REVISTA PRESEI - 08.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iulie 2011

ADEVARUL

A doua privatizare a Petrom începe luni

Ministerul Economiei vinde la Bursa de Valori Bucureşti, începând de luni, un pachet de 9,84% din acţiunile deţinute la Petrom. Statul ar putea obţine 610 milioane de euro din această tranzacţie, aproape cât a plătit OMV în 2004 pentru 33% din compania petrolieră. Luni va începe oficial oferta secundară de vânzare a pachetului de 9,84% din participaţia de 20,64% pe care o mai deţine statul român la OMV Petrom, cea mai mare companie românească. Preţul maxim stabilit ieri este de 0,46 lei pe titlu, cu 15% peste cotaţia Petrom la închiderea şedinţei bursiere de miercuri.

Forbes: Cum a devenit arta cea mai bună investiţie în ultimii ani

Randamente peste bursă, imobiliare şi inflaţie, vânzări în creştere şi o strălucire mai mare decât cea a aurului. În ultimul an şi jumătate, arta s-a dovedit a fi cea mai bună investiţie. Nicolae Grigorescu - "Ţărăncuţă cu fuior pe cale." Preţ de pornire: 100.000 de euro. Şase din cei 170 de participanţi licitează cu îndârjire pentru lucrarea semnată de cel mai valoros pictor român. După nici patru minute, preţul depăşeşte 200.000 de euro şi doar doi participanţi rămân în joc: numerele 35 şi 501. Sala freamătă, semn că finalul licitaţiei este aproape. Tabloul ajunge la 250.000 de euro, dar nimeni nu are curajul să meargă mai departe. O dată, de două ori, de trei ori, adjudecat!

Doar o săptămână pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Românii mai au la dispoziţie doar o săptămână pentru a încheia asigurarea obligatorie a locuinţei, respectiv până la 15 iulie. După acest termen, ei riscă să fie sancţionaţi de primari cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Până la finele lunii iunie, doar un sfert din cei opt milioane de proprietari din România erau asiguraţi printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, a încheiat până la 30 iunie aproximativ 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie. O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de tipul locuinţei şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.

Sudanul riscă un nou război pentru petrol

Cu doar câteva zile înaine de separarea Sudanului în două ţări diferite, reprezentanţii ambelor părţi nu reuşesc să ajungă la un acord în ceea ce priveşte împărţirea rezervelor de ţiţei. Mai multe agenţii avertizează că există pericolul izbucnirii unui nou război din această cauză. În 2005, cele două părţi au încheiat un acord de pace după decenii de război. Cu toate că negocierile au început în urmă cu un an, mai mulţi diplomaţi au declarat pentru "Financial Times" că cele două părţi rămân "opuse dramatic". Nordul, regiunea în care se găsesc conductele, rafinăriile şi terminalele de export, ameninţă că va sista livrările externe efectuate de Sud (unde se produce 75% din petrolul ţării). La rândul lor, sudicii avertizează că vor sista producţia.

Un nou scandal la TVR: păstrarea sau plecare Rodicăi Culcer de la conducerea Ştirilor TVR

Plecarea Rodicăi Culcer de la conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR este un nou scandal care vizează postul public de televiziune. Directorul Televiziunii Publice, Alexandru Lăzescu, a decis să o păstreze ca angajat. Un sindicat din TVR contestă însă decizia, iar membrii Consiliului de Administraţie au păreri împărţite în această privinţă. Miercuri, sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV protesta, într-o scrisoare deschisă, faţă de decizia conducerii Televiziunii Române de a o păstra ca angajat pe jurnalista Rodica Culcer, "deşi atât vârsta legală de pensionare, cât şi limita contractului cu TVR au fost depăşite".

Petrom a găsit un zăcământ de gaze care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani

Petrom a descoperit o acumulare de gaze în Oltenia care ar putea reprezenta un zăcământ semnificativ, a anunţat astăzi compania într-un comunicat. "Acest succes ar putea reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România în ultimii şase ani. Rezultatele înregistrate în timpul testelor confirmă potenţialul zăcământului şi aşteptările noastre în ceea ce priveşte regiunea Olteniei, unde am concentrat investiţii ridicate", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie. Producţia experimentală este programată să înceapă la finele acestui an.

Murdoch a decis închiderea tabloidului News of the World după ce jurnaliştii au făcut interceptări ilegale

Fiul magnatului media Rupert Murdoch a anunţat joi că tabloidul britanic News of the World va fi închis, după dezvăluirile privind interceptarea de către jurnaliştii tabloidului a telefoanelor rudelor victimelor atentatelor de Londra, rudelor militarilor morţi în Afganistan şi chiar mesageriei unei adolescente date dispărute. "News of the World va fi închis după publicarea ultimului său număr, în acest weekend", a precizat într-un comunicat James Murdoch, preşedintele News International, filiala britanică a grupului condus de tatăl său. Ediţia de duminică a News Of The World (NOTW) va fi ultima a tabloidului britanic şi nu va difuza reclame comerciale, spaţiul publicitar fiind donat asociaţiilor caritabile, a adăugat, James Murdoch.News of the World - care iese de sub tipar de 168 de ani - a admis că a interceptat telefoane ale unor politicieni, celebrităţi şi apropiaţi ai familiei regale.

"La Fundeni se vând organe ca la piaţă"

Jurnaliştii "ADS" Bucureşti au descoperit reţeaua vânzători de organe - cumpărători - cadre medicale. În spital se învârtesc afaceri de zeci de mii de euro. Businessurile pornesc de la un anunţ pe internet sau de la traficanţi-intermediari, care-şi agaţă clienţii disperaţi să cumpere un rinichi sau o bucată de ficat chiar pe holurile spitalului.

Şmecheriile fiscale, port naţional la greci

Piscine vopsite sau acoperite cu prelate verzi să pară pajişti. Case lăsate netencuite ca să pară neterminate. Până unde merge ingeniozitatea grecilor când vine vorba de trişarea statului. De la fanarioţi încoace, ţara lui Homer a dezvoltat o adevărată cultură a evaziunii fiscale şi a eludării ingenioase a oricărui fel de obligaţii faţă de stat. Când vine vorba despre cum şi cât reuşesc grecii să-şi păcălească autorităţile, una dintre cele mai vehiculate poveşti (cât se poate de reală, însă) se referă la o agenţie guvernamentală, care în 1950 trebuia să asaneze lacul Kopais (din nordul Atenei), pentru construirea unei şosele. Aceasta a fost inaugurată cu mare pompă în 1957. De atunci, lacul nu mai există, dar agenţia guvernamentală, da.

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski: "În lunile ce vin, UE trebuie să ia decizii dureroase"

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a trimis cotidianului "Adevărul" o scrisoare în care prezintă ideile noii preşedinţii poloneze a UE. Sikorski - ministru de Externe sub două administraţii de culori politice diferite - explică şi "secretele" prin care Polonia şi-a menţinut creşterea economică şi în vreme de criză. La 1 iulie, Polonia a preluat, pentru prima oară, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Într-un moment, în care, în cadrul Comunităţii se petrec multe lucruri bune, dar şi unele neliniştitoare. Despre acestea din urmă scriu cu plăcere internauţii pe Google News: la articolul "criza UE" vom găsi 14.000 de postări, la articolul "succesul UE" - de douăzeci de ori mai puţine.

Roubini: Ne aşteaptă o "furtună perfectă"

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza izbucnită în 2008, spune că adevăratele probleme care au aruncat lumea în recesiune nu au fost rezolvate. Guvernele din SUA şi Europa au devenit experte la "tras de timp", dar aceasta nu face decât să amâne izbucnirea unei noi crize până în 2013, crede Nouriel Roubini. Contexul macroeconomic se înrăutăţeşte şi, în 2013, vulnerabilităţile tuturor ţărilor se vor intersecta şi vor da naştere unei "furtuni perfecte" de slăbiciune, a arătat miercuri Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondială izbucnită în 2008.

CURENTUL

Corpul de Control al ministrului Dezvoltării - trimis să verifice ilegalităţile de la Palas Iaşi

Reamintim că proiectul Palas a devenit ilegal odată cu anularea de către Curtea de Apel Oradea, la sfårşitul anului trecut, a parteneriatului dintre Primăria Iaşi şi Iulius Group şi trecerea terenului respectiv în proprietatea publică a statului. Mai mult, cinci autorizaţii de construcţie din perimetrul acestui proiect au fost anulate în mai 2011 de Curtea de Apel Iaşi, dar lucrările continuă nestingherite.

Daniel Funeriu continuă reforma - se pregătesc universităţile

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, s-a apucat serios de treabă şi după ce i-a supravegheat strict pe elevii care au dat bacalaureatul, fără să mai copieze, acesta a promis că în toamnă va veni şi vremea să facă curăţenie în universităţi. Aşa cum ziarul "Curentul" arăta în numărul de acum câteva zile, când publica despre ruşinea naţională a Bacului şi profiturile neruşinate ale barosanilor din învăţământ, Daniel Funeriu susţinea ieri, într-un interviu acordat presei, că situaţia celor care au absolvit programe neacreditate sau neautorizate la Universitatea "Spiru Haret" va fi decisă în luna septembrie, prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea ARACIS şi cu avizul rectorilor.

Cristoiu tare-n gură, Nistorescu tare-n cur

Fostul gurist al propagandei de partid, Ion Cristoiu, se dovedeşte a fi în continuare tare-n gură, venind cu o propunere tipic comunistă de cenzurare a comentariilor pe forumuri. Propunerea este ocazionată de apariţia pe site-ul unui turnător al securităţii, conform spuselor lui Cristoiu, turnător cunoscut sub numele de Bogdan Nisipeanu şi reşapat în ventilator de rahat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a unor atacuri la persoană îndreptate împotriva sa. Ion Cristoiu a anunţat miercuri seara, la emisiunea lui Turcescu de la B1TV, că îl dă în judecată pe Cornel Nistorescu pe motiv că nu cenzurează comentariile care apar în coada unor materiale ce-l vizează, publicate pe site-ul cotidianul.ro.

USL s-ar putea rupe la Iaşi

Uniunea Social Liberală (USL) şi-ar putea da sfârşitul obştesc în patria lui Ştefan cel Mare, acolo unde, "catindaţii" liber-stângişti s-ar putea să nu mai încapă pe metru pătrat. Atât PSD, cât şi PNL au început să se calce pe picioare în ceea ce înseamnă poate cel mai important fief politic din Moldova. PNL-ul lui Crin i-a desemnat astfel pe deputaţii Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei pentru sondajul USL în baza căruia se va stabili candidatul pentru şefia Consiliului Judeţean Iaşi. Pe lângă cei doi liberali, PSD trimite la rândul său două personaje de calibru, în persoanele senatorului Florin Constantinescu şi şefului Finanţelor Locale Iaşi, Victorel Lupu, ambii de la PSD.

CURIERUL NATIONAL

BAC-ul va nenoroci universităţile private

Numărul de bacalaureaţi de anul acesta abia acum îl egalează pe cel al tuturor admişilor în anul I în 2010. Anul trecut, din 100.000 de proaspeţi studenţi, două treimi au fost la "particulare" şi restul la stat. Anul acesta, restrângerea bazinului de candidaţi va face ca cifrele să fie aproximativ egale. Drama de la examenul de bacalaureat din această vară, va avea o serie întreagă de repercusiuni. Cele mai arzătoare dintre toate sunt cele legate de bani. Această toamnă va însemna doar începutul unei adevărate tragedii care va fi pentru universităţile particulare, care în ultimul deceniu au făcut bani frumoşi de pe urma a peste 1 milion de studenţi care s-au perindat pe holurile acestor unităţi de învăţământ superior, în această perioadă.

Dacian Cioloş: Viitorul buget UE e în favoarea României

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş consideră că un minister care să se ocupe de fondurile europene ar fi benefic, dar nu o soluţie în sine pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene în România. Va exista în continuare, şi după 2015, o creştere gradată a subvenţiilor în unele state membre, cum e şi cazul României, şi în acelaşi timp, va exista o scădere a subvenţiilor în alte state membre care au deja un nivel al subvenţiei foarte ridicat. Şi deci prin scăderea subvenţiei în unele state membre cu un nivel de subvenţie ridicat acum, vom finanţa în continuare creşterea subvenţiilor în alte state membre, cum e cazul României.

Cum ar arăta Grecia astăzi dacă nu ar fi adoptat euro

Să presupunem că Grecia nu ar fi adoptat moneda europeană şi nu ar fi ajuns nici în punctul de a cere ajutor extern. S-ar fi aflat statul elen într-o situaţie economică la fel de precară sau nu? Acesta este exerciţiul de imaginaţie pe care îl fac cei de la The Economist. Tot ei spun că este aproape imposibil de dat un răspuns la această întrebare, însă merită să te gândeşti. Grecia a fost capabilă să se împrumute în ultimul deceniu în condiţii extrem de avantajoase. Acest lucru a contribuit la acumularea unor datorii imense care au devenit nesustenabile atunci când piaţa financiară mondială a dat primele semne de slăbiciune.

Marian Sârbu sau Leonard Orban, nominalizaţi pentru a conduce un minister pentru fonduri UE

Înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, susţin surse politice, conform Mediafax. "Este însă o procedură de durată, fiind necesar şi avizul Parlamentului", au declarat sursele citate.

EVENIMENTUL ZILEI

Sfârşitul îmbogăţiţilor ilegali ai tranziţiei e aproape

În cazul celor condamnaţi definitiv, judecătorii vor avea mână liberă pentru a hotărî dacă cer sau nu confiscarea averilor. Dacă legea trece de parlament, la bugetul statului vor reveni sute de milioane de euro. Dacă va fi votată de Parlament, legea confiscării averilor acumulate ilegal va fi aplicată exclusiv infractorilor condamnaţi definitiv. Într-o primă formă, proiectul a fost aprobat miercuri de guvern. Reprezentanţii PSD au anunţat, în mod surprinzător, că vor susţine proiectul, renunţând astfel la iniţiativa proprie. Forma propusă de Executiv prevede ca, în cazul proxeneţilor şi al traficanţilor, inclusiv al celor condamnaţi pentru fapte de corupţie sau pentru infracţiuni economice, judecătorul poate dispune confiscarea întregii averi a celui în cauză.

Paranoia în Capitală: copii ucişi pentru organe

Bucureştenii sunt îngroziţi de zvonurile conform cărora mai mulţi copii au fost răpiţi din parcuri şi ucişi pentru organe. Poliţia infirmă existenţa cazurilor. Forumurile şi portalurile de ştiri s-au umplut, în ultimele zile, de comentariile bucureştenilor care au auzit că în oraş umblă nişte hoţi neînfricaţi, smulg copiii din mâna mamelor, îi ucid, apoi le fură organele. Totul a pornit, se pare, de la un e-mail care a circulat dintr-o căsuţă electronică în alta şi care a devenit "subiectul zilei în Bucureşti": un băieţel a fost răpit şi omorât de traficanţii de organe.

Nokia, gigantul care a rămas fără semnal

Deşi vinde în continuare cele mai multe telefoane mobile din lume, producătorul finlandez a pierdut, în ultimii ani, pe segmentul smartphone. Acum nu mai mult de trei ani, în discuţiile informale, cunoscătorii împărţeau piaţa telefoanelor mobile în două categorii: Nokia şi alte telefoane. Era un semn al succesului companiei: între 1996 şi 2001, vânzările sale au crescut de aproape cinci ori, de la 6,5 miliarde de euro la 31 miliarde de euro. Însă, din 2008 încoace, afacerile au început să scadă. Perioada coincide cu lansarea iPhone de către concurenţii de la Apple. Telefoanele Nokia pierd teren în faţa terminalelor produse de Apple, HTC şi Samsung. Un alt punct slab care i-a îndepărtat pe consumatori este sistemul de operare folosit de finlandezi, Symbian, mai puţin apreciat de aceştia decât Android şi iOS.

România, în minoritatea care susţine statul evreu

Israelul vrea să contracareze o eventuală majoritate pro-palestiniană la ONU, mizând pe sprijinul mai multor ţări europene, a declarat pentru EVZ analistul israelian Michael Herzog. România face parte din "minoritatea de calitate" pe care statul evreu speră să o opună unei eventuale majorităţi pro-palestiniene în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a declarat pentru EVZ analistul israelian Michael Herzog. Mai mult, consideră acesta, prin poziţia sa clară împotriva măsurilor unilaterale şi în favoarea unei soluţii negociate bilateral, România poate fi un exemplu pentru celelalte ţări europene care sunt încă indecise cu privire la iniţiativa recu noaşterii unui stat palestinian la ONU, în septembrie.

Românul care ar putea pune stăpânire pe petrolul unei ţări întregi

Este vorba despre omul de afaceri australiano-român Frank Timiş, şeful African Petroleum, prima companie care obţine dreptul de exploatare în largul coastelor liberiene. Comercializarea va putea începe la orizontul anului 2016. Compania lui Frank Timiş va fi urmată de americanii de la Anadarko în luna septembrie şi de cei de la Chevron în decembrie. African Petroleum mai are drepturi asupra altor două zone din largul Liberiei care au o suprafaţă de 7.200 de km pătraţi. Partea interesantă abia acum urmează. Volta Basin din Ghana ar putea fi concesionat tot companiei African Petroleum. Ghana National Petroleum Company poartă încă discuţii pentru această zonă care are o suprafaţă de peste 100.000 km pătraţi.

FINANCIARUL

Subway deschide primul restaurant in toamna. Inca mai cauta locatia perfecta

Pana la sfarsitul anului, lantul american va avea trei unitati in Romania. Agentii bulgari de dezvoltare a francizei Subway in Romania spera sa deschida in primii patru ani pe plan local 40 de restaurante. Pentru primele unitati se cauta spatii centrale de top sau amplasate in malluri cu mult trafic. Cei care vor sa se numere printre francizatii celebrului lant vor trebui sa aiba in cont aproximativ 100.000 de euro. Lantul american Subway intra pe o piata unde lider este McDonald"s, care detine 63 de restaurante, dintre care 7 in franciza. Al doilea nume important pe acest segment este KFC, care prevede o extindere pentru 2011 de 10 noi restaurante.

Guvernul a stabilit pretul maxim pentru 9,8% din Petrom. Prin listare se asteapta 610 mil. euro

Investitorii de retail pot fi mai avantajati de cotatia actuala de la BVB. Implicarea unui intermediar strain in pregatirea ofertei publice secundare a Petrom, precum si nevoia acuta a statului de a-si finanta deficitul bugetar prin vanzarea participatiilor minoritare la companiile din portofoliu au grabit procedura de listare a pachetului suplimentar la Petrom. Dupa ce in august 2010 guvernul a decis listarea unui pachet suplimentar de 9,8% din Petrom la BVB, in aprilie 2011 a fost ales intermediarul, iar in perioada 11-22 iulie investitorii vor putea subscrie noile actiuni.

Strainii au depus in bancile autohtone 3,4 mld. euro

Institutiile de credit romanesti ofera cele mai atractive dobanzi din regiune Fata de luna aprilie, in mai depozitele nerezidentilor s-au redus cu 1,4%. Strainii si-au majorat depozitele la bancile din Romania cu 14,75% in perioada mai 2010-mai 2011, pana la un nivel de peste 14 mld. lei (3,4 mld. euro), potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Totodata, avansul anual a accelerat fata de anul trecut, dupa ce, in perioada mai 2009-mai 2010 economiile nerezidentilor au urcat cu 11,64%.

Statul trebuie sa returneze imediat 800 mil. euro incasate ilegal din taxa auto

Asa cum era de asteptat, taxa de poluare auto este ilegala, fiind contrara dreptului Uniunii Europene, a decis, ieri, Curtea de Justitie de la Luxemburg. Motivul - evident pentru toata lumea, mai putin pentru guvern: taxa de poluare este discriminatorie, pentru ca se aplica doar autovehiculelor cumparate din alte state europene, nu si celor inmatriculate deja in Romania.

Brokerii cred ca listarea FP la Varsovia poate cobori din nou lichiditatea BVB sub 5 mil. euro

Seful Bursei de la Bucuresti este optimist, asteptandu-se la mentinerea rulajului FP pe piata locala. Parerile privind efectele listarii Fondului Proprietatea la Bursa de la Varsovia sunt impartite. Multi brokeri considera ca aceasta operatiune va determina diminuarea semnificativa a lichiditatii pe piata de la Bucuresti, intrucat marii investitori straini vor prefera sa tranzactioneze la Bursa din Varsovia. Pe de alta parte insa, exista si opinii potrivit carora lichiditatea locala nu va fi afectata de dubla listare.

Volumul derivatelor tranzactionate la Sibex a urcat cu 53%, in iunie

Volumul contractelor futures tranzactionate la Bursa de la Sibiu in iunie a crescut cu 53% fata de luna precedenta, depasind 152.000 de unitati, astfel ca piata a inregistrat cea mai intensa activitate din acest an. Rulajul cumulat pe piata derivatelor s-a ridicat la 1,395 miliarde de lei, cu 66,33% mai mult decat in luna mai, cand rulajul s-a ridicat la 838,67 milioane de lei. Cresterea activitatii a fost influentata, in special, de atractivitatea produselor futures internationale cum ar fi contractul pe indicele Dow Jones, contractul avand ca activ suport cursul de schimb euro/dolar tranzactionat in lei si contractul pe uncia de aur.

JURNALUL NATIONAL

Sindromul Bute. Cum se pregătesc de pumni VIP-urile din România. Cine vine la meci, cine stă la televizor, ce pronosticuri dau

Lucian Bute îşi va pune în joc pentru a opta oară centura mondială în faţa francezului Jean Paul Mendy. Evenimentul va avea loc sâmbătă, în cadrul Galei "Campion pentru România", care se va desfăşura la Romexpo. Meciul se va bucura de prezenţa a numeroase VIP-uri din zona politică, culturală, sportivă, artistică etc. Vor fi şi absenţe, mai mult sau mai puţin notabile. Cert este însă un lucru: cine nu vine la meci, se uită la televizor. Şi toată lumea bună îi ţine pumnii campionului. Mai mult, unele dintre personalităţile intervievate de Jurnalul Naţional au dat şi pronosticuri referitoare la meci.

Gabi Firea îl face KO pe Bute

Marea gală de box se va suprapune însă cu un alt eveniment monden al Bucureştiului, şi anume nunta realizatoarei tv Gabriela Firea cu primarul din Voluntari, Florentin Pandele. Cum mirele este membru marcant al UNPR, iar Gabriela Firea este un jurnalist foarte cunoscut în zona politică, nunta celor doi promite să atragă mai multe figuri politice decât evenimentul sportiv de la Romexpo.

Presa scrisă nu numai că n-a murit. Ba, mai mult, face şi pui!

La fereastra lui Marius Tucă, întâmplător şef al ziarului Jurnalul Naţional, o pereche de porumbei şi-a facut cuib şi la scurt timp au apărut şi doi puiuţi. Semn că presă scrisă nu numai că n-a murit, dar încă mai dă semne de viaţă. Ba, mai mult, face şi pui!

Nemulţumiţi de mediocrii care ne conduc

O treime din cetăţenii UE este sceptică de prestaţia admi­nistraţiei comunitare, plătită gras din banii contribuabililor. Un sondaj de opinie publicat ieri la Strasbourg de mediatorul european Nikiforos Diamandouros arată că aproximativ o treime din cetăţenii UE sunt sceptici cu privire la calitatea serviciilor administraţiei comunitare, care primeşte bani buni de la contribuabilii tuturor membrilor Uniunii pentru aceste servicii. Sondajul dat publicităţii de Reuters arată în detaliu că 42% dintre cetăţenii UE consideră că administraţiei comunitare îi lipseşte "transparenţa", 33% dintre cei intervievaţi sunt de părere că administraţia UE este deficitară şi la capitolul "spiritul întreprinzător", iar 31%, că administraţia este lipsită de eficacitate.

NATIONAL

Exploziv: Basescu tranteste Guvernul Boc IV!

Ambitia presedintelui Traian Basescu de a crea un nou minister care sa se ocupe de gestionarea fondurilor europene l-ar putea costa functia pe premierul Emil Boc. Ideea infiintarii unui minister de Afaceri Europene a incoltit in mintea presedintelui inca din luna iunie. Noua institutie ar modifica actuala structura a Executivului, un nou vot de investitura din partea Parlamentului fiind obligatoriu in acest caz. Cum Boc a reusit sa calce multi pedelisti pe coada si cum tabara lui Vasile Blaga de mult il astepata la cotitura votul, fie ca se va da in toamna sau intr-o sesiune extraordinara la sfarsitul lui august, cel mai probabil nu va fi unul cu noroc pentru seful Executivului.

Primarii USL dau fuga la partidul lui Gabi Oprea

UNPR a anuntat, ieri, ca zece primari PSD, PNL si PC din Dolj au trecut in barca Uniunii, urmand sa candideze in numele formatiunii in 2012. "Cei 10 primari si-au exprimat sustinerea si increderea in liderii UNPR precum si in proiectele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, pe care le considera importante pentru cetatenii localitatilor pe care le conduc, pentru interesul national, pentru romani si pentru Romania", a precizat conducerea UNPR.

Temuta DGA preia comanda Politiei Romane !

Reporterii de investigatii ai "National" au intrat in posesia unor informatii "bomba" care dezvaluie declansarea unui misterios plan de numire la comanda Inspectoratelor si altor structuri din teritoriu a asa - numitilor " vanatori de politisti". Practic toata conducerea Politiei Romane din teritoriu va fi schimbata. De fapt, deja "cengiul" a si inceput, chiar in aceste prime zile de concediu national, cand in mod normal la nivelul Ministerului de Interne nu se schimba niciodata nimic, fiind organizate de urgenta concursuri de ocupare a inspectorilor sefi si a adjunctilor acestora.

Ponta fuge de poporul pesedist

Liderul PSD, Victor Ponta, a pus batista pe tambal, refuzand sa mai participe la sedinta Consiliului PSD Bucuresti. Esec pe toata linia pentru tanarul presedinte al PSD, care si-a imaginat ca ii va sufla in doi timpi si trei miscari organizatia de sub nas lui Marian Vanghelie. Daca in alte cazuri ifosele si batutul din picior l-au ajutat pe presedintele PSD sa-si impuna vointa, de aceasta data Ponta a fost dovedit de social-democratii pastoriti de primarul de la 5.

Vadim raspunde acuzatiilor de furt: "Porcule, cretinule, bulangiule!"

Acuzat de Cezar Marin ca i-ar fi sterpelit 40.000 de euro, bani de la Parlamentul European, Corneliu Vadim Tudor a sters pe jos cu fostul sau asistent. Invitat intr-o emisiune televizata sa demonteze invinuirile care i se aduc, liderul PRM a facut un circ de zile mari, sustinand ca Marin este un homosexual, escroc si proxenet. Printre apelativele cu care Vadim Tudor si-a gratulat fostul colaborator amintim doar "porc, bulangiu, trepadus, cretin congenital".

PUTEREA

DNA arbitrează meciurile din pauza de campionat. Naşu îl faultează pe Iancu, iar Avram îi dă galben lui Becali

Lumea fotbalului românesc stă pe un butoi cu pulbere. O declaraţie publică a lui Mircea Sandu a răscolit toate tenebrele sportului-rege şi i-a făcut curioşi pe procurorii anticorupţie. După scandalurile transferurilor de fotbalişti, arestările arbitrilor implicaţi în povestea lui Penescu şi după Afacerea "valiza", un nou dosar este la un pas de a fi deschis.

Cenzură 2011. Oprescu instituie teroarea asupra funcţionarilor din primărie care vorbesc cu presa

Funcţionarii din Primăria Capitalei care oferă personal presei informaţii şi date despre problemele instituţiei comit o abatere disciplinară şi pot fi sancţionaţi de la mustrare scrisă până la destituire, se arătă în noul regulament intern al municipalităţii. Oficiali ai primăriei şi experţi în studii politice şi administrative avertizează că un astfel de regulament ar putea reprezenta o blocare a transparenţei decizionale şi o încălcare a drepturilor angajaţilor.

Ce miniştri pleacă din Guvernul Boc. Băsescu forţează remanierea. Flutur îi dă o mână de ajutor

Mai mulţi miniştri consideraţi neperformanţi sunt la un pas de a părăsi Cabinetul Boc. Ei sunt în acest moment evaluaţi din două direcţii. Prima dintre ele vine de la Traian Băsescu, care forţează remanierea celor codaşi la capitolul absorbţie fonduri europene. A doua, de la PDL. Reamintim că prim-vicele Gheorghe Flutur coordonează în PDL procesul de evaluare a tuturor miniştrilor democrat-liberali.

ROMANIA LIBERA

Toamna se numără miniştrii?

Premierul Emil Boc nu se grăbeşte cu remanierea miniştrilor restanţieri la absorbţia fondurilor europene, părând mai probabil ca o decizie să fie amânată până la sfârşitul verii. Mai importante sunt, pe agenda guvernamentală, reorganizarea deconcentratelor şi găsirea unui şef pentru ministerul care să se ocupe de proiectele finanţate din banii UE. Înaintea şedinţei Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, premierul Emil Boc a arătat că se doreşte ca "pe perioada verii, nimeni să nu ia piciorul de pe pedala acceleraţiei" şi a dat asigurări că îmbunătăţirea ratei de absorbţie "este un obiectiv aflat permanent sub observaţia Guvernului".

De ce nu recunoaşte România statul palestinian

Autoritatea Naţională Palestiniană va cere în septembrie Naţiunilor Unite să recunoască independenţa statului palestinian. Oficialii români nu au spus încă public dacă vor vota pentru independenţa Palestinei, dar la întâlnirile pe care le-a avut miercuri la Bucureşti, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a discutat acest subiect. "România va vota la ONU, ţinând cont de poziţiile partenerilor săi strategici", ne-a spus un oficial guvernamental, sugerând că Bucureştiul va merge pe urmele Statelor Unite şi în această privinţă.

Ce bancă prezentă şi în România a ajuns la groapa de gunoi

Millennium, banca portugheză care a fost foarte aproape de a deveni acţionar majoritar al BCR şă care a ajuns până la urmă în România sub nume propriu nu mai are recomandare de inevstiţie din partea agenţiei Moody"sMai multe bănci portugheze riscă să rămână cu o sumedenie de hârtii fără valoare în loc de garanţii pentru finanţări din cauza problemelor statului cu deficitele şi datoria. Printre ele, Millennium Bcp, bancă prezentă şi în România sub nume propriu. Agenţia Moody"s a redus ratingul băncii pentru datorii garantate de stat la nivelul "junk" ceea ce înseamnă ieşirea din categoria recomandată pentru investiţii.

ZIARUL FINANCIAR

Cine scoate primul din buzunar 610 mil. euro poate lua 9,8% din Petrom. Îşi vinde statul prea ieftin acţiunile? Descoperire istorică de gaze în Oltenia. Guvernul a ales să vândă pachetul de 9,84% din Petrom (SNP) printr-o metodă inedită pe piaţa de capital românească: licitaţie pornind de la un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune şi nu există un preţ minim. Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, care se poate ridica până la 610 mil. euro, este cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei, dar şi cea mai mare privatizare gestionată de guvernul Boc.

Cele mai scumpe vacanţe: 61.000 euro trei săptămâni în Sardinia şi 50.000 euro luna de miere în Seychelles

Cazare la Burj al Arab, luxosul hotel de şapte stele din Dubai, croaziere de câteva săptămâni, circuite de zece zile în Beijing, Macao sau Hong Kong, toate după un zbor cu avionul la business class urmat de transfer la hotel cu elicopter sau limuzină - aşa arată câteva dintre vacanţele de lux cumpărate de români în acest sezon. Pentru astfel de vacanţe, turiştii au plătit câteva zeci de mii de euro, cel mai scump pachet fiind vândut cu 61.000 de euro unei familii de cinci persoane. Dacă în general cei mai mulţi români aleg vacanţe la preţuri cuprinse între 400 şi 600 de euro, 14 familii din ţară au plătit pen­tru o vacanţă cât ar fi plătit pentru un apar­ta­ment de două camere în Capitală.

Cum a schimbat criza economia românească: industria şi-a majorat contribuţia la PIB

Industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB în ultimii doi ani prin intermediul exporturilor şi rămâne motorul care susţine economia, potrivit analiştilor. Din păcate, industria are o pondere de aproximativ 27% în PIB, astfel că nu poate să tragă singură economia, poten­ţialul ei fiind limitat. Serviciile financiar-imobiliare, comerţul, care au cea mai mare pondere în PIB, de 50%, şi-au redus contribuţia ca urmare a contracţiei cererii interne, iar perspectivele unei reveniri puternice sunt reduse. În anii premergători crizei, creşterea economică s-a bazat preponderent pe consum realizat pe datorie, iar ponderea serviciilor şi construcţiilor în PIB a urcat. Însă aceste sectoare au fost cele mai lovite de recesiune.

Şeful FP explică: Ducem Fondul la Varşovia pentru că la Bucureşti nu vin investitorii

Bursa de la Varşovia (WSE), cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, deschide Fondului Proprietatea (FP) poarta spre cei mai mari investitori din regiune şi spre o infrastructură modernă de tranzacţionare, lucruri care încă îi lipsesc Bur­sei de la Bucureşti şi care trag în jos preţul acţiunii, spune managerul FP Greg Konieczny. El cere decidenţilor de pe piaţa locală de capital să se trezească şi să uite de dispute pentru a reforma piaţa.

Ministrul mediului: Sper să nu fim suspendaţi de la tranzacţionarea certificatelor de emisii

Borbely a fost întrebat referitor la faptul că un comitet al ONU privind respectarea Protocolului de la Kyoto reunit la Bonn, în perioada 6 - 8 iulie, urmează să decidă dacă interzice sau nu României tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după ce s-a constatat că statul român nu a respectat în întregime indicatorii din raportările anuale privind poluarea, aşa cum impune Protocolul de la Kyoto. Borbely a spus că au mai fost şi alte ţări suspendate de la tranzacţionarea şi că România are 300 de milioane de unităţi de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe care le poate vinde. Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb