REVISTA PRESEI 09.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 aprilie 2015

ADEVARUL

Loteria Română, anchetată pentru fraudă cu jocuri de noroc fără licenţă

Conturile Loteriei au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licenţă. În acelaşi dosar, anchetatorii vizează trei companii private cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Loteria ar fi realizat câştiguri importante din aparate electronice de tip "slot machine", cunoscute drept "păcănele", fără să aibă licenţă. Afacerea cu "păcănele" s-a bazat pe un contract secret din 2003, care a fost finalizat în 2013. Procurorii estimează un prejudiciul de peste 100 de milioane de euro. Pentru recuperarea banilor, procurorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar şi alte măsuri asiguratorii. Alte 130 de milioane de euro ar fi încasări ilegale, după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc, arată jurnaliştii de la RISE Project.

Reducerea TVA la alimente, contestată pe mai multe fronturi

Scandalul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, anunţată zilele trecute de către premierul Victor Ponta, ajunge într-o nouă fază, autorităţile trebuind să explice acum de unde vor veni banii din care se va finanţa măsura. În timp ce Guvernul indică spre sumele suplimentare colectate de către Fisc la buget, Comisia Europeană vorbeşte deja despre posibile măsuri compensatorii. Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal estimează un impact de 2,44 miliarde de lei pentru scăderea TVA la 9% la mâncare şi în sectorul alimentaţiei publice în cea de-a doua jumătate a acestui an, urmând ca anul viitor "gaura" la buget să fie de 5,17 miliarde de lei. În total, impactul cumulat până în 2018 este estimat la 18,25 de miliarde de lei. Guvernul se bazează pe încasări suplimentare ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de 5,5 miliarde lei în acest an, din care 3 miliarde de lei au fost încasate suplimentar în primul trimestru, diferenţa de 2,5 miliarde de lei urmând a fi obţinută până la sfârşitul primului semestru.

Cine a fost în spatele circuitului Caritas: "acoperiţi" din SRI-ul lui Măgureanu controlau listele cu câştigători

Caritas a fost prima şi cea mai mare escrocherie cu care românii au fost ademeniţi după Revoluţie. Ioan Stoica, un contabil originar din Braşov, a promis că oricine va depune bani în conturile sale va primi, după trei luni, de opt ori mai mult. Astfel a luat fiinţă un circuit financiar care a ajuns să ruleze o treime din masa monetară a României! Fenomenul a fost tolerat şi chiar susţinut de autorităţi, promovat de o mare parte a presei şi controlat de serviciile secrete. După prăbuşirea circuitului, cei care îi cunoşteau dedesubturile au dispărut din ţară, iar Stoica a primit şapte ani de închisoare din care a executat doar unul. În prezent, trăieşte într-o garsonieră din Braşov şi refuză să vorbească despre Caritas.

Reeducarea lui Copos: de la regele savarinelor la cercetător al istoriei medievale

Abia ieşit din închisoare, George Copos a devenit subiectul zilei, după ce Cătălin Parfene, istoric angajat la Federaţia Română de Fotbal, a sesizat că una dintre cărţile pe baza cărora afaceristul a fost eliberat mai devreme din penitenciar are acelaşi titlu cu lucrarea sa de master scrisă în urmă cu zece ani. Mai mult, lucrările lor fuseseră coordonate de acelaşi profesor universitar, iar Copos a făcut tot posibilul ca nimeni să nu poată avea acces la cartea sa şi să poată descoperi eventualul plagiat. Editura Niculescu, unde omul de afaceri şi-a publicat lucrarea, a comunicat că autorul a cumpărat tot tirajul. Culmea, "opera" lui George Copos nu era disponibilă nici la Biblioteca Naţională, întrucât se afla în aşa-numitul depozit legal, neaccesibil publicului larg.

Traian Băsescu a propus un troc: cedarea Transnistriei în schimbul unirii. Ce spun specialiştii

Proiectul unionist, dar fără Transnistria, lansat de fostul preşedinte Traian Băsescu este privit cu rezerve de către specialiştii români, care cred doar în integrarea europeană a Republicii Moldova. Însă, dincolo de Prut, mesajul fostului preşedinte este citit într-o notă optimistă, ca fiind o soluţie viabilă pentru Republica Moldova. Analiştii români de politică externă nu cred în varianta propusă de Băsescu, de unire a României cu Republica Moldova, fără Transnistria, ci în procesul de integrare europeană clasică a Republicii Moldova. Totuşi, analiştii îi dau dreptate fostului preşedinte în privinţa Transnistriei, un focar de instabilitate care trage în jos Republica Moldova în drumul său european. "Fără rezolvarea conflictului transnistrian, Republica Moldova nu este eligibilă pentu UE. În ceea ce priveşte unirea, argumentul hotărâtor este voinţa celor două popoare. Renunţarea la Transnistria este o decizie extrem de greu de luat din punct de vedere politic", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Confiscarea averilor de la marii infractori: cum fac americanii

Thomas J. Abernathy, un oficial al US Marshals Service - instituţia care se ocupă în Statele Unite de administrarea şi valorificarea bunurilor provenite din infracţiuni - se află în aceste zile la Bucureşti, pentru a oferi experienţa americană instituţiilor similare care urmează să fie înfiinţate şi în România. Programul de Confiscare Eficientă a bunurilor provenite din infracţiuni a fost înfiinţat în SUA în abia în 1984. Exista încă din 1971 faimoasa Lege RICO, care a permis demantelarea a numeroase grupuri de crimă organizată şi arestarea multor capi mafioţi, dar autorităţile au constatat că nu au mijloacele adecvate de a recupera şi averile uriaşe acumulate de infractori. "E uşor să pui cătuşele unui infractor. Mai greu e să faci o investigaţie financiară şi să-i confişti tot ce a furat", spune T.J. Abernathy.

Astra Asigurări are conturile blocate şi va plăti CNADNR o sumă de 95 de milioane de lei

Astra Asigurări va plăti CNADNR în perioada următoare suma de 95 milioane de lei, în baza executării unei poliţe, după ce marţi toate conturile asigurătorului au fost blocate în urma declanşării procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra acestora. "CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. KPMG, în calitate de administrator special al societăţii Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marţi conturile Astra prin înfiinţarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinţa prin recurs, care nu s-a încheiat", a declarat pentru prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

Scăderea preţului petrolului duce la o nouă tranzacţie-gigant: Shell va cumpăra British Gas pentru 70 de miliarde de dolari

Gigantul petrolier Shell va cumpăra grupul British Gas (BG) pentru 70 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie din industrie din ultimii zece ani, noua companie urmând să depăşească Chevron ca valoare de piaţă, scrie Bloomberg. Achiziţia reprezintă cel mai important răspuns al companiilor din domeniul petrolier la declinul preţului ţiţeiuluiui, în condiţiile în care grupurile din industrie caută modalităţi pentru a reduce costurile şi a-şi stabiliza profiturile. Shell va plăti suma în numerar şi acţiuni, preţul pe acţiune fiind cu 50% mai mare decât preţul acţiunilor BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi. Noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit lui Ben van Beurden, directorul executiv al Shell. Shell încearcă să-şi revină după ce anul trecut producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 28% în urma preluării BG.

BANCHERUL

Ce efecte va avea reducerea TVA la alimente, conform prognozelor economiştilor băncilor

Reducerea TVA-ului la alimente de la 24% la 19% din iunie 2015, după cum a anunţat Guvernul, va avea ca efect reducerea inflaţiei in acest an la niveluri negative si stimularea consumului, astfel încât PIB-ul ar putea creste in 2016 cu 4%, fata de prognozele din prezent de doar 3%, estimează economiştii băncilor. Astfel, economiştii ING au revizuit semnificativ prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2015, de la 2% la -0,3%, iar pe cea din 2016 de la 2,2% la doar 0,5%. In aceste condiţii, este posibil ca BNR sa reducă in continuare dobânda de referinţă, sub 2%, si sa nu se oprească la acest nivel cu ciclul de relaxare a politicii monetare, cum se estima anterior. In privinţa prognozei privind evoluţia PIB-ului, economiştii se aşteaptă ca reducerea TVA sa stimuleze serios consumul, astfel ca au revizuit cu peste 1 punct estimarea de creştere a PIB-ului in 2006, de la 2,9% la 4,1%. In acest an, economia României ar putea sa resimtă mai puţin relaxarea fiscala, creşterea PIB-ului fiind estimata acum la 3,3%, fata de 3,1% anterior.

CURIERUL NATIONAL

Pagubele colaterale ale scăderii TVA

Aşa cum tot românul ştie de câteva Guverne încoace, Executivul ne dă cu o mână şi ne ia cu două, chiar cu patru în următorul cincinal...Reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare şi serviciile de restaurant şi de catering, considerată de oficiali drept "o pârghie deosebit de importantă din perspectiva dezvoltării economiei naţionale, prin relansarea consumului intern, ca urmare a creării premiselor necesare pentru scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor", nu va avea rezultatul scontat din cauza propunerilor pentru compensarea reducerii veniturilor bugetare, estimate la 18,25 mi­li­arde lei în perioada 2015 - 2018. Concret, prin propunerile de compensare a reducerii veniturilor bugetare, Executivul speră să obţină în perioada iulie 2015 - decembrie 2019, nu mai puţin de 73,5 miliarde lei, adică de 4,02 ori mai mult decât ar pierde prin reducerea TVA.

Canibalizare în stil Renault: Lada Granta, arma anti-Logan

Lada Granta se pregăteşte să dea o lovitură năucitoare Daciei Logan. Este cea mai bine vândută maşină din Rusia şi ajunge pe piaţa europeană cu un argument puternic: preţul său imbatabil. Lada Granta a apărut la dealerii germani ai mărcii din Rusia. Preţul de bază al acestui automobil de familie echipat cu un motor pe benzină de 1.6 litri si 88 de cai putere este de 6750 de euro. Mult mai puţin decât pretul de 7.790 de euro afişat în Franţa de versiunea de bază a Loganului. Culmea este că lovitura este primită de Logan de la un frate pentru că Lada Granta are acelaşi părinte, compania franceză Renault. Adică, practic, cei de la Renault îşi cam dau cu stângul în dreptul auto-sabotând modelul de succes Logan. Poate tocmai din această cauză Granta nu a fost înregistrată în Franţa şi, prin urmare, nu poate fi comercializată.

Boala limbii albastre, tunul primăverii?

Inconsecvenţa Autorităţii Sanitar -Veterinare care intenţionează să impună vaccinarea obligatorie a tuturor bovinelor, ovinelor şi caprinelor împotriva "bluetongue", deşi în luna noiembrie a anului trecut a fost de acord cu reprezentanţii crescătorilor şi exportatorilor privind vaccinarea voluntară şi restrânsă, a stârnit ample reacţii din partea patronatelor de profil. Într-o adresă transmisă atât premierului Victor Pnta, cât şi specia­liştilor Comisiei Europene, pa­tronatele din domeniul crescătorilor de rumegătoare şi al exportatorilor îşi exprimă îngijorarea privind efectele financiare negative pe care această vaccinare obligatorie le va avea asupra bugetului naţional şi a exporturilor. Pe de altă parte, patronatele atrag atenţia ANSVSA că România încă mai trage ponoasele vaccinării contra pestei porcine clasice, "iar vaccinarea pentru bluetongue ne va scoate din piaţa comunitară şi a ţărilor terţe cel puţin pentru următorii 2 ani". Pieţele tradiţionale pentru export nu acceptă rumegătoare vaccinate.

Constantin: Reducerea TVA va relansa consumul

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de marţi reducerea anti­cipată a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015. Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fără dife­renţieri, inclusiv la băuturile nealcoolice, precum şi la serviciile de alimentaţie publică. "Măsura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, consideră că reducerea TVA la alimente va creşte puterea de cumpărare a românilor cu procente cuprinse între 4% şi 15%. Ministrul Agriculturii apreciază că reducerea TVA la alimente la 9% va da "o gură de oxigen" sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus de Federaţia Rusă.

Un francez - numit vicepremier şi ministru de Finante al Republicii Moldova

Stéphane Bridé (43 ani), informează cotidianul francez "La Tribune", este primul străin care - devenit cetăţean al Republicii Moldova prin căsătorie - accede la responsabilităţi guvernamentale în aceasta fostă republică sovietică. Fost auditor financiar la Ernst&Young, căsătorit cu o moldoveancă, Stéphane Bridé a obţinut cetăţenia moldavă în anul 2013. El a explicat corespondentului AFP - reluat de "La Tribune"- că, la începutul anului acesta a aderat la Partidul Democrat al Moldovei (PD pro-european), care era în căutarea unui expert de origine europeană cunoscător al situaţiei din Republica Moldova, după alegerile generale din noiembrie. Pentru presa şi oficiali din Moldova, Stéphane Bridé este o persoană care fascinează prin comportament, dar atrage interes graţie traiectoriei sale profesionale, legăturilor sale cu lumea finanţelor europene. Sosit în 1999 la Chişinău,francezul a lucrat ca auditor pentru France Telekom, apoi ca fondator al biroului local al Ernst&Young.

Combaterea corupţiei din România pune frâne investiţiilor

Lupta României împotriva corupţiei are o consecinţă neintenţionată: investiţiile au început să încetinească în timp ce funcţionarii publici evită să aprobe proiecte de teamă că vor deveni următoarea ţintă a anchetatorilor. Funcţionarii publici şi ministerele care de multe ori aprobau proiecte, uneori dar nu întotdeauna în schimbul unor şpăgi, au devenit ezitanţi. Chiar şi oficialii cinstiţi se tem că ofertele ar putea atrage controlul procurorilor şi că vor participa la un lung şir de personalităţi publice care sunt investigate şi uneori ajung şi după gratii. Pe termen lung, cei mai mulţi observatori spun că eradicarea corupţiei va aduce beneficii imense pentru România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Pentru un moment, însă, această situaţie întârzie atât investiţiile private cât şi semnarea contractelor pentru firmele care preiau proiecte pentru stat.

"Klaus Iohannis, stil mult prea relaxat de a face politică"

Jurnaliştii de la Radio Europa Liberă fac o analiză dură a primelor 3 luni de mandat prezidenţial pentru Klaus Iohannis. Aceştia subliniază faptul că şeful statului are un stil mult prea relaxat de a face politică şi că nu se grăbeşte să îşi respecte promisiunile din campania electorală. În plus, Iohannis a făcut mai multe vizite externe, care nu au avut însă niciun rezultat concret, cum ar fi drumul României spre Schenghen. Preşedintele a rămas restant şi după întâlnirea cu Recep Erdogan în privinţa relaţiei energetice cu Turcia dar şi în cazul situaţiei românilor din Ucraina, după discuţiile cu Petro Poroşenko. Cu toate acestea, Iohannis a ales să plece în concediu după doar trei luni de mandat. Ziariştii susţin că potrivit legii, un angajat nou al statului are acest drept doar după 11 luni de muncă. Radio Europa Liberă remarcă, printre altele, tăcerea lui Iohannis în cazul blocajului pe care Parlamentul României îl face la adresa justiţiei, dar şi faptul că nu a discutat cu premierul Victor Ponta despre noul Cod fiscal.

EVENIMENTUL ZILEI

Se încearcă scoaterea lui Voiculescu din puşcărie?

Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, a fost chemat la Parchetul General pentru a da explicaţii în urma unei plângeri penale depuse de un complice al lui Dan Voiculescu. După mai multe ore de aşteptare, Cioloş a plecat de la Parchet. "Calitatea mea în acesta anchetă a rămas doar aceea de martor şi nu există o urmărire penală împotriva mea", a spus fostul comisar european al Agriculturii. Plângerea penală la adresa fostului demnitar a fost făcută de Jean Cătălin Sandu- condamnat la 6 ani închisoare în cazul ICA, complice al lui Dan Voiculescu care execută 10 ani de închisoare în acelaşi dosar. Acesta este nemulţumit de faptul că Ministerul Agriculturii, condus pe atunci de Dacian Cioloş, s-a constituit parte civilă cu 60 milioane de euro în cazul ICA. Sandu susţine, alături de alt condamnat, Sorin Pantiş, că Ministerul Finanţelor Publice trebuia să se constituie parte civilă, nicidecum ministerul Agriculturii. Dacă procurorii vor lua de bune plângerile făcute de complicii lui Dan Voiculescu, acest lucru ar arunca în aer condamnările din dosarul ICA, potrivit unor specialişti în drept.

Chinurile mallurilor născute în criză

Proprietarii celor 15 malluri inagurate în anii de criză 2009-2013 în afara Bucureştiului rulează anual afaceri de circa 44 mil. euro. Nivelul este comparabil cu cel generat de Băneasa Shopping City. Majoritatea acestor proprietăţi au trecut prin situaţii financiare proaste, 12 dintre ele fiind în continuare pe pierdere. Dacă veniturile obţinute din închirierea acestor centre comerciale sunt comparabile cu rezultatele financiare ale mallului din Băneasa, situaţia precară în care se află este şi mai bine descrisă de suprafaţa totală de vânzare a acestora, de circa 480.000 mp, similară cu a celor 11 centre comerciale de tip mall din Bucureşti. Cu alte cuvinte, gestionează împreună aproape 1.400 de magazine, dar obţin din închirierea lor doar cât cel mai performant mall din România, care dispune de doar 250 de magazine.

Bacşişul va fi impozitat. Firma decide dacă îl păstrează sau îl dă angajaţilor

Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA şi va fi impozitat fie ca profit al companiei, în cazul în care nu este dat salariaţilor, fie ca venit al angajaţilor, în cazul în care le este împărţit acestora, se arată în proiectul de modificare a OUG 28/1999, obţinut de Capital şi discutat marţi în guvern. Bacşişul va fi fiscalizat, evidenţiat pe bonul fiscal şi delimitat clar de veniturile încasate din livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Vânzarea bunurilor sau a serviciilor nu va putea fi condiţionată de bacşiş care trebuie marcat pe un bon fiscal distinct. Bacşişul va fi impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor dacă firma nu îl distribuie angajaţilor sau cu 16% pe venit dacă este împărţit salariaţilor ca venit din alte surse. În cazul în care va fi dat angajaţilor, aceştia nu vor plăti contribuţii sociale şi contribuţii de sănătate pentru bacşiş. Proiectul lasă la latitudinea companiei să decidă dacă bacşisul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia sa sau este distribuit salariaţilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară.

Republica Moldova caută un miliard de dolari, dispărut înainte de alegeri

Procurori anticorupţie din Moldova şi auditori americani anchetează tranzacţiile "misterioase" în urma cărora a dispărut un miliard de dolari din sistemul bancar de peste Prut. Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, cel mai sărac stat din Europa, care vrea să adere la UE. Dispariţia miliardului de dolari a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoarea totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Instituţiile financiare respective - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor. Tranzacţiile au fost efectuate în doar câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie 2014. Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi. "Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mică", a declarat Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

JURNALUL NATIONAL

Finul Vecerdea vrea şi el preşedinte

Marius Vecerdea, cunoscut ca patron al clubului de tenis din Sibiu unde pune mana pe racheta Presedintele Klaus Werner Iohannis, starneste furtuna in federatia de specialitate. El forteaza o adunare generala a FRT in care va propune schimbarea presedintelui. De la tenis, Vecerdea a candidat la ultimele alegeri la functia de vicepresedinte, dar nu s-a ales. Acum are sanse sa-l inlocuiasca pe Kozak, manevre de culise fiind in curs. La adunare va fi prezent si scriitorul albit cu denunturi, campionul dosarului Microsoft, Pescariu jr, care va supraveghe legalitatea cu echipamentul din dotare. De asemenea, duhul tutelar al Ruxandrei Dragomir, fosta sefa a federatiei, scoasa din functie dupa un urias scandal la adunarea generala, va fi alaturi de organizatorii puciului. Vecerdea si-a sporit notorietatea prin calitatea de fin al presedintelui Iohannis, gazduit in vacante la resedinta din Miami a antrenorului de tenis.

Scandalul poliţei auto e fără sfârşit. Presiuni pe un proiect de lege din Camera Deputaţilor

Războiul dintre clienţi, service-uri şi asiguratori pare fără sfârşit. După scandalul poliţelor RCA pentru tineri, exorbitant de scumpe, un nou conflict e pe cale să apară. Un proiect de lege care prevede independenţa inspectorilor de daune auto a supărat asiguratorii austrieci care ameninţă că se retrag din piaţă, dacă documentul va fi aprobat. Şoferii nici nu mai ştiu la ce societate să-şi încheie poliţa auto obligatorie. Oamenii sunt bulversaţi de atâtea scandaluri, dar şi de faptul că aceiaşi poliţă RCA costă chiar şi de 4 ori mai mult de la o firmă la alta. Afacerea RCA se ridică la 2,8 miliarde de lei şi reprezintă 43% din totalul poliţelor de asigurări generale. Pe această piaţă există zece firme autorizate de ASF să funcţioneze în 2015.Şocant este că preţul poliţelor diferă exagerat de mult între aceste firme.

NATIONAL

Robert Cazanciuc, tradus pe bani grei!

Multe lucruri stranii se mai întâmplă in Ministerul Justiţiei sub privirile parca veşnic neputincioase ale lui Robert Cazanciuc. De aceasta data însă nu este vorba de vreo decizie ciudata a instanţelor de judecata, ci de o iniţiativă extrem de controversata, care este pe cale sa iste un imens scandal interguvernamental. Astfel, nişte băieţi deştepţi de la vârful Ministerului Justiţiei tocmai au pus la cale un tun financiar de proporţii. Este vorba despre promovarea unei noi legi privind traducătorii si interpreţii judiciari, existând deja voci autorizate care susţin ca totul nu ar fi decât un paravan cu aparente legale pentru punerea pe roate, in chiar sânul Ministerului Justiţiei, a unei adevărate fabrici de bani.

Ministrul de Finanţe face bani dintr-o afacere ilegala a mamei lui

Principala sursa de venit a ministrului de Finanţe, potrivit declaraţiei de avere, provine dintr-o afacere cu probleme. Eugen Teodorovici câştiga 5.000 de euro lunar din închirierea unei vile in care îşi desfăşoară activitatea restaurantul mamei lui, localul neavând, însă, autorizaţie de funcţionare. Firma care ii plăteşte ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici o chirie de 5.000 de euro pe luna pentru vila din centrul Bucureştiului nu a avut niciodată autorizaţie de funcţionare. Practic, de când exista, de un an si jumătate, restaurantul funcţionează ilegal. Politia Locala a Sectorului 1 a acuzat firma controlata de mama ministrului de venituri ilicite si a cerut Administraţiei Financiare sa confişte banii încasaţi ilegal si sa-i verse la bugetul statului.

ANAF, militai fiscala care încalcă drepturile contribuabililor

Experţii si juriştii din domeniul financiar-contabil atrag atenţia ca prevederile din noul Cod de procedura fiscala încalcă grosolan drepturile elementare ale contribuabililor si transforma ANAF intr-un soi de maliţie economica naţionala ce vrea sa controleze la nivel naţional mişcările oricăror fonduri. Prin noul proiect al Codului de procedura fiscala nu s-a urmărit o reaşezare a raporturilor dintre fisc si contribuabil pe baze noi, moderne si care sa creeze un echilibru intre participanţii la procedura fiscala. Aceasta este prima concluzie a unei analize realizate de avocatul Lucian Tănase, de la casa de avocatura Radu si Asociaţii SPRL, afiliata EY Romania. Tănase atrage atenţia ca, in privinţa Codului de procedura fiscala, ceea ce surprinde la acest proiect este amploarea modificărilor introduse in defavoarea contribuabilului.

PUTEREA

Bruxelles-ul, "îngrijorat" de politica fiscală a lui Ponta

Guvernul român îşi atrage primele critici referitoare la tăierea TVA. Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de planul Executivului de a reduce pragurile la TVA. În opinia oficialilor de la Bruxelles, măsura are un efect fiscal sustanţial negativ, după cum a afirmat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, în urma discuţiei cu premierul Victor Ponta. Oficialii europeni spun că 2015 este primul an în care Comisia a realizat o analiză în detaliu a economiei româneşti şi a observat că România se confruntă cu anumite dezechilibre macroeconomice, precizând că este nevoie ca Guvernul să găsească soluţii pentru a întări competitivitatea, pentru a rezolva "situaţia net negativă a investiţiilor" şi pentru întărirea capacităţii de export pe termen mediu. La rândul său, guvernul estimează că reducerea TVA la 9% pentru produse agroalimentare, băuturi nealcoolice, sectorul de restaurante şi catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat până în 2018, acoperit prin veniturile suplimentare încasate de ANAF şi prin efectul multiplicator.

Patronatul Serviciilor Private respinge modificarea Codului Fiscal

Patronatul Serviciilor Private din România a anunţat că respinge propunerile de modificare a Codului Fiscal privind transformarea antreprenorilor în salariaţi (profesiile liberale şi drepturile de autor). "PSPR atrage atenţia Ministerului Muncii că, prin acţiunile sale pur birocratice, Ministerul Finanţelor Publice compromite procesul de creare de locuri de muncă cu valoare adăugată situaţie caracteristică profesiilor liberale şi drepturilor de autor, al căror statut este reglementat prin legi speciale. Indirect, propunerile făcute de Ministerul Finanţelor Publice desfiinţează în fapt sensul profesiilor liberale şi drepturilor de autor şi rolul lor într-o economie bazată pe competenţă şi profesionalism", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele patronatului, Cristian Pârvan. Acesta doreşte să atragă atenţia asupra "pericolului iminent, de o gravitate extremă, cu privire la independenţa şi chiar existenţa profesiilor liberale şi a drepturilor de autor".

ROMANIA LIBERA

"Spărgătorii" UE intră în acţiune

Grecia şi Ungaria au aprobat planurile pentru construirea unei noi conducte de gaz rusesc, miniştrii de Externe, Nikos Kotzias şi, respectiv, Peter Szijiarto, adăugându-şi numele pe o declaraţie asupra proiectului "Stream Turkey" semnat la Budapesta marţi, 7 aprilie, alături de omologii lor din Serbia, Macedonia şi Turcia. Reuniunea de la Budapesta reprezintă o nouă lovitură dată unităţii UE asupra crizei din Ucraina, în pofida perspectivelor prea puţin optimiste ale conductei. Putin nu se lasă descurajat de eşecul planurilor sale de a-şi impune voinţa faţă de UE şi SUA privind ridicarea sancţiunilor contra Rusiei şi apelează mereu la alte variante. Cea mai sigură s-a dovedit atragerea pe orbita Kremlinului a unor ţări europene considerate "verigile cele mai slabe" din UE şi a partidelor extremiste din ţările europene. Proiectul conductei numită "Stream Turkey" este un exemplu, ultima lovitură contra unităţii UE faţă de criza ucraineană. Rusia curtează Cipru, Grecia, Ungaria şi Italia, pregătite pentru a opune un voto în Uniunea Europeană contra extinderii sancţiunilor economice care expiră în iulie şi urmează o decizie de a fi sau nu prelungite.

Acordul marilor puteri cu Iranul: o bombă cu fitil sau o resursă de încredere într-un Orient Mijlociu devastat de ură?

Grupul P5+1 (puterile nucleare din Consiliul de Securitate plus Germania), în care s-a distins de la distanţă voinţa politică a Statelor Unite, a ajuns în ultimul ceas, practic în momentul expirării termenului de negociere de la Lausanne, la un acord-cadru cu Iranul, pe vechiul şi controversatul dosar privind programul nuclear al Teheranului. Trebuie imediat adăugat că ceea ce s-a convenit în Elveţia este (doar) un acord de principiu, care deschide calea negocierii detaliilor Acordului final, acesta trebuind la rândul lui definitivat până pe 30 iunie a.c. În esenţă, este vorba de o înţelegere prin care Vestul ar trebui să se asigure că Iranului îi va fi imposibil să mai fabrice arma nucleară, reducân-du-şi producţia de uraniu îmbogăţit la o treime din parametrii actuali, ceea ce l-ar face într-adevăr utilizabil doar în scopuri civile, iar Teheranul ar urma să obţină o ridicare graduală a sanc-ţiunilor economice internaţionale, care i-au afectat grav economia şi nivelul de viaţă în ultimii zece ani.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile au datorii de aproape 190 miliarde de euro

Gradul mediu de îndatorare al companiilor locale, calculat ca raport între datorii totale şi active totale, este de 66%, nivel cu 4 procente mai bun faţă de 2012. Extracţia cărbunelului este cel mai îndatorat sector de activitate din Ro­mânia, cu un nivel de 411%. Pre­zenţa acestei industrii în care mai lucrează 3.000 de oameni faţă de 21.000 în anul 2008 nu este o surpriză în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei (CNH) a figurat în ultimii ani în mai toate clasamentele marilor datornici. Şi în 2013, CNH este pe primul loc în topul companiilor cu datorii mai mici de un an, cu aproape 5 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Pe podiumul industriilor în funcţie de gradul de îndatorare se aşază însă şi restaurantele şi extracţia minereurilor metalifere cu un grad de îndatorare de peste 100%. La Remin Baia Mare, unul dintre jucătorii de top din extracţia minereurilor, datoriile depăşeau 550 de milioane de lei la active de 98 de milioane de lei şi afaceri de numai 40 milioane de lei în 2013, potrivit bilanţului depus de compania cu 170 de angajaţi.

Criza a tăiat 120.000 de locuri de muncă din industria textilă

Criza financiară şi ascensiunea rapidă a pieţelor din Asia au dus la dispariţia a peste 120.000 de locuri de muncă din industriile de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte în perioada 2007-2014. În aceeaşi perioadă însă, salariile celor peste 220.000 de angajaţi rămaşi în domeniu au crescut cu aproape 80%, făcând paşi timizi către media pe economie. Astfel, salariul mediu brut în industriile de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte a ajuns anul trecut la 1.610 lei, fiind în continuare cu circa 30% sub media pe economie. Joburile de croitor şi cusător sunt printre cele mai prost plătite în România, alături de cele de casier în magazine şi menajeră în HoReCa.

Clasamentul pierderilor şi profiturilor din sistemul bancar local

BCR şi Volksbank au adunat două treimi din pierderile de 6,2 miliarde de lei raportate de băncile locale anul trecut, iar următoarele şase bănci din clasamentul rezultatelor negative au cumulat pierderi de peste un miliard de lei. La polul opus, Raiffeisen şi Banca Transilvania au avut profituri cumulate de 950 miloane de lei, adică jumătate din câştigurile din sistemul bancar. Doar olandezii de la ING Bank au mai reuşit să obţină un profit de peste o sută de milioane de lei, respectiv 290 mil. lei. BCR şi Volksbank au avut cele mai agresive strategii de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, iar provizioanele constituite au erodat complet profiturile operaţionale. Cele două bănci au constituit jumătate din provizioanele noi de 12 mld. lei înregistrate de sistemul bancar anul trecut. Pierderi semnificative au mai raportat şi băncile cu acţionariat grecesc. Filialele locale ale Alpha Bank şi Eurobank (care deţine Bancpost) au avut pierderi de 260 mil. lei şi respectiv 200 mil. lei, din cauza veniturilor slabe din dobânzi şi a creşterii costurilor cu provizioanele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb