REVISTA PRESEI 09.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 9 noiembrie 2017

ADEVARUL

Marea majorare salarială, la ora adevărului: fix 2 lei

Marea "revoluţie fiscală" promisă de Guvern a fost adoptată miercuri. Teoretic, salariile brute ale românilor cresc cu peste 20%, dar practic, un angajat va primi în mână, în plus, doar 2 lei. Guvernul a adoptat miercuri, după nenumărate amânări, modificările la Codul Fiscal ce prevăd mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, micşorarea procentului acestora şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a anunţat ce câştigă angajaţii din această măsură: fix 2 lei. Până şi preşedintele Klaus Iohannis a fost mai optimist, săptămâna trecută, când a făcut calculele "revoluţiei fiscale" anunţate de Executiv: el spunea că măsurile le aduc românilor în buzunare 3 lei.

Ce nu spune Guvernul: ne-a micşorat pensiile private şi favorizează fiscal firmele de încasat şpagă

Copleşiţi de scandalul transferului de contribuţii de la angajator la angajat, omitem să observăm alte lucruri grave care se petrec în noul Cod Fiscal, iar Guvernul are tot interesul să tacă asupra lor. Este vorba de reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi despre favorizarea fiscală a firmelor de încasat şpăgi. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că reducerea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% se justifică prin aceea că acest procent se aplică la un salariu brut mai mare, rezultat din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare, suma în valoare absolută care va fi virată va fi aceeaşi. Aceasta este pur şi simplu o minciună, câştigul salarial net rămâne cel prezentat miercuri de ministrul Finanţelor: 2 lei.

Haos la Penitenciare: deţinuţi eliberaţi mai devreme pe baza erorilor de calcul

Scandalul iscat de punerea în libertate a mii de deţinuţi, în baza recursului compensatoriu, se amplifică. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a recunoscut, într-o circulară internă, că au fost numeroase erori în aplicarea recursului compensatoriu, care au permis punerea în libertate a unor deţinuţi care nu aveau acest drept. Concret, prin adresa internă 56981/07.11.2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor recunoaşte problemele de sistem în calcularea celor 6 zilele considerate a fi efectiv executate pentru fiecare 30 de zile de detenţie improprie, pentru toată perioada 24 iulie 2017 - 18 octombrie 2017.

Casa Regală: Nicolae a avut o tentativă de violare a domiciliului Majestăţii Sale Regele

Fostul principe Nicolae a încercat, marţi 7 noiembrie, să ajungă la bunicul său Regele Mihai care este grav bolnav, gest interpretat de Casa Regală ca o tentativă de violare a domiciliului. În replică, Nicolae a spus că a încercat doar să-l văd pe bunicul său. "Mă întristează profund şi nu înţeleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul şi de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra în acest joc murdar", a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.

Tăriceanu şi Dragnea au depus un proiect de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat.

Avertisment OMS: Nu mai daţi antibiotice animalelor!

Fermierii sunt îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu mai folosească antibiotice pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor la animalele producătoare de hrană, deoarece această practică poate duce la dezvoltarea infecţiilor periculoase la oameni. Experţii avertizează asupra riscului declanşării de superbacteriile rezistente la medicamente. Astfel, se riscă declanşarea unei "epidemii bruşte şi letale". Volumul antibioticelor utilizate la animale continuă să crească la nivel mondial pentru că este determinat de o creştere a cererii de produse alimentare de origine animală, mai atrag atenţia specialiştii. Concret, în unele state, sectorul creşterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanţă medicală.

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat declaraţia de independenţă a Cataloniei

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat miercuri declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, adoptată la 27 octombrie de către Parlamentul regional de la Barcelona, a anunţat o purtătoare de cuvânt, potrivit AFP. "Declaraţia de independenţă de la 27 octombrie a fost declarată nulă şi neconstituţională", a declarat ea la finalul unei şedinţe în care magistraţii Curţii au pronunţat această hotărâre. Curtea a luat această decizie pe fondul unei greve generale în Catalonia. Separatiştii au blocat drumuri şi au oprit trenuri de navetişti în această regiune din nord-estul Spaniei, protestaând astfel faţă de încarcerarea unor foşti membri ai Guvernului catalan destituit şi unor activişti, în urma proclamării unei "republici catalane".

Donald Trump, primit cu fast la Beijing

Preşedintele american Donald Trump a avut parte de o primire fastuoasă în China, fiind întâmpinat cu covorul roşu şi delectat cu un program artistic special înainte de abordarea unor dosare sensibile, între care cel legat de programul nuclear al Coreei de Nord. Donald şi Melania Trump au sosit la Beijing miercuri după-amiază pentru o vizită de stat de 48 de ore. Cuplul prezidenţial american a fost întâmpinat pe aeroport de ministrul chinez de Externe Yang Jiechi şi de un grup de copii fluturând steguleţele în culorile naţionale ale celor două ţări. După scurta ceremonie de la aeroport, Donald şi Melania au fost conduşi la Oraşul Interzis, o fostă reşedinţă a împăraţilor chinezi aflată din 1987 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acolo au servit un ceai împreună cu preşedintele chinez Xi Jinping şi soţia sa, cântăreaţa Peng Liyuan.

BANCHERUL

Banca Transilvania trece Prutul pentru a răscumpăra Victoria Bank

Banca Transilvania (BT) devine primul investitor străin din ultimii zece ani pe piaţa bancară din Moldova, unde exista 11 bănci, odată cu decizia de a prelua pachetul principal de aproape 40% din acţiunile Victoriabank de la un controversat oligarh rus, implicat se pare si in "jaful secolului" din urma cu trei ani, când trei bănci moldovene au fost devalizate de 1 miliard de dolari. "Banca Transilvania intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank...BT a solicitat aprobarea achiziţiei din partea autorităţilor de reglementare bancară şi autorităţilor relevante din România şi Republica Moldova", se arata intr-un comunicat al băncii din Cluj.

COTIDIANUL

Cine conduce România? - Cornel Nistorescu

Din apărători ai democraţiei, jurnaliştii români tind să devină un soi de judecători, de procurori, de înţelepţi şi de terorişti ai vieţii politice din România. După cum abordează anumite subiecte, ai zice că ţara trebuie condusă la ordinele lor. Unii nu pot creşte o gîscă. Unele moderatoare nu pot face o prăjitură fără să provoace o diaree. Nu eşti de acord, adio, te toacă şi te bagă în spitalul de boli nervoase. În urma tărăboiului, mulţi au capotat şi au demisionat. Pe bună dreptate sau de groaza cîinilor de pază, unii s-au săturat de presă. Excesul discursului jurnalistic vine în primul rînd din mediocritatea lumii politice. Şi din lipsa reglementărilor în mass-media. Dar şi din confuzia anilor 1990, cînd partidele abia se înjghebau, iar cîţiva ziarişti din generaţia mai veche scriau cu sentimentul că trebuie să lupte pentru democraţie.

Odiseea "legilor justiţiei" din Polonia

"Legile justiţiei" din Polonia nu au avut un parcurs uşor. Ca şi în România, au fost criticate de diplomaţia americană. "Guvernul polonez promovează o legislaţie care pare să submineze independenţa justiţiei şi satul de drept", arăta Departamentul de Stat în luna iulie. Tot atunci, sub presiunea protestatarilor, preşedintele Andrzej Duda a respins cele mai dure două reforme ale justiţiei. Ca şi în România, unde "legile justiţiei" ale ministrului Toader au fost modificate în Parlament, preşedintele Poloniei a înaintat o versiune proprie, diluată. Ca şi în România, legile sunt studiate de Comisia de la Veneţia.

Dragnea şi Tudose se prăbuşesc în sondaje

Potrivit unui sondaj realizat de IMAS şi dat publicităţii miercuri, Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Klaus Iohannis au scăzut în ceea ce priveşte încrederea românilor. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a pierdut, într-o singură lună, aproape patru procente. De la 18.7% în septembrie la 15% în octombrie. Mult mai bine decât Dragnea stă preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cel cotat în octombrie la 23%. Premierul Mihai Tudose si-a început mandatul cu o cotă de încredere de 24.7 % în luna iulie şi a pierdut constant până în octombrie când a ajuns la doar 18%, adică undeva la jumătatea cotei de încredere cu care a plecat de la Guvern, cu spectacol şi "martiraj" predecesorul său, Sorin Grindeanu. Preşedintele Klaus Iohannis a pierdut două procente într-o lună, respectiv de la 41.7% la 39.7%.

CURENTUL

PSD vrea să bage la închisoare 157.798 angajatori

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a motivat ieri într-o conferinţă de presă, necesitatea transferului contribuţiei sociale de la angajator la angajat, el precizând că 157.798 angajatori au declarat dar nu au plătit la timp contribuţiile pentru circa două milioane de angajaţi. Ministrul a mai spus că măsura va fi aplicată laolaltă cu introducerea sancţiunii pentru evaziune fiscală şi realizarea unui dosar penal dacă angajatorul va face stopaj la sursă şi nu va vira la bugetul de stat contribuţiile reţinute angajatului. "Reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani". Şi atenţie! Nu există vreun prag la evaziune fiscală. Orice sumă e infracţiune! Doar la abuzul în serviciu se pune prag. Să-şi apere pieile lor!

CURIERUL NATIONAL

Pe hârtie, salariul mediu brut stă bine

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în septembrie de 3305 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna august 2017, in timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2376 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 12 lei (+0,5%), arată cel mai recent comunicat publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6022 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1399 lei). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.

Piaţa financiară, aflată sub tensiune

BNR iese "dintr-un imperiu al dominanţei creditului în valută", care a impus multe constrângeri politicii monetare, şi intră într-o zonă în care rata de politică monetară devine de referinţă, dobânzile din piaţă urmând să oscileze în jurul ei, după cum reiese din declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Regimul cursului de schimb poate fi mai flexibil decât în anii trecuţi datorită creşterii ponderii creditului în lei până la 61,4%, creştere care "certifică şi asigură o mai bună transmisie a politicii monetare", în viziunea BNR. Banca centrală a promis că va gestiona ferm lichidităţile prin toate instrumentele pe care le deţine.

Comisia Europeană cere finalizarea rapidă a "listei negre" a paradisurilor fiscale

Pierre Moscovici, Comisarul European pentru Finanţe, le-a cerut miniştrilor europeni de Finanţe (Ecofin) să definitiveze până la finele acestui an o listă a paradisurilor fiscale şi să stabilească sancţiunile aplicabile în cazul în care acestea sunt folosite pentru fugă de la plata impozitelor în propriul stat. Definitivarea "listei negre" a paradisurilor fiscale de către ţările membre ale UE face obiectul unor dispute aprinse de mai bine de un între miniştrii de Finanţe europeni, membrii Ecofin. Scandalul "Paradise papers", ce umple în aceste zile paginile presei internaţionale - acesta fiind de fapt doar ultimul episod din lunga serie a dezvăluirilor privind amploarea fraudelor şi a optimizării fiscale în lume - a determinat Comisia Europeană, iar dintre ţările membre ale UE în mod special Franţa, să ridice tonul împotriva paradisurilor fiscale.

ANAF a recuperat peste 1 milion de euro prin executare silită

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a valorificat, marţi, 7 noiembrie a.c, prin licitaţie, un ansamblu de bunuri imobiliare, preţul de adjudecare fiind de 4.950.000 de lei, fără TVA. Preţul de pornire al celei de-a treia licitaţii a fost de 2.923.940 de lei, la licitaţie participând 6 ofertanţi. În conformitate cu prevederile art. 252 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în cel mult 5 zile de la data adjudecării, adjudecatarul este obligat să plătească preţul, în lei, în numerar la o unitate a Trezoreriei Statului sau prin decontare bancară.

EVENIMENTUL ZILEI

Treisprezece evazionişti, trimişi în judecată de DNA pentru fraude cu medicamente

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpaţi, administratori ai unor societăţi sau persoane care controlau efectiv anumite firme, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul achiziţiei de medicamente cu prejudiciu de 19 milioane de lei. "În perioada 2010 - 2011, inculpata Pănescu Iuliana-Daniela împreună cu inculpatul Ştefan Dan-Valentin, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi (administratori sau persoane care controlau în fapt activitatea unor societăţi partenere), au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le conduceau achiziţii fictive de medicamente", se precizează în comunicatul DNA.

Premierul Tudose declară RĂZBOI TOTAL BĂNCILOR: "Dacă sunt nervoase, eu vă felicit!"

În şedinţa de Guvern, organizată miercuri, premierul Tudose a readus în actualitate războiul în care se află cu băncile. Premierul l-a felicitat pe ministrul Mişa, pentru a reuşit să scoată şi angajaţii băncilor în stradă. Tudose a primit informaţia potrivit căreia unele sucursale ale băncilor au fost închise pentru ca angajaţii să participe la mitinguri. "Felicitari, dle ministru Mişa pentru alocuţiunea de la început. Tocmai am aflat acum că nişte sucursale ale unor bănci au dat liber angajaţilor pentru a participa la mitingul din faţă. Deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, eu vă felicit. Poate o să plătească şi impozite", a declarat Tudose.

Olandezul Ronald Bernard, care a lucrat pentru ILLUMINAŢI, dezvăluie TOATE secretele elitei care conduce lumea

În 2015, s-a scris un articol despre un ex-membru al Illuminaţilor care a vorbit despre practicile surprinzătoare ale acestora. Illuminaţii aparţin unui grup de elite care vor să controleze lumea. Aceşti oameni şi-au vândut sufletul Satanei şi cred că Satana este conducătorul acestei lumi. Astăzi, în 2017, olandezul Ronald Bernard face un come-back. Este din ce în ce mai evident că illuminaţii există realmente. Bernard însuşi a gestionat fluxuri mari de bani şi dezvăluie adevăruri şocante. ''Mulţi oameni nu ştiu cum este gestionată lumea, nu pot descoperi încotro merg banii, iar eu am fost responsabilul tranzacţiilor illuminaţilor''. Vârful piramidei este compus de 8.000 de oameni, bărbaţi şi femei care au o putere totală asupra banilor şi a lumii. Ei hotărăsc totul şi dau ordine acelora care se află în subsolul ierarhiei.

JURNALUL NATIONAL

Modificările cruciale decise de Guvern

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicaţii privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG. Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Una dintre cele mai importante măsuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, a spus ministrul, miercuri, la Antena 3. Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, se reduc impozitele pentru veniturile din chirii, iar impozitul pe dividende se menţine la cota actuală. Ionuţ Mişa a declarat că s-a pus reflectorul pe subiectul privind transferul contribuţiilor sociale, neglijându-se alte subiecte din OUG.

Leul, la cea mai slabă cotaţie din ultimii 5 ani;BNR a anunţat un curs de 4,6198 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat miercuri în raport cu euro şi a ajuns la cea mai slabă cotaţie din ultimii cinci ani, cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,30 de bani (0,5%) mai mult în comparaţie cu valoarea din şedinţa precedentă, de 4,5968 lei pentru un euro. Pe data de 3 august 2012, Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro, iar la momentul respectiv deprecierea monedei naţionale a fost legată de procedurile privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. O cotaţie similară pentru moneda naţională a fost consemnată şi pe data de 26 iulie 2012, când Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb de 4,6205 de lei pentru un euro.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" pentru dotarea Armatei. Proiectul de lege va fi transmis spre aprobare Parlamentului. Executivul precizează că proiectul de lege se referă la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre - şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Termocentralele pe cărbune au nevoie de investiţii de 1,9 mld. euro

România trebuie să cheltuiască circa 1,9 miliarde de euro pentru conformarea termocentralelor pe bază de cărbune din ţară, dar decât să investească această sumă într-o industrie scumpă şi poluantă ce aparţine trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, se precizează într-un raport Greenpeace România publicat ieri. Conform raportului "Noi standarde de emisii - O nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune", mai mult de 85% dintre termocentralele existente în România sunt mai vechi de 30 de ani şi au ajuns la limita duratei de viaţă estimate.

Fundaţia de la Prima Casă, erodată de ROBOR

Creditele imobiliare cu dobândă fixă au devenit o bună alternativă la cele cu dobândă variabilă după ce indicele ROBOR s-a înscris pe o traiectorie de creştere accelerată. Nici Prima Casă nu mai este la fel de atractivă ca până acum, având în vedere că este un program a cărui dobândă depinde de evoluţia ROBOR. Singurul avantaj rămâne avansul de numai 5% care-i ajută pe cei care nu au suficienţi bani ca să-şi permită să acceseze un împrumut cu un avans mai mare, aşa cum sunt programele de creditare cu dobânzi fixe.

NATIONAL

Sistemul, executat de Isarescu!

Sistemul, care se cam saturase de nazurile lui Gherghina i-a cerut premierului Ponta sa-l demita. Insa Ponta nu a mai apucat sa semneze demiterea, Gherghina plecand singur de la Finante si refugiindu-se la Banca Nationala a Romaniei. Acolo unde Mugur Isarescu a jurat razbunare pentru umilinta fara precedent ca omul sau de incredere sa fie ejectat din biroul unde, la sfatul sau, facuse bugetele tuturor guvernarilor, indiferent de culoarea politica a acestora. Nu au trecut de la "executia" lui Gherghina decat trei ani. Si capii "statului paralel" sunt deja cam toti in genunchi. In timp ce Mugur Isarescu nu doar ca a rezistat firavelor atacuri la pozitia sa de guvernator pe viata al BNR, dar inca se joaca si acum cu guvernantii, aratandu-le "Roborul" atunci cand acestia chiar incep sa creada ca ei se afla la butoanele "fabricii de bani".

Tudose se impune fiscal cu interesul national

Daca tot a fost convins sa mearga pe mana lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose a facut-o in stil mare: a transformat revolutia fiscala in "arma" menita sa aduca pe calea cea dreapta multinationalele care isi externalizeaza profiturile pentru a nu plati impozite statului roman. Pozitie care dilueaza reusita lui Dragnea si ii permite actualului premier sa continue jocul politic pe o mana proprie. Altfel spus, este adevarat ca Tudose l-a ales pe Dragnea, in dauna lui Klaus Iohannis, dar a si aratat ca a facut asta nu din postura de subordonat ci din aceea de partener egal in drepturi, unul preocupat doar de interesul national. Iar ca o dovada in plus ca asa stau lucrurile iar el are suficient "sange in instalatie", Tudose a luat imediat in tabarca si bancile.

"Nenorocitul" Dragnea a jucat-o bine

Desi a fost la un pas sa rateze "revolutia fiscala", ceea ce ar fi atras dupa sine si anularea legii salarizarii, Liviu Dragnea a reusit sa iasa pe plus. Pe scurt, desi modificarile fiscale vor urca multa lume in capul liderului PSD (ba si a intregului partid), Liviu Dragnea a bifat o realizare mult mai importanta: i-a adus pe primari la mana lui. Iar cum numarul voturilor adunate depinde direct de prestatia primarilor, asta inseamna ca Dragnea si-a asigurat deja un avantaj imens la viitoarele alegeri, mai trebuie doar sa fie in stare sa se tina in saua PSD-ului pana atunci. Concret, primarii au fost readusi in starea de iobagie politica dupa ce "revolutia fiscala" a redus, de la 16 la 10%, impozitul pe venit - masura care micsoreaza drastic bugetele locale.

PUTEREA

Scandalul termoficarii. Severinenii îngheaţă în case!

Potrivit Ştirilor TVR - stiri.tv.ro - două şcoli şi mii de apartamente din Turnu Severin sunt în frig, din cauza unor avarii grave care nu pot fi deocamdată detectate. Reţeaua de termoficare a oraşului, ale cărei conducte au o vechime de peste 30 de ani, este la pământ. Şcolile Dumitru Totir şi Theodor Costescu nu au primit căldură, deşi în oraş s-a furnizat agent termic de la 1 noiembrie, informează TVR. Primarul Marius Screciu spune că reţeaua de conducte este veche şi foarte uzată. Autorităţile locale nu au bani să cumpere păcură pentru a furniza agent termic pe perioada iernii, iar singurul lor sprijin ar fi un ajutor financiar de la Guvern, mai transmite TVR.

ROMANIA LIBERA

Românii ar putea obţine bani de la UE prin intermediul vecinilor bulgari

România este cunoscută prin capacitatea ei foarte redusă de a absorbi fonduri europene. Situaţia s-ar putea ameliora dacă firmele româneşti ar intra în parteneriat cu firme din Bulgaria - ţară care este deja campioană la fonduri euopene. Ideea unui asemenea parteneriat transfrontalier a fost lansată, miercuri, de Evgeny Angelov, fost adjunct al ministrului bulgar al Economiei, în prezent preşedinte al unei asociaţii a oamenilor de afaceri bulgari. "Următorul pas ar fi acela ca proiectele să fie transfrontaliere, nu într-o singură ţară, cum se întâmplă de obicei în prezent", a spus Evgeny Angelov. El a precizat că în Bulgaria sunt deja active firme din ţările vecine acesteia, inclusiv din România. La rândul lui, Kim Kreilgaard, reprezentant al Băncii Europene de Investiţii (BEI), a confirmat că această instituţie poate finanţa şi proiecte transfrontaliere.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul a trecut ca tancul peste orice proteste şi a adoptat "revoluţia fiscală"

Guvernul a aprobat în pofida opoziţiei cvasigenerale, modificarea prin ordonanţă de urgenta a Codului fiscal prin care contribuţiile sociale ale angaja­to­rului sunt trecute în sarcina angaja­tului, impo­zitele la venituri şi contribuţiile sociale totale se reduc, dar şi contribuţia la Pilonul II de pensii. Pentru angajatori însă a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel 6 milioane de contracte de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.

Lumea în primul an de mandat al lui Donald Trump: comerţul mondial duduie, bursele şi încrederea din SUA au spulberat recorduri

A trecut un an de când victoria lui Donald Trump a şocat pieţele. Vestea a declanşat vânzări masive pe pieţele asiatice şi apoi o revenire mult mai dramatică. Bursele americane au crescut, în timp ce cele emergente au scăzut. Convingerea pe moment a fost că preşedinţia lui Trump urma să aibă un impact major asupra economiei mondiale şi a pieţelor de capital, iar mulţi s-au temut că acesta nu va fi unul pozitiv, scrie Financial Times. După reacţia iniţială, pieţele din întreaga lume au crescut. În pofida nemulţumirii şi turbulenţelor apărute în jurul lui Trump pe durata întregului an, piaţa americană de acţiuni s-a bucurat de ceea ce ar putea fi cel mai calm an înregistrat vreodată. Cât priveşte popularul indicator Vix al volatilităţii, acesta a atins un minim istoric în septembrie.

În plină epocă de aur a prosperităţii germane, economiile est-europene se îndreaptă spre cel mai bun an pentru creştere de la marea criză încoace

Germania este cel mai mare partener comercial al celor mai mari economii est-europene, inclusiv al României, iar pentru unele dintre acestea este şi cel mai important investitor. Estul este dependent economic de Germania şi de aceea expansiunea, dar şi şocurile din economia germană se transmit în Est. Cu excepţia unei scăderi în al doilea trimestru din 2012, economia Germaniei creşte de opt ani. Rata şomajului este la cel mai redus nivel de după reunificarea ţării, iar economiştii se aşteaptă la noi minime. În cinci ani, cea mai mare economie europeană va ajunge la ocuparea integrală a forţei de muncă. Actuala creştere economică rivalizează cu cea din perioadele de miracol economic de după al Doilea Război Mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb