REVISTA PRESEI 08.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 decembrie 2015

ADEVARUL

Dâncu a speriat PSD cu o temă falsă: schimbarea formei de guvernământ

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul cel mai apropiat de PSD din Guvernul Cioloş, a vorbit de modificarea Constituţiei în sensul în care România să devină o republică prezidenţială, lucru care i-a speriat pe social-democraţi. Dâncu are dubii în ceea ce priveşte forma de guvernământ din România şi lansează termeni pe care constituţionaliştii nu-i cunosc, ca de exemplu republică semi-parlamentară. Al doilea om în Guvernul Cioloş, de profesie sociolog, arată că România ar trebui să treacă la un regim prezidenţial, ceea ce înseamnă puteri sporite pentru preşedinte. În ţările cu formă de guvernământ semiprezidenţială, premierul este şeful Guvernului şi împarte puterea executivă cu preşedintele. În republicile semiprezidenţiale, şeful statului este ales direct de către cetăţeni, acest fapt conferindu-i o legitimitate sporită. În statele cu formă de guvernământ prezidenţială, funcţia de premier nu există. Atât funcţia de şef al guvernului, cât şi cea de şef al statului, sunt îndeplinite de către preşedinte.

Gorghiu: Candidatul liberal pentru Primăria Generală, unul dintre cei prezenţi în ultimul sondaj PNL

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit, luni, la Realitatea TV, despre Consiliul Naţional al PNL de vineri, ultimele schimbări din cadrul formaţiunii sale, precum şi de criteriile de integritate pe care le vor adopta liberalii în vederea alegerii de candidaţi pentru alegerile din 2016. "Am încercat un exerciţiu de normalitate. Se întâmplă de multă vreme ca noi din cei din clasa politică să nu mai fim conectaţi la relalitatea românească. Astăzi, am decis înaintarea către Consiliu a acelei liste de criterii de integritate. Presa a numit-o decalog. Am primit numeroase amendamente, observaţii, de la oameni de la societatea civilă. Cred că doar de la PSD nu am primit observaţii. Dacă ar fi să aplice criteriile noastre integritate cred că PSD-ul va rămâne fără trei sferturi din candidaţi. Cătălin Predoiu nu vrea la Primăria Capitalei. Sondajul de opinie a cam arătat opţiunile. S-au cam decantat lucrurile. Nu sunt foarte mulţumită de variantele de la sectoare. Avantajul PNL este că a intrat în bloc start de devreme. Ştim obiectivul: câştigarea alegerilor", a spus Gorghiu.

Surse: PNL insistă cu Buşoi la Primăria Capitalei

Sondajele arată că europarlamentarul liberal Cristian Buşoi strânge doar 4% din opţiunile de vot pentru Primăria Capitalei, însă, potrivit unor surse liberale, el va rămâne candidatul PNL pentru Bucureşti. Liberalii au probleme în a desemna un candidat cu şanse reale pentru câştigarea alegerilor pentru Primăria Capitalei. Liderii liberali sunt puşi într-o situaţie delicată din cauza procentelor mici ale candidaţilor testaţi deja în sondaje. Europarlamentarul Cristian Buşoi este candidatul cel mai bine plasat al liberalilor în ceea ce priveşte intenţia de vot generală, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research la comanda PNL, în lunile octombrie-noiembrie. Însă Buşoi totalizează numai 4,3% din preferinţele respondenţilor, fiind urmat de Ludovic Orban (3,6%) şi de Petre Roman (2,1%). Surse din PNL au declarat pentru "Adevărul" că partidul îl va propune oficial candidat la Primăria Capitalei pe Cristian Buşoi, deşi în acest moment este mult sub cota partidului.

Vila din Predeal a Cameliei Voiculescu, scoasă la licitaţie de Fisc pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA

În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, Fiscul scoate la licitaţie casa de vacanţă din Predeal deţinută de Camelia Voiculescu, cu tot cu mobila şi electrocasnicele din ea. Astfel, la 22 decembrie, ora 12.00, la sediul Finanţelor Publice din Braşov se organizează licitaţie de vânzare a casei Cameliei Voiculescu, dar şi a terenului aferent vilei, o curte cu o suprafaţă de 901 metri pătraţi, potrivit unui anunţ de pe portalul ANAF. Casa se ridică pe patru niveluri - demisol, parter, etaj, mansardă şi include, printre multe altele, pivniţă, cămară, bucătărie, atelier, seră, terase, garaj, birou, dressinguri, balcoane, trei dormitoare şi trei camere de zi. În anunţ nu este specificată suprafaţa vilei, ci doar a terenului intravilan (curtea), de 901 metri pătraţi. Cele două bunuri imobile se vând împreună, preţul de evaluare fiind egal cu cel de pornire în licitaţie - 1,534 milioane de lei, fără TVA (343.000 de euro).

Cel mai scump desen de pe harta României

Autorităţile romane au cheltuit aproape 32 de milioane de euro pentru proiecte-fantoma. Un raport recent al Curţii de Conturi arata ca din 2006 si pana in 2014, s-au făcut numeroase studii de fezabilitate pentru planuri care nu s-a concretizat. Numai puţin de 12 instituţii si ministere, printre care Ministerul Transporturilor, Academia Romana, Autoritatea Sanitar-Veterinara si chiar Serviciul de Informaţii Externe, au risipit sume serioase. Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, botezata A8, este, de departe, cel mai scump desen de pe harta României. Studiile de fezabilitate făcute intre 2009 si 2010 au costat 2 milioane de euro. Toate au expirat însă după doar un an. In 2014 au fost refăcute cu un preţ de 15 ori mai mare, adică 33 de milioane de euro. Cu toate astea la Iaşi nu a ajuns, pana acum, nicio autostrada.

S-a rupt lanţul de iubire! Ioan Oltean se leapădă de Crinuţa

Pentru deputatul Ioan Oltean a început numărătoarea inversă. Miercuri, el va afla dacă poate fi reţinut şi arestat de DNA, în dosarul ANRP, în care fosta şefă a instituţiei, Crinuţa Dumitrean, a fost deja arestată. Potrivit procurorilor, între cei doi ar fi mai mult decât o relaţie profesională. Oltean, însă, nu numai că nu recunoaşte, dar încet-încet, se leapădă de protejata sa, spunând că, "dacă a greşit, să plătească". Dosarul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) vizează modul abuziv în care, în anul 2010, a fost aprobat un dosar de despăgubire pentru Mihai Rotaru, în legătură cu un teren de 62.000 mp situat în municipiul Piteşti, a cărui valoare a fost supraevaluată. Potrivit DNA, aprobarea de către ANRP a dosarului de despăgubire a fost urgentată prin intervenţia la Crinuţa Dumitrean a deputatului Ioan Oltean, care a primit în schimb de la Mihai Rotaru 600.000 euro, bani ce au fost daţi într-o biserică din Chitila.

Vicepremier turc: Criza cu Rusia ar putea costa Turcia aproximativ nouă miliarde de dolari

Represaliile economice adoptate de Moscova faţă de Ankara după doborârea bombardierului Su-24 ar putea să coste economia turcă aproximativ 9 miliarde de dolari în cazul "celui mai rău dintre scenarii", a apreciat luni vicepremierul turc al Economiei, Mehmet Simsek, citat de AFP. "Vorbim de o cifră de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro) în cel mai rău dintre scenarii", a declarat Simsek într-un interviu la postul local de televiziune NTV. "Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB (Produsul Intern Brut)", a adăugat el, potrivit Agerpres. Ankara şi Moscova traversează în prezent cea mai gravă criză diplomatică de după Războiul Rece, după ce un bombardier rus de tip Su-24 a fost doborât pe 24 noiembrie de către aviaţia turcă. Ankara susţine că bombardierul rus a încălcat spaţiul aerian al Turciei, dar Moscova insistă că avionul său, care era angrenat în campania aeriană din Siria, nu ieşise din spaţiul aerian sirian.

Finlanda plănuieşte să renunţe la sistemul de asigurări sociale, oferind în schimb un venit de 800 de euro lunar tuturor cetăţenilor

Finlanda ar putea deveni prima ţară care introduce un venit universal garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de situaţia lor socială. Un proiect al guvernului de la Helsinki prevede că fiecare cetăţean finlandez ar urma să primească lunar un venit de 800 de euro, neimpozitabil, în schimbul renunţării la sistemul naţional de asigurări sociale, relatează Bloomberg. Planul a fost confirmat de către un oficial al KELA, instituţia finlandeză care administrează sistemul de asigurări sociale. Directorul programului, Olli Kangas, a declarat săptămâna trecută că implementarea venitului universal de stat ar urma să fie implementat iniţial printr-o fază de testare, în care va fi implementat un venit universal de 550 de euro iar o parte din veniturile sociale vor păstrate. În urma rezultatelor fazei-pilot, guvernul finlandez va decide dacă proiectul va fi implementat în întregime sau dacă va păstra sistemul curent de asigurări sociale.

BANCHERUL

Economiştii băncilor prognozează accelerarea PIB-lui la 4% in acest an si la 5% in 2016

Economiştii băncilor se aşteaptă ca economia României sa accelereze la 4% la finalul acestui an si la 5% in 2016, peste potenţialul estimat in jurul a 4% pe an, pe fondul masurilor de relaxare fiscala care au stimulat puternic consumul, dar si in condiţiile relansării investiţiilor. Astfel, intr-un raport al economiştilor Băncii Transilvania (BT) se arata ca economia internă ar putea creşte cu aproximativ 4% în 2015, într-o evoluţie determinată de majorarea consumului privat (cu 5.4%) şi relansarea investiţiilor productive (ritm previzionat la 7%). "Pe termen mediu ne aşteptăm la accelerarea economiei României (ritm mediu anual de peste 5% în 2016 şi 2017), prin motorul investiţiilor productive", se arata in raportul BT. La rândul lor, economiştii ING si-au revizuit in creştere estimarea PIB-ului României, de la 3,7% la 3,9% pentru 2015 si de la 3,8% la 4,2% pentru 2016, mai prudenţi decât cei ai BT. Cei mai pesimişti sunt economiştii Garanţi Bank, care intr-un raport de la începutul lunii noiembrie estimau o creştere a PIB-ului de numai 3% in 2015 si 3,2% in 2016.

Băncile si-au scos din dulapuri schelete in valoare de 10 miliarde lei, dar mai au credite de 17 miliarde lei cu întârzieri la plată de peste 1 an

Valoarea creditelor neperformante scoase de bănci in afara bilanţurilor, după ce le-au provizionat integral, adică si-au asumat o pierdere totală, întrucât există foarte puţine şanse să mai recupereze ceva din ele, a ajuns la 10 miliarde de lei in luna octombrie, arată ultimele date din Centrala Riscului de Credit administrata de BNR, care înregistrează creditele cu valori de peste 20.000 de lei, reprezentând peste 91% din totalul creditelor sistemului bancar. Doar in luna octombrie băncile au scos in afara bilanţurilor credite de aproape 800 milioane lei, aproape toate având întârzieri foarte mari la plată, de peste 1 an. Această categorie de restanţe, cu întârzieri de peste 1 an, însumează 27,5 miliarde lei, dintre care 9,7 miliarde sunt au fost recunoscute pierderi si scoase in afara bilanţurilor, ceea ce înseamnă ca mai rămâne un "potenţial" de neperformanta semnificativ, de peste 17 miliarde lei, data fiind întârzierea mare la plata ratelor.

CURENTUL

Rectificare - de Tia Şerbănescu

Uite că şi tehnocraţii seamănă cu politicienii pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. Şi ei se răzgândesc mintenaş. Nici nu s-a aflat bine că BOR nu mai primeşte bani de la Buget iar dna ministru Dragu a explicat că Biserica are suficiente resurse şi facilităţi (e neimpozabilă) că premierul Cioloş a şi discutat la telefon cu patriarhul Daniel - ca de la tehnocrat la teocrat - şi au rectificat Bugetul: "guvernul va asigura finanţare pentru investiţiile importante aflate în lucru ale Bisericii" şi va mări salariile preoţilor. Doamne miluieşte, popa prinde peşte! Altfel, Gigi Becali, foarte activ de când a ieşit din puşcărie (de zici c-a venit de la Academie) ameninţase că "o să facem noi un partid cu oamenii bisericii, să îmbisericim poporul, cu înalţi prelaţi în Parlament, cu preoţi la primării şi atunci o să dăm bani întâi la biserică şi pe urmă la celelalte". De ce n-o fi făcând Gigi un partid al penalilor? Au şi feţe bisericeşti. Altfel de religie, altfel de politică: bugetul preşedinţiei, mărit cu 40%, cuprinde pe lista cheltuielilor prezidenţiale şi 5000 de lei pentru hrana animalelor. Ar fi vorba de patru câini şi şase pisici (personale) pe care dl Iohannis nu le poate hrăni din buzunarul propriu. Trebuie să vină contribuabilul să dea mâncare la pisici? Nu vrea să le plătim şi nisipul? Dă-o-n pisici de treabă! Ce meschinărie!

ANAF anunţă lansarea operaţiunii "Revelion 2016"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe, pe 31 decembrie, o nouă operaţiune denumită "Revelion 2016" prin care inspectorii vor controla localurile care organizează petreceri la cumpăna dintre ani, se arată într-un comunicat remis, luni presei. "După finalizarea primei etape a operaţiunii "Cristal" şi până la reluarea acesteia, la începutul lui 2016, conducerea ANAF a decis ca toate resursele operative şi materiale implicate în verificarea centrelor engros din toată ţara să fie relocate în cadrul unei noi operaţiuni denumită "Revelion 2016". Astfel, în intervalul 31.12.2015 - 05.01.2016, inspectorii antifraudă vor controla, la nivelul întregii ţări, localurile care organizează petreceri de revelion", se arată în comunicat. În cadrul acestei operaţiuni se urmăreşte verificarea modului în care operatorii economici au înregistrat sumele încasate pentru pachetele de Revelion vândute, precum şi încasările din seara de Revelion care nu au fost prinse în pachetele respective.

EVENIMENTUL ZILEI

Dacă nu e o diversiune, e o prostie - de Ion Cristoiu |

Reformele Guvernului Cioloş , din cîte se vede, se reduc la una: Introducerea criteriilor anti-corupţie în desemnarea candidaţilor pentru alegerile din 2016 şi în promovarea în structurile de conducere ale partidelor. E obiectivul numărul unu al Binomului SRI-DNA, Noua Poliţie Politică prezidenţială. Modernizarea partidelor implică reforme mult mai ample, care să cuprindă şi democratizarea lor prin permanenta consultare a bazei, dar mai ales deschiderea lor către opinia publică. Nicăieri în lume partidele nu se pregătesc de alegeri în afara bătăliei dintre Putere şi Opoziţie. Campania electorală e peste tot în lume o confruntare în legătură cu felul cum guvernează un partid. Cel de la Putere se laudă cu realizările sale. Cel din Opoziţie îi arată slăbiciunile şi promite să le îndrepte dacă va cîştiga alegerile. Cum va arăta la noi campania electorală din 2016 dacă nici un partid nu e la putere, ba chiar nici un partid nu e în Opoziţie? Din cîte se vede, Ipoteza unui guvern independent pentru a da posibilitate partidelor "să se reconecteze la alegători" n-are nici un temei în realitate. Dacă nu e o Diversiune menită să ascundă ceva, e o prostie cu tichie filosofică.

Capital LUXURY: Bogăţia şi luxul, un parteneriat indestructibil

În lume sunt tot mai mulţi bogaţi, iar diferenţa dintre aceştia şi restul populaţiei se adânceşte. Ediţia din 2015 a "The Wealth Report", realizat de compania de consultaţă Knight Frank, dezvăluie atât numărul ultrabogaţilor lumii cât şi preocupările acestora. Conform The Wealth Report 2015, numărul de persoane ultrabogate (UHNWI) a atins deja, la nivel mondial, cota 172.850. Mai exact, acest număr reflectă persoanele care îşi pot permite să investescă peste 30 de milioane de dolari fără să clipească. Acelaşi raport ne indică şi faptul că averea totală a acestei elite a bogaţilor lumii a urcat până la 20,8 mii de miliarde de dolari. Şi încă mai creşte. Aceşti UHNWI (Ultra High Net Worth Individual) sunt interesaţi, pe lângă investiţiile în proiecte rezidenţiale şi clădiri de birouri, în achiziţionarea unor bunuri unice care să le sublinieze apartenenţa la o clasă socială de top. Iar principalele ţinte sunt maşinile clasice, bijuteriile, arta şi cultura.

EVZ rămâne pe primul loc la vânzări, în topul ziarelor quality din România! 4 milioane de cititori pe site

Conform statisticilor BRAT, cotidianul quality Evenimentul zilei, deţinut de Editura Evenimentul şi Capital (EEC), este pe primul loc în topul vânzărilor la nivel naţional. Perioada monitorizată este iulie-septembrie 2015, luni de vară când presa întreagă înregistrează o scădere. Următorul clasat este România Liberă. Vânzări sub 10.000 de exemplare au înregistrat Adevărul (locul 3) - 8.906 de exemplare şi Jurnalul Naţional (locul 4) - 4.093 de exemplare. De asemenea, tot în intervalul iulie - septembrie 2015, publicaţia economică a trustului EEC, Capital, a vândut, în medie / apariţie, 5.630 de exemplare, a doua în clasament, după Ziarul Financiar, cu 6.481 de exemplare. Tabloidele Click! şi Libertatea rămân în topul preferinţelor românilor, cu cele mai multe exemplare vândute. Cât priveşte traficul online, statistica BRAT arată că site-ul evz.ro a avut, în luna noiembrie, anul curent, 25.540.269 de afişări, cu 9.721.625 de vizite şi 3.954.142 de unici. În topul naţional, site-ul evz.ro ocupă locul 8, fruntaş fiind stirileprotv.ro, cu 66.676.721 de afişări.

JURNALUL NATIONAL

Cât de egali mai suntem azi în faţa justiţiei?

Sunt toţi oamenii egali în faţa legii sau unii sunt mai egali decât alţii? Discuţia despre imunitatea parlamentarilor stârneşte zilnic dezbateri aprinse. Este imunitatea un privilegiu sau un abuz al clasei politice? Jurnalul Naţional a comparat sistemul românesc cu cel din alte ţări occidentale. Şi francezii au imunitatea în Constituţie, însă aleşii nu sunt protejaţi de urmărirea penală. Totuşi, ei nu pot fi arestaţi fără aprobarea Camerei din care fac parte. La francezi, Biroul Adunării Naţionale decide asupra "caracterului serios, loial şi sincer" al cererii procurorilor. În Statele Unite, membrii Congresului au imunitate doar pentru declaraţiile politice. În rest, pot fi urmăriţi penal, trimişi în judecată sau arestaţi fără să fie nevoie de acordul sau votul Legislativului, la fel ca oricare alt cetăţean american.

Riscăm să nu vedem EURO 2016! TVR: Achiziţionarea turneului final "e un demers greu de realizat"

Directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Irina Radu, a informat, luni, conducerea Camerei Deputaţilor că achiziţionarea Campionatului European de Fotbal 2016 de către televiziunea naţională "este un demers greu de realizat" având în vedere situaţia financiară. "În numeroase rânduri televiziunea publică a atras atenţia asupra pericolului că, pentru prima dată în istoria sa, nu va putea achiziţiona această competiţie cerând ajutorul autorităţilor pentru găsirea unor soluţii. (...) Din păcate, propunerile şi solicitările TVR nu au dus la obţinerea unui sprijin din partea autorităţilor", se arată în scrisoarea transmisă de Irina Radu Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Scrisoarea Irinei Radu va fi analizată în şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

Laurenţiu Ciobotărică, numit director interimar al CE Oltenia

Directorul Diviziei Financiare din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a fost numit în funcţia de manager al companiei după ce Consiliul de Supraveghere l-a demis vineri seara pe Laurenţiu Ciurel, informează un comunicat de presă postat sâmbătă pe site-ul CEO. Potrivit sursei citate, Consiliul de Supraveghere al CEO a decis, în urma unei analize, revocarea din funcţia de director general a lui Laurenţiu Ciurel pe motiv că nu şi-a realizat criteriile de performanţă asumate. "Conducerea Complexului Energetic Oltenia va fi asigurată de ceilalţi membri ai directoratului coordonaţi interimar de Laurenţiu Ciobotărică", se arată în comunicat. Laurenţiu Ciurel a condus compania energetică de la înfiinţarea acesteia în anul 2012.

NATIONAL

Teodor Atanasiu vrea sa pună gheara pe bugetul Sectorului 1 prin "vătaful" Rareş Bogdan!

National dezvăluia, in exclusivitate, că preşedintele Klaus Iohannis si-a luat mana definitiv de pe Teodor Atanasiu. Ceea ce, desigur, nu i-a convenit in niciun caz influentului lider liberal, si cu atât mai puţin soţiei sale, fosta doamna Laura Bijboaca. Iată însă că, probabil disperat să nu piardă din mana ultimele combinaţii pe care le joaca, "Tase" s-a decis sa joace la rupere retragerea sa din viaţa politica. Ceea ce, oricum, este o chestiune de zile. Si, deşi obsedat ca fost făcut de "fratele" sau in ale combinaţiilor, Marian Petrache, Teodor Atanasiu a pus la cale un plan pervers prin care sa continue totuşi sa rămână la butoanele subterane ale Puterii. Aşa ca, după cum susţin sursele National, "Tase" i-ar fi transmis şefului statului, ca el nu va face circ, dar doar daca partidul il va desemna pe Rareş Bogdan drept candidatul PNL pentru conducerea Primăriei Sectorului 1!

Bătaie pe bani in PSD

După ce i-au făcut pe voie lui Liviu Dragnea, liderii PSD din teritoriu aşteaptă sa fie răsplătiţi cu bani grei de la buget pentru susţinerea acordata de partidul lor Guvernului Cioloş. Mai exact, ceea ce a mai rămas din "nobilimea" pesedista îl presează acum pe liderul Liviu Dragnea sa-si tina promisiunile, respectiv sa-l convingă, el ştie cum, pe actualul premier tehnocrat sa aprobe finanţări grase pentru judeţele păstorite de social-democraţi. Context in care diminuarea cotei alocate Ministerului Dezvoltării in bugetul pe 2016 i-a alertat pe "baroni", ba chiar i-a făcut sa ameninţe cu o atitudine "non-combat" in viitoarele campanii electorale. Pus la zid de colegi, Dragnea este obligat acum sa negocieze la sânge cu Dacian Cioloş aprobarea bugetului pe 2016. Spre norocul liderului PSD, actualul şef al Guvernului vrea la rândul lui sa se asigure ca proiectul de buget pe 2016 va trece fără hopuri (si amendamente) prin Parlament, motiv pentru care vrea sa discute "face to face" cu toţi liderii politici.

PUTEREA

Liberalii constănţeni susţin că şefii de la Bucureşti îi îndeamnă să falsifice dosarele candidaţilor!

Dezvăluirile de luni, din PUTEREA, preluate şi de posturi de televiziune, au stârnit furtună în PNL. Pe plan local, copreşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, îi atacă dur pe colegii săi proveniţi din PDL şi e greu de crezut că o face de capul său. Luni, Dragomir a anunţat în presa constănţeană că foştii democrat-liberali au solicitat eliminarea punctului 10 din lista criteriilor de integritate impuse candidaţilor liberali la alegerilor locale de la anul. Punctul 10 face referire la actele de corupţie. Criteriile de integritate ale PNL ar urma să fie adoptate pe 11 decembrie a.c., iar Dragomir a spus în şedinţa liberalilor constănţeni de sâmbătă că sunt "impuse" de Alina Mungiu Pippidi, înregistrarea afirmaţiei fiind accesibilă pe puterea.ro. Cu două zile în urmă spunea cu totul altceva. "Nimeni nu o să ne impună, dacă legea ne permite, să depunem dosarele de candidatură pe care noi le hotărâm aici. Asta ni s-a şi spus, dar mai voalat", afirmă Dragomir. Aşadar, criteriile trebuie să existe pe hârtie, ce va fi în practică, va fi cu totul altceva...

Sinucideri şocante ale unor orfani, la Craiova

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a demarat o anchetă internă, iar la nivelul instituţiei s-a constituit o celulă de criză după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în ultimele zile, situaţie catalogată drept una fără precedent în activitatea instituţiei. Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că în ambele cazuri de sinucidere, organele de anchetă fac cercetări pentru a se stabili cauzele şi împrejurările în care s-au produs cele două evenimente. O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial "Amicii", a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial "Voinţa", s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, din zona Fortuna, în cartierul Craioviţa Nouă.

ROMANIA LIBERA

Franţa traumatizată virează spre dreapta populistă şi filorusă

Ascensiunea dreptei populiste în Franţa, alimentată de criza economică, criza refugiaţilor şi de imigraţia din spaţiul islamic, reprezintă un curent care ameninţă să includă întreaga Europă. Cu 28% din voturi şi prima poziţie în şase dintre cele 13 noi super-regiuni ale Franţei, Frontul Naţional, partid considerat de extremă-dreaptă, a devenit primul partid al Franţei, conferindu-i astfel liderului său, Marine Le Pen, o şansă foarte bună la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc peste aproximativ un an şi jumătate. Între regiunile Nord-Pas-de-Calais-Picardie şi Provence-Alpes-Côte d'Azur ale Franţei există foarte puţine asemănări. Prima este cea mai săracă dintre superregiunile Franţei, o zonă industrială, muncitorească, altădată unul dintre fiefurile stângii, chiar al stângii radicale. Cealaltă este una dintre cele mai bogate, beneficiind de întreaga strălucire a staţiunilor din Alpi şi Coastei de Azur. Diferenţele sociale mari ar trebui să se reflecte în opţiuni politice diferite, dar duminică, regiunea săracă din nord a fost câştigată de liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen, cu 40% iar cea de-a doua, de un alt membru al dinastiei Le Pen, nepoata lui Marine, Marion Marechal-Le Pen, cu 42%.

A început revoluţia în Venezuela

Pentru prima oară după 16 ani, dreapta venezueleană va prelua controlul Parlamentului, după victoria opoziţiei la alegerile legislative de duminică. Înfrângerea puterii din Venezuela la alegerile legislative a luat formele derutei. Duminică, 6 decembrie, după o zi electorală marcată de o puternică participare - 74,25% - opoziţia reprezentată de Masa Unităţii democratice (MUD) a obţinut 99 de mandate din totalul de 167, o majoritate de două treimi, faţă de 46 de locuri obţinute de Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), formaţiunea fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) şi al succesorului său, Nicolas Maduro (foto). Cu o majoritate apropiată de trei cincimi, MUD, această coaliţie disparată, de la stânga la dreapta dură, va avea de acum dreptul să lanseze un vot de cenzură contra vicepreşedintelui sau unuia dintre miniştri şi va putea deschide anchete parlamentare asupra organismelor de stat sau să ceară publicarea indicatorilor economici ţinuţi la secret de când economia naţională traversează mari dificultăţi.

ZIARUL FINANCIAR

Fundaţia lui Bill Gates a intrat pe bursa de la Bucureşti cu investiţii în Fondul Proprietatea

Fundaţia fondatorului Microsoft deţine 66 milioane de acţiuni FP, reprezentând 0,6% din capital fondului, potrivit datelor Bloomberg şi raportului anual de activitate pe 2014 al fundaţiei. Investiţia este evaluată la circa 53 de milioane de lei (12 milioane de dolari), potrivit celor mai recente cotaţii ale acţiunilor Fondului Proprietatea. Plasamentul este cu atât mai surprinzător cu cât bursa de la Bucureşti este o piaţă de frontieră, iar lichiditatea este un criteriu important în funcţie de care marile fonduri îşi decid investiţiile. Prin investiţia în acţiunile FP, fundaţia fondatorului Microsoft şi-a luat expunere la sectoarele strategice ale economiei româneşti, având în vedere că principalele companii din portofoliul FP sunt OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Aeroporturile Bucureşti, Poşta Română, dar şi băncile -BRD şi Banca Transilvania. Acţiunile FP sunt cele mai lichide titluri de la bursa din Bucureşti. Înfiinţat în 2005 ca vehicul de despăgubire a foştilor proprietari expropriaţi de regimul comunist, Fondul Proprietatea s-a listat la bursa din Bucureşti în 2011.

Închiderea minelor, începută în 2009, va înghiţi cu 14% mai multe fonduri

Programul de închidere a obiectivelor miniere cu activitatea sistată definitiv, început în urmă cu şase ani, va presupune anul viitor costuri de 138,5 mil. lei (31,4 mil. euro), în creştere cu 14% comparativ cu nivelul de 121,3 mil. lei din acest an. În 2014, pentru acest obiectiv au fost cheltuiţi 686,3 mil. lei (156 mil. euro). Potrivit proiectului de buget pentru 2016 al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, scopul investiţiilor în închiderea, conservarea şi ecologizarea minelor este creşterea numărului de obiective miniere închise şi redarea circuitelor adecvate de folosire a cât mai multor suprafeţe afectate de activitatea minieră. Acest program se va încheia la sfârşitul anului 2020, iar anul viitor valoarea acestor fonduri va scădea la 55 mil. lei, respectiv la 35,5 mil. lei în 2018, pentru ca în 2019 să ajungă la 57 mil. lei. Pe de altă parte, ministerul nu a alocat niciun ban anul viitor pentru programul geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfăşurare a cercetărilor geologice ale resurselor minerale, abia din 2017 fiind prevăzute fonduri de 5,6 mil. lei pentru acest fel de activităţi.

Cel mai mare petrolist independent, un business de 430 de milioane de euro

Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră locală independentă, în spatele căreia să află omul de afaceri Alin Niculae, a încheiat primele şase luni din 2015 cu un business de 830,4 milioane de lei (circa 187 de milioane de euro), în scădere cu aproape 6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar crede că va termina anul cu un mic avans faţă de 2014. "Pentru anul 2015 estimăm o cifră de afaceri de aproximativ 430 de milioane de euro", spun reprezentanţii companiei. Oscar Downstream a terminat anul trecut cu un business de 428 mil. euro (1,9 mld. lei). Oscar Downstream este gândit ca un business orientat spre clienţii comerciali, având mai bine de 1.000 de staţii de incintă, DIESELpoint, amplasate chiar în curtea marilor consumatori. Aceste unităţi sunt completate cu o reţea proprie de staţii, DIESELpoint Access, aflate pe principalele rute comerciale din ţară. În aceste staţii este asigurată alimentarea cu motorină a flotelor auto ale companiilor prin intermediul exclusiv al cardurilor personalizate, se arată pe site-ul companiei. Tot aici se preciează că numărul staţiilor proprii este de 30 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb