REVISTA PRESEI 08.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iunie 2011

ADEVARUL

Cazul Dragnea: blocarea banilor UE este iminentă

Comisia Europeană confirmă: România riscă blocarea fondurilor pe infrastructură pentru cel puţin jumătate de an. Scandalul achiziţiilor publice de la Teleorman în care este implicat şeful judeţului, Liviu Dragnea, riscă să arunce în aer întregul sistem de finanţare din bani europeni pentru România. Procedurile în baza cărora s-au dat banii UE în România au deficienţe grave. Acest lucru rezultă în urma auditului preliminar făcut de Comisia Europeană (CE) pentru Programul Operaţional Regional finanţat prin Fondurile Structurale şi de Coeziune, au confirmat, pentru "Adevărul" Europa, surse de la Bruxelles.

Dezbatere România în SCHENGEN Cum ne atacă eurodeputaţii străini: Sunteţi găurile din şvaiţerul UE/ Sper să nu intraţi niciodată

România şi Bulgaria şi-au făcut bine temele pentru Schengen, dar nu se bucură încă de încrederea statelor membre. Acesta este mesajul cheie primit de la Strasbourg de cele două ţări. Eurodeputaţii discută în plen aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar mesajele au fost extreme: de la felicitări la "să nu intre niciodată în Schengen". Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a recunoscut, în plenu Parlamentului European reunit la Strasbourg că cele două state din est şi-au făcut bine temele pentru aderarea la spaţiul Schengen pe care a numit-o "cel mai tangibil cadoul al UE pentru cetăţenii ei".

Strigoii de la Casa de Sănătate

O fată de 14 ani din oraşul vrâncean Odobeşti a figurat "moartă" în baza de date a CAS Vrancea. Ea nu poate beneficia nici acum de asistenţă medicală gratuită.Medicii de familie semnalează zeci de erori ale sistemului informatic din Sănătate: copii trecuţi ca "pensionari" sau "soţi". La 18 ani, sistemul "îi scuipă" pe tineri afară. Nicoleta-Cristina Bădic, o adolescentă în vârstă de 14 ani din Odobeşti, judeţul Vrancea, a aflat în urmă cu câteva luni că a fost declarată moartă în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicul ei de familie, dr. Grigore Hanţă, ne-a povestit epopeea acestei erori şi cum s-a chinuit să-şi "reînvie" pacienta:

Portretul afaceristului care a cumpărat cea mai scumpă operă de artă din România

Deşi a ţinut să rămână anonim după ce a achiziţionat opera "Fata cu mărgele roşii" de Nicolae Grigorescu - pentru 270.000 de euro - şi a oferit-o spre expunere Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, multe aspecte ale caraterului omului de afaceri bucureştean au ieşit astăzi la iveală. Alexandru Bâldea, director al casei de licitaţii Artmark, şi Gheorghe Banu, director al Muzeului Naţional Brukenthal, au creionat un portret al omului care a cumpărat cea mai scumpă operă de artă tranzacţionatîă vreodată în România. Cei doi directori au spus că omul de afaceri care a plătit aceşti bani "este tânăr", având în jur de 35 de ani, "este domiciliat în Bucureşti" şi "mai deţine o colecţie importantă de artă, dar nu de asemenea valoare".

Ce curs e corect pentru economia României?

Economiştii băncilor cred că actualul curs valutar, de 4,1 lei/euro, este adecvat stării economiei, în timp ce analiştii şi liderii mediului de afaceri vor un leu mai slab. Productivitatea a crescut peste salarii, dar puterea de cumpărare este scăzută. De aceea, opiniile economiştilor privind cursul corect oscilează între 3,9 şi 4,8 lei/euro. La scurt timp după ce liderii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi-au exprimat opinia că "un curs valutar echilibrat ar trebui să fie de 4,7-4,8 lei/euro", guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a ieşit cu o replică potrivit căreia cursul corect ar fi mai degrabă spre 4 lei.

Autostrada Bechtel, mai ieftină cu 35%?

Autorităţile de la Bucureşti au cerut americanilor să se încadreze în noile standarde de cost pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş, dar n-au primit răspuns. Anul 2013 prevăzut în contractul iniţial cu Bechtel nu mai poate fi atins, astfel că Bucureştiul cere o revizuire a graficului de execuţie şi o reducere cu 35% a costurilor. Guvernul a stabilit la finele anului trecut standarde de cost pentru construcţia de autostrăzi, acestea fiind cuprinse între 3,8 şi 5,9 milioane de euro pentru un kilometru de autostradă. Astfel, un kilometru de autostradă ar urma să coste până la 3,8 milioane de euro în zona de şes, 4,9 milioane de euro în zona de deal şi 5,9 milioane de euro în zona de munte. Standardele de cost nu includ lucrările de artă (poduri, viaducte, tuneluri) şi conexe.

OTV, corigenta televiziunilor

Postul TV condus de Dan Diaconescu are cele mai multe greşeli de gramatică, potrivit celui mai recent raport al CNA. OTV a avut 90 de greşeli de limba română, Antena 3 - 58, iar postul 10 TV - 44, conform unui monitorizări desfăşurate în luna martie. Consiliul Naţional al Audiovizualului a prezentat ieri o monitorizare a greşelilor de folosire a limbii române făcute de posturile radio şi TV. Concluzia: tendinţa este de scădere a numărului de greşeli, comparativ cu monitorizările precedente, din 2010, potrivit CNA.

Eolienele vor scumpi curentul cu 4% în acest an

Preţul energiei va creşte cu 2 - 4,5 euro pe MWh în a doua jumătate a anului, după aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce va însemna o scumpire de până la 4,3% pentru populaţie. Cine aude de turbine eoliene şi de surse regenerabile în general se gândeşte la energie ieftină. Nimic mai fals. Pentru că tehnologiile sunt scumpe şi statele membre şi-au asumat în faţa Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde în consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investiţiilor în acest sector. În România, producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate în funcţie de cantitatea de energie livrată, însă costurile cu achiziţia lor sunt transferate în factura finală.

CURENTUL

Postul Publika TV din Moldova a fost cumpărat pentru Sebastian Ghiţă

Surpriză de proporţii pentru Sorin Ovidiu Vîntu şi Elan Schwartzenberg: postul Publika TV din Republica Moldova a fost cumpărat de Dumitru Ţîra pentru Sebastian Ghiţă şi nu pentru Vlad Filat, aşa cum au crezut iniţial patronii de la Bucureşti. De altfel, Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a fost văzut zilele trecute la Chişinău unde a avut întålniri cu directorul general al Publika Tv, Dumitru Ţîra, mai susţin sursele noastre. Dacă relaţia sa cu postul de televiziune din Moldova era firească înainte de vånzare, Publika TV fiind inclusă în contractul de management al patronului Asesoft Internaţional, iar Ghiţă asigurånd plata salariilor celor 370 de angajaţi ai televiziunii, ulterior schimbåndu-se proprietarul, ar fi trebuit să se facă modificări şi cu privire la contractul de management, modificări despre care nu ştim prea multe lucruri.

În 2010, profesorii români au câştigat 300 milioane de euro din meditaţii

În urmă cu un an de zile cotidianul "Curentul" publica în exclusivitate o statistică care demonstra că profesorii sunt corigenţi la plata taxelor către stat din banii pe meditaţii. După mai multe anchete şi studii cei din Comisia Europeană au realizat ceea ce ziarul nostru a publicat , şi anume, conform unui raport executat de CE, s-a demostrat că profesorii romåni au cåştigat peste 300 de milioane de euro din meditaţii fără a plăti însă impozite. "Sunt profesorii care cer < respect > şi mai mulţi bani!

Şeful CNAS dezvăluie corupţia din sistemul de sănătate şi de pe piaţa farmaceutică

Lucian Duţă, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a punctat problemele importante din sistem într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Acesta a susţinut că bugetul CNAS are în prezent un deficit de cel puţin 2,5-3 miliarde de lei, frauda din sistem fiind de aproximativ 400 de milioane de euro pe an. Lucian Duţă a vorbit despre subfinanţarea sistemului, problema cea mai gravă existentă la nivelul sistemului sanitar, care în cifre ajunge la cel puţin 2,5-3 miliarde de lei, aproximativ 750 de milioane de euro. Preşedintele CNAS a făcut referire la sistemul ermetic existent şi la corupţia din sănătate, atåt pe palierul creat de relaţia dintre furnizorii de medicamente şi medicii prescriptori, cåt şi pe cel generat la nivelul spitalelor, prin internări false şi raportări conform recomandărilor firmelor de management, care îi învaţă pe şefii de spital, din punct de vedere tehnic, cum să "fenteze" sistemul de asigurări sociale de sănătate.

CURIERUL NATIONAL

În ce domenii se mai fac angajări?

În domeniile IT, FMCG, Business Process Outsourcing şi vânzări sunt puse la bătaie cele mai multe posturi. Unele companii caută angajaţi fără experienţă cu salarii mici, altele mizează pe specialişti. Piaţa muncii pare că se dezgheaţă, iar firmele încep să angajeze pe baza încrederii în viitor. În ultimii doi ani, companiile au tăiat bugetele pentru recrutare, iar candidaţii au fost disperaţi să găsească un loc de muncă. Situaţia continuă şi astăzi, dar analiştii din piaţă văd şi un val de optimism. Potrivit specialiştilor, recrutările se dezgheaţă, iar anul acesta numărul de posturi puse la bătaie este în creştere faţă de 2010.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, la votul Parlamentului European

Băsescu s-a arătat optimist, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri. Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi Afaceri interne din cadrul Parlamentului European va vota astăzi în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, însă votul nu este definitiv, decizia finală urmând să fie luată de către Consiliul European, prin votul unanim al şefilor statelor membre. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, rezultatul votului europarlamentarilor va fi comunicat astăzi, printr-o conferinţă de presă susţinută de şeful Comisiei speciale.

Unde găsim cele mai bune chirii pentru sezonul estival pe Litoral?

Sezonul estival de pe Litoralul românesc s-a deschis şi, odată cu el, perioada cea mai înfloritoare pentru proprietarii de apartamente goale din arealul Mării Negre. Aceştia au postat deja anunţurile cu locuinţele disponibile pentru această perioadă, iar potrivit unui studiu realizat de site-ul imopedia.ro, cele mai bune destinaţii ca preţuri pentru chiriile lunare solicitate în această perioadă sunt Eforie Sud, Eforie Nord şi Costineşti, în timp ce Mamaia şi Constanţa sunt cele mai piperate zone de pe Litoral. Analiza portalului de imobiliare arată că faţă de 2010 chiriile pentru apartamente din zona Litoralului au o scădere moderată, în timp ce faţă de 2009 scăderea este una semnificativă, de până la 30%.

Luchian, Ressu şi Mutzner - cele mai mari preţuri de evaluare

În topul celor mai mari preţuri de evaluare, la secţiunea artă plastică (veche) din sesiunea de licitaţii de mâine, se află lucrări semnate de Luchian, Ressu, Mutzner, Schweitzer-Cumpăna şi Ciucurencu. Pastelul "Ulcică cu trandafiri" (50 x 40,5 cm) purtând semnătura lui Ştefan Luchian este estimat între 9.000 şi 22.000 euro, în timp ce compoziţia cu personaj feminin "În zori" (ulei pe carton) semnată de Camil Ressu va intra în licitaţie la preţul de evaluare de 9.000-21.000 euro. Un foarte frumos peisaj la Balcic semnat de Samuel Mutzner (ulei pe pânză lipită pe carton) datat (19)33 este estimat între 7.000 şi 18.000 euro. Aproape nelipsite de la casele de licitaţii bucureştene, lucrările lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna - reprezentând peisaje, portrete, compoziţii cu personaje, interioare sau naturi statice - atrag atenţia negustorilor de artă, pentru care operele artistului constituie o investiţie sigură, pe termen lung.

Creditorii nu acceptă rostogolirea datoriilor! Ce se va întâmpla cu Grecia?

UE vrea să folosească "modelul Viena", care a salvat Estul din criză, ca să convingă băncile să împrumute Grecia. Comisarul european pe probleme economice Olli Rehn, alături de cei mai importanţi lideri europeni, se luptă din răsputeri să salveze Grecia pentru a 2-a oară. Creditorii nu sunt de acord să reinvestească fonduri din obligaţiuni ale statului elen care ajung la maturitate în titluri nou emise, pentru a contribui la o rostogolire voluntară a datoriilor Greciei, vizată de liderii europeni ca parte a unui nou program de ajutor financiar extern, potrivit presei germane. Uniunea Europeană pregăteşte pentru soluţionarea crizei din Grecia o reţetă care combină tăieri adânci în deficitul bugetar, asemănătoare terapiei de şoc urmate de Belgia în anii "90 în vederea adoptării euro, şi un plan asemănător iniţiativei Viena, folosită în Europa de Est în urmă cu 2 ani, prin care creditorii vor fi convinşi să accepte voluntar rostogolirea datoriilor scadente.

EVENIMENTUL ZILEI

Vanghelie: Vrem să-l aducem pe Cătălin Voicu din arest, să voteze la Senat

INTERVIU EVZ.  Marian Vanghelie susţine că nu s-a delimitat de senatorul PSD acuzat de corupţie "pentru că este bărbat" şi îi avertizează pe ziariştii care îi întreţin imaginea de politician neserios că va veni "vremea plăţii".Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, povesteşte cum a decurs vizita în Statele Unite ale Americii, cataloghează drept "politică" arestarea senatorului PSD, Cătălin Voicu, şi recunoaşte că vrea să fie mai mult decât "almanahe".

Şerban Huidu: "Nu îmi aduc aminte cum este Dincolo"

"Cârcotaşul" Şerban Huidu a vorbit, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", despre accidentul suferit la o staţiune de schi din Austria, despre recuperare şi revenirea pe sticlă. "Câteva luni am luat nişte medicamente foarte puternice. Mă simţeam ca şi cum aş fi fost beat tot timpul", povesteşte Huidu despre momentele care au urmat accidentului îngrozitor din 27 decembrie. În timpul unei vacanţe cu familia în staţiunea montană Innsbruck, Şerban Huidu a încercat să evite nişte copii de pe pârtie, a pierdut controlul schiurilor şi s-a izbit de un copac. A fost internat la un spital din Austria, unde a rămas timp de trei săptămâni.

PSD plăteşte dublu pentru sondaje

Social-democraţii sunt nemulţumiţi de preţurile mult mai mari decât cele achitate de liberali. Angajate de conducerea PSD să realizeze sondaje la nivel judeţean pentru desemnarea viitorilor candidaţi USL institutele de sondare a opiniei publice au de ce să fie nemulţumite. Liberalii au comandat deja, pe cuprinsul întregii ţări, sondaje judeţene la preţul de 7-8000 de euro bucata. Baronii social-democraţi acuză însă monopolul firmelor lui Marius Pieleanu şi Dan Sultănescu care cer de două ori mai mult pentru serviciilor lor.

Împărţire: România va avea opt judeţe. CJ-urile, păstrate, dar golite de atribuţii

În timp ce unii prefecţi îşi fac calcule ca să vadă dacă vor mai rămâne sau nu în funcţie, la fel ca şi preşedinţii de consiliu, la Ministerul Administraţiei specialiştii scriu proiectul pentru a-l trimite în circuitul de avizare interministerial. Potrivit unor surse politice, citate de Agerpres, pe masa Guvernului există deja o schiţă a proiectului, care prevede printre altele o împărţire pe opt judeţe, bazată în mare parte pe actualele regiuni de dezvoltare, cu tot atâtea consilii judeţene, dar cu atribuţii diminuate în favoarea prefecturilor şi consiliilor locale.

Regretele târzii ale BNR privind lupta cu inflaţia

Efectul negativ al menţinerii dobânzilor mari, în perioada 2005-2006, a fost aprecierea monedei naţionale, care a încurajat creditarea excesivă în valută, spune Mugur Isărescu. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pare să regrete politica pe care a adoptat-o în perioada 2005-2006. "Menţinerea la un nivel ridicat a dobânzii de politică monetară a avut efecte dăunătoare", a declarat, ieri, guvernatorul. Dobânzile mari au determinat creşterea fluxurilor de capital străin către România, investitorii speculativi fiind atraşi de randamentele bune oferite de leu. Moneda s-a apreciat, iar creditul în valută a crescut în mod nesănătos, a spus Mugur Isărescu. Criticii guvernatorului susţin însă că BNR face în continuare greşeli în lupta cu inflaţia. Ei spun că banca centrală apără cu orice preţ inflaţia, în detrimentul creşterii econonomice.

FINANCIARUL

Mugur Isarescu: Potrivit Barclays, cursul de echilibru este 4, nu 4,7 lei/euro

Seful bancii centrale si-a aratat astfel dezacordul fata de estimarea EIU, 4,7 lei/euro. Guvernatorul BNR a combatut ieri aprecierile recente care indicau faptul ca, in luna mai, banca centrala a intervenit pe piata valutara prin vanzarea unui miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale. Totodata, seful BNR si-a aratat si dezacordul privind plasarea, de catre analistii EIU, a cursului de echilibru in intervalul 4,7-4,8 lei/euro. In acest sens, guvernatorul a facut apel la estimarea Barclays, de 4 lei/euro.

Piata "comercializarii facturilor neincasate" va creste in acest an cu 20%

Romania se afla pe locul 3 in regiunea Europei Centrale si de Est din punctul de vedere al afacerilor inregistrate in 2010. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune ca doar 0,7% din firmele care au intrat in insolventa au reusit sa-si continue activitatea. Piata romaneasca de factoring ar putea creste in acest an cu aproape 20%, pana la un nivel de 2,16 mld. euro, a precizat Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF). In 2010, piata de factoring s-a ridicat la 1,8 miliarde de euro, dupa ce cu un an in urma a atins un nivel de 1,4 mld. euro. In 2008, afacerile pe segmentul de factoring au totalizat 1,65 mld. euro.

Azerii de la Socar investesc 9 mil. USD in 15 benzinarii autohtone

Compania de stat Socar din Azerbaidjan a platit 2 milioane de dolari pentru achizitia a 15 statii de distributie de la societatea romaneasca Romtranspetrol din Botosani si intentioneaza sa mai investeasca alte 7 milioane de dolari pentru modernizarea retelei, a declarat ieri, la Baku, Suleyman Gasimov, vicepresedintele societatii. "A fost nevoie de 9 milioane de dolari pentru a crea o retea proprie in Romania. 2 milioane le-am folosit pentru achizitionarea directa a 15 statii, in timp ce 7 milioane de dolari au fost alocati pentru dezvoltarea lor in continuare", a spus Gasimov. Benzinariile sunt situate in judetele Botosani, Neamt si Suceava.

Constructiile raman in recesiune, (-3,7%) chiar daca restul economiei a "iesit"

Dupa doi ani de comprimare cu doua cifre: -13,6% in 2009, -14,4% in 2010, anul 2011 continua seria neagra a perioadei de criza, -4,5% in primele patru luni Locuintele trag in jos sectorul cu o reducere a volumului de activitate de 26,3%. Volumul lucrarilor de constructii a scazut in aprilie, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,3% fata de martie si cu 3,7% raportat la luna similara a anului trecut, potrivit datelor Institu­tului Na­tional de Statistica (INS).

Speculatiile cu actiuni Rompetrol Rafinare au adus randamente de 52% in trei zile

Minoritarii urmaresc ridicarea cotatiei in speranta delistarii companiei de la Bursa. Dupa ce au fost uitate de investitori si analisti in ultimul an, actiunile Rompetrol Rafinare au revenit "la viata" cu cresteri de aproape 15% in fiecare din ulti­mele trei sedinte consecutive, pe fondul unei lichiditati in crestere. Investitorii care au mizat pe aceste actiuni pe 2 iunie aveau ieri un castig de 51,76%, pretul ajungand la 0,073 lei, aproape de nivelul platit de kazahi pe participatia Rompetrol in urma cu un an.

Norvegia acorda Romaniei un nou pachet de finantare, in valoare de 305 mil. euro

Rata de absorbtie pentru primul program, de 98,5 mil. euro, s-a ridicat la 80% Guvernul de la Oslo vrea sa se axeze pe proiecte de mediu si societate civila. Ambasada Norvegiei in Romania a anuntat ieri incheierea oficiala a unui program de asistenta financiara nerambursabila pentru tara noastra in valoare de 98,5 milioane de euro si inceperea unui nou program in valoare de 305 milioane, pana in 2014. Sumele vin prin intermediul a doua mecanisme financiare - Granturile SEE si Granturile Norvegiene. Cele doua programe sunt finantate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein, state care sunt membre ale Spatiului Economic European, dar nu si ale UE. Beneficiarele sunt tarile mai sarace din UE - cele 12 state din ultimul val de extindere, plus Spania, Grecia si Portugalia.

JURNALUL NATIONAL

Clasa muncitoare merge la Cotroceni

La Palatul Cotroceni este din ce în ce mai pustiu. Consilierii preşedintelui pleacă, care prin demisie, care dat afară pentru a fi pus ministru peste o lună, care trimis ambasador. Cine rămâne? Traian Băsescu şi clasa muncitoare. Din 190 de angajaţi ai Administraţiei Prezidenţiale, o treime sunt muncitori. 60 de slujbaşi ai lui Traian Băsescu sunt muncitori calificaţi şi sunt împărţiţi la serviciul Exploatare instalaţii, la Gospodărie şi la Spaţii verzi. 21 de femei lucrează la bucătărie şi la curăţenie, iar în grădina palatului trudesc 13 persoane pentru lefuri cuprinse între 600 de lei net şi 1.400 de lei în cazul şefilor lor.

Bucureştiul uitat. Biblioteca Ionel I.C. Brătianu stă să cadă

Clădirea de patrimoniu adăposteşte 350.000 de manuscrise, cărţi vechi şi rare, hărţi şi periodice din 1832-1950.Puţină lume ştie că în centrul Capitalei, chiar lângă Biserica Amzei, se află Aşezământul Ionel I.C. Brătianu. O clădire de patrimoniu construită între anii 1908 şi 1930, care adă­pos­teş­te o comoară necunoscută, una dintre cele mai valoroase colecţii româneşti de cărţi, stampe, hărţi şi fonduri personale. Astăzi, clădirea este crăpată, nezugrăvită şi dă impresia că este a nimănui, pentru că nici o instituţie a statului nu a alocat vreun leu pentru menţinerea imobilului în stare decentă. Doamne fereşte de un cutremur major care ar putea face una cu pământul atât clădirea mo­nu­ment-istoric, cât şi colecţiile rare adă­postite aici.

Partidul lui Dan Diaconescu, din nou pe făraş

Tribunalul Bucureşti a respins cerea de înregistrare a Partidul Poporului - Dan Diaconescu. Este pentru a doua oară când instanţele resping înfiinţarea partidului condus de patronul OTV. Astfel, pe 1 aprilie, magistraţii Secţiei a IV-a civilă a Curţii de Apel Bucureşti au admis mai multe excepţii formulate în dosarul privind înregistrarea Partidului Poporului, respingând în acest fel înscrierea în registrul partidelor politice. Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, că este consternat de soluţia instanţei, susţinând că în spatele acestei hotărâri stau motive politice.

Dacian Cioloş propune despăgubiri de 150 de milioane de euro în criza castraveţilor

La sfârşitul reuniunii de urgenţă pe care a avut-o la Luxembourg, cu ministrii agriculturii din ţările UE, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş a anunţat că va propune Comisiei Europene acordarea de despăgubiri în cuantum de 150 de milioane de euro ţărilor afectate de criza provocată de bacteria E.coli. "Sper ca autorităţile să dea un răspuns referitor la sursa acestei infecţii cât mai rapid posibil. Fără acest răspuns va fi dificil să recîştigăm încrederea consumatorilor, ceea ce este esenţial pentru revenirea pieţei alimentelor", a declarat Cioloş ziariştilor prezenţi la Luxembourg, la sfârşitul întâlnirii avute cu miniştrii agriculturii din ţările afectate.

NATIONAL

Dan Diaconescu cel mai curtat "burlac politic"

Transformat peste noapte de DNA intr-o victima a sistemului, Dan Diaconescu se pare ca face furori in lumea politica, marile partide inghesuindu-se sa-i ofere sustine. Intrarea lui Dan Diaconescu in politica parea doar un soi de telenovela otevista. Realitatea a demonstrat insa ca lucrurile nu stau chiar asa, partidul acestuia, care nu a reusit nici pana astazi sa intre in legalitate, ocupand un important loc trei in mai toate sondajele de opinie. Justitia ii baga voturi in buzunar. Cu asa o zestre bogata (o televiziune care face raiting plus niste procente frumusele), patronul OTV a devenit cel mai curtat personaj din Romania. Nu face un secret din asta si nici nu pare dispus sa se lase momit prea usor:

Ponta cu Sanatatea la pamant

Simtind ca este rost de mediatizare, uselistii, in frunte cu Victor Ponta, s-au bagat ca musca-n lapte in disputa dintre medicii de familie si CNAS.In toiul scandalului dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si medicii de familie, USL si-a amintit ca are o viziune si asupra sanatatii. .Dincolo de lansarea propriului program, la fel de neclar ca si precedentele, liberalii, conservatorii si social-democratii au decis sa organizeze si o intalnire cu medicii de familie pentru a le promite acestora marea cu sarea.

PDL pune la cale taxarea inginerilor

Cativa pedelisti au pus gand rau breslei ingineresti. Un nou proiect vizeaza infiintarea unei Camere de profil numai buna sa le scoata banii din buzunare. Concret, este vorba despre un fel de cooperativa a breslei, care sa taxeze orice inginer dornic sa profeseze in Romania. Ceva gen Baroul avocatilor, sustin cunoscatorii. Altfel spus, nu va mai conta ca inginerii au toate diplomele si specializarile necesare practicarii meseriei daca nu vor fi autorizati si recunoscuti de acesta noua organizatie profesionala.

FMI indeamna Anglia sa taie... taxele!

George Osborne credea ca e pe calea cea buna taind la greu din cheltuielile de la buget, strangand cureaua la maximum. Uite ca FMI i-a zis ca exagereaza!Cancelarul, responsabil cu politicile economice si financiare, ar trebui sa reduca taxele, ca economia sa se revigoreze. Dupa parerea FMI, reducerea deficitului bugetar prin taierea masiva a cheltuielilor din domeniul public, dupa cum o apucase George Osborne, e buna, dar nu trebuie urgentata! Mai buna ar fi o "politica moderata", deoarece nu e nicio graba, deficitul bugetar poate fi eliminat pana in 2015, 2016.

China cumpara Europa la bucata

Dupa "experimentul" esuat numit SUA, China s-a orientat din mers si a identificat o alta oportunitate pentru expansiunea sa economica. Asa cum am aratat intr-un material recent, China a reusit sa se debaraseze de o mare parte din investitiile in dolari americani, tocmai pentru ca SUA se afla la cateva saptamani de un dezastru economic fara precedent. Printre cele mai mari achizitii ale chinezilor de pana acum se numara:- achizitia a 9% din gigantul minier britanic Rio Tinto pentru 10,75 miliarde dolari in 2008 de catre Aluminium Corp. of China; - achizitia firmei elvetiene Addax Petroleum de catre China Petrochemical(Sinopec) in 2009 pentru 7,28 miliarde dolari; - achizitia a 2,64% din actiunile bancii britanice Barclays pentru 2,98% de catre China Development Bank in 2007; - achizitia producatorului de chimicale norvegian Elkem de catre China National Chemical Corp. pentru 2,17 miliarde dolari la inceputul lui 2011; - achizitia producatorului suedez de automobile Volvo de catre Zhejiang Geely Holding Group pentru 1,5 miliarde dolari.

Doar o mana criminala poate impinge E.coli la actiuni agresive!

La intrunirea ministrilor Agriculturii din UE, Francisco S. Wagner, din Spania, a declarat: "Trebuie sa reparam onoarea castravetilor!" Trebuie reparata si onoarea E.coli!Comisarul responsabil cu sanatatea al UE, John Dalli, a declarat, la intrunirea de urgenta a ministrilor Agriculturii la Luxemburg, ca raspandirea infectiei letale cu E.coli se rezuma la nordul Germaniei si nu este nevoie sa se ia masuri speciale la nivel european. E.coli este cea mai studiata bacterie din lume. Cu ajutorul ei, specialistii au putut stabili cum functioneaza organismul uman. In anii 1940, cercetatorii au constatat ca E.coli se imperecheaza si poate face schimb de gene.. E.coli se instaleaza in organismul uman inca din primele zile de la nastere si ajuta la eliminarea unor probleme majore care ar pune in pericol viata bebelusului. Mai tarziu, diareea cauzata de E.coli este socotita de unii specialisti ca fiind o metoda de dezintoxicare rapida, eliminand toxine care ar cauza multe probleme.

PUTEREA

Misiune imposibilă. PDL vrea o nouă hartă administrativă. Cele 41 de judeţe pot deveni istorie

Harta judeţelor României aşa cum o ştim ar putea deveni istorie. Guvernul Boc, preşedintele Băsescu şi PDL au în plan schimbarea administrativă a ţării. Deocamdată, proiectul lor nu este gata. Însă, din declaraţiile lor rezultă că se doreşte ca România să fie împărţită în opt până la doisprezece regiuni administrative. Regiunile ar urma să înglobeze mai multe judeţe învecinate şi ar fi aproximativ egale ca suprafaţă şi număr de populaţie. Motivul invocat de putere este nevoia unei dezvoltări unitare a ţării. Pentru a fi dus la îndeplinire acest plan, este nevoie de votul parlamentarilor. Iar aici ar putea exista probleme, întrucât UDMR are o viziune distinctă. În plus, tema trasării noii hărţi este intens politizată, Opoziţia nefiind nici ea de acord cu intenţiile PDL.

Podul Basarab a căzut la primul test? Oprescu amână şedinţa foto de campanie pe pasajul Basarab

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, s-ar putea vedea nevoit să amâne din nou tăierea panglicii la pasajul suprateran Basarab. În timp ce reprezentanţi ai constructorilor care se ocupă de podul hobanat, din cadrul pasajului suprateran Basarab, au declarat pentru ziarul "Puterea" că ar mai fi necesare intervenţii la construcţie înainte ca acesta să fie dată în folosinţă, edilii Capitalei aşteaptă rezultatele transmise de proiectantul din Spania. Până în prezent, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a primit documentaţia referitoare la rezistenţa pasajului Basarab în urma testelor de rezistenţă efectuate săptămâna trecută.

ROMANIA LIBERA

Cum rezistă castraveciorul românesc atacului E.coli

Deşi Germania a recunoscut că nu castraveţii sunt responsabili pentru epidemia de E.Coli, unul dintre primii doi producători din România a ajuns deja pe butuci. În acelaşi timp, un alt mare producător român de castraveţi continuă să exporte zilnic 100 tone de legume în UE. Isteria castraveţilor despre care s-a spus că sunt infestaţi cu E Coli şi produc hemoragii stomacale şi blocaj renal a trântit la pământ cel mai mare exportator român de castraveţi pentru consum. E vorba de castraveţii tip "farbio", sortimentul cu formă alungită, de 30-40 cm, care de obicei sunt comercializaţi îmbrăcaţi în folie.

Alianţa pentru Integrare Europeană a evitat în ultima clipă un eşec la alegerile pentru primăria capitalei. Bătălia finală pentru Chişinău şi soarta Transnistriei

Liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dondon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor pentru primăria Chişinăului, deoarece nici unul dintre cei doi candidaţi nu a obţinut peste 50 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Diferenţa dintre cei doi este de numai două procente, însă bătălia pentru Chişinău va fi aprigă mai ales că, în consiliul municipal, comuniştii ar fi obţinut, la limită, majoritatea. Scriitorul moldovean Vitalie Ciobanu, redactorul-şef al revistei Contrafort, ne-a spus că în cazul în care Dorin Chirtoacă reuşeşte să se impună la primăria Chişinăului, este "un semnal pozitiv, de încredere şi va indica faptul că Alianţa s-a clătinat, dar a rezistat".

Sănătate. Două companii din România au lansat pe piaţă asigurarea pentru intervenţii cu celule stem. Cum te asiguri pentru transplant de celule

Costul unei poliţe care acoperă intervenţii chirurgicale complexe, cu celule stem, de până la 200.000 de euro nu depăşeşte 204 euro pe anDouă companii de asigurări din România, Platinum şi BCR Asigurări, şi-au adăugat la portofoliu un produs original. Este vorba despre o poliţă de asigurare care acoperă intervenţiile chirugicale cu celule stem. Ambele poliţe acoperă o sumă de 200.000 de euro însă la Platinum prima anuală este de doar 120 de euro faţă de 204 euro la BCR Asigurări. Recoltarea şi prezervarea celulelor stem din cordonul ombilical al noilor născuţi sau din placenta eliminată la naştere a devenit o procedură destul de populară şi în România pe fondul progreselor făcute de cercetările în domeniu. Costul recoltării variază între 3000 şi 5000 de lei, preţ la care se adaugă aproximativ 300 de lei pe an pentru conservare

Războiul Udrea-Oprescu, faza invitaţiilor

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, i-a adresat o invitaţie scrisă primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, pentru instituirea unui dialog menit să rezolve situaţia construcţiei diametralei Buzesti-Berzei. Întâlnirea ar trebui să aibă loc joi, 9 iunie la ora 10.00 la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Elena Udrea doreşte ca proiectele de infrastructură din Capitală să se finalizeze cât mai repede, însă să respecte principiile europene asumate de România prin Carta de la Leipzig privind oraşele europene durabile şi prin Declaraţia de la Toledo privind regenerarea urbană.

ZIARUL FINANCIAR

Gigantul Poşta Română, compania care ajunge până în ultimul cătun, secătuită de PDL în ultimii doi ani, a acumulat pierderi de 72 milioane euro

Compania de stat Poşta Română a finalizat anul trecut cu pierderi de 29 mil. euro, la o cifră de afaceri de 327 milioane de euro, după ce anul anterior îl încheia pe pierderi de 43 mil. euro, potrivit oficialilor companiei. Mai mult, nici în primul trimestru din acest an compania nu a reuşit să iasă de pe pierderi, acestea ridicându-se la 14,8 mil. lei (3,5 mil. euro), similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri s-a redus cu 8%, până la 80 mil. euro.

Acţiunile OMV nu au trezit interesul investitorilor pe bursa de la Viena. Austriecii au strâns 750 milioane euro faţă de 900 de milioane euro, cât îşi propuseseră. Ce va fi la Petrom?

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), a reuşit să vândă toate acţiunile noi emise în majorarea de capital, însă preţul la care s-a finalizat oferta, de 27,5 euro/acţiune, este sub preţul la care acţiunile se tranzacţionau ieri pe bursa din Viena, de 28,2 euro. La mijlocul lunii mai, când OMV a anunţat majorarea de capital, preţul acţiunilor pe bursă era de circa 30 de euro. Mai mult, intermediarii ofertei au stabilit împreună cu compania un preţ maxim de subscriere de 33 de euro, sperând că vor putea strânge astfel 900 mil. euro, însă au adunat doar 750 mil. euro. Din această sumă, circa 25 mil. euro vor merge către cele zece bănci care au intermediat operaţiunea.

Listarea BCR ar injecta adrenalină Bursei de Valori. De ce nu luptă SIF-urile să se aplice contractul de privatizare care prevede aducerea la Bursă a celei mai mari bănci din România?

SIF-urile au la îndemână pârghiile pentru a aduce BCR pe Bursă. Ele trebuie însă să se mişte repede şi să prezinte grupului austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, o strategie comună pentru a face ca listarea celei mai mari bănci din România să se întâmple. SIF-urile şi acţionarii SIF-urilor ar avea cel mai mult de câştigat din listarea BCR la bursă, care ar oferi în sfârşit o evaluare pentru pachetele de 6% pe care fiecare SIF le deţine în bancă, dar şi posibilitatea ca acestea să-şi valorifice participaţiile într-un mod transparent.

De ce să-ţi pui banii la bancă dacă fondurile mutuale aduc randamente de 20% pe an? Vezi aici topul celor mai performante fonduri mutuale din 2011

Fondurile mutuale au adus în acest an investitorilor randamente de până la 11,5%, maxim atins de fondul de acţiuni BCR Expert. Performanţa este peste cea a principalului indice bursier-BET, însă mult sub aprecierea unor acţiuni - vedetă din primele cinci luni ale anului. Fondurile mutuale cu acţiuni în portofoliu au fost cele mai performante în acest an, înregistrând aprecieri de până la 11,5% în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2010 şi 3 iunie 2011. În acest an, principalul indice bursier-BET - a raportat o apreciere de 5,6%, în timp ce indicele BET-FI, ce redă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 3,7%.

"Domnu" poliţist, am investit banii la bursă, şi nu e păcat". Bursa îl trimite pe Tudor Chirilă la televizor să-i aducă investitori

Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, este imaginea unei campanii de spoturi publicitare TV demarată recent de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prin care operatorul bursier vrea să îşi crească vizibilitatea în rândul publicului tânăr şi să aducă mai mulţi investitori pe piaţa de capital.

Al doilea an în care este liber de Rusalii. Cine lucrează, trebuie să fie plătit dublu. Ce fac firmele şi băncile?

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ce înseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă. În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb