• ADEVARUL
• USL împarte prada clientelei de partid
Liderii PSD şi PNL negociază, în aceste zile, repartizarea secretarilor de stat, şefilor de agenţii naţionale şi de instituţii judeţene. După împărţirea ministerelor, liderii USL au declanşat discuţii pentru posturile de la nivelul următor. Miza negocierilor: în jur de 60 de secretari de stat, 110 preşedinţi de agenţii, 42 de prefecţi, 160 de şefi în companii naţionale, peste 1.200 de directori în instituţii deconcentrate la nivel judeţean. Împărţirea posturilor de secretari de stat provoacă deja controverse. Titularii ministerelor şi-ar dori să conducă instituţii monocolore, în care să instaleze secretari de stat din acelaşi partid. Ideea nu este agreată de toţi liderii USL, ceea ce duce la conflicte. Astfel, baronul PSD Radu Mazăre a încercat să îşi păstreze omul de încredere, pe Valentin Preda, ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Titularul portofoliului, liberalul Relu Fenechiu, l-a expulzat din minister pentru că nu vrea să fie flancat de un om al PSD.
• Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat ieri că încheierea "pozitivă" a actualului acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională. Şeful băncii centrale s-a eschivat să comenteze pe marginea unui nou acord, argumentând că nu se poate exprima întrucât nu este uzual să se discute înainte de terminarea negocierilor.
• Isărescu, despre revizuirea PIB de la Statistică: Revizuiri există şi în alte state
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, consideră că Institutul Naţional de Statistică trebuie să explice diferenţa mare dintre deflatorul PIB utilizat atunci când a anunţat datele provizorii privind PIB pe 2011 şi cel de la datele semidefinitive, dar apreciază că diferenţe şi revizuiri apar şi în cazul ţărilor avansate. "Despre INS nu avem o poziţie oficială. La nivel personal, şi mie mi-a sărit în ochi cifra deflatorului, de la 8 la 4, deci înjumătăţirea lui. Revizuiri apar şi în ţări foarte dezvoltate, şi după câţiva ani", a răspuns Isărescu la o întrebare a jurnaliştilor, potrivit Mediafax. Isărescu nu a detaliat cauza mirării referitoare la deflator, vorbind numai de diferenţa foarte mare dintre cifre, fără a explica care dintre valori a apărut mai surprinzătoare.
• STUDIU Trimestrul I 2013, maximul declinului în Europa Centrală şi de Est
Pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor fi influenţate în 2013 de două subiecte majore, subliniază analiştii Erste Group în cel mai recent raport privind "Pieţele şi acţiunile din ECE", publicat ieri. Pe de o parte, încetinirea şi chiar recesiunea economică sunt din ce în ce mai evidente, deşi declinul va atinge probabil punctul maxim în T1 2013. Pe de altă parte, criza din zona euro nu se va intensifica substanţial. Câteva din concluziile studiului: - Declinul macroeconomic va atinge punctul maxim în T1 2013; - Estimările privind creşterea economică în 2013: 2,2% în Polonia, 1,1% în România, 1,3% în Slovacia; - Acţiunile din ECE: o posibilă pauză scurtă în T1; - Continuarea transferului lichidităţii către active riscante prezintă un risc în creştere - Indicatorul ZEW-Erste privind sentimentul economic s-a îmbunătăţit pentru România - O poziţie supra-pondere pentru Rusia este un pariu solid pentru trimestrul următor, determinată în principal de căutarea unei opţiuni pentru investirea lichidităţii după evoluţia atât de puternică a Turciei
• Rusia îşi modernizează armata
Încet, încet, forţele armate ruse îşi schimbă armamentul de producţie sovietică şi trece la unul nou, care să facă faţă noilor realităţi. Flota de submarine a Rusiei se afla într-o situaţie destul de dificilă, ceea ce i-a determinat pe liderii ruşi să declanşeze un nou program de dezvoltare a unor noi tipuri de submersibile şi rachete nucleare. Principalul submarin purtător de rachete din proiectul 955 Borei, K-535 Iuri Dolgoruki, a cărui construcţie a durat nu mai puţin de 17 ani, a fost dat în exploatare. Cel de-al doilea submarin, K-550 Aleksandr Nevski, a primit şi el botezul luptei. Testarea celui de-al treilea submersibil, Vladimir Monomah, a cărui construcţie durat aproape opt ani, va începe luna aceasta. Aceasta este o navă de generaţia a patra de submarine strategice.
• Analiză FP: De ce 2013 seamănă cu anul 1913 în pragul războiului
Puterea de conducere a lumii se află într-un declin relativ, fiind marcată de criza politică şi de scăderea priceperii economice. Puteri rivale încearcă să domine toate cele patru colţuri ale lumii, în timp ce unele îşi caută locul în cadrul ordinii mondiale actuale. Democraţia şi despotismul sunt blocate într-o competiţie. Economia mondială este legată mai mult ca niciodată de fluxurile de bani, comerţ, oameni şi de tehnologiile care elimină barierele de distanţă.. Statele Unite sunt nemulţumite de puterea excesivă deţinută de Wall Street, Asia este în creştere din nou, iar problemele din Orientul Mijlociu continuă. În multe feluri, lumea din 1913, ultimul an de dinainte de Primul Război Mondial, pare, mai degrabă, specifică zilelor noastre. Dar poate o analiză a vremurilor de acum 100 de ani să ne ajute să înţelegem lumea în care trăim astăzi?, se întreabă jurnaliştii de la "Foreign Policy".
• CURIERUL NATIONAL
• Bâlbâiala cu taxa auto aduce procese în cascadă
În timp ce Guvernul caută noi metode de taxare a autoturismelor în momentul înmatriculării, sau după cum se vehiculează, anual, în funcţie de gradul de poluare şi de capacitatea cilindrică, instanţele gem sub presiunea proceselor prin care se cere returnarea taxelor percepute abuziv de foştii guvernanţi. Numeroasele metode de calcul ale taxei de primă înmatriculare, indiferent de denumirea pe care a primit-o de-a lungul timpului, generează în continuare sute de litigii de rolul instanţelor, numai la Tribunalul Bucureşti înregistrându-se în primele două zile lucrătoare ale anului aproape 100 de procese - 38 de litigii fiind înregistrate în data de 3 ianuarie şi 54 în data de 4 ianuarie. Şi numărul lor va creşte cu siguranţă, îngroşând astfel teancurile formate din zecile de mii de dosare cumulate până acum. Pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt înregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise în 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto.
• 800 lei salariul minim, cu voie de la FMI
Ponta spune că la discuţiile cu FMI privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 lei la 800 lei. Agathon: ACPR salută iniţiativa Guvernului de creştere a salariului minim. "Suma de 800 de lei este plafonul maxim pe care mediul privat şi-l putea permite în creşteri salariale în anul 2013, care se anunţă la fel de dificil ca şi perioada anterioară"
• Controverse pe taxe
Guvernul spune că ordonanţa pe taxele locale nu a putut fi dată pentru că Băsescu a promulgat după şedinţă legea de abilitare. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia Prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente, citează Mediafax.
• Randamentele fondurilor de pensii, 10% în 2012
Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, respectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit APAPR. "Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2012 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe real-pozitive solide în pofida mediului economic nefavorabil", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au crescut cu 50% în 2012, la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro). Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane, cu aproximativ 245.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012.
• EVENIMENTUL ZILEI
• LUPTĂ ACERBĂ PENTRU CSM. O Justiţie divizată este mai uşor de cucerit
Asmuţirea judecătorilor contra procurorilor şi invers, practicată în aceste zile, cu sprijinul unor elemente din sistemul judiciar, şi chiar al ministrului Pivniceru, ne arată disperarea politicului în a obţine subjugarea Justiţiei. Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) au dus la împărţirea celor care compun sistemul judiciar. Divizarea nu este însă cea indusă în spaţiul public - procurori versus judecători -, ori, politic, băsişti contra uslişti, ci între cei care vor cu adevărat o Justiţie independentă, puternică, şi cei care vor să lase o poartă deschisă compromisului cu clasa politică.
• Victor Ponta susţine că am putea avea mai puţine taxe: "Daniel Chiţoiu va veni cu o reorganizare a colectării taxelor"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la emisiunea "Talk B1" difuzată de B1 TV, că România nu este în recesiune, ci într-o stare de criză economică, situaţie cu care se confruntă întreaga Europă. "Avem o creştere mult mai mică decât ne-am fi dorit. Nu suntem nici într-o catastrofă nici că în vremurile bune din 2003", a declarat Victor Ponta. Prim ministrul susţine că va prezenta proiectul de buget atât grupului parlamentar PSD cât şi celor din Opoziţie. În privinţa măririi taxelor locale, acesta a arătat că atât el, cât şi preşedintele Traian Băsescu au acţionat conform Constituţiei privind OUG, iar singurul care nu a înţeles acest lucru este Emil Boc.
• IMPOZITUL FORFETAR: Cum a ajuns USL sa vrea taxa criticata dur pe vremea lui Boc
Dacă va fi introdus, impozitul forfetar va deveni o povară în plus pentru firmele care înregistrează pierderi din cauza crizei financiare. Guvernul are nevoie de banii acestora pentru a achita salariile bugetarilor şi pensiile. Fie că înregistrează sau nu profit, firmele trebuie să plătească impozit statului, sunt de părere guvernanţii. Premierul Ponta a anunţat că Executivul analizează introducerea impozitului forfetar în domeniul serviciilor. Împreună cu alte măsuri, aceasta ar putea aduce la buget încă cinci miliarde de lei, pentru plata salariilor şi pensiilor.
• O ţară în aşteptarea şocului fiscal
Propunerea făcută de ministrul economiei, de reducere a IRC (Impozitul pe Venitul Persoanelor Juridice) de la 25%, la 10% pentru companiile care fac noi investiţii în Portugalia a fost aplaudată şi bine primită. Propunerea făcută de ministrul economiei, de reducere a IRC (Impozitul pe Venitul Persoanelor Juridice) de la 25%, la 10% pentru companiile care fac noi investiţii în Portugalia a fost aplaudată şi bine primită. Dar a fost imediat frânată de Ministerul de Finanţe şi de către Bruxelles, deoarece există riscul de a fi considerată ajutor de stat sau de a încălca regulile concurenţei, întrucât se aplică doar la investiţii de la o anumită sumă încolo. Comisia desemnată acum pentru a elabora o reformă a IRC, care să fie prezentată până în luna august a.c. şi care să fie inclusă în bugetul de stat pe 2014, este de acord să evalueze această propunere de 10%, însă nu se angajează la efectuarea de tăieri.
• JURNALUL NATIONAL
• Ministrul Mona Pivniceru îl pune la punct pe preşedintele Traian Băsescu în chestiunea numirii şefilor Parchetului General şi DNA
După o tăcere de trei zile, Ministerul Justiţiei are, în sfârşit, o poziţie publică vizavi de afirmaţiile preşedintelui Băsescu care a declarat, la şedinţa CSM din 4 ianuarie a.c., că, potrivit articolului 134 din Constituţie, nu ministrul Justiţiei ar trebui să facă propunerile pentru numirile în funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA, ci Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
• Scandalul autostrăzii Comarnic - Braşov. Preşedintele Consiliului Contestaţiilor îi dă replica lui Ponta: "Interpretează eronat"
Bogdan Lehel Lorand, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) se pregăteşte de un război total cu Victor Ponta. Deocamdată, îi dă o replică tehnică premierului, la acuza că ar fi blocat aiurea licitaţia pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov. Conform lui Bogdan "C.N.S.C. nu a "blocat" procedura susmenţionată, cum în mod eronat s-a interpretat, nu poate bloca de altfel nicio procedură, ţinând cont de faptul că, în conformitate cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, deciziile de suspendare pe care le pronunţă (în cazurile prevăzute expres de lege) acţionează NUMAI PÂNÃ LA SOLUŢIONAREA PE FOND A CAUZEI, adică maximum 20 de zile de la completarea dosarului.
• Judecătoria Râmnicu Vâlcea cere revocarea din CSM a judecătorului Cristi Dănileţ
Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a jucătorului Cristi Dănileţ din CSM, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului. Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor in funcţie. Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de membru al CSM prin faptul că a participat activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii CSM şi prin declaraţiile ale publice a lăsat impresia că urmăreşte mai degrabă să-şi promoveze propria imagine decât interesele judecătorilor.
• NATIONAL
• Socant! Sechestru pe terenul Ambasadei SUA!
Trimis in judecata pentru ca a pus mana in mod fraudulos pe terenurile din Baneasa ale Universitatii de Stiinte Agronomice, Gabriel "Puiu" Popoviciu s-a pus bine si cu americanii. DNA a pus sechestru pe terenul de sub Ambasada SUA, pe care Popoviciu il inchiriase institutiei respective, pe 15 milioane de dolari. Ambasada Statelor Unite ale Americii este intr-o situatie delicata, din cauza afaceristului penal Puiu Popoviciu. Fortareata din Baneasa se afla acum pe nisipuri miscatoare si nu este exclus faptul ca, in curand, sa-si caute loc in alta parte, pentru a ridica un alt sediu. Asta fiindca parcela care se afla sub ambasada este, de cateva zile, sub sechestru.
• Antonescu loveste cu manta in bila neagra Tariceanu
Sustinut de pe margine de liberali autentici, gen Gigi Becali, presedintele PNL Crin Antonescu va incerca pana in februarie, data la care ar urma sa aiba loc congresul extraordinar, sa-i elimine din partid pe colegii incomozi. Lista neagra a lui Antonescu este alcatuita din oameni apropiati fostului premier Calin Popescu Tariceanu , sustin surse din PNL, confirmand astfel informatiile publicate de "National" la sfarsitul anului. Totodata, acestea au precizat ca "delictul de opinie" este primul cap de acuzare. "Vizati sunt cei care au intrat in conflict direct cu Antonescu, cei care i-au criticat deciziile si i-au pus la indoiala capacitatea de a conduce partidul. Nu mai este un secret pentru niciun liberal, mai ales pentru cei care fac parte din forurile de conducere, ca principalele tinte sunt Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ludovic Orban", au completat sursele liberale.
• Analistii Erste prevestesc apocalipsa USL
Conflictul deja mocneste intre pesedistii lui Victor Ponta si liberalii lui Crin Antonescu, pe care doar visul infrangerii lui Traian Basescu i-a adus impreuna. Ramase fara obiectul muncii, odata incheiat pactul de neagresiune dintre Basescu si Ponta, cele doua tabere (oricum opuse doctrinar) se uita deja chioras una la alta, situatie agravata si de impartirea "cascavalului" puterii. De unde si riscurile identificate de analiza expertilor Erste: "In pofida coabitarii dificile dintre presedintele Basescu si coalitia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe aceasta parte. Mai degraba un conflict intre socialistii si liberalii care formeaza alianta USL va reprezenta, in opinia noastra, o amenintare reala la adresa stabilitatii politice a tarii in urmatorii patru ani".
• Pivniceru inca spera sa scape de Haineala
Desi anularea alegerii Oanei Haineala in fruntea CSM a fost respinsa, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, insista ca a fost vorba de un viciu de procedura. Mona Pivniceru nu numai ca nu accepta noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, dar sustine si ca lucrurile nu sunt inca batute in cuie. "Contestarea alegerii doamnei Haineala, propusa de sectia de judecatori a CSM nu a fost inca judecata prin vot, pentru ca nu s-a ajuns la acest vot. Dar, printr-o frauda de informare, contestatia a fost anuntata ca respinsa", afirma ministrul Justitiei, lasand sa se inteleaga ca alegerea conducerii CSM s-ar putea totusi relua.
• CFR se "relanseaza" prin inchiderea agentiilor de voiaj
CFR Calatori a anuntat ca va inchide agentiile de voiaj din 11 orase si le va inlocui cu birouri de voiaj, in incinta statiilor de cale ferata, alte trei agentii urmand a fi inchise definitiv. CFR Calatori va desfiinta agentiile de voiaj din Drobeta-Turnu Severin, Deva, Petrosani, Baia Mare, Satu Mare, Targu Mures, Galati, Buzau, Braila, Focsani si Constanta. Locuitorii din Alexandria, Bistrita si Zalau nu-si vor mai putea cumpara in orasele lor bilete de la agentiile de voiaj, intrucat acestea vor fi inchise definitiv.
• Fara mall, Ionut Negoita se cara de la Dinamo
Inlocuitorul lui Cristi Borcea in actionariatul FC Dinamo si-a dat seama, in mai putin de un an, ca la club nu-i rost de nicio afacere, iar chestiunea complexului sportiv din Stefan cel Mare il depaseste. Chiar daca se chinuie sa intretina un scandal continuu la Dinamo, Ionut Negoita tot n-a reusit sa-l convinga pe Nicolae Badea de greutatea amenintarilor sale. De fapt, oameni apropiati presedintelui din Stefan cel Mare sunt de parere ca fratele primarului de la Sectorul 3 cauta doar un pretext pentru a-si putea strange calabalacul din "Groapa". Convins fiind ca nu poate face nicio afacere cu fotbalul si ca, mai mult, are usile inchise in chestiunea transformarii Complexul Sportiv "Dinamo" intr-un ansamblu comercial, Ionut Negoita cauta solutii pentru o retragere "onorabila".
• PUTEREA
• Cotidianul PUTEREA a avut dreptate! Guvernul Ponta a apelat la puşculiţă pentru alegeri
Cheltuielile bugetare au explodat în noiembrie 2012, după cum arată raportul întocmit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) referitor la execuţia bugetară pe primele 11 luni ale anului trecut. Cotidianul PUTEREA a atras atenţia că Guvernul Ponta şi-a rezervat, pentru ultimele două luni ale lui 2012, aproape jumătate din deficitul bugetar permis. Atunci, ţara era în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie. Execuţia bugetului general consolidat, în perioada 01.01-30.11.2012, s-a încheiat cu un deficit de 10,8 miliarde lei, respectiv 1,77 % din Produsul Intern Brut (PIB), se arată într-o notă a Ministerului de Finanţe. Conform datelor MFP, pe primele 10 luni ale anului 2012, s-a înregistrat un deficit bugetar de doar 7,2 miliarde de lei, adică 1,19% din PIB, pentru ca, pe primele nouă luni, acest deficit să fie aproximativ acelaşi, de 1,18% din PIB (7,17 miliarde de lei), ceea ce presupune că, în octombrie, nu s-a cheltuit aproape nimic.
• USL se delimitează de ungurul Frunda
Politicienii nu au fost de acord cu declaraţia lui Gyorgy Frunda, care a afirmat că nu este de acord cu articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia România este "stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". Dan Şova a declarat că nici PSD, nici USL nu împărtăşesc poziţia lui Gyorgy Frunda, noul consilier al premierului. Totodată, declaraţia fostului parlamentar UDMR a fost criticată şi de membri ai PC sau PDL.
• ROMANIA LIBERA
• Ponta sare ÎN APĂRAREA lui Voiculescu: Decizia judecătorului în cazul privatizării ICA a fost GREŞITĂ
Premierul Victor Ponta consideră că decizia judecătorului de la tribunal legată de Dan Voiculescu în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost una greşită, arătând că acesta "nu e senator" în condiţiile în care nu a depus încă jurământul, potrivit Mediafax. Dosarul privind presupuse fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu este judecat alături de Gheorghe Mencinicopschi şi de alte 11 persoane, va fi trimis instanţei supreme, care va continua judecata.
• Războiul ministrului Pivniceru împotriva independenţei magistraţilor ia amploare: a fost aruncată în luptă şi o instanţă de judecată pentru revocarea lui Dănileţ, membru CSM
Dupa prima infrangere suferita vineri, cand Oana Haineala a fost aleasa presedinte CSM, gruparea Monei Pivniceru a inceput atacurile directe la persoana. Prima tinta : judecatorul Cristi Danilet, caruia o judecatorie i-a cerut revocarea. Este "pedeapsa" aplicata lui Danilet pentru ca, prin candidatura sa intempestiva la vicepresedintia CSM, a anulat strategia gruparii Pivniceru de a-l revoca din functie pe noul presedinte CSM, Oana Haineala, aleasa legal vineri, si de a bloca si candidatura Alinei Ghica la functia de vicepresedinte. Unealta folosita: judecatoria Ramnicu Valcea, care a cerut revocarea din CSM a judecatorului Cristi Danilet.
• ZIARUL FINANCIAR
• Isărescu, BNR: Noi nu folosim ca ţintă în modelul nostru creşterea economică. Noi ţintim rata inflaţiei, aşa ne cere legea
Mugur Isărescu, ieri la conferinţa de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an: Noi nu avem în cadrul modelului ca ţintă creşterea economică. Noi ţintim rata inflaţiei şi pentru noi (creşterea economică - n.r.) este un obiectiv secundar. Dar creşterea economică nu este secundară ca importanţă. Este un indicator extrem de important. Dar, din punctul de vedere al obiectivului principal stabilit prin lege pentru BNR, acesta este stabilitatea preţurilor. Modelul nostru lucrează cu indicatorul creştere economică într-o manieră secundară. Noi urmărim diferenţa dintre PIB potenţial şi PIB real. În februarie vom face referiri suplimentare privind prognoza de PIB.
• Cum vor evolua cele mai importante 50 de pieţe în 2013
27 din cele 50 de pieţe analizate de ZF ar putea înregistra creşteri anul acesta, cele mai optimiste estimări fiind cele din industria componentelor auto care se bazează pe noi investiţii, metalurgie neferoasă şi resurse umane. Cum predicţia pentru niciun domeniu nu trece de 11%, se poate spune că un optimism precaut revine în economie după mai mulţi ani de scăderi, însă 2013 rămâne dificil pentru alte 18 domenii unde se lucrează cu un scenariu de stagnare. Pentru domenii precum energia, construcţiile sau industria auto, anul acesta ar putea să fie anul zero. Alte cinci industrii nu au scăpat însă de scăderi. Cea mai sumbră estimare vine din sectorul mezelurilor, acolo unde se aşteaptă o scădere de până la 15% şi unde mare parte dintre producători sunt la limita profitabilităţii sau pe pierdere. În plan macroeconomic analiştii văd posibilă o redresare a economiei în acest an comparativ cu 2012, anticipând o creştere a PIB de 1-2%, însă absorbţia fondurilor europene şi investiţiile străine vor continua să joace un rol decisiv pentru menţinea economiei în teritoriu pozitiv.
• Statul a încasat redevenţe de 340 milioane euro la resurse de 100 mld. euro
Statul român a colectat în primele zece luni ale anului trecut redevenţe de circa 1,5 miliarde de lei (340 de milioane de euro), în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2011, potrivit unor date oficiale. Cea mai mare parte din această sumă, peste 80%, este de obicei vărsată de Petrom şi Romgaz, unicul producător de petrol şi gaze din România, respectiv cel mai mare producător de gaze local. În acest moment nu există un document oficial public în care să fie evaluate resursele minerale ale României, deşi exploatarea acestora ar putea aduce sume mai importante în conturile statului român. Potrivit însă unor calcule ale ZF făcute pe baza informaţiilor disponibile, numai rezervele de petrol, gaze naturale, cupru şi cărbuni se ridică la peste 100 de miliarde de euro. În total însă, tot potrivit unor datele colectate de ZF, la finalul anului 2011 pe teritoriul României sunt răspândite 77 de substanţe minerale, de la andezit, ape minerale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare.
• Banca centrală a Poloniei anunţă sfârşitul austerităţii şi se laudă cu o încetinire "perfectă"când economiile altora se prăbuşesc. Ce conţine reţeta succesului polonez?
Polonia, cea mai mare economie est-europeană şi singura din UE care a evitat recesiunea de la începutul crizei, sfidează iar criza, cu banca centrală anunţând că a venit timpul sfârşitului austerităţii. Iar într-un moment în care zona euro şi alte părţi din Uniune apasă pe pedala reformelor şi reducerilor de cheltuieli şi se pregătesc de impactul recesiunii, oficialii polonezi se laudă cu o "încetinire perfectă" în locul unei prăbuşiri. Polonia şi-a redus deficitul bugetar cu mai mult de patru puncte procentuale în doi ani, iar una din urmări este că avansul economic a încetinit dramatic, la doar 1,4% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în condiţiile în care cererea internă scade în tandem cu criza din zona euro, cea mai mare piaţă pentru exporturile poloneze, scrie Financial Times.
• Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Mi se pare periculos să punem la îndoială metodologia INS sau cifrele publicate de acesta
"În ceea ce priveşte conturile naţionale, există un grad destul de ridicat de incertitudine, în sensul că măsurătorile statistice se bazează pe anumite eşantioane care pot fi o oglindă fidelă a realităţii sau o oglindă mai departe de realitate. Întotdeauna când publică datele de PIB, Statistica publică întâi o estimare numită semnal, care este destul de incertă la acel moment, deoarece se bazează pe foarte puţine date disponibile. Ulterior, pe măsură ce datele contabile devin disponibile, se actualizează cifrele şi, de regulă, doi ani cifrele de PIB sunt revizuibile. Chiar şi atunci când se publică ultima cifră, care rămâne bătută în cuie, ea este o estimare, pentru că nu poţi să măsori toate datele din economie. Ce trebuie spus însă este că metodologiile după care se fac aceste calcule sunt metodologii europene agreate şi auditate de către Eurostat, deci sunt aceleaşi la nivelul tuturor ţărilor din Europa. N-aş pune sub nicio formă la îndoială aceste metodologii sau cifrele publicate de Statistică, mi se pare chiar periculos să facem lucrul acesta."