• ADEVARUL
• Parada politicienilor la mina morţii a lăsat în umbră adevăraţii eroi
Salvatorii minieri au muncit ore în şir, în adâncul pământului şi în condiţii groaznice, pentru a ajuta victimele tragediei din Mina Lupeni. Politicienii au fost, însă, în noaptea de joi spre vineri, în lumina reflectoarelor. Accidentul din subteranele minei oferă imaginea tristă a mineritului. Minerul adus la Bucureşti vineri dimineaţă a murit la spitalul Floreasca din Capitală, informeaza Digi 24. Potrivit sursei citate, medicii au declarat decesul în jurul orei 19.00 El fusese adus vineri dimineaţă la Floreasca în stare de comă indusă. Starea i s-a agravat din cauza unei insuficienţe renale şi a multiplelor traumatisme suferite. Bilanţul victimelor accidentului de joi de la mina Lupeni creşte astfel la doi morţi şi un rănit.
• Catalonia, părăsită de bănci după referendum
Mediul economic catalan pune presiuni asupra separatiştilor, în timp ce unele întreprinderi îşi fac deja bagajele. Temerile sunt mari mai ales în sectorul bancar. Preşedintele catalan Carles Puigdemont nu se bucură de încrederea mediului economic, relatează cotidianul francez L'Express. Banco de Sadabell, a doua bancă a Cataloniei şi a cincea a Spaniei, a decis joi să-şi transfere sediul social din Barcelona la Alicante, în regiunea vecină Valencia. Consiliul de administraţie al CaixaBank, prima bancă a Cataloniei şi a treia a Spaniei, s-a reunit vineri pentru a decide asupra unei măsuri similare. Cotidianul El Mundo scrie că banca intenţionează să-şi mute sediul social la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.
• Şi-au mărit atât de mult salariile încât au golit deja bugetul
România, ţara lipsurilor, neajunsurilor şi paradoxurilor, traversează o criză în administraţiile locale, unde s-au mărit lefurile odată cu nouă lege a salarizării. Consiliile judeţene au aprobat majorări chiar şi cu 50 la sută, deşi nu au fonduri suficiente. Drept urmare, preşedinţele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici le-a transmis membrilor că în această situaţie există două variante: fie sunt daţi afară oameni, fie li se taie, iar lefurile. Lili Stan, funcţionar public şi membru SNFP: "E cam acelaşi lucru: ori micşorezi numărul ori tăi salariul. Mai diplomat ar fi să reducă numărul salariaţilor decât să taie salariile, dar nu ştiu. Oricum e de rău ambele variante. O să se ajungă şi la proteste dacă se va confirma." Direcţiile pentru Protecţia Copilului din ţară sunt exemple de instituţii care nu mai au fonduri.
• Inspecţia Judiciară propune cercetarea disciplinară a şefei DNA, Codruţa Kovesi, dar cere menţinerea în funcţie
Raportul întocmit de Inspecţia Judiciară (IJ) arată mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară, dar menţinerea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, potrivit Antena 3. Conducerea Inspecţiei Judiciare consideră reacţia DNA la apariţia în presă a unor fragmente din raportul de control al IJ ca fiind "o manifestare emoţională" şi "o tentativă de atragere a Inspecţiei Judiciare într-un spaţiu străin valorilor deontologice care ar trebui împărtăşite de toţi cei care înfăptuiesc actul de justiţie". Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată, redistribuirea/repartizarea nu foarte echilibrată a unor dosare către procurori.
• Câţi oameni ar putea muri în urma unui atac nuclear al Coreei de Nord
Un atac nuclear al Coreei de Nord ar avea consecinţe devastatoare pentru vecinii săi, avertizează un cercetător american. O flacără albă şi orbitoare, un nor imens în formă de ciupercă şi până la două milioane de morţi: acestea ar fi consecinţele unui atac nuclear al Coreei de Nord asupra metropolelor Tokyo sau Seul, estimează Michael Zalgurek, de la Institutul SUA-Coreea din cadrul Universităţii John Hopkins. Expertul ajunge la această estimare luând în calcul ogivele regimului comunist de la Phenian, densitatea populaţiei în oraşele ţintă şi situaţia lor geografică, scrie Newsweek. Nord-coreenii au efectuat 98 de teste de rachetă începând din 2011, anul venirii la putere a lui Kim Jong-un, iar armele lor au devenit din ce în ce mai sofisticate şi mai fiabile.
• CIA: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este un actor raţional
Luând în considerare execuţiile unor oficiali nord-coreeni importanţi, ameninţările bombastice cu anihilarea nucleară şi testele balistice sfidătoare, am putea fi tentaţi să cădem de acord cu recentele comentarii ale lui Donald Trump cu privire la Kim Jong-un, pe care l-a numit un "nebun" aflat "într-o misiune sinucigaşă". Însă, după cum relatează CNN, oficialii de rag înalt din cadrul CIA au declarat că acţiunile liderului nord-coreean nu sunt caracteristice unui maniac, ci unui "actor raţional" ce este motivat de scopuri clare, de lungă durată, centrate pe asigurarea supravieţuirii regimului dictatorial.
• Guvernul spaniol cere alegeri anticipate în Catalonia
Guvernul spaniol i-a îndemnat vineri pe separatiştiii catalani să-şi dizolve parlamentul şi să convoave alegeri în regiune, în vederea depăşirii crizei între Madrid şi Barcelona, care ameninţă cu declararea independenţei în zilele următoare, relatează AFP. "Ar fi bine să începem să închidem plaga, trecând prin Parlamentul Cataloniei (...), prin intermediul alegerilor regionale", a declarat Inigo Mendez de Vigo, un purtător de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă de presă organizată la finalul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri. Decizia Madridului vine după ce Curtea Constituţională spaniolă a suspendat joi sesiunea Parlamentului regional al Cataloniei prevăzută luni,în care era aşteptată declararea unilaterală a independenţei acestei provincii.
• Povestea uluitoare a Goilavilor, neamul de armeni care a muncit decisiv pentru transformarea României în "grânarul Europei"
În urmă cu 120 de ani, o bogată familie de moşieri armeni, Goilavii de la Rânghileşti, reuşea să consolideze renumele României de "grânar al Europei", printr-o afacere de milioane. La începutul secolului XX, această familie din judeţul Botoşani vindea sute de tone de grâu şi orzoaică direct în Germania şi în Anglia, reuşind totodată să pună pe picioare în România prima afacere modernă în agricultură. Rânghileştiul este un cătun uitat de lume situat în comuna Santa Mare, la peste 80 de kilometri de municipiul Botoşani, undeva pe graniţa României cu Republica Moldova. Puţini şi-ar imagina astăzi că pe uriaşele câmpii ale Rânghileştiului, în aceste locuri sărace şi izolate, odinioară a funcţionat cea mai modernă fermă agricolă şi zootehnică a României de la începutul secolului al XX-lea.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Gică Voicu, primul Redactor-şef al EVZ din "Era Cristoiu", a murit
"În urmă cu ceva ore, marele jurnalist Gheorghe Voicu, fratele meu mai mare şi cel mai îndrăgit om din familie, a trecut în nefiinţă", a anunţat, ziaristul Florian Gheorghe, pe pagina sa de Facebook. Gheorghe Voicu a fost Redactor şef la Evenimentul Zilei în perioada în care cotidianul condus de directorul Ion Cristoiu a atins recorduri absolute în vânzări şi popularitate. El a mai fost Redactor-şef la ziarele «Naţional», «7Plus», «SuperMagazin», de asemenea la principalele programe de ştiri ale Antena 1 - «Observator». Dumnezeu să-l ierte!
• Una dintre cele mai vizitate ţări din lume are şi cele mai dure legi, iar toţi străinii sunt amprentaţi
Există un oraş-stat în lume care este renumit pentru rata scăzută a criminalităţii, pentru curăţenia impecabilă, dar şi pentru amenzile pe care le aplică. Republica Singapore, este un oraş-stat insular şi cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est. Este una dintre ţările cele mai dens populate din lume, cu 7.797 locuitori pe kmp în anul 2016. Singapore este o destinaţie de călătorii foarte populară, astfel, turismul este una dintre cel mai mari industrii. Cei care ajung aici trebuie să ştie că această ţară are unele dintre cele mai ciudate legi. În Singapore este interzis să cântaţi, să recitaţi sau să rostiţi balade sau cântece obscene în public. Dacă aţi fost prins încălcând această lege, veţi fi pedepsit cu 3 luni de închisoare sau cu amendă, sau ambele.
• Tensiunile cresc la graniţa de est a României! Cazacii SE PREGĂTESC de RĂZBOI cu Republica Moldova
Consiliul atamanilor de cazaci de la Marea Neagră a anunţat că sunt pregătiţi să apere prin toate metodele posibile statalitatea Transnistriei, ameninţată de agresiunea Republicii Moldova, susţinută de SUA, UE şi NATO. Cazacii de la Marea Neagră sunt deranjaţi de iniţiativa Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, precum şi de iniţiativa de a modifica actualul format de menţinere a păcii în unul civil. Potrivit lor, aceşti paşi ai Chişinăului au menirea de a "crea o situaţie de destabilizare în Transnistria cu suportul Statelor Unite ale Americii, ţărilor europene şi NATO. Republica Moldova pune presiuni economice, politice şi informaţionale".
• David Cameron, politicianul care a provocat ieşirea Marii Britanii din UE, s-a angajat la First Data Corporation
Fostul premier britanic David Cameron s-a angajat la First Data Corporation, a anunţat firma americană. Este primul loc de muncă în sectorul privat pentru Cameron, după demisia sa în urma referendumului prin care s-a decis retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. David Cameron şi-a dat demisia din fruntea guvernului Marii Britanii în iunie 2016, la câteva zile după ce britanicii au votat ieşirea din Uniunea Europeană. First Data gestionează tranzacţiile cu carduri de credit şi de debit pentru circa şase milioane de comercianţi din întreaga lume, iar fostul prim-ministru va contrinbui la consolidarea bazei de clienţi de pe pieţele cheie şi la promovarea expansiunii în alte regiuni ale lumii.
• O NOUĂ AUTOSTRADĂ în România
Lucrările celui mai avansat proiect de autostradă din România, lotul 3 Sebeş-Turda, se vor finaliza luna viitoare. Constructorul ]ncasează 3,7 milioane euro pentru construcţia a 12,45 km din autostrada Sebeş-Turda, lot 3. Mai exact, Tirrena Scavi SPA Italia, Sucursala Cluj decontează 17,006 milioane lei pentru proiectarea şi execuţia a 12,45 km din lotul 3 al autostrăzii Sebeş-Turda. Conform CNAIR, lucrările pentru cei 12,4 km de autostradă sunt finalizate în proporţie de aproximativ 93%. Contractul pentru lotul 3 din autostrada Sebeş-Turda a fost semnat în luna mai 2014, lucrările costă 420.51milioane lei. Autostrada Sebeş-Turda face legatura dintre Autostrada A1 şi Autostrada A3. Lucrările sunt finanţate din fonduri europene (85%) şi de la bugetul de stat (15%).
• JURNALUL NATIONAL
• Avertizare ANM. Cod portocaliu de ploi abundente şi vijelie, începând de la ora 9:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic pentru 17 judeţe şi Bucureşti-Ilfov, valabilă începând de sâmbătă, ora 9:00, până duminică, ora 15:00. Potrivit meteorologilor, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, municipiul Bucureşti, şi parţial, în Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Covasna, ploile vor fi temporar abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80-90 l/mp. Totodată, ANM a emis o avertizare Cod Portocaliu, pentru acelaşi interval, pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde, în special la peste 1.600 m altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă şi, mai ales pe creste, va fi viscol.
• BOMBĂ! Nemţii anunţă că au încheiat ancheta Airbus. Se relansează şi la Bucureşti?
Procurorii din Munchen ar fi în faza de stabilire a acuzatiilor în ancheta de corupţie care vizează gigantul aeronautic AIRBUS. Săptămânalul DER SPIEGEL anunţă că publică sâmbătă, 7 octombrie, un amplu articol privind acest dosar. Tom Enders, care deţine cea mai înaltă funcţie în executivul companiei AIRBUS INDUSTRIE, citat de Journal de l Aviation, respinge orice act de corupţie. În AUSTRIA contractul pentru achizitia de aparate de luptă EUROFIGHTER, livrate de AIRBUS se află sub anchetă, existînd suspiciunea că s-au plătit 184 milioane de euro comisioane ilegale pentru ,,ungerea" tranzactiei din 2003. Enders conducea în acea perioadă divizia de aeronautică militară a AIRBUS. În Romania contractul FRONTIERA legat de Dosarul MICROSOFT se află de mai multi ani în investigaţiile DNA , dar filiera AIRBUS a cercetărilor ,,a îngheţat".
• Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăştie
La sfârşitul anului 2015, mai mulţi subcontractori ai lucrării tronsoanelor Autostrăzii Sibiu-Orătie au început să dea declaraţii la DNA într-un dosar deschis, încă din 2013, acuzând faptul că au fost înşelaţi de un grup de firme care livra materia primă. Este vorba despre un grup economic din Buzău, aflat în relaţii contractuale cu societatea patronată de Eduard Kovesi, fostul soţ al procurorului-şef al DNA. Din acest grup economic face parte o companie, MJC Strade Infrastructuri SRL, care a încercat, în acelaşi an, să intre în insolvenţă, declarând în mod nereal că nu mai deţine lichidităţi pentru a-şi achita datoriile către creditori.
• Românii trebuie educaţi în economia circulară
România va trebui să adopte cât mai rapid economia circulară, care presupune transformarea deşeurilor în materii prime, cu un impact major în protecţia mediului şi dezvoltarea industrială. Pentru aceasta, nu doar oamenii simpli trebuie educaţi, prin programe naţionale de conştientizare, dar şi autorităţile, chiar şi politicienii, pentru că România are multe de recuperat şi nu ne mai putem permite "să ascundem gunoiul sub preş", după cum a spus ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la conferinţa "Economia circulară în România", eveniment organizat de ministerul de resort, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 - 2014.
• Renault va investi în vehicule electrice şi vrea să ajungă la venituri de peste 70 de miliarde de euro până în 2022
Renault a revizuit în creştere ţintele de profit şi de vânzări pe termen mediu, ca parte a planului "Drive The Future", menit să protejeze poziţia de lider în domeniul vehiculelor electrice a producătorului auto francez şi să facă faţă concurenţei din partea rivalilor, în cazul maşinilor fără şofer, transmit Bloomberg şi Reuters. Renault a anunţat, vineri, că vrea să înregistreze o creştere a vânzărilor de 44% până în 2022, beneficiind de recentele investiţii în Iran, India, dar şi de redresarea pieţei auto în Rusia. Compania va lansa opt modele de vehicule sută la sută electrice şi 12 modele electrificate, în următorii şase ani.
1. RAMPELE POLUIAZĂ
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2017, 10:52)
Gunoiul va/rămâne sub preș : până la infinit... GUNOIUL = MINĂ DE AUR !!!