REVISTA PRESEI 09.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 octombrie 2014

ADEVARUL

Cristian Sima despre dedesubturile dosarului Rompetrol

Fostul broker Cristian Sima susţine pe blogul său că prezidenţiabilul Călin Popescu Tăriceanu şi miliardarul UDMR Verestoy Attila sunt doar doi dintre cei care ar trebui să ajungă în penitenciar alături de Sorin Roşca Stănescu în dosarul "Rompetrol". Reacţia lui Sima vine la doar câteva ore de la sentinţa definitivă în celebrul dosar. Judecătorii Curţii de Apel au condamnat ieri 11 persoane în cazul "Rompetrol". Acesta susţine că Tăriceanu, la fel ca Roşca Stănescu, avea informaţii confidenţiale despre listarea la bursă a acţiunilor Rompetrol. Şeful Senatului ar fi încercat să tranzacţioneze acţiuni ale companiei petroliere prin intermediul firmei sale, WBS România. Cristian Sima susţine că l-a refuzat, explicându-i că este ilegal ceea ce face. Călin Popescu Tăriceanu ar fi făcut atunci tranzacţia prin firma de brokeraj a lui Attila Verestoy, Eastern Securities. Fostul broker Cristian Sima a fugit din ţară în 2012, după ce a pierdut mai multe milioane de euro ale clienţilor săi.

Ruşii de la Lukoil ameninţă cu închiderea rafinăriei Petrotel

Dacă în urmă cu două zile Lukoil anunţa că va reporni rafinăria Petrotel de lângă Ploieşti, după ridicarea parţială a sechestrului asigurător de către procurori, ieri gigantul rus s-a răzgândit şi ameninţă cu închiderea definitivă a unităţii şi pierderea taxelor colectate de către stat. Lukoil a încheiat o înţelegere cu procurorii, însă conducerea de la Moscova va decide până vineri dacă acceptă termenii acestui pact şi dacă rafinăria Petrotel va fi repornită, a declarat Vladimir Nekrasov, vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului rus. Oficialul grupului rus nu a precizat însă care sunt termenii înţelegerii. "În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniul rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord, vom reporni rafinăria, dacă nu, nu", a spus Nekrasov, la Ploieşti.

Este oficial: China a depăşit SUA şi a devenit cea mai mare economie din lume

Fondul Monetar Internaţional a confirmat că economia chineză a depăşit-o anul acesta pe cea americană. Astfel, Produsul Intern Brut al Chinei are în 2014 o valoare echivalentă cu 17.600 de miliarde de dolari, în timp ce economia americană are o valoare de 17.400 de miliarde de dolari, după calculele FMI. În urmă cu patru ani, se estima că economia chineză o va depăşi pe cea americană pe la jumătatea anilor 2020. Schimbarea s-a produs însă într-un ritm mai accelerat decât orice prognoză. Produsul Intern Brut al Chinei a depăşit anul acesta valoarea economiei americane cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, estimează economiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI), calculând valoarea echivalentă ţinând cont de paritatea puterii de cumpărare (PPP). Statele Unite ale Americii pierd astfel prima poziţie pentru prima dată din 1872 încoace, de când au detronat, la rândul lor, economia britanică.

Noile manuale se suprapun peste comanda pripită de vechi manuale

Ministerul Educaţiei a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor manuale de la clasa I, bani "aruncaţi pe fereastră", susţin dascălii şi experţii: acestea nu au ajuns în toate şcolile şi în curând vor ajunge pe bănci noile manuale şcolare. Ministerul Educaţiei a decis să cheltuiască peste un milion de lei pentru a cumpăra manuale vechi la clasele I, până la finalizarea licitaţiei pentru noile manuale, evaluată la peste 30 de milioane de lei, fără TVA, cu câteva săptămâni înainte ca editorii să anunţe că noile cărţi vor ajunge pe băncile copiilor în mai puţin de o lună. Măsura este văzută ca o risipă de bani, având în vedere că procedura a fost deblocată, iar editorii au anunţat că noile cărţi vor ajunge la elevi într-o lună, cu excepţia Abecedarului de la clasa I. În plus, dascălii spun că vechile cărţi, pe care le consideră "inutile", nici nu au ajuns în toate şcolile, şi sunt de părere că banii puteau fi folosiţi unde era mai multă nevoie.

Lumea se uită la televizor cum luptă kurzii cu jihadiştii din Statul Islamic

Lupta dintre jihadiştii Statului Islamic şi forţele kurde a continuat, miercuri, în jurul oraşului sirian Kobani, iar forţele turceşti au privit liniştite de pe un deal de la graniţa celor două state, având grijă ca nu cumva refugiaţii kurzi să le invadeze teritoriul. Bătălia are loc "în direct" la televiziunile din întreaga lume şi este "terifiantă", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţie americane. Avioanele de luptă ale SUA au aplicat lovituri aeriene asupra poziţiilor islamiştilor pentru a-i împiedica să înainteze în interiorul localităţii. Deşi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi că oraşul Kobani ar putea cădea în curând în mâinile Statului Islamic, forţele armate ale ţării sale nu au făcut nici un gest pentru a-i ajuta pe luptătorii kurzi. Dispunând de a doua cea mai numerăasă forţă terestră din NATO, şi fiind principala superputere militară regională, Ankara s-a limitat doar să maseze tancuri şi să instaleze rampe de lansare a rachetelor la graniţă, fără a trage un obuz. "Le Monde" scrie că "non-combatul" Turciei se datorează faptului că nu-şi doreşte o zonă autonomă kurdă siriană la frontiera sa deoarece ar putea fi folosită drept bază pentru militanţii kurzi din Turcia, PKK.

BANCHERUL

Trei grafice prezentate de BNR spulbera mitul ca in Romania sunt prea multe banci

In raportul de stabilitate financiara publicat ieri de BNR se arata ca reluarea creditarii a devenit principala provocare a sistemului bancar, in conditiile in care bancile straine continua sa-si retraga sursele de finantare iar bancile trec printr-un amplu proces de reevaluare a activelor, curatarea bilanturilor de neperformante si recapitalizare, care presupun costuri suplimentare. Pentru a-si diminueze costurile, bancile isi reduc permanent numarul de unitati si personalul aferent. Si asta in ciuda faptului ca, dupa cum arata statisticile prezentate de BNR, in Romania exista cele mai putine banci raportat la numarul de locuitori din Europa si in acelasi timp avem cel mai redus grad de intermediere financiara, adica volumul de credite din PIB, la jumatate fata de Bulgaria, de exemplu, tara in care, poate ca nu intamplator, numarul de unitati bancare este, de asemenea, dublu fata de cel din Romania.

Victor Ponta sustine legea insolventei persoanelor fizice daca Parlamentul... nu o adopta!

Guvernul spune ca sustine legea insolventei personale, cu conditia sa nu se adopte. Pare absurd, insa chiar asa sta situatia: premierul Ponta, aflat in campanie electorala, a recurs la un artificiu de exprimare (ascunderea adevarului), pentru a putea spune "da" unei legi pe care, de fapt, nu o sustine. Este vorba de o conditionalitate: guvernul sustine legea, dar numai daca Parlamentul ia in considerare faptul ca autoritatile romane s-au angajat fata de FMI sa nu adopte o astfel de iniatiativa legislativa. "Mai şi guvernăm România, nu doar ce ne-a dat voie FMI", a declarat Victor Ponta, saptamana trecuta, dupa ce a anuntat ca Guvernul a dat aviz favorabil proiectului de lege. "Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide în urma unei dezbateri", a adaugat Ponta, omitand sa spuna tot adevarul.

CURENTUL

Cu Teodorovici la fonduri europene riscăm să pierdem 108 milioane Euro pentru alimentele defavorizaţilor

Ziarul Curentul a semnalat în 1 octombrie că ministrul PSD Teodorovici derulează o licitaţie de 100 milioane EURO din fonduri europene pentru mită electorală mascată în 6,6 milioane de pachete cu câte 18 kg de alimente. După ce politicienii opoziţiei l-au acuzat şi ei pe Teodorovici, de frica puşcăriei, acesta a anunţat că a decis să distribuie pachetele după alegeri. Din păcate, deşi România poate beneficia de 108 milioane de EURO în 2014 pentru distribuirea de alimente persoanelor defavorizate, programul cu licitaţia în desfăşurare nu este încă aprobat de CE (de regulă aprobarea durează peste două luni). Acest lucru s-a întâmplat pentru că Guvernul a încercat să combine fondurile europene cu mita electorală şi a trimis programul spre aprobare abia la mijlocul lunii septembrie pentru a putea invoca, nu-i aşa, urgenţa în organizarea "licitaţiei restrânsă accelerată".

Scutul - de Tia Serbanescu

Ziua scade, noaptea creşte, tensiunea se măreşte. Mai active ca oricând, DNA, DIICOT şi ANI bagă spaima în baroni. La Braşov, într-un vast castel, a păţit-o şi Aristotel. Unul din colegii lui Căncescu, liberalul Grapă a acuzat chiar "un pogrom" împotriva acestuia întrucât "se doreşte ca procentajul mare pe care-l are Iohannis în Braşov să dispară sau să se diminueze". PNL s-a dezis de asemenea acuzaţii iar faptul că Iohannis n-a comentat cazul l-a făcut pe Ilie Sârbu să-l acuze că "face scut" în jurul lui Căncescu. Asta chiar e tare! Vasăzică Ponta a anunţat că "vom face dreptate şi pentru Nicuşor Constantinescu şi pentru Costică Nicolescu", l-a declarat pe Felix victimă politică a bătăliei cu Băsescu şi avertiza "procurorul suveran" să lase Lukoil în pace iar dl. Sârbu denunţă scutul antijustiţie al lui Iohannis doar pentru că a tăcut? Păi asta e specialitatea sa. Nimeni nu tace mai bine decât el.

CURIERUL NATIONAL

FMI, tot mai îngrijorat de economia Europei

Produsul Intern Brut al zonei euro nu va creşte anul acesta cu mai mult de 0,8%. FMI nu exclude recesiunea şi deflaţia în zona euro. Riscul unei stagnări prelungite, avertizează în mod special economiştii FMI, este mai mult ca oricând principalul pericol pentru Europa. Europa este considerată de analiştii economici, inclusiv de cei de la FMI drept "omul bolnav al Planetei". FMI reevaluează, în ultima sa analiză, în scădere, rata de creştere economică la nivel mondial la 3,3% pentru acest an, dar pentru Fond, zona euro este cea care provoacă cea mai mare îngrijorare. Pentru ţările acestei zone, FMI prognozează o creştere, în acest an, a Produsului Intern Brut (PIB) de doar 0,8%, respectiv cu 0,3% mai puţin decat se spera în luna iulie. Anul viitor, spun cifrele Fondului, este aşteptat un salt până la 1,3%, dar nu este o certitudine. Pentru Franţa este prognozată o creştere de 0,4% (exact previziunile Guvernului francez), în timp ce în cazul Germaniei este prognozată o rată de creştere de 1,4%.

Stocul de gaze al României, egal cu importul pe un an de la Gazprom

Ţara noastră a reuşit deja să înmagazineze 2,8 mld. mc de gaze naturale, în condiţiile în care anual importăm de la Gazprom între 2,5 şi 3 mld. mc. Cantitatea este suficientă depăşirii eventualelor dificultăţi pe care le-am putea întâmpina în această iarnă, chiar dacă producătorul rus ar sista livrările către ţara noastră. În ultima lună, Gazprom a redus succesiv livrările, de la minus 5%, în 12 septembrie, până la minus 18% ieri. Ameninţările cu reducerea livrărilor de gaze naturale pe care Gazprom le-a pus în practică în ultima lună, furnizând României cantităţi de gaze diminuate cu 5 până la 18 procente, nu pun în pericol încălzirea populaţiei în această iarnă.

Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologică, albine, berbeci şi juninci de rasă

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Hotărârea privind aprobarea schemei de minimis "Ajutor specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică". Operatorii înscrişi în sistemul de agricultură ecologică, aflaţi în perioada de conversie, beneficiază de plăţi, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

BNR: În cazul unui scenariu advers câteva bănci mici ar avea probleme

Printre principalele provocări din sectorul bancar se numără reluarea creditării firmelor, derularea procesului de evaluare în contextul aderării la Uniunea Bancară şi curăţarea creditelor neperformante din bilanţuri. Banca Naţională a României (BNR) spune că în cazul unui scenariu advers rata fondurilor proprii la nivel agregat ar scădea cu circa 6% (la 14,65% în T4/2016), iar un număr restrâns de bănci mici ar înregistra probleme de solvabilitate. Testarea la stres a solvabilităţii sectorului bancar arată o bună capacitate de acoperire a pierderilor potenţiale generate de evoluţii macroeconomice cu o severitate ridicată, afirmă Banca Naţională în "Raportul asupra stabilităţii financiare 2014".

Bursa românească anul acesta. O oglindă de la BNR

Rezultatele peste aşteptări privind creşterea economiei, continuarea procesului de consolidare fiscală şi sporirea interesului investitorilor străini faţă de pieţele emergente din regiune au favorizat performanţa superioară a Bursei de la Bucureşti faţă de cele de la Budapesta, Varşovia şi Praga, spune raportul privind stabilitatea financiară a ţării, publicat de Banca Naţională a României. De asemenea, "semnale pozitive privind dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti s-au conturat în cadrul ofertelor publice de acţi­uni şi obligaţiuni, derulate preponderent începând cu a doua parte a anului 2013, prin care s-a asigurat un nivel al lichidităţii în creştere concomitent cu ameliorarea percepţiei faţă de risc a investitorilor", mai spun oficialii BNR.

Cât câştigă angajaţii români ai Ford şi ce salarii au cei din Germania

Deşi din punct de vedere al calităţii muncii, un angajat de la Ford Craiova se ridică la acelaşi nivel cu unul de la Ford din Germania, nivelul salarizării îi diferenţiază. "Dacă românul nu ar fi câştigat mai puţin decât neamţul, fabrica din Craiova nu ar fi fost atractivă pentru Ford, când a decis să vină în România", a declarat preşedintele Sindicatului Ford Automobile din Craiova, Ovidiu Cioroianu. În Germania, Ford avea 28.800 de salariaţi la nivelul anului 2009. În România erau puţin peste 4.000 de angajaţi la acea dată, iar acum mai sunt 3.184 de persoane angajate la producătorul auto din Bănie. Salariul unui muncitor în fabrica Ford din Germania porneşte de la 2.200 de euro brut, iar salariul unui muncitor de la Ford Craiova pleacă de la 400 de euro brut, a precizat Ovidiu Cioroianu. La nemţi, salariul mediu brut ajunge până undeva în jurul a 3.200 de euro. În acelaşi timp, la muncitorii mai vechi de la Ford Craiova salariul mediu brut ajunge, în medie, la 630 de euro pe lună.

EVENIMENTUL ZILEI

Verdict final în dosarul "Fugii teroristului nr. 1 al României"

Justiţia a decis definitiv că Omar Hayssam a fost ajutat să fugă din România de fraţii săi şi de un afacerist sirian. Este vorba de finalul unuia dintre cele mai mediatizate scandaluri din ultimul deceniu. Trei judecători de la Curtea Supremă - Aida Popa, Magdalena Iordache şi Mariana Ghena- au decis definitiv că sirianul Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, a fost ajutat să fugă din România în iunie 2006. Vinovaţi au fost găsiţi: fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud Omar, care au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare, în timp ce afaceristul sirian Mustafa Tartoussi, a primit 7 ani de închisoare. Condamnarea a infirmat astfel toate scenariile lansate de Hayssam, care a trimis procurorii pe alte piste, şi a negat constant că a părăsit România la bordul navei Iman T.

Salariul fabulos al Monei Segall la Antena 1

In aprilie, Mona Segall a parasit PRO TV dupa ce 21 de ani a stat la carma tuturor emisiunilor de succes ale postului. Cunoscuta producatoare a acceptat oferta rivalilor de la "Intact", insa doar in urma unor negocieri riguroase in plan financiar. Venirea Monei Segall la trustul "Intact" a dus la schimbarea aproape in totalitate a grilei de programe. Celebra pentru emisiunile de la PRO TV, producatoarea a pus bazele unor formate noi si se spera ca prin difuzarea lor in aceasta toamna, postul lui Dan Voiculescu sa devina lider de audienta! Surse din Baneasa sustin ca doamna de 53 de ani este extrem de bine remunerata. "Nu se stie exact salariul Monei Segall, mai ales ca ea nu este strict o angajata a postului, ci merge pe proiecte, insa, in mare, onorariul sau s-ar invarti la 20.000 de euro pe luna!".

Ce spun PRODUCĂTORII AUTO despre programul "PRIMA MAŞINĂ"

"Am participat la pregătirea acestui program şi consider că este un instrument nou, menit să reanime piaţa automobilelor noi", a declarat Constantin Stroe, membru CA la Automobile Dacia şi preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), scrie RTV. Atât producătorii de automobile cât şi importatorii au subliniat importanţa programului pentru relansarea vânzărilor destinate persoanelor fizice, segment de piaţă afectat de criza din 2008. "Pentru noi este foarte importantă miza de a relansa vânzările de maşini noi către persoane fizice. Noi ştim că după criza din 2008 a existat o reticenţă importantă din partea acestora în a cumpăra maşini noi şi sperăm că programul va influenţa favorabil relansarea vânzărilor", a spus Nicholas Maure, şeful Dacia România.

Cât CHELTUIESC ROMÂNII pe CONSERVELE pentru IARNĂ

81% dintre români încep toamna pregătind murături şi conserve pentru iarnă, iar peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 şi 300 lei în această activitate, în timp ce 26% cheltuie între 300 şi 500 lei. Informaţiile au fost obţinute în urma unui sondaj pe tema conservelor pregătite toamna în România, realizat de Unisol pe platforma online Ivox, în perioada 29 august - 14 septembrie 2014, pe un eşantion de 5.596 de respondenţi, spune studiul Unisol

JURNALUL NATIONAL

SRS, victima lui Băsescu, Ceauşescu şi Gaddafi

Pentru a rezolva "problema Roşca Stănescu", instanţa Curţii de Apel Bucureşti a făcut tumbe cu legea. Până la redactarea motivării sentinţei, există ca elemente de comentarii datele din rechizitoriu şi sentinţele adjudecate în acest dosar stufos care se plimbă prin justiţie din anul 2006. Pentru a da o argumentare cercetării procurorilor, ancheta a pornit cu fapte din anii anteriori Revoluţiei, trecute prin tranziţia tulbure, a zorilor capitalismului autohton. Sentinţa din 2014 este asociată cu realităţile oferite de dictatorii Ceauşescu şi Gaddafi judecate la distanţă de peste 25 de ani sub presiunea regimului abuziv Băsescu. Datoria rămasă din afacerile României în Libia, preluată şi gestionată de Rompetrol reprezintă pârghia pe care a fost catapultată acuzarea împotriva ţintei Dinu Patriciu care devenise adversarul politic al lui Băsescu. Rechizitoriul i-a cuprins iniţial şi pe managerii americani de la Rompetrol dar o avertizare publică a Ambasadei SUA a limitat lotul arestaţilor în 2005 doar la Dinu Patriciu.

Cine îşi face săptămâna viitoare poză cu Putin: Băsescu sau Ponta?

O nouă dispută pentru reprezentarea României la nivel înalt se anunţă pentru săptămâna viitoare, legată de participarea la summit-ul Asia -Europa, de la Milano. Reuniunea ASEM (Asia-Europe-Meeting) se va desfăşura în 16-17 octombrie şi se anunţă a fi extrem de interesantă, la ea participând, la invitaţia Italiei, numeroşi şefi de stat şi de guvern din cele 51 de ţări membre ale organizaţiei. Putin îşi va face reintrarea în clubul liderilor, după perioada de izolare impusă de SUA, UE şi NATO ca urmare a ocupării Crimeii. Carantina a fost spartă, participarea lui Putin fiind anunţată indirect după convorbirea telefonică recentă a acestuia cu doamna Merkel, cancelarul Germaniei. Dezbaterea principală are tema''Parteneriat responsabil pentru dezvoltare durabilă şi securitate'' şi va fi condusă de Herman van Rompuy şi Juan Manuel Barosso, liderii în exerciţiu al Consiliului European şi ai Comisiei Europene, ambii la sfârşit de mandat.

Ferma de familie, viitorul agriculturii

Agricultorii români beneficiază de tot sprijinul guvernului pentru a evolua de la subzistenţă la agricultură modernă. Obiectivul fundamental al guvernului, prin politicile promovate în domeniul agricol, constă în transformarea fermelor de familie într-unele moderne. "Trebuie să ne concentrăm pe fermele de familie, adică pe cei aproape un milion de agricultori care au terenuri mai mici, care alcătuiesc acea reţea care păstrează agricultura românească în zona de competiţie. Vreau ca prin toate programele de subvenţionare pe care le-am lansat să facem ca aceste ferme de familie să facă pasul de la subzistenţă la producţia agricolă modernă în anii care urmează. Este un obiectiv fundamental, l-am susţinut ca prim-ministru, îl voi susţine şi ca preşedinte. Şi sunt absolut convins că ceea ce am făcut până acum trebuie continuat", a declarat prim-ministrul Victor Ponta, prezent la conferinţa naţională "Ferma de familie - nucleu al agriculturii".

NATIONAL

Contraspionajul in alerta maxima: Rusii cumpara tot!

Pentru ca tara noastra nu este nici Ucraina, nici Moldova, ci un stat membru cu drepturi depline al UE, strategii spionajului rusesc forteaza acum implementarea scenariului de succes din alte doua tari europene, Cehia si, mai ales, Ungaria. Asa ca, dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete, contraspionajul romanesc a trecut in stare de alerta maxima, existand informatii ca Moscova a avizat punerea la dispozitie a unui buget de-a dreptul impresionant pentru ca agentii sai de influenta sa cumpere tot ce se poate cumpara in tara noastra. De la obiective industriale strategice si afaceri de succes ale unor intreprinzatori, pana la oameni cu functii importante sau fundatii si alte ONG-uri reprezentative ale societatii civile.

Pesedistii vor un alt premier

Social-democratii ii cauta inlocuitor lui Victor Ponta. Nu au un favorit, stiu doar ca viitorul prim-ministru trebuie sa fie "din import", adica sa nu aiba carnet rosu de partid. "Este preferabil sa fie cineva din afara PSD-ului, chiar daca PSD are resurse umane sa propuna pentru fiecare minister cate cinci-sase oameni in mod egal pregatit. Dar ecuatia politica te obliga sa accepti faptul ca este bine pe scena politica sa existe colaborare intre toate fortele politice. (...)Trebuie sa fie, daca se poate, un premier tehnocrat, un premier independent, care sa stranga in jurul lui, in Guvern, oamenii politici", a detaliat senatorul PSD Dan Sova. In context, acesta a mentionat ca viitorul premier va fi propus de majoritatea parlamentara, iar presedintele va fi nevoit sa-l desemneze.

Iohannis, de la 24% la 19%

Neavand cum sa creasca salariile, pensiile si alocatiile, asa cum face contracandidatul Victor Ponta, Klaus Iohannis a sarit in extrema cealalta: promite sa scada. TVA-ul, deocamdata. Postura de primar al Sibiului si prezidentiabil al Opozitiei nu-i permite lui Klaus Iohannis sa omeneasca in vreun fel electoratul. Dezavantajat net de situatie (principalul sau contracandidat, premierul Victor Ponta, le promite saptamanal romanilor marea cu sarea), Klaus Iohannis s-a agatat de cota TVA - majorata de guvernul Boc la 24% si ramasa asa chiar daca periodic se vorbeste despre scaderea ei. "Trebuie sa revenim la TVA de 19% din cel putin doua motive. TVA-ul este foarte mare si se constituie intr-o impovarare si pentru omul simplu. In al doilea rand, TVA-ul mare este cea mai importanta sursa de evaziune fiscala. Daca vrem sa combatem evaziunea fiscala, trebuie sa avem curajul sa spunem ca TVA-ul este prea mare, trebuie redus", a decretat Klaus Iohannis ieri.

Tata socru face curatenie in guvernul ginerelui

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, nu mai admite ca Parlamentul sa fie sfidat de ministrii pastoriti de ginerele sau, Victor Ponta. In primul rand, Ilie Sarbu reclama absenta reprezentantilor ministerelor de la sedintele comisiilor parlamentare: "Am ajuns intr-o situatie in care nu are rost sa mai venim nici noi aici. Noi ne facem ca ne jucam de-a Senatul? Institutie suprema, Legislativ... nu mai stiu cate atribute ii putem pune in coada... Nu se poate. Isi bat joc de noi? Ne sfideaza, nu le mai pasa". Pe de alta parte, senatorul Sirbu sustine si ca ministrii ii ignora si ii tin pe la usi pe parlamentarii care bat drumul pana la cabinetele lor.

PUTEREA

Psihiatrul Florin Tudose i-a "consultat" pe Băsescu, Iliescu şi candidaţii la prezidenţiale

Medicul psihiatru Florin Tudose şi-a lansat marţi volumul "Psihopolitica. Tratat de psihopatolgie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti", scris "cu ajutorul presei" şi în care descrie fiecare politician român important. Despre carte, în care sunt incluse şi numele unor candidaţi la Preşedinţie, carismaticul profesor a vorbit fără rezerve într-un interviu acordat cotidianului PUTEREA. Conform autorului, care spune că a scris cartea ca un "alegător calificat", volumul nu are un rol de îndreptar politic, ci s-a născut din "disperarea" sa şi a altora care în 1996 vedeau "că lucrurile, nu numai că nu se schimbau, nu numai că nu mergeau înainte, ba din contră, au început să meargă înapoi". O scurtă privire în istoria post-decembristă a preşedinţilor ţării îi aduce un verdict clar profesorului universitar în Psihopatologie, Psihiatrie şi Psihologie Medicală: în cele două mandate, Traian Băsescu a fost cel mai bun şef de stat al României.

INS reconfirmă că România a intrat în recesiune tehnică. Ponta dă vina pe presă

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat a doua serie de date provizorii privind evoluţia PIB în primele două trimestre din acest an şi pe primul semestru. Deşi a urcat uşor estimările nominale şi relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2 la -0,1%, cât şi pentru al doilea trimestru, de la -1 la -0,9%, INS a reconfirmat prin aceste date intrarea în recesiune tehnică, evoluţie care indică încetinirea creşterii economice şi posibile riscuri de stagnare în perspectiva următoarelor trimestre. Premierul Victor Ponta afirmă însă că INS a "reconfirmat" creşterea economică a României şi că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a "îmbunătăţit" prognoza, de la 2,2 la 2,4%, adăugând că alte date reprezintă doar o "campanie electorală a presei".

JTI şi-ar putea muta o parte din producţie în România

Producătorul japonez de ţigarete Japan Tobacco Inc. a anunţat că intenţionează să închidă două uzine de producţie din Europa, acţiune care ar putea conduce la eliminarea a 1.100 de locuri de muncă, transmite Bloomberg. JTI a precizat că uzinele sale de la Lisnafillan, Irlanda de Nord, şi Wervik, Belgia, ar urma să fie închise în cadrul acestui plan, iar producţia va fi transferată altor uzine "posibil cele din Polonia şi România". Japan Tobacco, producătorul mărcilor de ţigarete Winston şi Camel, are peste 50.000 de salariaţi şi 25 de uzine la nivel mondial, mizând pe afaceri de 917,7 miliarde de euro. JTI a demarat afacerile în România în 1993 şi are în prezent peste 1.000 de angajaţi. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier.

ROMANIA LIBERA

Jucătorii din culise care pot tranşa bătălia pentru Cotroceni

Competiţia pentru Palatul Cotroceni este percepută, în general, strict ca o confruntare între candidaţii pentru postul de preşedinte. În realitate, liderii care nu candidează pot juca, de multe ori, un rol cel puţin la fel de important precum pretendenţii oficiali ai partidelor. Unii dintre liderii influenţi din spatele candidaţilor la prezidenţiale au acces la butoanele administrative ale partidelor şi pot mobiliza organizaţiile judeţene sau nu. Este cazul unor politicieni precum Liviu Dragnea (PSD) sau Vasile Blaga (PDL). Alţii, precum preşedintele Traian Băsescu, Crin Antonescu (PNL), Mihai Răzvan Ungureanu (PDL) sau Cătălin Predoiu (PDL) au o cotă de popularitate pe care o pot transfera sau nu candidaţilor.

Cum va reacţiona CSM la şantajul Lukoil şi atacul lui Ponta împotriva procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturi, în şedinţa sa de plen de joi, trebuie să decidă dacă va sesiza Inspecţia Judiciară şi va condamna ca imixtiune declaraţiile publice ale premierului României, Victor Viorel Ponta, care a criticat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru sechestrul asigurator pus pe conturile bancare, clădirile şi produse petroliere ale rafinăria Pretrotel-Lukoil, unde s-au descoperit infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudicii de 230 de milioane de euro. Ponta, în criticile sale la adresa procurorilor, i-a şi ridiculizat spunând că nu era necesar să pună atâtea sechestre la Lukoil pentru că "nu luau conductele şi le duceau în Rusia". Criticile dure ale lui Ponta la adresa procurorilor au survenit imediat după ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti a anunţat că este "îngrijorat" de ce se "întâmplă" la Petrotel-Lukoil.

ZIARUL FINANCIAR

În România există un singur partid - Partidul Devalizatorilor României

Cazurile Voiculescu şi Rompetrol arată că nu este totul pierdut în România. Noutatea deciziei instanţei în cazul Voiculescu a fost că pentru o privatizare făcută în anii '90 într-un mod fraudulos, instanţa a dispus recuperarea sumelor constatate ca prejudiciu. Ambele cazuri arată că un audit al privatizărilor din România este posibil şi că statul român are capacitatea instituţională să meargă înapoi chiar şi 20 de ani şi să dezgroape abuzuri sinistre prin care cele mai valoroase active ale României au fost date pe nimic. În cazul Rompetrol, aspectul important nu este atât condamnarea pentru manipularea pieţei de capital, la rândul său o premieră în România, ci decizia de condamnare a lui Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice şi a lui Alexandru Bucşă, fost administrator şi director economic al Rompetrol. Cei doi au fost condamnaţi la câte doi şi respectiv patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare.

România are cea mai rudimentară piaţă a laptelui din UE: jumătate din producţie este vândută în sticle PET în piaţă

Piaţa laptelui din România are cel mai mare volum vândut direct în pieţe, în cea mai mare parte ambalat în sticle PET, dar şi cea mai mare pondere a acestui segment între toate cele 28 de economii ale Uniunii Europene. Puţin peste 900.000 de tone de lapte produse de 220.000 de ferme sunt vândute în pieţe, iar alte 80.000 de ferme livrează o cantitate aproape egală către procesatori, arată Comisia Europeană. "Ponderea mare a vânzărilor directe în totalul vânzărilor arată aproape în totalitate dimensiunea evaziunii fiscale. Interzicerea vânzării laptelui crud în pieţe nu a stopat fenomenul pentru ca acolo unde este cerere va veni şi oferta", explică Marius Bîcu, managing partner al Unilact Transilvania, un procesator mic de lapte cu afaceri de 2,5 milioane de euro/an.

BNR: Băncile sunt bine capitalizate şi au lichidităţi, dar să nu se grăbească să ramburseze liniile de finanţare din străinătate

Băncile au rezerve de capital şi lichiditate suficiente pentru a face faţă unor eventuale şocuri din economie, dar trebuie să dea drumul creditării, să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante şi să prevină scăderi abrupte ale bilanţurilor prin repatrierea liniilor de finanţare de la băncile-mamă. BNR consideră că o vulnerabilitate a sistemului bancar este calitatea portofoliilor de credite, în condiţiile în care stocul de neperformante de circa 40 miliarde de lei înseamnă resurse suplimentare alocate pentru recuperarea acestora şi nu pentru acordarea de credite noi. Totodată, băncile împovărate cu credite neperformante sunt reticente să dea drumul robinetului creditării, scrie în raportul de stabilitate financiară 2014. "Estimăm că această vulnerabilitate a sistemului bancar românesc se va atenua în perioada următoare datorită îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici, necesităţii redimensionării bilanţurilor băncilor prin creşterea volumului activelor purtătoare de dobânzi şi scăderii costului creditelor", potrivit raportului de stabilitate financiară.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb