• ADEVARUL
• Baronul Brăilei, faţă în faţă cu procurorii anticorupţie din Galaţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a ajuns ultimul, aseară, la DNA Galaţi. Spre deosebire de ceilalţi doi colegi de la CJ Brăila, care nu au fost ascunşi de obiectivele camerelor de filmat, Bunea Stancu a fost băgat cu duba până aproape de uşa de intrare. Primul a ajuns Nicolae Moisiu, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul CJ Brăila. În jurul orei 15.00, duba Jandarmeriei a oprit în mijlocul străzii, semn că oamenii legii nu au nimic de ascuns. Nicolae Moisiu a defilat practic prin faţa camerelor de luat vederi. Nu a declarat nimic, fiind dus de mascaţi în interiorul clădirii. În jurul orei 18.00 a fost rândul vicepreşedintelui Florin Mija să fie adus în faţa procurorilor DNA Galaţi. Procedura a fost aproape similară, maşina Jandarmeriei fiind oprită din nou în mijlocul străzii. O oră mai târziu a fost adus şi baronul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
• Paradox: curentul electric s-a ieftinit în piaţa de profil, dar facturile la consumatori cresc lună de lună
De mai bine de doi ani, în sectorul energetic are loc un fenomen paradoxal: producătorii livrează pieţei curent electric la preţuri tot mai mici, dar la nivelul consumatorilor finali energia se facturează cu preţuri tot mai mari. Pe de-o parte, producătorii se plâng că au ajuns în 2014 să livreze pieţei energie la preţuri situate la jumătatea nivelurilor din 2011-2012, iar de cealaltă parte facturile care în urmă cu doi ani arătau costuri lunare de 50 până la 70 de lei pentru un apartament acum arată peste 120 de lei. Spre exemplu, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a arătat ieri, în cadrul conferinţei "Focus Energetic", că în urmă cu doi ani compania vindea energie cu peste 250 de lei/MWh, pentru ca acum să i se recunoască un tarif reglementat de doar 115 lei/MWh, iar pe piaţa liberă sunt tarife de cel mult 160 de lei/MWh. Întrebaţi de "Adevărul" cum se explică acest paradox, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ne-au răspuns că sunt "extrem de preocupaţi" de problematica preţurilor şi că au în vedere o serie de măsuri reparatorii.
• Dosarul "ICA". Judecătorii au anunţat că vineri vor da o sentinţă finală în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor anunţa vineri, în şedinţă publică, sentinţa finală în dosarul "ICA". Gheorghiţă Mateuţ susţine că timpul până la pronunţarea sentinţei este prea scurt. "Îngrijorarea mea este că instanţa nu avea timp să studieze concluziile finale depuse astăzi. Timpul este mult prea scurt, neobişnuit de scurt într-o cauză de o asemenea complexitate cu atât mai mult cu cât acest complet de judecători a intrat în această cauză abia în data de 1 iulie. Sper să demonstreze prin soluţia pe care o vor da că sunt independenţi şi imparţiali", a spus Gheorghiţă Mateuţ, pentru Digi24. Conform legii, există un termen de 30 de zile în care magistraţii pot fixa ziua în care această pronunţare se va face în şedinţa publică.
• Putin distruge economia rusă doar pentru a sfida Vestul
Alimentarele ruşilor ar putea ajunge să arate precum cele din România în timpul comunismului. Peste 40% din mâncarea pe care o consumă ruşii este de import, iar principalul lor furnizor este UE. Acum, Vladimir Putin a decis să interzică practic complet importurile agroalimentare din UE, doar pentru a răspunde sancţiunilor internaţionale care, deja, au izolat economia rusă pe plan mondial. Ieri, premierul rus Dmitri Medvedev a prezentat măsurile anunţate aseară de Vladimir Putin. Pe scurt, Rusia a decretat o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite. Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
• Băsescu: Ponta să mai rabde până în decembrie pactul
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, în care i-a transmis premierului că respinge cele două propuneri pentru ministerele Culturii şi Bugetului. De asemenea, şeful statului i-a atras atenţia lui Victor Ponta că s-a pripit atunci când a denunţat pactul de colaborare instituţională şi i-a cerut să mai rabde până în decembrie 2014. De ce însă nu este potrivită denunţarea acordului? El nu este nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum şi care este agreată de toţi partenerii: europeni şi transatlantici. Unii spun că în pact sunt doar extrase din Constituţie. Nu este adevărat! Sunt lucruri care fac obiectul priorităţilor din politica de apărare. Prin acest acord, constatăm împreună că ele trebuie menţinute. Atunci când anunţi că denunţi un astfel de acord, toţi se vor întreba: va face România un parteneriat strategic cu China?.
• Ucraina: Lupte grele în centrul Doneţkului
Lupte grele au loc ieri în centrul oraşului Doneţk, unde forţele armate ucrainene au intrat marţi pentru a-l elibera de separatiştii pro-ruşi. Explozii şi tiruri de armament greu se aud în tot oraşul. Tiruri de artilerie se auzeau joi în jurul sediului serviciilor de securitate ucrainene din centrul oraşului Doneţk, din care separatiştii din estul Ucrainei şi-au făcut una dintre principalele lor baze, relatează jurnaliştii de la AFP. Primăria a cerut populaţiei să nu rămână pe străzi şi să se refugieze în locuri sigure după ce un spital din centrul Doneţkului a fost atins de un obuz, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două, au anunţat autorităţile sanitare regionale, citate de AFP. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au discutat la telefon pe despre criza din Ucraina şi au evocat necesitatea reluării căutărilor la locul prăbuşirii avionului malaysian, a anunţat joi seara o purtătoare de cuvânt a Guvernului german, Christine Wirtz, potrivit AFP.
• CFR Călători contraatacă oferta Softrans: preţuri începând de la 19,9 lei pentru un drum cu trenul de la Bucureşti spre litoral în weekend
După ce operatorul de transport feroviar privat Softrans a anunţat la sfârşitul lunii trecute că intră în forţă pe ruta Bucureşti-Constanţa, cu tarife de 40 de lei pe bilet, CFR Călători vine cu o contraofertă puternică: călătorii care vor să meargă în weekend la mare îşi pot achiziţiona bilete CFR Călători la preţuri pornind de la 19,9 lei, pe sens, de la Bucureşti spre litoral. Prin oferta "Bilet de Weekend, din Bucureşti Nord spre şi dinspre litoral tariful este de 19,9 lei/sens/călătorie cu trenurile Regio sau 37,7 lei cu trenurile InterRegio. Comparativ, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ului companiei, joi sunt disponibile patru trenuri de la Bucureşti la Constanţa, InterRegio, iar preţul unui bilet întreg la clasa a doua este de 62 lei.
• A găsit 300 de monede dacice pe câmp şi le-a predat statului
Nu mai puţin de 300 de monede dacice din argint şi 40 de fragmente monetare au fost descoperite, duminică, între localităţile Pârteştii de Sus şi Cacica (judeţul Suceava) de către un angajat al primăriei locale. Descoperirea a fost făcută de Paul Croitoriu, în vârstă de 37 de ani, funcţionar al Primăriei Cacica, la compartimentul de informare turistică. Pasionat de istorie, bărbatul şi-a cumpărat un aparat de detectare a metalelor, pe care l-a înregistrat la poliţie la începutul acestui an. Pe piaţa neagră, monedele ar valora minim 150.000 de euro. În total, cele 300 de monede cântăresc 1,5 kilograme de argint. Potrivit legislaţiei în vigoare, descoperitorul ar urma să fie despăgubit cu un procent de 10-11% din valoarea comorii, după ce experţii vor face catalogarea.
• BANCHERUL
• Bancile straine retrag tot mai multe finantari din Romania: 5,2 miliarde de dolari au plecat din tara in mai putin de un an, cel mai mare exod de capital din regiune, dupa Rusia
Bancile straine si-au redus expunerea in Romania cu 5,2 miliarde de dolari in mai putin de un an, respectiv in perioada iunie 2013 - martie 2014, arata datele publicate ieri de catre Initiativa Viena, organism constituit dupa izbucnirea crizei pentru a asigura o asa-zisa dezintermediere ordonanta a expunerilor bancilor straine in Europa de Est, adica o retragere progresiva a finantarilor acordate de bancile-mama subsidiarelor prezente in tara noastra si in alte tari din zona. Acordul de la Viena, initiat de autoritatile financiare internationale, precum BERD si FMI, a presupus initial o conditionare a mentinerii expunerilor bancilor straine in tarile din Europa de Est, pentru a nu se produce un soc odata cu retragerea brusca a liniilor de finantare. In prezent insa, bancile straine sunt libere sa-si retraga capitalurile din tara noastra si alte state vecine, fara nicio limitare, insa s-a ajuns la un acord de principiu ca dezintermedierea sa fie ordonata, adica sa aiba loc progresiv, intr-un ritm redus. Bancile straine au retras din tara 1,8 miliarde dolari in primul trimestru din 2014.
• UniCredit Tiriac Bank si-a injumatatit profitul in trimestrul 2 iar depozitele au scazut cu 2,3 miliarde lei in acest an
UniCredit Tiriac Bank a anuntat obtinerea unui profit net de 106,7 milioane lei (23,9 milioane euro) in prima jumatate a acestui an. In primul trimestru, castigul net era de 72,1 milioane lei, ceea ce inseamna ca in al doilea trimestru profitul a scazut la jumatate, adica 34,6 milioane euro, in contextul integrarii firmei de leasing in cadrul bancii. Banca nu precizeaza in comunicatul referitor la rezultate care este impactul integrarii UniCredit Leasing asupra activelor si profitului bancii in al doilea trimestru. Creditele au crescut la 21,8 miliarde lei (23,4 miliarde lei incluzand creditele externalizate) la jumatatea acestui an, de la 18,3 miliarde lei (20,4 miliarde lei incluzand creditele externalizate) in primul trimestru. Provizioanele pentru creditele neperformante au insumat 263,6 milioane lei (59 milioane euro) in primul semestru al acestui an, fata de 112 milioane in primul trimestru, ceea ce inseamna ca in trimestrul 2 provizioanele au crescut la 151,6 milioane lei. Depozitele UniCredit Tiriac, in scadere cu 2,3 miliarde lei.
• CURENTUL
• Un bărbat si-a dat foc in centrul Capitalei
Un incident şocant a avut loc în cursul zilei de joi în Capitală, în zona Piaţa Victoriei, după ce un bărbat şi-a dat foc pe stradă. Totul s-a întâmplat sub ochii mai multor persoane, care au anunţat de urgenţă autorităţile. Bărbatul a stat mai mult timp cu o sticlă de combustibil în mână, ameninţând că îşi va da foc. Când toată lumea credea că totul este doar o cacialma, bărbatul şi-a turnat benzina pe el şi a aprins focul. În urma mai multor apeluri de urgenţă la 112, la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de poliţie, jandarmerie şi ambulanţe. În timp ce sinucigaşul a fost dus de urgenţă la spital, martorii oculari au oferit autorităţilor informaţii cu privire la acest incident. Cu toate acestea, se pare că bărbatul nu este în stare foarte gravă şi se află în afara oricărui pericol, primind în prezent îngrijiri medicale.
• Lege antistres in Germania: angajatorul nu-si va mai putea contacta angajatul in afara orelor de program
Ministrul Muncii dintr-un land german propune adoptarea unei legi "antistres", care să le interzică şefilor să îşi contacteze subalternii în afara programului de lucru. Guntram Schneider, ministru al Muncii în landul Rhenania de Nord Westphalia, cere ca perioadele în care angajaţii pot fi contactaţi de şefii lor să fie limitate prin lege. "Angajatorul nu va mai putea contacta angajatul decât într-un anumit interval orar", a declarat Schneider. Angajaţii din Germania menţin contactul cu firmele la care lucrează şi în afara orelor de program, inclusiv în concedii, arată un sondaj de opinie recent. Guvernul de coaliţie de la Berlin a stabilit anul trecut o serie de planuri pentru îmbunătăţirea "echilibrului între viaţa privată şi cea profesională" a angajaţilor, potrivit thelocal.de.
• CURIERUL NATIONAL
• Cu ce ar trebui să meargă România la export
Mircea Coşea: Dacă se exportă Dacii, stimulezi exporturile, iar dacă se exportă buşteni, nu le stimulezi. "Trebuie să începem să prelucrăm în ţară şi să vindem produse finite, altfel vom rămâne marginalizaţi într-o economie slab dezvoltată la nivelul Europei". Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR): România este o mică colonie a capitalurilor străine, 83% din volumul de export este deţinut de firmele străine
• Case la preţul de 1 euro, într-un sat din Sicilia
Aproximativ 20 de case au fost scoase la vânzare la preţul de 1 euro în satul Gangi, datând din secolul al XII-lea, situat în provincia Palermo, din Sicilia. Oferta vine în condiţiile în care, de-a lungul anilor, numărul locuitorilor din sat a scăzut la aproape 7.000, după ce italienii s-au mutat în alte regiuni, în căutarea unui loc de muncă, relatează publicaţia online TheLocal.it. Autorităţile locale încearcă acum să revitalizeze satul, încercând să-i atragă pe străini să cumpere casele abandonate. Pe lângă suma de 1 euro pentru achiziţionarea casei, se adaugă însă o serie de costuri suplimentare pentru cei interesaţi de oferta din satul Gangi. Taxele pentru achiziţia de proprietăţi în Sicilia se ridică la aproximativ 6.000 de euro. În plus, viitorii proprietari trebuie să renoveze casa în termen de cinci ani, iar costurile sunt estimate la aproximativ 35.000 de euro.
• Cum a evoluat preţul terenurilor agricole în prima jumătate a anului
În prima jumătate a anului, în zona Câmpiei de Vest, Olteniei şi Munteniei, preţul unui hectar de teren agricol a crescut chiar şi cu 500 de euro. În schimb, în Podişul Dobrogei, Podişul Moldovei, Podişul Getic şi Depresiunea Transilvaniei s-au înregistrat scăderi. Compania de evaluare Darian: Terenurile agricole au fost foarte căutate în ciuda faptului că din 2012 s-au scumpit cu 50%, având cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare. În prima jumătate a acestui an preţurile terenurilor agricole au continuat să se scumpească, în unele regiuni, comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut. Avansul vine în condiţiile în care, în ultimii doi ani, preţurile au cunoscut o creştere de aproximativ 50%, conform unei analize a pieţei imobiliare realizată de Darian. Astfel, dacă anul trecut, în zona Câmpiei de Vest, pe piaţa primară, (segmentul de piaţă era reprezentat de parcele între 1 şi 10 ha), la titlu, un hectar costa 2.000 - 2.500, acum preţurile încep de la 2.500 de euro şi pot ajunge şi la 3.200 euro.
• Foştii angajaţi nu mai pot deturna clienţii companiei
O ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale şi a altor acte în domeniul protecţiei concurenţei, publicată deja în Monitorul Oficial, interzice practicile de concurenţă neloială precum "denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele", dar şi "deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi". Amenzile, care se prescriu însă în trei ani, sunt cuprinse între 5.000 şi 50.000 lei pentru persoane juridice şi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice
• ASE va contribui la un program de evaluare a riscului în corporaţii
Coface România şi Academia de Studii Economice Bucureşti vor colabora pentru dezvoltarea unui model de evaluare a riscului de credit. Proiectul este finanţat în proporţie de 80% de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), restul finanţării fiind asigurat de Coface România în calitate de partener privat. Proiectul va dura 2 ani (iulie 2014 - iunie 2016) şi va avea ca rezultat dezvoltarea unui nou model de evaluare a riscurilor corporaţiilor. La un an de la depunerea iniţială a proiectului pentru finanţarea publică, la începutul lunii iulie 2014, cei doi colaboratori au primit răspunsul pozitiv din partea UEFISCDI pentru demararea activităţii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• REPUBLICA PENALILOR. Cum a căpuşat baronul Gheorghe Bunea-Stancu banii judeţului Brăila
Unul dintre cei mai puternici lideri PSD, Gheorghe Bunea-Stancu, era audiat aseară de procurori într-un dosar privind acordarea ilegală a unor contracte publice. DNA arată că el a dat firmei sale mai multe contracte. Prejudiciul: 3 milioane de lei. Preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu (59 de ani), este în centrul unei mega-anchete a procurorilor DNA, privind fraudarea unor contracte publice. Totul a început ieri dimineaţă, atunci când mascaţii i-au percheziţionat vila din Brăila şi biroul din Consiliul Judeţean şi au ridicat mai multe documente. Simultan, vicepreşedintele CJ, Florin Mija, era şi el luat pe sus dintr-o pensiune din Delta Dunării, unde îşi petrecea concediul, şi adus cu girofar la sediul DNA-Galaţi. Un alt personaj cheie al anchetei este Nicolae Moisiu, şeful Biroului Achiziţii Publice din cadrul CJ Brăila.
• Nicuşor Constantinescu va fi adus colet din America
Curtea de Apel a decis arestarea preşedintelui CJ Constanţa. Pe numele lui va fi emis un mandat de urmărire, pentru extrădarea din SUA. Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, confirmând astfel decizia Tribunalului Bucureşti şi respingând contestaţia depusă de avocaţi. Hotărârea este definitivă şi executorie. Avocaţii lui Constantinescu au prezentat noi documente medicale, dar procurorul DNA a cerut originalele. "Eu nu mă pot baza pe aceste înscrisuri înmânate în copie", a spus el. Iritaţi, avocaţii au promis că vor depune o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva necredinciosului procuror. "Am avut neplăcuta situaţie de a constata că DNA contestă absolut orice document medical, contestă apostilările secretarului pe justiţie din New York", s-a plâns avocatul Cătălin Dancu. "Cred că singura soluţie liniştitoare pentru DNA este ca domnul Nicuşor Constantinescu să fie mort", a insistat acesta.
• Golănaşul Vîntu rămâne în arest
Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în detenţie pentru favorizarea lui Nicolae Popa, rămâne închis, a decis, ieri Tribunalul Ilfov, care a menţinut hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 prin care a fost respinsă cererea de liberare condiţionată. Decizia Tribunalului este definitivă. Magistraţii de la Tribunalul Ilfov au judecat, ieri, contestaţia depusă de Sorin Ovidiu Vântu după ce Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare condiţionată. Decizia tribunalului va fi definitivă. Sorin Ovidiu Vântu este încarcerat la Jilava, după condamnarea la doi ani de închisoare primită în dosarul privind favorizarea infractorului, în speţă a lui Nicolae Popa. Instanţa a arătat, în motivarea deciziei, că timpul executat de Vîntu din cei doi ani de închisoare pentru favorizarea lui Nicoale Popa nu este suficient pentru ca acesta să-şi însuşească scopul preventiv şi educativ al pedepsei.
• JURNALUL NATIONAL
• Curtea Constituţională: Un dosar constituit doar pe baza unei expertize DNA contravine dreptului la un proces echitabil, stabilit de Convenţia drepturilor omului
În emisiunea Sinteza zilei, la Antena 3, a fost prezentată o decizie a Curţii Constituţionale a României în care este precizat punctul de vedere al acestui organism suprem în reglementarea normelor de drept, care priveşte normele legale în care o expertiză este acceptată ca material probatoriu în constituirea unui dosar de cercetare penală. Documentul amintit, decizia CCR, cu numărul 805, din 3 iulie 2008, a fost emisă într-o speţă în care se solicitase intervenţia Curţii, într-o excepţie de neconstituţionalitate, care privea dispoziţiile de lege privitoare la experţii specialişti, angajaţi ai DNA, şi care a fost emisă pentru a clarifica aspecte în activitatea de urmărire penală. Curtea Constituţională constată că luarea în considerare, ca material probatoriu, doar a expertizei realizate de experţii DNA, definiţi ca funcţionari publici, contravine Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, şi că, în lipsa unei alte expertize independente, contravine dreptului la un proces echitabil.
• Dezvăluiri uluitoare: Denunţătorul în dosarul "Telepatia şi-a retras plângerea.
Emisiunea "Sinteza zilei" a prezentat un interviu cu "cetăţeanul scârbit", cel al cărui denunţ a stat la baza redeschiderii dosarului Telepatia, care primise neînceperea urmăririi penale (NUP) cu trei ani înainte de acest eveniment, şi care dezavuează întreaga argumentaţie folosită de procurorii DNA. Într-o discuţie purtată cu jurnaliştii Antena 3, Vasile Popa, persoana care a formulat plângerea pe baza căreia procurorii DNA sau redeschis dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, a afirmat că denunţul a fost făcut la nervi şi că şi-a retras plângerea, anunţând atât DNA, cât şi tribunalul. "Am spus că a fost o gândire precipitată, sub impresia unor nervi de moment şi pe urmă mi-am dat seama, la rece, că am vorbit acolo, la tribunal, de faţă cu procurorii, cu judecătorii. Am anulat tot ce am spus acolo. Dimpotrivă, am considerat că domnul Voiculescu a făcut o faptă bună, că oricum ala (ICA - n.r.) se distrugea complet, institutul respectiv, şi a mai scăpat ceva din ce era de recuperat", a declarat Vasile Popa.
• ROMÂNIA, sub ATAC INFORMATIC
Instituţii din România sunt ţinta unui atac cibernetic de anvergură, a anunţat purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava. 'E vorba de un atac cibernetic de anvergură la adresa unor instituţii din România. Pentru noi nu este o chestiune nouă, noi încă de la începutul anului 2014 avem în vedere aceste entităţi agresoare', a afirmat Sava. Purtătorul de cuvânt al SRI a adăugat că 'acest atac face parte din categoria acelor agresiuni cibernetice derulate cel mai probabil de actori statali, dar la fel de bine au ca sursă şi grupări de criminalitate informatică şi grupări extremist-teroriste care vizează şi teme informatice ale unor instituţii fundamentale din diverse state, inclusiv din ţara noastră'. 'Urmare a măsurilor întreprinse de SRI împreună cu celelalte autorităţi române competente s-a stabilit faptul că atacurile cibernetice au vizat atât instituţii de stat, cât şi companii private, precum şi persoane private.
• NATIONAL
• Masina de raliu a lui Ponta, sponsorizata de EXIMBANK!
"National" scoate la iveala noi amanunte incendiare din ancheta privind unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie care zguduie Guvernul Ponta. Este vorba despre implicarea sefului Cancelariei premierului in numirea, contra cost, a lui Traian Sorin Halalai in fruntea bancii de stat EXIMBANK. Dupa numirea lui Halalai in fruntea EXIMBANK, acesta s-a revansat, prin societatea EximAsig, sponsorizand, cu o suma in euro cu patru zerouri, masia de raliu a a lui Victor Ponta!
• Vladimir Putin pregateste o invazie la scara larga
Dincolo de sanctiunile economice pe care SUA, UE si Rusia le schimba intre ele, ceea ce-i ingrijoreaza pe analistii politici este iminenta unor actiuni militare ce vor marca debutul celui de-al Treilea Razboi Mondial. Satelitii arata ca Putin a comasat 42.000 de soldati la granita cu Ucraina. Se vehiculeaza si o data a invaziei: 26 august! In noaptea de 6-7 august, in unitatile militare ale autoproclamatei republici nistrene a fost ordonata starea de alarma. Alte structuri de forta sunt angrenate in acest proces ce indica o actiune militara iminenta. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a sosit joi la Kiev pentru a asigura autoritatile ucrainene de sustinerea politica a Aliantei, in fata unei posibile interventii ruse in fosta republica sovietica. Totodata, crucisatorul american purtator de rachete USS Vella Gulf a intrat joi in apele Marii Negre. De data asta, nu s-au mai invocat exercitii, ci "asigurarea securitatii si stabilitatii in regiune", a anuntat Comandamentul Flotei a VI-a americane.
• PUTEREA
• Primăria Capitalei tânjeşte să devină proprietar pe Parcul Natural Văcăreşti
La Primăria Capitalei, directorii visează frumos şi pun boii înaintea carului. De această dată, a venit rândul lui Bogdan Hreapcă, director general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei. El visează în viitorul Parc Văcăreşti un Aquadom, un acvariu uriaş, construit din fonduri europene. El s-a gândit bine şi la costuri: 30 milioane de euro. Bogdan Hreapcă, director general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, este personajul responsabil cu planul parcărilor din Capitală. Idei multe, fapte puţine. Proiectul parcărilor din centrul oraşului este departe de a fi realizat, la fel şi cele din cartierele aglomerate, dar "viziunea" lui Hreapcă a ajuns la Parcul Văcăreşti. El visează să construiască un Complex Muzeal al Biodiversităţii Acvatice în Parcul Văcăreşti, în interiorul căruia să fie amplasat un acvariu uriaş, cu tunel pentru observarea vieţii subacvatice.
• Papa Francisc cere lumii să îi protejeze pe creştinii din Irak
Biserica Catolică este îngrijorată de violenţele care au loc în nordul Irakului. Liderul său, Papa Francisc, a lansat un apel către statele lumii pentru a interveni de partea creştinilor irakieni şi a compatrioţilor lor care suferă din cauza ofensivei islamiştilor din Statul Islamic (SI). Papa Francisc a cerut comunităţii internaţionale să intervină pentru a proteja populaţia din nordul Irakului de violenţele teroriştilor din organizaţia Statul Islamic. Potrivit Agerpres, Papa şi-a exprimat susţinerea pentru "fraţii creştini persecutaţi" şi a solicitat statelor lumii să facă tot ce pot pentru a "pune capăt dezastrului umanitar" şi a proteja refugiaţii, "a căror soartă depinde de solidaritatea altora". În acelaşi timp, liderul Bisericii Catolice a subliniat că "violenţa nu este niciodată învinsă prin violenţă". Patriarhul caldeean irakian Louis Sako a dezvăluit că peste 100.000 de creştini au fugit din calea islamiştilor după ce aceştia au cucerit cel mai mare oraş creştin din Irak, Qaraqosh.
• ROMANIA LIBERA
• Lovitura de stat reîncărcată
Acum, că Ponta a rupt Pactul de coabitare într-un mod atât de teatral şi lipsit de bun-gust, întrebarea care se ridică este: care sunt consecinţele acestui gest? Ce se va schimba şi ce anume va face Ponta din ceea ce nu ar fi făcut sub constrângerile Pactului de coabitare? Ponta a spus că orice relaţie instituţională între Guvern şi Parlament, pe de o parte, şi Traian Băsescu "ca persoană" încetează, ceea ce este pur şi simplu un nonsens. Nu există nici un fel de relaţie instituţională între Guvern, Parlament şi Băsescu "ca persoană", ci între Executiv, Legislativ şi Preşedinţie. Rezultă că Guvernul şi Parlamentul îşi vor asuma decizii ce revin prin Constituţie preşedintelui, ceea ce ar reprezenta, de facto, o lovitură de stat. Sau, mai exact, lovitura de stat din 2012 reloaded. Concret, asta înseamnă că Ponta va prelua atribuţiile prezidenţiale şi îşi va asuma "reprezentarea" României pe plan extern. De aici şi declaraţiile sale că europenii şi americanii ar fi fost înşelaţi şi manipulaţi de Băsescu.
• România dă drumul gazului spre Moldova şi sparge monopolul Gazprom
Ţara noastră ar urma să înceapă exportul de gaze către Republica Moldova de la jumătatea acestei luni. Anunţul a fost făcut de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Primul pas spre independenţa energetică a Europei se face prin interconectarea României şi Republicii Moldova, prin construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi şi Ungheni. Lucrările la gazoductul cu o lungime de 43 kilometri au fost derulate în mai puţin un an. Aproximativ o treime din costurile conductei, respectiv 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene. Prima etapă a proiectului va fi finalizată până în 15 august 2014, iar etapa a doua vizează prelungirea conductei până la Chişinău, într-un interval de doi-trei ani.
• ZIARUL FINANCIAR
• Misiunea nr. 1 pentru cine mai crede încă în economia românească: refacerea lanţurilor de valoare
Intenţia Nuclearelectrica de a absorbi Compania Naţională a Uraniului, unicul furnizor de uraniu al reactoarelor de la Cernavodă, este în sfârşit o mişcare logică în neîntrerupta sfâşiere a ţesutului industrial, energetic şi de transport al României din ultimii 25 de ani. În numele unor concepte de manual, cea mai mare parte a lanţurilor de valoare din România au fost sparte, fiind create companii independente care ar fi trebuit, conform unei intenţii corecte, să intre în competiţie şi astfel produsele şi serviciile să fie de calitate mai bună şi mai ieftine. Teoretic, pentru trei producători de covrigi de pe o stradă este aplicabil. Însă pentru 90% din lanţurile valorice industriale, în care de multe ori cumpărătorul şi furnizorul sunt unici determinaţi în cazul unui anumit produs, împărţirea nu a avut niciun rost şi mai mult a slăbit economia pentru că a oprit resursa financiară în bazinul mai mare, cu mai multă putere de negociere, dar cu rezultate pe termen scurt.
• Topul celor mai mari 50 de exportatori controlaţi de antreprenori români
Cei mai mari cinci exportatori cu capital privat românesc - InterAgro (cereale), Aramis Invest (mobilă), Gersim Impex (telecom), Rematholding CO (deşeuri) şi Taparo (mobilă) - au trimis anul trecut pe pieţele externe produse cu o valoare estimată de ZF la cel mult 500 mil. euro, în timp ce primele cinci multinaţionale au avut exporturi de 7,6 mld. euro. ZF a realizat pentru prima dată un top al celor mai mari exportatori cu capital privat românesc pornind de la top 500 exportatori furnizat de INS. Doar 50 dintre cele 500 de companii sunt afaceri antreprenoriale în care se regăsesc acţionari români. În total, primii 500 de exportatori au contribuit anul trecut cu 37 mld. euro în total exporturi (aproape 75%), însă românii nu strâng mai mult de 2,5-3 mld. euro, potrivit calculelor ZF. România a avut în 2013 în jur de 22.000 de companii exportatoare (5% din numărul total al firmelor cu afaceri mai mari ca zero) şi un nivel record al exporturilor de aproape 50 mld. euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, însă contribuţia capitalului privat românesc la acest rezultat este prea mică.
• Numărul de contribuabili cu contracte de muncă a crescut la 5,12 milioane, dar rămâne mai mic decât numărul de pensionari
Numărul total de angajaţi cu contracte de muncă asiguraţi la sistemul public de pensii a ajuns la 5,12 milioane de persoane la finalul primului trimestru al acestui an, în creştere cu peste 190.000 de persoane faţă de perioada similară a anului trecut şi cu aproape 400.000 mai mult faţă de luna martie a anului 2011, arată datele centralizate de ZF pe baza rapoartelor publicate de Ministerul Muncii. Pentru prima dată, anul acesta, în statisticile ministerului a apărut o structură mai "rafinată" a datelor de la Pensii, în sensul că este menţionat numărul de asiguraţi în funcţie de tipul de raport de muncă pe care îl are cu angajatorul. Astfel, la finalul lunii martie a acestui an, circa 4,4 milioane de persoane care aveau contracte de muncă cu normă întreagă au plătit din salarii contribuţia la pensie, în timp ce alte peste 690.000 aveau contracte de tip part-time.
• ASF joacă tare şi îi lasă pe americanii de la Templeton fără comisioanele din lichidările de active la FP
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat doar pe jumătate noul contract de administrare pentru Franklin Templeton la Fondul Proprietatea, respingând comisioanele de distribuţie propuse de fondul american de hedging Elliott Associates şi posibilitatea ca Templeton să numească un înlocuitor pentru a gestiona activele de 14,8 mld. lei. În mai puţin de două luni intră în vigoare noul contract de administrare în baza căruia Franklin Templeton va mai administra încă doi ani activele FP cu ţinte stricte de performanţă impuse de Elliott, cel mai mare acţionar al fondului cu 17% din capital. Fondul Elliott este condus de Paul Singer, unul dintre cei mai temuţi manageri de pe Wall Street-ul american. Singer a îngenuncheat recent Argentina, ţară aflată acum în default pentru că nu a restituit fondurilor, inclusiv lui Elliott, banii din obligaţiunile pe care aceştia le-au cumpărat în 2002. Acţionarii FP au aprobat noul contract de administrare încă de anul trecut, însă ASF a respins mai multe prevederi din contract şi cere convocarea unei noi AGA la FP pentru a aproba contractul rectificat.