REVISTA PRESEI 09.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 noiembrie 2016

ADEVARUL

Alegeri SUA 2016. Participare masivă la vot

Americanii îşi aleg astăzi cel de-al 45-lea preşedinte, la finalul unei campanii ce a fost marcată printre altele de discursuri pline de venin, acuzaţii de natură sexuală şi o anchetă a FBI. Alegătorii din Statele Unite sunt chemaţi astăzi la urne pentru a decide cine va fi următorul lider de la Casa Albă, bătălia dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump ducându-se pe muchie de cuţit. Americanii aleg marţi 34 dintre cei 100 de senatori şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor. Republicanii îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor, potrivit unei proiecţii a NBC News. Pe de altă parte, democraţii au obţinut prima victorie în cursa pentru Senat şi mai au nevoie de încă patru pentru a câştiga controlul asupra camerei superioare a Congresului, potrivit CNN.

Profeţia lui Nostradamus. Cine va câştiga alegerile din SUA

În cartea "Nostradamus - profeţiile complete 2001-2015", autorul Mario Reading analizează catrenele celebrului prezicător şi susţine că acesta a prezis-o pe Hillary Clinton, dar ce este mai interesant, este faptul că odată cu ajungere la putere, "femeia bărbat" va naşte un conflict extrem de puternic în Europa de Est. "Femeia masculină se va îndrepta spre nord. Va supăra aproape toată Europa şi restul lumii. Două eşecuri o vor pune în dezechilibru. Viaţa şi moartea vor întări Europa de Est.", este enunţat în carte.

Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an

Problemele malului Dunării devin, cu fiecare zi care trece, tot mai grave la Galaţi. În ultimii 16 ani, au fost făcute o sumedenie de expertize tehnice şi de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul alunecă pur şi simplu în albia fluviului. Mai mult decât atât, specialiştii care au realizat expertizele au atras atenţia că un cataclism de genul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter ar putea determina prăbuşirea versantului pe care se află trei cartiere ale Galaţiului cu câteva mii de locuinţe, cele mai multe dintre ele aflate în blocuri. În ciuda previziunilor pesimiste şi a semnalelor alarmante (există zeci de accidente de teren grave, în fiecare an, la Galaţi), autorităţile alocă fonduri pentru studii, dar nu şi pentru consolidarea malului.

Cioloş trimite la CCR majorările salariale

Guvernul sesizează Curtea Constituţională cu privire la majorările de salarii din sănătate şi educaţie, propuse şi adoptate de social-democraţi în pragul campaniei electorale, considerându-le măsuri populiste menite să pună orice viitor guvern în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare. În plus, costul majorărilor vor pune presiune pe buget în următorii ani. Premierul spune că nu a avut loc o dezbatere reală şi transparentă a amendamentelor ce prevedeau majorările salariale. Mai mult, susţine Cioloş, legislaţia prevede că este nevoie de un punct de vedere al Guvernului, care ar fi putut să ofere calcule precise legate de impact, indiferent de votul ulterior al Parlamentului.

Cum cumperi de la Fisc o casă rămasă fără moştenitor

O categorie aparte de bunuri scoase la vânzare de Fisc sunt succesiunile vacante. Proprietari au murit fără a lăsa moştenitori, şi care au intrat în posesia statului. Acestea devin adevărate chilipiruri, pe măsură ce statul diminuează preţul, de la o licitaţie la alta. Aceste bunuri, denumite succesiuni vacante, sunt destul de rare printre ofertele ANAF. Lunar apar în evidenţa Fiscului câteva zeci de astfel de oferte. Cei interesaţi pot găsi informaţii despre imobilele scoase la vânzare la rubrica "Anunţuri" de pe site-ul ANAF, în categoria "Valorificare bunuri ale statului", unde sunt prezentate atât detaliile bunurilor, cât şi ale licitaţiei.

Scandalul politic din Coreea de Sud a ajuns la Samsung

Parchetul sud-coreean a efectuat marţi o descindere la sediul central al Samsung Electronics în cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic răsunător a cărei protagonistă este confidenta preşedintei sud-coreene Park Geun-hye, relatează AFP. Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a preşedintei, pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania. Dna Choi a fost arestată pentru fraudă şi abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relaţiile sale de prietenie cu preşedinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donaţii unor fundaţii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri persoanele.

Majoritatea buticarilor vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, lege pe care anterior şeful statului a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 25 octombrie, în calitate de for decizional, reexaminarea la legea cashback, care obliga comercianţii să elibereze clienţilor, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei, fiind eliminată această obligativitate şi clarificate alte aspecte ale proiectului.

Românii executaţi silit de bănci pot locui cu chirie în locuinţe de la primării

Românii care au rămas fără case după ce au fost executaţi silit de bănci vor putea sta cu chirie în "locuinţe de sprijin", oferite dintr-un fond locativ al primăriei. Prevederea apare într-o propunere legislativă care completează Legea Locuinţei 114/1996, şi care a fost adoptată luni de Camera Deputaţilor, for decizional. Astfel, potrivit proiectului , "locuinţele de sprijin se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale, care le‐au cumpărat prin licitaţie publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile prevederilor prezentului capitol. De aceste locuinţe pot beneficia persoanele şi familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuinţe, în urma neachitării obligaţiilor derivate din contractele de credit ipotecar".

BANCHERUL

Parlamentul propune o lege pentru prevenirea abuzurilor executorilor, dar Guvernul o contestă

Executorii judecătoreşti si băncile comit deseori abuzuri in cadrul aplicării procedurilor de executare silită prin poprirea salariilor si a conturilor bancare ale romanilor datornici la bănci, IFN-uri sau alte instituţii, precum reţinerea integrala a veniturilor lunare sau a unor sume mai mari de maxim jumate din salariu, încălcând astfel prevederile Codului de procedura civila. Exista, de asemenea, cazuri când oamenilor li se iau chiar si ajutoarele sociale, precum alocaţiile si indemnizaţiile pentru copii sau pensiile de handicap, cu toate că legea interzice reţinerea acestor tipuri de venituri. Parlamentarii au iniţiat un proiect de lege, semnat chiar de şefa PNL, Alina Gorghiu, prin care se încearcă tocmai evitarea acestor probleme, prin obligarea executorilor judecătoreşti să-si asume nişte responsabilităţi suplimentare in cadrul procedurilor de poprire. Ciolos a contestat la Curtea Constituţională legea adoptată recent de Parlament.

CURENTUL

Şef din DNA: În sănătate nu sunt bani pentru că fraudele sunt mai mari decât în alte domenii

Banii din Sănătate au fost prăduiţi de "gulerele albe" în timp ce medicii şi asistentele sunt plătiţi cu salarii sub orice critică, motivul fiind lipsa fondurilor. Confirmarea oficială a acestei situaţii a fost făcută la şedinţa CSM de ieri de procurorul DNA Marius Bulancea. Sistemul sanitar este unul închis, preţurile aparatelor medicale nu sunt cunoscute de toată lumea, iar importatorii sunt puţini, mai spune procurorul. "Extraordinar de mult se pierde datorită fraudei. Procentual, la un nivel mult mai mare decât în alte domenii, adică procentul în care se supraevaluează achiziţiile cred că e ceva mai mare decât la infrastructură, că e un domeniu oarecum închis, nimeni din afară nu ştie foarte bine termenii de referinţă, cât ar trebui să coste un anumit aparat", a declarat procurorul Marius Bulancea,

Miniştrii Finanţelor din UE au stabilit criteriile listei cu jurisdicţiile necooperante în domeniul fiscal

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a susţinut la reuniunea Ecofin din 8 noiembrie 2016 poziţia României privind planurile Comisiei Europene de reformare a regimului fiscal al companiilor din UE, în sensul dezvoltării unui sistem echitabil şi favorabil creşterii. "Am apreciat propunerile lansate de Comisia Europeană privind combaterea planificării agresive şi soluţionarea disputelor legate de dubla impunere. Acestea sunt instrumente utile pentru o fiscalitate corectă şi pentru a combate diferitele forme de abuz", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice. Discuţiile din cadrul Consiliului Ecofin pe tema criteriilor şi a procesului de stabilire a listei Uniunii Europene cu jurisdicţiile necooperante în domeniul fiscal s-au încheiat cu un acord. Miniştrii au subliniat importanţa demarării lucrărilor la nivel tehnic de la începutul anului 2017.

CURIERUL NATIONAL

A început procesul Astra vs. statul român

Procesul ARB/16/19, iniţiat de The Nova Grup Investments BV, a fost înregistrat la ICSID la 5 iulie a.c., acţionarul Astra invocând acordul încheiat în 1994 între România şi Regatul Ţărilor de Jos. În acord se instituia obligativitatea statului român de a proteja investiţiile companiilor din Olanda. Anul trecut, ASF a cerut falimentul Astra Asigurări, după ce compania se aflase timp de 18 luni în procedura de redresare financiară. Procesul iniţiat în vară, la ICSID, de acţionarii Astra - The Nova Grup Investments BV - statului român a început efectiv luna trecută. În proces sunt chemaţi în judecată preşedintele României, premierul şi ministrul Finanţelor.

Deputaţii tărăgănează adoptarea amendamentelor aduse Legii antifumat

Adoptat tacit de Senat, proiectul a fost retrimis pentru aviz la Comisia pentru sănătate şi familie, cu termen depunere amendamente: 15.11.2016 şi termen depunere raport: 22.11.2016. Asupra proiectului se vor pronunţa şi Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Propunerea legislativă care redefineşte fumatul în spaţii publice închise şi care ar permite fumatul în baruri şi cafenele este din nou în atenţia Camerei Deputaţilor, după ce săptămâna trecută Senatul a adoptat tacit legea în forma iniţială.

ASF îşi flexibilizează controalele periodice şi inopinate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat un proiect de regulament privind activitatea de control periodic şi inopinat, prin care doreşte să flexibilizeze controalele, adaptându-le la profilul de risc al fiecărei entităţi verificate. Proiectul de regulament este supus dezbaterii publice pe site-ul autorităţii până la data de 17 noiembrie a.c. Noul regulament privind activitatea de control desfăşurată de către ASF răspunde cerinţelor strategiei ASF şi va asigura, printre altele, un dialog cu entitatea controlată în toate etapele controlului şi se va manifesta o preocupare majoră a echipei de control pentru procesele de remediere imediată.

O bombă atomică pierdută de americani în apele Canadei, găsită după 66 de ani

O bombă atomică de 21 de kilotone TNT pierdută de forţele aeriene ale SUA la începutul anilor '50, la începutul Războiului Rece, în apele teritoriale ale Canadei a fost găsită întâmplător de un scufundător. Bomba a fost descoperită în dreptul insulelor Haida Gwaii, la circa 80 de kilometri de coasta de vest a Canadei. Bomba de tipul Mark 4, "Fat Man", are aproximativ 4 metri lungime. Acum 66 de ani, un bombardier Intercontinental de tip Convair B-36 a simulat un atac nuclear asupra oraşului San Francisco. Avionul plecase de la o bază din Alaska, dar în timpul zborului s-au aprins trei din cele şase motoare cu elice, iar echipajul a aruncat bomba în ocean, ca să evite detonarea în cazul prăbuşirii.

EVENIMENTUL ZILEI

Alegeri SUA: Se contureaza victoria lui Donald Trump

Votarea pentru alegerea preşedintelui SUA s-a încheiat la 1.00, ora României, în statele Kentucky şi Indiana, transmite DPA. Alte şapte state au închis urnele la 2, ora României. La ora 6.00 urmează să se închidă urnele în ultimele state, iar ultimul în care se votează va fi Alaska, până la 8.00 ora României. Aşa cum era de aşteptat, în primele două state unde s-a terminat votarea la ora 1.00 câştigător este Donald Trump, cu aproximativ 70% din voturi, potrivit CNN. Trump a câştigat de asemenea în West Virginia. Hillary Clinton a câştigat în statul Vermont. După închiderea votului în mai multe state, Donald Trump are 168 de electori, iar doamna Hillary Clinton are 122, potrivit Bloomberg. Potrivit publicaţiei New York Times, Donald Trump are în acest moment 87 la sută şanse să câştige alegerile.

Dacian Cioloş - o locomotivă electorală care refuză să pufăie! - de Ion Cristoiu

Plecînd de la premisa că fie şi sub conducerea Alinei Gorghiu, liberalii nu s-au prostit atît de tare încît să creadă că strîngerea a 20.000 de oameni într-o piaţă din Bucureşti ar mai avea, în România facebookistă, vreun impact electoral, mi-am dat seama că altul a fost scopul mitingului. Şi anume de a-l face pe Dacian Cioloş să coboare din poza de pe garduri pentru a se înfăţişa liberalilor, pe scena din mijlocul lor, viu şi nevătămat. La temeiul mitingului a stat nevoia disperată a conducerii PNL de a-l PNL-iza pe tehnocratul Dacian Cioloş. Pentru PNL, situaţia e dramatică. O locomotivă electorală a unui partid trebuie să îndeplinească înainte de toate condiţia unei locomotive: Să se aşeze în capul garniturii şi să pufăie din greu trăgînd vagoanele. Dacian Cioloş se străduie să arate că nu el doreşte să fie premierul PNL, ci PNL moare să-l aibă premier.

Un nou caz Codruţ Marta? Dan Stroe, unul dintre apropiaţii lui Sorin Blejnar, de negăsit

Procurorii anticorupţie din Ploieşti au de rezolvat o altă mare problemă în dosarul în care au dispus reţinerea fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar. Astfel, surse apropiate anchetei susţin că unul dintre subordonaţii fostului şef al ANAF, Dan Stroe, este de negăsit. În momentul punerii în mişcare a acţiunii penale şi când Dan Stroe a fost căutat de poliţişti pentru a fi audiat în acest dosar, acesta nu a mai fost de găsit. Presa a scris despre Dan Stroe că a fost un caz de funcţionar atipic. După ce toată viaţa a făcut afaceri de zeci de milioane de euro, în 2010 a renunţat brusc la activităţile din mediul privat, pentru a deveni angajat la stat pe un salariu lunar de câteva mii de lei. Presa central menţiona că Dan Stroe a activat în mediul privat, fiind posesorul mai multor companii şi partener de afaceri cu unul dintre şefii cunoscutei firme abonate la bani publici Luxten România.

Se discută înfiinţarea Poliţiei Drumurilor

Deputatul Gheorghe Udrişte a propus înfiinţarea unei autorităţi centrale autonome finanţată din venituri proprii - Autoritatea Română pentru Siguranţă Rutieră (ARSR) - desemnată să asigure gestionarea şi îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi autorizarea în materie de siguranţă rutieră a proiectării, construcţiei şi exploatării infrastructurii rutiere. Infrastructura de calitate slabă, geometria defectuoasă a sectoarelor de drum, lucrările de întreţinere întârziate şi lipsa unei autorităţi în domeniu sunt motivele pentru care drumurile publice din România au ajuns să fie considerate unele dintre cele mai periculoase din Europa!

JURNALUL NATIONAL

Ruşinea Murfatlar: Lacrima lui Ovidiu, o poşircă produsă în Spania

Celebrul vin Lacrima lui Ovidiu, mândria Murfatlar şi unul din cele mai puternice branduri româneşti, a ajuns o ruşine. Licoarea oficială a Casei Regale a României este acum produsă în Spania, adusă cu cisternele în ţară şi îmbuteliată apoi cu eticheta pentru care cumpărătorul român plăteşte cel puţin 32 de lei, cu încrederea că ia un vin de calitate superioară. În septembrie, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) respingea categoric probabilitatea ca Murfatlar sau orice alt producător român să comercializeze sub etichetă proprie vinuri ieftine din import.

Nemţii plătesc bani grei pentru a afla de ce ne dorim clădiri-gigant

După Casa Poporului, Catedrala Mântuirii Neamului şi alte peste 20 de catedrale răsărite în alte oraşe din ţară au determinat statul german să finanţeze un studiu privind cauzele care îi fac pe români să tot construiască lăcaşuri de cult. Profesorii de la Institutul "Max Planck", unul dintre cele mai mari centre de antropologie socială din lume, au decis să trimită un cercetător în România, care, timp de trei ani, să analizeze din punct de vedere sociologic Catedrala Mântuirii Neamului care a stârnit un adevărat război. Îşi propun să afle şi ce anume îi face pe români să construiască obiective religioase atât de multe şi mai ales atât de mari. Căci nicăieri în lume nu mai există o naţiune atât de mică, dar care să ridice într-un interval atât de scurt de timp, una lângă alta, două construcţii gigant: Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire din lume, şi Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai înaltă construcţie religioasă ortodoxă de pe planetă.

Trei acţionari se retrag din Banca Carpatica, în urma fuziunii acesteia cu Patria Bank

Trei acţionari care deţin în total circa 415 milioane de acţiuni, reprezentând 18,83% din capitalul social subscris şi vărsat al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), au decis să se retragă din BCC, în contextul fuziunii acesteia cu Patria Bank, potrivit unui raport al băncii, remis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). De asemenea, marţi, 8 noiembrie 2016, Consiliul de Administraţie al BCC a fost informat cu privire la o serie de hotărâri luate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Patria Bank, una dintre ele vizând aprobarea fuziunii prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank.

NATIONAL

"Pinalti" îl toarnă pe Băse ca să-si scape fata!

Gheorghe Stefan, ştiind ca oricum el nu mai poate scăpa de puşcărie, este dispus la orice doar pentru ca fiica sa Georgiana să nu-i calce pe urme. Mai ales ca aceasta este deja prinsa in "chingile" unuia dintre dosarele ANRP. Până acum, anchetatorii nu au găsit "veriga slaba" pe care sa o disloce si, astfel, sa spargă "armura" lui Băsescu. Pentru ca toţi oamenii "marinarului", in frunte cu "eroina" Elena Udrea, deşi au fost înghesuiţi in corzile mai multor dosare, nu l-au trădat pe acesta. Iată însă că Gheorghe Stefan tocmai ce este pe cale să deschidă un alt front, cel al finanţării campaniei de la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Multinaţionalele, monopol pe agricultură!

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar au cerut sprijin atât premierului Ciolos, cât si preşedintelui Iohannis pentru a interveni într-o situaţie fără de ieşire, aşa cum este cea a cercetării agricole româneşti. Care, pur si simplu, a fost pusa pe butuci. Pentru că, după cum se plâng sindicaliştii, " fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit să acapareze piaţa de seminţe, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminţe si alte inputuri. Practic, multinaţionala îl finanţează pe producătorul agricol(ii da inputurile necesare) si îl obligă să vândă producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor

Iohannis nu vrea PNL la guvernare!

Klaus Iohannis a anunţat senin că aşteaptă "pozitiv" să-i vină legea majorării salariilor la promulgare"! Gestul lui Iohannis excede orice bun simt politic si denotă ori o inabilitate care frizează prostia, ori existenta unui nou plan in care PNL-ul trebuie pus definitiv cu botul pe labe. Si aşa va fi din moment ce preşedintele pe care liberalii îl urmează orbeşte nu se jenează să-i lase in ofsaid oricând i se năzare sau i se atrage atenţia că-si pune in pericol imaginea. Mai mult, Dacian Ciolos, premierul susţinut cu o fervoare demna de o cauza mai buna de PNL, se comporta ca un om sănătos înconjurat de leproşi ori de cate ori este obligat sa apară alături de liberali.

PUTEREA

Vicepreşedinta USR, criticată dur pe Facebook

O postare a vicepreşedintei Uniunii Salvaţi România, Clotilde Armand, a stârnit un val de comentarii deoarece aceasta susţine ca oportună organizarea referendumul privind modificarea Constituţiei pentru introducerea definiţiei familiei ca uniunea prin căsătorie dintre un bărbat şi o femeie. Deja după doar trei-patru comentarii nefavorabile, ea a ţinut să precizeze că este opinia sa personală, nu a partidului, iar ea nu candidează la alegerile parlamentare. Dar nici această "precizare" nu i-a potolit pe cei ce au criticat-o, toţi susţinători ai drepturilor homosexualilor, după cum rezultă din ce au scris. "Aţi dat cu bâta în baltă", "tocmai aţi îngropat partidul", sunt numai câteva din acuzele primite de Clotilde Armand.

Patinoarul din Obor

În incinta Mall Veranda funcţionează deja primul patinoar în aer liber din Obor. Acesta are o suprafaţă de 650 mp şi este deschis zilnic, între orele 10:00 şi 22:00. Accesul costă 15 lei, iar pasionaţii pot patina nestingheriţi toată ziua, de luni până joi. De vineri până duminică, preţul de acces este de 20 de lei. Iubitorii acestui sport pot opta pentru un abonament lunar sau pentru tot sezonul. Sărbătoriţii au acces gratuit, în timp ce grupurile de peste 10 persoane beneficiază de reduceri. Mai multe detalii despre ofertele existente sunt disponibile pe pagina de Facebook a patinoarului Veranda.

ROMANIA LIBERA

ALEGERI SUA 2016. Donald Trump a câştigat şi în Florida

Ora 06.35. Donald Trump a câştigat şi în Florida, după Ohio şi North Carolina, cele trei state foarte importante, cruciale pentru candidatura lui. Trump a obţinut 49,1%, faţă de Hillary, 47,7%. În Colegiul Elector, Trump are 216, faţă de Clinton, 197. Victoriile candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, în scrutinele din mai multe state-cheie, provoacă nervozitate în rândurile contracandidatei sale, democrata Hillary Clinton, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres. Peste "cartierul general" al lui Clinton s-a aşternut tăcerea de când s-a anunţat ultimul stat câştigat de democrată, New York, după care au urmat însă câteva victorii ale miliardarului. Preşedintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor să rămână uniţi, indiferent de rezultatul scrutinului prezidenţial de marţI.

DIICOT sesizează CSM cu privire la publicarea masivă a unor documente din dosarul Black Cube

DIICOT va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă publicarea masivă a unor documente şi informaţii din dosarul Black Cube ar putea aduce atingere intereselor justiţiei, informează, marţi, un comunicat al DIICOT. "Apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conţinând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autorităţile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deţinut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicităţii, conform art. 285 Cod pr.pen", precizează comunicatul DIICOT.

Ne-a scăzut şomajul pentru că 3 milioane de români lucrează afară

Publicaţia New Money a calculat că, fără remiterile anuale, de circa 2,5 miliarde euro, "cei patru milioane de români din străinătate produc circa 85 de miliarde euro pentru economiile ţărilor de adopţie". Aceasta e peste 50% din PIB-ul României, estimat la circa 160 de miliarde euro. Doar în Italia, Spania, Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie, Ungaria şi Grecia, unde sunt peste 2,8 milioane de români, diaspora produce peste 75 de miliarde de euro, a aflat New Money. Atât de productivi pot fi românii când sunt extraşi din sistemul autohton şi transplantaţi în Occident. Profesorul Mircea Coşea de la ASE arată că deocamdată ne convine: plecarea românilor e un element de macrostabilizare. Reducem şomajul prin elemente neeconomice. Nu investim ca să creăm locuri de muncă, ci scăpăm de ei. Pleacă la alţii".

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai lungă noapte pentru SUA

Trump preia conducerea în cursa pentru preşedinţia SUA: 232 electori, faţă de 206 Hillary Clinton. Pieţele reacţionează instant la avansul magnatului imobiliar: Dolarul, acţiunile asiatice şi americane s-au prăbuşit, la fel şi petrolul, în timp ce preţul aurului a explodat. Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Ohio, au anunţat unele posturi americane de televiziune. Rezultatul din Ohio este deosebit de urmărit, având în vedere că niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite, care aduce 18 electori.

Aproape 2.000 de români învaţă limba japoneză

Aproape 2.000 de români învaţă limba japoneză, România fiind a doua ţară, după Polonia, raportat la numărul tinerilor care sunt atraşi de această limbă. Pentru cei care vor să plece în Japonia există selecţii anuale pentru bursele scoase la concurs de Ministerul Educaţiei din Japonia. Prin astfel de programe au plecat în ultimii ani şapte români, potrivit informaţiilor de la Ambasada Japoniei. La nivel universitar, limba japoneză se studiază în România la Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Universitatea Hyperion, Universitatea Româno-Americană, Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar la nivel liceal limba niponă se studiază ca orice limbă străină la Colegiul Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti.

Zece ani de la aderarea la UE. Salariile nete ale angajaţilor români s-au dublat în lei

Dacă în 2007 programatorii nici nu intrau în top 5 al celor mai bine plătiţi angajaţi din economie, astăzi ei au cele mai mari salarii medii Salariile din sănătate şi asistenţă socială au crescut cu 112% faţă de 2007. Salariul mediu pe economie aproape s-a dublat în lei în cei zece ani de la aderarea României la Uniuniea Europeană, de la 1.042 de lei net în 2007 la 2.046 de lei net în 2016 (media pe primele nouă luni), arată datele Institutului Naţional de Statistică. În euro, creşterea a fost de 47% în aceeaşi perioadă (de la 312 euro în 2007 la 459 de euro în 2016). Salariul minim a crescut, de exemplu, de la 390 de lei brut pe lună la 1.250 de lei brut (925 de lei net) pe lună în prezent, adică s-a majorat de 3,2 ori în ultimul deceniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb