REVISTA PRESEI 07.07.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 iulie 2017

REVISTA PRESEI 07.07.2017

ADEVARUL

Redacţia RISE Project, vizitată inopinat de ANAF în aceeaşi zi în care a publicat un material despre Liviu Dragnea

Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au derulat ieri un control inopinat la redacţia RISE Project. Jurnaliştii urmau să publice în aceeaşi zi un material despre preşedintele PSD Liviu Dragnea. Şeful ANAF, Bogdan Stan, a afirmat că, inspecţia s-a făcut în urma unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti şi nu are legătură cu articolul legat de Dragnea. De asemenea, Dragnea a avut o intervenţie la România TV în care a declarat că se încearcă compromiterea sa.

Vin americanii! Va începe cel mai important exerciţiu militar la Marea Neagră, SABER Guardian-17

Este vorba despre un exerciţiu militar anual de mari dimensiuni condus de comandamentul european al armatei europene şi care se desfăşoară pe teritoriul Ungariei, al României şi al Bulgariei, cu participarea a peste 25.000 de militari din peste 20 de ţări aliate şi partenere. "Este vorba despre cel mai mare exerciţiu organizat în zona Mării Negre, premieră absolută în sensul că este pentru prima oară când armata SUA şi naţiunile participante vor testa aducerea în acelaşi spaţiu a unor capacităţi militare multiple, testând sistemul lor de interoperabilitate sub o linie de comandă unificată, executând o mare varietate de misiuni militare pentru sprijinirea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre. Este vorba despre disuasiune în acţiune".

Încă un pas şi PSD o trimite pe Kovesi pe mâna procurorilor

Comisia parlamentară care anchetează fraudarea alegerilor din 2009 a invitat-o din nou la audieri pe Laura Codruţa Kovesi. În caz că refuză, PSD va face plângere penală împotriva şefei DNA, deşi acţiunea ar rămâne doar un exerciţiu de imagine. Este pentru a treia oară când Comisia de anchetă dominată de PSD o invită pe Kovesi la audieri. Şefa DNA a refuzat până acum, motivând că senatorii şi deputaţii nu pot ancheta şefi ai instituţiilor care nu se află în subordinea Parlamentului (cum ar fi SRI, TVR etc). În plus, Kovesi a susţinut că audierea sa ar încălca separaţia puterilor în stat, în condiţiile în care magistraţii nu răspund în faţa Parlamentului, ci doar în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ce impact va avea o nouă majorare a salariului minim

Noul program de guvernare prevede că salariul minim va creşte la 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2018, urmând să ajungă la 2.400 lei în 2020. Analiştii consideră însă că multiplele majorări vor avea efecte negative pe termen scurt, iar pe termen lung pot fi pozitive mediului de afaceri doar într-un anumit context propice. Potrivit unui studiu de impact realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român, pe termen scurt, efectele majorării salariului minim sunt vizibile cu preponderenţă la nivel microeconomic, şi sunt mai degrabă negative: descurajarea antreprenoriatului, accentuarea diferenţelor dintre firmele mari şi cele mici, creşterea şomajului în rândul tinerilor.

Nasul Cătălin Voicu şi clanul generalilor de servicii secrete

Martorii din dosarul în care fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la 5 ani pentru complicitate la abuz în serviciu au povestit în faţa anchetatorilor cum foşti generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania Electrica pentru a da contracte unor firme apropiate. Fostul parlamentar PSD, Cătălin Voicu (52 de ani), s-a folosit de calitatea sa de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior de cea de deputat de Bacău pentru a interveni pe lângă funcţionarii Electrica, Electrica Serv şi Servicii Energetice Moldova în scopul favorizării societăţii Tech Safety, controlate de finul său. Rezultatul: firmele de stat au achiziţionat echipamente de protecţie şi de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%, iar prejudiciul se ridică la 5.284.893 de lei, echivalentul a aproape 1,4 milioane de euro.

Liceele cu rata de promovare zero vor rămâne istorie

Nouă licee în care niciunul dintre candidaţi nu a promovat examenul de Bacalaureat riscă să fie închise începând cu anul şcolar 2018. Intenţia exprimată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, cu prilejul unei conferinţe de presă, i-a împărţit în două tabere pe specialiştii din sistem, care consideră că lipsa de performanţă trebuie să fie penalizată într-un fel sau altul. Concret, cele nouă licee, toate cu profil tehnologic, care riscă să devină istorie începând cu anul şcolar 2018 sunt din judeţele Timiş, Sibiu, Maramureş, Harghita, Gorj, Dâmboviţa şi Caraş-Severin. "Vor intra în lichidare la forma învăţământ liceal, urmând să continue ca şcoli generale. Este vorba despre unităţi care funcţionau cu şcoală generală şi liceu în acelaşi loc", a explicat Liviu Pop, şeful de la Educaţie.

Violenţe la Hamburg, înainte de G20

Un protest la care participă mii de oameni s-a transformat într-un câmp de luptă după ce manifestanţii s-au încăierat cu forţele de ordine. Oamenii nemulţumiţi au ieşit în stradă în semn de protest faţă de summit-ul G20 de vineri, la care participă liderii celor mai puternice state din lume. Summitul G20 din Germania se anunţă unul foarte tensionat din cauza divergenţelor pe tema luptei împotriva modificărilor climatice, liberului schimb, fiind şi prima întâlnire între Trump şi Putin. La toate acestea se adaugă protestatarii care promit un "infern" în jurul locului unde se desfăşoară reuniunea.

C.T.Popescu: Dragnea şi Tăriceanu, mai periculoşi ca Rusia şi ISIS la un loc

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, încearcă să îndepărteze România de Occident, ceea ce face ca acţiunile lor să fie "mult mai periculoase pentru România decât Rusia şi ISIS la un loc". "Dragnea a intrat de mult pe un drum înfundat. Deja persoane din PSD cu anume trecut şi prestigiu, cum a fost şi Alin Teodorescu, fost consilier al lui Adrian Năstase, încearcă să atragă atenţia partidului în legătură cu fundătura în care duce PSD d-l Dragnea, datorită anvengurii de jupân de judeţ", a adăugat el.

BANCHERUL

Parlamentarii ghidaţi de Piperea lansează un nou atac asupra băncilor

Parlamentarii, ghidaţi din umbra de avocatul Gheorghe Piperea, lansează un nou atac la adresa băncilor, in cadrul unui vechi război in care au pierdut până acum câteva bătălii, prin care se încearcă eliminarea prevederilor legale prin care contractele de credit au calitatea de titluri executorii. Codul de procedura civila, precum si OUG 99/2016 privind instituţiile de credit si adecvarea capitalului, conferă contractelor de credit putere de titlu executoriu, ceea ce înseamnă ca băncile sau IFN-urile pot declanşa rapid executarea silita a datornicilor, după efectuarea unor proceduri formale derulate de executorii judecătoreşti si confirmate de o instanţă de judecata. Ce s-ar întâmpla daca un contract de credit nu ar mai fi titlu executoriu? Băncile ar fi nevoite sa-si dea in judecată clienţii rău-platnici si să aştepte multe luni, chiar si unul sau doi ani, decizii definitive ale instanţelor privind declanşarea procedurii de executare silita.

COTIDIANUL

Grupul Dragnea se face mic! - Cornel Nistorescu

Începe să se vadă anvergura lui Liviu Dragnea şi a grupului său (Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Darius Vâlcov etc.). O fi fost Dragnea un bun organizator de campanii electorale, un bun mobilizator de activişti. Dar la mobilizat oameni de valoare, la elaborat un program şi la negociat soluţii, el nu este decît un soi de activist provincial scăpat pe micile ecrane. De cîtreva luni, Liviu Dragnea tot patinează pe un munte de unt, cu piruete şi salturi spectaculoase, căzînd în cur ca un începător, recurgînd mereu la "n-aţi înţeles" şi la naive jonglerii logice. Proiectul Dragnea, cel definit de "radem tot, schimbăm legislaţia, le limităm puterea şi ne punem oamenii", s-a devedit falimentar. S-a poticnit la toate încercările. N-a reuşit nimic. A risipit doar procente importante de încredere, împingînd scena politică spre o reaşezare neaşteptată.

Mari scriitori români-criminali de război?!

La cererea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Primăria sectorului 4 din Bucureşti a schimbat numele Liceului Tehnologic "Mircea Vulcănescu". Motivul invocat este că Mircea Vulcănescu a fost subsecretar de stat la Finanţe în guvernul Ion Antonescu. Asupra distinsului cărturar planează acuza de criminal de război. Verdictul juridic a fost dat de un tribunal ilegitim, instituit de noul regim bolşevic din România după cel de-al Doilea Război Mondial. Mircea Vulcănescu - unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai generaţiei interbelice, autorul unor cărţi capitale precum Dimensiunea românească a existenţei, martir al puşcăriilor stalinisto-dejiste, unde a murit - face parte, în mod firesc, din patrimoniul spiritual al României.

Legea primarilor absoluţi intră în vigoare

Din 20 iunie 2017, toţi aleşii locali pot aproba orice, pot repartiza orice lucrare, pot contracta orice serviciu după capul lor şi fără să răspundă pentru ceea ce fac. Potrivit Legii 140/2017, ei nu mai au nevoie de nicio altă semnătură, de niciun aviz de legalitate sau de specialitate ori de vreun aviz tehnic atunci când emit un document administrativ.

CURENTUL

Olguţa îşi pune iubitul la şefia Comisiei parlamentare de control al SRI

Surse din PSD au declarat pentru ziarul Curentul că Liviu Dragnea îl susţine pentru funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii Serviciului Român de Informaţii, în locul lui Adrian Ţuţuianu numit ministrul Apărării Naţionale, pe senatorul PSD Claudiu Manda. Acesta este iubitul Olguţei Vasilescu, amândoi fiind divorţaţi. În urmă cu câteva zile fostul soţ al Olguţei Vasilescu a fost plasat la conducerea ASF cu un salariu de 13.800 Euro pe lună. Conform CV-ului oficial, Manda este economist şi încearcă de 8 ani să-şi ia doctoratul în management la Universitatea din Târgovişte.

Parlamentarii au dat liber fabricilor de diplome

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îşi exprimă nemulţumirea cu privire la modul şi forma în care Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii a fost adoptată de Senatul României şi solicită Preşedintelui României să nu promulge acest act normativ, întrucât, prin modificările aduse documentul în Parlamentul României, în cele două camere, se vor aduce prejudicii semnificative calităţii învăţământului superior din România. De acum, dacă această lege va intra în vigoare, singurul criteriu pe care trebuie să-l respecte universităţile pentru a şcolariza un anumit număr de studenţi este de a avea un raport dintre numărul total de studenţi şi numărul de cadre didactice din universitate de cel mult 35 la 1.

CURIERUL NATIONAL

Bolnavi închipuiţi pe banii statului

În urma unor anchete ale procurorilor, a ieşit la iveală că, timp de şase ani, sute de prahoveni au primit pe nedrept pensii speciale pentru handicap sau pentru însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi, potrivit B1TV. Speriaţi că ar putea ajunge la închisoare, mulţi oameni au cerut singuri să li se oprească din venituri. Până acum, autorităţile din Prahova au reuşit să recupereze doar un milion dintr-un total de aproximativ cinci milioane de lei. Firesc, astfel de indemnizaţii se cuveneau persoanelor cu handicap accentuat sau grav, care sufereau de afecţiuni incurabile şi care aveau nevoie de însoţitor. Multe dintre certificatele false au fost date de medici oftalmologi, dar şi de psihologi, asistenţi sociali şi chiar rude ale acestora.

Controale severe în transportul public

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, şi Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au organizat, pentru prima oară, o acţiune comună de control în domeniul transportului public de persoane în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov. La activităţile de control au participat 42 de inspectori antifraudă şi 13 poliţişti rutieri, ocazie cu care au fost controlate 66 de autovehicule destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, fiind aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale.

O nouă Centură a Capitalei

Autostrada de Centură (A0) Sud - parte a inelului II de centură, după cum mai este cunoscut, ar urma să aibă o lungime de 52 de kilometri, iar Compania de Autostrăzi estimează că lucrările de proiectare şi execuţia vor costa circa 580 de milioane de euro şi vor dura 3 ani şi jumătate de la semnarea contractului. Compania de Autostrăzi anunţă că a trimis deja spre publicare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare pentru procedura de achiziţie publică destinată proiectării şi execuţiei sectorului de Sud al noii Centuri a Bucureştiului, care va face legătura între A1şi A2.

Atac dur la Liviu Dragnea

Sociologul Alin Teodorescu, fost deputat PSD între 2004-2008 şi şef al Cancelariei premierului Adrian Năstase, a lansat joi seară un atac extrem de dur la adresa lui Liviu Dragnea şi a direcţiei în care merge PSD în prezent. Teodorescu a acuzat că aceasta este cea mai proastă guvernare pe care a dat-o partidul şi toată atenţia lor a fost să pună mâna pe putere pentru a ajuta un singur om, în speţă Dragnea, conform B1TV. Alin Teodorescu susţine că acum partidul e "o federaţie de clici" în care cei mai mulţi trag spre Dragnea.

EVENIMENTUL ZILEI

Raportul secret al DGPI despre Dragnea naşte controverse uriaşe

Jurnaliştii de la Rise Project au obţinut un raport secret al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), elocvent şi detaliat, despre relaţiile şefului PSD în judeţul Teleorman, controlul pe care Dragnea îl are asupra firmei Tel Drum, lucrările fictive din judeţ, dar şi obţinerea nefondată a unor fonduri colosale din bugetul statului. Dezvăluirile făcute întăresc un al doilea subiect al investigaţiei, dar care se îmbină perfect cu raportul secret: dorinţa lui Dragnea de a avea controlul absolut asupra DGPI, fără să nu mai existe avizul CSAT. Actul secret se axează pe organizaţia care conduce, sub bagheta lui Dragnea, întregul judeţ Teleorman. Întregul raport este din 2011, iar sub denumirea "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", acesta scoate la iveală amănunte care şochează cetăţenii simpli.

Donald Trump a rămas fără cameră la hotel

Donald Trump nu şi-ar fi găsit hotel pentru Summit-ul G20 din Hamburg. Statul american ar fi vrut să îl cazeze pe Donald Trump în hotelul Four Seasons, dar acesta era deja complet rezervat cu mult timp înainte. O publicaţie din Hamburg a transmis că toate camerele de hotel ar fi fost deja rezervate atunci când a sunat administraţia americană pentru a găsi un loc pentru Donald Trump dar si pentru personalul care îl însoţeşte. Până la urmă se pare va fi cazat la Casa oficială a Senatului din Hamburg, iar personalul lui Trump va fi găzduit de Consulatul General al Americii din Hamburg. În Hotelul "Four Seasons", dorit de Trump, s-ar afla regele Arabiei Saudite şi suita sa. Delegaţia din Araba Saudită a rezervat toate 156 de camere ale hotelului. Mai mult, Regele şi-ar fi adus şi un ascensor din aur şi cămile pentru a avea lapte proaspăt, mai scrie sursa menţionată.

Donald Trump, mesaj SPECIAL către români. Conflictul cu RUSIA continuă de la distanţă

Donald Trump a avut cuvinte de laudă la adresa soldaţilor români cu ocazia primului discurs public susţinut în Europa, la Varşovia. Mii de polonezi au scandat, minute în şir, numele preşedintelui american, care s-a arătat încîntat de primirea avută. În discursul său, Trump i-a felicitat pe soldaţii români pentru susţinerea oferită marilor puteri ale lumii. "Suntem cu mândrie însoţiti pe această scenă de soldaţi americani, polonezi, britanici şi români. Vă mulţumim!", a spus liderul Casei Albe, în condiţiile în care pe scena de pe care a rostit discursul erau reprezentanţi ai celor patru armate. Cele patru forţe asigură apărarea consolidată a flancului estic al NATO, decisă după ce ameninţarea rusă, mai ales după anexarea Crimeii, a devenit tot mai evidentă.

JURNALUL NATIONAL

Cum s-a remarcat premierul Tudose la cursurile de la SRI

Noul premier Mihai Tudose şi premierul demis Sorin Grindeanu au trecut amândoi pe la Colegiul Superior de Securitate Naţională, arondat SRI. Au făcut specializarea în ani diferiţi dar au avut acelaşi profesor: Cristian Troncotă, fostul decan al Academiei Naţionale de Informaţii. "Grindeanu nu prea venea pe la cursuri. Tudose era foarte insistent, alerga după noi, după profesori, să ne ceară bibliografie, era foarte interesat", îşi aminteşte despre ei profesorul Troncotă. "Mihai Tudose era un om foarte muncitor, conştiincios, seamănă foarte mult cu preşedintele Klaus Iohannis. Eu cred că oamenii care au acelaşi tip de comportament se vor înţelege foarte bine între ei. Cred că de-acum încolo, românii vor fi scutiţi de scandalurile dintre cele două palate cu care ne obişnuiserăm de ani de zile", a spus el.

Mercurialul oaselor rupte, cadoul otrăvit al asigurătorilor

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va impune un control mai strict asupra companiilor de asigurări în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor RCA, iar sistemul bonus-mallus aduce o diferenţiere clară între şoferii indisciplinaţi, cu antecedente în trafic, şi cei corecţi. Noile reglementări se regăsesc în Proiectul Normei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, cât şi a unor prevederi cu privire la asigurările auto adoptat de către Autoritatea de Supravevhere Financiară (ASF).

Paznicii fondurilor private de pensii

Pilonul II de pensii, despre care circulă informaţii contradictorii privind naţionalizarea sa, este supravegheat de o structură specială din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), numită Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP). Instituţia trăieşte din contribuţiile obligatorii ale celor şapte fonduri private de pensii, iar aproape toţi banii se duc pe cheltuieli de personal. FGDSPP are opt angajaţi, în cazul cărora atrag atenţia atât veniturile impresionante, cât şi culoarele politice urmate pentru a accede aici. Preşedintele FGDSPP este, din 2016, Cristian Roşu, cu o experienţă de peste 15 ani pe piaţa financiară. Chiar dacă nu există o apartenenţă politică clară, trebuie precizat faptul că Roşu este finul lui Liviu Dragnea, liderul PSD.

NATIONAL

Gata, se fâsâie si Firea!

Înainte de începerea crizei politice care a măcinat PSD-ul Gabriela Firea încerca să-l "rezolve" si pe Liviu Dragnea. Si chiar dacă, primarul- general al Capitalei s-a dovedit a fi unul dintre aliaţii de baza ai preşedintelui PSD, aceasta loialitate s-a datorat însă in mare parte doar faptului ca Firea îşi urmează propria "foaie de parcurs" pe care si-a impus-o pentru a-si vedea visul cu ochii. Acela de a deveni prima femeie preşedinte din România! Iar nerăbdarea acesteia este atât de mare, încât a si început sa facă gafe tot mai vizibile. Firea deja se poartă, la doar câteva zile după ce PSD-ul a răsuflat uşurat după instalarea Cabinetului Tudose, ca si cum ea ar fi adevăratul "el lider maximo" al partidului.

Puciul de la Voluntari

"National" a dezvăluit întâlnirea de taina de la un restaurant franţuzit din Cotroceni dintre Gabi Oprea si Gelu Oltean, prin care s-a ajuns astfel la crearea unui surprinzător tandem "GOGO" care încerca un veritabil puci la nivelul serviciului secret al Ministerului de Interne. După întâlnire, Gelu Oltean a făcut un adevărat tur de forţă printre vechii săi colaboratori, disperat să facă rost de un "papirus", o hârtie, ceva, care să reîncălzească urgent ciorba TelDrum. Si cu toate ca la arhiva personala nu prea s-au găsit harţii oficiale in acest sens, iată că peste noapte a si apărut un "papirus" mai vechi, atribuit "Doi ş'un sfert" si care ar atârna definitiv "ghiuleaua" acţionariatului TelDrum de piciorul politic al lui Dragnea.

Omor la Paşapoarte

La Direcţia de Paşapoarte din Bucureşti s-au strâns, ieri, sute de persoane pentru a îşi obţine actele de călătorie. Situaţii similare au fost si lunile trecute, ceea ce ne face să punem o întrebare: chiar nu se simte nimeni să regleze mizeria asta? De fapt, mai mereu e coadă la paşapoarte. In preajma concediilor, coada e si mai mare. Spre exemplu, ieri, la prânz, deja erau aproximativ 300 de persoane care aşteptau la coadă pentru a intra la unul dintre cele câteva ghişee.

PUTEREA

REACŢIA lui Tăriceanu la dezvăluirile Rise Project despre «ilegalităţile» lui Dragnea

Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat în urma unui articol prezentat de jurnaliştii de la Rise Project în care se vorbeşte despre presupuse fapte ilegale comise de Liviu Dragnea. Rise Project titrează că dezvăluirile lor "dezgroapă şi zorii prieteniei dintre preşedinţii de azi ai Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, adică tandemul politic care guvernează ţara. A început în 2005 cu 257 de miliarde de lei vechi pe care Tăriceanu i le-a dat lui Dragnea pe mână. Primul era premier, celălalt conducea Consiliul Judeţean, iar în Teleorman erau inundaţii grave în acel an. Apa spulberase un pod pe care tocmai îl reparase firma Tel Drum. Conform lui Tăriceanu, faptele prezentate de Rise Project sunt neadevărate.

Fost şef ANAF, dezvăluiri incendiare despre controlul de la RISE Project

Fostul şef ANAF din perioada 2012-2016, Gelu Diaconu, afirmă că totul a fost o acţiune premeditată. "Nu am avut o interventie publica imediata legata de descinderea inspectorilor antifrauda (!!!) la sediul publicatiei Rise Project in control inopinat, pentru ca am asteptat sa citesc dezmintirile oficiale ale teldrumistilor Liviu Dragnea si Bogdan Stan. De cand am citit comunicatele tandemului, starea de indignare a fost inlocuita de una de bine. Nu ma mai pot opri din ras. Adevarul este complet diferit fata de varianta prezentata de Dragnea&Co! Semn ca ii lasa nervii", scrie Gelu Diaconu pe Facebook. Ulterior, fostul preşedinte ANAF a afirmat, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, că are mai multe informaţii despre acest caz, însă "toate la timpul lor".

Dana Gîrbovan DESCRIFREAZĂ mesajul lui Klemm despre KOVESI

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, descrifrează mesajul ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, cu privire la criza din DNA. Judecătoarea critică atât presa, pentru întrebările puse şi interpretările eronate, cât şi reprezentanţii diplomatici care se lansează în comentarii asupra unor chestiuni pe care nu le cunosc pe deplin. "Ce se poate lesne vedea este ca ambasadorul a declinat o referire expresa la doamna Kovesi si a aratat ca isi mentine increderea in munca ei, adica a procurorilor DNA, de vreme ce aceasta activitate e revizuita de autoritatile judiciare romane. Dupa care ambasadorul a insistat ca decizia in privinta evaluarii apartine autoritatilor romane, ferindu-se sa faca alte comentarii", a scris ea pe Facebook.

ROMANIA LIBERA

Următorul summit "Iniţiativa celor Trei Mări" va avea loc în România

Preşedintele american Donald Trump a criticat joi, la Varşovia, "acţiunile şi comportamentul destabilizator" ale Rusiei, cu o zi înainte de summitul G20 de la Hamburg, unde se prevede o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin. Trump s-a aflat joi într-o vizită în Polonia, unde a participat în calitate de invitat special la aummitul "Iniţiativa celor Trei Mări" (Baltică - Adriatică - Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Hamburg. Preşedintele Klaus Iohannis a propus joi, la summitul "Iniţiativa celor Trei Mări" (Baltică - Adriatică - Neagră), ca următoarea reuniune să aibă loc, anul viitor, la Bucureşti. Toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia au fost de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis.

Festivalul Neversea: Navigaţia va fi interzisă, iar bolnavii vor fi trimişi acasă

Festivalul care începe de vineri la Constanţa are loc pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, pe care, spun autorităţile, accesul public trebuie să fie liber. Totuşi, organizatorii au montat bariere şi au blocat jumătate din oraş. Neversea, cel mai mare şi controversat festival de pe litoralul românesc, începe astăzi. În ciuda acestui fapt, încă nu au fost clarificate toate problemele. Cea mai importantă dintre ele este faptul că organizatorii, o societate comercială înfiinţată în acest an, Neversea SRL, au îngrădit plaja pe care are loc evenimentul, deşi aceasta a fost exinsă cu fonduri europene. Într-un răspuns pentru "România liberă", conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) precizează că accesul pe o astfel de plajă nu poate fi îngrădit.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare angajator din textile din Vaslui ameninţă cu închiderea fabricii dacă salariul minim creşte cu 40%

Intenţia guvernului PSD de a majora salariul minim pe economie cu 38% începând cu anul viitor (de la 1.450 de lei brut pe lună la 2.000 de lei brut pe lună) este văzută diferit de jucătorii din economice: cei care operează în lohn, cu marje reduse, ameninţă cu închiderea fabricilor în cazul acestei majorări; în schimb, alţii spun că măsura este benefică dacă stimulează consumul de produse româneşti. "Dacă salariul minim va creşte aşa cum s-a anunţat, noi vom închide fabrica, pentru că nu putem face faţă acestor costuri. Suntem de 22 de ani pe piaţă, avem 600 de angajaţi acum, iar pe întreaga platformă de aici lucrează peste 1.100 de angajaţi care vor rămâne fără loc de muncă dacă va creşte salariul minim la 2.000 de lei brut", a spus Luiza Iacob, acţionar şi director al producătorului de confecţii Pancarprod din Vaslui, cel mai mare angajator din industria textilă din judeţ, care exportă produsele în Franţa.

Dramatic: Peste cinci milioane de români sunt eligibili pentru produse bancare, dar nu au niciunul

Aproximativ cinci milioane de români sunt eligibili pentru a accesa produse bancare, (conturi curente, credite sau depozite), însă nu au nicio relaţie cu banca, această situaţie fiind în principal rezultatul economiei subterane, susţin specialiştii prezenţi pe 4 şi 5 iulie la evenimentul ZF Bankers Summit'17. "Suntem mult în urmă faţă de alte ţări, în România minimum cinci milioane de oameni nu au niciun fel de produs bancar, nici măcar un cont curent", a punctat Cosmin Vladimirescu, Mastercard România. Gradul de incluziune financiară în România este printre cele mai reduse din UE şi se situează la niveluri scăzute în comparaţie cu ţările din regiune. Potrivit datelor BNR, rata de deţinere a unui cont bancar în rândul populaţiei adulte era de 61% în anul 2014, în creştere de la 45% în anul 2011, dar încă mult sub valoarea înregistrată la nivel european, aproximativ 95%.

SUA s-au propus să fie furnizorul de energie al Europei de Est

Preşedintele american Donald Trump le-a propus ieri, la Varşovia, celor 12 şefi de stat şi de guvern din Europa Centrală şi de Est prezenţi la summitul Iniţiativa celor Trei Mări să cumpere energie americană. El le-a sugerat liderilor europeni, printre care şi preşedintelui Klaus Iohannis, că America poate fi un furnizor de energie mai bun decât Rusia. "SUA nu va folosi niciodată energia pentru a constrânge naţiunile voastre şi nu putem permite altora să facă aşa. Nu vreţi să aveţi un monopol",a spus el. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va fi în 2018 gazda reuniunii Iniţiativa celor Trei Mări, menţionând că şefii de stat prezenţi la Varşovia au acceptat deja invitaţia. Iohannis ia în calcul şi prezenţa unui invitat din afara celor 12 state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb