REVISTA PRESEI 08.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iulie 2016

ADEVARUL

Ministerul Finanţelor vrea să atragă economiile românilor

Ministerul Finanţelor lansează o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Concomitent, autorităţile organizează o loterie prin care cei care cumpără titluri de stat şi pot câştiga premii de câte 1.000 de lei. Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice. "Ministerul Finanţelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat care va avea scadenţa în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoană fizică, de peste 18 ani, poate participa la această emisiune jubiliară prin cumpărarea de titluri de stat cu o valoare nominală de 100 de lei", se arată într-un comunicat al Ministerului.

Noii miniştri au depus jurământul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de revocare a miniştrilor Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stonescu, remaniaţi de premierul Dacian Cioloş, şi decretele de numire în funcţie a celor patru noi miniştri, Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Maria Ligor şi Dragoş Tudorache. Mircea Dumitru (Educaţie), Sorin Buşe (Transporturi) şi Maria Ligor ( Diaspora) au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Dragoş Tudorache, cel care a preluat interimar funcţia de ministru al Comunicaţiilor, nu a fost nevoie să depună jurământul.

Tudy, fostul iubit al Oanei Zăvoranu, a fost desemnat viceprimar al Capitalei

Fostul iubit al Oanei Zăvoranu, Tudor Tim Ionescu, alias Tudy, nu se mai simte deloc bine în faţa camerelor de luat vederi, din noua postură de viceprimar al Capitalei. Trecutul său deocheat l-a urmărit pe Tudy în prima şedinţă a Consiliului General, reuşind să o eclipseze pe primarul Gabriela Firea. Alegerea noilor viceprimari ai Capitalei nu ar fi stârnit mare interes pentru presă, cel mult ar fi fost o stire mică în jurnal, dacă numele lui Tudor Tim Ionescu, cunoscut ca Tudy, nu ar fi apărut la favoriţi pentru a deveni mâna dreapta a primarului Gabriela Firea. Jurnaliştii comentau filmuleţele care îl arătau în costumul lui Adam, masturbându-se pentru a o impresiona pe Oana Zăvoranu, legăturile lui de cumetrie cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, dar şi cu liberalul Cristian Buşoi, la cabinetul căruia a început să cocheteze cu politica.

Cum îşi împart liberalii organizaţiile Capitalei

Liberalii nu reuşesc să ajungă la un consens în ceea ce priveşte conducerea cea mai potrivită pentru şefia organizaţiei Capitalei şi pentru sectoare, acolo unde încearcă împăcarea fiecărei tabere, atât a foştilor PDL-işti, cât şi a vechilor liberali, prin numirea a câte trei oameni din fiecare tabără. Conducerea PNL a anunţat luni că o decizie privind şefia organizaţiei de la Capitală, precum şi la sectoare, va fi luată săptămâna viitoare. "Nu am ajuns la nicio concluzie. Săptămâna viitoare!", a spus Vasile Blaga, întrebat dacă s-au discutat în Biroul Politic variantele de numire a conducerilor la sectoare şi la filiala PNL Bucureşti. Mai mult, celălalt copreşedinte a dat asigurări că până în 15 iulie vor fi făcute numirile. În ceea ce priveşte preluarea conducerii la Capitală, lucrurile sunt aproape tranşate, europarlamentarul Cristian Buşoi fiind aproape sigur viitorul preşedinte, după refuzul lui Gheorghe Piperea şi tergiversarea numirii Adrianei Săftoiu.

Spre un nou dezgheţ ruso-american. Cu ce preţ şi cu ce rezultate

În ultimul timp s-au intensificat contactele ruso-americane, chiar la nivel înalt. Sunt semne al unui nou dezgheţ ruso-american, spun analiştii, dar cu ce preţ, se întreabă ei. Analistul american Josh Rogin susţine că Washingtonul oferă Moscovei ieşirea din izolarea politică şi militară după invazia din Ucraina, dar şi o recompensă pentru acţiuni militare unilaterale, care subminează politica americană în Siria. Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri cu preşedintele american Barack Obama despre conflictele din Siria, Ucraina şi Nagorno-Karabah, informează AP. Liderul de la Kremlin l-a sunat pe Obama pentru a-l informa în legătură cu rezultatele discuţiilor pe care le-a purtat cu preşedinţii armean şi azer vizând o stabilizare a situaţiei în conflictul din Nagorno-Karabah, a anunţat Kremlinul. Casa Albă a anunţat, la rândul ei, că Obama s-a declarat pregătit să-şi intensifice eforturile, împreună cu Rusia şi Franţa de a ajunge la o soluţionare cuprinzătoare a conflictului.

PRO TV i-a transformat în fabrici de bani pe Smiley şi Bartoş

Dincolo de veniturile celor doi în calitate de prezentatori sau juraţi, după caz, în cadrul mega formatelor "Românii au talent" şi "Vocea României", cele două producţii de televiziune le-au sporit enorm capitalul de imagine şi, mai presus de toate, le-au îngroşat substanţial onorariile, ducându-i pe amândoi în fruntea clasamentului prezentatorilor agreaţi la festivaluri sau evenimente private. Preţul lor - circa 6.000 euro la pachet- nu-şi găseşte muşterii decât în liga premium a mondenităţilor şi rare sunt ocaziile cu buget generos la care să fie angajaţi. Asta şi pentru că veniturile lui Smiley, ca producător muzical şi artist, îl fac pe acesta să nu lase loc de negocieri la preţ. Aşadar, Smiley şi Bartoş cer onorarii record, cu mult peste gajurile altor prezentatori şi cuplurilor consacrate care au făcut din prezentat evenimente un job în toată regula. Cătălin Măruţă solicită între 1.700-2.000 euro, Cabral - 1.500 euro, Răzvan Simion& Dani Oţil - 3.000 euro.

Reguli noi pentru vânzarea de terenuri agricole către străini

Cetăţenii străini care vor să cumpere terenuri agricole în România vor trebui să facă dovada că au pregătire în domeniul agricol, că realizează venituri din agricultură şi că desfăşoară activităţi curente în acest domeniu, dar şi să argumenteze motivele cumpărării, reiese dintr-un proiect de modificare a Legii 17/2014 privind reglementarea vânzării-cumpărării de terenuri agricole obţinut de "Adevărul". Un nou articol introdus în viitoarea formă a Legii 17/2014 prevede că "se înfiinţează Comitetul tehnic judeţean pentru emiterea avizului tehnic final necesar încheierii contractelor". Acest comitet va avea atribuţia de a verifica dacă se îndeplinesc, între altele, şi condiţiile enumerate mai sus, de către cumpărători. Acelaşi comitet va avea puterea de a respinge cererea cumpărătorului.

Cu ce mandat pleacă preşedintele Iohannis la summit-ul NATO de la Varşovia

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, vineri şi sâmbătă, la summit-ul NATO de la Varşovia, unde va susţine creşterea atenţiei Alianţei asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţi, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. "În ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare, Preşedintele României va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la Summitul precedent din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe Aliate înaintate echilibrate şi proporţionale pe întreg flancul estic", anunţă Administraţia Prezidenţială.

BANCHERUL

Numărul restanţierilor din Biroul de Credit a crescut cu peste 10.000 într-o lună

Numărul restanţierilor cu întârzieri de peste 30 de zile la credite raportaţi de 31 de bănci si 26 de IFN-uri care i-au împrumutat a crescut cu 10694 de persoane in luna mai, la un total de 739.513 persoane, cel mai ridicat nivel din 2013 până acum, arată datele publicate de BNR. In acelaşi timp, numărul restantelor a crescut si mai mult, cu 13.030, la un total de 995.268, mai multe decât numărul restanţierilor, ceea ce înseamnă ca unii clienţi ai băncilor si IFN-urilor au datorii la mai multe credite. Pe de alta parte, valoarea restantelor a scăzut in aceeaşi lună destul de mult, cu 89 milioane lei, la 11,534 miliarde lei, deşi era firesc să crească, din moment ce si restantele s-au înmulţit. Explicaţia pentru aceasta contradicţie poate fi găsita in tipul variat de credite înregistrate la Biroul de Credit, mai cu seamă cele acordate de Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), care acorda împrumuturi de valori mici, unui număr mare de clienţi.

Bancherii avertizează ca legile populiste produc deja hazard moral si afectează creditarea

Incapacitatea băncilor si autorităţilor de a rezolva, de-a lungul anilor trecuţi, problemele clienţilor afectaţi de criză, inclusiv clauzele abuzive si creditele in franci elveţieni, a permis succesul facil al unor avocaţi antrenaţi in nenumărate procese împotriva băncilor, precum si iniţiative legislative populiste, precum darea in plată si conversia creditelor in franci la cursul din data acordării. Respectivele legi, in special cea a dării in plată, îşi fac acum resimţite tot mai acut efectele, din păcate negative, după cum estimau bancherii si reprezentanţii BNR, asupra creditării noi, mai puţin in privinţa protecţiei consumatorilor, după cum intenţionau iniţiatorii legii. Astfel, in timp ce numărul cazurilor de dare in plată este neaşteptat de mic, de ordinul a câtorva mii, după cum dezvăluia recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, mulţi fiind dintre cei care nu au aveau probleme cu plata ratelor, efectele cu impact mult mai mare se produc asupra creditării noi.

CURENTUL

Luptătorii cu mega-moscheea i-au făcut plângere penală lui Victor Ponta

Joi, 7 iulie la ora 12:00, Catalin Ioan Berenghi si Gornic Catalin Ioan au depus la sediul DNA, o plangere penala impotriva "Ingenunchiatului Ponta Turcitul" si a guvernului sau referitor la HG/372/2015. "Romanii PATRIOŢI care se lupta de mai bine de un an cu autorităţile statului roman, pentru stoparea construirii unei moschei în capitală, nu cedează. După ultima vizita a preşedintelui Iohannis în Turcia, acolo unde a bătut palma cu omologul său turc, ne-a determinat sa ieşim din nou public cu următorul mesaj: Lupta este fără precedent în România împotriva deciziei celor doi şefi de la stat, Iohannis şi Erdogan. Ne vedem obligaţi să luptăm cu toate puterile noastre pentru a ne apăra ţara şi neamul românesc împotriva cotropitorilor şi trădătorilor de neam şi de ţară.

CURIERUL NATIONAL

"Sclavi" nord-coreeni în inima Europei?

Coreea de Nord a trimis zeci de mii de muncitori în ţări ale Uniunii Europene. Controlaţi strict de oameni ai regimului, ei sunt obligaţi să-şi doneze salariile în devize statului, sub ameninţarea unor severe repercusiuni asupra familiilor rămase în ţară. Ei muncesc la şantiere navale, în agricultură, în industria textilelor, în special în Polonia, Malta, Germania, Italia, Austria sau Olanda. Mulţi muncitori sunt trimişi în Rusia, China, în ţări africane sau din Orientul Mijlociu. Un raport al organizaţiei neguvernamentale britanice Alianţa Europeană pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord (EAHRNK), citat de "Les Echos", arată că şi în Europa se practică "sclavia modernă". Mai multe ţări europene, în primul rând Polonia, sunt acuzate că au semnat acorduri cu regimul de la Phenian ce permit trimiterea a mii de muncitori, ale căror salarii, în cea mai mare parte, sunt transferate statului lui Kim Jong-un.

A fost interzisă căsătoria între ortodocşi şi neortodocşi?

Sinodul panortodox din Creta a decis să scoată în afara legii căsătoriile dintre ortodocşi şi necreştini (musulmani, budişti etc), permiţând căsătoriile între ortodocşi şi neortodocşi (catolici, adventişti etc) doar dacă se vor boteza şi creşte copii rezultaţi din căsătorie în canoanele Bisericii Ortodoxe. Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocşi şi neortodocşi, pe de o parte, şi dintre ortodocşi şi necreştini, pe de altă parte: a. Căsătoria între ortodocşi şi neortodocşi nu poate fi binecuvântată conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext). Totuşi, aceasta poate fi oficiată prin condescendenţă şi iubire de oameni, cu condiţia ca pruncii care rezultă din această căsătorie să fie botezaţi şi crescuţi în Biserica Ortodoxă. Căsătoria dintre ortodocşi şi necreştini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice", se arată în decizia Sinodului", scrie stiripesurse.ro.

Creşterea economică a României ar putea încetini în 2017

Analiştii UniCredit anticipează o accelerare temporară a creşterii economice până la 4,1% în acest an. Pentru 2017, însă, aceştia prevăd un avans mai redus de 3,1% pe fondul Brexit-ului şi al evoluţiei neuniforme a diferitelor sectoare economice. Consumul privat va fi principalul motor de creştere economică în aceşti doi ani. Analiştii UniCredit se aşteaptă ca economia naţională să crească atât în 2016, cât şi în 2017, însă după o accelerare temporară în acest an, aceştia se aşteaptă la o încetinire în următorul an. Aceştia mai spun că deşi guvernul tehnocrat a evitat o serie de cheltuieli publice tipice pentru perioada dinaintea alegerilor, relaxarea fiscală din anii precedenţi alimentează consumul privat prin reduceri de impozite şi creşteri salariale. Drept urmare, creşterea reală a salariilor a accelerat la peste 16% an-la-an în aprilie, după a şaptea creştere a salariului minim în mai puţin de patru ani.

Irlanda şi Spania înregistrează cea mai mare creştere a productivităţii în Zona Euro

Creşterea productivităţii muncii în Irlanda şi Spania - cele mai performante dintre economiile periferice ale Zonei Euro - a depăşit-o pe cea din Germania, Franţa şi Olanda, arată o analiză a economiştilor PwC. Irlanda a fost cea mai performantă în această perioadă, cu o creştere a productivităţii muncii de aproximativ 7% pe parcursul perioadei. Economiile mari precum cea a Olandei, Franţei şi Germaniei au devenit mai productive, în linie cu media grupului, în vreme ce economiile periferice, precum cea a Portugaliei şi Greciei, nu au reuşit să-şi sporească semnificativ nivelurile productivităţii muncii în pofida reformelor implementate în decursul perioadei. Totuşi, evoluţiile la nivel sectorial au fost mixte. Analizele PwC arată că, în mai multe economii din Zona Euro, productivitatea în sectorul industriei prelucrătoare a crescut într-un ritm relativ alert. "

Cât de mult au de pierdut băncile britanice după ieşirea Marii Britanii din UE

Dacă Brexit-ul va fi validat şi de parlamentul Marii Britanii, atunci nu va mai fi cale de întoarcere. Unul dintre cele mai afectate sectoare este cel financiar-bancar, unul foarte important pentru economia Marii Britanii, un sector dominat de unele dintre cele mai mari bănci din Europa şi din lume, printre acestea Barclays, Royal Bank of Scotland sau HSBC. Reprezentanţii casei de avocatură Muşat&Asociaţii sunt de părere că Brexit-ul va fi unul costisitor pentru băncile care sunt înscrise în Regatul Unit, acestea nemaiputând activa pe pieţele comunitare în baza acordurilor actuale şi pentru a-şi putea continua activităţile vor fi nevoite să treacă printr-un proces anevoios de autorizare şi, totodată, unul costisitor.

EVENIMENTUL ZILEI

Ultima decizie a Curţii Constituţionale schimbă multe din dosarele DNA

CCR a dat publicităţii, ieri, motivarea deciziei prin care a statuat că abuzul în serviciu trebuie dovedit cu încălcarea unei legi. În contextul în care şefa DNA Laura Codruţa Kovesi declara, în urmă cu o lună, că 42 la sută din activitatea procurorilor anticorupţie se bazează pe investigarea unor fapte de corupţie, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că dispoziţiile art.246 alin. (1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale numai în măsura în care prin sintagma "îndeplineşte în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii". Decizia CCR privind abuzul în serviciu ar putea avea ca efect o răsturnare de situaţie în dosarele în care sunt incriminaţi sau trimişi în judecată nume sonore precum Gabriel Oprea, Alina Bica, Elena Udrea, Remus Virgil Baciu sau Nicuşor Constantinescu.

Putin disperat, promite legi anti-dopping sperând ca atleţii ruşi să fie primiţi la Jocurile Olimpice de la Rio

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este disperat de interdicţia aplicată atleţilor ruşi de a participa la JO Rio 2016, urmare a avalanşei de cazuri de dopaj comise de sportivii din această ţară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a anunţat că Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al ţării pentru a propune adoptarea unor iniţiative de îmbunătăţire a politicilor privind dopajul în sport. "În cadrul discuţiilor, a fost subliniată importanţa introducerii unor noi reguli privind procedurile de investigare şi aplicarea legii în cazurile de dopaj.

PLAN OCULT LA COTROCENI pentru Guvern de uniune naţională

"Preşedintele României, "guvernul său" şi laboratoarele oculte, în care se ticluiesc aranjamente de menţinere la putere cu orice preţ, au renunţat la aparenţe şi au preluat nemijlocit iniţiativa pe baza unui plan de forţă. Acest plan vizează impunerea unui viitor Cabinet din care PNL nu trebuie să lipsească", spune Tăriceanu într-un comunicat de presă, el amintind în acest context Justiţia, DNA-ul şi "instituţiile de forţă". "Inaugurarea oficială a planului de forţă a început luni, 4 iulie, când liderii partidelor parlamentare au fost invitaţi la Cotroceni pentru consultări pe teme de politică externă, care s-au dovedit a fi în realitate pretextul în spatele căruia preşedintele Iohannis a propus ca, după alegeri, România să fie condusă de un guvern de uniune naţională constituit din PSD şi PNL, pe baza unui nou proiect de ţară adoptat la Cotroceni sub înaltul său patronaj",mai spune şeful Senatului.

Oficialii din Finlanda şi-au propus să elimine necesitatea deţinerii unui automobil în Helsinki.

Autorităţile finlandeze şi-au setat ca ţintă anul 2025 pentru a pune la punct un sistem în care cetăţenii să nu aibă nevoie să mai deţină un automobil. Cum vor realiza acest lucru? Ei bine prin intermediul sistemului de transport în comun, combinat cu automobile autonome care pot fi comandate şi maşini împărţite de locuitori în sistem ridesharing. Rutele autobuzelor vor fi dinamice şi se vor schimba în funcţie de necesităţile dintr-un anume moment. Prin intermediul telefonului mobil locuitorii oraşului vor putea rezerva un automobil autonom, o maşină specială pentru transportul copiilor sau un autobuz la cerere. Finlandezii vor să afle cum poate tehnologia din ziua de azi să ajute la eliminarea problemelor oraşelor. Scopul este de a reduce poluarea, numărul accidentelor şi problema locurilor de parcare.

JURNALUL NATIONAL

Sunaţi la 112 ca să vă garanteze creditul! Ce-a ajuns să facă Ambulanţa Bucureşti pentru firma patronată de prietenul directoarei Alis Grasu

Jurnalistul Cătălin Tolontan, împreună cu echipa sa de la tolo.ro au publicat joi dimineaţă noi dezvăluiri privind sistemul medical din România. ''În toată lumea civilizată guvernele discută "paradoxul omului în urgenţă". Cum de ne reperează mai uşor Uber decât ambulanţele sau poliţia dacă apelăm numărul de urgenţă?! Ce investiţii sunt necesare ca să îmbunătăţim sistemul de localizare a unui om aflat în pericol? România vine cu o inovaţie. Dacă eşti prieten cu familia şefului Ambulanţei primeşti un pachet de servicii extins! Pentru Florin Adam, vâlceanul de 40 de ani care a fondat firma SC Cars Tuning SRL, Ambulanţa Bucureşti Ilfov a garantat credite bancare. Cars Tuning face revizii şi reparaţii de maşini. Pentru instituţii publice, în primul rând. Are 30 contracte de întreţinere a parcului auto, în valoare de aproape 3 milioane de euro.

La vremuri noi, neamuri noi. Se schimbă piloşii la ASF

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiar, scrie pe blogul personal că, în momentul în care a preluat conducerea instituţiei, 26% din personal era încadrat pe funcţii de conducere şi erau numai 2,3 poziţii de execuţie pentru fiecare manager. "De atunci am ajuns la ce ar trebui să fie o organizaţie suplă, deschisă, transparentă şi performantă", spune Negriţoiu. Dacă ne uităm însă pe organigrama instituţiei, vedem însă că aceasta este "deschisă" cu precădere celor înrudiţi cu nume sonore în politica românească. De exemplu, deputatul PSD de Ialomiţa, Marian Neacşu, şi-a plantat în mod "transparent" în Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în ASF şi la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), atât fiica, cât şi cea de-a doua soţie, precum şi pe fiul soţiei.

NATIONAL

Americanii baga lobby in Romania

Fără niciun fel de tam-tam mediatic si fără chiar ca măcar vreun oficial de la Bucureşti să se împăuneze cu aceasta reuşita, in ultima vreme Romania a fost "lovită" de un adevărat "tsunami" financiar american. Banii sunt aduşi in tara prin intermediul unor pe cât de puternice, pe atât de influente fonduri de investiţii americane. Care, pur si simplu, cumpăra tot! Ciudat însă este că, la putina vreme după ce cunoscătorii sistemului au prins de veste de aceasta mişcare neaşteptată a americanilor, a si apărut o iniţiativă de lege pesedistă prin care se încearcă blocarea oricăror privatizări in următorii ani. "Ţintele" americanilor sunt exclusiv din domeniul privat. Fondurile de investiţii americane care pătrund acum in Romania achiziţionează, pe tăcute, "hălci" cât mai mari din industria producătoare, in special in domeniul alimentar si cel IT.

După Brexit, Franţa devine a cincea economie mondială

Referendumul soldat cu ieşirea Marii Britanii din UE a antrenat o cădere a lirei sterline in raport cu moneda unică europeană. Hexagonul s-a impus ca a cincea economie mondială, după căderea lirei sterline, ca urmare a referendumului pe tema ieşirii Regatului Unit din UE. Potrivit evaluărilor furnizate de către Fondul Monetar International după 2015, PIB-ul britanic a crescut la 1.864 miliarde de lire sterline. Recalculat in funcţie de rata de schimb actuala, aceasta cifra constituie echivalentul a 2.172 miliarde de euro, in timp ce PIB-ul Franţei, înregistrat la sfârşitul anului 2015, era de 2182 miliarde de euro.

Revoltă la Rio împotriva Jocurilor Olimpice

Aproape un milion de oameni pe străzile din Rio de Janeiro in ceea ce se vrea a fi o încercare de boicotare a Jocurilor Olimpice. Brazilienii sunt nemulţumiţi că statul nu investeşte in servicii publice, dar sparge zeci de milioane pe o Olimpiadă nedorită de populaţie. Manifestanţii, in principal profesori aflaţi in grevă de la începutul lunii aprilie, au blocat un mare bulevard din centrul oraşului pentru a solicita plata restantelor salariale. Realitatea este că Guvernul din Rio, stat aflat in pragul falimentului, a primit recent un ajutor federal de 870 de milioane de dolari, bani cheltuiţi pe... J.O.

PUTEREA

Pedeapsă inedită pentru şoferii prinşi fără centură de siguranţă

Zeci de soferi care au trecut prin Piata Universitatii din Capitala fara sa aiba centura de siguranta au fost opriti, joi, de politistele de la Brigada Rutiera. Femeile agent nu i-au amendat pe soferii care au acceptat sa viziteze expozitia de scaune auto ramase dupa accidentele rutiere organizata intr-un cort instalat in apropierea filtrului rutier, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii. Politia Rutiera a lansat, joi, prima expozitie urbana de scaune auto ale masinilor implicate în accidente rutiere grave, scrie Ziare.com. Langa fiecare dintre scaunele expuse în Piaţa Universităţii se află cate o pereche de casti unde soferii puteau asculta povestea accidentului. Scaunele expuse de Politia Rutiera au fost denumite "Supravietuitorii", pentru ca doar aceste scaune au scapat in urma accidentelor de circulatie in care pasagerii nu au purtat centura de siguranta.

Franţa. Bătaie pe străini

Regimul de impozitare a expaţilor în Franţa va fi cel mai favorabil din Europa, iar firmele străine vor putea mai uşor să-şi deschidă filiale, a anunţat, miercuri, premierul Manuel Valls, la prezentarea măsurilor destinate să atragă la Paris angajaţii din sectorul financiar britanic, potrivit RFI. Regimul de impozitare va fi de acum aplicabil străinilor în primii lor opt ani în Franţa, faţă de cinci ani în prezent, a explicat Valls. Guvernul de la Paris va înfiinţa un singur organism administrativ pentru firmele străine care vor să-şi deschidă filiale în Franţa, iar şcolile vor avea mai multe clase pentru copiii străini, care pot studia în limba lor maternă, dacă va fi necesar, a precizat premierul.

ROMANIA LIBERA

Bucureşti: Percheziţii la Hotelul Marriott. Directorul financiar, pus sub control judiciar

Directorul financiar al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL, firma care administrează Hotelul Marriott din Capitală, Kathrin Brettschneider, a fost pusă sub control judiciar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este investigată o evaziune fiscală de peste 7,5 milioane lei, potrivit Agerpres. Kathrin Brettschneider, cu cetăţenie austriacă, a fost audiată joi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, fiind apoi pusă sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii nu au reuşit să îl audieze pe directorul general al companiei, Gregor Aufhauser, acesta fiind plecat din România. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi poliţişti de investigare a criminalităţii economice au efectuat joi percheziţii la două firme cu sediul în Hotelul Marriott, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 7,5 milioane lei.

Nicuşor Dan, în nicio comisie din Consiliul General al Primăriei Bucureşti

Nicuşor Dan nu a fost votat în nicio comisie din Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Deşi a candidat pentru a face parte din comisiile de Patrimoniu şi Utilităţi, majoritatea PSD-UNPR-ALDE nu l-a votat. Contactat de HotNews.ro, Nicuşor Dan a declarat că în cele 16 comisii, alcătuite fie din 7, fie din 9 oameni, Uniunea Salvaţi Bucureştiul trebuia să aibă 36 de reprezentanţi, proporţional cu numărul de consilieri, un consilier având posibilitatea să facă parte din mai multe comisii. USB însă a obţinut doar 30 de locuri, spune Nicuşor Dan. El a precizat că ceea ce s-a întâmplat este ilegal, deoarece orice consilier trebuie să fie prezent măcar într-o comisie şi va cere în şedinţele următoare modificarea componenţei comisiilor de specialitate.

Când alegerile fac rău democraţiei

Ieşirea Marii Britanii din Europa se conturează drept o greşeală uriaşă. Chiar dacă este, printre altele, şi o consecinţă a unei campanii murdare şi mincinoase, până la urmă decizia de ieşire din Uniunea Europeană a fost posibilă prin votul a 52% din britanici. Eroarea a fost, deci, umană. În articolul "Why Elections are Bad for Democracy", publicat de cotidianul britanic "The Guardian", jurnalistul David Van Reybrouck scrie că deciziile politice importante nu ar trebui luate printr-un referendum naţional, ci de un comitet format dintr-un număr limitat de cetăţeni. Aceştia ar urma să fie extrem de bine informaţi asupra a ceea ce trebuie să voteze şi, implicit, asupra consecinţelor votului lor. Abia după ce ar cunoaşte extrem de bine chestiunea în cauză, grupul restrâns de cetăţeni va fi pus să delibereze prin vot.

ZIARUL FINANCIAR

Dezastru la infrastructură: guvernul tehnocrat a cheltuit pe autostrăzi doar 152 de milioane de lei pe primele cinci luni, 8% din suma alocată pentru tot anul

Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a avut cheltuieli pentru proiectele de autostrăzi de 152 de milioane de lei pe primele cinci luni ale anului, comparativ cu o prevedere bugetară anuală în valoare de 1,8 miliarde de lei, se arată într-un răspuns dat Ziarului Financiar privind situaţia investiţiilor în infrastructură. Informaţii privind foarte slaba execuţie a programului de autostrăzi în vigoare au apărut încă de acum o lună, iar la începutul acestei săptămâni dezastrul a fost confirmat prin demiterea ministrului transporturilor Dan Costescu. De asemenea, CNADNR stă foarte prost şi la semnarea de noi contracte: pentru 2016 este prevăzută semnarea a doar 34 km noi de autostradă. Jumătate din bugetul CNADNR de 4,4 miliarde de lei pe an este alocată pentru autostrăzi, însă din cauza unor obstacole birocratice şi a dezorganizării din cadrul celei mai neperformate instituţii din România, CNADNR, lucrările stagnează sau sunt amânate an după an.

Bursa trebuie să crească cu peste 7% în S2 pentru a recupera pierderile din primele şase luni

Indicele BET, care cuprinde evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate, trebuie să crească în semestrul al doilea cu peste 7% ca să recupereze pierderile din pri­mele şase luni, când bursa a scăzut pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, iar majoritatea jucăto­rilor din piaţa de capital chestionaţi de ZF spun că sunt şanse. Astfel, cinci din opt analişti, brokeri, şi directori ai fondurilor de investiţii consideră că bursa poate să crească în cea de a doua parte a anului, în timp ce Rareş Nilaş, analist pe piaţa bursieră, anticipează o scădere de 10%. Nicu Grigoraş, director la Intercapital, susţine că pieţele externe sunt extrem de volatile şi probabil vor rămâne aşa încă câteva luni, în timp ce Florin Dolea, director executiv la Pioneer Asset Management, spune că bursa ar putea creşte teoretic cu peste 7%, dar practic sunt puţine şanse.

Peste 3 milioane de români au salarii mai mici de 2.000 de lei net pe lună

Mai mult de trei milioane de salariaţi (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie. În categoria aceasta intră majoritatea angajaţilor din industrie, cei din sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri şi restaurante. Statisticile arată că doar 7% dintre angajaţii locali au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe lună, adică circa 340.000 de oameni, aceştia fiind specialişti care lucrează în domenii precum banking, IT, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut sau industria tutunului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb