• ADEVARUL
• Alegeri parţiale. Primul semn că PSD se duce la vale
Măsurile contradictorii ale guvernării PSD, care au scos duminică zeci de mii de oameni în stradă, se reflectă în rezultatele ultimelor alegeri parţiale, social-democraţii fiind învinşi categoric la scrutinul organizat duminică la Deva pentru funcţia de primar. În 16 localităţi din România au avut loc duminică alegeri pentru funcţia de primar. Printre cele 16 localităţi a fost şi un municipiu-reşedinţă de judeţ, adică Deva, unde Florin Oancea, candidatul PNL, a câştigat categoric, având 42% din voturi, pe locul doi fiind reprezentantul PSD, Petru Mărginean, cu aproape 25%. Prezenţa vot la alegerile parţiale a fost de 45,30%, din numărul celor aproximativ 42.000 de oameni care au mers la vot, 37,28% au mers pe mâna liberalilor, în timp ce 36,42% i-au votat pe candidaţii PSD.
• Majorările salariale. Cum se sparge în capul PSD minciuna cu care a câştigat alegerile
Prin refuzul surprinzător de a modifica legislaţia fiscală, premierul Mihai Tudose l-a băgat din nou în ceaţă pe şeful său de partid Liviu Dragnea. În campania electorală de anul trecut, PSD le-a promis bugetarilor majorarea salariilor cu 25%. Un an mai târziu, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu ştiu pe unde să scoată cămaşa, căci oricum nu au bani să mărească lefurile. Premierul Mihai Tudose a amânat luni, pentru a doua oară, şedinţa extraordinară de Guvern în care ar fi urmat să adopte, prin ordonanţă de urgenţă, "revoluţia fiscală" a PSD, privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Potrivit unor surse politice, Mihai Tudose n-ar mai vrea să modifice Codul Fiscal prin OUG de frica sindicatelor, care au anunţat proteste masive de stradă.
• Cine profită şi cine pierde din impozitul de 1% pe cifra de afaceri
Modificările la Codul Fiscal pe cale de a fi adoptate de Guvern prevăd că firmele cu afaceri sub un milion de euro (faţă de 500.000 de euro în prezent) vor fi încadrate în categoria microîntreprinderi şi vor datora impozit de 1% din cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit de 16%. Mai multe tipuri de companii vor câştiga din această schimbare, dar cel mai mult vor profita firmele de consultanţă şi management, consideră chiar un consultant. "În consultanţă, o firmă poate să aibă profit şi de 100%, dacă nu are cheltuieli. Atunci, în loc să plătească 16% impozit ca astăzi, va plăti 1%, dacă are afaceri până într-un milion de euro", a explicat pentru "Adevărul" consultantul fiscal Gabriel Biriş.
• România vinde armament în valoare de zeci de milioane de euro
Companiile româneşti de armament au exportat, în primele 6 luni ale anului arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, din care cea mai mare pondere la export au avut-o muniţiile cu o valoare de 29,2 milioane euro. Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii. Acestea au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii este de 29.741.627 euro. Un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament şi material militar este Bulgaria, cu echipamente militare în valoare de 20,7 milioane euro. Irakul a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt.
• Firea: Oamenii politici care clamează atât de mult legalitatea au participat, duminică seară, la o manifestaţie ilegală
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni seară, la România TV, că oamenii politici care clamează atât de mult legalitatea au participat, duminică seară, la o manifestaţie ilegală, ea comentând participarea la mitingul antiguvernamental a fostului premier Dacian Cioloş şi a reprezentanţilor PNL şi USR. Ea a susţinut că rezultatul alegerilor de anul trecut nu poate fi modificat prin dezinformări, prin manipulări sau prin mitinguri neautorizate. Firea a susţinut că protestul de duminică seară a fost confiscat de către tehnocraţi şi liberali, pentru că opoziţia nu s-a obişnuit nici acum cu rezultatul alegerilor, contestând votul românilor, "ceea ce este foarte grav".
• Medic din Iaşi, supărat pe protestatari: "Să vă facă Tudor Chirilă şi Rareş Bogdan endoscopie, clar?!"
Medicul Răzvan Constantinescu, fost director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, a anunţat pe Facebook că nu-i va trata pe pacienţii despre care află că au fost în Piaţa Victoriei la proteste. Mesajul a fost postat de Constantinescu înainte de protestele de duminică: "CĂ TOT SUNT FURIOS...... anunţ de pe-acum că blochez din prima secundă orice idiot care anunţă pe Facebook că merge sau că a fost în Piaţa Victoriei! Când vi s-au închis spitalele, aţi stat ca nişte şobolani, că nu v-a convocat Securitatea, boilor! Să vă facă Tudor Chirilă şi cu Rareş Bogdan endoscopie, clar?!", a scris medicul. Constantinescu a mai avut astfel de remarci şi în timpul protestelor din februarie. Atunci el i-a calificat "cretini" pe protestatari.
• Descoperire uimitoare făcută de NASA: Este o veste minunată!
Cercetătorii de la NASA au făcut un anunţ neaşteptat despre stratul de ozon. Conform celor mai recente date obţinute de NASA, fisura din stratul de ozon din stratosfera Terrei a ajuns la cea mai mică dimensiune din ultimii 29 de ani. Anul acesta, fisură din stratul protector de ozon, care ne apară de radiaţiile periculoase, se întindea pe 19,7 milioane kilometri pătraţi. Pare foarte mult, însă dimensiunea ei s-a redus faţă de anul trecut cu până la 3,4 milioane de kilometri pătraţi, scrie Science Alert. Cea mai mare dimensiune a fost înregistrată în anul 2000, când fisura din stratul de ozon avea 29.8 milioane de kilometri pătraţi. Experţii cred că, având în vedere modul în care aceasta se miccoreaza, fisura ar putea să dispară în jurul anului 2070.
• Adunările magistraţilor resping pe bandă rulantă modificările depuse la Camera Deputaţilor privind legile Justiţiei
Forumul Judecătorilor din România (FJR) a anunţat într-un comunicat de presă că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor resping pe bandă rulantă modificările esenţiale din proiectele depuse la Camera Deputaţilor privind legile justiţiei. Toate aceste proiecte sunt considerate de FJR a fi de retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări şi lacune. Magistraţii din cadrul mai multor instanţe şi parchete s-au pronunţat pentru respingerea în bloc a proiectelor de modificare a legilor Justiţiei.
• Propunerea primită de Putin din partea ayatollahului Khamenei pentru a para sancţiunile americane
Preşedintele rus Vladimir Putin a primit din partea ghidului suprem iranian Ali Khamenei o propunere de a para sancţiunile impuse de americani împotriva ţărilor lor. Potrivit portalului pro-Kremlin Sputnik, ayatollahul Ali Khamenei i-a propus lui Vladimir Putin pararea sancţiunilor Statelor Unite prin renunţarea la dolarul american în tranzacţiile bilaterale şi multilaterale. Propunerea a fost făcută cu prilejul ultimei vizite la Teheran a preşedintelui rus. Statele Unite au impus o serie de sancţiuni economice Iranului şi Rusiei, vizându-le mai ales pentru dezvoltarea unui program nuclear - în primul caz - şi pentru anexarea peninsulei Crimeea - în al doilea caz.
• BANCHERUL
• Justiţia anulează un ordin al ANPC care interzice bancherilor să facă vizite la domiciliul clienţilor
Curtea de Apel Bucureşti a decis recent sa anuleze un ordin emis de Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) care a interzis Raiffeisen Bank să efectueze vizite la domiciliul clienţilor, in vederea colectării restantelor la un credit. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată de ANPC la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ). ANPC, instituţie responsabilă cu informarea corectă si adecvată a clienţilor băncilor nu a răspuns la întrebările trimise in urmă cu aproape două săptămâni de Bancherul.ro, la fel cum a procedat si in alte cazuri, sfidând dreptul jurnaliştilor si implicit al publicului de a avea acces la informaţiile de interes public.
• COTIDIANUL
• În Olanda, referendumurile dăunează democraţiei
In Olanda Senatul a dat deja undă verde unei legi de supraveghere în masă a comunicaţiilor online, o lege care oferă o mult mai mare libertate de acţiune serviciilor civil şi militar de informaţii. Societatea civilă olandeză s-a mobilizat împotriva acestei noi legi şi ONG-urile au reuşit să adune semnăturile necesare organizării unui referendum consultativ, care ar putea avea loc pe 21 martie. Reacţia guvernanţilor? Liderul Apelului Creştin Democrat (partid aflat la guvernare) a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că rezultatul consultării va fi ignorat. Este o abordare în linia deschisă de Consiliul de Stat din Olanda, care preciza în urmă cu un an că utilizarea referendumurilor şi a altor forme de democraţie populară subminează funcţionarea democraţiei reprezentative olandeze şi a statului de drept.
• Regele Mihai, în stare gravă
Starea generală de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat şi prezintă o slăbiciune accentuată, cu o "scădere semnificativă a rezistenţei", a anunţat luni dimineaţa, într-un comunicat de presă, biroul de presă al Casei Regale. Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au revenit în Elveţia duminică seara, la reşedinţa privată a Majestăţii Sale. "Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestăţii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui şi pentru a primi sfatul lor în circumstanţele actuale", precizează Casa Regală în comunicat. Regele Mihai a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie. Majestatea Sa este singurul fost şef de stat în viaţă din perioada celui de-al doilea război mondial.
• CURIARUL NATIONAL
• Dileme în finanţarea universităţilor
Marile noastre universităţi privesc spre anul care vine cu strângere de inimă: "(...) aducem în discuţie finanţarea universităţilor, unde ne vedem nevoiţi să constatăm că realitatea nu coincide cu aşteptările şi nevoile noastre de dezvoltare", semnalează Consorţiul "Universitaria" - format din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (rector, prof. dr. Mihaela Onofrei), Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (rector, acad. prof. Ioan Aurel Pop), Universitatea din Bucureşti (rector, prof. dr. Mircea Dumitru), Universitatea de Vest din Timişoara (rector, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea), Academia de Studii Economice din Bucureşti (rector, prof. dr. Nicolae Istudor) - în rezoluţia reuniunii pe care tocmai a avut-o la universitatea timişoreană.
• Detaşarea lucrătorilor transfrontalieri produce îngrijorări
Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), asociaţie profesional-patronală reprezentativă în sectorul construcţiilor din România, este neplăcut surprinsă şi profund îngrijorată de poziţia adoptată de reprezentanţii României în cadrul discuţiilor recent purtate de către miniştrii muncii din spaţiul UE, privind modificarea Directivei 96/71/CE, referitoare la detaşarea lucrătorilor transfrontalieri. În condiţiile în care lucrătorilor detaşaţi li se vor aplica aceleaşi norme de salarizare ca ale celor din ţara-gazdă, firmele româneşti îşi vor pierde un element de competitivitate.
• Cât vor fi salariile celor din privat în 2018? Mai multe scenarii posibile
În cazul transferului de contribuţii de la angajatori la angajaţi, calculele matematice vorbesc de la sine. Dacă firmele decid să nu crească salariile brute, atunci salariile nete cu care pleacă angajaţii acasă vor fi mult mai mici decât acum. În cazul în care firmele vor mări salariile brute, atunci angajaţii vor încasa aceiaşi bani ca şi anul acesta, iar sumele plătite la stat, respectiv cheltuiala totală a societăţii cu salariile, vor rămâne aproximativ egale cu costurile actuale cu munca. De asemenea, mediul de afaceri nu ştie care este miza reală a acestui transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi nici cui foloseşte tot acest transfer. Dacă executivul nu se răzgândeşte în privinţa acestor transferuri de contribuţii, atunci pe final de an trebuie modificate în REVISAL milioane de contracte de muncă.
• Fraude la CNAS: 19 persoane, vizate într-un nou dosar DNA
Procurorii anticorupţie au emis, luni dimineaţă, mandat de aducere pentru 19 persoane suspecte de fraudă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, anunţă B1. Dosarul penal deschis la DNA vizează decontări fictive de îngrijiri medicale la domiciliu ce nu erau efectuate decât pe hârtie. Prejudiciul cauzat ar fi de 13,2 milioane de lei. Acest dosar este o continuare a celui în care preşedintele CNAS, Marian Burcea, a fost arestat împreună cu alte 13 persoane. În această anchetă, procurorii au arătat cum angajaţi CNAS şi CASMB au încasat sume importante din bani din decontări de tratamente pentru bolnavi fictivi. În tot acest timp, pacienţi care aveau nevoie urgentă de tratament aşteptau zile sau luni bune la rând pe liste de aşteptare.
• Demisia-surpriză a premierului libanez Saad Hariri
Decizia lui Hariri de a demisiona este luată la doar un an de la preluarea funcţiei de premier şi a fost explicată - într-o alocuţiune televizată transmisă din Arabia Saudită - prin dorinţa de a-şi apăra viaţa. Saad Hariri a acuzat în declaraţia sa formaţiunea Hezbollah (şiită) şi pe aliatul său, Iranul, că, practic, şi-au instituit controlul asupra vieţii politice din Liban. Preşedintele Libanului, Michel Aoun, nu a reacţionat încă public la decizia lui Hariri, dar îl aşteaptă să revină în ţară pentru a explica mai în detaliu circumstanţele demisiei şi a lua măsuri în consecinţă. În anunţul său, premierul demisionar a explicat că, aşa cum s-a întâmplat în 2005, când a fost asasinat tatăl său, fostul premier Rafic Hariri, simte că în jurul său, din umbră, este vizată şi viaţa sa.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Situaţie tulbure în Guvern. Reforma fiscală, AMÂNATĂ a doua oară
Premierul Mihai Tudose a decis, luni, pentru a doua oară în decurs de patru zile să amâne adoptarea în Guvern a modificărilor fiscale criticate de Preşedintele Klaus Iohannis. Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat, în conferinţa de presă de la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, că, cel mai probabil, nici în şedinţa de Guvern de miercuri nu va fi adoptată trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat începând cu 1 ianuarie 2018. Şedinţa de urgenţă a parlamentarilor PSD pe care Dragnea o convocase pentru ora 14:30 a fost şi aceasta amânată. Chemarea inopinată de către Dragnea a parlamentarilor PSD în sedinţă de urgenţă trădează neînţelegerile în vederea adoptării modificărilor la Codul Fiscal.
• Veste - bombă de la UE. Este FĂRĂ PRECEDENT
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta, marţi, întocmirea unei liste negre a paradisurilor fiscale din întreaga lume, au declarat, luni, pentru Reuters, mai mulţi oficiali europeni, după dezvăluirile făcute duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii sub numele \'Paradise Papers\'. Includerea acestui subiect pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe a venit după ce ziarul german Suddeutsche Zeitung a obţinut peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, care arată circuitele utilizate de persoane bogate şi companiile multinaţionale pentru a-şi muta fondurile în paradisuri fiscale. Statele membre UE preconizau de mai multe luni să ajungă la un acord cu privire la înfiinţarea unei liste negre a paradisurilor fiscale până la finele acestui an.
• "România în beznă. PSD fură curent!" Moţiune simplă împotriva unui ministru al cabinetului Tudose
O nouă moţiune simplă împotriva unui ministru al cabinetului Tudose va fi depusă marţi, la Camera Deputaţilor, de către PNL. Moţiunea simplă, intitulată "România în beznă. PSD fură curent", va fi depusă împotriva ministrului Energiei. "In şedinţa Biroului Executiv s-a luat decizia de aprobare a textului moţiunii simple pe Energie, intitulată "România în beznă. PSD fură curent". (...) Facem un apel parlamentarilor care au conştiinţă să voteze săptămâna viitoare. Vom depune (moţiunea - n.r.) marţi, la ora 12,00, înaintea votului final. Săptămâna viitoare, cred că luni probabil, se va dezbate şi marţi va fi votul final", a declarat vicepreşedintele PNL Virgil Popescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Iohannis: S-ar impune o amânare semnificativă a măsurilor fiscale
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că s-ar impune o amânare semnificativă a modificărilor legislaţiei fiscale, precizând că termenul de aplicare a acestora la 1 ianuarie 2018 este inoportun. "Cred că minim, minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat şi atunci lucrurile se pot discuta în linişte. După părerea mea, este total, dar total inoportun să se ţintească ca şi dată de implementare 1 ianuarie 2018", a afirmat Iohannis, după ce a participat la Ateneu la Gala Asociaţiei Municipiilor din România. El a reiterat că modificările reprezintă o "ţopăială" fiscal-bugetară a Guvernului.
• Paznicul achiziţiilor publice, venit de la UTI
Bogdan Puşcaş a ajuns la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) din postura de angajat al UTI Grup SA. ANAP supervizează Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), creat, întreţinut şi modernizat încă din 2002 de UTI. Transferul s-a realizat prin intermediul premierului tehnocrat Dacian Cioloş, care l-a cooptat în decembrie 2015 pe tânărul Puşcaş drept consilier personal, pentru a-l numi câteva zile mai târziu, în ianuarie 2016, şef peste instituţia care supraveghează achiziţiile publice. Anterior, Puşcaş însuşi a beneficiat personal de mai multe contracte cu statul, toate prin încredinţare directă.
• Autostrada Centenarului s-a rătăcit prin munţi
Legarea Moldovei de Transilvania printr-o autostradă este un vis din care nu reuşim să ne trezim de peste 10 ani. Exasperaţi de indiferenţa autorităţilor, la sfârşitul sapătămânii trecute aproape 2.000 de oameni au format în centrul municipiului Iaşi un lanţ uman în încercarea de a determina lansarea construcţiei autostrăzii Targu Mureş-Iaşi-Ungheni (A 8). Este a doua acţiune de acest fel, după cea organizată pe 8 septembrie când s-a format o coloană motorizată ce a străbătut distanţa Iaşi-Târgu Mureş. Deocamdată, singura performanţă notabilă a guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria au fost doar studiile de fezabilitate făcute în ultimii 10 ani pentru care s-au cheltuit milioane de euro.
• EIU: Bucureştiul, în topul celor mai ieftine oraşe din lume
Bucureşti, Kiev şi New Delhi sunt în 2017 în topul celor mai ieftine oraşe din lume, arată studiul Worldwide Cost of Living publicat luni de Economist Intelligence Unit (EIU), transmite DPA. Autorii studiului au dat ca exemplu preţul mediu al câtorva produse considerate reprezentative. În medie, în Bucureşti un kilogram de pâine costă 1,64 dolari (faţă de 1,76 dolari în urmă cu zece ani), o sticlă de vin de 750 de ml costă 4,57 dolari (de 4,39 dolari în urmă cu zece ani), un pachet de ţigări costă 4,14 dolari (1,61 dolari în urmă cu zece ani) şi un litru de benzină costă 1,26 dolari (1,38 dolari în urmă cu zece ani). Cele mai ieftine oraşe din lume conform EIU sunt: Almaty (centrul financiar al Kazahstanului), Lagos (Nigeria) şi Bangalore (India). Pentru al patrulea an consecutiv, Singapore şi Hong Kong au fost desemnate cele mai scumpe oraşe din lume în 2017.
• NATIONAL
• Gata, s-a spart "Omerta" din Justiţie!
Justiţia din România a găsit puterea de a începe un dificil, dar cu atât mai necesar proces de autocurăţire. Iar decizia curajoasă a judecătorilor de la Instanţa Supremă, care au admis contestaţia in anulare depusă de omul de afaceri Puiu Popoviciu la decizia de condamnare la închisoare deschide o "Cutie a Pandorei" care va arata si "faţa murdară" a unor dosare precum "Băneasa". In care, iată, chiar judecătorii Curţii Supreme au decis să spargă acum "omerta" ce funcţiona in instanţe si să decidă ca, într-adevăr, s-ar putea ca sa nu fi fost asigurat până acum dreptul constituţional la un proces echitabil...
• De la revoluţie fiscala la răscoală
Brambureala din coaliţia de guvernare a atins cote nemaiîntâlnite din 1990 încoace: şedinţe de guvern anunţate si anulate fără nicio explicaţie, întâlniri ale coaliţiei care nu sunt de fapt ale coaliţiei, ordonanţe asumate pentru o zi si repudiate peste noapte, replieri neaşteptate in PSD. Aşa numita revoluţie fiscală riscă să revoluţioneze actuala putere până nu va mai rămâne nimic din ea. Rezervat din start in privinţa măsurilor de inspiraţie Darius Vâlcov, după cum susţine mai toata lumea, premierul Mihai Tudose a anulat, ieri, şedinţa de guvern in care trebuia adoptată ordonanţa de urgenţă prin care se legiferau noile masuri. Firea rupe frontul pro-Dragnea, ea l-a lăsat practic baltă pe Liviu Dragnea (susţinătorul masurilor fiscale) si a surprins asistenta cu o declaraţie anti-modificări.
• PUTEREA
• Ministrul Educaţiei dă notă ÎNVĂŢĂMÂNTULUI românesc
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, consideră că învăţământul românesc este acum de nota 7, dar că acest lucru se poate rezolva dacă PSD-ALDE guvernează "şase ani de acum încolo". Social-democratul mai spune că principala problemă o constituie faptul că miniştrii Educaţiei sunt schimbaţi prea des. "Calificativul pe care l-aş da învăţământului românesc e undeva în jur de 7. L-am dat şi îl menţin, iar la finalul mandatului meu sper să fie undeva în jurul notei 8. Dacă ne ajută Dumnezeu să guvernăm şase ani de acum încolo, poate fi 10. Cred că principalul punct slab, cel puţin în ultimii şase ani, este legat de viteza cu care s-au schimbat miniştrii Educaţiei în România.
• ROMANIA LIBERA
• Moţiune PNL împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu
Partidul National Liberal va depune marţi o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, pe care îl acuză de "degradarea accentuată a sectorului energetic românesc". Surse din domeniu au prezentat pentru "România liberă" care sunt principalele puncte din moţiunea intitulată "România în Beznă! PSD fură curent!!". PNL cere demisia ministrului Energiei, motivând "haosul general în sector", dar şi punerea în pericol a celui mai important proiect energetic al României cu SUA (exploatările de gaz natural din Marea Neagră). De asemenea, PNL atrage atenţia asupra riscurilor unei crize în plină iarnă, fiindcă nu s-au stocat cantităţi suficiente de gaze naturale.
• "Noaptea cuţitelor lungi" la Riad schimbă faţa Orientului Mijlociu
Regele Salman i-a dat undă verde fiului favorit şi moştenitor al tronului Mohammed să schimbe faţa Arabiei Saudite, a Orientului Mijlociu şi a lumii. Prinţul Mohammed bin Salman, zis şi MbS, a profitat de campania anticorupţie iniţiată de tatăl său şi şi-a netezit calea spre putere, arestând şi principalii oponenţi. Miza cea mare a acestei "nopţi a cuţitelor lungi", cum a fost numită, o constituie pachetul de reforme pe care prinţul vrea să-l implementeze în Arabia Saudită, cu influenţă în întregul Orient Mijlociu, sacrificând unele "tradiţii ancestrale". Şi demisia premierului libanez Saad Hariri, care a găsit adăpost la Riad, după ce a invocat o conspiraţie a Hezzbolah, organizaţie teroristă susţinută de Iran, pentru asasinarea sa, ar face parte din planul saudit de remodelare a Orientului Mijlociu..
• ZIARUL FINANCIAR
• Ce ar putea propune guvernul în locul pachetului fiscal: impozit şi contribuţii sociale zero pentru salariile sub 2.000 de lei
Este foarte probabil ca în faţa protestelor sindicatelor şi a patronatelor guvernul să dea înapoi şi să retragă propunerea de mutarea a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. O ieşire onorantă din această situaţie ar fi dacă tot pachetul s-ar rezuma la o măsură prin care să fie impulsionată rata angajării şi într-adevăr să fie resimţită ca o relaxare fiscală: impozit pe venit şi contribuţii sociale zero la salariile de sub 2.000 de lei pe lună. Astfel, guvernul ar putea spune simplu: ne concentrăm pe salariaţii aflaţi la începutul carierei sau aflaţi în partea de jos a grilei, pentru a mări disponibilitatea firmelor de a face noi angajări. Astăzi România se află printre ţările care taxează cel mai mult salariul minim, încărcat cu costuri de 60% peste net.
• Germania, locomotiva economiei europene înaintează cu motoarele turate la maxim
Comenzile fabricilor germane au înregistrat o creştere neaşteptată pentru a doua lună consecutiv în septembrie, sporind semnele că cea mai mare economie a Europei îşi va continua tendinţa de creştere solidă. Perioada de creştere puternică prin care trece zona euro, cât şi decizia băncii centrale de a-şi prelungi achiziţiile de active în 2018 vor susţine de asemenea avansul economiei germane, scrie Bloomberg. La nivelul zonei euro, încrederea investitorilor în zona euro este la maximul ultimului deceniu, iar companiile au făcut angajări în cel mai alert ritm din ultimii peste 10 ani. Comenzile fabricilor germane au înregistrat o creştere de 1% în septembrie după un avans revizuit în sus la 4,1% în august comparativ cu media estimărilor, ce indica un declin de 1,1%.
• Dacia a parcurs distanţa de la maşina de 5.000 de euro la cea de peste 20.000 de euro
Noul Duster va avea un preţ de pornire de 11.990 de euro cu TVA în Franţa, cea mai mare piaţă a Dacia, iar cea mai scumpă versiune va ajunge la peste 22.000 de euro, marcând un nou pas în istoria Dacia, brand care s-a relansat prin celebrul proiect al maşinii de 5.000 de euro. Segmentul de piaţă pe care activează Dacia Duster, cel al SUV-urilor mici, are cea mai mare creştere de vânzări în ultimii doi ani, este un pariu pe care şi-l asumă tot mai mulţi constructori auto în condiţiile în care în 2010, anul lansării Duster, singurul concurent era Nissan Juke. Astăzi, şi Ford Ecosport, modelul produs de americani la Craiova, va concura tot pe acest segment, alături de VW T-Roc, Seat Arona, Hyundai Kona, Opel Crossland X, Toyota C-HR, dintr-un total de 20 de modele ce se regăsesc pe acest segment.