REVISTA PRESEI 09.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 9 noiembrie 2013

ADEVARUL

Băsescu: Ponta a blocat desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ. Arhivele Crescent nu sunt în România

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a vorbit despre Codul insolvenţei declarat neconstituţional de CCR, despre acuzaţiile lui Sorin Roşca-Stănescu cu privire la finanţarea Alianţei DA în 2004, despre "negocierile de proastă calitate" între Guvern şi FMI, despre desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ, dar şi despre terenul cumpărat de fiica sa Ioana Băsescu. "În CSAT în data 1 octombrie am iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi. Solicitarea a fost respinsă pentru că premierul nu a fost de acord. Am încercat să obţin semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, serviciile secrete au semnat, dar premierul nu a vrut să semneze. În 30 octombrie am transmis o adresă SIE si CNSAS, primului să treacă la predarea arhivei Dunărea Operativ şi CNSAS informaţia ca poate începe să preia arhiva. Am fost informat azi de SIE că sunt gata să predea arhiva. N-aş vrea să creez aşteptări, Dunărea nu este Crescent, arhiva Crescent nu e în ţară".

Ce se întâmplă cu banii tăi când ajung într-un fond de pensii private. Contribuţia la Pilonul II creşte în 2014 la 4,5%, cea la sistemul public scade

Legea stabileşte că, în cota de contribuţie individuală de asigurări sociale (10,5% din salariul brut), este inclusă şi cota aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevazută de Legea nr. 411/2004. Astfel, în acest an, din cota individual de 10,5%, o contribuţie de 4% a fost virată către Pilonul II, într-unul din fondurile de pensii private, iar o cotă 6,5% s-au dus în sistemul public de pensii. Anul viitor, o cotă de 4,5% va merge la pensii private şi doar 6% spre sistemul public. Dacă majorarea cotei la Pilonul II va fi de jumătate de procent în fiecare an, în 1017, o cotă de 6% va ajunge în sistemul privat şi doar 4,5% la stat. Contribuţiile participanţilor se varsă direct în contul fondului de pensii, deschis la banca depozitară a activelor fondului. Astfel, banii nu sunt păstraţi de către administrator, ci de către banca depozitară, care verifică şi execută ordinele de investiţii ale administratorului. Potrivit legii, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) sunt obligate să realizeze o rentabilitate cel putin egală cu zero: la finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.

Duelul giganţilor pe preţul gazelor: Eni cere daune de 10 miliarde de dolari de la Statoil

Italienii de la Eni solicită producătorului norvegian de hidrocarburi daune totale de 60 de miliarde de coroane, adică 10,1 miliarde de dolari, acuzând că a plătit preţuri prea mari la livrările de gaze timp de mai mulţi ani. Eni a anunţat în august că a început proceduri de arbitraj împotriva Statoil pentru a obţine o reducere semnificativă a preţului, dar nu a furnizat detalii despre eventuale daune. Cele două companii derulează în prezent o analiză a acordului de livrare de gaze naturale semnat în 1997, potrivit cotidianului norvegian Dagens Naeringsliv, citat de AFP. Statul italian controlează Eni, având un pachet de 30% din acţiuni. Eni a înregistrat în 2012 un profit net de 7,79 miliarde de dolari şi are capitalizare de 65,3 miliarde de euro. Statoil este deţinută de către autorităţile din Norvegia, care deţin 67% din companie. Profitul său net s-a ridicat anul trecut la 9,3 miliarde de euro. Eni a anunţat, de asemenea, în luna august, că a finalizat negocieri cu Gazprom (Rusia) şi Sonatrach (Algeria), principalii furnizori, în timp ce discuţiile cu Statoil se desfăşurau cu mai multă dificultate. Preţurile gazelor naturale au scăzut puternic în ultimii ani în Europa, după ce contracţia economică a redus cererea.

Băsescu vrea ca Guvernul să renegocieze măsurile convenite cu FMI. Cetăţenii vor pierde mai mult decât vor câştiga. Ponta: "Doamne fereşte!"

Preşedintele Băsescu consideră că negocierea Guvern - instituţii financiare internaţionale a fost "de proastă calitate", care nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Rog Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, iar dacă au nevoie de experienţa mea, o pun la dispoziţie", a spus Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a declarat că se lipseşte de experienţa preşedintelui Traian Băsescu în negocierile cu FMI, dând ca exemplu majorarea TVA cu cinci procente în 2010 şi tăierea salariilor şi a pensiilor.

Taxa pe stâlp va aduce la buget 110 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro de la companiile de utilităţi

Statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona de utilităţi, scrie Mediafax, care citează surse guvernamentale. Suma astfel colectată din activele companiilor din cele două domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro, adică între 310,9 milioane lei şi 342 milioane lei. La acestea se vor adăuga încasări din impozitarea construcţiilor speciale din infrastructura de transport feroviar şi infrastructura de drumuri. Potrivit unui proiect de act normativ citat de Mediafax, încasările ar urma să ajungă în total la 488 milioane de lei (110 milioane de euro). "Taxa pe stâlp" a fost anunţată de către autorităţi în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Conform proiectului de act normativ, impozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei, din care se scade costul lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă pentru care se datorează impozit.

Producţia industrială a crescut cu 7% în primele nouă luni, consumul de energie a scăzut tot cu 7%. Industria prelucrătoare e vedeta, urmată de minerit

Producţia industrială a crescut în primele nouă luni cu 7% faţă de aceeali perioadă a anului 2012, respectiv 6,2% dacă se ajustează cu numărul zilelor lucrătoare şi sezonalitate, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterile au fost susţinute de industria prelucrătoare, care a urcat cu 8,5% în serie brută şi cu 8% în serie ajustată, şi de industria extractivă, care a crescut cu 3,2% în serie brută şi cu 2,8% în serie ajustată. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9% ca serie brută şi cu 4,6% ca serie ajustată. Comparând luna septembrie cu aceeaşi lună a anului trecut, în septembrie a existat o creştere brută de 10%, iar dacă se ajustează, aceasta este de 7,1%.

Constantin, ministrul Agriculturii: Proiectul privind liberalizarea pieţei funciare, discutat săptămâna viitoare în Guvern

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, vineri, că proiectul de lege privind liberalizarea pieţei funciare va fi discutat săptămâna viitoare în Guvern, el precizând că actul normativ va transforma Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în Agenţia de reglementare a pieţei funciare. El a precizat că în proiectul de lege se va păstra dreptul de preemţiune al arendaşilor, al vecinilor, al celor care au până în 40 de ani la nivel de comună şi care vor să înceapă o activitate agricolă, precum şi dreptul de preemţiune al statului în cazul în care nu şi-l exercită ceilalţi. "Cred că în felul acesta putem să asigurăm în primul rând garanţia că terenurile agricole vor rămâne în agricultură. Aceasta este principala problemă de care trebuie să ne îngrijim, şi nu de faptul că vor veni străinii să investească. Toţi cei care au vrut să investească au investit prin intermediul societăţilor comerciale pe care le-au înfiinţat", a spus Constantin. El a admis că terenul din România este căutat şi că preţurile au început să crească.

Cum furi bitcoini, când vrei să furi? Spargi un site care deţine peste un milion de dolari în "moneda Internetului"

Şi bitcoinii se fură, dar nimeni n-o face cu arme sau cu violenţă, ci cu spargeri de servere. Un site de procesare plăţi cu bitcoini a anunţat că a pierdut circa 1,3 milioane de dolari. Faţă de clienţi n-are decât scuze. Bitcoin este pe val, un val care a dus valoarea monedei la peste 320 de dolari. În lumina acestor veşti, Inputs.io îşi anunţă clienţii, printr-un mesaj publicat pe site, că le-a cam pierdut banii. De fapt, nu i-a pierdut, i-au fost furaţi. "Două atacuri, în total 4.100 de bitcoini, au adus inputs.io în situaţia în care nu le poate returna utilizatorilor banii", informează proprietarul site-ului, conform The Guardian. Cel care i-a atacat conturile s-a folosit de vulnerabilităţile conturilor de email, unele destul de vechi fără autentificarea în doi paşi activată pentru un plus de siguranţă. Sfatul de pe urmă al Inputs.io este ca utilizatorii să nu-şi stocheze averea digitală pe dispozitive conectate la Internet.

EVENIMENTUL ZILEI

DOMENIUL VARANULUI de pe Laguna Albastră

Vecinii complexului de lux al familiei Voiculescu, din comuna ilfoveană Corbeanca, dezaprobă cererea mogulului de a desfiinţa "Evenimentul zilei". Domeniul de aproape 40.000 de metri pătraţi are un buncăr uriaş. Ferite de ochii curioşilor, între o pădure şi un lac, se ridică, semeţe, trei corpuri de clădire, cât un mic cartier de vile. Acolo, în comuna Corbeanca, judeţul Ilfov, pe o stradă cu nume parcă predestinat visurilor exotice ale unui mogul- Laguna Albastră - se află imensa proprietate a lui Dan Voiculescu. Zeci de case ale muritorilor de rând, care locuiesc în satul învecinat, Ostratu, ar încăpea între gardurile de ciment, de 2,5 metri înălţime. Pe cei aproximativ 38.000 de metri pătraţi sunt, însă, "doar" trei clădiri mari, cam cât o sală de sport fiecare, ridicate pe câte două nivele, deasupra solului.

Parchetul General: documentele lui Roşca Stănescu sunt false!

Oficiul de Combatere a Spălării Banilor a verificat presupusele tranzacţii din Cipru către Alianţa DA şi a descoperit că acestea nu sunt reale. Procurorii Parchetului General au anunţat, ieri, că transferurile de dolari către Alianţa DA, reclamate de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu, nu se verifică. Anchetatorii au constatat că presupusele tranzacţii, în valoare de 7 milioane de dolari, nu sunt reale. Verificările au fost făcute de Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, instituţie care a transmis aceste concluzii procurorilor pe data de 8 noiembrie 2013. Parchetul mai precizează că cele cinci documente prezentate de politician nu sunt o noutate, ci au făcut obiectul unei plângeri penale înaintate încă din martie de fundaţia FACIAS, în care se vorbeşte tot despre spălarea de bani în timpul campaniei electorale din 2004. În acest moment, dosarul se află în faza actelor premergătoare, urmând ca în scurt timp să se pronunţe o soluţie în acest caz.

Al treilea an de Black Friday în România

Black Friday (Vinerea Neagră) este prima vineri după Ziua Recunoştinţei şi marchează debutul cumpărăturilor de Crăciun în SUA. Pentru al treilea an consecutiv retalierii din ţara noastră se pregătesc de ziua reducerilor masive. Black Friday, sărbătoarea reducerilor, a fost preluată de retailerii din ţara noastră în anul 2011. eMAG.ro, PC Garage, koyos.ro au fost primele magazine online de la noi care au organizat primele campanii de Black Friday. După succesul nebun înregistrat de campanie, cei de la eMAG au înregistrat denumirea de Black Friday by eMAG la OSIM. Anul trecut, Black Friday a căzut pe 23 noiembrie şi spre deosebire de 2011 zeci de magazine şi-au anunţat participarea. Anul acesta, Black Friday cade pe 29 noiembrie. Anul trecut peste 4,1 milioane de români şi-au manifestat intenţia de a cumpăra produse de Black Friday, conform unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown.

Baronii locali vor să-i lase pe români fără cinematografe ieftine

Proiectul descentralizării prevede ca 33 de săli de cinema să treacă în administrarea primăriilor. Asta, în condiţiile în care statul nu cheltuie niciun ban pentru administrarea lor. În plus, mai spune acesta, odată cu spaţiile respective, cinematografia ar urma să mai piardă şi jumătate din fondul destinat anual producţiilor de gen autohtone, care sunt finanţate de Centrul Naţional al Cinematografiei. Şeful România Film mai atrage atenţia că, în aceste condiţii, "baronii locali vor risipi în interes propriu trei milioane de euro, iar producţiile regizorilor români, cum ar fi Cristian Mungiu (premiat cu Palme d'Or pentru Patru luni, trei săptămâni şi două zile) şi Călin Netzer (Ursul de Argint), nu vor mai primi finanţare.

România o să arate precum Constanţa

Consilierul prezidenţial Gabriel Berca şi analistul Sorin Ioniţă au avertizat asupra riscurilor descentralizării, în forma dorită de Dragnea. "Descentralizarea favorizează consiliile judeţene. Acest lucru înseamnă îngroparea regionalizării. S-a dat cu toptanul. Şi ce trebuie şi ce nu trebuie", a spus Sorin Ioniţă, care a avertizat că "toată România va arăta ca judeţul Constanţa". El a insistat asupra faptului că a fost şi este un susţinător al descentralizării, dar nu în forma propusă de Liviu Dragnea, în proiectul pe care guvernul Ponta intenţionează să-şi asume răspunderea. "În proiectul de lege este un mic articol, care spune că banii se vor acorda către municipalităţi de către CJ după consultarea cu primarii. Este vorba de toţi banii. Este dorinţa de veacuri ca toţi banii să se ducă la CJ şi să se împartă de acolo. Fără formule, fără nimic", a arătat Ioniţă. Consilierul prezidenţial Gabriel Berca, fost ministru al Administraţiei, a avertizat că Guvernul nu va mai deţine instrumente de control.

JURNALUL NATIONAL

Şova: Am introdus criterii pentru contractele de deszăpezire, nu a mai venit nimeni la licitaţii

Ministrul pentru Marile Proiecte, Dan Şova, a declarat, vineri, la Atelierele Viitorului, organizate de PSD, că anul acesta a introdus mai multe criterii pentru acordarea contractelor de deszăpezire, iar surpriza a fost că nu a mai venit nimeni la licitaţii. Dan Şova a arătat că a preluat CNADNR anul trecut, în plină iarnă şi a făcut cu acest prilej şi economii de 30% din bugetul alocat pentru deszăpezire. "Anul acesta, când am făcut bugetul, l-am scos cu 25% mai mic decât cel de anul trecut, din start, şi am introdus criterii, de control, de performanţă, şi am avut o surpriză foarte interesantă. Nu a mai venit nimeni la licitaţie. Când am introdus criterii gen < Domnule, cât dai cu antiderapant, atât plătesc, cât deszăpezeşti, atât plătesc >, nu a mai venit nimeni la licitaţie. Am organizat la licitaţii până am căzut jos, în toate felurile posibile, avem doar 56% din teritoriul naţional acoperit", a declarat Şova.

Regele Mihai a salutat mulţimea, la Palatul Elisabeta. Majestatea Sa şi-a sărbătorit onomastica şi împlinirea vârstei de 92 de ani

Regele Mihai şi-a sărbătorit public ieri ziua de naştere şi ziua onomastică. Majestatea Sa a ieşit la balconul Palatului Elisabeta, pentru a saluta participanţii. Oamenii i-au cântat Regelui Mihai "La Mulţi ani!" şi s-a strigat "Majestate, vă iubim!", "Regele şi patria!", "Monarhia salvează România!". Peste 2000 de oameni au venit să-l vadă pe Regele Mihai. Oricine a dorit să-l vadă pe rege a putut intra la Palatul Elisabeta. Nu a existat o ţinută impusă. Oamenii au primit steguleţe la intrare şi au fost serviţi cu ceai. La eveniment participă alături de Majestatea Sa Regele Mihai, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae. Mihai I a împlinit vârsta de 92 de ani pe 25 octombrie, iar în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril îşi sărbătoreşte public ziua de naştere şi onomastica.

Băsescu: Rog Guvernul să ia în calcul renegocierea cu FMI şi BM. A fost o negociere proastă

Preşedintele Băsescu consideră că negocierea Guvern - instituţii financiare internaţionale a fost "de proastă calitate", care nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, el punându-şi la dispoziţie experienţa. "Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul fiscal, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar, mult mai grav, măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei", a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

"Parcă am fi blestemaţi". Un nou fenomen inexplicabil în comuna gălăţeană Izvoarele

Un nou fenomen inexplicabil în comuna gălăţeană Izvoarele, lovită în ultimele luni de aproape 300 de cutremure. Apa din centrul satului, din preajma bisericii, până acum rece ca gheaţa, este tot mai caldă. Sătenii au sesizat autorităţile după ce apa a depăşit chiar şi temperatura de 18 grade. Mai mult, oamenii spun că miroase şi a detergent. Preotul din sat a alertat deja mai mulţi consilieri locali şi cere primarului să rezolve problema cât mai repede.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb