REVISTA PRESEI 09.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 9 martie 2017

ADEVARUL

Gigantul Sonaca inaugurează o fabrică în România

Expansiunea industriei aeronautice se simte şi într-o comună aflată la circa 45 de kilometri de Cluj-Napoca - Moldoveneşti. Din fabrica ridicată aici de compania belgiană Sonaca, cu o investiţie de 11,8 milioane de euro (în care este inclus şi ajutorul de la Statul Român, de 5,4 milioane de euro) va porni săptămâna aceasta prima şarjă de produse pentru una dintre fabricile Airbus din Europa. Peste 33.070 de avioane noi vor fi produse în următorii 20 de ani, ceea ce înseamnă comenzi de 5,2 trilioane de dolari, o dublare a traficului de pasageri şi o necesitate de 500.000 de noi piloţi. Aceasta este tendinţa de dezvoltare a industriei aeronautice, conform prognozei gigantului francez Airbus privind piaţa globală de avioane în perioada 2016-2035.

Victor Ponta şi-a dat demisia în alb din PSD: Nu mai am nicio relaţie cu Dragnea

Fostul premier Victor Ponta a anunţat, miercuri, la Parlament, că îşi depune demisia în alb din partid, pe care o va trimite preşedintelui Liviu Dragnea. Întrebat dacă mai există o relaţie de colaborare sau de prietenie între el şi Liviu Dragnea, Ponta a răspuns: "Nu". De partea cealaltă, Liviu Dragnea spune că nu va activa demisia lui Ponta. În ultima vreme, Dragnea şi Ponta au avut mai multe schimburi dure de replici.

Dispută între Băsescu, Tăriceanu şi Nicolicea în plen

În cadrul dezbaterilor despre prestigiul Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu a spus: "Nu mă pot abţine să fac o remarcă: vreau să înţelegem cu toţii că preşedintele reprezintă statul şi nu este şeful statului. Nu merge această instituţie după formula din marină sau din armată: comanda la mine. Nu merge", a spus preşedintele Senatului. A urmat un schimb de replici între Băsescu, Tăriceanu şi deputatul PSD Eugen Nicolicea. Traian Băsescu: Observ un soi de laşitate şi din partea dlui Nicolicea şi din partea dlui Tăriceanu. Dacă aveţi ceva să-mi spuneţi, pronunţaţi-mi numele ca să dau un drept la replică. Dle Tăriceanu, nu există om care să nu recunoască autoritatea comandatului de navă. Un comandant de navă nu are nevoie să ceară să îi fie recunoscută autoritatea. Dumneavoastra va închinaţi altor puteri şi apoi vreţi să întăriţi rolul Parlamentului.

Guvernul îi acordă sprijin financiar fostului preşedinte Emil Constantinescu

Guvernul Grindeanu a aprobat un memorandum privind susţinerea financiară a fostului preşedinte Emil Constantinescu pentru activitatea desfăşurată în sprijinul învăţământului universitar românesc. Astfel, Constantinescu ar urma să primească 15.000 de lei anual din bugetul Ministerului Educaţiei. În paralel, Senatul a adoptat un proiect legislativ privind Institutul Levantului, o sinecură pentru Constantinescu. De fapt, Guvernul României îi oferă sprijin financiar lui Emil Constantinescu încă din 2013, din timpul guvernării Ponta, iar Guvernul Grindeanu n-a făcut altceva decât să prelungească "bursa" pe care Ministerul Educaţiei i-a oferit-o în ultimii patru ani fostului preşedinte al României.

Super utilajul de 100.000 de euro fabricat la Bistriţa va ajunge în întreaga lume

O companie bistriţeană care colaborează cu alte două firme, una din Bistriţa şi alta din Olanda, a realizat un superutilaj, care poate fi folosit ca tractor, excavator, buldozer şi secerătoare. Acesta poate funcţiona şi la temperaturi negative şi poate fi operat prin telecomandă. Preţul vehiculat ajunge la 100.000 de euro. RAAL Bistriţa a început munca la acest proiect în urmă cu câteva luni. O parte din piese se produc în fabrica de la Prundu Bârgăului, iar asamblarea se face la unitatea de la Bistriţa, cu ajutorul celor de la Nicmar Danci, producător specializat în prelucrări mecanice şi construcţii sudate. Pentru acest proiect, dedicat în special administraţiilor publice, dar şi constructorilor şi silvicultorilor, RAAL a colaborat cu alte două firme: Diverto din Olanda şi Nicmar Danci din Bistriţa.

SRI cere retragerea ofiţerilor instituţiei de la ANAF

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a cerut retragerea celor 23 de ofiţeri ai instituţiei care lucrează în cadrul direcţiei antifraudă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Ofiţerii activau în cadrul ANAF din anul 2014, iar Hellvig a iniţiat acum demersurile legale pentru încetarea detaşării acestora. Potrivit biroului de presă a SRI, Eduard Helvig a trimis deja solicitările către Ministerul Finanţelor şi către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În total sunt 23 de ofiţeri SRI detaşaţi la ANAF. Pentru retragerea acestora este nevoie de acordul Executivului şi al CSAT. Decizia ar fi fost luată în urmă cu câteva săptămâni. Directorul SRI ar considera că misiunea ofiţerilor s-a încheiat şi doreşte retragerea lor, potrivit Digi24.

Parlamentul a votat că este prestigios. Preşedintele Iohannis, acuzat de "abuz de drept"

Preşedintele Klaus Iohannis este acuzat că a făcut "abuz de drept" atunci când a sesizat CCR privind OUG 13, dar şi că a "uzurpat" dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage la răspundere Executivul. Acuzaţiile se găsesc într-o Declaraţie adoptată azi de plenul reunit referitoare la rolul Parlamentului, iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu. În replică, preşedintele Iohannis acuză Parlamentul că pune presiune pe instituţii. Plenul reunit al celor două Camere a adoptat ieri, cu scorul de 203-94, o "Declaraţie de reafirmare a prestigiului Parlamentului", iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. "Asemenea activităţi uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere", se arată în documentul propus de liderul Senatului.

Curtea Supremă a decis: Gabriel Oprea poate fi judecat pentru abuz în serviciu

Judecătorii de la Curtea Supremă au respins miercuri contestaţia depusă de Gabriel Oprea şi au dispus începerea judecării pe fond a dosarului în care fostul vicepremier este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul Departamentului de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne. Magistraţii au respins atât contestaţia lui Gabriel Oprea, cât şi pe cele depuse de ceilalţi inculpaţi, fiind menţinută o decizie a unui alt complet de la Curtea Supremă din 19 octombrie 2016. La acea dată, judecătorii respinseseră toate cererile şi excepţiile ridicate în dosar. Decizia instanţei este definitivă şi urmează ca magistraţii să stabilească un termen pentru începerea judecării pe fond a dosarului.

Germania acuză Turcia că şi-a intensificat actele de spionaj pe teritoriul său

Guvernul de la Berlin a anunţat miercuri că a înregistrat o intensificare semnificativă a activităţilor spionilor turci în Germania, unde tensiunile din comunitatea turcă au escaladat înainte de referendumul de luna viitoare privind sporirea puterilor prezidenţiale, relatează Reuters. Agenţia de informaţii interne BfV a afirmat că diviziunile din Turcia dinainte de referendumul din 16 aprilie se reflectă şi în Germania. În acelaşi timp, relaţiile tensionate dintre Berlin şi Ankara, care s-au deteriorat după tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut, vizându-l pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, au ajuns la un nivel şi mai scăzut în urma unei dispute privind mitingurile electorale turce din Germania.

BANCHERUL

Şeful ING Bank dezvăluie cum a fost afectata banca de căderea sistemelor IT in septembrie 2016

"A fost cea mai neagră zi din cariera mea de bancher, dar am învăţat multe din acel incident", recunoaşte şeful ING Bank, polonezul Michal Szczurek, 46 de ani, unul dintre cei mai tineri preşedinţi din banca din Romania, care a preluat conducerea băncii olandeze in urmă cu patru ani si jumătate, de la Mişu Negriţoiu. Szczurek spune ca incidentul din 10 septembrie 2016, care a provocat căderea sistemului informatic al băncii timp de peste nouă ore, a fost cauzat de gazul inert folosit in timpul unei simulări de stingere a incendiilor la centrul de date al băncii. Din cauza zgomotului prea mare produs in timpul eliberării gazului, câteva hard-diskuri din centrul de date au fost afectate, provocând întreruperea sistemului IT si implicit nefuncţionarea aplicaţiei de internet banking, a cardurilor si ATM-urilor.

COTIDIANUL

Iohannis, împiedicat de el însuşi - Cornel Nistorescu

Oare ce face marele nostru preşedinte Klaus Iohannis? Întrebarea aceasta banală şi-o poate pune oricine. Şi chiar o auzim formulată deseori. Primul lucru care îmi vine în minte în legătură cu el este naveta la Sibiu. - Ce să facă? Merge sau vine de la Sibiu!? Drumul preşedintelui la nevastă a devenit emblema personajului, a instituţiei şi, de o bună bucată de vreme, îi defineşte activitatea. Dar altceva, ce mai face dînsul? Totuşi, vorbim despre preşedintele României! - Luptă cu PSD-ul şi cu Tăriceanu! Asta, da, este activitate politică. Preşedintele a luptat la greu cu Guvernul şi cu ordonanţa 13. Şi cu Dragnea şi cu PSD-ul. Scopul mandatului său este să doboare PSD-ul şi să-şi instaleze un guvern care să-l lase în pace. Sau să-i raporteze o dată pe lună. Şi să nu mai fie nevoit să vină la Bucureşti în fiecare luni după-amiază.

WikiLeaks are o veste de coşmar pentru CIA

Cele peste 8000 de documente date publicităţii marţi reprezintă mai puţin de 1% din totalul documentelor deţinute din seria Bolta 7 - Anul zero, a dezvăluit WikiLeaks într-o postare pe contul său de Twitter, anunţă RT. "Anul Zero', cuprinde 8.761 de documente, toate legate de capacitatea de hacking a CIA, dezvăluite pe neaşteptate de cunoscutul site ce luptă pentru transparenţă. Anunţul de pe Twitter nu dezvăluie însă natura celorlalte documente deţinute în seria Bolta 7. WikiLeaks a pus pe jar o întreagă lume după ce a arătat că CIA poate converti un televizor inteligent într-un dispozitiv de spionaj care preia şi transmite informaţiile din locaţia unde se află, chiar dacă aparent e închis. De asemenea, 85% din smartphone-urile de pe planetă pot fi activate de la distanţă, în scopuri neortodoxe, de către CIA.

Anunţul Apple despre breşele de securitate ale iOS

Apple a anunţat miercuri că a remediat deja breşele de securitate ale sistemului de operare iOS ce au fost expuse de WikiLeaks şi ar fi fost exploatate de CIA, în timp ce rivalii de la Samsung au anunţat că se vor ocupa "urgent" de această chestiune, conform unui material publicat de AFP. "Prima noastră analiză indică faptul că majoritatea problemelor identificate au fost deja rezolvate în ultima versiune iOS", conform unui comunicat Apple. WikiLeaks a publicat marţi peste 9.000 de documente ce au fost prezentate drept provenind de la CIA, pentru a demonstra că telefoanele mobile inteligente şi televizoarele smart, conectate la internet, pot fi folosite pentru a-i spiona pe cei care le utilizează.

SRI a ajuns ţinta ironiilor pe Facebook

Serviciul Român de Informaţii a vrut să aducă un zâmbet pe buzele românilor de 8 Martie, dar mai mult a reuşit să atragă ironii şi reproşuri. SRI a postat pe Facebook, de Ziua Femeii, un desen ce înfăţişează o familie fericită. Mama, agent sub acoperire, nu are trăsături faciale, ca să nu poată fi recunoscută. Reacţiile utilizatorilor de Facebook au fost dintre cele mai diverse. Unii, însă, nu au ezitat să taxeze Serviciul pentru că iroseşte timpul cu postări pe Internet, în loc să-şi facă datoria. "Competenţele SRI: Făcut glume pe net: 10/10. Găsit Ghitză: 0/10", a fost unul dintre comentarii. "Foarte mişto poza! Îmi pare mie sau e făcută prin Seychelles?", a fost "curiozitatea" unui alt internaut.

CURENTUL

Preşedintele Iohannis: aştept, ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat impresionat de bilanţul Ministerului Public pe 2016: "Bilanţul este unul care vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluţionate, cuprinzând un număr de 47.000 de rechizitorii şi peste 63.000 de inculpaţi trimişi în judecată. Sunt cifre impresionante pentru instituţia dumneavoastră. Principala misiune care îi revine Ministerului Public este garantarea respectării legii, iar aceasta este o activitate esenţială în orice democraţie consolidată. Reprezentarea intereselor generale ale societăţii şi apărarea ordinii de drept nu pot fi concepute fără asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, principii definite extrem de clar în Constituţie.

ECDC anunţă că focarul de rujeolă din România a fost asociat cu cele din alte trei ţări europene

Ieri, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a dat publicităţii un comunicat cu titlul: "Focar de rujeolă în România, ECDC evaluează riscul de răspândire şi de transmitere susţinută în ţările UE / SEE" în care prezintă o analiză pentru perioada februarie 2016-martie 2017 a cazurilor de rujeolă înregistrate în ţările Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European. În trei ţări europene au fost identificate focare care au fost asociate din punct de vedere epidemiologic cu actualul focar din România, genotipul B3: Irlanda 27 de cazuri, Belgia 75 cazuri şi Austria 9 cazuri, cercetările urmând a fi aprofundate. ECDC avertizează că "având în vedere dimensiunea şi răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută".

CURIERUL NATIONAL

Încep exproprierile pentru Metroul Otopeni

Ministerul Transporturilor va plăti peste 67 milioane lei către 43 proprietari persoane private, care deţin o suprafaţă de 40.713 mp. Magistrala 6 nu va mai începe la Piaţa Victoriei, aşa cum se preconiza iniţial, ci de la staţia 1 Mai din cadrul Magistralei 4 Racordul 2 Gara de Nord - Străuleşti şi se va înscrie pe Bulevardul Expoziţiei. Investiţia totală, de 5,3 mld. lei, va fi redusă pentru că se vor face doar 12 staţii (faţă de 19) şi se va renunţa la execuţia depoului (se va folosi cel din Străuleşti).

Camera Lorzilor vrea să aibă controlul asupra acordului final de ieşire a Regatului Unit din UE

Camera Lorzilor le-a dat marţi dnei Theresa May şi guvernului britanic o nouă atenţionare în privinţa demersurilor vizând ieşirea din UE, aprobând un nou amendament la proiectul de lege referitor la activarea articolului 50 din Tratatul european ce reglementează condiţiile de ieşire din UE. Amendamentul respectiv prevede obligativitatea votului în Parlament a rezultatelor negocierilor cu Bruxelles-ul. Camera Lorzilor cere ca parlamentarii să aibă, la capătul negocierii Brexit, ultimul cuvânt asupra acordului final şi asupra tuturor acordurilor comerciale viitoare cu Uniunea.

Majoritatea şoferiţelor fac accidente în parcare

Cel de-al treilea studiu local asupra flotei auto administrate de Business Lease România arată că în ultimele 12 luni femeile au avut, în medie, 1,36 accidente, iar valoarea maximă a daunelor a fost de 40.000 de lei. Potrivit studiului, anul trecut mai mult de 37% din totalul incidentelor raportate de către doamnele aflate la volan, care s-au lăsat cu daune asupra vehiculului, au avut autor necunoscut, majoritatea producându-se în parcare. Cifrele Business Lease arată, de asemenea, că în 32% din cazurile în care au fost implicate femeile, partea vinovată a fost celălalt şofer.

Casa Albă nu-şi aminteşte dacă Trump s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei

Casa Albă a încercat marţi să tempereze noi acuzaţii legate de o întâlnire a lui Donald Trump cu deja celebrul ambasador al Rusiei la Washington în perioada campaniei electorale, precizând însă că este posibil că cei doi să-şi fi strâns mâna, pentru scurt timp, scrie AFP. Mai multe ziare americane vorbesc despre o întâlnire pe care preşedintele american ar fi avut-o cu Serghei Kisliak în 27 aprilie, la hotelul Mayflower din Washington, dar Casa Albă a precizat doar că este posibil ca miliardarul să-l fi putut saluta sau să îi strângă mâna.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta făcea înţelegeri cu Kovesi. GHIŢĂ ARE DREPTATE"

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a vorbit de situţia actuală din PSD şi despre demisia în alb a fostului premier, Victor Ponta. Întrebat dacă se rupe PSD-ul în cazul în care pleacă Victor Ponta, Vanghelie a declarat că "nu se rupe PSD-ul că pleacă Ponta. Domnul Ponta nu are unde să plece, doar dacă pleacă în Turcia". Chestionat dacă Ponta era mai dictator decât Dragnea, fostul edil a precizat că "uitaţi-vă, domnul Dragnea a spus că nu îl dă afară din partid. El (Victor Ponta - n.red.) este puţin stresat că nimeni nu-l ascultă". "Ce spune Ghiţă astăzi, are dreptate. Cu tot ce spune. Domnul Ponta a fost ajutat de toate instituţiile statului să pună mâna pe PSD", a subliniat Vanghelie.

Miliardarii lumii vânează, din nou, proprietăţi româneşti

Piaţa imobiliară românească este dominată pe toate sectoarele comerciale de grupuri mari de investiţii. Sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) sunt cei mai mari proprietari de centre comerciale din ţară, grupul Globalworth, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, iar segmentul spaţiilor industrial-logistice este dominat de compania CTP. Investiţiile imobiliare sunt o formă de conservare şi înmulţire a averii pentru o mare parte din milionarii României, însă doar o mână dintre ei şi-au construit afacerile doar în acest domeniu şi au ajuns să se lupte de pe poziţii egale cu marile corporaţii internaţionale.

JURNALUL NATIONAL

Tăriceanu: Klaus Iohannis trebuie să intre în limitele Constituţiei

Parlamentul a adoptat o declaraţie în care preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Suprem al Magistraturii şi Ministerul Public sunt acuzaţi de "abuz de drept" şi de "uzurpare" a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să intre în limitele Constituţiei. "Nu este un concurs de legitimitate între Parlament şi preşedinte, aşa cum crede şi lasă impresia preşedintele că-şi doreşte Parlamentul. Fiecare avem o legitimitate, dar diferită. Parlamentul reprezintă poporul, iar preşedintele reprezintă statul. Sunt noţiuni distincte, nu trebuie să se supere preşedintele pe acest lucru", a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, miercuri, la Antena 3.

Vanghelie: Ponta a trecut la musulmani

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat miercuri că plecarea lui Victor Ponta din PSD este "naturală", deoarece acesta "a nenorocit partidul în toate sensurile" şi consideră că fostul premier poate să aibă o carieră politică în Turcia, întrucât a auzit că "a trecut la musulmani". Prezent miercuri la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen al dosarului în care este acuzat de corupţie, Marian Vanghelie a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre anunţul lui Victor Ponta de a-şi depune demisia "în alb" din PSD. Răspunzând unei alte întrebări, Vanghelie consideră că pentru PSD ar fi "cel mai mare câştig" dacă Victor Ponta pleacă din partid.

Adevăratul motiv al închiderii fabricii de textile din Urziceni

Britanicii de la Alison Hayes, care au decis închiderea fabricii lor de textile de la Urziceni, cea mai mare din România, îşi explică decizia motivând că îi costă mult transportul angajaţilor şi că mulţi dintre ei nici nu se prezintă la locul de muncă. Zvonul iniţial era că britanicii nu îşi mai permit să menţină liniile de producţie ca urmare a majorării salariului minim. Cu toate acestea, lista argumentelor, transmisă de companie la Prefectura Ialomiţa şi obţinută de profit.ro, include 9 puncte, care relevă că investitorii renunţă la Urziceni nu în principal pentru creşterea salariului minim sau infrastructura de drumuri, ci pentru că unitatea din Buzău este mai fiabilă la acest moment planului propriu de business.

Ce plan are ANAF să strângă bani

Conducerea ANAF a prezentat 14 măsuri care urmează să fie implementate până în 15 aprilie menite să îmbunătăţească gradul de colectare, dar şi să vină cu o nouă abordare. Una dintre măsuri este flexibilizarea modalităţii de poprire pe conturi, astfel încât suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF. În plus, contribuabili vor fi îndrumaţi să-şi plătească eşalonat obligatiilor fiscale, în cazul în care nu-si pot plăti la timp taxele şi impozitele. Totodată, inspectorii ANAF vor iniţia acţiuni de control în domeniul comertului on-line şi vor intensifica controalele astfel încât să identifice firmele care înregistrează în evidenţele contabile facturi false. ANAF e o institutie-cheie şi voi avea din două în două săptămâni întâlniri cu ei, a declarat Sorin Grindeanu

NATIONAL

Blestemul lui Adamescu!

Dincolo de faptul ca Mugur Isărescu dădea cu subsemnatul la Securitate la fiecare întoarcere din străinătate, aşa cum făceau toţi, "marea demascare" are o miza cu mult mai importanta decât capul guvernatorului BNR. Este vorba despre faptul ca Mugur Isărescu nu ar fi decât primul nume greu lovit de blestemul lui Dan Grigore Adamescu, in scurt timp urmând să se dea cep la "butoiul cu dezvăluiri" aflat in posesia SIE. Sau a unor colaboratori din "zona gri" a Serviciului de Informaţii Externe, mai precis. Adamescu a sperat până in ultima clipă că, in cele din urmă, documentele secrete aflate in posesia sa si parvenite din arhiva fostei DIE îl vor face scăpat. Surse "experte" in acest caz susţin ca la "picarea la suferinţă" Dan Grigore Adamescu i-ar fi predat fiului sau Alexander documentele explozive din fosta arhiva DIE.

In Pădurea SRI iese primul Căpşună!

După plecarea intempestiva a "titularului" Florian Coldea au fost aruncate nenumărate "fumigene" pe piaţa zvonurilor, inclusiv posibilitatea aducerii unei femei la "cârma" SRI-ului, parcă din încercarea disperată de a agita apele si aşa destul de tulburate, in ultima vreme, ale principalului serviciu secret al tării. Iată însă că informaţii de ultima oră arată că zarurile ar fi fost deja aruncate si, dacă nu se mai întâmplă vreo "minune" de ultimă oră, data de 28 martie ar putea confirma ca generalul Dan Valentin Căpşună, singurul sereist care a prins spioni pe bune după Revoluţie, va trece la butoanele operative ale Serviciului Romăn de Informaţii, ca prim adjunct.

Campania anti-Isărescu devalorizează leul

Gheorghe Piperea, are o teorie destul de plauzibila vizavi de joaca lui Isărescu de-a cursul valutar: "Ca de obicei, când scaunul ii este zgâlţâit, guvernatorul scapă de sub control, studiat, cursul de schimb la principalele valute. Euro a ajuns ieri 4,553 lei. Creşteri similare sunt si la dolari, si la franci elveţieni. Desigur, nicio legătura cu acuzaţia de colaborare cu Securitatea. Totul e pe partea economică...". Ideea ar fi că, după ce sar valutele in aer, vine el, mesianicul guvernator, intervine cu puterea BNR si reaşază lucrurile in matca lor normala. Ceea ce dovedeşte priceperea sa si nevoia noastră de aceasta supranaturală pricepere.

ROMANIA LIBERA

"Manole", un nume de cod prea fierbinte pentru România

Personalităţi ale vieţii politice şi publice au evitat să ia poziţie după ce "România liberă" a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole". Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu a dorit să comenteze dezvăluirile "României libere" cu privire la sursa "Manole", numele de cod al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu din arhivele Securităţii.

Ofertă pentru ştabi: 800 de lei, un apartament la Galaţi

Acuzaţia adusă de judecătoarea Camelia Bogdan preşedintelui CSM, judecătoarea Mariana Ghena, că a primit o locuinţă socială la care nu avea dreptul, repune pe tapet un caz în care sunt implicaţi persoane cu importante -conexiuni la vârful statului. Oamenii cu funcţii din Galaţi au primit locuinţe sociale din fondurile locative ale Consiliului Judeţean (CJ) şi Consiliului Municipal (CLM) Galaţi şi acum încearcă să le cumpere la preţuri modice. Un apartament cu o cameră din blocul B4 poate fi cumpărat la preţul de 152,82 lei, dacă e la etajul 4 şi cu 167,30 lei dacă e la parter sau etajul 1. Cu 800,02 lei poate fi cumpărat un apartament cu două camere, de 48,82 mp şi finalizat în 1994, din blocul Delta. La blocul L e cel mai mare preţ la care va fi vândut un apartament cu 3 camere, de 76,5 mp: 1.596,80 lei!

Victor Ponta: Transilvania şi Banatul vor avea energie din Ungaria

Fostul premier al României, Victor Ponta, a declarat, într-o intervenţie la un post de televiziune, că toată Transilvania şi Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România, iar aceasta va fi o mare problemă de viitor, deoarece ţara noastră trebuie să fie nu numai independentă energetic, ci şi exportator de energie. "Prima mea critică la adresa actualului Guvern a fost, că n-am văzut ca pe zona de energie să se întâmple altceva decât pe vremea tehnocraţilor-, constat că noi mergem pe ideea de anul trecut, să distrugem producţia de energie românească şi am şi remarcat că Ungaria tocmai a primit avizul Comisiei Europene, va construi o centrală nucleară cu bani ruseşti", a spus el, într-o intervenţie la România TV.

Strict secret! Prima acţiune a Administraţiei Trump în Siria. A oprit înaintarea trupelor lui Putin!

În Antalya, Turcia, s-a desfăşurat în secret o întâlnire de două zile a militarilor de rang înalt din SUA, Rusia şi ţara-gazdă, pentru discuţii despre oraşul Manbij, din nordul Siriei, americanii stopând trupele ruseşti exact când să intre. Şeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Joseph Dunford, comandantul Forţelor Armate ruse, generalul Valeri Gherasimov şi şeful Statului Major al Armatei Turce, generalul Hulusi Akar, s-au întâlnit la 7 martie pentru a stabili "limitele" acţiunilor militare din Siria, astfel încât să nu se ciocnească, mai ales în jurul oraşului Manbij.

ZIARUL FINANCIAR

Adevărul despre întreprinderile de stat: angajaţii au salarii ca în multinaţionale, dar au o productivitate de trei ori mai redusă

Angajaţii din companiile cu capital de stat au avut în 2015, de când sunt ultimele date disponibile, o productivitate cu 25% mai redusă decât a firmelor cu capital privat românesc, dar încasează salarii lunare duble faţă de angajaţii din privat, arată datele din studiul "Capitalul Privat Românesc", ediţia a doua, publicat de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM, patronatul investitorilor autohtoni. Cei 290.000 de angajaţi de la companiile de stat, care au avut o cifră de afaceri de 47 miliarde de lei în 2015, faţă de 551 miliarde de lei companiile cu capital privat românesc, au avut o productivitate medie anuală per salariat de circa 160.000 de lei faţă de o productivitate de circa 220.000 lei per salariat la firmele private româneşti. Companiile private româneşti angajează 1,18 milioane de oameni.

Cel mai puternic om din energie

ZF Power Summit, proiect gândit de ZF şi dedicat în exclusivitate pieţei de energie, petrol şi gaze, a ajuns la cea de-a şasea ediţie. Niciodată până acum nu a existat un mesaj mai puternic privind rolul fundamental pe care statul îl joacă în acest domeniu, mai ales în România. În România energia costă mai mult decât în Ungaria, dar paradoxal ungurii îşi încarcă telefoanele cu electricitate făcută de Hidroelectrica. În România industria chimică moare, dar se fac conducte pentru a duce gazul din Marea Neagră în Austria. Concurenţa adevărată în sectorul energetic este o glumă, un lux pe care niciun stat nu şi l-a permis. Nu este cazul să facă România extravaganţe. La Ministerul Energiei tocmai a venit un om nou. Să-i spună cineva că este cel mai puternic jucător din energie şi să-şi ia treaba în serios.

Centrele de servicii IT, noul motor de creştere economică pentru România

Pariul jucătorilor din sectorul cu cea mai mare creştere postcriză: 200.000 de români vor lucra în centre de servicii până în 2020 şi vor duce sectorul IT&C la o contribuţie de 9% din PIB. În prezent este 5,9% din PIB. Opt oraşe din România (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Sibiu, Braşov, Galaţi şi Craiova) au împreună aproape 110.000 de angajaţi care lucrează în peste 120 de companii care oferă servicii pentru afaceri, arată datele Invest Romania, instituţia guvernamentală care promovează investiţiile străine, pe baza datelor de la ABSL (Association of Business Service Leaders). Potrivit estimărilor ABSL, afacerile centrelor de servicii din România vor creşte cu un ritm de 17- 20% pe an în următorii ani, însă unii jucători din industrie estimează că, cel puţin anul acesta, prognozele vor fi depăşite.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb