REVISTA PRESEI 09.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 octombrie 2015

ADEVARUL

SUA ar putea lua măsuri militare împotriva Rusiei, în cazul violării Tratatului forţelor nucleare

SUA sunt pregătite să răspundă violărilor Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune din partea Rusiei, inclusiv militar, a spus joi, la Bucureşti, asistentul secretarului de stat SUA pentru controlul, verificarea şi conformitatea armelor, Frank Rose. "Dacă Rusia continuă să violeze tratatul, SUA sunt pregătite să ia măsuri potrivite drept răspuns. Acest lucru înseamnă răspuns diplomatic, include un potenţial răspuns militar. Secretatul de stat al Apărării, (Ashton - n.r.) Carter a menţionat unele dintre aceste potenţiale contra măsuri militare în timpul audierii pentru a deveni secretar de stat la începutul anului", a declarat Frank Rose, la o dezbaterea organizată de MAE, pe tema apărării împotriva rachetelor balistice. Frank Rose a amintit că în iulie 2014 SUA au declarat Rusia stat care nu se conformează obligaţiilor de a nu testa rachete de croazieră la sol, cu raza între 500 şi 5.550 km, lucru interzis prin Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune, semnat de SUA şi Uniunea Sovietică în 1987.

Vladimir Putin aruncă în luptă în Siria Tomahawk-urile ruseşti şi alte arme de ultimă generaţie

Flotila din Marea Caspică s-a alăturat miercuri aviaţiei ruseşti care luptă alături de armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad în Siria . Patru nave de război ruseşti au tras miercuri 26 de rachete cu înaltă precizie Kalibr-NK, concurente ale Tomahawk-urilor americane, împotriva unor obiective ale grupului terorist Statul Islamic (SI) în Siria, a anunţat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, preşedintelui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă Sputniknews.com. "Flotila din Marea Caspică s-a alăturat miercuri aviaţiei ruseşti care luptă împotriva teroriştilor. Patru nave au tras 26 de rachete de croazieră ambarcate Kalibr care au distrus 11 ţinte" la o distanţă de 1.500 km, a indicat Şoigu. Rachetele au lovit în special uzine în care se produceau obuze şi explozibile, posturi de comandă, depozite de muniţii, de combustibil şi de arme, precum şi tabere de antrenament ale teroriştilor.

De ce criza refugiaţilor în Europa nu este, cu adevărat, o criză?

Doar circa 6% din cele peste 38 de milioane de persoane care au statut recunoscut de refugiat în lume sunt, în acest moment, în Europa. Cu toate acestea, criza în care au intrat autorităţile UE pare de netrecut. Ce ar trebui să facă UE şi ONU şi ce rol are Turcia în escaladarea situaţiei ne spune islamologul Marius Lazăr, cadrul didactic la UBB. Problema refugiaţilor pe care toată lumea o discută acum se înscrie, în fapt, într-un cadru mai larg al fluxurilor migratorii din bazinul mediteranean, care durează de câteva decenii. În momentul când Uniunea Europeană a iniţiat parteneriatul Euro-Mediteranean, în 1995, cu statele din sudul şi estul Mediteranei, integrat, în 2004, în Politica Europeană de Vecinătate şi, apoi, rebotezat de către Sarkozy, Uniunea pentru Mediterana, în toate acestea tema imigraţiei clandestine spre Europa era una centrală. Uniunea Europeană nu se află deci acum subit în faţa unor astfel de probleme dar, e adevărat, problema e acum mai degrabă ridicată de numărul masiv de refugiaţi al căror statut trebuie rapid stabilit şi gestionat.

Cum a dispărut un miliard de dolari băgat de Ceauşescu într-un proiect care ar fi trebuit să scoată din sărăcie românii

Un sistem complex de irigaţii, proiectat şi construit în anii comunismului, a rămas de izbelişte pe un câmp din apropierea localităţii gălăţene Suhurlui. După revoluţie, investiţia, realizată în proporţie de 90%, a fost abandonată, iar hoţii şi "investitorii" au distrus totul. Mai amintesc de planul comuniştilor de eficientizare a agriculturii doar resturile unor construcţii din beton şi câteva agregate uriaşe, care nu au putut fi furate. În anul 1983, în centrul judeţului Galaţi a început să fie construit un sistem de irigaţii complex - Terasa Covurlui - care avea ca punct central un mare baraj situat în apropiere de localitatea Suhurlui. Acolo urmau să fie acumulate, pentru irigaţii, miliarde de metri cubi de apă pompată din Dunăre, Siret şi Prut. Dacă întregul proiect ar fi fost terminat, zeci de mii de ţărani din zeci de comune din judeţul Galaţi şi-ar fi irigat astăzi pe bani puţini culturile, căci sistemul era gândit pentru o foarte bună eficienţă. În 1990, guvernul condus de Petre Roman a sistat finanţarea, iar utilajele au intrat în conservare. Adică s-au furat unul câte unul.

Confesiunile fostului şofer al lui Darius Vâlcov în faţa Curţii Supreme

Lucian Petruţ Suşală, fostul şofer al fostului ministru de Finanaţe, Darius Vâlcov, a fost audiat ieri timp de trei ore de magistraţii Curţii Supreme. Este primul inculpat din acest dosar de corupţie care a fost audiat. Lucian Petruţ Suşală a povestit, pe îndelete cum a ajuns din şofer, director într-o societate a Primăriei Slatina, şi cum controla o firmă prin intermediul căreia primea contracte cu dedicaţie. El a mai dat detalii inedite despre modul în care s-au cumpărat tablourile, despre seif-ul lui Darius Vâlcov, sau lingourile de aur. Cât a durat audierea acestuia, Darius Vâlcov şi-a luat notiţe după declaraţia fostului său colaborator. Lucian Petruţ Suşală a ales să colaboreze cu DNA şi să-şi recunoască faptele pentru a primi o reducere a pedepsei. "Adevărul" vă prezintă integral declaraţia lui Lucian Petruţ Suşală, dată în sala de judecată.

Messi si tatăl sau, acuzaţi ca au deturnat 4,1 milioane de euro!

Lionel Messi si tatăl sau risca sa stea pana la 22 de luni in spatele gratiilor, daca vor fi găsiţi vinovaţi, potrivit L'Equipe. Argentinianul Lionel Messi, starul echipei de fotbal FC Barcelona, si tatăl sau Jorge vor fi judecaţi in Spania pentru presupuse delicte de frauda fiscala, care le-ar putea aduce o pedeapsa cu închisoarea, a anunţat joi Tribunalul superior de justiţie din Catalonia. Judecătorul de instrucţie, care a semnat miercuri ordonanţa de trimitere in judecata, nu a urmat recomandarea procurorului Tribunalului din Barcelona de a nu-l judeca decât pe tatăl lui Messi, estimând ca jucătorul nu era la curent cu frauda respectiva. Messi si tatăl sau au fost acuzaţi in 2013 ca au deturnat 4,16 milioane de euro, suma reprezentând taxe pentru drepturile de imagine ale fotbalistului, prin crearea de societăţi fictive, in Belize si Uruguay, considerate drept paradisuri fiscale.

Raport SRI: Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor la nivel înalt

Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată, precizează SRI, în Raportul de activitate pe 2014, depus la Parlament. Raportul de activitate al SRI pe 2014 arată că au fost proliferate acte de corupţie derulate, cu predilecţie, de persoane din administraţia publică, acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup fiind potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope. SRI mai precizează că în 2014 au continuat să se semnaleze "deturnări ale actului de justiţie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese", în baza unor relaţii de cointeresare cu magistraţi, poliţişti, grefieri, avocaţi, notari, lichidatori judiciari. "Exponenţii criminalităţii organizate au reuşit să creeze pârghii de intervenţie pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese", mai menţionează documentul.

BANCHERUL

Detalii despre oferta Piraeus Bank de reducere a ratelor la creditele in CHF si euro in medie cu 13%

Piraeus Bank a anunţat ca începând de săptămâna viitoare, mai exact de luni, 12 octombrie, îşi invita clienţii cu credite imobiliare in franci elveţieni (CHF) si euro in unităţile băncii pentru le reduce dobânda, astfel încât ratele lunare scad in medie cu 13%, in funcţie de tipul creditului. "Oferta presupune o dobânda variabila cu marja fixa pe toata durata creditului de 4.4%, la care se adaugă indicele de referinţa aferent monedei creditului, revizuibil la 3 luni. Nu vor exista comisioane/taxe iniţiale sau periodice legate de credit pentru aceasta noua oferta. De asemenea, Piraeus Bank Romania va suporta costurile notariale si orice alte costuri legate de înregistrarea garanţiilor", a anunţat banca.

Cardurile vor fi înlocuite cu telefoanele mobile in doar cinci ani, estimează MasterCard

Cat de rapid se schimbă acum lumea, datorită revoluţiei tehnologiei digitale: dacă pentru adoptarea plăţilor cu cardul a fost nevoie de peste 40 ani, in doar 4-5 ani de acum înainte cardurile vor fi înlocuite cu telefoanele mobile, estimează reprezentanţii MasterCard, cei mai avizaţi de acest fenomen. Profeţia pare cat se poate de realista, daca ne uităm in jurul nostru, adică in Romania si in alte ţări din Centrul si Estul Europei, nu e nevoie sa vedem ce se întâmplă in ţări supertehnologizate precum Suedia, Olanda, UK sau Statele Unite. Pentru ca zona noastră geografica este considerata, ciudat sau nu, printre cele mai dezvoltate din punct de vedere al adoptării si utilizării noilor tehnologii in general, si a plăţilor in particular. "Aici exista o adevărata cultura a tehnologiei", a spus David Dechamps, head of emerging payments la MasterCard, in cadrul unei conferinţe organizata la Varşovia in cadrul căreia a fost prezentat viitorul plăţilor digitale.

CURENTUL

Legea defăimării a lui Dragnea încalcă statutul Consiliului European privind Toleranţa şi Reconcilierea

Condamnat la închisoare, nedefinitiv, pentru fraudarea referendumului, Liviu Dragnea a propus în urmă cu două săptămâni un proiect de lege privind defăimarea socială ce preia din textele legislative deja existente dar adaugă două noi categorii sociale ce vor fi protejate de critici: politicienii şi bogaţii. Senatorii PSD-UNPR-ALDE au aprobat în două săptămâni proiectul condamnatului. Adică nu vom mai putea scrie că pesedistul Dragnea este un infractor nenorocit. Bineînţeles că nimic nu ne va împiedica să scriem că Liviu Dragnea este un infractor nenorocit. Ceea ce nu vom mai putea face într-adevăr va fi să ne întrebăm cum şi-au făcut unii averile fără să fim amendaţi. Că o să vină escrocul X şi o să spună că a fost pus într-o situaţie de inferioritate pe motiv de avere. Bravo Dragneo!

Cenzura - de Tia Şerbănescu

Tocmai când premierul inculpat insinua că e victima presiunilor preşedintelui asupra DNA pentru trimiterea sa în judecată, dl. Iohannis şi PNL au primit cinci lovituri, una după alta, în cinci colţuri de ţară: primăriile din Sibiu, Cluj, Alba Iulia, Tg. Mureş şi Zalău au fost călcate de DNA din pricina unor contracte de salubrizare date fără licitaţie (şi prelungite ani în şir) unei firme apropiate. De unde se vede că şi lupta cu gândacii e un privilegiu care nu se acordă oricui. Întrebat despre descinderea DNA la primăria Sibiu, preşedintele a rostit laconic: "cu siguranţă voi afla". Pentru moment se afla în treabă. După opinia A3 însă, singurul care decide în continuare asupra justiţiei, e tot Băsescu. Cel care e ceva de speriat este însă Dragnea. În Senat s-a adoptat rapid lui Dragnea "împotriva defăimării sociale" prin care sunt amendaţi cu sume uriaşe cei care discriminează o categorie socială. Cenzură totală! Dacă spui Zahei orbul, plagiatorul Ponta, Sărmanul Dionis sau Călin Nebunul, rezultă că-i defăimare. Practic orice spui poate deveni o defăimare. Dragnea are şi alte idei: vrea să adune toţi liderii politici şi să elaboreze împreună "un plan pentru dezvoltarea României pe 25 de ani". Cu executare? Exagerează: niciun judecător nu le dă atât de mult. Sondajele le dau maximum 30-40%.

EVENIMENTUL ZILEI

Patru rachete trimise de Rusia în Siria s-au PRĂBUŞIT în timp ce zburau peste Iran.

Un număr de rachete de croazieră lansate de pe o navă rusească, vizând obiective în Siria, s-au prăbuşit în Iran, informează doi oficiali americani, potrivit CNN. Conform monitorizării armatei SUA şi a serviciilor de inteligenţă, cel puţin 4 rachete s-au prăbuşit în timp ce zburau peste Iran. Un oficial american a afirmat că ar putea exista victime, însă nimic nu este confirmat, scrie CNN. Nu este momentan clar locul în care rachete s-au prăbuşit. Navele ruse au fost poziţionat în sudul Mării Caspice, ceea ce înseamnă că traiectoria rachetelor ar include şi Iran şi Irak.

Dovada că Alina Gorghiu a încasat 65.000 de euro de la firma de avocatură în anul când a lucrat la AVAS

Zilele trecute, EVZ a prezentat cum a ajuns o ruină Institutul Naţional al Lemnului, după ce a fost înstrăinat din patrimonial statului, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionari plătiţi de la buget. Cei care ar fi avut posibilitatea şi obligaţia să împiedice jaful erau Teodor Atanasiu, preşedinte AVAS şi consiliera sa din perioada 17.07.2007- 01.12.2008, Alina Gorghiu. EVZ nu şi-a propus să aducă acuzaţii de ordin penal la adresa celor doi, însă vina morală nu se poate trece cu vederea.

Aproape o treime din banii unei familii de români se duce pe plata facturii energetice

Fraudele din domeniul energetic şi sistemul ineficient s-au hrănit din buzunarele românilor. Potrivit terminologiei europene, suferim, aproape toţi, de "sărăcie energetică. Aproape o treime din banii unei familii de români se duce pe plata facturilor, potrivit directorului ANRE responsabil de eficienţa energetică, Corneliu Rădulescu. Altfel spus, suferim de "sărăcie energetică". "În România, 42% din populaţie trăieşte în sărăcie, iar sărăcia energetică ajunge chiar şi la 50%. În bugetul unei familii, factura energetică este în jur de 28-30%, în medie. În unele ţări se consideră că aceia care depăşesc bugetul de 10% la factura energetică sunt vulnerabili", a spus Rădulescu. Într-adevăr, cheltuielile cu încălzirea şi lumina ajung pentru o familie şi la 600 -700 de lei pe timp de iarnă. Cum, potrivit Statisticii, cheltuielile unei familii sunt de circa 2.300 de lei într-o lună, factura energetică reprezintă circa o treime din acestea.

Apariţia unui nodul l-a mutat pe Sorin Oprescu din arest, la Oncologie

Primarul Sorin Oprescu va fi internat, sub pază, urmând ca astăzi să efectueze o investigaţie pe computer tomograf, la Centrul Oncologic de Diagnostic şi Tratament Fundeni, după ce Poliţia Capitalei a aprobat, ieri, transferul inculpatului la această unitate sanitară. Unul dintre avocaţii primarului suspendat a declarat, după ce l-a vizitat pe Oprescu în Arestul Capitalei, că acesta va fi transferat la spital şi ar trebui să stea internat cel puţin două zile. Un alt avocat al primarului arestat de mai bine de o lună pentru luare de mită a depus o nouă cerere de internare a lui Oprescu, după ce, în urma investigaţiilor medicale, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni. Atunci i s-ar fi depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni de "risc oncologic moderat".

Dispare RADET. Consiliul de Administraţie este de acord cu transformarea regiei în societate comercială

Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice a avizat documentele necesare transformării regiei în societate comercială. Documentele vor fi înaintate Consiliului General al Municipiului Bucureşti spre aprobare. RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Regia administrează circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Datoriile totale către ELCEN se ridică la 3,58 miliarde de lei.

JURNALUL NATIONAL

Legea anti-bancuri a lui Dragnea, luată în serios şi votată de Senat

Vă place să spuneţi bancuri cu blonde, poliţişti, evrei sau olteni? S-ar putea să vă pară rău căci senatorii au adoptat o lege prin care să fie pedepsite afirmaţiile ce pot fi catalogate drept "defăimare socială", deoarece ar fi jignitoare la adresa diverselor minorităţi religioase, etnice, sexuale sau sociale. Proiectul a fost iniţiat de Liviu Dragnea. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 52 de voturi pentru şi doar 23 împotrivă. Dacă trece şi de votul deputaţilor, va trebui să devenim mai atenţi la ce spunem şi la adresa cui ca să nu ne trezim "defăimători sociali". Iniţiativa lui Dragnea prevede înfiinţarea în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a unui departament special sub numele Departamentul pentru promovarea demnităţii umane şi toleranţei.

Prejudiciul estimat de statul român în cazul Volkswagen depăşeşte 30 de milioane de euro

Prejudiciul pe care statul român l-a estimat în cazul Volkswagen pentru cele 105.303 inventariate ca fiind cu probleme se ridică la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei), au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse ministeriale. Potrivit acestora, calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărători pentru motorizare Euro 5, iar maşina, în realitate, avea motorizare Euro 4. Pe de altă parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru înfiinţat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ şi Ministerul Transporturilor /MT/ arată că au fost afectate: 1.944 de unităţi VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unităţi VW de 1,6 litri (pagubă de 24.487.635 lei) şi 64.640 unităţi VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei). Aceleaşi surse ministeriale au precizat că statul român se va îndrepta împotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei, însă instrumentarea efectivă a cazului va începe numai după ce autorităţile germane vor transmite informaţiile oficiale, în perioada următoare.

10 miliarde de euro tocaţi de birocraţie

În primul exerciţiu financiar, 2007-2013, României i s-au alocat 19 miliarde de euro, dar s-a cheltuit puţin peste jumătate din sumă. Nici în acest an lucrurile nu arată prea bine. Multe dintre lucrările contractate au puţine şanse de a se finaliza la timp, iar banii s-ar putea pierde. Cei mai mulţi bani s-au dus către Transporturi. Conform unui studiu realizat de firma de audit KPMG, în luna mai 2015 aveam un grad de absorbţie de aproximativ 52%, dar am pierdut 225 de milioane de euro din cauza fraudelor. Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a promis un grad de absorbţie de 80% până la sfârşitul acestui an, însă cei care scriu şi implementează proiecte susţin că s-au îngreunat condiţiile de obţinere a finanţărilor. Legislaţia şi instituţiile fac aproape imposibilă implementarea proiectelor. La audit se poate să i se ceară beneficiarului toţi banii înapoi, chiar dacă documentele au fost aprobate de echipe diferite de experţi. Astfel, birocraţia de care se lovesc cei care implementează proiecte ne-a costat până acum aproximativ 10 miliarde de euro.

NATIONAL

Agitaţie in serviciile secrete romaneşti: "S-a întors Jupanul!"

Deja mai mult decât un simplu zvon, vestea ca Traian Băsescu si-ar remobiliza in forţa oamenii fideli din sistem a produs deja rumoare in lumea serviciilor secrete româneşti. Pentru ca, dincolo de a se arunca in a da un pronostic despre şansele de reuşită ale unui astfel de proiect politic, dar cu certe conotaţii si in activitatea ulterioara a unor instituţii sensibile ale statului roman, iniţiaţii in domeniul siguranţei naţionale ştiu foarte bine ca o astfel de ştire nu are cum sa nu facă valuri. Cert este ca in sistem mulţi îşi şoptesc deja unii altora ca "s-a întors Jupânu'!", in timp ce alţii recurg deja la calcule pragmatice pentru a vedea ce şanse are fostul şef al statului sa "rupă" din servicii. Asta pentru a şti cum sa se orienteze. Aşa ca, daca nu cumva Băsescu joaca la cacealma, se anunţă de pe acum vremuri interesante...

Dragnea "se vinde" la magazinele săteşti

PSD-ul se pregăteşte pentru un moment istoric. Duminica, aproape 533.000 de membri de partid sunt aşteptaţi sa-si voteze preşedintele. Adică pe Liviu Dragnea, pentru ca alt candidat nu mai exista. Pentru acest examen de democraţie pura, social-democraţii s-au pregătit care cum a putut. Ca votarea sa decurgă fără probleme, mai mulţi lideri locali ai partidului s-au oferit sa-i pună urna lui Dragnea chiar la ei in casa. Alţii s-au orientat către sediile de partid sau căminele culturale. "Scoli si birturi sa nu fie!", au decis din start pesediştii, optând însă pentru magazinele săteşti. Prin urmare, duminica dimineaţa, pesediştii mai gospodari, după ce îşi târguiesc cele necesare pot sa dea si cu stampila pe Liviu Dragnea.

PUTEREA

Recuperatorii mai au puţin şi scot bazooka. Ameninţare cu "instituţiile statului" pentru o datorie de 214 lei

Un cabinet de avocatură din Slatina i-a trimis unui cetăţean din Bucureşti, care avea o factură neachitată la Orange de 30 de lei, ce s-a transformat într-o creanţă de 214 lei, o notificare prin care îl înştiinţează că firma recuperatoare EOS KSI România "intenţionează să apeleze la instituţiile statului, pentru ca acestea să vă poată determina să achitaţi suma datorată". După o asemenea ameninţare te şi vezi cu mascaţii rupându-ţi uşa, scoţându-te în stradă în fundul gol şi urlând la tine "unde-s ascunşi banii?!". Teoretic, există un cod de conduită recent adoptat de asociaţia recuperatorilor de creanţe, cu practici "interzise şi inacceptabile" menţionate explicit. În practică, se abuzează de metodele de îngrozire a debitorilor. Conform propriului Cod de conduită adoptat chiar în cursul lunii trecute, membrii Asociaţiei de Management a Creanţelor (AMMC) nu pot să apeleze la "trimiterea sau utilizarea de documente sau scrisori care să sugereze în mod fals că activităţile sunt efectuate de către o instanţă judecătorească sau instituţie a statului, sau utilizarea informaţiilor caracteristice aparţinând sau fiind concepute pentru astfel de instituţii".

Guvernul dă amnistie fiscală la toată lumea

Guvernul va scuti şi persoanele fizice, pe lângă firme, de la plata penalităţilor stabilite pentru întârzierea la achitarea datoriilor către bugetul de stat, precum cele provenite din închirierea unor imobile sau din drepturi de autor, dar ar putea renunţa şi la o parte din dobânzile aplicate. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la o conferinţă pe teme de infrastructură, că pe masa Guvernului există un proiect de amnistie fiscală, destinat contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere (aferente impozitelor neachitate), astfel încât să le poată fi şterse penalităţile dacă îşi vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile. El a arătat că, astfel, firmele pot participa la licitaţii, după ştergerea acestor penalităţi, Guvernul dorind să impulsioneze piaţa. Penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016. Contactat de PUTEREA, analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat că facilităţile se acordă doar pentru penalităţi, nu pentru toată suma de accesorii. În plus, în funcţie de momentul plăţii, poţi ajunge să plăteşti sume chiar mai mari.

Un mare exod în România

Bursa Zvonurilor a primit informaţia că în România va avea loc în luna octombrie 2015 un mare exod. Nu, nu e vorba de refugiaţii sirieni, africani, afgani, că ăştia plâng de sar cămăşile de pe ei când ajung din greşeală în ţărişoara noastră şi vor înapoi în Serbia. Migranţii, cam 35 la număr, ar proveni dintre parlamentarii marelui PNL păstorit cu talent de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, iar cei mai mulţi dintre ei din răposatul PDL. Cum oamenii s-au prins că viitorul lor e sumbru în partid, fapt pe care Teodor Atanasiu, zis Tase, l-a spus cu ceva timp în urmă cu subiect şi predicat, sunt pregătiţi să le facă o surpriză nu tocmai plăcută marilor lideri liberali, şi una plăcută lui Traian Băsescu. Dacă nu se întâmplă nimic semnificativ până atunci, cei 35 îşi vor anunţa pe 24 octombrie demisia din PNL. Iar cum la acea dată e Congresul PMP, nu e greu de ghicit care le e destinaţia. "Pa-pa, PNL! PMP, am venit!". Ăsta va fi mesajul lor.

ROMANIA LIBERA

Un nou capitol major la care Guvernul Ponta este unic în Europa

Nici un membru al guvernului Ponta nu a obţinut o diplomă universitară sau postuniversitară la una din primele 500 de universităţi ale lumii. Această situaţie nu se mai întâlneşte printre celelalte state din Uniunea Europeană, arată o analiză realizată de "România liberă". În urmă cu o săptămână "România liberă" publica primul episod al unui serial care îşi propunea să analizeze calitatea studiilor universitare ale membrilor cabinetului Ponta. Eugen Teodorovici se află, alături de omologii săi din Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia şi Spania, în rândul miniştrilor de Finanţe care nu au urmat nici o universitate aflată în clasamentul mondial al universităţilor QS World University Rankings. Aceasta este, însă, o regulă în Guvernul Ponta. O analiză la nivelul întregului cabinet condus de Victor Ponta arată că nici un ministru nu a obţinut un titlu (licenţă, master sau doctorat) la o universitate aflată în Top 500 la nivel mondial.

Analiză: Germania şi Franţa nu mai oferă soluţii pentru Europa - de Cristian Câmpeanu

Liderii Germaniei şi Franţei au încercat miercuri în Parlamentul European să reediteze discursul "istoric" rostit în acelaşi loc în noiembrie 1989, de cancelarul Helmut Kohl şi preşedintele François Mitterrand. Dar dacă în 1989, cei doi vorbeau multiple soluţii şi de "planificarea cu grijă a viitorului politic al Europei", adică despre extinderea spre Est, acum, urmaşii lor nu au putut să ofere decât avertismente grave şi un singur leac universal pentru toate crizele cu care se confruntă Uniunea: "Mai multă Europă". Problema este că din ce în ce mai puţini europeni cred în această soluţie miraculoasă şi că, dintotdeauna, panacéele sunt frauduloase. Încercând să se ridice la înălţimea politică a antecesorului său, François Hollande, a citat sentinţa lui Mitterrand "Naţionalismul înseamnă război" şi a plusat proclamând că "suveranismul este declinism" şi că "orizontul nostru trebuie să rămână o federaţie de state-naţiuni" care să reprezinte un "ansamblu coerent" în comparaţie cu incoerenţa implicită a ordinii secolului al XX-lea.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolas Maure, preşedintele Automobile Dacia avertizează: România are nevoie de 7% creştere economică pe an

Creşterea economică de 3,4% estimată de FMI pentru România în 2015 nu este su­ficient de mare pen­tru a conta cu ade­vă­rat, con­sideră Nicolas Maure, preşedintele Automobile Dacia, cea mai mare companie din România şi din Europa de Sud-Est. România are nevoie de o creştere economică cel puţin de două ori mai mare decât are în prezent pentru a avea un cuvânt de spus la nivel regional, a menţionat el. "Pentru ca România să aibă o convergenţă la celelalte ţări şi economii din Uniunea Europeană avem nevoie de o creştere mult mai mare de 4%, avem nevoie de o creştere de 7% pentru a recupera decalajul faţă de Cehia sau Polonia. Dacă vom putea recupera decalajul ar trebui să fie subiectul unei bune dezbateri lansate în cadrul alegerilor de anul viitor", a spus Maure. Dacia a atins anul trecut o cifră de afaceri de 4,24 miliarde de euro, depăşind pentru al doilea an consecutiv OMV Petrom SA. Com­pania este şi cel mai mare exportator, cu o cotă de 10% din totalul exporturilor ţării care au atins un maxim istoric de peste 50 mld. euro.

BNR consideră un risc "interesele imperfect aliniate între manageri şi acţionari"

Banca centrală apreciază că instituţiile de credit din România sunt supuse riscului de conduită, ca urmare a "intereselor imperfect aliniate" între manageri şi acţionari, respectiv ca urmare a unui control insuficient al riscului, potrivit noii ediţii a Raportului asupra stabilităţii financiare. Raportul include pentru prima dată un subcapitol dedicat riscului de conduită necorespunzătoare. Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinut de capitalul străin, cele mai mari deţineri fiind înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia. Cele 34 de instituţii de credit cu capital străin cumulează peste 90% din activele sectorului bancar românesc, ceea ce plasează România pe locul secund în UE după clasamentul acţionariatului străin.

România are preţuri cu 35-65% mai mari decât Polonia la alimentele de bază

România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană după Bulgaria, însă are preţuri mai mari decât cele din Polonia, o economie mai dezvoltată şi cu salariu mediu net dublu faţă de cel de pe piaţa locală, de 380 de euro net lunar. Polonia spre exemplu avea la finalul anului trecut cel mai mic preţ din UE la pui întreg, lapte proaspăt şi zahăr, cu diferenţe de preţ faţă de România de 35-65%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de institutul european de statistică Eurostat. Ziarul Financiar a ales zece produse, cel mai frecvent întâlnite în coşul de consum, şi a comparat preţurile din România cu cele din cele­lalte state din UE. Printre produsele analizate de ZF se numără făină de grâu, lapte proaspăt, ouă, ulei vegetal, carne de pui, zahăr sau apă minerală. La niciunul dintre acestea România nu are cel mai mic preţ din UE. "Această situaţie poate fi pusă pe seama faptului că puterea de cumpărare din România este mică, astfel că şi volumul de vânzări este mic. Pentru a-şi asigura marjă de profit, jucătorii din piaţă au preţuri mari", explică analistul economic Dragoş Cabat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb