REVISTA PRESEI 08.11.2014

Willy Homner
Revista Presei / 8 noiembrie 2014

ADEVARUL

Cum au apărut peste un milion de români pe liste suplimentare, în primul tur al prezidenţialelor

Nu mai puţin de 1.126.284 de persoane, din cei 9.723.232 de români care s-au prezentat la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an, au votat pe listele suplimentare. Conform datelor oferite de Biroul Electoral Central, în total, erau aşteptaţi la vot 18.284.066 de alegători. Cele mai multe voturi pe listele suplimentare s-au înregistrat în judeţul Cluj, 51.714 de voturi, lucru explicabil prin faptul că este un important centru universitar. adevarul.ro va prezintă situaţia pe fiecare judeţ în parte, dar mai ales cum au devenit judeţele Olt (28.515) şi Teleorman (20.828) şi centre turistice în ziua de 2 noiembrie. Liderii social-democraţi din Iaşi se întrec în explicaţii originale prin care încearcă să explice înfrângerea suferită de către candidatul Victor Ponta în municipiul Iaşi, în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014.

Foreign Policy: Ungaria îl ajută pe Putin să îşi păstreze influenţa energetică în Europa

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, înclină tot mai mult balanţa către Moscova, autorizând de curând construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său. De asemenea, Budapesta a criticat la scenă deschisă Occidentul pentru sancţiunile adoptate împotriva Kremlinului. Autorizarea proiectului South Stream, în urma căruia Rusia ar putea livra gaze naturale Europei de Vest fără a mai folosi tranzitarea prin Ucraina, ridică tot mai multe temeri în rândul oficialilor de la Bruxelles. Aceştia se tem că Vladimir Putin va folosi acest proiect doar pentru a creşte dependenţa statelor europene de gazul rusesc. Deşi noua conductă de tranzitare este aspru criticată de Bruxelles, parlamentul Ungariei a adoptat în această săptămâna un act normativ care nu ţine cont de obiecţiile Uniunii Europene şi deschide practic calea pentru proiectul South Stream.

Ruşii trimit artilerie grea în Ucraina

Un convoi militar cu 32 de tancuri, 16 tunuri Howitzer şi 30 de camioane cu muniţie şi soldaţi au trecut astăzi din Rusia în Lugansk, regiune de graniţă controlată de separatişti proruşi, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al forţelor armate ucrainene, pentru agenţia de ştiri AFP. Kievul dă de înţeles că intruziunea fără permisiune a convoiului pe teritoriul Ucrainei este echivalentă cu o invazie militară. "Mobilizarea de echipament militar şi mercenari ruşi continuă la linia frontului", a spus Lisenko şi într-o scurtă intervenţie televizată, transmite Reuters. NATO a confirmat faptul că a observat creşterea trupelor ruse mobilizate de-a lungul graniţei cu Ucraina şi că încearcă să stabilească dacă intruziunea militară s-a produs.

VESTE BUNĂ pentru ROMÂNI. Se construieşte o AUTOSTRADĂ

Comisia Europeană a declarat admisibil spre finanţare un proiect major pentru România. Este vorba despre "Construcţia autostrăzii Sebeş Turda". Proiectul presupune construcţia a 70 de km de autostradă, asigurând o legătură directă, rapidă şi sigură între Autostrada A1, Sibiu - Sebeş - Orăştie - Deva - Timişoara - Arad - Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European şi Autostrada A3, Braşov - Făgăraş - Târgu Mureş - Turda - Cluj Napoca - Oradea - Borş, numită şi Autostrada Transilvania. Bugetul total al proiectului este de 621.519.594,92 euro, din care bugetul primei faze, transmisă către Comisia Europeană, este de 221.151.841,70 euro. Din această valoare, contribuţia din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial "Transport" 2007-2013 (POST) este de 152.998.942,98 euro. Faza a doua a proiectului, în valoare totală de aproximativ 400 milioane euro, va fi finanţată în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Nicolae Raţiu: Ion Raţiu nu ar fi susţinut niciodată candidatura lui Ponta"

Nicolae Raţiu, fiul cel mic al lui Ion Raţiu, protestează în legătură cu invocarea numelui cunosctului om politic de premierul Victor Ponta, pe care îl acuză că îşi face campanie electorală pe seama prestigiului tatălui său. Candidatul PSD la Preşedinţie a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie a fostului fruntaş ţărănist, însoţită de un citat celebru al acestuia referitor la democraţie, arătând că primul lui vot a fost pentru Ion Ratiu. Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu, a precizat pe pagina de Facebook a fundaţiei, în replică la postarea lui Victor Ponta legată de Ion Raţiu: "Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România, însă invocarea tatălui meu, Ion Raţiu de către domnul Ponta în campania sa politică mă forţează să protestez! Dacă ar fi să îi cred pe toţi cei care mi-a spus din 1990 încoace că au votat cu tatăl meu, Ion Raţiu - el cu siguranţă ar fi fost ales Preşedinte al României!

Statele Unite trimit încă 1.500 de consilieri militari în Irak

Statele Unite ale Americii au anunţat, vineri, că îşi vor dubla numărul de consilieri militari în Irak, pentru a instrui şi asista forţele armate din regiune în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, notează BBC. Astfel, autorităţile americane urmează să trimită încă 1.500 de consilieri militari în Irak. Purtătorul de cuvânt al Executivului american, Josh Earnest, a precizat că Barack Obama a dispus de curând trimiterea consilierilor americani în afara oraşelor Bagdad şi Erbil, capitala Kurdistanului irakian. Autorităţile de la Washington au dorit să sublinieze că aceşti consilieri militari nu se vor angaja în lupte, ci doar în activităţi de instruire a soldaţilor irakieni. Statele Unite intenţionează să trimită câţiva consilieri militari şi în provincia Anbar, din vestul Irakului, acolo unde armata a fost nevoită să se retragă din cauza ofensivei extremiştilor musulmani.

Giganţii bancari din SUA, Marea Britanie şi Elveţia ar putea plăti 1,58 de miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare

Autorităţile din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie ar putea amenda cu suma totală de 1,58 miliarde de dolari un număr de şapte mari bănci, în urma unei investigaţii pentru manipularea pieţei valutare, scrie The Wall Street Journal. Cele şapte bănci care se află în prezent în negocieri cu autorităţile de reglementare sunt Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elveţia şi Citigroup, J.P. Morgan Chase şi Bank of America din SUA. Deşi obiectivul autorităţilor este să ajungă la un acord cu instituţiile bancare vizate până la jumătatea săptămânii viitoare, acest termen s-ar putea prelungi cu încă o săptămână, potrivit surselor citate de publicaţia respectivă. Dintre cele şapte bănci, Bank of America negociază doar cu autorităţile americane, în timp ce celelalte şase poartă discuţii cu instituţii atât din SUA, cât şi din Marea Britanie.

EVENIMENTUL ZILEI

Mircea Badea a fost bătut măr de motociclistul pe care l-a jignit

După patru minute şi 53 de secunde, în a doua rundă de box thailandez, Emi Teodor, motociclistul provocat de comicul lui Dan Voiculescu la bătaie, a încheiat meciul cu o serie de pumni în faţa lui Mircea Badea şi un genunchi în plex. Meciul, practic, n-a avut un istoric, angajatul lui Felix nefăcând decât să se apere fugind de luptă. Cel puţin poate să spună: "Da, m-a bătut, da'am dat şi io...". Anunţat pe Facebook, meciul de Muay Thai, adică box thailandez, a avut loc vineri seară la ora opt şi jumătate seara, în sala de sport a Şcolii 195, din cartierul Titan, din Capitală. Emi Teodor, după ce i-a umflat nasul lui Badea: "Sper ca de acum încolo să aibă mai mult bun simţ!"

Greu de rambursat

60% din debitorii care devin neperformanţi la credite garantate cu ipoteci nu reuşesc să iasă din această categorie timp de doi ani. Efectele crizei continuă să fie resimţite de clienţii bancari persoane fizice, rău-platnicii dând bătăi de cap bancherilor care au acordat cu entuziasm credite în perioada de boom economic. Capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei s-a deteriorat şi în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, totuşi într-un ritm mai redus decât în primii ani de criză, arată Banca Naţională a României în ultimul Raport asupra stabilităţii financiare. Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante a atins un nivel maxim de 10% la sută (în iunie 2014, în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de decembrie 2012). Ulterior, a intrat pe o pantă descendentă, ajungând la 8,7% în august 2014.

Doi arabi cer 6 milioane de euro pentru că au fost închişi degeaba 11, respectiv 13 ani

Doi arabi au fost condamnaţi la o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru că ar fi omorât un dealer de droguri. Primul a executat 11 ani şi 7 luni de temniţă, al doilea a stat la puşcărie 13 ani şi 3 luni. Recent s-a dovedit că fapta respectivă nu a fost comisă de ei şi au dat statul francez în judecată. Primul cetîţean, Abdelkader Azzinami, care a stat degeaba 4290 de zile solicită 2,945 milioane de euro şi al doilea, Abdellrrahim El Jabri cere 3,184 de euro pentru 4748 de zile.

Jurnalistă reclamată de PSD pentru că a publicat pe Facebook rezultate din Noua Zeelandă, în primul tur al prezidenţialelor

Situaţie fără precedent în România. O jurnalistă a fost reclamată de PSD la Poliţie pentru că a publicat pe Facebook rezultatele primului tur de scrutin din Noua Zeelandă chiar în ziua alegerilor. Organizaţia din Hunedoara susţine că această postare ar fi putut influenţa electoratul pe data de 2 noiembrie. Chemată la audieri, femeia a explicat că nu există reglementări în ceea ce priveşte spaţiul virtual şi că n-a încălcat nicio lege. Jurnalistei din Hunedoara i se impută faptul că a postat pe Facebook, în plin proces de vot, rezultatele de la secţia de votare din Noua Zeelandă. Date care îl dădeau câştigător pe Klaus Iohannis, în timp ce candidatul PSD Victor Ponta se clasa abia pe locul 4. Potrivit organizaţiei PSD Hunedoara, electoratul ar fi putut fi influenţat in ziua votului. Aşa că jurnalista a fost chemată să dea declaraţii la poliţie.

Elena Udrea recomandă vot anti-Ponta

Conducerea PMP a avut ieri, de la ora 16.00, o şedinţă la Snagov, pentru a discuta poziţia partidului faţă de turul II al prezidenţialelor. La finalul întâlnirii, preşedintele partidului, Elena Udrea a susţinut o conferinţă de presă în care a declarat că ar fi o aroganţă să se creadă stăpâna voturilor pe care le-a primit în turul întâi şi că este sigură că electoratul său va vota conform principiilor şi valorilor statului de drept. Vasile Gherasim, secretarul executiv al PMP, a declarat pentru Mediafax că, în opinia, PMP susţine dreapta în orice variantă, însă există o problemă, legată de decizia lui Iohannis de a nu negocia cu nimeni în vederea turului II al alegerilor prezidenţiale.

Mişu Voicu, atac dur la Tăriceanu: E un fel de Petru Groza

Copreşedintele alianţei de la Dolj, liberalul Mihai Voicu, a comentat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul de campanie al ACL Dolj, prestaţia electorală a fostul său şef de partid, actualul aliat al PSD-ului, Călin Popescu Tăriceanu. Parlamentarul Voicu l-a ironizat pe Tăriceanu comparându-l cu Petru Groza care a mimat apartenenţa la un partid propriu, dar în fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comunişti şi al ordinelor venite de la Moscova. "Dacă priviţi cu atenţie scorul electoral al domnului Tăriceanu, nu puteţi să nu observaţi acelaşi lucru pe care l-am sesizat şi eu: domnul Tăriceanu a luat acelaşi număr de procente câte neveste a avut! Dincolo însă de acest aspect sau coincidenţă, cum vreţi să o numiţi, un alt lucru aş mai dori să subliniez. Din punctul meu de vedere, domnul Tăriceanu, în cazul în care va fi desemnat şi votat în Parlament drept prim-ministru lucru asupra căruia am mari rezerve, va reprezenta pentru PSD exact ce a reprezentat doctorul Petru Groza pentru comunişti.

JURNALUL NATIONAL

CCR a validat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Curtea Constituţională a României a validat vineri primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale şi a stabilit că în turul doi se vor confrunta Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Potrivit CCR, turul II se va organiza pe 16 noiembrie. "Curtea confirmă rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României desfăşurate în primul tur de scrutin la 2 noiembrie. Aducem la cunoştinţa publică faptul că se va organiza al doilea tur de scrutin pentru că niciun candidat nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a fi declarat preşedinte din primul tur de scrutin. Se organizează al doilea tur de scrutin, duminică, 16 noiembrie, la care vor participa Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în această ordine. Decizia este definitivă şi se publică în Monitorul Oficial", a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care a completat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Ponta: Cel care va conduce PSD, până la congresul din februarie, va fi Liviu Dragnea

Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a anunţat astăzi, la Suceava, că preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, va conduce partidul până la organizarea congresului ce va avea loc cel mai probabil în luna februarie a anului viitor. Victor Ponta a afirmat că, imediat ce va deveni preşedintele României, va demisiona din funcţia de preşedinte al PSD şi că va ceda conducerea partidului actualului preşedinte executiv Liviu Dragnea şi secretarului general Andrei Dolineaschi. "După ce voi fi ales preşedinte al României, cu siguranţă voi demisiona din funcţia de preşedinte al PSD. Conform Statutului PSD, cel care preia sarcinile de preşedinte, până la congresul care va fi, probabil, în februarie, va fi preşedintele executiv, domnul Dragnea, şi secretarul general, domnul Dolineaschi", a spus Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Barack Obama, SCRISOARE SECRETĂ către liderul suprem al Iranului!

Cotidianul Wall Street Journal anunţă că preşedintele american, Barack Obama, i-a scris în secret liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, în care vorbeşte despre o posibilă cooperare în lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic, relatează BBC News. Casa Albă a refuzat să comenteze pe marginea "corespondenţei private" a lui Barack Obama. Potrivit jurnaliştilor americani, aceasta este cea de-a patra scrisoare pe care Obama o trimite liderului iranian. Tot mai mult, Iranul este considerat ca o ţară susceptibilă să joace un rol pentru a ajuta la revenirea stabilităţii în Siria şi Irak. Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Republicii Islamice să continue programul nuclear exclusiv în componentă civilă în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb