REVISTA PRESEI 09.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 octombrie 2012

ADEVARUL

Ponta: Nu am discutat cu ambasadorul rus despre Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa conducerii USL, că nu a discutat la Guvern cu ambasadorul rus despre Oltchim, el precizând că a avut loc o vizită oficială a şefului comitetului mixt România-Rusia şi a discutat despre relaţiile economice bilaterale în perioada următoare. Premierul s-a întâlnit, la sediul Guvernului, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, la întrevedere participând şi miniştrii Economiei şi Finanţelor. La momentul întâlnirii, în clădirea Guvernului s-a aflat şi Remus Vulpescu, fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, care a derulat procedura eşuată de vânzare a Oltchim, din luna septembrie, informează Mediafax.

De ce sunt 41 de scaune goale în Parlament

Peste trei milioane de cetăţeni au rămas nereprezentanţi în Parlament, după ce senatorii şi deputaţii pe care i-au ales au renunţat la mandate, fără a se organiza alegeri parţiale, este concluzia unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Până în prezent, au rămas vacante locurile în 41 de colegii - 27 la Camera Deputaţilor şi 14 la Senat. Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Parlamentarii au părăsit Legislativul fie pentru a ocupa poziţii în alte instituţii ale statului - cum ar fi Curtea de Conturi sau CNVM, fie pentru că au fost aleşi în administraţia locală. O parte au demisionat din motive personale, alţii au fost condamnaţi la închisoare.

Merkel, faţă în faţă cu furia grecilor

Cancelarul german, care vizitează azi capitala Greciei pentru prima dată de la începutul crizei, va avea parte de o primire ostilă. 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi. Cancelarul german, Angela Merkel, vizitează astăzi Atena, pentru prima dată din 2007, cu mesajul că vrea ca Grecia să rămână în zona euro. Ea se va confrunta însă cu protestele populaţiei, care a ajuns la limita suportabilităţii după ani de austeritate şi recesiune. Mulţi greci o acuză pe Merkel pentru situaţia în care se află ţara lor. Oponenţii ei, care au caricaturizat-o în uniformă de nazist, au anunţat proteste astăzi în decursul celor şase ore în care cancelarul german se va afla la Atena.

EurActiv: Problemele politice din România întârzie funcţionarea celui de-al doilea pod pe Dunăre

Cel de-al doilea pod pe Dunăre între România şi Bulgaria, care urmează să fie inaugurat luna aceasta, riscă să nu fie utilizabil din cauza "problemelor politice" de la Bucureşti, scrie EurActiv. Realizat din fonduri de coeziune, podul dintre Vidin şi Calafat urmează să fie terminat în octombrie, dar cele două ţări nu au reuşit să ajungă la un acord privind compania care va administra podul. Bulgaria acuză faptul că "problemele politice" din România întârzie crearea structurii de management a podului.

BCR a intermediat în primele nouă luni tranzacţii cu o jumătate de tonă de aur în primele nouă luni ale anului

Banca Comercială Română (BCR) a intermediat, în primele nouă luni ale anului, tranzacţii cu aur fizic de peste 500 de kilograme care au însumat circa 100 milioane de lei, cele mai importante tranzacţii având o medie de peste 40 kg de aur, a anunţat, luni, instituţia. Clienţii serviciului de private banking al BCR pot tranzacţiona, din anul 2009, aur financiar sub formă de lingouri. În primele nouă luni ale anului, clienţii băncii au tranzacţionat produse derivate pe bursă, având ca bază activul aur, care au însumat echivalentul a 2,5 tone de aur. Cantitatea de aur vândută anul trecut a fost de 1.277 kilograme.

China: Încetinire a creşterii economice, însă riscul unei aterizări forţate este redus

Economia Chinei, a doua de pe glob, va creşte numai cu 7,7% în acest an, faţă de 9,3% anul trecut, dar riscul unei aterizări forţate este 'redus', iar creşterea ar urma să se accelereze în 2013, la 8,1%, a anunţat luni Banca Mondială (BM), preluată de AFP. BM se aştepta până în prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze în acest an. Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou în 2013, ajungând la 8,1%, datorită îndeosebi efectelor măsurilor de relansare economică adoptate de guvern şi a majorării aşteptate a investiţiilor, a precizat BM.

CURENTUL

Culmea ipocriziei! Monica Macovei - lupul pus paznic la stâna integrităţii candidaţilor

Macovei pozează de mulţi ani în luptătoarea neprihănită pe frontul anticorupţiei româneşti, un soi de Ioana d Arc de România, aflată în război cu toată lumea, în numele unor principii onorabile, cum ar fi democraţia, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare etc. Numai că între poză şi realitate diferenţa e uriaşă, iar acest lucru este dovedit de documente , mai exact de declaraţiile sale de avere şi interese depuse la Parlamentul European şi la Agenţia Naţională de Integritate. Concret, Monica Macovei poate fi lesne acuzată de fals în declaraţiile de interese depuse la ANI şi de omisiune în declaraţia de interes financiar depusă chiar la Parlamentul European.

Aripa "infracţională" a PSD, alături de Crin împotriva lui Ponta

Nu numai din tabără liberală au început să curgă criticile la adresa lui Victor Ponta, ci şi proprii baroni încep să uneltească împotriva actualului "domnitor" din Kiseleff. Presiunile au început să se înmulţească, mulţi dintre cei certaţi cu legea şi cu dosare penale în derulare fiind foarte nemulţumiţi din cauza faptul că Victor Ponta nu a reuşit de circa jumătate de an să pună mâna pe pârghiile justiţiei din România. O supărare care se înteţeşte pe măsură ce dosarelor lor cu ani grei de puşcărie să apropie de soluţionare. În această situaţie se află şi "prăfuitul" primar al Constanţei, Radu Mazăre, pe care îi strâng tot mai tare încheieturile mâinilor. Pe aceeaşi linie a corupţiei mascată sub naţionalism deşanţat, Mazăre i-a cerut ieri lui Ponta să fie mai "înţepat" cu americanii şi europenii care "îşi bagă nasul în România şi ne conduc pe interese".

CURIERUL NATIONAL

Apartamentele noi îşi accentuează declinul

În primele 9 luni ale anului, locuinţele din Capitală s-au ieftinit deja cu 6,3%, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2011, declinul consemnat a fost de aproape 4%. Cu 50.000 de euro poate fi achiziţionat un apartament nou cu trei camere în oricare dintre marile oraşe din ţară. Cele mai accesibile cartiere din Bucureşti sunt Militari, Berceni şi Dristor-Vitan. Scăderea preţurilor apartamentelor noi din Bucureşti începe să se accentueze, declinul înregistrat în primele nouă luni ale acestui an fiind mai mare cu 2,3 procente, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport realizat de imobiliare.ro.

Statul încearcă, în al 13-lea ceas, să salveze Oltchim

Ministerul Economiei negociază cu băncile creditoare deblocarea conturilor pentru plata salariilor restante. Ar fi nevoie de aproape 9 mil. lei pentru o lună. Bancpost a blocat 2,4 mil. lei din cauza unui împrumut de 2,5 mil. euro contractat în 2006 şi neachitat la scadenţa din aprilie 2012. Deşi nu există bani pentru capitalul de lucru, Chiţoiu crede că activitatea va fi repornită într-o lună, iar salariile achitate, parţial, în fiecare săptămână

Comisia de anchetă pe referendum a fost decisă în Senat

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a anunţat, ieri, că Biroul Permanent al acestei Camere a decis introducerea pe ordinea de zi a plenului a constituirii comisiei de anchetă privind referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie, ponderea fiind aceea în care USL ar deţine majoritatea. "Toate grupurile au convenit ca, în cel mai scurt timp, probabil ca până la plenul de astăzi (n.r. - ieri), să facă nominalizările, astăzi în cadrul Biroului Permanent s-a stabilit numai ponderea ca membri în comisia formată din cei 11 senatori, respectiv după algoritmul: 4 din partea PSD, 3 din partea PDL, 2 din partea PNL, unul din partea UNPR şi unul din partea UDMR.

Cale deschisă spre Marea Dezordine

Dylan Grice (SocGen Cross Asset Research) spune că deprecierea pusă la cale de băncile centrale nu va afecta numai monedele. Devalorizarea distruge încrederea participanţilor la piaţă şi contribuie la degradarea societăţii în ansamblul ei. "Mă tem de Marea Dezordine". Inflaţia ridicată din ultimele decenii şi perseverenţa băncilor centrale de a merge pe aceeaşi cale nu vor distruge numai monedele din circulaţie, ci vor contribui la degradarea societăţii în ansamblul ei, spune Dylan Grice, strateg la grupul bancar francez Societe Generale. Activitatea economică, la nivelurile sale fundamentale, nu este altceva decât o sumă de schimburi între străini. Astfel, economia depinde de un anumit grad de încredere între oameni care nu se cunosc. De vreme ce principalul mijloc de schimb este banul, acesta trebuie să fie un agent al încrederii. Prin urmare, devalorizarea monedei implică o deteriorare a încrederii.

EVENIMENTUL ZILEI

Secretul ingineriei imobiliare Sova-Rizea

Ce se ascunde în spatele tranzacţiilor imobiliare suspecte ale lui Dan Şova: el a cumpărat de la Cristian Rizea o vilă în centrul Capitalei, la un preţ sub cel al pieţei, cu câteva zile înainte ca tribunalul s-o pună sub sechestru. Experţii imobiliari au rămas surprinşi când au aflat din "Evenimentul zilei" că Dan Şova, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, a reuşit, pe 28 ianuarie 2011, să cumpere o vilă în spatele Guvernului României cu doar 300.000 de euro. Niciunul dintre ei nu a ştiut să explice cum a putut să cumpere Şova un imobil de lux, situat în zona zero, la un preţ de cinci ori mai mic decât cel al pieţei. Este vorba despre vila de pe strada Louis Blank, de la nr. 19, pentru care Ambasada Kuweitului îi plăteşte lunar ministrului 9.000 de euro.

USL se împotmoleşte la TVR. Săftoiu ameninţă că nu cedează

Conducerea televiziunii publice şi-a ridicat în cap angajaţii. Toţi s-au săturat de comenzile politice. Vidul legal de la TVR aruncă instituţia în aer. Aşa cum era de aşteptat, ieri, cu o zi înainte de termenul de depunere al fişei de înscriere pentru evaluare, angajaţii televiziunii publice au ieşit în curtea instituţiei. Aproape 500 de oameni şi-au strigat nemulţumirea considerând atât că măsurile întreprinse de management sunt ilegale, deoarece nu mai au nicio susţinere din partea Consiliului de Administraţie dizolvat în urma hotărârii CCR, cât şi pentru că, după cum susţin ei, tot planul de restructurare este o bătaie de joc. Nemulţumirea salariaţilor s-a îndreptat împotriva lui Claudiu Săftoiu care, în urma hotărârii CCR nu ar trebui să mai conducă TVR.

"Baronul de Ponthausen" loveşte din nou. Premierul, prins cu ocaua mică în scandalul Oltchim

Un oficial al Comisiei Europene a declarat că nu a fost primită nicio notificare oficială de la Guvernul român privind acordarea unui împrumut combinatului Oltchim, aşa cum a afirmat în mai multe rânduri premierul Victor Ponta. Chiar şi aşa, Ponta continuă să susţină că scrisoarea ar fi fost trimisă vineri şi că a discutat telefonic pe acest subiect cu Comisarul European pentru Concurenţă, Joaquin Almunia. "Comisia Europeană nu a primit o notificare privind acordarea unui împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim, dar este în contact cu autorităţile române privitor la această chestiune", a declarat Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului Almunia, citat de Agerpres.

CONFLICT ÎNTRE PUTERI. Preşedintele CSM despre declaraţia lui Victor Ponta: Anticonstituţional!

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a precizat că un control parlamentar asupra parchetelor şi CSM nu este posibil decât dacă se revizuieşte Constituţia în acest sens. Caz în care CSM va cere Curţii Constituţionale să constate conflictul constituţional între puterile statului. "O asemenea măsură, cum e cea propusă de premierul Victor Ponta, poate fi luată numai după revizuirea Constituţiei. Legea Fundamentală interzice un asemenea control. Dacă se va revizui Constituţia în acest sens, atunci este o încălcare evidentă a principiului separaţiei puterilor în stat. Caz în care CSM va cere Curţii Constituţionale să constate conflictul constituţional între puterile statului", a declarat preşedintele CSM, judecătoarea Alina Ghica, pentru Evenimentul zilei.

Bătaie între sindicate la Hidroelectrica

O parte a salariaţilor Hidroelectrica nu sunt de acord cu demersul celui mai important sindicat din companie, Hidrosind, de a cere în instanţă anularea deciziei de intrare în insolvenţă. Federaţia Univers, reprezentând salariaţi din Hidroelectrica SA şi Filialele Hidroserv, se disociază în mod clar de acţiunea liderilor Hidrosind, de anulare a declanşării procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica SA, se arată într-un comunicat al federaţiei, citat de Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Boala metrilor pătraţi. Trupa lui Băsescu întoarce maşina în sufragerie

În timp ce oamenii obişnuiţi nu pot să-şi cumpere un apartament de 40-50 mp într-o viaţă, unii politicieni se lăfăie în palate de sute de metri pătraţi. Amplasate în zone exclusiviste, Băneasa, Voluntari, Snagov, vilele potenţaţilor vremii sfidează prin opulenţă, au piscine, grădini cu vedere la lac, parcuri interiore şi terase ca-n basme. Există şi politicieni, în special din generaţia mai tânără, copii de bani gata, care au optat să locuiască în centrul Bucureştiului, însă în apartamente nou-construite, care se desfăşoară pe 200-300 de metri pătraţi. Acestea au terase şi balcoane unde se poate întoarce lejer un autoturism. Campionii campionilor sunt Adriean Videanu, care are o vilă la Snagov aproape la fel de mare ca şi palatul din localitate, şi Bogdan Drăgoi, care şi-a cumpărat un duplex de lux pe malul Lacului Herăstrău.

Gură de oxigen pentru zona euro: Mecanismul European de Stabilitate a intrat în vigoare

Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat în vigoare luni, la Luxembourg, după prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro. "Lansarea MES constituie o etapă istorică în construcţia uniunii monetare, zona euro este astfel prevăzută cu un scut permanent şi eficace", a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă. Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit la Luxembourg, în calitate de guvernatori ai MES şi în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pentru semnarea actului de naştere al acestui instrument financiar permanent, care va înlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiară.

Ponta: Orice ban pe care îl dăm la Oltchim, este imediat blocat de creditori

"În acest moment, orice ban pe care îl dăm la Oltchim este imediat blocat de creditori. Pentru că aşa funcţionează sistemul legal. Sigur, nici nu ai ce să le reproşezi celor care au de luat bani de la Oltchim. Din acest motiv noi am lucrat şi în aceste zile, ministrul Finanţelor, cu Ministerul Economiei, cu principalii creditori AVAS, Electrica şi cele trei bănci care au cea mai mare expunere - BCR, Banca Transilvania şi CEC. Încă există şi creditori mai mici. În momentul în care punem banii de salarii imediat sunt blocaţi. Şi atunci comitetul care s-a format între reprezentanţii instituţiilor publice şi marii creditori trebuie să vină exact cu strategia necesară pentru ca banii pe care îi dăm pentru salarii şi pentru repornirea combinatului să nu fie imediat luaţi în cont de creditori. E o problemă", a spus premierul, potrivit Agerpres.

Zona euro se va RUPE în două. "Asta este singura modalitate de a mai salva ceva"

O zona monetara in jurul Germaniei si o alta care sa regrupeze statele in criza, pentru a evita saracirea tarilor din sud. In fata crizei financiare, un grup de cercetatori germani si francezi nu vad alta solutie decat impartirea zonei intr-un fel de euro-nord in jurul Germaniei si o euro-sud unde sa intre tarile cu probleme majore. "Varianta ideala ar fi federalismul. Daca nu se va ajunge aici, atunci mai exista scenariul crearii a doua zonei monetare care sa permita evitarea dezindustralizarii si saracirii la nesfarsit a statelor din Sud, cu revenirea, la finalul cursei, la monedele nationale", spune Christian Saint-Etienne, membru al Consiliului francez de analize economice.

FMI avertizează SUA să reducă deficitul; China creşte mai încet decât în toiul crizei financiare din 2009, spune Banca Mondială

Creşte numărul avertismentelor legate de starea economiei mondiale. Numărul doi din FMI, americanul David Lipton a cerut SUA începerea negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar înainte ca mecanismele automate de reducere să intervină anul viitor. De asemenea, regiunea Asiei de Est experimentează cea mai slabă creştere economică din ultimii 11 ani iar China creşte într-un ritm mai slab chiar decât în toiul crizei financiare din 2009, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Lipton a spus că incertitudinea asupra reducerilor bugetare americane afectează investiţiile companiilor, afectând creşterea economică. În timp ce focusul a fost pe Europa, Lipton precizează că şi SUA sunt o ameninţare semnificativă.

NATIONAL

Ministrul Dusa era sa deconspire structura secreta antitero de pe Aeroportul Otopeni!

Bietul Dusa, habar nu are ca este pe cale sa i se indeplineasca visul sau cel mai arzator, cel de a fugi cat mai repede cu putinta de la conducerea Ministerului de Interne. Concret, vrand sa dea o mana de ajutor la repararea imaginii tarii noastre dupa regretabilul incident in care si-a pierdut viata o studenta japoneza, Mircea Dusa a avut nefericita initiativa de a trimite jandarmii sa reinstaureze ordinea publica la Aeroportul "Henri Coanda". Si, cu ochiul format de la meciurile de fotbal si de la mitinguri, baietilor de la Jandarmerie nu le-a fost greu sa "gineasca" rapid suspectii care se invarteau fara rost pe holurile aeroportului. Asa ca au trecut la legitimarea in forta a "civililor" din structurile antitero ale SRI.

Maior se incalzeste pentru o cariera politica

Maior isi deschide portita spre politica intr-un moment in care multi vad in actualul sef al SRI un viitor premier. Context in care Maior prefera sa lase lucrurile in coada de peste, recunoscand doar ca ar fi posibil sa intre in politica: "Nu este o optiune pe care sa o exclud, sunt si multe alte posibilitati, la timpul potrivit voi lua decizia potrivita. Acum ma ocup de acest lucru, incerc sa il fac cat mai profesionist. Preocuparea mea este legata de aceasta misiune extrem de dificila, de complexa pe care o am in acest moment, de a sluji statul in aceasta capacitate si de a oferi informatia celor care trebuie sa ia decizii". Iar pana cand se va decide Maior, "lumea este libera sa discute, sa faca analize, sa faca speculatii".

DIICOT ia fata DNA la "turnatoria" online

DIICOT puncteaza inca o data in razboiul fratricid pe care il poarta, de atata amar de vreme, cu rivala de moarte, DNA. Cel putin la capitolul imagine, institutia condusa de Codrut Olaru avand acum un site nou. Iar pe langa faptul ca pagina web a DIICOT este de departe cea mai moderna de pe piata, Codrut Olaru a avut grija sa-si prezinte intr-un mod cat se poate de atractiv palmaresul: 10.000 de condamnati definitiv, 22.000 de inculpati, 130.000 de dosare, 8.000 de rechizitorii si droguri confiscate de 250 milioane euro. Insa adevarata miza a lansarii noului site este sistemul prin care DIICOT trece la incurajarea fatisa a "turnatoriei" online, unde DNA detinea pana acum suprematia. Astfel, dupa cum sustin sursele noastre, subalternii lui Codrut Olaru au ambitia de a deturna "sifonarii" aflati in baza de date a colegilor de la anticoruptie. Pentru ca, printr-un simplu click, oricine poate da in gat un suspect, fie la Serviciile din teritoriu, fie direct la structura centrala a DIICOT.

PUTEREA

Fostul preşedinte interimar se dă jucător în pauza de publicitate. Antonescu, cu gura pe Ponta şi Pivniceru

Premierul Victor Ponta, cu şeful liberalilor Crin Antonescu şi cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, au avut o întrevedere în trei, la sediul USL, după cum a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre. Acesta din urmă susţine că nu ştie tema discuţiilor, dar, la întrebările ziariştilor, care au făcut legătura cu scandalul din USL privind detaşarea Laurei Codruţa Kovesi la Bruxelles, Mazăre a comentat: "Foarte bine, ducă-se. O iau şi cu mine în Madagascar, numai să ne lase în pace". "Astea nu sunt nişte funcţii pe viaţă. (...) Să mai schimbăm pe alţii că nu o fi singura procurăriţă (n.r. - Laura Codruţa Kovesi). Eu ştiu că este sluga lui Băsescu, dar să ne mai lase", a spus Mazăre, care a participat la şedinţa USL de la Palatul Parlamentului.

Ponta se teme de 15 bombe PDL

Premierul Victor Ponta a denunţat "15 bombe cu ceas" pe care susţine că le-a preluat de la guvernările PDL. Printre acestea sunt: Oltchim, Poşta Română, Hidroelectrica, subvenţiile din agricultură, subfinanţarea spitalelor, dar şi problemele cu care se confruntă în prezent marile oraşe aflate în pericolul de a nu primi căldură în iarna acestui an. Şeful Executivului a enumerat, în cadrul unei conferinţe de presă, cele mai importante 15 probleme grave lăsate de guvernul PDL. Problemele au fost dezbătute anterior de către conducerea PSD în şedinţa Biroului Permanent Naţional. Şeful Executivului a punctat că cele 15 probleme moştenite de la PDL au fost discutate şi s-a încercat rezolvarea lor, în cele cinci luni de când USL deţine guvernarea.

Un francez, posibil manager la CNADNR

Până la sfârşitul acestei luni, Ministerul Transporturilor trebuie să anunţe managerul privat care urmează să fie numit la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Potrivit unor surse citate de Economica.net, francezul Benoit Pleska ar fi favorit pentru postul de manager general al CNADNR. Acesta a trecut de la industria produselor chimice, la cea alimentară, a berii şi a cimentului. Benoit Pleska se află pe lista scurtă în lupta pentru scaunul de membru executiv al CA la CNADNR, alături de alte şase persoane care s-au angrenat într-un proces unic pentru România şi Europa - acela prin care soarta unor mari companii de stat este dată pe mâna unor manageri veniţi din mediul privat.

ROMANIA LIBERA

Justiţia USL: Procurorii trebuie să dea socoteală politicienilor

O comisie parlamentară înfiinţată de USL vrea să ceară socoteală procurorilor care, după referendumul din iulie, au făcut anchete în localităţile unde au fost suspiciuni mari de fraudă. Iniţiativa USL poate fi interpretată ca o încălcare gravă a legilor şi chiar a separaţiei puterilor în stat. Un număr de 34 de senatori PSD şi 12 senatori PNL au solicitat luni înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice "abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012", adică anchetarea procurorilor de la Parchetul General şi de la DNA care investighează fraudele de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Greii partidelor îşi aleg colegii sigure şi refuză lupta

În pofida războiului pe care îl duc prin intermediul televiziunilor, liderii partidelor politice, indiferent de culoare, refuză lupta electorală şi candidează în colegii care le garantează mandatul de deputat sau senator. Se repetă în acest fel noncombatul înregistrat în 2008, la primele alegeri uninominale. Atât USL, cât şi ARD au anunţat că săptămâna aceasta vor face publice listele finale cu candidaţii la alegerile legislative de pe 9 decembrie. Luptele interne de ultimă oră privind numele şi colegiile repartizate fiecărui candidat par să reprezinte adevăratele bătălii politice ale anului electoral 2012, în condiţiile în care liderii de partid şi-au asigurat deja colegii fără emoţii.

Mircea Cărtărescu, aceeaşi cotă la Nobel ca Umberto Eco, peste Rushdie şi Ishiguro

Comisia Academiei Suedeze care acordă prestigioasele distincţii Nobel a anunţat oficial, luni, că Premiul Nobel pentru literatură va fi decernat joi. Printre favoriţi, conform caselor de pariuri din Marea Britanie, se numără şi Mircea Cărtărescu, informează Mediafax. Mircea Cărtărescu are cota de 26,00 că va câştiga Premiul Nobel, la egalitate cu Umberto Eco şi Leonard Nolens. La casa de pariuri Ladbrokes, Cărtărescu este mai bine cotat decât nume grele ale literaturii, ca Salman Rushdie, Ian McEwan, Dai Sijie, Kazuo Ishiguro sau Michael Ondaatje. Favorit este Haruki Murakami, cu o cotă de 3,00.

Cezar Preda: Victor Ponta a prezentat 15 BAZACONII

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a răspuns, luni criticilor aduse de premierului Victor Ponta democrat-liberalilor. "În calitate de premier, Ponta ar fi trebuit să prezinte azi starea naţiunii, ori domnia sa n-a prezentat starea naţiunii, ci a prezentat 15 bazaconii", a afirmat Cezar Preda. "Domnia sa, numind bombe cu cea nişte vorbe, a enumerate 15 aşa-zise probleme pe care le-a aruncat cu nepăsare, aş putea spune cu neruşinare, în curtea altcuiva", a adăugat liderul PDL. Cezar Preda a sublinia că acuzaţiile prim-ministrului ar trebui să vină însoţite de probe."Aş spune că amestecarea merelor cu perele este un atribut al domnului Victor Ponta (...). În momentul în care acuzi, adu şi probe (...), să nu uităm că Hidroelectrica, din perla economiei româneşti, domnul Ponta a băgat-o în insolvenţă", a precizat prim-vicepreşedintele PDL.

ZIARUL FINANCIAR

Generează 40% din totalul exporturilor. Topul celor mai mari 100 de exportatori în S1

Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi Renault Industrie Roumaine sunt cei mai mari exportatori din economie din primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mari 100 de exportatori din economie activează mai ales în sectoare precum producţia de componente auto, activităţi din agricultură şi prelucrarea lemnului, producţia de ţigarete, siderurgie sau comercializarea de materiale reciclabile. Cei mai mari 100 de exportatori din economie au avut anul trecut afaceri cumulate de 33,4 miliarde de euro (adică 17% din cifra de afaceri realizată de toate companiile din România), profituri de 829 de milioane de euro şi pierderi de 676 de milioane de euro, potrivit datelor raportate de companii la Ministerul de Finanţe. Astfel, profitul net al celor mai mari 100 de exportatori a fost de doar 153 de milioane de euro anul trecut

Dacă toată lumea admite că Oltchim a fost căpuşată prin furt, de ce procurorii care sunt atât de lăudaţi în aceste zile pentru performanţele lor nu i-au trimis până acum în judecată pe hoţi?

Ministrul pentru dialog social Liviu Pop a afirmat ieri că la Oltchim a fost un furt din banul public, iar procurorii vor dovedi repede acest lucru. "A fost furt din banul public care va fi dovedit de organe foarte repede." Dar dacă la Oltchim - companie cu conturile blocate şi datorii de 180 mil. euro la bănci - s-a petrecut un furt din banii publici, de ce procurorii nu au ajuns până acum la Oltchim? Pentru că problema nu este de acum, ci de ani de zile. Oltchim nu a ajuns în această situaţie în 2012, ci merge pe pierdere de zeci de milioane de euro din 2006. Pe de altă parte, în România s-a creat o adevărată dezbatere în legătură cu numirile de procurori ce trebuie făcute şi procedurile ce trebuie urmate după ce procurorului general Laura Codruţa Kovesi şi şefului DNA Daniel Morar le-au expirat mandatele.

Ungaria este singurul dintre statele vecine care şi-a privatizat transportul feroviar de marfă. Polonezii întârzie procesul pentru că se feresc de ruşi

Dintre statele vecine ale României, doar Ungaria şi-a privatizat opera­torul naţional de transporturi fero­viare de marfă, datorită dorinţei Austriei de a se extinde în acest sector şi de a deveni al doilea mare furnizor de servicii de logistică feroviară din Europa. Polonezii, care au a doua cea mai mare companie de transport de marfă pe calea ferată din UE, nu se grăbesc cu vânzările, ci din contră s-au angajat într-o campanie agresivă de achiziţii în străinătate. Bulgaria, ca şi România, s-a împotmolit în privatizare. Ungaria şi-a privatizat compania de transport feroviar de marfă în decembrie 2008, aceasta devenind o subsidiară a Rail Cargo Austria. Numele companiei, înfiinţată în 2006, a fost schimbat din MAV Cargo Zrt în Rail Cargo Hungaria Zrt, scrie Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb