REVISTA PRESEI 09.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 septembrie 2014

ADEVARUL

Ce efecte au acuzele de nazism ale lui Ponta

Premierul Victor Ponta a făcut o comparaţie nefericită duminică seară, într-o intervenţie la România Tv, între urmările mandatului preşedintelui Traian Băsescu asupra societăţii româneşti şi cele ale regimului nazist, propovăduit de Hitler între anii 1933-1945. "Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania. Va urma o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti", a afirmat premierul."Afirmaţiile făcute duminică de Victor Ponta sunt strigătoare la cer. Este cu adevărat scandalos să auzim premierul unei ţări membre a UE comparând preşedintele propriei ţări cu naziştii", a comentat şi Joseph Daul, preşedintele PPE. Şi comunitatea evreilor din România a reacţionat vehement: "Îmi exprim dezamăgirea totală şi convingerea fermă că este o greşeală politică imensă şi de neacceptat", a declarat deputatul Aurel Vainer, liderul comunităţii.

Traian Băsescu răspunde provocării lui Ponta: Îi citesc lucrarea de doctorat şi nu găsesc câteva pagini neplagiate

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre actele normative care pot afecta desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale şi în care a cerut demisia şefului Jandarmeriei. "Dincolo de faptul că este o declaraţie care face mult rău credibilităţii statului şi guvernului României, aş vrea să văd dacă înţeleg bine ce înţelege Ponta prin debăsificare. Probabil că înţelege trecerea rapidă prin criză şi revenire la creştere economică. Probabil că înţelege actul de condamnare a comunismului, pe care l-am făcut cu toată credinţa. Probabil înţelege faptul că, spre deosebire de mentorii domniei sale, eu am dat dispoziţie să se predea integral arhiva fostei securităţi către CNSAS. Aşa am aflat că prietenul domnului Ponta, motanul Felix, era un turnător care îşi turna şi familia", a reacţionat Băsescu.

Al doilea om în stat, corigent la Constituţie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus un calendar de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că a încălcat în mod repetat Constituţia. Liderul PLR a gândit, cu exactitate, datele în care preşedintele ar putea fi mai întâi suspendat, apoi demis prin votul poporului. Datele au fost alese strategic, pentru a maximiza şansele de demitere a preşedintelui. Această declaraţie arată faptul că Tăriceanu, din postura de al doilea om în stat - locţiitor teoretic al preşedintelui - a făcut un calcul după ureche, fără a citi Constituţia. Articolul 95 din legea Fundamentală, ce se referă la suspendare a preşedintelui, ne spune, la al treilea paragraf, următoarele: "Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui".

Sondaj INSCOP: Cum votează românii la alegerile prezidenţiale

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevărul" oferă cea mai fidelă "fotografie" a competiţiei prezidenţiale, în condiţiile în care numărul şi numele candidaţilor s-au stabilizat faţă de cercetarea din luna iulie. Raportat la cei care îşi declară intenţia certă de a vota (votează în mod sigur), Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) conduce în clasamentul candidaţilor la Preşedinţie cu 41,1% din voturi. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL -PNL/PDL) cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) cu 8,1%, Călin Popescu Tăriceanu (PRL) cu 6,7%, Monica Macovei - independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%, Ioan Ghişe - independent (2,1%) şi Szilagyi Zolt (PPMT) cu 0,5%.

Predicţia stareţului vizionar din Suceava: "Viitorul preşedinte al ţării va fi Elena Udrea"

Stareţul Ioil a ajuns la vârsta de 85 de ani, iar mănăstirea pe care o conduce este vizitată săptămânal de numeroşi credincioşi, atât din Suceava, cât şi din restul ţării. Monahul a apărut în mass-media în mai multe rânduri după 1990. Pe de o parte, pentru că locuieşte într-o chilie îngustă pe care a construit-o singur sub pământ şi pe care o părăseşte rareori. Pe de altă parte, pentru că i-ar fi prezis lui Ion Iliescu că va ajunge preşedinte în 1992. În urmă cu câteva zile, "a recidivat" în faţa reporterilor de la suceavanews.ro. "Viitorul preşedinte al ţării va fi o femeie şi va fi Elena Udrea. Am deschis o carte, nu vă pot spune care, dar aşa mi-a arătat. Aşa apare scris şi va fi sprijinită, aşa cum se ştie, de Traian Băsescu. Este posibil însă ca lui Băsescu să îi fie prelungit mandatul datorită situaţiei dintre Rusia şi Ucraina. Nu va fi uşor pentru noi. Nu va fi bine", le-a spus stareţul.

Construcţiile de locuinţe au revigorat piaţa mobilei. Vânzările au crescut şi pe piaţa internă, şi la export

Vânzările de mobilă au crescut cu peste 11% în prima jumătate a acestui an, impulsionate de avansul cu aproape 50% al construcţiilor de clădiri rezidenţiale, iar la export mobila românească are din nou căutare. Liderii producătorilor de mobilă din România au constatat o revenire spectaculoasă a pieţelor în 2014, vânzările crescând substanţial atât la intern, cât şi la export. Explicaţia: construcţiile de locuinţe sunt din nou în creştere, iar aceste locuinţe trebuie mobilate. Statisticile oficiale arată o creştere cu 49,6% a construcţiilor de clădiri rezidenţiale în primele şase luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2013, cu un plus de 723 de locuinţe terminate. În total, românii au construit 17.582 de locuinţe în primul semestru. Şi tot statisticile oficiale arată o creştere cu 11,5% a cifrelor de afaceri în industria mobilei în aceeaşi perioadă.

Băncile au pierdut 500 milioane de lei în iunie, dar tot au închis semestrul întâi cu un profit de 209 milioane de lei

Băncile din România au acumulat pierderi în valoare de 500 de milioane de lei în luna iunie, însă tot au terminat primul semestru cu un profit de 209 milioane de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Până în luna mai, băncile din ţara noastră acumulaseră un câştig de 703 milioane de lei, dar BNR le-a obligat să scoată în afara bilanţurilor creditele neperformante. Operaţiunea a dus, ulterior, la reducerea provizioanelor cu aproape trei miliarde de lei. În luna mai, provizioanele au scăzut de la 36,43 miliarde lei la 33,6 miliarde lei, pe standardele internaţionale de contabilitate, iar în iunie au scăzut de la 36,6 milioane lei la 33,6 milioane lei. Scoaterea în afara bilanţului înseamnă o marcare a pierderii, în măsura în care provizioanele eliberate şi eventuale sume din vânzare nu acoperă integral valoarea respectivelor credite neperformante.

Electrolux va cumpăra divizia de electrocasnice a General Electric cu 3,3 miliarde dolari

Producătorul suedez Electrolux va cumpăra divizia de aparate electrocasnice a gigantului industrial General Electric pentru 3,3 miliarde de dolari, în încercarea sa de a reduce diferenţa faţă de Whirlpool, liderul pieţei. Aceasta este cea mai mare achiziţie din istoria sa, potrivit Bloomberg. "Această achiziţie întăreşte angajamentul nostru faţă de domeniul electrocasnicelor şi oferă Electrolux oportunitatea de a accelera investiţiile noastre în inovaţii şi creştere la nivel global", a declarat Keith McLoughlin, directorul companiei suedeze. Cumpărarea unităţii de electrocasnice a General Electric va duce la o creştere importantă a prezenţei Electrolux pe piaţa din Statele Unite, unde grupul Electrolux a întâmpinat recent probleme.

BANCHERUL

Creditele ipotecare si de consum din Romania au ajuns mai ieftine decat in Polonia, Ungaria si Bulgaria

Daca in privinta creditarii, care scade in continuare, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu se poate lauda deloc, desi in primavara punea ramasag ca aceasta va reveni in vara pe teritoriu pozitiv, el se poate in schimb mandri cu dobanzile tot mai mici la imprumuturile pentru persoane fizice. Acestea au ajuns, conform statisticilor Bancii Centrale Europene (BCE), sub nivelul celor din tarile vecine cu care ne putem compara, adica Polonia, Ungaria si Bulgaria, atat in privinta creditelor imobiliare cat si a creditelor de consum in monedele locale ale respectivelor tari. Fireste ca in tarile din zona euro dobanzile la credite sunt si mai mici, insa nu putem compara mere cu pere, din simplul motiv ca dobanda la euro a BCE este aproape 0, pe cand cea a BNR e 3,25%. In schimb, firmele romanesti se imprumuta in continuare mai scump, in moneda nationala, decat cele din tarile vecine, fapt care le impiedica dezvoltarea si implicit gradul de competitivitate in raport cu companiile concurente din alte tari.

Dinu Marin, BNR: Romania este dependenta de mecanismele pietei globalizate, in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati

Romania este dependenta geopolitic si geostrategic de modelul pietei globalizate in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati, apreciaza Dinu Marin, membru in Consiliul de Administratie al BNR si profesor la Academia de Studii Economie (ASE) Bucuresti, intr-o prezentare sustinuta recent la Constanta cu titlul: "Cand se termina adversitatea? (Despre schimbarea de ciclu)". "Tranzitia postcomunistă nu a destrămat încă în mod real plasa dependenţelor de natură geopolitică si geostrategică postbelică în care este prinsă tara. Persistenta deficitului privind potentialul de dezvoltare arată că s-a schimbat doar forma dependentei, nu si sensul (de la decizia politică care instituise conformarea sistemică violentă cu modelul imperial de tip oriental, la cea economică care generează dependenta de mecanismele pietei globalizate, în care fluxurile câstigului merg la cei dezvoltati)", arata Dinu Marin in prezentare. România prin tranzitie nu si-a refăcut capacitatea de a sustine maturizarea modernizării, rămânând o economie de locatie a potentialului de modernizare a altor tări, adauga el.

CURENTUL

Dalai Lama spune că Putin vrea să reconstruiască "zidul Berlinului"

Dalai Lama l-a criticat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept 'egocentric' şi l-a acuzat că, prin actualul conflict din estul Ucrainei, 'vrea să reconstruiască Zidul Berlinului', informează AFP. 'Este prea mult. Prea egocentric', a subliniat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, în timpul vizitei sale la Hamburg (nordul Germaniei). 'Ne-am obişnuit cu faptul că Zidul Berlinului a căzut. Acum preşedintele Putin pare să vrea să-l reconstruiască. Însă, acţionând în acest fel, el aduce prejudicii propriei sale ţări. Izolarea înseamnă sinucidere pentru Rusia', a mai spus Dalai Lama. .În acelaşi timp, liderul spiritual tibetan a ţinut să sublinieze că Rusia şi China sunt în situaţii diferite. 'China doreşte să facă parte din sistemul politic mondial şi este dispusă să accepte regulile internaţionale pe termen lung. Nu am impresia că acest lucru contează pentru Rusia sau pentru preşedintele Putin', a explicat Dalai Lama, care s-a refugiat din Tibet în India în 1959, după eşuarea unei revolte în Lhassa împotriva dominaţiei chineze.

Iraţionale - de Tia Serbanescu

După o baie de mulţime la Sânnicolau Mare, reconfortat, preşedintele Băsescu a considerat tentativa de suspendare a sa din funcţie drept "un atac al vechiului sistem pe care Iliescu l-a protejat, care pe Constantinescu l-a înfrânt şi pe care eu zic că l-am îngenunchiat". E o iluzie optică. Nu sunt în genunchi, s-au lăsat pe vine ca să nu-i vadă DNA. Şi de-abia aşteaptă revanşa. Căci nu numai Rusia a intrat în zodia "iraţionalului" (încălcând tratate şi parteneriate) ci şi o anumită parte din politicienii noştri. Iraţionalul contaminează. La noi, liberalul roşu Tăriceanu a iniţiat suspendarea preşedintelui iar UDMR(care nu agreează această aberaţie) a prezentat în schimb harta Ţinutului Secuiesc cu o "autonomie extinsă". Ce coincidenţă! Se vede că spiritele agitate se întâlnesc când trebuie - aşa că premierul Ponta apreciază iniţiativa iraţională a lui Tăriceanu: "mi se pare un lucru serios şi important e bine că Băsescu se bagă în campanie şi pe 16 nov. vedem cine învinge". Ura! Trăiască ura! Se pregăteşte marea revoluţie socialistă din noiembrie.

CURIERUL NATIONAL

Blaga: Depunem moţiunea împotriva Guvernului

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că parlamentarii PNL şi PDL vor depune la finalul acestei săptămâni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, având ca principal subiect Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. "La sfârşitul acestei săptămâni o să depunem moţiunea de cenzură la adresa Guvernului referitoare la abuzurile pe care le-a făcut cu Ordonanţa de Urgenţă care favorizează migraţia politică. Vom mai depune două moţiuni simple, în Senat una pe învăţământ şi în Camera Deputaţilor pe fiscalitate", a anunţat Blaga. El a cerut Guvernului Ponta să dea publicităţii lista completă a documentelor prin care au fost alocate fonduri în localităţile din teritoriu.

Plumb: Peste 100.000 de persoane vor beneficia de amnistierea fiscală

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat ieri că de prevederile legilor privind amnistierea fiscală vor beneficia 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari. "În ceea ce priveşte amnistia fiscală pentru mame, sunt în jur de 20.000 de mămici, pentru pensionari - sunt 50.000 de pensionari, iar pentru bugetari - 25.000 de bugetari", a spus Plumb, întrebată câte persoane vor beneficia de amnistierea fiscală. Ea a mai precizat că vor fi restituite şi sumele deja plătite de pensionarii şi de mamele beneficiari ai legilor vor fi returnate, în tranşe egale, pe o perioadă de maximum 5 ani, începând din 2015.

Pritzker: Planul de acţiune al Guvernului prevede reducerea OUG

Secretarul american pentru Comerţ, Penny Pritzker, a declarat, într-un mesaj video, că în planul de acţiune al Guvernului Ponta privind îmbunătăţirea mediului de afaceri identifică nevoia reducerii ordonanţelor de urgenţă, subliniind că succesul constă în implementarea acestui plan. "Acum aproape un an primul-ministru Ponta şi cu mine ne-am întâlnit la Washington pentru a discuta paşii concreţi pe care România îi poate lua şi trebuie să îi ia pentru a-şi îmbunătăţi mediul de afaceri. Ceea ce a reieşit din întâlnirea noastră a fost nevoia urgentă pentru o strategie clară, o serie de paşi în direcţia provocărilor, a transparenţei, consultării şi reglementărilor. Lucrând cu lideri din interiorul şi din afara Guvernului, primul-ministru şi Cabinetul său au elaborat un plan de acţiune", se arată în mesajul lui Penny Pritzker.

China se confruntă cu un excedent comercial record

Exporturile au crescut cu 9,4% faţă de anul precedent, potrivit Administraţiei Vamale de la Beijing, comparativ cu estimarea de 9% dintr-un sondaj al Bloomberg. Importurile au scăzut în mod neaşteptat cu 2,4%, lăsând un excedent comercial de 49,8 miliarde de dolari. Direcţiile divergente privind exportul şi importul arată că China încearcă într-un fel sau altul să furnizeze impulsul de creştere la nivel mondial pe care IHS l-a prognozat în această lună şi care este aşteptat să eclipseze economia SUA în 2024. Problemele privind cererea internă, subliniază riscurile pe care Guvernul le întâmpină în a-şi atinge ţinta economică de creştere în acest an de circa 7,5%, timp în care preţurile caselor şi construcţiile sunt în scădere, crescând astfel şansele de stimul suplimentar.

Ponta: Până la sfârşitul anului trebuie să cheltuim peste 3 mld. dolari

Premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului 2014, o sumă de peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, el arătând că aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice. "Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună", a spus Ponta, la un eveniment de specialitate.

Ce boboci numărăm pe Bursă toamna aceasta

Acţiunile de la cota Bursei de Valori Bucureşti s-ar putea înscrie, începând cu această toamnă, pe o traiectorie pozitivă. Această proiecţie a fost oferită de casa de brokeraj Tradeville în cadrul unui comunicat remis ieri presei. Argumentul ar fi inaugurarea unui ciclu sezonier tradiţional toamnă-primăvară care are în centru aşteptările investitorilor pentru dividendele aferente anului fiscal în curs şi care vor fi încasate la jumătatea lui 2015. "Una din cele mai importante teme pe piaţa de la BVB rămâne cea a dividendelor, respectiv un ciclu sezonier de creştere pentru companiile cu rezultate financiare bune şi tradiţie în plata unor dividende generoase", se afirmă în documentul citat. Pentru acţiunea FP, casa de brokeraj dă un preţ-ţintă de un leu pe titlu, ceea ce ar aduce un randament de 14% faţă de nivelurile actuale

Firea: Congresul PSD va fi pe 12 septembrie

Congresul PSD se va reuni, vineri după-amiază, la manifestare urmând să ia parte, în premieră, 30.000 de participanţi, prin sistemul de videoconferinţă, a precizat, luni, senatorul PSD Gabriela Firea. "Vineri, pe 12 septembrie, vor avea loc, după-amiaza, la ora 16.00, toate conferinţele judeţene în cele 42 de organizaţii ale PSD din ţară. Imediat după ele, va începe Congresul, la care vor participa pe sistemul de videoconferinţă, toate cele 42 de organizaţii, aproximativ 30.000 de participanţi validaţi de conferinţele judeţene. Va fi o noutate, PSD e un partid mare", a spus Firea.

Scoţienii aruncă lira sterlină la minimul ultimelor 10 luni

Lira sterlină a dat semnale de slăbiciune după publicarea unui sondaj cu doar zece zile înainte de referendumul privind independenţa Scoţiei şi care relevă preferinţele electoratului în sensul separării faţă de Regatul Unit al Marii Britanii. Lira sterlină a atins un minim al ultimelor zece luni în raport cu dolarul american, transmite Reuters. Poll-ul realizat peste week-end în Scoţia indică un vot favorabil secesiunii în proporţie de 51%, ceea ce a pus în gardă pieţele financiare. În sesiunea asiatică, pe fondul unei lichidităţi mai restrânse până la deschiderea pieţelor europene, lira moneda britanică a suferit o cădere până la nivelul de 1,6169 dolari americani pentru o liră.

EVENIMENTUL ZILEI

Amnistierea fiscală, adoptată pe articole în Senat

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, pe articole, proiectele privind amnistierea fiscală a mamelor şi extinderea amnistierii fiscale a tuturor bugetarilor cu venituri salariale constatate nelegale de către rapoartele Curţii de Conturi. Reprezentanţii PNL au cerut extinderea măsurilor şi în cazul medicilor. Eugen Nicolăescu, deputat PNL, a cerut ca dezbaterea legii privind amnistierea bugetarilor să fie amânată până astăzi pentru ca membrii comisiei de specialitate să introducă prevederi pentru amnistierea fiscală a medicilor pentru cabinetele medicale. Proiectele privind amnistierea fiscală a mamelor şi a unor categorii de bugetari urmează să fie supuse votului final în şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională, proiectele fiind anterior adoptate de către Senat.

Dispută Talin-Moscova, după răpirea unui oficial estonian

Eston Kohver a fost dus la Moscova şi prezentat pe la posturile de televiziune, ca fiind spion, la două zile după vizita lui Barack Obama la Talin. Potrivit mai multor oficiali estonieni, la punctul de frontieră Luhamaa, ruşii au detonat grenade şi au bruiat semnalele de radio şi telefonie, în timp ce persoane înarmate au pătruns pe teritoriul Estoniei şi au luat cu forţa un oficial local. Era un ofiţer de contrainformaţii din serviciul de securitate estonian, Kapo, care în ultimii ani s-a ocupat cu stoparea traficului de frontieră. Problema bilaterală este mai complicată, în contextul actual de securitate, pentru că implică şi întrebarea cât de departe este dispusă Rusia lui Vladimir Putin să treacă de "uşa" aliaţilor NATO. Răpirea ofiţerului de informaţii a fost provocatoare şi pentru că a avut loc la doar două zile după ce preşedintele SUA i-a asigurat pe estonieni de angajamentul americanilor în securitatea în regiune. Şi a venit după anunţul NATO privind crearea unei Forţe de Răspuns Rapid, cu 4.000 de soldaţi, care să apere statele baltice, inclusiv Estonia.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Badea: Băsescu nu e om. Mi-e greu să cred că specia umană poate da naştere la asemenea forme de viaţă

Mircea Badea a avut o intervenţie în emisiunea Sinteza zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, în care a comentat declaraţiile lui Traian Băsescu, referitoare la persoana sa. "Se pare că sunt în centrul acţiunii de ceva vreme încoace. Remarc acţiuni concertate de provocare a mea, chiar acum, în faţa studioului, erau echipe de televiziune care pur şi simplu mă hărţuiau. Sigur că tentaţia a fost să reacţionez fizic, pe de-o parte, regret că nu am făcut-o, pe de cealaltă, e bine că n-am făcut-o", a spus Mircea. "În legătură cu această formă de viaţă, extrem de bizară... Din punctul meu de vedere, eu cred că Băsescu nu e om, mi-e greu să cred că specia umană poate produce astfel de exemplare. El în seara asta, din ură şi cu accentele alea de discurs scelerat. a făcut o mare greşeală, bine nu că sunt măscărici, n-am nicio străbatere... Aşa a înţeles în ultimii zece ani el care ocupă funcţia de preşedinte al României să se manifeste în legătură cu cetăţenii acestei ţări. Eu sunt un cetăţean român, îmi plătesc impozitele...

Trist, dar adevarat: Putin a invins in Ucraina

Adevarul este ca, din pacate, in Ucraina a invins Vladimir Putin. Iar Occidentul trebuie sa se pregateasca pentru o batalie de lunga durata, este de parere The Economist.In razboiul sau din Ucraina, un razboi nedeclarat si oribil, Vladimir Putin are cateva avantaje. Spre deosebire de liderii occidentali, care se intersecteaza mereu si care s-au dovedit incapabili sa stavileasca Rusia, Putin nu trebuie sa dea nimanui socoteala: doar siesi. Presedintele rus nu are aliati adevarati. Mai mult, pentru ca isi distruge criticii cu aceeasi cruzime cu care incalca suveranitatea statelor vecine, in interiorul Rusiei nu exista, practic, nimic care sa-i limiteze actiunile. Putin a invins conform calculelor sale, dar a pierdut sprijinul catorva lideri occidentali de incredere, dispusi pana mai ieri sa vada in locatarul de la Kremlin un interlocutor intelept, ba chiar un partener. Chiar si cei mai miopi politicieni l-au vazut acum pe Putin, asa cum el este in realitate : mai degraba un pungas decat un om de stat, mai degraba un dusman decat un partener, comenteaza The Economist.

Preţul apartamentelor a început să crească

Preţurile apartamentelor din marile oraşe sunt într-o uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi la nivel naţional bat pasul pe loc. Nivelul actual de preţ este foarte apropiat de cel din ianuarie (903 euro pe metru pătrat) şi, totodată, de cel atins în perioada similară din 2013 (910 euro pe metru pătrat). În ciuda tendinţei de stabilizare resimţite per ansamblu la nivel naţional, în unele dintre marile oraţe pretenţiile vânzătorilor sunt ceva mai ridicate la finalul acestei veri decât decât în urmă cu un an, potrivit imobiliare.ro. Bucureşti. Suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, la sfârşitul lui august, la 1.076 de euro pe metru pătrat util.

NATIONAL

"Brigada generalilor" din solda "baronului" Bunea Stancu

Figura "baronului electrician" de la Braila a ajuns sa faca valuri de-abia dupa ce "National" a dezvaluit ca Bunea Stancu dadea frisoane conducerii pesediste dupa ce a avertizat, intr-un cerc restrans, ca, daca il inhata DNA, ii va trage pe toti dupa el. Desi de-a lungul anilor Bunea Stancu a ezitat sa faca valuri in public si sa-si afiseze smecheria si la Bucuresti, se pare ca acesta nu era un simplu "baron de la tara", din moment ce avea in solda sa o adevarata brigada de generali. De fapt, inconjurarea de generali apartinand diverselor structuri din sistemul de siguranta nationala devenise un adevarat hobby al liderului brailean. Care, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, era extrem de apropiat de cei doi fosti sefi de Stat Major ai Armatei Romane, generalii penali Eugen Badalan si Mihail Popescu.

Victor Ponta, luat la pumni de Joseph Daul

Scandalizat de comparatia facuta de Victor Ponta intre regimul Basescu si regimul nazist, presedintele PPE, Joseph Daul, il acuza pe premierul roman de incalcarea tuturor limitelor in "incercarile" sale de a scapa de Traian Basescu si de a-i lua locul la Cotroceni. Joseph Daul a lasat diplomatia la o parte si a pus mana pe par dupa ce a auzit ultima zicere a lui Victor Ponta: "Este cu adevarat scandalos ca un prim-ministru al unei tari UE sa compare presedintele tarii sale cu nazisti (...) In ultimii trei ani, Victor Ponta a fost obsedat de incercarea de a-l inlatura pe presedintele Basescu. In detrimentul stabilitatii si credibilitatii tarii sale, Ponta se face responsabil de organizarea multor jocuri si manevre nedemocratice, ca parte a incercarilor sale nereusite de a deveni presedinte. Romania, ca stat membru al UE de peste sapte ani, merita mai mult. In cele din urma, fac apel la Partidul Socialistilor Europeni si la conducerea acestuia sa condamne imediat remarcile ingrozitoare ale lui Ponta si sa se distanteze de astfel de comentarii", a izbucnit, public, liderul PPE.

Bombardierele strategice rusesti dau tarcoale Statelor Unite

Chiar in timpul desfasurarii summitului NATO, doua bombardiere strategice rusesti de tip TUu-95 Bear au efectuat exercitii de tiruri cu rachete de croaziera asupra Statelor Unite. Bombardierele au zburat deasupra nordului oceanului Atlantic, in traiectorii apropiate de Islanda, Groenlanda si nord-estul Canadei. Publicatia puncteaza faptul ca aparatele au efectuat un exercitiu de asezare in asa-numitul "launch box" - o zona optim de lansare a rachetelor catre tintele din SUA. Pentru Tu-95 acest perimetru ar fi in Marea Labrador de unde rachetele ar putea atinge tinte din Ottawa, New York, Washington, Chicago sau chiar baza navala Norfolk.

PUTEREA

Metodele de furt legal ale asigurătorilor

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis, luni, către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în atenţia preşedintelui acesteia, Mişu Negriţiou (foto), 15 propuneri de modificare a Normei RCA menite să pună capăt abuzurilor asigurătorilor şi tuturor tertipurilor folosite de aceştia pentru a se sustrage, ori de a amâna plata daunelor către persoanele asigurate. ASSAI a sesizat ASF cu privire la faptul că societăţile de profil profită de pe urma legislaţiei neclare, a birocraţiei sau, pur şi simplu, de lipsa de cunoştinţe a plătitorilor de poliţe, astfel încât banii să "curgă" către asigurători şi să "picure" către asiguraţi.

Rusia: Ucraina trebuie să reconstruiască regiunile rusofone

Guvernul rus nu consideră că poartă vreo răspundere pentru distrugerile aduse estului Ucrainei. Moscova susţine că o eventuală reconstrucţie trebuie plătită exclusiv de Guvernul de la Kiev. Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat luni că ţara sa va continua să ofere sprijin umanitar locuitorilor din sud-estul Ucrainei, dar nu se va implica în reconstrucţia infrastructurii, a caselor distruse şi a uzinelor afectate de război. "Aceasta ar trebui să preocupe Ucraina, de vreme ce autorităţile de la Kiev consideră că aceste regiuni sunt parte a ţării", a precizat şeful Guvernului de la Moscova. Oficialul rus a mai spus că autorităţile ucrainene trebuie să plătească preţul unei campanii care a folosit artileria, tancurile şi avioanele contra "propriilor cetăţeni".

ROMANIA LIBERA

Băsescu: Vom avea un portofoliu cu care să nu ne fie ruşine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că România va avea un portofoliu de comisar european "cu care nu o să ne fie ruşine". "Referitor la ce vântură Victor Ponta legat de comisar - cum o sabotează preşedintele pe Corinuţa... Vreau să ştiţi că toate discuţiile mele legate de funcţia de comisar, indiferent cu cine au fost făcute, au fost legate de nevoia asigurării unui portofoliu reprezentativ", a spus Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni. Băsescu a adăugat că lista de comisari vehiculată în care Corina Creţu apărea ca urmând să deţină un portofoliu "neconvingător" a fost "o glumă lansată de la Bruxelles". "Eu vă pot spune că România va avea un portofoliu cu care n-o să ne fie ruşine, dar Victor Viorel s-a speriat de o glumă şi s-a temut că i-am stricat negocierile complicate. Caraghios. V-aş spune mult mai mult dar este o regulă, să nu se vorbească în această perioadă, este un atribut al preşedintelui Comisiei", a mai spus el.

Sculptura cumpărată cu 1.500 lei, revândută statului cu 20 milioane

După o istorie zbuciumată de un secol, opera de artă a lui Constantin Brâncuşi - Cuminţenia Pământului - poate reintra în posesia statului român pentru o sumă ameţitoare. Ministerul Culturii trebuie să anunţe dacă îşi va exercita dreptul de preemţiune. Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, care este evaluată la circa 20 milioane euro şi face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. Lucrarea şi-a schimbat de mai multe ori stăpânul. Ea a fost achiziţionată în jurul anului 1910 de Gheorghe Romaşcu, de profesie inginer de la Brâncuşi pentru suma de 1.500 de lei. Cel mai probabil tranzacţia a avut loc într-un moment în care sculptorul nu devenise celebru şi se afla la Paris.

ZIARUL FINANCIAR

Preţul terenurilor din Banat a ajuns la 7.000 euro/hectar, dublu faţă de restul ţării

Terenurile agricole din Banat au ajuns să se tranzacţioneze la preţuri între 5.000 şi 7.000 euro/hectar după ce piaţa din regiune s-a aglomerat ca urmare a lichidităţilor pompate aici de investitorii străini, dar şi pe fondul mişcărilor făcute de fermierii români care au demarat la rândul lor adevărate programe de achiziţii. Cotaţiile din Timiş sau Arad au ajuns astfel să fie comparabile cu cele din Polonia, această regiune fiind prima de pe piaţa locală care tinde să ajungă să aibă preţuri la terenurile arabile comparabile cu cele din alte economii europene. Productivitatea medie la cereale în ultimii cinci ani în Timiş şi Arad s-a ridicat la 3,4 tone/hectar, ceea ce înseamnă încasări de 600 euro/hectar la preţurile din prezent. Atât Timiş, cât şi Arad sunt între primele zece judeţe în funcţie de producţia totală de cereale în ultimii cinci ani.

Directorul Electrica şi-a investit salariul de anul trecut în acţiuni la companie şi a câştigat 1.300 de euro în două săptămâni

De la listarea la bursă în iulie, acţiunile Electrica au fluctuat între 10,7 şi 12,2 lei pentru un titlu. Ioan Roşca, directorul general al Electrica (simbol bursier EL), a cumpărat acţiuni de 47.000 de euro după listarea pe bursă a companiei, iar valoarea pachetelor deţinute a crescut cu 1.300 de euro în doar câteva zile, pe fondul avansului rapid din ultimele zile al titlurilor companiei de distribuţie şi furnizare a energiei. Roşca a achiziţionat un număr de 17.546 de titluri Electrica, prin două tranzacţii separate, plătind în total în jur de 207.000 lei, arată raportările transmise Bursei de la Bucureşti. Singurele date publice sunt cele privind acţiunile cumpărate după listarea companiei, nu posibilele subscrieri realizate în cadrul ofertei publice iniţiale din iulie.

Restanţele la creditele în franci elveţieni, mai mici cu o treime după vânzările de neperformante

Creditele în franci elveţieni ale populaţiei înregistrau restanţe de echivalentul a 1,6 mld. lei (360 mil. euro), cu o treime sub nivelul din iunie, determinante pentru această mişcare bruscă fiind vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral. Sumele restante în contul creditelor în franci elveţieni au scăzut cu peste 800 mil. lei faţă de vârful atins în luna aprilie şi au ajuns să reprezinte 15% din stocul de finanţări acordate în această valută, faţă de un sfert în primăvară, potrivit datelor BNR. Chiar dacă sumele restante atinseseră 25% din totalul creditelor în franci, bancherii spun că nu aceste împrumuturi le-au dat cele mai mari bătăi de cap, ci creditele de consum fără garanţii în lei. Creditele în franci elveţieni au fost în mare parte garantate şi au avut dobânzi mici, ceea ce a compensat o parte din creşterea accentuată a cursului de schimb în perioada de criză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb