REVISTA PRESEI - 08.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Bugetul, o bombă cu explozie întârziată

Guvernul a bătut în cuie o creştere de 17% a încasărilor din contribuţii sociale de sănătate, fără să explice măsurile care vor genera acest avans. Asta ar putea implica noi taxe şi impozite. Proiecţia veniturilor şi cheltuielilor pe anul viitor nu respectă cifrele convenite, cu doar două luni mai devreme, prin Strategia Fiscal-Bugetară. Consiliul Fiscal, organismul care analizează şi elaborează recomandări cu privire la proiecţiile bugetare ale Executivului - şi creat în urma negocierilor cu FMI - a ajuns un organism pur formal, ale cărui opinii sunt ignorate de Guvern.

Părintele Nicula, Schindler de sub Feleac

Împreună cu episcopul greco-catolic Iuliu Hossu şi cu scriitorul Raoul Şorban, preotul Alexandru Nicula, ajuns acum la 97 de ani, a participat la salvarea a sute de evrei în 1944. Preotul Nicula a fost naşul de botez a zeci de evrei care s-au creştinat de teama deportării, iar pe alţii a reuşit să-i treacă graniţa din Ardeal în Regat. A fost secretarul episcopului Iuliu Hossu, a făcut studii la Strasbourg şi Paris şi a suferit în temniţă pentru credinţa sa. Nu a acceptat însă niciodată detenţia spiritului. Este povestea lui Alexandru Nicula, un preot care şi-a riscat viaţa şi libertatea pentru a salva de la pogrom evreii din Cluj-Napoca.

Pensionarii şi capii de familie, buni de plată

Persoanele care au în întreţinere alţi membri ai familiei - soţ, soţie sau părinţi - vor plăti contribuţii de sănătate pentru fiecare în parte. Decizia a fost luată pentru acoperirea deficitului din bugetul Sănătăţii. Aproximativ 1,1 milioane de pensionari cu venituri de 740-1.000 de lei vor plăti taxe noi de la 1 ianuarie 2011. Taxarea pensionarilor şi a altor categorii scutite până în prezent de la plata contribuţiilor va aduce la buget aproximativ 1,4 miliarde de lei, susţin reprezentanţii Guvernului. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobată luni de Guvern şi obţinută de "Adevărul", nu numai pensionarii cu venituri de 740-1.000 de lei vor avea de suferit.

Oltenii cumpără cartofi la bucată şi salam cu felia

Comercianţii spun că, din cauza sărăciei, oamenii sunt nevoiţi să ia produse alimentare în cantităţi tot mai mici. Magazinele au cele mai slabe vânzări din ultimii zece ani, iar clienţii nu-şi mai permit să dea la fel de mulţi bani pe mâncare ca în anii trecuţi. Carne, produse vrac sau legume, toate sunt cumpărate acum la suta de grame. Oltenii nu pleacă de acasă fără lista de cumpărături. "Dacă îmi trebuie doi cartofi, atât cumpăr. Asta este situaţia. Acum nu ne mai ajung banii, aşa că trebuie să fim atenţi cum îi cheltuim. Nu este o ruşine să ceri 300 de grame de carne de porc. Vânzătorii, decât să rămână cu marfa, mai bine o dau aşa. Am cheltuit astăzi 20 de lei, nu cred că este o sumă foarte mare şi am reuşit să cumpăr tot ce am pus pe listă", a spus Ioana Vlad.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda intarzie doi ani

Cei şase investitori străini şi Nuclearelectrica nu au ajuns la un acord asupra continuării proiectului. Prima dintre cele două unităţi nucleare ar putea fi gata abia în 2018, faţă de 2016, cum se estima până acum, urmând ca reactorul cu numărul 4 să funcţioneze din 2019. Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii din istoria României - evaluat la patru miliarde de euro, a ajuns din nou în impas. Decizia de continuare a proiectului din partea celor şapte investitori - şase străini (Enel, RWE, Iberdrola, ArcelorMittal, CEZ şi GDF Suez) şi statul român prin Nuclearelectrica - ar fi trebuit luată până la finele lunii septembrie, pentru a începe lucrările propriu-zise, însă termenul a fost prelungit pentru luna decembrie.

Dan Adamescu, în executare silită

Omul de afaceri Dan Adamescu nu mai poate tranzacţiona acţiunile deţinute la Unirea Shopping Center şi la Astra Asigurări. Companiile controlate de omul de afaceri Dan Adamescu apar într-un dosar de executare silită iniţiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Pachetele de acţiuni pe care le deţine The Nova Group Investments România, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, la Asigurare-Reasigurare Astra şi la Unirea Shopping Center au fost indisponibilizate în cadrul unui dosar de executare silită. Informaţiile au fost transmise de The Nova Group Investments România celor două firme, care ulterior au informat Bursa de Valori Bucureşti cu privire la această situaţie, fiind cotate la bursă.

Topul dobânzilor la depozite

BCR şi Banca Carpatica oferă populaţiei cele mai mari bonificaţii la economiile în lei pe trei luni. Dobânzile la depozitele în lei au scăzut cu peste două puncte procentuale de la începutul lui 2010. Băncile oferă bonificaţii de maximum 8% pentru economiile în lei. Banca Carpatica şi BCR oferă în prezent cele mai mari dobânzi pentru depozitele în lei constituite de populaţie. Pentru economiile în lei cu scadenţă la trei luni, cele două bănci oferă clienţilor bonificaţii de 8% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. Astfel, pentru economii de 4.000 de lei, beneficiarul va avea la scadenţă un câştig de 80 de lei. Acesta va fi însă supus impozitului de 16%.

SUA au tipărit greşit un miliard de dolari

Americanii au tipărit greşit peste un miliard de bancnote noi de 100 de dolari. O mare parte din acestea au fost încreţite în timpul producţiei, motiv din care au spaţii albe pe ele. Astfel, 110 miliarde de dolari americani au fost puse sub lacăt într-un seif dintr-un oraş din Texas. Printre miliardele de dolari nou tipărite, o parte au fost realizate corespunzător. Bancnotele bune nu pot fi însă folosite, pentru că sunt amestecate cu cele cu defect, iar sortarea lor ar dura între 20 şi 30 de ani. Pentru a reduce această perioadă, autorităţile americane vor folosi un aparat care ar putea efectua acestă muncă într-un singur an. Tipărirea celor un miliard de bancnote a costat 120 de milioane de dolari.

India, principalul angajator in 2011

Statele emergente precum India, China, Brazilia, Taiwan sau Singapore au cele mai multe oferte de angajare pentru anul viitor. Evoluţiile economice semnificative ale acestor ţări determină cereri tot mai mari pe piaţa muncii, în timp ce statele dezvoltate încă se confruntă cu rate-record ale şomajului. Abilitatea statelor de a-şi reveni din recesiune sau chiar de a evita intrarea în criză a determinat nu numai o reorganizare a ierarhiilor mondiale, ci şi schimbarea dinamicii din piaţa globală a muncii. Acum, pentru a-şi susţine activitatea industrială care a depăşit aşteptările în India, China, Brazilia, Taiwan, Singapore şi Turcia, companiile caută forţă de muncă.

CURENTUL

Baronii PD-L şi miliardele lor nedeclarate

Declaraţiile de avere au fost întotdeauna coşmarul politicienilor neamului, indiferent de formaţiunea din care provin. Acesta este şi cazul vicepreşedintelui PD-L Vaslui, Corneliu Mihalache, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care a uitat să treacă în declaraţia de avere majorarea de capital făcută de către domnia sa la firma la care este unic acţionar, SC Motor Grup SRL. Iar suma nu este deloc de neglijat, fiind vorba de vreo 15 miliarde de lei vechi, bani care, conform aceleiaşi declaraţii de avere, nu existau în conturile sale sau ale familiei sale. Potrivit declaraţiei de avere depuse la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, preşedintele CJAS Vaslui Corneliu Mihalache este acţionar la firma SC Motor Grup SRL cu 1.400 de părţi sociale în valoare totală de 1.400.000 de RON.

România ocupă penultimul loc în ceea ce priveşte competenţele de bază ale elevilor de 15 ani

România ocupă penultimul loc, înaintea Albaniei, în clasamentul PISA -Programme for International Student Assessment. PISA reprezintă un program iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), prin intermediul căruia sunt verificate, pe baza unui chestionar standardizat, cunoştinţele elevilor în vârstă de 15 ani. La studiu au participat peste 500.000 de elevi din peste 70 de ţări, iar România s-a clasat pe locul 49 la lectură, 47 la matematică şi 48 la ştiinţe. În Europa, doar Muntenegru şi Albania au punctaje mai slabe. Rezultatele obţinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obţinute de România la precedentul ciclu al programului, PISA - 2006 (locul 47 din 59 de ţări participante), în care domeniul principal a vizat Ştiinţele, potrivit Ministerului Educaţiei. Pe primul loc s-a clasat Shanghai, cu 556 de puncte. Locul doi a fost ocupat de Coreea de Sud, cu 539 de puncte, iar pe locul trei s-a clasat Finlanda, cu 536 de puncte.

Un an şi 5 luni, de Tia Şerbănescu

După încă o şedinţă a coaliţiei cu preşedintele Băsescu, premierul Boc a anunţat că toate concediile maternale aflate în curs rămân de doi ani cu indemnizaţiile neschimbate urmând ca din 2011 să fie de un an cu o primă lunară de 500 de lei pentru întoarcerea la serviciu. Al doilea an e posibil doar ca un concediu fără plată. Până atunci, guvernul va transforma spitalele neocupate în creşe. Ideea e a dlui Băsescu dar e complet nesănătoasă: spitalele noastre sunt pline de viruşi - un adevărat pericol pentru orice bolnav darmite pentru bebeluşi. Mai normal e să încurajezi creşele particulare - care probabil vor şi apărea căci unde e cerere, vine şi oferta.

CURIERUL NAŢIONAL

Disperaţi să plece din ţară

Jumătate dintre cei care aplică pentru un job "afară" caută "orice loc de muncă, în orice domeniu, în orice ţară". Restul, de regulă, caută în domeniul medical-sanitar, în turism şi în agricultură. Marea Britanie, Italia şi Germania - ţările cele mai solicitate pentru angajări. Românii sunt din ce în ce mai interesaţi să aplice în mediul online pentru locuri de muncă în străinătate. Potrivit unei analize realizate de portalul specializat în recrutarea pentru străinătate, Tjobs.ro, pe primul loc în preferinţele românilor sunt în continuare posturile ocupade de personalul medical şi sanitar, dar în ultimul timp s-a observat o cerere mai mare pentru joburile care nu necesită calificări sau studii de specilitate. În luna noiembrie portalul Tjobs.ro a înregistrat un total de 28.678 de aplicări, Germania fiind noua preferinţă a românilor interesaţi de joburile din străinătate. Un total de 107.188 căutări/vizionări au fost efectuate pe tjobs.ro, în perioada 29.10 - 01.12.2010.

Hidroelectrica: FP nu poate stopa înfiinţarea "mamuţilor" energetici

Hidroelectrica: Franklin Templeton ar fi trebuit să fie la curent cu tot ce se întâmplă în companie. David: Konieczny dă dovadă de amatorism când vorbeşte despre compania pe care o reprezint.

Acuzaţiile aduse de reprezentantul administratorului Fondului Proprietatea cu ocazia anunţării calendarului de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucureşti a stârnit ieri ample reacţii din partea Hidroelectrica. Directorul general al companiei, Mihai David, s-a arătat nemulţumit de intenţia Franklin Templeton de a împiedica înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, replicând că aceasta "nu poate face presiuni publice pentru a răsturna o decizie prin care acţionarul majoritar - adică, statul român - aşază lucrurile în compania care îi aparţine şi pe care o controlează".

Cămătari şi cămătari, de Adrian Panaite

Lumea a fost contrariată că ditamai şeful de poliţie acţiona ca un veritabil protector al unui clan de cămătari. Ceea ce părea inadmisibil în cazul de faţă, se întâmplă de facto, la nivel de sistem, în întreaga lume. Capitalul bancar a fost un privilegiat înainte de criză când s-a poziţionat strategic pentru a extrage rentă din economiile tot mai vlăguite, dar şi de la declanşarea turbulenţelor financiare când au beneficiat de ajutoare nemeritate sub pretextul stabilităţii financiare ameninţate a sistemului cămătăresc mondial. Mai-marii din politică au îngroşat şoricul faţă de contribuabil şi au venit în sprijinul cămătarilor post-moderni. Să ne mai supărăm pe clanurile de la noi când chiar banca centrală a SUA a devenit cel mai mare falsificator de monedă din istorie întru salvarea băncilor comerciale multinaţionale?

CE a aprobat construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă

Pompiliu Budulan: Proiectul va duce la o investiţie de mai multe miliarde de euro şi la crearea unui număr important de locuri de muncă". EnergoNuclear, compania care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, a primit, luni, avizul Comisiei Europene pentru derularea investiţiei, a declarat pentru Mediafax directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan. Documentaţia de notificare a investiţiei a fost transmisă Comisiei Europene în luna iunie a anului 2009, iar avizul favorabil reprezintă o condiţie pentru începerea lucrărilor de construcţie a celor două unităţi nucleare. Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Investiţia este evaluată de autorităţile române la patru miliarde de euro.

Ce aduce noul Cod Fiscal?

Persoanele care vor să joace la cazinouri şi slot machine vor trebui să achite o taxă de acces între 5 lei şi 20 lei. În plus, accizele la cafea şi ţigări nu vor creşte anul viitor. În cazul în care nu erau de ajuns cele 3 legi şi 7 ordonanţe de urgenţă care au adus modificări majore la Codul Fiscal în acest an, Guvernul a pregătit pentru anul viitor un nou Cod. Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, Executivul aduce odată cu noul an noi taxe şi impozite. Astfel, conform proiectului se elimină impozitele pentru câştigurile la jocurile de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi pentru cele de tip slot machine, şi se va introduce o taxă de acces.

Preţul aurului - record istoric

Considerat valoare de refugiu în perioadele de criză, metalul galben este intens căutat de investitori. Tendinţa pare să se menţină şi în perioada imediat următoare. Fonduri, instituţii, bănci, persoane particulare - toate aceste categorii de investitori sunt în ultimele luni angajate în tranzacţii vizând achiziţionarea de aur şi alte metale preţioase. În faţa crizei datoriei suverane din ţări europene şi de teamă că ea va împiedica relansarea economică mondială, în faţa scăderii cursului dolarului, metalul galben are avantajul de a nu reprezenta o datorie. Metalul galben este singurul activ ce nu este supus vreunei decizii a autorităţilor publice - nimeni nu emite aur -, ceea ce îi conferă o valoare excepţională.

Cei 27" refuză prelungirea concediului de maternitate

Guvernele Uniunii Europene au respins categoric o propunere vizând prelungirea duratei concediului de maternitate la 20 de săptămâni şi instituirea principiului unui concediu de paternitate remunerat. La sesiunea din luna octombrie, Parlamentul European a votat această propunere în urma unor foarte aprinse dezbateri, dar ea a fost discutată abia acum de miniştrii europeni ai Muncii şi ai Afacerilor sociale, reuniţi luni la Bruxelles. "Cea mai mare parte a statelor UE consideră că Parlamentul European a mers prea departe propunând un concediu de maternitate de 20 de săptămâni, cu o remuneraţie de 100 la sută din salariu, motiv pentru care această propunere nu poate fi considerată drept bază de negocieri", a declarat ministrul belgian al Muncii, Joelle Milquet.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe Geoană îl bate Vîntu în PSD

Enervaţi de reluarea "episodului de tristă amintire" al vizitei acasă la SOV, PSD-iştii vor să-l scuture bine pe Mircea Geoană, ameninţând chiar cu suspendarea acestuia din partid. Enervaţi de amintirile cu Sorin Ovidiu Vîntu care-l răscolesc pe Mircea Geoană la un an de la pierderea cursei pentru Cotroceni, PSD-iştii vor să-şi pună la punct fostul prezidenţiabil, unii dintre ei văzându-l chiar suspendat din partid. Subiectul va fi discutat astăzi de conducerea socialdemocraţilor care se reuneşte într-o şedinţă informală, la Sinaia. Iritarea social-democraţilor s-a declanşat după ce Geoană, a dezgropat, într-o postare video de pe site-ul personal, episodul vizitei acasă la Sorin Ovidiu Vîntu, cu o seară înaintea dezbaterii electorale cu Traian Băsescu, şi, nici mai mult nici mai puţin, a susţinut că actualul şef al PSD l-a sfătuit să mintă în legătură cu subiectul.

Pastile gratuite cu bani din pensiile tăiate

Fondurile din contribuţia de 5,5% la Sănătate a două milioane de pensionari vor fi folosite mai ales la compensate. Cei cu pensii mici plătesc doar 10% la listele A şi B. Peste două milioane de români vor plăti contribuţie de 5,5% la Sănătate începând cu 1 ianuarie 2011. Este vorba despre 2.055.545 de pensionari cu venituri peste 740 lei şi de 12.219 de revoluţionari (fac excepţie cei răniţi la Revoluţie). În cazul pensionarilor cu peste 1.000 de lei, contribuţiile se calculează pentru întregul venit, nu doar pentru suma ce depăşeşte 1.000 de lei, cum se întâmpla până acum. Pe de altă parte, pensionarii care câştigă sub 700 de lei primesc în continuare compensare de 90% pentru medicamentele aflate pe listele A şi B. "Adică, ce, restul românilor plătesc aproape integral sau 50%, ei plătesc doar 10%", explică specialişti în asigurări de sănătate.

Bugetul pe 2011: 50% optimism, 50% promisiuni deşarte

Bugetul pentru anul viitor a fost aprobat de guvern şi e bazat pe o creştere de 1,5% . Analiştii spun că cifrele sunt "îndrăzneţe", iar promisiunile cu reducerea evaziunii fiscale sunt "vorbe goale".Guvernul se bazează şi în cazul proiectului de buget pentru anul viitor pe tertipul folosit în ultimii ani: un buget optimist, corectat prin rectificări bugetare pe măsură ce autorităţile coboară cu picioarele pe pământ. Atât anul trecut, cât şi acum doi ani, indicatorii macroeconomici descriau viitorul pe termen scurt în termeni roz. Bugetele adoptate pentru anii 2009 şi 2010 se bazau pe creştere economică, pe un deficit bugetar optimist şi pe mai puţini şomeri, în condiţiile în care România se adâncea tot mai mult în criză. Chiar din primele luni ale anilor, autorităţile s-au văzut nevoite să admită că lucrurile stau mai prost decât scrie pe hârtie.

FINANCIARUL

M. Tănăsescu: Revenirea economiei se va baza pe export, consum şi servicii

Reprezentantul României la FMI consideră că OUG 50, deşi nu este o condiţionalitate, este un test în cadrul acordului. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, consideră că proiectul de buget pentru 2011 reprezintă un instrument financiar credibil. Însă acesta arată că obţinerea unui deficit de 4,4% din PIB este condiţionată de respectarea legislaţiei fiscale, de o reformă a taxării credibile şi predictibile, de asigurarea, prin colectare, a unor venituri constante şi durabile, precum şi de aplicarea, la nivelul întregului an 2011, a măsurilor implementate în 2010.

Bugetul, construit pe creşterea veniturilor din TVA. În ce condiţii?

Bugetul pe 2011 arată că Executivul mizează pe creşterea veniturilor din TVA de la 39 mld. lei la 46 mld. lei. De asemenea, guvernul estimează venituri mai mari şi din accize, care vor urca de la 17,4 mld. lei la 18,4 mld. lei, prin reducerea evaziunii fiscale şi alinierea accizelor la ţigarete la normele UE. Bugetul asigurărilor sociale este în continuare nesustenabil, astfel că va trebui din nou alimentat de la bugetul de stat, cu transferuri de 13,9 mld. lei. Pentru bugetul de şomaj va fi asigurată o subvenţie de peste trei miliarde de lei. Ordonatorii de credite vor primi mai puţini bani de la buget în 2011 atât faţă de execuţia preliminată pentru acest an, cât şi faţă de bugetul iniţial pentru 2010, rectificat de două ori, cu excepţia ministerelor Muncii, Agriculturii, Mediului, Finanţelor, Dezvoltării şi Transporturilor. Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată, vor fi îngheţate în 2011.

Noul Cod al Muncii, de la o extremă la alta

Durata contractului individual de muncă va fi mărită la 36 de luni. Adoptarea unor reglementări mai flexibile pe piaţa muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de muncă noi, susţin investitorii străini, care propun, printre altele, eliminarea contractului colectiv la nivel de ramură. Pe de altă parte, prelungirea perioadei de probă şi creşterea rolului contractelor de muncă temporare fac ca salariaţii să se teamă de posibile abuzuri din partea angajatorilor. "Legislaţia muncii nu se potriveşte cu situaţia economică a României şi de aceea trebuie modificată. Trebuie să fie mai uşor să recrutezi şi să concediezi forţa de muncă", a susţinut ieri Shachar Shaine, membru în consiliul de conducere al Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Salariul mediu a scăzut în termeni reali cu 10% într-un an

Pentru unii angajaţi de la stat s-au înregistrat şi creşteri salariale, ca urmare a acordării unor prime de vacanţă. Salariaţii din bănci rămân campioni la remuneraţii. Câştigul salarial mediu nominal net s-a menţinut în luna octombrie la acelaşi nivel cu cel din septembrie, de 1.340 de lei, dar a scăzut, ca valoare, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cu 2,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Ţinând cont şi de rata inflaţiei, scăderea reală a salariului mediu net a fost de aproape 10% în perioada octombrie 2009-octombrie 2010. Cel mai mare salariu mediu a fost înregistrat în intermedieri financiare - 3.276 de lei, dar mai mic faţă de luna precedentă cu 7,3%, iar cel mai mic a fost consemnat în domeniul hoteluri şi restaurante - 796 de lei, în uşoară creştere, cu 1,1%, faţă de septembrie 2010.

Marian Miluţ: Bursa nu a reuşit să convingă companiile de avantajele listării

Preşedintele Prefab consideră că în următorii 15 ani BVB va deveni un jucător regional important fără să fie nevoie de o alianţă strategică. Într-un interviu acordat "Financiarul", Marian Petre Miluţ, preşedintele Prefab, consideră că listarea companiei pe piaţa de capital autohtonă, în urmă cu 15 ani, este o poveste de succes, în condiţiile în care acţiunile au crescut de câteva zeci de ori după privatizare, ajungând la o capitalizare de 240 de milioane de euro în perioada de boom economic. Pe de altă parte, el crede că Bursa nu a reuşit în aceşti 15 ani să convingă oamenii de afaceri că merită să fii transparent dacă doreşti să obţii altă variantă de finanţare şi nici nu a reuşit să atragă fonduri ca să-şi facă cunoscută activitatea.

După escrocheria Madoff, altă fraudă de 10,4 mld. $ demascată în Statele Unite

După escrocheria Madoff, altă fraudă de 10,4 mld. $ demascată în Statele Unite. Departamentul de justiţie al SUA a publicat rezultatele anchetelor angajate împotriva a 532 de persoane fizice sau juridice, acuzate că au înşelat peste 120.000 de oameni. Suma totală a prejudiciilor aduse se ridică la 10,4 mld. $. Botezată "Broken trust", operaţiunea este prima de acest gen desfăşurată în Statele Unite. La reuşita ei au contribuit organizaţiile de combatere a fraudelor, FBI şi organismele de reglementare bursieră, cărora li s-au alăturat anchetatorii Fiscului şi ai serviciilor Poştei americane. Pus la punct la recomandarea preşedintelui Barack Obama, acest impresionant mecanism a pornit la 16 august. La final de cursă, 87 de persoane au fost condamnate la închisoare, pedepsele ajungând şi la 20 de ani privare de libertate.

GÂNDUL

Cum ajunge, la 20 de ani, un fiu de fost ministru vedeta unui scandal naţional

Andrei Răzvan Plăcintă, fiul fostului ministru al Tineretului, Sorina Plăcintă, senator PDL, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. El este acuzat de tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, distrugere şi tâlhărie. Andrei Răzvan Plăcintă, 20 ani, ar fi comis toate aceste fapte luni seara, în jurul orei 20.30, pe strada Berzei din Bucureşti, în faţa unui magazin care comercializa produse etnobotanice. În zona intersecţiei Ştirbei Vodă cu strada Berzei, Răzvan Andrei Plăcintă a avut un incident violent cu iubita sa.

Flacără violetă a lui Hrebenciuc loveşte din nou: "Ce jocuri faceţi, domnule Geoană, aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?"

26 de lideri social-democraţi s-au constituit, marţi, într-un veritabil "complet de judecată" care l-a luat la întrebări pe fostul lor şef, Mircea Geoană, după confesiunea video apărută, cu o zi înainte pe blogul personal. Cel mai sonor nume de pe lista celor care semnează o scrisoare deschisă contra lui Geoană este Viorel Hrebenciuc. Printre semnatari se mai numără purtătorul de cuvânt Radu Moldovan, europarlamentarii Corina Creţu şi Cătălin Ivan, senatorii Dan Şova şi Daniel Savu, deputaţii Valeriu Zgonea, Nicolae Bănicioiu, Oana Mizil, Georgian Pop, Mircea Duşa, precum liderii filialelor PSD Arad (Dorel Căprar), Cluj (Remus Lăpuşan).

Ruinarea băncilor prin retragerea masivă a depozitelor - o campanie eşuată a lui Eric Cantona

Apelul fostei legende a fotbalului Eric Cantona nu a avut ecou în rândurile a 20 de milioane de clienţi, la cât spera pentru ca "revoluţia" lui să aibă impact, dar a fost de natură să provoace temeri miniştrilor de Finanţe din UE. "Revoluţia de la ghişeele băncilor", care ar fi urmat să fie declanşată, marţi, de retrageri masive ale deponenţilor, a eşuat, deşi nu înainte ca apelurile pentru declanşarea ei să dea fiori miniştrilor de Finanţe din UE. Oficiali din Uniune au criticat iniţiativa "iresponsabilă", rămasă până la urmă fără efecte. La chemarea lansată de fosta legendă a fotbalului Eric Cantona, de o scenaristă din Belgia, Géraldine Feuillien, şi de un actor şi regizor din Franţa, Yann Sarfati, nu au răspuns suficient de multe persoane, pentru ca o zguduire din temelii a sistemului bancar mondial să fie posibilă. Numai 38.000 de oameni promiseseră, până ieri, că îşi vor retrage economiile.

JURNALUL NAŢIONAL

"WikiLeaks", mai pervers decât "guru"

"Ars" de cei care îl ţin în braţe pe Bivolaru. Fondatorul Wikileaks a ajuns marţi acolo unde şi-o doreau mulţi din cei afectaţi de dezvăluirile pe care le-a publicat: pe mâinile poliţiei. Şi asta după ce justiţia suedeză a dat as-cul-ta-re acuzaţiilor destul de ciudate formulate de două femei a căror activitate pune destule semne de întrebare asupra veridicităţii faptelor de care se plâng. Aceeaşi justiţie suedeză, care a emis un mandat de arestare pe nu-mele lui Julian Assange pentru "sex pe nepregătite", i-a acordat azil politic liderului MISA, Gregorian Bivolaru, pe când era cercetat în România, printre altele, pentru perversiune se-xuală, act sexual cu un minor, trafic de minori.

Hoţia Robertei, acoperită legal

PDL a reuşit să ascundă sub preş frauda gro-so-la-nă de la adoptarea în Camera Deputaţilor a Legii pensiilor. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi o dată cu cererea preşedintelui de reexaminare a legii, în privinţa vârstei de pensionare, şi legea în ansamblu cu modificările cerute de şeful statului. Astfel, votul hoţesc dat în Camera Deputaţilor în 15 septembrie a fost validat acum printr-un alt vot dat pe legea integrală. Formularea salvatoare a fost redactată în raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, raportul fiind adoptat după ce PDL a forţat modificarea componenţei comisiei astfel încât să-şi asigure majoritatea.

Auditori rutieri pentru autostrăzile de pe hârtie

Guvernanţii mai bagă o verigă în lanţul tocării banului public. Un alt proiect pe bani europeni s-a transformat în piatră de moară la gâtul infrastructurii româneşti. Recenta Lege a auditului de siguranţă rutieră, proiect ce a beneficiat de fonduri PHARE pe care statul român le-a pierdut cu graţie, nu face decât să încetinească toate proiectele de infrastructură. Dacă pentru unii cerinţa europeană este o garanţie privind si-guranţa circulaţiei pe potecile româneşti, pentru alţii nu este decât o altă piedică în lucrările care şi aşa înaintează în ritm de melc. Astfel, auditul de siguranţă rutieră se va rea-liza atât pentru infrastructura rutieră aflată în proiectare, cât şi pentru lucrări demarate deja, cum ar fi reabilitările sau modernizările de drumuri. Nu se vor mai putea face studii de fezabilitate, proiecte preliminare, proiecte detaliate, recepţii, inspecţii periodice fără prezenţa auditorului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Înşelătorie. Zeci de români au fost păcăliţi încercând să cumpere maşini second-hand de pe site-urile de vânzări auto. Ţeapa vine prin Western Union

Vreţi să cumpăraţi o maşină şi aţi găsit un chilipir pe internet? Ei bine, gândiţi-vă de două ori înainte de a-i trimite banii vânzătorului. Aţi putea deveni astfel o nouă victimă a înşelătoriei puse la cale recent de o reţea de români care activează pe site-urile de vânzări auto. Pentru a-şi atinge scopurile, escrocii se folosesc de una dintre cele mai cunoscute companii de transfer de bani din lume: Western Union. Reţeta folosită de escroci pentru a-şi înşela victimele, care au pierdut mii de euro, pare, la prima vedere, destul de ingenioasă. Înşelătoria îi vizează pe cei care caută pe internet să-şi cumpere o maşină la mâna a doua. Astfel, pe site-urile de profil au apărut anunţuri foarte tentante care, în esenţă, spun cam aceeaşi poveste: maşina e de fabricaţie germană (Opel sau Volkswagen), are în jur de 6 ani vechime, puţini kilometri parcurşi, iar preţul, negociabil, în jur de 2.000 de euro.

Economia islandeză a ieşit din recesiune. Cum a supravieţuit Islanda falimentului

Islanda a fost singura ţară care a lăsat băncile să cadă. După doi ani de suferinţă, economia se relansează pe baze solide. Economia Islandei, stat al cărui sistem bancar a fost lovit grav de criza financiară, a înregistrat în al treilea trimestru prima creştere din ultimii doi ani, de 1,2% comparativ cu perioada aprilie-iunie, potrivit Reuters. În ritm anual, PIB a scăzut cu 2,1%. Cele mai mari trei bănci islandeze au fost îngropate de criza financiară la sfârşitul anului 2008. Căderea sistemului bancar a provocat o recesiune severă, Produsul Intern Brut (PIB) scăzând cu 6,8% anul trecut, dar şi deprecierea coroanei islandeze cu o treime. Înainte de criză, datoria externă ajunsese la 50 miliarde euro, de cinci ori mai mult decât Produsul Intern Brut. Economia şi moneda islandeză s-au stabilizat însă, cu un ajutor venit din partea Fondului Monetar Internaţional, dar şi pentru că ţara a refuzat să plătească datorii care nu-i aparţineau.

ZIARUL FINANCIAR

Două firme Relad, cu afaceri totale în farma de 350 mil. euro, şi-au cerut insolvenţa

Pe lângă distribuitorul farma Relad International, cu afaceri de 206 mil. euro, care şi-a cerut insolvenţa luna trecuta, acum a mers in justitie cu aceeasi cerere Relad International Farma, cu afaceri de 170 milioane de euro. Unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania, Relad, are probleme in justitie cu o a doua firma, Relad International Pharma, care si-a cerut insolventa saptamana trecuta. Astfel, pe langa insolventa ceruta anterior de Relad International (afaceri de 206 milioane de euro in 2009) ca reactie la tensiunile comerciale cu mari producatori de medicamente, si compania Relad International Pharma (afaceri de 170 milioane de euro in 2009) si-a cerut insolventa.

Proprietarul Unirea, executat silit de către AVAS

Instanţa a blocat acţiunile companiilor Astra Asigurări (ATRA) şi Unirea Shopping Center (SCDM), controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin in-termediul firmei The Nova Group Investments, în cadrul unui dosar de executare silită, potrivit rapor-tă-rilor trans-mise de cele două companii Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit unor surse din piaţă, The Nova Group ar avea de plătit către AVAS penalizări în valoare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro) rezultând din neonorarea unor investiţii asumate la privatizarea Unirea Shopping Center. Reprezentanţii AVAS au confirmat că in-stituţia a cerut execu-tarea silită a acţiunilor The Nova Group. Potrivit raportărilor transmise Bursei de Astra şi Unirea Shopping Cen-ter, valoarea creanţei pre-tinse în cadrul dosarului este mult mai mică decât va-loarea de piaţă a celor două pachete de acţiuni.

Peter Weiss, fostul şef al RBS, pregătit să preia conducerea executivă a Bancpost

Peter Weiss, 52 de ani, fost preşedinte al RBS România (iniţial ABN Amro Bank) în perioada 2005 - 2009, ar putea prelua in curand functia de director general (CEO) al Bancpost, controlata de grupul elen EFG Eurobank, afirma surse bancare.

Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, susţine că reprezentanţii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea (FP), nu s-au informat înainte de a vorbi despre costurile ridicate de producţie ale Hidroelectrica, dând dovadă de "amatorism". Replica lui Mihai David vine după ce pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Franklin Templeton, s-a arătat surprins de diferenţele existente între costurile de producţie de la Hidroelectrica şi alte două companii cu activităţi similare din Brazilia şi Rusia. "Nu înţeleg de ce costurile de producţie a energiei sunt mai mari aici, doar dacă în România apa este mai scumpă", a spus ironic Konieczny la acel moment.

Premieră la Bursă: ringul rămâne deschis între Crăciun şi Anul Nou

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis în premieră ca investitorii să poată tranzacţiona în intervalul cuprins între 25 şi 30 decembrie, după ani la rând în care Bursa intra în vacanţă înainte de 25 decembrie. Potrivit noului program, pe 24 decembrie şi 31 decembrie tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti vor fi suspendate, însă piaţa va fi deschisă şi investitorii vor putea tranzacţiona de luni 27 decembrie până joi 30 decembrie - considerată ultima zi de tranzacţionare din 2010.

Roaler coaster pe acţiunile Impact: avans de 30% în trei zile

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit în atenţia investitorilor după scăderile puternice de la finele lunii noiembrie, când au revenit la tranzacţionare după o pauză de patru luni. Ieri, titlurile au urcat pe Bursă cu peste 14% pe fondul unora dintre cele mai ridicate rulaje de pe piaţă. După ce în primă fază au pierdut 20% din valoare odată cu revenirea la tranzacţionare după o perioadă de peste patru luni în care au fost retrase de pe Bursă ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele şedinţe acţiunile dezvoltatorului au revenit puternic şi au câştigat peste 30% în valoare.

Bancherii încearcă să resusciteze consumul de Sărbători cu oferte la cardurile de credit

Confruntaţi cu lipsa clienţilor cărora să le dea împrumuturi bancherii încearcă să crească volumul sumelor rulate pe cardurile de credit pe final de an şi promit posesorilor returnarea unui procent din valoarea cumpărăturilor, perioade de graţie extinse sau reduceri de două cifre din preţul produselor achiziţionate. Turcii de la Credit Europe, care au lansat în urmă cu mai mulţi ani modelul cumpărăturilor în rate fără dobândă, au extins până la două luni perioada de graţie la plata cumpărăturilor cu cardul de credit CardAvantaj efectuate în luna decembrie. Astfel, clienţii vor începe să ramburseze sumele cheltuite luna aceasta de pe carduri în februarie 2010 fără să plătească dobândă în această perioadă. Rivalii de la Garanti Bank, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, promit să plătească înapoi clienţilor 5% din valoarea cumpărăturilor efectuate cu cardul de credit în cele 70 de magazine partenere ale băncii din complexul comercial Băneasa Shopping City.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb