REVISTA PRESEI 07.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 mai 2015

ADEVARUL

De ce nu funcţionează sistemul cu card de sănătate

Asiguraţii fără card de sănătate nu vor beneficia de servicii medicale fără documentul electronic la nesfârşit. Aşa a anunţat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un interviu la Adevărul Live. Concret, românii care plătesc contribuţie la sănătate, dar care nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor primi reţete compensate, consultaţii şi trimiteri până la un termen-limită, care urmează să fie făcut public de autorităţi. Vasile Ciurchea a precizat că blocajele din sistemul informatic din ultimele zile au la bază mai multe cauze. Una dintre ele e faptul că, deşi furnizorii au avut la dispoziţie trei luni pentru a se pregăti de utilizarea cardului de sănătate, puţini au fost cei care au şi făcut-o. Ciurchea mai spune că un alt motiv pentru care sistemul nu poate fi folosit la parametri normali este acela că există cadre medicale care sabotează, zilnic, sistemul, prin utilizarea excesivă şi incorectă a cardului de sănătate. Oficialul este însă contrazis de medicii din teren, care se plâng că sistemul nu a fost dimensionat corespunzător.

Care a fost scopul real al vizitei lui Ponta în Golf

Recenta vizită de lucru a lui Victor Ponta în ţările arabe din Golf - Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite -, a fost prezentată ca o acţiune de succes pentru atragerea de investitori pentru proiecte româneşti de infrastructură şi industriale. În realitate, s-a urmărit îmbunătăţirea imaginii premierului şi, implicit, a relaţiei sale cu mass-media. Promovarea intereselor economice ale României în rândul statelor bogate din Golful Persic trebuia să fie dublată de o economie naţională capabilă să ofere mărfuri şi produse competitive. Numai că din delegaţia oficială condusă de premierul Victor Ponta au făcut parte politicieni şi au lipsit tocmai oamenii de afaceri români. Pe de altă parte, oferta de export românească constă în principal din materii prime, sau produse cu un grad redus de tehnicitate. Structura exporturilor noastre nu întâlneşte decât într-o mică măsură cerea din statele din Golful Persic.

Ponta îi cere lui Rus o "soluţie" pentru autostrada Comarnic-Braşov

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus, ministrului Transporturilor, după aprobarea Master Planului de către Comisia Europeană, să prezinte o soluţie şi pentru proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, adăugând că, după găsirea acestei soluţii, membrii Guvernului "se pot retrage în glorie". În urmă cu trei săptămâni, premierul Victor Ponta afirma că autostrada Comarnic-Braşov nu poate fi realizată fără un consens politic. Premierul ceruse în ianuarie ministrului Transporturilor ca, până în 15 februarie, să fie decisă semnarea contractului de construcţie în concesiune a autostrăzii sau rezilierea procedurii, arătând că nu se mai poate aştepta. Guvernul insistă cu autostrada Comarnic-Braşov, deşi în calculele Comisiei Europene arată că autostrada Sibiu-Piteşti este mult mai importantă, fiindcă este parte din Coridorul IV paneuropean şi ar ajuta exporturile Dacia, cel mai mare exportator din România.

BNR lasă pe mâna băncilor trei miliarde de lei prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei de la 10% la 8%

Reducerea rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei de la 10% la 8% determină eliberarea unor lichidităţi în piaţă de trei miliarde lei, în timp ce la pasivele în valută o tăiere de două puncte procentuale ar echivala cu 500 milioane euro, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele în lei, de la 10% la 8%, şi să menţină rata rezervelor în valută la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015. Totodată, a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%, măsură aplicată de la 7 mai. Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie anul trecut, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute, după ce fuseseră ajustate în septembrie, de la 12%.

Deputaţii scot în afara legii aplicaţia Uber, care a speriat taximetriştii

Deputaţii au adoptat ieri un proiect de lege prin care se interzice transportul public de persoane contra cost, cu un autoturism, fără a deţine o autorizaţie valabilă. Drept urmare, aplicaţii precum Uber, care a ajuns şi în Bucureşti în urmă cu doar câteva luni, ar fi scoase în afara legii. Proiectul a fost adoptat de către deputaţi cu 298 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 16 abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art.7 din lege. Astfel, aceia care vor risca şi vor încerca să încalce legea ar putea primi amenzi de până la 25.000 de lei.

BANCHERUL

Care este elementul de noutate care a determinat BNR sa scadă dobânda la 1,75%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat ieri, in cadrul briefing-ului de după anunţul privind scăderea dobânzii de politica monetara de la 2% la 1,75%, decizie care i-a surprins aproape pe toţi analiştii romani si străini, care se aşteptau la menţinerea ratei, ca este, la rândul sau, surprins de faptul ca analiştii nu au luat in calcul relaxarea in continuare a politicii monetare, deşi declarase la precedentul briefing ca nu este exclusa o astfel de mişcare. Mugur Isărescu: "Elementul nou este ca in Europa, rata reala este spre 0 sau chiar negativa. Când in Europa, in Cehia, pentru a da un exemplu, ai inflaţie de 0,1-0,2% si dobânda nominala 0%, faceţi o aritmetica simpla si vedeţi ca aveţi dobânzi reale negative. La noi, si cu aceasta scădere, o sa vedem ca in continuare avem dobânzi reale pozitive. Si nu numai atât, textul (din comunicat) este elocvent. Noi prognozam o rata a inflaţiei in jur de 0%. Pot fi momente in aceasta vara, mai ales daca vom avea an agricol bun, cu inflaţie negativa.

Băncile vor accelera creditarea, apreciază economiştii

Economiştii BCR si Băncii Transilvania considera ca masurile de relaxare a politicii monetare adoptate de BNR, respectiv reducerea dobânzii de referinţa de la 2% la 1,75% si a rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei de la 10% la 8%, echivalentul a 3 miliarde de lei, vor avea ca efect majorarea creditelor acordate de bănci sectorului privat, dar si a guvernului, prin achiziţia de titluri de stat. "In timp ce reducerea dobânzii ar putea limita aprecierea leului, diminuarea rezervelor minime ar putea avea un impact mai puternic asupra creditării in moneda locala", apreciază economistul BCR, Eugen Sinca. Si cererea pentru titluri de stat ar putea fi impulsionata, însă doar temporar, adaugă el. In privinţa inflaţiei, BCR se aşteaptă ca aceasta sa ajungă la valori negative in perioada iunie-noiembrie 2015 si foarte aproape de 0 in prima parte a anului 2016, după care va reveni spre 2% din cauza efectului de baza. Andrei Rădulescu, economistul Băncii Transilvania, considera ca deciziile BNR vor avea ca efect continuarea tendinţei de scădere a costurilor de finanţare in economie si la creşterea lichidităţii pe piaţa financiara.

CURENTUL

Înlocuiri - de Tia Şerbănescu

Întrucât dl. Băsescu şi-a mai moderat discursul antijustiţie, agitatoarele de la Ghiţătv au şi titrat: "cum o sacrifică Băsescu pe Udrea" după care au anunţat: "incendiar, imagini bombă, ce face Băsescu, preşedinte la vorbitor". Dacă nu ştiai năravurile de la Ghiţătv, te aşteptai să-l vezi pe dl. Băsescu la vorbitor cu Udrea. Nici vorbă. "Preşedintele" era Miron Cozma care presta la Târgşor informându-ne că Udrea stă singură în camera mama şi copilul, în deplină siguranţă. Noroc că se face numai topul libertăţii presei, nu şi al profesionalismului. Nici justiţia însă nu-l uită pe dl. Băsescu aşa că Parchetul General a deschis dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak ( la plângerea lui Vadim) conform ideii că într-o justiţie adevărată nici măcar o faptă bună nu rămâne nepedepsită. Când salvezi trei jurnalişti (trimişi de Hayssam al PSD în misiune personală), suporţi consecinţele. Poate de-asta consideră Ponta că "nu există alternativă la PSD". Adică el şi corupţii lui sunt de neînlocuit. Oho, şi istoria şi puşcăriile sunt pline de oameni de neînlocuit. Ce mare brânză să înlocuieşti nişte hoţi vechi cu hoţi noi? E chiar esenţa reformelor.

CURIERUL NATIONAL

Ce amenzi riscă, de mâine, comercianţii

Noile sancţiuni, care vor fi aplicate comercianţilor gradual, în funcţie de gravitatea faptei, vor intra mâine în vigoare şi prevăd amenzi de 50.000 lei în cazul în care firmele nu arhivează memoria fiscală, în cazul în care acestea nu au "Registrul de bani perso­nali", urmând să fie amendaţi cu 9.000 lei. Pe de altă parte, operatorii din comerţ urmează să fie amendaţi cu 1.250 lei în cazul în care angajaţii nu prezintă, la cererea organelor de control aflate în incintă în timpul programului de lucru, sumele pe care le au asupra lor, comercianţii riscând să-şi întrerupă activitatea dacă nu au case de marcat până când şi le vor achiziţiona.

Vânt prielnic pentru o creştere economică robustă

Previziunile economice europene de primăvară estimează că, în România, creşterea economică va fi robustă în următorii doi ani, datorită unui puternic consum privat şi a revigorării sectorului de investiţii. Totodată, nivelul inflaţiei este aşteptat să scadă semnificativ şi să rămână la niveluri minime în intervalul analizat. În ceea ce priveşte consolidarea fiscală, este posibil ca ea să intre pe trend negativ în 2016. Potrivit datelor, creşterea PIB-ului va rămâne la acelaşi nivel ca în 2014 (2,8%), urmând apoi un trend crescător în 2016 (până la 3,3%). Inflaţia este estimată la 0,2% pentru anul în curs şi în uşoară creştere, până la 0,9%, în 2016. Iar şomajul îşi va continua tendinţa de scădere, înregistrând rate de 6,6 şi, respectiv, 6,4% în 2015 şi 2016 (sub media europeană).

Alegerile din Marea Britanie ar putea decide soarta Uniunii Europene

Soarta Europei ar putea fi decisă de alegerile din Marea Britanie. Organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană ar putea da votul care să determine destrămarea întregii structuri, scrie The Guardian. Adversarii din alegeri au viziuni complet opuse asupra acestui subiect, dar există un acord total asupra tăcerii. Pe continent, presa anunţă un posibil scenariu catastrofal. Diferenţa de viziune dintre conservatori şi laburişti asupra viitorului Marii Britanii în Europa este mai mare decât în orice alt subiect. Spre deosebire de Cameron, Ed Miliband a exclus din start organizarea unui referendum care ar putea determina ieşirea ţării din Uniunea Europeană, considerând că acesta ar putea crea un climat nesigur pentru investitori. La rândul său, Ukip militează pentru organizarea referendumului şi apoi vrea să voteze pentru această ieşire. Liberal-democratul Nick Clegg susţine acum că ar accepta referendumul chiar şi cu riscul unui vot "pentru" dacă acesta este preţul pentru menţinerea coaliţiei.

Proiect de lege: Hipermarketurile să acorde spaţii pentru produsele alimentare tradiţionale

Câţiva deputaţi social-democraţi propun ca hipermarketurile să fie obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, arată Mediafax.ro, citat de Gazeta de sud. Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Teodorescu, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu şi Florică Calotă (PC-PLR) au iniţat o propunere le­gislativă de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare. Potrivit iniţiativei legislative, hipermagazinele sunt obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, nerespectarea acestor dispoziţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Grecia a plătit o tranşă de 200 de milioane de euro la FMI

Grecia a plătit miercuri o tranşă de 200 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, a declarat un oficial grec pentru Reuters. "Gata. S-a plătit. Banii sunt pe drum", a spus oficialul care a dorit să rămână anonim. Plata de 200 de milioane de euro nu se bănuia a fi o problemă pentru ţară, dar rambursarea a 750 de milioane de euro la FMI, până în 12 mai, se aşteaptă a fi o luptă mare pentru Grecia. Grecia îşi doreşte ca în această lună să încheie un acord cu creditorii internaţionali şi să obţină deblocarea programului de ajutor de 7,2 miliarde de euro, dar Fondul Monetar Internaţional insistă pentru instituirea de reforme dure în legislaţia muncii.

Bancpost ajunge la un număr total de 33 de unităţi în Capitală

Bancpost a inaugurat Agenţia Mall Băneasa, amplasată în centrul comercial Băneasa Shopping City - Galeria Feeria. "Digitalizarea bankingului este un trend şi o necesitate. În cadrul Agenţiei Mall Băneasa, toate canalele bancare din online şi offline se armonizează pentru a oferi clientului o experienţă completă: acces rapid la tranzacţii bancare şi consiliere personalizată în alegerea celor mai potrivite soluţii financiare", a declarat George Kefalas, Director Executiv Distribuţie Retail. "Agenţia pune la dispoziţia clienţilor tablete ce promovează conceptul de self-banking, prin intermediul cărora aceştia pot accesa şi aplica online la ofertele de credi­tare şi economisire ale băncii, în paralel cu efectuarea de operaţiuni bancare online.

EVENIMENTUL ZILEI

Cardul de sănătate stopează furtul din bugetul asigurărilor sociale

Prescrierea de reţete gratuite pentru falşi pacienţi sau pentru persoane decedate va fi imposibilă, odată cu introducerea cardului de sănătate. Metoda era folosită de unii medici pentru a sifona bani din sistemul de sănătate. Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, ne-a explicat că, odată cu intrarea în vigoare a obligativităţii cardului de sănătate, orice medic trebuie să treacă în sistemul informatic natura serviciul medical efectuat: eliberarea unei reţete sau o simplă consultaţie. "Este un sistem care împiedică furtul din sistemul naţional de sănătate, chiar dacă sunt unii care se opun aplicării lui", a precizat Ciurchea. Practic, folosirea cardului de sănătate împiedică fraudarea sistemului de sănătate.

Acuzaţii grave. "La TVR se dă şpagă 3.000 de euro pe o oră de prezentare"

Acuzaţii grave la o dezbatere de ieri de la TVR, unde jurnalistul Cornel Nistorescu a afirmat că se dă şpagă chiar şi 3.000 de euro "pentru o oră de prezentare"! "Eu, ca privat, am fost de nenumărate ori în situaţia de a afla de la o societate comercială că putem rezolva la televiziunea publică o emisiune, dăm 3.000 de euro la director şi redactor-şef şi cu restul ne descurcăm şi ne face o oră de prezentare. Şi operaţiuni de genul acesta se fac constant în TVR. Televiziunea publică a devenit un fel de televiziune privată pentru cei care conduc diverse departamente. Asta face ca demersul oamenilor din televiziunea publică atunci, când el este sincer, să nu mai aibă interesul scontat pentru că lumea ştie de toate celelalte ", a spus Nistorescu, citat depaginademedia. ro.

Grecii acuză: UE şi FMI sunt vinovate de blocarea negocierilor

Grecia a adoptat, oficial, o linie conciliantă în negocierile cu troica FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, dar un document secret al guvernului de la Atena arată că "discuţiile au rămas fără rezultat din cauza UE şi FMI". Într-un document care a ajuns în posesia presei, executivul elen susţine că "neînţelegerile serioase şi contradicţiile dintre FMI şi UE sunt obstacolele în calea negocierilor", scrie publicaţia EUObserver. Declaraţia vine înaintea unei noi reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro (Eurogrupul), care va avea loc luni, 11 mai, şi care este de aşteptat să nu ducă la un compromis privind acordarea unei noi tranşe din împrumutul de 7,2 miliarde de euro pentru Grecia. FMI are propria linie roşie, în special în ceea ce priveşte reformele - pensiile şi piaţa muncii - şi pare flexibil în legătură cu surplusul primar, precizează documentul neoficial.

Cele mai mari bănci locale din România: Nu s-a găsit niciun CARD DE SĂNĂTATE în ATM-urile noastre

Nici BCR, nici BRD, cele mai mari bănci locale, care deţin totodată cele mai mari reţele de bacomate din ţară, adică peste 3.500, în total, nu au găsit carduri de sănătate blocate în ATM-urile proprii, au declarat pentru Evz reprezentanţi BRD. De asemenea, reprezentanţii Raiffeisen au transmis că nu există niciun card blocat în vreun bancomat al acestei bănci. Ştirea falsă, cu sute de carduri blocate în bancomate a fost promovată intens ieri de Antena3, Ziuanews şi Adevărul. De asemenea, reprezentanţii Raiffeisen, care deţin una din cele mai mari reţele de bancomate din ţară, peste 1.000, au declarat pentru Evz că nu li s-a raportat existenţa vreunui card de sănătate în ATM-urile proprii. De altfel, experimentul realizat ieri de Evz, în care un jurnalist a verificat dacă ATM-ul acceptă cardul de sănătate, a fost realizat chiar la un bancomat Raiffeisen. Experimentul a demonstrat că plasticul nu poate fi introdus prin fanta bancomatului.

JURNALUL NATIONAL

Factura la încălzire: jumătate consum, jumătate pierdere

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 5-8%, în funcţie de regiune, de la 1 iulie, ca urmare a liberalizării cerute de CE şi FMI. Aceasta este doar o etapă intermediară din acordul de majorare a preţurilor, populaţia mai având de suportat două creşteri de câte 5% până în 2018. Problema preţului gazelor pentru populaţie a devenit îngrijorătoare, iar termenul de liberalizare asumat de România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai scurte termene asumate de statele UE. Noua majorare a preţului la gaze va agrava şi mai mult problemele existente în sistemul centralizat de încălzire. Deocamdată, autorităţile evită să vorbească despre efectele acestei scumpiri, preferând să ne pună în sezonul rece în faţa faptului împlinit. Investiţiile în modernizarea sistemelelor de termoficare sunt anemice, lucrările de reabilitare termică se fac superficial şi, cu precădere, doar în anii electorali. În domeniul rezidenţial vorbim despre pierderi care ajung până la 50%, în condiţiile în care avem un consum mediu de căldură de două ori mai mare decât media UE.

Dosarul "Microsoft": alte legături periculoase

Un fost partener de afaceri al generalului SRI Gheorghe Dan (tatăl avocatului Rareş Dan, invocat de Elena Udrea în denunţul făcut la adresa lui Florian Coldea) a livrat către DNA aparatură de interceptare şi filaj cu doar o săptămână înainte ca instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi să dispună primele reţineri în dosarul "Microsoft". Spectaculos este faptul că Nicolae Dumitru, zis "Niro", unul dintre inculpaţi, l-a avut drept angajat, în funcţii de conducere la firmele sale, până în anul 2011, pe generalul Gheorghe Dan. Fostul ofiţer SRI a decedat în noiembrie 2011. Fiul acestuia, avocatul Rareş Dan, ar fi, potrivit Elenei Udrea, de asemenea un apropiat al generalului Coldea şi un apărător al inculpaţilor cu "trecere" la procurori în cauzele instrumentate de DNA.

Populaţia va împrumuta din nou statul

Finanţele au anunţat că vor să lanseze, în prima jumătate a anului, o emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu o maturitate de 1-3 ani. Aceste titluri vor costa 1.000 de lei, valoare care este de cinci ori mai mică decât cea de pe piaţa interbancară. "Este o emisiune de redebut al nostru pe segmentul acesta, de retail. Nu am mai emis pentru populaţie din 2005, când emiteam în formă materializată. Randamentele la care emitem noi, statul, sunt destul de mici", a precizat Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei. Pentru a face cunoscut acest instrument, Finanţele vor organiza prezentări în oraşele mari din ţară.

NATIONAL

DIICOT ridica la fileul DNA marile dosare închise!

Venirea in fruntea DIICOT a procurorului ieşean Daniel Horodniceanu este deja una iminenta. Iar schimbarea de la vârful acestei structuri de elita, dar care in ultima vreme a fost prinsa in vâltoarea mai multor scandaluri de corupţie, va produce cu siguranţă un veritabil cutremur. Însă nu doar la nivelul organigramei instituţiei, dar mai ales printre politicienii si miliardarii care credeau ca au scapat pe veci de dosarele care fusesera deschise la un moment dat pe numele lor. Prioritatea declarata a viitorului sef al DIICOT este depistarea scurgerilor de informatii de pana acum, care ce a dus la blocarea unor anchete care se anuntau spectaculoase. Iar dupa cum o cere cutuma, cu siguranţă ca, odată intrat in posesia acestor informatii, Horodniceanu le va preda imediat colegilor de la DNA, care vor primi astfel "muniţia" necesara pentru redeschiderea unor dosare ce păreau, pana acum, îngropate pe vecie. Principalii vizaţi de aceasta revanşă a DNA-ului sunt membrii aşa numitului "nucleu dur" din vechiul PDL, in frunte cu "baronii portocalii".

Telegrama de peste ocean stârneşte furtuna: Băsescu înoată printr-un val de dosare penale

Căptuşit imediat după lăsarea sa la vatra cu doar un dosar de ameninţare si şantaj, fostul preşedinte a ajuns sa fie reclamat pe banda rulanta. Cel mai proaspăt dosar se refera la abuz in serviciu - fapta care nu este legata de prestaţia prezidenţiala a lui Traian Băsescu, ci de activitatea sa ca primar general. Mai exact, Judecătoria Sectorului 5 confirma redeschiderea urmăririi penale, de către PICCJ, într-o cauza in care edilul Băsescu este acuzat de "emiterea nefondata", in 2003, a trei dispoziţii de restituire in natura a unor imobile - dosar in care Parchetul General a dispus, in 2010, neînceperea urmăririi penale. Asta însă nu este tot, pe ţeava aşteptând decizia magistraţilor o cerere a PICCJ de redeschidere a urmăririi penale împotriva lui Traian Băsescu in cazul răpirii jurnaliştilor in Irak.

Parlamentarii joaca după cum le cânta Iohannis

Preşedintele a ordonat si partidele parlamentare s-au executat. Politicienii prezenţi ieri la consultări au semnat o iniţiativa legislativa de modificare si completare a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protecţia vieţii private in sectorul comunicaţiilor electronice. După aproximativ 40 de minute petrecute la Cotroceni, liderii politici au anunţat ca-si însuşesc ideile Administraţiei Prezidenţiale. Tot la semnalul lui Klaus Iohannis, parlamentarii au dat unda verde actului normativ care ii scapă pe aleşii locali de marcajul strâns al inspectorilor de integritate. Fără sa umble la regimul incompatibilităţilor, aleşii au strecurat in Lega privind serviciile comunitare de utilităţi publice un articol care le permite primarilor si şefilor de CJ-uri sa facă parte din consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de Legea 161/2003, cea privind asigurarea transparentei in exercitarea demnităţilor publice, prevenirea si sancţionarea corupţiei.

PUTEREA

România, cea mai mare scădere a comerţului cu amănuntul din UE

Volumul comerţului cu amănuntul în Slovenia şi România a scăzut cu 1,8% şi, respectiv, 1,3% în martie, comparativ cu perioada similară din 2014, cel mai semnificativ declin înregistrat în Uniunea Europeană, arată datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În schimb, comerţul cu amănuntul a înregistrat în martie o creştere de 1,6% în zona euro şi de 2,5% în Uniunea Europeană. Expansiunea lunară a fost stimulată de majorarea vânzărilor din sectorul non-alimentar (3%) şi de alimente, băuturi şi ţigări (0,1%), în timp ce vânzările de combustibil auto au scăzut cu 0,7%. Cele mai mari creşteri au fost raportate în Malta (8,9%), Polonia (8,7%), Letonia (6,5%) şi Irlanda (6,4%), singurele scăderi s-au înregistrat în Slovenia (minus 1,8%), România (minus 1,3%), Belgia (minus 0,9%) şi Finlanda (minus 0,3%). În România, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,7% în martie, faţă de un declin de 1,6% în februarie.

Sistemul bancar ar putea reveni pe profit

In România, sistemul bancar va reveni pe profit începând din acest an, cu rate ale rentabilităţii financiare (ROE) de 2,7% pentru 2015 şi 3,9% pentru 2016, însă la un nivel mai mic decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală, unde rentabilitatea financiară medie este estimată la 8,1-8,7% în 2015-2016, reiese dintr-un studiu referitor la piaţa bancară din România realizat de compania de consultanţă Deloitte la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). Potrivit acestuia, veniturile operaţionale vor scădea în continuare, scrie Agerpres. Realizatorii studiului menţionează că ţara noastră are un dezavantaj structural dat de lipsa de anvergură a sectorului bancar, o structură dezechilibrată a PIB şi de mediul dificil de recuperare a creditelor neperformante.

Marea Britanie. Luptă mare la alegeri

Şapte lideri de partide se înfruntă joi în cele mai impredictibile alegeri legislative din ultimii câţiva zeci de ani organizate în Marea Britanie. Principalii actori ai alegerilor sunt premierul în serviciu David Cameron (48 de ani, Partidul Conservator), Ed Miliband (45 de ani, Partidul Laburist), Nick Clegg (48 de ani, Partidul Liberal-Democrat), Nigel Farage FARAGE (51 de ani, Partidul Independenţei Regatului Unit - Ukip), Nicola Sturgeon (44 de ani, Partidul Naţional Scoţian - SNP), Leanne Wood (43 de ani, Plaid Cymru) şi Natalie Bennett (49 de ani, Partidul Verde).

ROMANIA LIBERA

PSD îşi ia ţara înapoi

Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, ceea ce va consolida puterea PSD în plan local, în condiţiile în care majoritatea edililor în funcţie fac parte din acest partid. Totodată, preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi de consilieri, întărind controlul conducerilor centrale ale partidelor. Două legi cu impact puternic asupra administraţiei locale au fost aprobate, ieri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Printr-un prim proiect au fost stabilite regulile pentru alegerile locale de anul viitor, deputaţii PSD aprobând o variantă care să le maximizeze câştigul alectoral. Ca un bonus, şefii de judeţe şi primarii vor putea face parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) şi consiliile de administraţie (CA) fără a mai fi incompatibili.

Fabrica de sifonat bani a lui Florian Walter, zis Buşcă

După ce ani la rând România Liberă a tot publicat articole despre afacerile suspectate a fi nelegale ale omului de afaceri Florian Walter, fost Buşcă, în sfârşit acesta a intrat în vizorul DIICOT Ploieşti pentru fraude de peste 18,5 milioane euro. Fraudele au fost săvârşite prin constituire de grupuri infracţionale, organizate din persoane şi firme fantomă pe trei paliere (reţele) pentru a nu atrage atenţia autorităţilor şi a scoate mai uşor bani din firme. Scopul a fost de a nu plăti impozite şi TVA. Surse ale României Libere, neconfirmate oficial, susţin că Walter- Buscă ar colabora cu grupuri financiare din Rusia, de filiaţie kaghebistă, prin paravane din Republica Moldova şi, mai nou, din Ungaria. Cert este că între colaboratorii lui Walter-Buscă se află cel puţin trei cetăţeni unguri, cu domiciliul în Budapesta, care l-au ajutat să spele banii.

ZIARUL FINANCIAR

Ce impact are majorarea salariului minim din iulie în costurile unui antreprenor

Costul total al unui angajator care are 100 de salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim pe economie va creşte cu circa 8% de la începutul lunii iulie, de când va intra în vigoare o decizie adoptată anul trecut prin hotărâre de guvern (HG 1091/2014). În prezent, valoarea salariului minim pe economie este de 975 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că o companie cu 100 de salariaţi plătiţi la acest nivel are o masă salarială lunară de aproape 120.000 de lei, aceste costuri incluzând atât taxele aferente angajatorului, cât şi ale angajatului. Începând cu luna iulie a acestui an, salariul minim se va majora cu 7,7%, până la 1.050 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că masa salarială pe care angajatorii cu 100 de salariaţi plătiţi la nivelul minim va ajunge la peste 129.000 de lei pe lună.

Şeful BVB la Bruxelles: Vrem să atragem fondurile americane şi asiatice să investească în firmele listate pe AeRO

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), are în plan transformarea pieţei alternative AeRO, des­tinată finanţării IMM-urilor, într-un jucător internaţional prin atragerea de listări ale companiilor străine, dar şi de investitori internaţionali precum fondurile de investiţii nord-americane şi cele asiatice care să asigure o treime din lichiditatea pieţei. Lansat pe 25 februarie, sistemul alternativ de tranzacţioanare AeRO, operat de BVB, a atras până în prezent listările a două companii (Sameday şi Bittnet Systems) şi a unui fond de investiţii polonez - Carpathia Capital - orientat pe piaţa din România. Planurile conducerii BVB sunt ca până la finalul anului numărul companiilor listate pe AeRO să depăşească 20, însă dezvoltarea pieţei nu va fi concentrată doar în România, ci şi în ţările din regiune. La fel cum sistemul alternativ al bursei de la Varşovia - NewConnect, lansat în 2007 - a reuşit să atragă listări din partea companiilor din Ucraina.

FP se împrumută ca să nu trebuiască să vândă Petrom sau Romgaz

Administratorul Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), Franklin Templeton, are de acoperit un deficit de cash de 300 milioane de lei în acest an pentru a-şi susţine programul de răscumpărări de acţiuni. Marile tranzacţii pe care miza nu s-au mai concretizat, iar fondul a trebuit să bată la uşa băncilor ca să facă rost de bani. Templeton este presat de acţionari să reducă discountul de tranzacţionare, adică diferenţa dintre preţul de pe bursă al titlurilor FP şi valoarea activului net la care îşi evaluează portofoliul. Discountul era de 23% la sfârşitul lunii martie, însă administratorul s-a angajat să-l reducă până la 15%. Tema îndeplinirii acestui obiectiv va fi mai mult ca sigur ridicată în toamnă, când Templeton va prezenta raportul de jumătate de mandat în faţa acţionarilor, în frunte cu fondul-vultur Elliott, care deţine 16,7% din acţiunile Fondului. Pentru a reduce discountul, Fondul Proprietatea îşi răscumpără din piaţă propriile acţiuni, pe care ulterior le anulează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb