populaţiei decât achiziţiile imobiliare la preţuri de bulă speculativă. Psihologia de bubble frizează nebunia. La câte nebunii nu i-a împins pe oameni dorinţa de a avea o casă în proprietate! Când toţi în jurul tău aruncă cu banii, când locuinţele stau pe fundaţii de bani împrumutaţi, presiunea este imensă să dai fuga la bancă. Şi să împrumuţi oricât! Aşa a apărut criza. Aşa o mulţime de oameni şi-au pus pielea în băţ. Luând reperul preţurilor medii de achiziţie din programul Prima Casă de 40.000-45.000 de euro, raportate la veniturile salariaţilor din România, acestea se află în afara parametrilor de sustenabilitate validaţi în economiile de piaţă. Dacă o casă poate fi cumpărată abia dacă pui o sumă echivalentă cu de zece ori veniturile anuale sau chiar mai mult, inseamnă că avem de-a face cu o bulă speculativă în imobiliare.

Concurenţa deschide 20 de noi investigaţii în acest an

Consiliul Concurenţei va continua cele 20 de investigaţii începute anul trecut, urmând să deschidă altele noi de aceeaşi amploare, propunându-şi să emită recomandări la diverse proiecte de legi pe care Guvernul le are în lucru, printre care Legea salubrizării, Legea sănătăţii, a taximetriei, precum şi cea care vizează plafonarea comisioanelor bancare şi să finalizeze anchetele privind licitaţiile trucate, comerţul cu alimente şi piaţa media. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat că instituţia are în lucru mai multe investigaţii privind cartelurile, precum şi înţelegerile între firme concurente. Potrivit acestuia, pe rolul instanţelor sunt procese privind amenzi acordate de Consiliu în valoare totală de 300 de milioane de euro.

Banca Italo Romena devine Veneto Banca

Începând cu data de 26 mai, Sucursala Bucureşti a băncii de drept italian Banca Italo Romena, care operează pe piaţa din România din anul 1997, va deveni Sucursala Bucureşti a Veneto Banca, instituţie de drept italian aflată la conducerea Grupului Veneto Banca. Ca urmare a fuziunii dintre băncile de drept italian Veneto Banca s.c.p.a. şi Banca Italo Romena S.p.A., prin absorbţia celei din urmă de către prima, Sucursala Bucureşti a Băncii Italo Romena îşi va schimba denumirea în Sucursala Bucureşti a Veneto Banca, adoptând brandul şi identitatea vizuală a băncii-mamă.

EVENIMENTUL ZILEI

Aplicaţia anti-inundaţie de 47 de milioane de euro care a ratat primele viituri

Hărţile de hazard şi de risc, realizate pentru 47 de milioane de euro din fonduri europene, ar trebui să permită autorităţilor să depisteze zonele expuse unor revărsări ale apelor. În ciuda investiţiei, aplicaţia realizată din fonduri europene nu a prognozat exact zonele de risc din Mehedinţi şi Teleorman, unde au fost ultimele inundaţii. Primarii au nevoie acum de bani pentru a ridica diguri în zonele predispuse la revărsări.

MOTIVARE-ŞOC a Curţii Supreme: Infracţiunile de corupţie cunosc o recrudescenţă în rândul reprezentanţilor celor trei puteri ale statului!

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău. Completul de cinci judecător a respins atât apelul formulat de procurorii DNA, cât şi pe cel al lui Gheorghe Coman şi a decis astfel menţinerea pedepsei de un an de închisoare cu executare, stabilită de prima instanţă. Totodată, judecătorii au scăzut din condamnarea lui Coman perioada în care acesta a stat în arest preventiv, respectiv din 7 ianuarie până în prezent. Motivarea instanţei de fond, semnată de trei magistraţi, arată motivele pentru care Gheorghe Coman, singurul parlamentar care a recunoscut şpaga, a fost trimis după gratii.

CSM a blocat accesul presei la dosarele de corupţie. Danileţ: "Am votat împotrivă, trebuie să se vadă că se face justiţie!"

Consiliul Superior al Magistraturii a votat ieri ghidul de comunicare dintre presă şi magistraţi, care trebuie corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală. După mai multe serii de dezbateri, CSM a publicat o formă a ghidului, care restricţionează accesul presei la dosarele de corupţie. În esenţă, Consiliul propune care presa să nu mai aibă acces la rechizitoriile dosarelor de corupţie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date. Unul dintre articolele esenţiale din ghidul de comunicare dintre magistraţi şi presă este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia să reglementeze modul în care jurnaliştii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale.

Referendumul din Doneţk, lovitura fatală dată Ucrainei

Consultarea populară programată duminica aceasta în estul Ucrainei este, mai întâi de toate, mijlocul principal şi sigur prin care Rusia vrea să împiedice alegerile anticipate din 25 mai. Cu un rezultat cel mai probabil pozitiv, un referendum pentru ruperea aşa-numitei Republici Populare Doneţk de restul teritoriului ucrainean va complica toate calculele electorale ale guvernului de la Kiev. Alegerile nu vor putea fi organizate în regiunea separatistă şi, mai mult, rezultatul referendumului va oferi Rusiei şi mai multă muniţie propagandistică. De altfel, ONU a şi anunţat ieri că, dacă violenţele nu încetează în estul ţării, alegerile vor fi greu de organizat aici. Astfel, în lipsa capacităţii de a organiza alegeri în estul secesionist, noua conducere de la Kiev va fi lipsită de legitimitate, o realitate care nu serveşte decât intereselor Moscovei şi care prelungeşte haosul intern din Ucraina. Astfel, scenariul Crimeii se dovedeşte un precedent periculos iar repetarea sa se poate produce oricând şi în alte zone frământate de ambiţii secesioniste pro-ruse.

JURNALUL NATIONAL

NATO se pregăteşte de RĂZBOI. "Nu vom ezita să luăm măsuri pentru apărarea aliaţilor"

Alianţa Nord-Atlantică este gata ca, în cazul în care va fi nevoie, să adopte noi măsuri pentru asigurarea apărării colective a statelor ei membre, a declarat marţi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina. 'În cazul în care va fi nevoie, vom lua fără ezitare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării efective a membrilor NATO', a afirmat Rasmussen după întâlnirea desfăşurată la Bruxelles între membrii Consiliului Nord-Atlantic şi premierul japonez Shinzo Abe. Secretarul general al NATO a amintit că, în legătură cu situaţia din Ucraina, NATO a întărit deja misiunea de poliţie aeriană în statele baltice şi a efectuat zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei şi României. "Aţi văzut o întărire a prezenţei maritime (nave NATO) în Marea Neagră. Vom disloca nave şi în Marea Baltică. În acest fel, aţi observat mai multe avioane în aer, mai multe nave pe mare şi desfăşurarea de militari pe uscat", a mai afirmat Anders Fogh Rasmussen, conform agenţiei de presă ruse.

Greva foamei la Poşta Română, proteste în toată ţara

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România va declanşa de mâine (7 mai) o serie de acţiuni de protest, la nivel naţional. Astfel, miercuri vor fi pichetate sediile prefecturilor din toată ţara, iar duminică va fi organizat un miting de protest la Bucureşti, la care sunt aşteptaţi circa 5.000 de lucrători poştali. Seria acţiunilor de protest va continua pe 13 mai cu o grevă japoneză, iar în 15 mai vor fi pichetate sediile oficiilor judeţene de poştă. Liderii sindicali sunt decişi să intre în greva foamei, din 19 mai, în cazul în care directorul Companiei Poşta Română nu va fi demis din funcţie. 'Poşta Română pierde segmente importante de piaţă. Pierderea nu vine de acum, vine din urnă cu mai mulţi ani, în principal pe acest segment de poştă rapidă, pentru că el aduce banii prin distribuire. Am pierdut foarte mult din clienţi şi ne îngrijorează că nu se găsesc soluţii pentru contracararea acestui trend', a declarat azi vicepreşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Florin Cheţe, citat de Agerpres.

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 3,5% anual

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în şedinţa de marţi, CA al BNR a mai hotărât menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. A fost analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi pe 8 mai 2014.

NATIONAL

Administratorul RCS&RDS, urmarit penal

Scandalul dintre RCS &RDS si Antena Group a luat, recent, o turnura uluitoare. Omul care a sustinut ca a fost santajat de directorul general al Antena Group a ajuns chiar el capul de afis al unui dosar penal. Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, este urmarit penal. Politistii Sectiei 17 din Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Ioan Bendei pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare. La baza acestei decizii sta o plangere penala depusa de Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group. Inceperea urmaririi penale pentru administratorul RCD-RDS are la baza petitia depusa in 10 aprilie 2014 de catre Sorin Alexandrescu impotriva lui Ioan Bendei pentru infractiunea de denuntare calomnioasa, prevazuta si pedepsita de art. 268 alin.2 Noul Cod Penal. In plangerea depusa se arata ca Bendei, care purta aparatura de inregistrare, a condus conversatia avuta cu Sorin Alexandrescu in scopul demonstrarii unei presupuse fapte de santaj.

Tiriac a dat lovitura la Madrid

Omul de afaceri roman Ion Tiriac patroneaza in orasul Madrid cel mai puternic turneu de tenis din portofoliul sau (premii totale in valoare de 8 milioane de euro!), iar editia din 2014 se dovedeste a fi una extrem de profitabila. "Mutua Masters Madrid" este abia la inceput, insa Ion Tiriac isi poate freca, deja, mainile de bucurie la gandul profitului care-l asteapta dupa terminarea turneului. Conform presei spaniole, competitia s-a bucurat de un interes urias in randul fanilor tenisului, dovada ca tribunele au fost ocupate in proportie de peste 90% la fiecare meci din cele trei zile de turneu. Vanzarea biletelor reprezinta pentru Ion Tiriac a doua sursa de venit importanta, dupa valorificarea drepturilor tv, scriu jurnalistii spanioli, care estimeaza ca "Mutua Masters Madrid" va genera incasari totale in valoare de 90 de milioane de euro!

Isarescu si-a facut pensiune cu fonduri europene

Cine crede ca UE nu prea vrea sa acorde finantari pentru firme din Romania se înşeală. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a obtinut aproape 200.000 de euro pentru o pensiune care ar putea intra in curand in circuitul turistic din Valcea. Lista proiectelor contractate anul trecut prin Programul Operational Regional cuprinde cinci axe prioritare de finantare, printre acestea numarandu-se si cea referitoare la dezvoltarea turismului local. Mugur Isarescu are o plantatie viticola si o crama in zona Dragasani, unde produce vinul Casa Isarescu, dar s-a gandit sa-si dezvolte afacerea si a obtinut bani de la UE, insa nu pentru turism, ci pentru un proiect al firmei sale, Mar SRL, finantat prin Axa prioritara 4 - sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, prin care a transformat o cladire veche in pensiune turistica. Pentru aceasta a obtinut 858.000 de lei (193.000 de euro) de la UE, la care a mai adaugat 320.027 de lei fonduri proprii, astfel ca, in curand, pensiunea sa va intra in circuitul turistic valcean.

PUTEREA

Din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră se vor amenaja pistele pentru biciclişti

Guvernul a aprobat finanţarea cu 10 milioane euro a infrastructurii pentru biciclete în zona centrală a oraşului. Banii se acordă Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) prin Ministerul Mediului, iar proiectul se va aplica potrivit unui plan integrat de mobilitate urbană. Ţinta autorităţilor este de a reduce noxele în centrul Capitalei şi de a promova transportul pe biciclete, astfel încât 10% din populaţie să adopte acest sistem de deplasare prin oraş. Cele 10 milioane euro provin "din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră", a spus ministrul Mediului, Attila Korodi. Planul acoperă 60 de străzi, care însumează aproape 100 km lungime, cu 18 centre de închiriere pentru circa 200 de biciclete, un centru de comandă şi 78 de parcări. Strategia Municipalităţii a fost concepută pe două axe majore - Nord-Sud şi Est-Vest -, astfel încât o bicicletă va putea fi închiriată dintr-un punct al oraşului şi predată în alt punct.

Croaţia: Ministrul de Finanţe a fost demis pentru un prejudiciu de câteva milioane de euro

Ministrul de Finanţe a fost demis din Guvernul de la Zagreb. Parchetul din Croaţia l-a acuzat pe politician că a semnat cu o companie privată un contract care a dus la un prejudiciu de câteva milioane de euro. Slavko Linic, ministrul croat de Finanţe, a fost demis de prim-ministrul de la Zagreb în urma unei anchete a Parchetului. "I-am spus azi dimineaţă ministrului Slavko Linic că nu mai beneficiază de încrederea mea şi colaborarea noastră nu mai poate continua", a precizat Zoran Milanovic, premierul Croaţiei. Potrivit Agerpres, în locul lui Linic a fost numit Boris Lalovac, un adjunct al fostului ministru. Presa croată l-a acuzat pe Slavko Linic că a semnat un contract dezavantajos pentru stat cu o fabrică de prelucrare a lemnului din estul Croaţiei. Compania ar fi cedat statului un teren de 53.000 de metri pătraţi în schimbul a 4,4 milioane de euro, deşi valoarea sa fusese estimată la 790.000 de euro.

ROMANIA LIBERA

Instanţa poate decide la ce curs de schimb veţi rambursa creditul

Curtea Europeană de Justiţie a decis că instanţele naţionale pot opera modificări în contractele de credit, în sensul rambursării ratelor la cursul de schimb din momentul acordării împrumutului, dacă vor constata că băncile nu şi-au informat suficient clienţii asupra riscului valutar. Cine are credit în franci elveţieni luat prin 2007, când francul era puţin peste 2 lei, ştie că efortul de rambursare aproape s-a dublat între timp. Vestea bună pentru debitorii aflaţi în această situaţie este că o decizie la nivelul Curţii Europene de Justiţie, aplicabilă la nivelul statelor UE, lasă loc instanţelor naţionale să aprecieze în ce măsură contractele res­pective sunt abuzive, caz în care ratele lunare ar trebui calculate la cursul valutar din momentul acordării împrumutului, şi nu la cel din prezent.

Putin a luat Crimeea prin cacealma

Nimic din atitudinea arogantă a preşedintelui Putin când anunţa lumii că în Crimeea oamenii au votat masiv pentru anexarea la Rusia nu lăsa de bănuit că era vorba de o enormă minciună. Raptul Crimeii este rezultatul unui plan minuţios, pus la punct cu multă vreme înainte şi, desigur, ce a urmat şi se află în curs în Ucraina face parte din acest plan menit să satisfacă voinţa liderului de la Kremlin, pus pe recucerirea teritoriilor fostei URSS. Forbes dezvăluie că, în Rusia, site-ul Consiliului prezidenţial asupra societăţii civile şi a drepturilor omului a publicat accidental adevăratele rezultate ale referendumului din Crimeea - doar 15% din populaţie au votat pentru anexare. Totul a fost retras imediat, ca şi cum era vorba de deşeuri toxice radioactive. Prea târziu. Potrivit raportului Consiliului asupra referendumului din martie de anexare la Rusia, rata de participare a fost de maximum 30% şi doar jumătate au fost voturile în favoarea anexării. Adică, soarta Crimeii a fost hotărâtă de 15% din populaţie şi Putin a rupt Crimeea de Ucraina printr-un mare fals, fluturat sfidător în faţa întregii lumi.

ZIARUL FINANCIAR

Chevron a început forajul de explorare, în ciuda protestelor. Ţinta: 4.000 de metri adâncime. Dafora va executa operaţiunile

Americanii de la Chevron, singurul grup care a anunţat oficial intenţia de a extrage gaze de şist din România, a început forajul de explorare în comuna vasluiană Pungeşti, în ciuda controverselor legate de impactul asupra mediului, ţinta fiind atingerea unei adâncimi de 4.000 de metri. Forajul va fi realizat de Dafora, companie controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean. "Chevron confirmă începerea acti­vităţilor de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti. Sonda va fora continuu până când va ajunge la adâncimea dorită, de aproximativ 4.000 de metri. Se vor face diverse măsurători şi vor fi luate probe de roci pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum şi modul în care acesta poate fi produs", spun reprezentanţii Chevron. Potrivit sursei citate, consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 de litri pe zi, necesarul fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată.

Indexul imobiliar al ZF: preţurile la trei camere au crescut pentru a treia lună consecutiv în Capitală

Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere din Bucureşti au prins curaj la începutul acestui an şi au majorate uşor preţurile solicitate în anumite cartiere ale oraşului, astfel că nivelul mediu a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la 74.500 de euro, potrivit Indexului imobiliar al ZF realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Aceasta a fost a treia lună consecutivă de creştere, avansul faţă de martie fiind de doar 100 de euro, în timp ce comparativ cu minimul ultimilor ani atins în ianuarie 2014, de 72.650 de euro, preţurile au fost majorate cu 1.850 de euro sau 2,5%. Cartierul cu cea mai importantă creştere a preţurilor este Titan, unde pretenţiile proprietarilor au ajuns la nivelul de 64.000 de euro pentru un apartament cu trei camere, după ce în februarie şi martie pentru acelaşi tip de locuinţă se cereau 54.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb