REVISTA PRESEI 07.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iulie 2014

ADEVARUL

PMP, în stradă pentru a marca doi ani de la suspendarea lui Băsescu

La doi ani de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, PMP a organizat, duminică, un marş de susţinere a statului de drept, pentru a comemora momentul din vara lui 2012. "Ne putem trezi ca din noiembrie România să fie ca în vremea lui Năstase şi a lui Iliescu: când Justiţia funcţiona la comandă politică, iar românii nu puteau să afle punctele de vedere ale Opoziţiei. Este un semnal pentru a nu uita ce s-a întâmplat în anul 2012. PMP îi mulţumeşte preşedintelui pentru că lasă o Justiţie independentă. Nu trebuie să uităm că PNL a fost parte la lovitura de stat din 2012. Unii încearcă să treacă peste participarea PNL, iar Antonescu nu se dezice de ce s-a întâmplat în 2012", a spus Elena Udrea, preşedintele partidului iniţiator al marşului. Udrea a aproximat că sunt peste 3.000 de participanţi la marş. Liderii PMP poartă un banner pe care scrie "Ponta-demisia". Participanţii la marş au venit pregătiţi cu mai multe mesaje.: "Mai bine băsişti decât şantajişti", "Traian Băsescu - garanţia independenţei justiţiei", "Ponta supărat pe plagiat a dat lovitura de stat, PMP alături de preşedintele Traian Băsescu.

Dumitraşcu: "Borza mi-e amic, e simpatic, dar câteodată evoluează la emisiunea < Copiii spun lucruri trăsnite >"

Declaraţiile administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, potrivit cărora producătorul de electricitate ar putea fi listat la bursă abia în decembrie 2015, sunt "lucruri trăsnite", a afirmat Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentul pentru Energie. El a fost întrebat, în cadrul conferinţei organizate cu ocazia listării la bursă a Electrica, dacă Hidroelectrica va fi listată abia în decembrie anul viitor, aşa cum a anunţat Borza. "Domnul Borza mi-e amic, îl simpatizez, dar de multe ori evoluează în emisiunea < Copiii spun lucruri trăznite >, a afirmat Dumitraşcu, care este şi administratorul special al Hidroelectrica. El a adăugat că, în calitate de administrator special, va pune presiune pe Remus Borza să finalizeze cât mai curând procedura de insolvenţă.

ANRM scoate la licitaţie patru perimetre pentru explorarea minereurilor polimetalice şi auro-argentifere, cu o suprafaţă dublă faţă de Roşia Montană

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat că va scoate la licitaţie 24 de suprafeţe pe care să fie demarată activitatea de explorare a zăcămintelor. În cazul a patru dintre ele, firmele concesionare vor căuta minereuri polimetalice şi auro-argentifere. Cele patru perimetre pe care firmele concesionare vor explora minereuri polimetalice şi auro-argentifere au o suprafaţă totală de 27 de kilometri pătraţi. Spre comparaţie, proiectul Roşia Montană are 12 kilometri pătraţi. Pentru cele 24 de perimetre ce urmează să fie scoase la licitaţie sunt vizate activităţi de explorare a mai multor zăcăminte, de la calcar, sare gemă, lignit şi până la aur. Între acestea se numără şi patru noi perimetre auro-argentifere sau polimetalice: Troiţa-Piţiguş şi Certej Nord în judeţul Hunedoara, Măgura Ilvei în Bistriţa Năsăud, Geamăna - Colţii Lăzarului în Alba. Ofertele pentru noua licitaţie organizată de ANRM vor putea fi depuse până pe 14 august, iar pe 20 august vor fi aflate firmele care vor concesiona terenurile.

Orange ar putea face achiziţii în Spania, dar şi în Belgia, Polonia şi România

Orange ar putea reanaliza şi afacerile telecom ale companiei franceze Bouygues, dacă va primi o propunere în acest sens, a spus Richard, potrivit Reuters, citată de Mediafax. Şeful Orange a adăugat că sunt multe ţări, precum Belgia, Polonia şi România, unde ar putea exista potenţiale ţinte pentru achiziţii. "Dar dacă cineva ar trebui să numească o singură ţară pentru noi, aceea ar fi Spania", a spus directorul Orange, prezent la o conferinţă pe teme economice în Aix-en-Provence, în sudul Franţei. Orange a anunţat, miercuri, că nu va face o ofertă pentru rivalul Bouygues Telecom, preluare care ar fi contribuit la consolidarea pieţei telecom din Franţa. Richard a declarat, în septembrie anul trecut, că Orange ia în calcul consolidarea poziţiei în ţări precum Spania şi Polonia şi achiziţionarea de active în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi România. Orange oferă în România servicii de telefonie mobilă, internet şi televiziune.

Bucureşti-Constanţa, cu 160 km/h pe calea ferată:

Premieră absolută pe Căile Ferate Române: trenurile circulă pe ruta Bucureşti-Constanţa, începând de vineri, cu o viteză comercială de 160 km/h, parcurgând cei 255 de kilometri în mai puţin de două ore. Ultimul record pe această rută a fost de două ore şi 15 minute, atins în 1989-1990. Călătorii câştigă timp, dar CFR mai are încă destule puncte nevralgice în concurenţa cu transportatorii rutieri. Aşadar, după mai bine de opt ani în care calea ferată Bucureşti-Constanţa "a scos peri albi românilor" (vorba unuia dintre foştii miniştri de la Transporturi), acum se poate circula civilizat, adică parcurgând 255 de kilometri în 115 minute. Reabilitarea liniei a costat aproape un miliard de euro. Unii spun că a meritat, remarcând condiţiile de confort şi siguranţă în care au călătorit. Alţii - că n-a meritat, având în vedere că şi înaintea reabilitării, în anii '90, trenul făcea cam tot atât spre litoral.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa. El a mai precizat că a discutat cu mai mulţi profesori de drept penal pentru a publica un manual numai cu studii de caz, precizând că vor fi selectate cazurile aberante, multe confirmate de CEDO. "Aş vrea să fie tradus în mai multe limbi. Este o mică contribuţie la încercarea de a se evita actele juridice ilegale făcute de cei care ar trebui să slujească justiţia", a spus omul de afaceri. Voiculescu: "Sunt unul dintre cei mai hotărâţi admiratori ai unui stat de drept autentic"

BANCHERUL

Ungurii vor plati creditele in valuta la cursul oficial, nu la cel stabilit de banca

Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care permite celor care au credite in valuta sa-si achite ratele la cursul oficial al bancii nationale, nu la cursul de vanzare al bancii la care au creditul, care este mai mare, asa cum sunt obligati acum prin contractele de credit. Legea mai prevede ca bancile trebuie sa renunte si la majorarile unilaterale de dobanzi si comisioane, cu exceptia cazurilor in care respectivele majorari au fost justificate, fapt care trebuie confirmat de o instanta de judecata. Este cazul, de exemplu, a modificarii dobanzilor in functie de indicii de referinta Euribor sau Libor, asupra carora banca nu are niciun control. Masurile vor produce bancilor pierderi intre 1,9 si 2,9 miliarde euro (sau castiguri pentru clienti, depinde de ce parte va aflati), conform primelor estimari ale bancii centrale din Ungaria. OTP Bank, cea mai mare banca din tara vecina, a anuntat ca se asteapta la pierderi de 87 milioane de euro din modificarea cursului si la 390 milioane euro in urma anularii dobanzilor si comisioanelor modificate unilateral.

Banca Centrala Europeana a decis sa publice minutele sedintelor de politica monetara. Va face la fel si BNR?

Banca Centrală Europeană (BCE) a anuntat ca din 2015 va publica minutele sedintelor de politica monetară ale Consiliului guvernatorilor, dupa modelul Fed-ului american, dar si a altor banci centrale din zona noastra, precum cele din Polonia, Ungaria sau Cehia. In acelasi timp, sedintele de politica monentara vor avea loc mai rar, o data la 6 saptamani, fata de o sedinta in fiecare luna, in prezent. BNR nu publica astfel de rapoarte privind dezbaterile care au loc intre membrii consiliului de administratie inainte de luarea deciziilor de politica monetara, iar guvernatorul Mugur Isarescu si-a exprimat opinia ca publicarea minutelor nu ar fi utila publicului, intrucat discutiile sunt prea tehnice, intr-un limbaj pasaresc, cum se exprima guvernatorul. Problema publicarii minutelor sedintelor conducerii BNR s-a mai pus in 2005, atunci cand banca centrala a adoptat strategia de tintire directa a inflatiei, care necesita o crestere a gradului de informare a publicului cu privire la deciziile adoptate de BNR.

CAPITAL

CFR Marfă, împinsă spre insolvenţă

Operatorul naţional de transport feroviar de marfă se îndreaptă cu paşi repezi spre insolvenţă. Iar această cale i-a fost "pregătită" de managementul defectuos şi de deciziile autorităţilor din ultimii doi ani. La începutul anilor 2000, CFR Marfă era singurul operator de transport de marfă pe calea ferată şi avea aproape 30.000 de salariaţi. După cinci ani, perioadă în care au intrat pe această piaţă operatorii privaţi, compania a pierdut peste 20% din cotă, renunţând la o treime din salariaţi. În urmă cu doi ani, conform datelor Consiliului Concurenţei, cota de piaţă a CFR Marfă scăzuse sub 49%, iar numărul de angajaţi a coborât sub 10.000. Revenind la perioada de dinainte de criză, în anul 2007 - atunci când ministrul transporturilor de la acea vreme Ludovic Orban estima compania la un miliard de euro -, nimic nu previziona vremurile tulburi care urmau să se abată asupra companiei.

Bulgaria: sistemul bancar fragil ca o schema piramidală

Luarea cu asalt de către populaţie a unora dintre cele mai importante bănci, eveniment cauzat se pare de distribuirea unor SMS-uri către clienţii băncilor, prin care aceştia erau îndemnaţi să se grăbească, pentru a nu le-o lua altcineva înainte, arată nu faptul că la baza problemei se află un act criminal, ci altceva. Economic vorbind, avem încă o dată dovada faptului că sistemul bancar funcţionează pe principiul piramidei, fiind astfel diferit de oricare alt sector economic. Mai cunoscut sub numele de "principiul rezervei fracţionare", principiul îţi spune că pentru o sumă de bani introdusă în bănci, se generează un multiplu de depozite. Aceasta, deoarece doar o parte din respectivii bani sunt păstraţi ca "rezerve" (în România 12%), adică sunt de fapt ţinuţi la dispoziţia clientului, aşa cum prevede logica dreptului de care se bucură acesta (de a-i retrage oricând). Restul sunt daţi cu împrumut altor cetăţeni, ocazie cu care acestor li se deschid conturi... pe acelaşi principiu: doar o parte din credit (sau depozit?!) le este păstrat cash, restul rămâne la dispoziţia băncii.

Redresarea economiei mondiale se va accelera în 2015

Activitatea economică pe plan mondial ar trebui să se întărească în semestrul doi din 2014 şi se va accelera în 2015, deşi ritmul ar putea fi mai slab decât se estima, potrivit lui Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citată de Reuters. Deciziile băncilor centrale de a adopta măsuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii şi statele ar trebui să ia măsuri de stimulare a economiei prin majorarea investiţiilor în infrastructură, educaţie şi sănătate, menţinând un nivel sustenabil al datoriei publice, a apreciat oficialul FMI. Christine Lagarde a anunţat că estimările FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicităţii luna aceasta, vor arăta o uşoară diferenţă faţă de prognozele din aprilie.

CURIERUL NATIONAL

Se stinge era ţigaretelor din tutun în UE?

Limitele impuse de Uniunea Europeană producătorilor de ţigarete au dezvoltat, în paralel, o altă piaţă - cea a e-ţigaretelor -, marii producători încercând să pătrundă pe această secţiune prin investiţii uriaşe sau acorduri pentru achiziţia companiilor producătoare de ţigarete electronice. Astfel, în timp ce British American Tobacco (BAT) a cumpărat, încă din 2012, CN Creative, o companie din Marea Britanie specializată în dezvoltarea tehnologiilor de ţigări electronice, "ca alternativă mai puţin riscantă pentru fumători", Philip Morris International (PMI) a investit deja miliarde de dolari şi intenţionează să înceapă din 2016 comercializarea unor astfel de produse în câteva oraşe din UE. Şi Japan Tobacco (JT) Group face eforturi pentru a intra pe această piaţă, luna trecută anunţând că a încheiat un acord pentru preluarea acţiunilor disponibile ale companiei Zandera Ltd., companie care vinde cele mai cunoscute e-ţigarete din Regatul Unit.

Acţiunile Electrica au intrat în piaţă la un preţ marginal peste cel al ofertei

Titlurile Electrica SA (EL) au intrat vineri la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, la numai opt zile după încheierea ofertei publice primare care a avut obiect vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 51,2% din capitalul social al companiei şi evaluat iniţial la 444 milioane euro. La închiderea şedinţei de la BVB cotaţia se situa la nivelul de 11,25 lei/acţiune, cu 2,27% peste preţul de IPO, potrivit datelor furnizate de platforma unei case de brokeraj, în contextul unei sesiuni marcate de un declin de aproximativ jumătate de procent la nivelul indicilor BET şi BET-FI. Bogdan Gherghe, broker la SSIF Tradeville, observă că performanţa din ziua listării este sub cea a Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz SA (SNG) care afişau cotaţii cu 4,64% şi respectiv 14,8% peste preţul din ofertele publice. "Aş zice că diferenţa poate fi justificabilă prin argumentele fundamentale, Electrica fiind o companie care îşi propune investiţii importante în următorii ani", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.

Toată lumea urăşte publicitatea pe mobil

În condiţiile în care se tot vorbeşte că publicitatea pe mobil ar fi o "mină de aur", pentru că este din ce în ce mai ţintită şi personalizată, se pare că, de fapt, oamenii urăsc faptul că telefoanele lor "ştiu" prea multe lucruri despre ei. Cu siguranţă vi s-a întâmplat ca pe smartphone-ul dumneavoastră să apară o reclamă cu reduceri la un produs de care sunteţi interesat. Acest lucru este puţin ciudat şi chiar enervant pentru o mare parte dintre utilizatorii de smartphone-uri. Un studiu realizat de agenţia Razorfish arată că mai mult de trei sferturi dintre utilizatorii de smarthone-uri sunt enervaţi de acele reclame prea personale şi care demonstrează că orice mişcare făcută online prin telefon este urmărită. Astfel, 77 la sută dintre persoanele chestionate au spus că reclamele care au în spate istoricul de navigare şi date cu caracter personal sunt prea invazive.

Raiffeisen anticipează că va obţine profit în România în 2014

Raiffeisen Bank International (RBI) anticipează că va obţine profit în România în acest an, care va urma unui câştig după taxe de 100 milioane de euro înregistrat în 2013, a informat vineri banca austriacă, după ce joi Erste Group a anunţat că anticipează pentru acest an o pierdere-record, din cauza afacerilor din Ungaria şi România. "RBI a înfiinţat, nu a cumpărat subsidiara din România, în 1998. Din acest motiv, nu există riscul reevaluării în scădere a fondului comercial. Managementul din România are de mulţi ani o reputaţie excelentă, nu în ultimul rând datorită managementului foarte prudent al riscurilor. În 2013, Raiffeisen Bank a obţinut un profit după taxe de 100 de milioane de euro şi anticipăm un nou profit în acest an", a comentat directorul general al RBI, Karl Sevelda. Şeful RBI a făcut precizările în urma numeroaselor întrebări primite în legătură cu situaţia RBI în România şi Ungaria, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare din Austria.

Germania vrea să interzică exploatarea gazelor de şist

Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021, din cauza opoziţiei puternice a populaţiei faţă de metoda fracturării hidraulice, relatează AFP. "Nu va exista în Germania exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, în scop comercial, în viitorul apropiat", a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks. Aceasta, împreună cu ministrul Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrată, au definit principalele prevederi legislative legate de problema zăcămintelor de şist. În Germania există o opoziţie foarte puternică faţă de fracturarea hidraulică, metodă care constă în crearea de fisuri subterane în care sunt pompate apă şi substanţe chimice sub presiune, pentru extragerea şi captarea gazelor. Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocată de substanţele chimice utilizate, în special pânzei freatice.

Toate partidele au datorii după europarlamentare

Toţi competitorii electorali care au obţinut mandate PE la scrutinul din 25 mai, cu excepţia lui Mircea Diaconu, au încheiat campania cu rezultate financiare negative, cel mai mare deficit fiind înregistrat de PNL (-4.624.414 lei), urmat de PSD-UNPR-PC (-2.720.250), PMP (-419.902), PDL (-416.569). Alianţa electorală PSD-UNPR-PC şi PNL au avut fiecare, în campania de la europarlamentare, cheltuieli cuprinse între 7 şi 8 milioane de lei, însă în cazul liberalilor mai mult de jumătate din sumă sunt datorii neachitate. De asemenea, PSD-UNPR-PC a primit cele mai mari donaţii în campania pentru alegerile europarlamentare - 2.438.457 lei, urmată de PNL - 1.076.216 lei, PDL - 909.279 lei, PMP - 514.501 lei, UDMR - 115.350 lei, donaţiile primite de candidatul independent Mircea Diaconufiind de 5.000 lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Voiculescu a fugit de la propria conferinţă de presă

Mogulul Antenelor nu a făcut faţă presiunii întrebărilor puse de jurnalişti şi i-a lăsat pe avocaţi să dea explicaţii în problemele penale. Voiculescu vine, astăzi, la Curtea de Apel pentru ultimele declaraţii înainte de verdictul final al judecătorilor în dosarul ICA. Mogulul Dan Voiculescu a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, în care, într-un mod halucinant, a refuzat să vorbească despre dosarele în care este cercetat. Ba, mai mult, a fugit, literalmente, înainte să răspundă la întrebările puse de reporterii "Evenimentului Zilei". Nici măcar avocatul Gheorghiţă Mateuţ sau directorul juridic Cristiana Rădulescu nu au vrut să răspundă întrebărilor punctuale ale "Evenimentului Zilei".

Cine câştigă prezidenţialele pe Facebook?

Premierul Victor Ponta şi preşedintele PMP, Elena Udrea, conduc detaşat în topul celor mai activi posibili prezidenţiabili pe Facebook, cu menţiunea că niciunul dintre cei doi nu şi-a oficializat candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Potrivit facebrands.ro, site care monitorizează paginile de Facebook din România, pagina premierului Victor Ponta are cel mai mare număr de fani, peste 400.000. Preşedintele PMP, Elena Udrea, se situează pe locul doi, ajungând la 186.000 de fani, în timp ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, ce urmează să fie testat în sondaje, alături de Klaus Iohannis, pentru a deveni candidatul PNL la Cotroceni, se află pe locul trei, cu aproape 80.000 de fani. Încă prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, se află la mare distanţă, pe locul patru, cu aproape 48.000 de fani, acesta fiind întrecut de două dintre colegele sale de partid, Raluca Turcan şi Andreea Paul. Pe locul cinci se află preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 32.000 de fani, care pare că nu a renunţat la ideea unei candidaturi la prezidenţiale,

Importurile scot produsele româneşti de pe piaţă

Preţul fructelor şi al legumelor a început să scadă, pe fondul intrării pe piaţă a unor cantităţi din ce în ce mai mari de produse româneşti, însă marfa din străinătate continuă să domine vânzările. Doar 10% din fructele şi legumele de pe rafturile marilor magazine provin din producţia internă. Astfel, în vreme ce ceapa de la Pecica sau roşiile de la Matca sunt greu de găsit, clienţii pot oricând cumpăra ceapă din Egipt, usturoi din China sau struguri din Africa de Sud. "Dorinţa noastră ar fi ca 80% din fructele şi legumele pe care le avem la raft, şi care se cultivă şi în România, pe timp de vară, să fie de provenienţă românească. Nu am atins încă acest procent pentru că, din păcate, suntem dependenţi de ploi şi de soare. Unde am avea nevoie de zone desecate, ele nu există, iar, acolo unde e nevoie de irigaţii, de asemenea, nu există. Dar lucrurile evoluează de an la an", a comentat Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

JURNALUL NATIONAL

Consiliul Fiscal nu vrea reducerea CAS cu 5%

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de reducere a contribuţiilor sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale la angajator, apreciind că forma curentă a propunerii este de natură să afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit unui comunicat al CF. Astfel, instituţia avertizează că există riscuri ridicate de înregistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal - bugetare începând cu 2015, iar adoptarea măsurii ar fi de natură să apropie periculos nivelul deficitului bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB). În plus, adoptarea acestei măsuri nu este posibilă în condiţiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat fără identificarea unor măsuri compensatorii de dimensiuni echivalente. În opinia Consiliului Fiscal, o reducere de CAS ar trebui însoţită în mod obligatoriu de o reformare a sistemului de contribuţii sociale care să pornească de la principiului tratamentului echitabil al contribuabililor indiferent de forma de venit pe care o înregistrează.

Companiile de stat căpuşite pe axa Videanu - Căpăţână - Băsescu

Marian Căpăţână, cărăuşul banilor lui Bercea Mondial către familia Băsescu a fost un protejat de regimului Boc - Băsescu - Udrea. Informaţii recente arată că el nu era un simplu membru al PDL şi şeful unei organizaţii orăşeneşti, la Drăgăneşti Olt, postură din care a candidat pentru un loc de senator al României. Mai mult, el avea un rol esenţial în conexiunea comunităţilor de romi cu Palatul Cotroceni şi partidul de guvernământ. Imaginile îl arată alături de familia preşedintelui, iar faptele investigate de procurori dovedesc natura penală a acestor relaţii. Căpăţână era pivotul trimis să penetreze economia naţională având suportul guvernului condus de Emil Boc. Privatizarea societăţii AVERSA îl arată ca un jucător important într-un domeniu specializat. Cum a reuşit arestatul de astăzi să fie prosperul om de afaceri de ieri? Compania AVERSA a fost o mină de aur pentru favorizaţii regimului din care se hrăneau căpuşele trimise de miniştrii PDL.

NATIONAL

Pluton de executie pentru Tiberiu Nitu!

Dusmanii inversunati ai DNA nu se impaca sub nicio forma cu infrangerile suferite in ultima vreme pe toate fronturile. Si cum toate atacurile de pana acum la adresa Laurei Codruta Kovesi au esuat, iar Victor Ponta nu s-a aratat dispus sa-l sacrifice nici macar pe ministrul Justitiei (Robert Cazanciuc fiind considerat "colaborationist"), gruparea "reactionarilor" din justitie a gasit un nou tap ispasitor. Este vorba despre actualul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, al carui cap este acum cerut tot mai insistent atat de catre politicenii apropiati de "nucleul dur" al PSD, cat si de unii magistrati nemultumiti ca au fost trasi pe linie moarta. Iar in spatele tuturor acestora se afla, bineinteles, nume grele ale vietii publice, aflate in vizorul DNA sau prinse deja in malaxorul instantelor de judecata.

Ioan Rus il preda pe Dan Sova la DNA!

Se strange latul anchetei DNA in jurul lui Dan Sova, iar acest lucru il stie foarte bine si fruntasul pesedist, mai ales dupa ce premierul Victor Ponta l-a lasat din brate. Iar dupa ce a fost nevoit sa paraseasca sefia Ministerului Transporturilor, Sova a clacat psihic, avand iesiri publice de o virulenta cel putin ciudata. Ioan Rus, cel care l-a inlocuit la sefia Transporturilor, dovedind ca are o experienta politica de invidat in spate, si-a inceput mandatul prin cererea de inlocuire a secretarului general al ministerului. Este vorba despre temuta Elena Petrascu, "eminenta cenusie" a Transporturilor si, asa dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra si dupa cum suspecteaza si procurorii, nu doar buna prietena, dar chiar si colaboratoare de afaceri cu avocata Ana Diculescu. Adica nimeni alta decat mama vitrega a lui Dan Sova. Iar cum Ioan Rus nu avea de ce sa acopere matrapazlacurile facute pana acum la Transporturi, acesta a avut fericita initiativa nu doar de a-i cere, dar si de a obtine de la premierul Victor Ponta numirea unui nou secretar general, in persoana clujeanului Mircea Jorj.

Regina Marii Britanii ii cere lui Charles sa divorteze de Camilla

Un nou scandal pe holurile palatului Buckingham, dupa ce suverana Marii Britanii l-a somat pe printul Charles sa puna capat casatoriei cu ducesa de Cornwall, Camilla Parker-Bowles. Dupa noua ani de mariaj cu iubita lui din tinerete, Camilla Parker-Bowles, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a ar putea redeveni cat de curand un barbat liber. Asta, pentru ca suverana l-ar fi somat sa divorteze. Zvonuri despre o posibila separare a lui Charles de Camilla au existat mai mereu. Acum cateva luni, de exemplu, presa de dincoace si dincolo de Atlantic specula ca ducesa de Cornwall ar fi cochetat ea insasi cu ideea divortului, amenintand totodata ca va dezvalui jurnalistilor cele mai negre si mai ascunse secrete ale familiei regale britanice. Desigur, la pachet cu acest ultimatum ar fi venit si solicitarea de a i se inmana, la divort, nu mai putin de 350 de milioane de dolari.

PUTEREA

Predoiu pedalează pentru 2019, Iohannis pentru 2014. SUA ne arată cum se face politică

Bătălia pentru funcţia de Preşedinte al Românie este în plină desfăşurare chiar dacă principalii candidaţi se feresc ca dracu' de tămâie să-şi prezinte programele în faţa românilor. De mai mult timp, în preajma lui Ponta, Antonescu, Iohannis, MRU şi Predoiu mişună tot felul de "arhitecţi", "topografi", "constructori", "antrenori" de modelat personaje politice. Iar în tot acest iureş dâmboviţean observ că arhitecţii americani au o ţintă precisă: "inginerul" Cătălin Predoiu să devină "doctor" în "construcţii" cu lucrarea de masterat "2019, Reamenajarea Palatului Cotroceni". De ceva vreme, mai multe informaţii conlucrează pentru o singură concluzie: "Marele Licurici" s-a împăcat cu ideea că nu are un candidat "propriu" pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 din România şi trebuie să meargă pe mâna Germaniei. Cei aflaţi acum la vedere - Victor Ponta, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu - nu sunt croiţi pe calapodul americanilor lui Obama.

Metrorex vrea să fenteze fondurile europene pentru plăţile prin SMS deja existente

Circa 5.000 de bucureşteni sunt afectaţi de decizia inexplicabilă a Metrorex de a suspenda serviciul de achiziţionare a biletelor de metrou prin SMS. 15.000 de bilete active nu mai pot fi folosite din încăpăţânarea directorului economic al Metrorex, Ileana Manea, căreia nu-i pasă de pierderile oamenilor. Nesimţirea are o explicaţie: Metrorex intenţionează să-şi implementeze un sistem propriu de taxare prin SMS, investiţie care se va realiza prin fonduri europene. Intransigenţa Metrorex de a suspenda un contract fără să anunţe clienţii poate fi atacată de toate instituţiile care apără drepturile cetăţenilor. După trei zile de presiuni din partea operatorilor de telefonie şi speriat că va plăti mai multe pagube decât şi-ar fi permis, Ministerul Transporturilor a prelungit valabilitatea serviciilor deja cumpărate până la jumătatea lunii august, dar a sistat achiziţionarea de noi cartele prin SMS.

Băncile din UE trebuie să evite monedele virtuale

Băncile din Uniunea Europeană (UE) ar trebui să evite monedele virtuale, precum bitcoin, până la introducerea unui sistem de reguli care să împiedice abuzurile, potrivit Autorităţii Bancare Europene (ABE). Agenţia a cerut UE să dezvolte sisteme de siguranţă pentru platformele de tranzacţionare şi să înfiinţeze organisme care să supravegheze toate monedele virtuale pentru a oferi siguranţă că acestea nu sunt manipulate, scrie Bloomberg. Între timp, băncile ar trebui să se abţină de la cumpăra, păstra sau vinde astfel de monede. Monedele virtuale au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare şi procurorilor la nivel global. Mt.Gox, la un moment cea mai mare platformă de tranzacţionare pentru bitcoini, a declarat falimentul în acest an, în contextul suspiciunilor că ar fi pierdut 850.000 de bitcoini. De asemenea, banca centrală a Chinei a interzis anul trecut instituţiilor financiare să deruleze tranzacţii cu monede virtuale.

ROMANIA LIBERA

Mai are PSD nevoie de UDMR?

Faţă de momentul cooptării UDMR în guvern, datele ecuaţiei s-au schimbat în favoarea social-democraţilor, graţie lui Dan Diaconescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Cât despre prezidenţialele din toamnă, asocierea cu UDMR ar putea fi cu dublu tăiş pentru PSD. La sfârşitul lunii februarie, adică după ieşirea liberalilor de la guvernare, ­pentru a-l înscăuna pe Victor Ponta pentru a treia oară premier, USD (PSD, PC şi UNPR) mai avea nevoie de 14 voturi. Acum, după ce s-a întărit cu 18 senatori şi deputaţi ai PP-DD şi cu alţi 19 foşti liberali, încolonaţi în spatele lui Călin Popescu Tăriceanu, USD se simte mult mai confortabil. Iniţiativa cetăţenească pentru protecţia minorităţilor naţionale, susţinută de UDMR, dar respinsă de Guvernul român, precum şi problema birourilor consulare de la Oradea şi Târgu Mureş sunt cele mai recente subiecte de divergenţă în sânul coaliţiei la putere.

A intrat Occidentul în război?

Armata ucraineană a preluat, sâmbătă, controlul asupra oraşului Slaviansk, la două zile după numirea unui nou ministru al Apărării. Rebelii s-au retras la Doneţk, unde promit că vor continua lupta. "War by any other name" titra The Economist acum trei zile, avertizând că "Rusia a invadat deja - după toate definiţiile acceptate ale războiului. Întrebarea este cum va răspunde Occidentul". Revista britanică susţinea că ruşii vor să creeze în estul Ucrainei un conflict îngheţat după modelul din Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia sau Nagorno-Karabah. O enclavă pro-rusă care să ţină o ţară prizonieră intereselor ruseşti. Ceea ce nu spune nimeni este cum au ajuns ucrainenii să îi învingă pe ruşi după luni de zile în care s-au dovedit complet inepţi din punct de vedere militar. Deci ce s-a schimbat? Preşedintele Petro Poroşenko s-a arătat dispus la discuţii cu Rusia, deşi îi numeşte în continuare pe separatişti "terorişti" şi nu pare să cedeze în faţa Moscovei. Forţele armate ale Ucrainei au fost atât de execrabile în ultima vreme încât noile victorii nu pot fi explicate decât prin asistenţa americană şi occidentală.

Guvernul limitează accesul cititorilor la Biblioteca Naţională a României

O investiţie de 100 de milioane de euro nu poate oferi publicului servicii pe măsura sumelor cheltuite pentru că Executivul a blocat angajările. Biblioteca Naţională a României a fost deschisă în ianuarie 2012. Con­struc­ţia la noul sediu al clădirii a fost începută înainte de 1989 şi abandonată imediat după Revoluţie. Proiectul a fost reluat în 2009 şi terminat după o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Suprafaţa este una extrem de generoasă, fiind vorba de 112.000 de metri pătraţi, cu şase săli de lectură, spaţii pentru conferinţe şi expoziţii. De această bijuterie, una dintre puţinele realizări arhitecturale ale capi­talismului românesc postcomunism, bucureştenii beneficiază mult prea puţin, programul sălilor de lectură fiind, după o cercetare a României libere, cel mai scurt din Europa. Astfel, accesul la cărţile Bibliotecii Naţionale a României se face de luni până vineri între 10 şi 18.

ZIARUL FINANCIAR

Îndopate de lichiditate şi acoperite de BNR, de-abia după cinci ani băncile au ajuns să scoată cadavrele din bilanţuri la suprafaţă

Sistemul bancar ar fi trebuit să fie în fruntea relansării economiei după criză. Dar din păcate este exact pe dos. De-abia acum băncile sunt forţate să îşi recunoască cadavrele din bilanţurile lor, iar companiile şi populaţia, clienţii buni, plătesc pentru acest lucru, pentru nerestructurarea băncilor timp de patru ani şi acoperă de la ei creditele neperformante ale băncilor. Timp de patru-cinci ani, bancherii şi-au ascuns creditele neperformante pe unde au putut, cu ajutorul BNR, dar şi al FMI, ceea ce a dus ca în final nota de plată să fie plătită de economie. Nu numai că a fost nevoie de împrumutul de la FMI de 20 de miliarde de euro din 2009, dar nota de plată se ridică acum la încă câteva miliarde de euro pentru creditele neperformante. Acum două luni, Banca Naţională, probabil cu spatele la zid şi săturându-se să fie arătată cu degetul că România este pe locul trei în Europa la credite neperformante, după Grecia şi Slovenia, a făcut ceea ce trebuia să facă în mod activ lună de lună din 2010 încoace. Să oblige băncile să îşi recunoască creditele neperformante şi să plătească pentru acest lucru. Dar nu din banii clienţilor buni, ci din banii acţionarilor.

Debut fără zgomot al Electrica pe bursă. Investitorii au obţinut un câştig rapid de până la 4%

În total pe bursa de la Bucureşti s-au derulat vineri peste 3.000 de tranzacţii cu acţiuni Electrica, în valoare de 60 milioane de lei (13,6 milioane de euro), reprezentând peste jumătate din rulajul pieţei. Schimburile de pachete din prima zi au vizat 1,5% din capitalul Electrica, iar preţul acţiunilor a urcat cu numai 2,3% faţă de preţul din IPO. Acţiunile distribuitorului de energie Electrica Bucureşti (simbol bursier EL) au intrat vineri pentru prima dată la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, preţul titlurilor Electrica menţinându-se pe parcursul şedinţei în jurul valorii de 11,25 lei/titlu, cu numai 2,3% mai ridicat faţă de cel la care investitorii au subscris în urmă cu două-trei săptămâni în cadrul ofertei publice a companiei, care a atras 443 mil. euro de la investitori. Creşterea înregistrată de acţiunile Electrica în prima zi a ofertei este una dintre cele mai slabe din ultimii ani, sub câştigurile aduse de ofertele de anul trecut de la Romgaz (15%), Nuclearelectrica (2,9%) şi Transgaz (6,1%)

Nota de plată a curăţeniei sistemului bancar se anunţă usturătoare: Erste a anunţat că BCR reintră pe pierdere

Pentru al şaselea an la rând economia va fi trasă în jos de băncile care nu le-au dat nicio şansă multor clienţi loviţi de criză. Grupul austriac Erste, care controlează cea mai mare bancă de pe piaţă, a readus România pe radarul de risc al investitorilor şi analiştilor după ce a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că BCR va reintra pe pierdere, iar întregul grup va închide anul cu un rezultat negativ record de până la 1,6 mld. euro. Anunţul Erste contrazice brutal ima­ginea generală a unei economii ieşite din criză, care prinde avânt şi tocmai se bucura de o percepţie externă fa­vora­bilă, şi vine să spună că princip­lul creditor din sistem tot nu este pregătit să-şi reia rolul de finanţator, având de suportat alte şi alte costuri cu neperformantele care vor depăşi "considerabil" rezultatul operaţional pe anul în curs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb