REVISTA PRESEI 08.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iunie 2012

ADEVARUL

BCR şi Raiffeisen devin mai riscante pentru investitori

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat miercuri şapte bănci din Germania, inclusiv Commerzbank, şi trei din Austria -Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, considerate vulnerabile la condiţiile dificile de pe pieţele din regiune, dar şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro. A doua zi, ieri, agenţia a coborât BCR şi Raiffeisen Bank, două dintre băncile mari din România, în cadrul unei acţiuni mai ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene ale grupurilor austriece. Ratingurile au fost coborâte la "Ba1", în categoria investiţiilor cu caracter speculativ şi riscurilor substanţiale de credit. Mai exact, cele două bănci sunt considerate mai riscante pentru investitori.

Cel mai pur aur din lume era obţinut la Cavnic

Localitatea Cavnic, judeţul Maramureş, a fost prima din emisfera nordică în care s-a folosit cianuraţia pentru obţinerea aurului, exploataţia fiind cunoscută ca producătoare a celui mai pur aur din lume. Prima din emisfera nordică şi a cincea din lume care a folosit această tehnologie, "La Logoldă", aşa cum a rămas denumirea vechii flotaţii care a folosit această tehnologie îşi păstrează până în prezent ruinele. Autorităţile au încercat în zadar să folosească aceste vestigii în turism. Istoria Cavnicului nu poate fi detaşată de cea a mineritului din zonă. Mărturii ale preocupării principale a localnicilor pot fi văzute şi azi, în mai toată zona. În anul 1867, localitatea a devenit un important centru minier, după ce un proprietar englez a construit aici o importantă topitorie.

Marile înfruntări ale alegerilor locale de duminică

Alegerile locale din 10 iunie sunt primele în care primarii sunt aleşi dintr-un singur tur de scrutin, în timp ce preşedinţii consiliilor judeţene sunt aleşi după această regulă din 2008. Noul sistem îi avantajează pe aleşii locali care sunt în funcţie pentru că se evită polarizarea voturilor, care de obicei se producea în turul doi de scrutin. Formaţiunile politice principale şi-au fixat obiective de natură diferită. PSD şi PNL au obţinut la alegerile din 2008 22 de posturi de şefi ai CJ, iar USL îşi propune să ajungă la minimum 27. PDL a câştigat în 2008 în 14 judeţe, iar democrat-liberalii îşi propun să fie cât mai aproape de acest scor. În 18 judeţe, PDL nu candidează sub propria siglă, formând alianţe cu partide mici.

Topul celor mai trăsnite promisiuni electorale

Din oferta candidaţilor: grădini suspendate, gratuităţi peste gratuităţi, biserici în formă de cruce, locuri de făcut sex, pomi fructiferi şi aducerea ploii. Deşi au trecut 20 de ani de la primele alegeri locale organizate în România după reinstaurarea democraţiei, nivelul campaniei electorale nu pare să fi evoluat între timp. Dimpotrivă. În cea de-a şasea cursă pentru ocuparea posturilor de primari, consilieri sau preşedinţi de consilii judeţene - care va avea loc duminică, 10 iunie 2012 -, candidaţii s-au întrecut în promisiuni care de care mai deşănţate, mai fanteziste sau, pur şi simplu, mai trăsnite.

Polonia - pe plus, Ucraina - în pericol

Cele două ţări-gazdă ale Euro 2012 au făcut investiţii majore în infrastructură, însă doar guvernul de la Varşovia are speranţe că va trage foloase de pe urma organizării turneului final al Campionatului European. Fenomenul globalizării a atins şi fotbalul. Iar desemnarea Poloniei şi Ucrainei drept gazde ale turneului final al Campionatului European este un exemplu în acest sens. Nu singurul, ediţia din 2022 a CM urmând a se desfăşura în Qatar, după ce cea din 2018 a revenit Rusiei.

Ghiţă: S.O.Vîntu mi-a cerut 200.000 de euro pentru a nu mă decredibiliza în mediul de afaceri

Sebastian Ghiţă a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a fost audiat ca martor în procesul de şantaj al lui Sorin Ovidiu Vîntu, că s-a simţit ameninţat de omul de afaceri şi că acesta i-a cerut 200.000 de euro pe lună spunând că altfel îl va decredibiliza în mediul de afaceri. Cu acelaşi prilej, Sebastian Ghiţă a relatat instanţei că a acceptat o întâlnire cu Sorin Ovidiu Vîntu la o benzinărie de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, unde a avut loc discuţia în care omul de afaceri făcea referire la faptul că a ucis rakeţi pe dealurile Moldovei.

Directorii Băncii Transilvania Oradea, arestaţi pentru evaziune fiscală

Directorul executiv şi directorul adjunct al Băncii Transilvania din Oradea au fost arestaţi în cursul zile de azi, pentru zece zile, de către Tribunalul Bucureşti. Ana Lucia Pojoca şi Mircea Romeo Oanţă, sunt acuzaţi de favorizarea infractorilor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Directorii Băncii Transilvania au fost reţinuţi în cursul zilei de miercuri, de căt Poliţia Capitalei, în cadrul unei anchete care urmăreşte destructurarea unei grupări acuzată de un prejudiciu de aproximativ 500.000 euro.

Fondurile suverane chinezeşti de investiţii nu mai cred în viitorul zonei euro

Preşedintele unuia dintre cele mai mari fonduri suverane de investiţii chinezeşti consideră că riscurile în ceea ce priveşte destrămarea uniunii monetare au crescut puternic şi, în consecinţă, China Investment Corp (CIC) şi-a redus numărul activelor deţinute în acţiuni şi obligaţiuni europene. Declaraţiile lui Lou Jiwei, preşedintele CIC, sunt printre cele mai pesimiste care vin din partea unui oficial chinez. Ele reflectă dezamăgirea crescândă a Chinei faţă de felul în care liderii europeni reuşesc să gestioneze criza datoriilor suverane în cadrul celei mai importante pieţe pentru exporturile Chinei, precum şi îngrijorarea acestora cu privire la o potenţială contagiune globală, anunţă publicaţia financiară "Wall Street Journal". "Există un risc major ca zona euro să se destrame, iar acest risc este în creştere", a declarat Lou, citat de respectiva publicaţie.

Fitch retrogradează Spania cu trei trepte până la BBB cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a retrogradat joi cu trei trepte calificativele pentru obligaţiunile emise de guvernul spaniol, până la "BBB" de la "A", şi totodată a avertizat că ar putea urma o nouă retrogradare în condiţiile în care perspectiva asociată este una negativă, transmite Reuters. Noul rating este la doar două trepte deasupra nivelului 'junk' (BB plus), nerecomandat pentru investiţii. Fitch a precizat că retrogradarea Spaniei reflectă costul ridicat al restructurării şi recapitalizării sectorului bancar, datoria guvernamentală mare, care ar urma să ajungă la 95% din PIB în anul 2015, gradul mare de îndatorare externă al Spaniei şi probabilitatea ca actuala recesiune să se prelungească până în anul 2013.

CURENTUL

Hoţie sau prostie? Mircea Diaconu a cumpărat din bani publici picături de ploaie şi miorlăit de pisici

Curtea de Conturi a descoperit mai multe ilegalităţi privitoare la modul în care au fost cheltuiţi banii Teatrului Nottara. Una dintre primele deficienţe constatate este legată de faptul că o parte din cheltuielile cu personalul au fost depăşite cu peste 57.000 de lei. Un capitol aparte al deficienţelor descoperite de Curtea de Conturi este legat de plata unor drepturi de autor. Deocamdată nu se ştie clar dacă la mijloc a fost vorba de fraudă ori, pur şi simplu, doar de prostie: controalele au arătat că sub înţeleapta conducere a lui Mircea Diaconu, Teatrul Nottara a achitat peste 20.000 de lei sub formă de drepturi de autor, pentru utilizarea unor opere muzicale. In majoritatea cazurilor, acele drepturi au fost achitate, contrar prevederilor legale în vigoare, pentru muzică populară fără autori identificaţi. Marea surpriză a apărut în momentul în care Curtea de Conturi a constatat că Teatrul Nottara a plătit drepturi de autor şi pentru diverse zgomote, considerate "efecte sonore", care fac parte din "banda sonoră" a unor spectacole.

Nu poţi să-l compari pe Eliade cu Nyiro!

Preşedintele Parlamentului Ungar, Kover Laszlo, a considerat de cuviinţă să facă o excursie în România, pentru a clarifica nişte probleme de ordin electoral, politic cât şi un îndemn la autonomia maghiarilor. Nimic rău sau cel puţin nimic revoltător, până nu l-a tras pe Mircea Eliade la nivelul criminalului de război Nyiro Joszef, în ideea puerilă de "a da peste nas" românilor care au refuzat să se închine un pic la altarul fascistului maghiar. Exemplul care i-a venit în minte domnului Kover nu este întâmplător, Mircea Eliade fiind o valoare internaţională în domeniul literaturii, istoriei şi filosofiei. Nu se ştie câţi români să fi auzit de domnul Nyiro Joszef până la momentul poveştii cu reînhumarea dar de Mircea Eliade sigur au auzit şi maghiarii şi restul Europei şi o parte semnificativă a Americii.

CSA a amendat opt directori ai unor societăţi de asigurare cu 80.000 de lei pentru întârzieri la plata despăgubirilor

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a sancţionat cu amenzi în cuantum total de 80.000 de lei şapte directori de companii de asigurare, care, în primele cinci luni ale anului, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor, a anunţat instituţia. Cea mai mare sancţiune, de 30.000 de lei, a fost aplicată preşedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu. CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucşa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, preşedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, şi directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vădean.

CURIERUL NATIONAL

Chiria în centrul Capitalei e încă un lux

Preţurile solicitate de proprietari pentru zone ca Universitate, Unirii sau Victoriei sunt cu 25% mai mari decât media bucureşteană. Luna trecută, proprietarii nu au scăzut din pretenţiile legate de chirie, comparativ cu ultimele 2-3 luni. Chiriile pornesc, în medie, de la 265 euro pe lună, pentru o garsonieră, şi ajung până la 925 euro, pentru un apartament de patru camere. În ciuda faptului că preţurile chiriilor au scăzut în ultimii ani, apartamentele din zonele centrale ale Capitalei se închiriază în continuare mult mai scump decât cele amplasate în alte cartiere, avantajul locuirii la km zero al Bucureştiului traducându-se automat şi într-un cost mai ridicat al chiriei lunare.

Cursul ridicat, un avantaj pentru exportatori, dar şi un risc

Pe termen scurt, cursul valutar ridicat este benefic exportatorilor, însă pe termen lung poate duce la faliment. În caz de scădere bruscă a cursului, exportatorii care şi-au făcut planul de business la actualul curs nu vor putea suporta şocul prin rata profitului. ANEIR: Fără stabilitatea cursului de schimb, România riscă să devină o colonie a speculatorilor valutari. Exportatorii îşi doresc un curs valutar stabil, pe baza căruia să-şi poată face planurile pe termen lung, nu unul în creştere şi instabil, care nu poate oferi siguranţă şi credibilitate exportatorilor români.

Totul despre alegerile de duminică

Românii sunt chemaţi la vot, duminică, pentru alegerile locale 2012, la care îşi vor alege primarii, Consiliile Locale şi Consiliile Judeţene, precum şi preşedinţii de Consilii Judeţene. Procesul electoral va începe la 7.00 şi se va încheia la 21.00. Bucureştenii vor pune ştampila pentru a-şi alege primarul general pentru următorii patru ani, edilul ce va conduce Primăria Bucureşti. De asemenea, ei îşi vor alege membrii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Fiecare bucureştean va vota la locale 2012 şi pentru primarul de sector, în funcţie de sectorul în care îşi are reşedinţa şi pentru consiliul local de sector. Deci fiecare votant va primi patru buletine de vot. Românii care nu locuiesc în Capitală îşi vor alege primarul din localitate (oraş, comună sau sat) şi membrii Consiliului Local.

China coboară dobânda-cheie pentru a stimula economia

Banca Populară a Chinei a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima dată din 2008, în vederea stimulării creşterii economice pe fondul scăderii cererii din zona euro, decizia contribuind la creşterea burselor europene şi a indicilor futures pentru pieţele din SUA şi Asia. Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31 puncte procentuale, cu efect din 8 iunie, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul instituţiei. Decizia semnalează îngrijorarea autorităţilor chineze privind impactul costurilor de finanţare asupra cheltuielilor companiilor şi creşterii economice, notează Bloomberg. China va permite, de asemenea, băncilor să ofere un discount de 20% de la rata de referinţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Tromboanele "Baronului Roşu" de Argeş

Candidatul USL la şefia Consiliului Judeţean Argeş a dat explicaţii stupefiante atunci când a fost acuzat de conflict de interese, fals în declaraţii şi corupţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost timp de şase ani în conflict de interese potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate. În perioada 2004-2010, acesta a uitat să declare că este acţionar la 11 societăţi. Inspectorii au calculat că acţiunile deţinute de Nicolescu valorau aproape 850.000 de lei. Mai grav, candidatul USL a semnat, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, contracte din bani publici cu două societăţi la care era acţionar majoritar Autopro Mond şi Mac Auto. În nouă cazuri, inspectorii au descoperit că firmele lui Nicolescu au fost singurele care au depus oferte la Consiliul Judeţean, iar tot el a fost cel care a aprobat şi semnat aceste contracte.

Ţara tunurilor: cum s-au făcut ţiganii stăpâni pe spitalele româneşti

Unicat în România, ţara tunurilor: clanurile ţigăneşti din Timişoara au în proprietate şapte unităţi spitaliceşti. Mafia imobiliară a pus de mult stăpânire pe zeci de clădiri istorice din centrul oraşului de pe Bega, dar modul în care au ajuns să perceapă chirii pe saloanele pline cu bolnavi e de domeniul absurdului. Pentru clădirile de interes public, legea prevede dreptul de preemţiune al autorităţilor, dar moştenitorii au cerut preţuri exorbitante. În spate se afla mafia imobiliară locală, care le-a cumpărat ulterior la preţuri "confidenţiale". Vişinel Stancu a devenit vedetă naţională, în urmă cu o lună, după ce şi-a cărat canapelele în salonul bolnavilor cu cancer de la Secţia de Chimioterapie, spunându-le că acolo "e casa lui". Şantajul a avut succes: spitalul a negociat cu el chiria pe care şi-o dorea.

Imnul României a fost intonat la mitingul USL fără partea care include numele "Traian". Vezi cum explică Ponta

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a amuzat, aseară, când presa l-a întrebat de ce nu a fost intonată la mitingul de la Romexpo partea din imnul naţional cu versul "un nume de Traian", relatează Mediafax. "Eu? Am sărit? O să îi cert!", a spus Ponta, răspunzând presei. El a adăugat: "Haideţi să vă spun sincer: Sigur că ani de zile, normal că numele acesta de Traian nu mă lasă indiferent, acuma cred că se închide o epocă şi putem să ne cântăm imnul liniştiţi". La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a decarat că, din punctul său de vedere, nu a fost ceva intenţionat: "Nu cred că a fost ceva intenţionat. Am mai cântat în alte ocazii imnul, nu s-au cântat toate strofele, pentru că durează mult, precum ştiţi, dar nu..Imnul e imn".

Se conturează victoria lui Boc la Cluj

Fostul premier conduce în opţiunile de vot şi are o şansă importantă să se întoarcă pe funcţia care l-a propulsat în politica mare. Sondajele de opinie efectuate pe ultima sută de metri, îl dau pe Emil Boc(PDL) drept câştigător al funcţiei de primar al municipiului Cluj Napoca, în faţa lui Marius Nicoară (PNL). Deşi cei doi candidaţi nu vor să dezvăluie cifrele ultimelor sondaje, Victor Ponta recunoaşte că Marius Nicoară este al doilea. Potrivit datelor intrate în posesia EVZ, Boc va aduna 46% din voturi, iar Nicoară, 42%. Surse din PDL spun că fostul premier nu vrea să dea publicităţii acest sondaj, pentru a nu-şi demobiliza alegătorii. La alegerile pentru Consiliul Judeţean Cluj, lucrurile sunt mai simple. Actualul preşedinte, Alin Tişe, are cele mai mari şanse pentru un nou mandat, cu 48% intenţie de vot. Contracandidatul său de la USL, Horea Uioreanu, şi-a început campania mai târziu şi nu este foarte cunoscut de electorat.

Pe Vanghelie l-a luat gura pe dinainte: "Bucureştiul nu are nevoie de Robert Negoiţă!"

Campania murdară susţinută de candidatul USL la sectorul 3, Robert Negoiţă, care a urmărit să-i confuzeze pe alegători cu numele său, a dat primele roade. Numai că, vorba proverbului "nu e pentru cine se pregăteşte ci pentru cine se nimereşte", prima "victimă" a fost chiar Marian Vanghelie. Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie l-a confundat, în această seară, în discursul susţinut la mitingul USL de la Romexpo, pe primarul PDL al Sectorului 3, Liviu Negoiţă, cu candidatul PSD, Robert Negoiţă. "Bucureştiul nu mai are nevoie de Onţanu, ci de un om gospodar. Bucureştiul nu mai are nevoie de Robert Negoiţă", a spus Vanghelie, în faţa celor câteva mii de membri PSD, PNL şi PC reuniţi la Romexpo.

Este nevoie de Fondul Proprietatea 2

Procesul de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist e blocat. Statul nu are o soluţie. Autoritatea pentru Restituirea Pro­prie­tăţilor a suspendat, pentru şase luni, până în septembrie, acordarea titlurilor de despăgubire şi a celor de conversie. Însă chiar şi deciziile emise sunt blocate de lipsa de fonduri bugetare şi de faptul că resursele Fondului Proprietatea (FP), aşa cum a fost gândit iniţial, s-au dovedit mult prea mici. Potrivit lui Corin Trandafir, avocatul familiilor Malaxa şi Auschnitt, există mai multe variante de deblocare a situaţiei: plata acţiunilor neplătite ale statului la Fondul Proprietatea, crearea Fondului Proprietatea 2 sau acordarea de acţiuni la companiile listate unde statul este acţionar. Alte modalităţi posibile ar fi acordarea altor terenuri în locul proprietăţilor iniţiale, în urma unei evaluări corecte, sau acordarea de obligaţiuni pe termen lung şi mediu.

BILDERBERG a decis: Obama nu va mai fi preşedintele Americii

Mai mulţi martori dintre angajaţii unui hotel implicat în evenimentul Bilderberg 2012 au declarat pentru publicaţia americană The Guardian că l-au văzut la întâlnirea din Chantilly, Virginia, pe contracandidatul lui Barack Obama la alegerile pentu preşedinţia Statelor Unite. În 2008, atunci când Barack Obama şi Hillary Clinton erau umăr la umăr în cursa pentru nominalizarea în cursa prezidenţială din partea Partidului Democrat, a avut loc o întâlnire a grupului Bilderberg în Chantilly, Virginia.

JURNALUL NATIONAL

Un român - printre cei 13 înţelepţi ai matematicii. Fascinanta poveste a savantului supranumit "Un Brâncuşi al matematicii"

Dan-Virgil Voiculescu este profesor de matematică, cercetător la Universitatea Berkeley, California. Din anii '80 activează ca profesor în SUA. În acest moment este unul dintre cei treisprezece savanţi membri ai Consiliul Ştiinţific Consultativ al Institutului Fields, cel care oferă şi distincţia cu acelaşi nume, echivalentul premiului Nobel în matematică. Printre ei se numără profesori respectaţi de la Oxford sau Stanford. Faptul că face parte din acest for ştiinţific de cel mai înalt nivel este o onoare cum nu se poate mai mare. Este cel care a introdus în circuitul academic mondial noţiunea de probabilitate liberă şi un nou concept de entropie cu ajutorul cărora drumul spre soluţii la probleme greu de rezolvat din algebra von Neumann este mai simplu.

Culmea ofertei de muncă la români: Se caută şoferi FĂRĂ permis! Vezi site-ul ANOFM

Dupa ce că disperarea românilor fără un loc de muncă a atins cote apoteotice şi cei care ne conduc continuă să ne asasiseze cu tot felul de crize de la lună la lună, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) face ceva uluitor. Mai exact, publică anunţuri de angajare pentru şoferi de autoturisme şi camionete FĂRĂ PERMIS. Nu putem decăt să ne imaginăm consternarea cititorului ghinionist, a cărui existenţă ar putea depinde de anunţul respectiv.

BRM vs OPCOM. Luptă strânsă pentru operarea pieţei de energie. Miza: tranzacţii de 750 de milioane de euro

Legea energiei a fost modificată în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, astfel încât OPCOM să rămână un monopol artificial pentru tranzacţionarea energiei, lucru care încalcă principiile de piaţă şi e în defavoarea cetăţeanului, a declarat pentru Jurnalul Naţional Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM). "Este o încercare de a constitui un monopol, se acordă o singură licenţă, şi aia e deja dată. Iniţial, textul legii era în forma în care permitea existenţa mai multor burse pe partea de angro, însă ulterior s-a schimbat punctul de vedere, începând cu guvernul Boc, apoi Ungureanu. Acum, culmea, Cabinetul Ponta vrea şi el acelaşi lucru", a afirmat Stoica.

Moody's a scăzut ratingurile băncilor austriece din cauza BCR şi Raiffeisen România

Agenţia Moody's a scăzut ratingurile principalelor bănci austriece - Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, informează AAP, citată de ninemsn.com. Erste a fost declasificată cu două trepte, iar Raiffeisen şi Bank Austria cu câte o treaptă. În cazul Erste (proprietara BCR) şi Raiffeisen (proprietara Raiffeisen România), declasificarea este cauzată de ceea ce Moody's consideră a fi o supraexpunere a sucursalelor din ţările est-europene, în primul rând din Ungaria şi România.

Tender îşi face clădire de birouri în nordul Bucureştiului, lângă Petrom City

Un teren de 10.000 mp al Prospecţiuni, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, va găzdui o clădire de birouri care are deja chiriaş pe un important partener al companiei. Compania Prospecţiuni deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender va construi o clădire de birouri de 25.000 mp pe un teren de 10.000 mp aflat în proprietatea sa, potrivit unui anunţ trimis Bursei. Terenul se află pe strada Coralilor în apropiere de complexul Petrom City. Reprezentanţi ai companiei au precizat că intrarea in domeniul imobiliar nu era pe lista Prospecţiuni însă un partener al firmei a vrut "neapărat" să închirieze în zonă astfel încât construcţia imobilului de birouri a fost privită ca o oportunitate. Prospecţiuni va construi clădirea de birouri pe banii săi şi va păstra 5.000 mp pentru sine, ceilalţi 20.000 mp urmând să fie închiriaţi de partenerul amintit.

Atenţie la Bursă: ce cumpără şi ce acţiuni aruncă SIF-urile

Companiile care au afaceri legate de energie au fost pe primele locuri pe listele de cumpărături din primul trimestru, ale celor mai mari investitori profesionişti din România. Cele mai vândute au fost acţiunile BRD, potrivit raportărilor societăţilor de investiţii financiare SIF Moldova, SIF Trasilvania şi SIF Oltenia, cercetate de ECONOMICA.NET.

NATIONAL

Poteras spala putina cu amanta in Bahamas

Spoiala de Balcani peste CV-uri de golani! Asa arata cartea de vizita a lui Cristian Poteras. Foarte aproape sa devina in doar cateva zile FOSTUL primar de la 6 spun sondajele. Foarte aproape sa raspunda pentru faptele sale, spun dosarele penale care-si asteapta termenele de judecata. Foarte imbuibat de banii platiti la impozitare de fiecare dintre noi si pe care a ajuns sa-i administreze dintr-un accident politic. Foarte singur in ultimele zile in sediul de campanie. Cristian Poteras a cedat psihic si cauta alinare in Insulele Bahamas.

Blaga si Anastase, in pericol de debarcare de la sefia Camerelor

Daca scorul obtinut la locale le va confirma frumoasele sperante, uselistii vor sa purceada la inlocuirea presedintilor celor doua Camere, democratii Vasile Blaga si Roberta Anastase. "Daca tot nu mai este oportuna suspendarea presedintelui Traian Basescu, asa cum au declarat unele personalitati din USL, trebuie sa devina prioritara schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului, asa cum au cerut, in strada, mii de cetateni, opinia publica si cum, de altfel, a promis USL, in perioada in care se afla in opozitie. Este obligatoriu ca USL sa gaseasca orice solutie legala pentru revocarea din functie a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului", sustine, de exemplu, Codrin Stefanescu, secretarul Consiliului National al PSD.

"Bomba" POSDRU explodeaza in curtea Educatiei

Ministerul Educatiei s-a dovedit a fi "castana fierbinte" din mainile actualei guvernari, la fel cum au fost Internele pe vremuri. Conform informatiilor intrate in posesia National, in paralel cu organizarea BAC -ului, Liviu Pop a ordonat declansarea unor anchete interne, la pont fix, cu privire la deturnarea fondurilor europene alocate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU. Este vorba de "paparea" a milioane de euro prin metoda unor proiecte fantome la care, surpriza, si-au luat partea favorizati apartinand intregului spectru politic dambovitean. Deja sapaturile par sa fi ajuns prea departe si presiunile transpartinice asupra actualului ministru se intetesc pe zi ce trece.

Ilie Serbanescu: "Romania este gunoi"

Dupa ce a retrogradat bancile-mama din Austria, Moody's a coborat si ratingurile BCR si Raiffeisen Bank, in categoria speculativa. Analistul Ilie Serbanescu sustine ca Romania a ajuns la nivelul "junk" (gunoi) din cauza FMI. De vina este FMI si acordul din 2009, prin care ni s-a oferit fortat imprumutul de 20 de miliarde de euro, desi Romania nu avea nevoie decat de cel mult 10 miliarde euro. Va fi si mai rau, deoarece Romania nu poate plati salarii si pensii din buget, ci doar din imprumuturi. Reducerea ratingului va scumpi creditele externe si va creste datoria externa a Romaniei", ne-a declarat Ilie Serbanescu.

PUTEREA

8 miliarde Є, potul de la Capitală

1,8 milioane de bucureşteni sunt chemaţi duminică să voteze primarii care vor gestiona, timp de patru ani, un buget cât pentru o ţărişoară. 14 candidaţi cu şanse reale se luptă să ocupe tronul Bucureştilor şi cele şase fotolii mai mici de la sectoare. Puterea, vă prezintă promisiunile lor electorale, scandalurile în care au fost implicaţi şi câte o scurtă biografie a fiecăruia.

Primarul oraşului Măgurele, prins în flagrant în timp ce primea mită

Primarul oraşului ilfovean Măgurele, Dumitru Ruse, a fost prins în flagrant delict, joi, în timp ce primea jumătate din suma de 3.000 de lei pe care o solicitase de la o persoană pentru a-i permite să pună pe un teren al primăriei molozul de la o clădire demolată, potrivit unor surse judiciare.

Curtea Constituţională: " retragerea banilor de la primăriile cu arierate încalcă dreptul la un trai decent"

Curtea Constituţională a publicat, joi, motivarea deciziei luate privind retragerea banilor de la primăriile PDL de către Guvernul Ponta. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, banii pot fi retraşi doar de la primăriile care nu au arierate. Judecătorii susţin că sunt intangibile fondurile acordate la primăriile care aveau datorii de plătit.

Ponta a mai numit un "penal": Niculae Havrileţ, de la Agricultură la şefia ANRE

Premierul Victor Ponta l-a numit, joi, pe Niculae Havrileţ în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), informează un comunicat al Guvernului. Havrileţ, fost şef al Agenţiei Domeniului Statului, în prezent om de afaceri şi consilier judeţean PNL, l-a înlocuit din funcţie pe Iulius Dan Plaveti, demis de Ponta. Niculae Havrileţ a fost cercetat penal în 2005, de procurorii anticorupţie, în dosarul privatizării SC Vitipomicola SA Sâmbureşti Olt. Havrileţ era acuzat de comiterea a două infracţiuni de neglijenţă în serviciu.

Oficial Raiffeisen: Guvernul român ar putea naţionaliza o bancă

Guvernul României ar putea fi nevoit să naţionalizeze o bancă din sistem, dacă situaţia Greciei nu se va rezolva, a declarat, la The Money Channel, Gunter Deuber, şeful departamentului de risc al Raiffeisen Bank pentru Europa Centrală şi de Est. Deuber a precizat că, în cazul ieşirii Greciei din zona euro, sistemul bancar din România ar fi zguduit puternic, iar statul român ar putea naţionaliza o bancă din sistem, după modelul Dexia, din Belgia sau Bankia, din Spania. "S-ar putea întâmpla ca statul sau banca centrală să intervină şi să sprijine băncile greceşti"", a spus Deuber, notează money.ro.

ROMANIA LIBERA

Alegerile locale 2012. Sinceritatea unui primar: "Eu nu m-aş vota. În ultimii patru ani nu am făcut aproape nimic". 46 de candidaţi vor câştiga duminică alegerile chiar dacă primesc numai un vot

46 de candidaţi la scaunul de primar concurează singuri la alegerile de duminică, pentru că nici un alt competitor nu s-a înscris în cursa electorală. "La al XIV-lea congres, Ceauşescu reales!" - era un slogan care spre sfârşitul perioadei comuniste nu le mai spunea nimic românilor. Alegerea şefului statului era de formă, pentru că dictatorul era singurul candidat, ce obţinea mereu 99,9 % din voturi. După două decenii, electoratul din 46 de localităţi din ţară retrăieşte acele vremuri deoarece în oraşele şi comunele acestea candidează pentru funcţia de primar doar un singur politician. Faptul că scrutinul de anul acesta are loc într-un singur tur îi avantajează pe edilii care se află deja în funcţie, iar contracandidaţii au renunţat să mai cheltuiască bani în campania electorală de teamă că nu au şanse reale de câştig.

Tăriceanu despre Roşia Montană: Dacă proiectul nu se face, statul român are o mare problemă de mediu

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că dacă proiectul minier de la Roşia Montană nu se va realiza, "statul român are o mare problemă de mediu" şi va trebui să se scotocească de un miliard de euro pentru a face lucrările de mediu care se impun în zonă, potrivit Mediafax. El a adăugat că nu poate să-şi exprime un punct de vedere oficial pentru că nu are o calitate guvernamentală. Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Victor Ponta.

ZIARUL FINANCIAR

Mergeţi duminică la vot pentru străzile, spitalele şi şcolile din oraşele voastre

18,3 milioane de români sunt aşteptaţi la urne; sunt în joc 41 de funcţii de preşedinte de consiliu judeţean, 1.338 de consilieri judeţeni, 3.187 de primari şi 40.311 consilieri locali. România votează în sfârşit duminică, 10 iunie, după ce în ultimele şase luni tensiunile sociale au crescut dar oamenii nu au avut posibilitatea de a-şi manifesta nemulţumirea la urne. De acest vot depinde cum vor arăta şcolile, străzile şi spitalele în următorii patru ani, în condiţiile în care primăriile au preluat administrarea spitalelor de la Ministerul Sănătăţii, iar consiliile judeţene şi primăriile decid investiţiile în infrastructura rutieră şi de educaţie. Judeţele şi oraşele au la dispoziţie peste un sfert din banii care se strâng anual la bugetul consolidat din impozite şi contribuţii sociale, adică 10 miliarde de euro.

Când elitele României nici indicatoare pe străzi nu ştiu să mai pună, de unde un proiect de ţară?

"Am fost în toată Europa şi ne-am descurcat în fiecare orăşel, pentru că au indicatoare. La noi însă eşti pierdut dacă nu eşti din zonă." Aceasta este una din multele nemulţumiri pe care clasa de mijloc din România, oamenii care au început să circule prin Europa ca şi cum s-ar duce la Ploieşti, o are când vorbeşte despre administraţia publică locală. Are duminică într-adevăr posibilitatea să schimbe ceva? 12 milioane de români au călătorit în străinătate în 2011, faţă de 6 milioane în 2000. În unsprezece ani, din care opt de creştere economică neîntreruptă, România s-a transformat. Pretenţiile au crescut.

Cât poate să mai urce cursul de schimb şi pe cine ar afecta un euro de 5 lei

Creşterea cursului spre pragul de 5 lei/euro i-ar afecta pe românii care au de rambursat rate la bănci de 3,5 mld. euro pentru împrumuturile contractate în valută şi ar antrena o deteriorare a portofoliilor de credite ale băncilor şi creşterea împrumuturilor neperformante. Pe de altă parte, deprecierea leului ar putea, teoretic, să ajute exportatorii care se confruntă cu reducerea cererii din ţările zonei euro. Însă, costul imediat al deprecierii leului ar fi resimţit şi de importatori, ale căror marje se vor reduce. Iar fluctuaţiile mari de curs fac dificilă realizarea unor planuri de afaceri pe termen lung. În plus, deprecierea leului are un efect psihologic asupra românilor, fiind posibil să influenţeze negativ cererea internă şi, implicit, creşterea economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb