• ADEVARUL
• Liviu Dragnea patentează o nouă instituţie: Parlamentul-fantomă
Conducerea Camerei Deputaţilor, dominată de majoritatea PSD, a decis, luni, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru următoarele trei săptămâni, o perioadă ce acoperă, practic, întreaga vacanţă parlamentară. Nu, nu e vorba despre o măsură care le-ar scurta aleşilor concediul de iarnă. Practic, Parlamentul va lucra doar pe hârtie în următoarele trei săptămâni, aleşii vor sta acasă, însă în această perioadă Guvernul va putea emite ordonanţe de urgenţe. Aceasta este miza sesiunii extrordinare-fantomă, o găselniţă la care au participat şi liberalii, din exces de zel şi neglijenţă în acelaşi timp.
• Ministerul Educaţiei pune semn de egalitate între respinşi şi promovaţi
Repunerea în funcţie a directorilor de şcoală care au picat examenul pentru aceaste posturi a atras reacţii dure din partea Preşedinţiei, care consideră că persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru a fi directori de unităţi de învăţământ. În replică, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase susţine că locurile rămase vacante nu au putut fi ocupate altfel, dar că în vară va fi organizat un nou concurs. Peste 600 de directori şi directori adjuncţi de şcoală care nu au participat la concurs sau au picat examenul organizat anul trecut de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea acestor funcţii au fost repuşi, luni, în funcţie de către ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, prin detaşare.
• Cu cât a scăzut preţul carburanţilor după eliminarea supraaccizei şi reducerea TVA
Şoferii achită preţuri mai mici la carburanţi de la începutul acestui an, după reducerea cotei standard de TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, şi eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru. În medie, un litru de carburant s-a ieftinit cu 50 de bani imediat după intrarea în noul an, dar asta după ce ultimele zile din 2016 au adus scumpiri ale benzinei şi motorinei. Reducerile de preţ aplicate în urma intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal diferă de la o reţea de benzinării la alta.
• Cum a făcut Putin Rusia din nou măreaţă
Devenit lider al unei ţări puse la colţ pe plan internaţional după terminarea Războiului Rece, Vladimir Putin a ripostat întocmai ca un "şobolan încolţit", transformând Rusia din pradă în vânător. Destrămarea Uniunii Sovietice a fost asociată de către majoritatea ruşilor cu nesiguranţa şi cu o scădere accelerată a standardelor de viaţă. Iar în anul 2000, când Vladimir Putin a ajuns preşedinte, aceste sentimente persistau. Oamenii simţeau că se sufocă în cenuşa imperiului. În acest timp, pentru americani Rusia era deja o poveste care aparţinea trecutului, căci Războiul Rece se terminase. Era o ţară cu fabrici în paragină, o ţară în care speranţa de viaţa intrase pe o pantă descendentă, ai cărei oameni aveau creierele spălate de propagandă.
• Saga găurii de 10 miliarde din buget: PSD fredonează refrenul "greaua moştenire tehnocrată"
Preşedintele PSD Liviu Dragnea acuză dispariţia a zece miliarde de lei din buget, motiv pentru care vrea să ancheteze Guvernul Cioloş. Miniştrii de resort, în frunte cu fostul premier Dacian Cioloş, arată că PSD încearcă să pună în cârca tehnocraţilor promisiunile făcute în campania electorală care nu pot fi respectate. Practic, Dragnea acuză că la cele două rectificări bugetare făcute, în august, respectiv în noiembrie, Guvernul Cioloş a prognozat venituri mult mai mari decât cele înregistrate, bani pe care PSD se baza pentru a aplica creşterile de salarii şi de pensii, reducerile de taxe promise în campania electorală.
• Un ciclon se formează deasupra Mării Negre si va lovi Dobrogea
Litoralul românesc arată ca un colt din Siberia. Tabloul de gheată a fost întărit, luni, de un fenomen rar. Marea parcă fierbea. Dincolo de imaginea stranie, meteorologii din Constanta se pregătesc sa emită un nou cod portocaliu, de vreme rea. Un ciclon format in Marea Neagra va aduce viscol si ninsori abundente. De cealaltă parte a Dobrogei, Dunărea dă si ea in clocot. Sloiuri uriaşe, plutesc in derivă, si pun in pericol navigaţia. Potrivit experţilor ciclonul va lovi cel mai probabil marţi seara Dobrogea. In tot acest timp este extrem de frig si in Ungaria vecina. La Budapesta, Dunărea aproape a îngheţat iar sloiuri uriaşe plutesc in aval, spre România.
• Jaf în masă la o companie străină cu 2.000 de angajaţi
Autorităţile ieşene investighează furtul a aproape 500 de injectoare diesel de la compania SC Delphi Systems România, principalul angajator din Iaşi şi unul dintre cei mai mari din ţara noastră. Ancheta în cazul furturilor de injectoare de la compania Delphi a fost deschisă la finele anului trecut, atunci când reprezentanţii companiei au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi că, în noaptea de 20 spre 21 decembrie, nu mai puţin de 448 de injectoare diesel ar fi fost sustrase din incinta societăţii. În urma investigaţiilor, anchetatorii au identificat 11 oameni, cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, care ar fi participat la furtul în masă.
• Analistul militar Sebastian Sârbu: "Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul"
Luna trecută, Vladimir Putin a spus că Rusia îşi va întări arsenalul nuclear pentru a putea străpunge scutul antirachetă de la Deveselu. Liderul de Kremlin vrea să îl convingă pe Donald Trump să retragă acest scut din România. Conform analistului militar Sebastian Sârbu, Trump are însă gânduri mult mai înalte pentru Deveselu: va fi o piesă importantă în planul de atacare a Iranului. "O informaţie ciudată a Wikileaks, cenzurată de Google, face referire la planuri privind începerea celui de al III lea război mondial în perioada 12-14 ianuarie 2017. În cazul războiului iniţiat de SUA contra Iranului, Turcia ar fi noul aliat regional strategic al SUA contra Iranului. Rusia va fi de acord cu intervenţia militară, dar ar putea oricând să întoarcă armele, dacă SUA nu fac şi ele concesii", a spus Sebastian Sârbu
• Klaus Iohannis l-a convocat la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu vor avea miercuri o întâlnire la Cotroceni pe tema bugetului de stat pe 2017 şi a sustenabilităţii măsurilor anunţate de noul Cabinet. "Preşedintele vrea să afle afle direct de la premier planurile Guvernului pentru 2017. La discuţie va participa şi ministrul de Finanţe Viorel Ştefan. Preşedintele vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului pentru bugetul pe 2017", a spus Mădălina Dobrovolschi. Preşedintele i-a cerut premierului Sorin Grindeanu şi informaţii despre modul în care au acţionat autorităţile în perioada viscolului.
• BANCHERUL
• Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale
CEC Bank are cea mai mică dobândă la creditele de nevoi personale, dintre grupul celor mai mari şapte bănci româneşti care deţin cote de piaţă de peste 5% fiecare din totalul activelor sistemului bancar, conform Calculatordecredite.ro. Banca statului practică o dobândă variabila de 7,9%, care se modifica o data la trei luni, in funcţie de evoluţia indicatorului pieţei interbancare ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marja fixa de 7%. Costul total al unui credit de 22.000 de lei pe 5 ani, exprimat prin DAE, care include si comisioanele, ajunge la 10,23%, rata lunară este 465 lei iar suma totala de rambursat însumează 27.901 lei. Pe locul secund in topul băncilor cu cele mai ieftine credite de consum se afla Banca Transilvania, care practica o dobândă variabilă de 9,86%, DAE ajungând la 10,75%.
• COTIDIANUL
• Peste 130.000 de oameni sunt aşteptaţi să ceară socoteală noii puteri
Miercuri va avea loc primul protest de mare amploare de la învestirea guvernului Sorin Grindeanu în urma câştigării alegerilor legislative de către PSD. Nemulţumiţi de decizia Avocatului Poporului care a contestat la Curtea Constituţională legea care interzice condamnaţilor penali să ocupe funcţii în guvern, 130.000 de persoane au semnat o petiţie în care cer demisia lui Victor Ciorbea. De asemenea, aceştia au organizat pentru miercuri la ora 18 un protest de amploare din Piaţa Universităţii din Bucureşti. "Din momentul in care a fost investit in functie, Victor Ciorbea i-a aparat, rand pe rand, pe Oprescu, Adamescu, Dragnea si alti corupti, uitand de abuzurile indreptate impotriva unor simpli cetateni. E timpul sa ii anuntam ca toate astea au o limita: pe agenda societatii nu figureaza problemele condamnatilor cu legea", se afirmă pe pagina de Facebook a protestului.
• Florian Coldea, filmat la vila lui Sebastian Ghiţă
Fostul deputat Sebastian Ghiţă dezvăluie la România TV că generalul SRI Florian Coldea l-a ameninţat pe fostul premier Victor Ponta în cazul în care finalizează proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. "Realitatea este că am refuzat să predau România TV sistemului, procurorilor, serviciilor şi preşedintelui Iohannis. Sistemul nu-şi doreşte o presă liberă. O piaţă media în care să concureze mai multe televiziuni. Antena 3 şi România TV au descris pe larg abuzurile din asa zisa cruciada anticoruptie bazată pe dosare falsificate. Sistemului nu-i plac judecătorii independenţi şi ziariştii care pun întrebări incomode. Sistemul vrea ca deciziile de la CEDO să rămână necunoscute oamenilor şi vrea să controleze canalele media. Practic, îşi doresc o societate în care adevărul nostru să nu mai poată fi spus, să existe doar adevărul lor", a spus Ghiţă.
• Preşedintele Iohannis, urecheat de un judecător
Judecătoarea Lăcrămioara Axinte, preşedinta Sectiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Botoşani, critică unele afirmaţii făcute de preşedintele Klaus Iohannis în faţa CSM săptămâna trecută, considerându-le ca fiind "declaraţii inadecvate" sau ca o "binecuvântare" dată SRI de a se amesteca în treburile Justiţiei. Judecătoarea îi transmite preşedintelui un mesaj fără echivoc: "Domnule Preşedinte, şi dvs. trebuie să respectaţi independenţa judecătorilor şi procurorilor!".
• CURENTUL
• Ghiţă minte. Poliţia Română a plătit aducerea în ţară a lui Nicolae Popa
Sebastian Ghiţă mimează o tulburare psihiatrică. Afirmaţiile lui sunt demontate una câte una de oficialii statului român. Mai întâi a fost presupusul plagiat al Codruţei Kovesi, acum aducerea în ţară a lui Nicolae Popa pe banii lui Ghiţă. Parchetul General a anunţat ieri că "procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie. "
• Diversitate "corectă politic" sau mişcare de PR? Miss Helsinki este o imigrantă foarte urâtă
Desigur că există femei frumoase şi femei urâte, indiferent de rasa lor dar concursul pentru Miss Helsinki te lasă cu gura căscată. Totuşi, acest concurs este în primul rând despre frumuseţe şi apoi despre inteligenţă, fineţe, rafinament, spontaneitate şi altele care nu se văd într-o fotografie. Mică de înălţime, la cei 1,65m, Sephora Ikalaba, o imigrantă din Africa în vârstă de 19 ani a câştigat titlul concurând cu nişte domnişoare superbe care însă aveau dezavantajul că erau albe, unele chiar blonde. E adevărat că dacă ar fi ales o frumuseţe autohtonă, presa internaţională nu ar fi scris atâtea rânduri despre consursul Miss Helsinki. Comentariile finlandezilor de pe Facebook nu pot fi reproduse.
• CURIERUL NATIONAL
• Cu ce se va înlocui taxa auto?
Ministerul Mediului crede că eliminarea timbrului de mediu ar putea afecta producţia de maşini. Daniel Constantin: Ne-am gândit la măsuri compensatorii. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată. La 9 iunie 2016, timbrul de mediu a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie. Recent, taxa a fost eliminată, "la pachet" cu alte 100.
• Apple pregăteşte 3 modele noi de iPad
Apple a ajuns la 10 ani de iPhone, dar asta nu înseamnă că trebuie să neglijeze alte categorii de produse. Nici nu o face, astfel aflăm că gigantul american ar pregăti lansarea a trei modele iPad, modele ce ar putea fi lansate chiar în această primăvară, potrivit analistului sud-coreean Ming-Chi Kuo, de la KBI Securities. Kuo, care a mai oferit informaţii exacte în trecut, în legătură cu anumite gadgeturi inteligente, anunţă că Apple pregăteşte trei modele de iPad, unul cu ecran de 9,7 inci, unul cu ecran de 10,5 inci şi încă unul cu ecran de 12,9 inci, care ar urma să fie lansate în al doilea trimestru al acestui an.
• Samsung anticipează că va vinde 60 de milioane de telefoane Galaxy S8
Samsung a avut parte de un an 2016 dificil în ceea ce priveşte telefoanele mobile. Generaţia Galaxy S7 nu a fost una chiar foarte atractivă pentru cumpărători. În ciuda vânzărilor însemnate, cifrele nu se pot compara cu ce reuşea să vândă Samsung în 2013 şi 2014, de exemplu. Dacă modelele Galaxy S3 şi S4, cele mai vândute modele din istoria companiei, au volume de 65 de milioane, respectiv 70 de milioane de unităţi, ultimele trei generaţii (Galaxy S5, S6 şi S7) se situează între 45 şi 50 de milioane de exemplare în întreaga lume. Pentru acest an, Samsung are însă planuri mari, vrea ca noul Galaxy S8 să devină a treia cea mai vândută generaţie de telefoane, ţintind un volum de vânzări de 60 de milioane de unităţi.
• Avocatul american Hausfeld atacă băncile germane. Cere daune de miliarde
Casa de avocatură Hausfeld din SUA pregăteşte o plângere colectivă împotriva băncilor germane, cerând daune de miliarde. Potrivit informaţiilor Bild am Sonntag (BamS), sunt vizate Sparkassen, Volksbanken şi institute financiare private, cum ar fi Deutsche Bank. Băncile sunt acuzate că, în urma unor înţelegeri de tip cartel, ar fi aplicat comercianţilor taxe exorbitante la plata cu EC-card. Un reprezentant al biroului din Germania, Christopher Rother, a declarat că Hausfeld reprezintă "clienţi bine-cunoscuţi". Ar fi vorba despre mari companii petroliere şi comerciale. Ani de zile, acestea ar fi plătit băncilor respective o taxă fixă, de 0,3% din suma tranzacţionată, arată hotnews.ro.
• Arestări, închisoare... Vremuri dificile pentru oficialii grupului Volkswagen
FBI a arestat un responsabil din America al grupului VW , acuzat de implicare în scandalul Dieselgate. În Coreea de Sud, un ex-responsabil local al VW a fost condamnat la un an şi jumătate închisoare fermă. La Salonul de automobile inaugurat duminică la Detroit nu s-a deplasat nici un important membru al conducerii VW. La un an şi jumătate de la declanşarea "Dieselgate" se constată că doi responsabili ai grupului Volkswagen au fost arestaţi şi condamnaţi în urmă scandalului motoarelor trucate care a zguduit întreagă industrie de automobile mondială.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, era consilier judeţean în anii în care "Regele asfaltului" încasa sume uriaşe
Actualul ministru al Transporturilor a fost consilier judeţean la Giurgiu, în perioada în care sume uriaşe erau plătite de pomană firmelor lui Nelu Iordache. Răzvan Cuc a fost la un pas să devină administratorul public al judeţului. Judeţul Giurgiu apare în toate statisticile din ultimii ani ca fiind unul dintre cele mai sărace judeţe din România. În actualul guvern, probabil ca urmare a competenţelor profesionale arătate la nivel judeţean, doi politicieni giurgiuveni au devenit miniştri.
• Diversiunea pentru înăbuşirea Scandalului Sebastian Ghiţă - Ion Cristoiu
Mă număr printre cei care se încăpăţînează să susţină că marea problemă a începutului de an 2017 e dată de numeroasele dezvăluiri din ultimul timp despre incalificabilele abuzuri ale Sistemului instituţiilor de forţă, avînd drept axă Binomul SRI-DNA. Diversiunea pentru înăbuşirea Scandalului Sebastian Ghiţă a venit mai repede decît mă aşteptam. S-a grăbit s-o pună la cale Liviu Dragnea!
• Vor fi şterse NATO şi Uniunea Europeană de valul populist?
Populismul antisistem este, indubitabil, în creştere în Occident. De la alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, trecând prin Brexit, până la ascensiunea unor mişcări precum 'Cinci Stele' (Italia), în partea stângă a scenei politice, şi 'Alternativa pentru Germania', în partea dreaptă, respingerea vechilor doctrine şi, odată cu ele, a elitelor şi instituţiilor politice se dovedeşte a fi o atracţie puternică, notează vineri publicaţia NATO Review.
• 2017, un an cu un leu relativ stabil, dar dobânzi bancare în creştere
Cursul de schimb rămâne în stagnare, dobânzile bancare vor creşte uşor, inflaţia va reveni în teritoriul pozitiv - acestea sunt coordonatele principale ale anului în curs. Anul 2017 a debutat în mod negativ pentru cei care au credite în lei cu dobândă variabilă, legată de indicatorul ROBOR (al dobânzilor interbancare la trei luni) al Băncii Naţionale, adică pentru majoritatea creditelor noi din ultimii ani, inclusiv cele prin Prima Casă. ROBOR a ajuns la maximul ultimelor şase luni la sfârşitul anului trecut, respectiv 0,85%, iar în primele zile ale anului a continuat să urce până la 0,87%. Deocamdată aprecierea înseamnă rate lunare mai mari cu 10-20 de lei, dar dacă trendul continiuă presiunea va fi tot mai puternică asupra debitorilor.
• JURNALUL NATIONAL
• Scolile, INCHISE in Bucuresti pana luni
Toate cursurile din Bucureşti, cu excepţia celor din învăţământul superior, vor începe luni, 16 ianuarie, din cauza vremii nefavorabile ce se anunţă în următoarele zile, a declarat, luni seară, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Cât priveşte învăţământul universitar, ea a spus că acesta are autonomie şi "fiecare universitate îşi va lua propria decizie şi o va anunţa pe site-ul facultăţilor". Firea a adăugat că este posibil ca o decizie similară să fie luată şi pentru judeţul Ilfov.
• Aeroportul Kogălniceanu, sacrificat pentru US Army
Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi-a sacrificat aproape întreaga activitate comercială în beneficiul armatei americane şi supravieţuieşte din subvenţiile acordate de la bugetul de stat. În ciuda poziţionării ideale şi a potenţialului economic evident, aeroportul din Constanţa nu se poate dezvolta pentru că România trebuie să respecte acordul cu NATO. În prezent, pe Aeroportul Kogălniceanu se operează doar câteva curse interne şi internaţionale pe săptămână. Aeroportul a avut în 2015 un număr de 71.165 pasageri, faţă de 154.321 în 2014, iar administratorii anunţă un recul al activităţii comerciale. Aeroportul Kogălniceanu este deţinut de Ministerul Transporturilor în proporţie de 60%, Fondul Proprietatea şi Consiliul Judeţean Constanţa cu câte 20%
• Transelectrica a estimat pentru aseară cel mai mare consum de electricitate din ultimii 17 ani
Dispeceratul Energetic Naţional a estimat pentru aseară un consum naţional de circa 9.750 de MW de energie electrică, nivel care nu a mai fost atins din anii 2000 încoace, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica şi fost şef al Dispeceratului. "Până acum, cel mai mare consum a fost înregistrat pe data de 16 decembrie 2016, când, la ora 17:28, consumul naţional a fost de 9.721 de MW, acesta fiind cel mai mare consum de după 2000. La aceeaşi dată, producţia naţională era de 11.227 de MW", a precizat Lohan.
• NATIONAL
Vine marea amnistie fiscală!
Surse din ANAF si Ministerul Finanţelor susţin că noua putere politica de la Bucureşti pregăteşte o adevărată revoluţie fiscală. Una asemănătoare cu cea care a avut loc in urma cu ceva vreme in Italia si structurata pe "osatura" proiectului de lege care, după ce a trecut de furcile caudine ale Parlamentul de la Chişinău, urmează să fie votata in curând de Guvernul Republicii Moldova. Este vorba despre permiterea, într-o perioada bine delimitata de timp, a spălării "banilor negri" de până acum, autorităţile luând in considerare, sub titulatura unui amplu proiect legislativ privind "liberalizarea capitalului", o mare amnistie fiscală. Ea a funcţionat foarte bine in Italia, acolo unde s-a adoptat o măsură similară, prin care sume uriaşe, provenind, fără îndoială, inclusiv din activităţile ilicite ale Mafiei au fost scoase la lumină.
• Am aflat de ce nu are Iohannis televizor in birou!
După cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, Klaus Iohannis s-a opus cu vehementă sa păstreze televizorul lui Băsescu in biroul său, dar si să accepte vreun aparat nou. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, teama lui Iohannis s-ar fi datorat tocmai "pontului" primit de la latura sa loială din SRI cu privire la faptul că nu degeaba "televizorul" lui Băsescu mergea non-stop in birou, chiar si in timpul unor întâlniri prevăzute in agenda sa. Aşa că "neamţul" a decis sa sufle si in iaurt, neacceptând in birou niciun televizor si vorbind cât mai puţin, preferând doar sa comunice in scris, inclusiv cu oamenii săi de încredere, atâţia câţi i-au mai rămas.
• Presa britanica moare de grija lui Adamescu
Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu se află in Anglia, unde, după ce a fost arestat două zile, a fost eliberat pe cauţiune. Aici, soţia sa, Adriana Constantinescu, a relatat presei locale un episod rupt din filmele cu James Bond. Povestea spusa de soţia lui Adamescu pare desprinsă din vremurile când Securitatea ceauşista le sufla in ceafă disidenţilor romani fugiţi in Occident. Adriana Constantinescu a declarat jurnaliştilor că autorităţile române au vrut să o răpească in primăvara anului trecut, dar au eşuat. Trebuie remarcat că incredibila istorioară vine in contextul in care in aprilie urmează să se judece extrădarea lui Adamescu. Adică, daca romanii pot face asta la Londra, oare ce-ar face ei când Adamescu va fi pe teritoriul României...
• PUTEREA
• Dragnea: Cuminţenia Pământului e proprietatea statului!!
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, are informaţii senzaţionale. Dragnea, a declarat luni, la Parlament, referitor la procedura de achiziţie a operei lui Bâncuşi, "Cuminţenia Pământului", că, dacă "s-ar fi căutat cum trebuie", s-ar fi găsit documentele care să ateste că această capodoperă este deja proprietatea statului român! Ne închipuim că, dacă preşedintele PSD a făcut această afirmaţie, cu certitudine se află în posesia documentelor de proprietate...Ca atare, pentru sculptură nu mai sunt necesare donaţii, ci aceasta trebuie recuperată de la actualii deţinători, printr-o "procedură legală şi transparentă", arată Dragnea.
• Ambasadorul Marii Britanii îi arată lui Firea unde e PROBLEMA cu deszăpezirea
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a postat, pe contul său de Twitter, o fotografie realizată în Bucureşti, în cursul zilei de sâmbătă. În fotografie se observă cum calea de rulare auto este curăţată de zăpadă, în schimb trotuarul este necirculabil. "Drumurile principale din Bucureşti au fost curăţate impresionant de repede după ninsoarea de ieri. Pietonii au o viaţă mai grea...", este comentariul cu care dl. Brummell îşi însoţeşte fotografia. Ilustraţia a fost folosită şi de blogerul britanic Craig Turp, editorul ghidurilor turistice In Your Pocket. Turp este stabilit în România şi pasionat de ţara noastră, pe care a ajuns să o cunoască destul de profund. Pe blogul său "Bucharest Life", Craig Turp a postat o analiză proprie a felului în care reacţionează România la ninsori şi ger.
• ROMANIA LIBERA
• De unde taie PSD ca să mărească salariile bugetarilor cu 50%. România ar putea să ajungă la peste 7% deficit bugetar
În campania electorală, PSD a promis că de la 1 iulie 2017 va mări anvelopa salarială a bugetarilor cu 50%. Este această promisiune electorală realizabilă şi, dacă da, cum anume? Analiştii şi experţii chestionaţi de "România liberă" susţin că viitorul cabinet format de PSD şi ALDE va trebui să taie de undeva. Altfel nu are de unde să satisfacă promisiunile electorale şi ele nu vor putea fi puse în practică. Motivul? Nu sunt destui bani. Nu se poate, simultan, să se scadă veniturile şi să se mărească cheltuielile. Aceasta nu se poate face decât prin creşterea deficitului bugetar sau prin tipărirea de monedă fără acoperire, ce provoacă inflaţie.
• Clujul a devenit cel mai scump oraş din România
Specialiştii afirmă că prezenţa unei numeroase comunităţi IT, numărul mare de studenţi străini şi prezenţa consistentă a expaţilor "împingø tarifele în sus la imobiliare. Clujul rămâne cea mai scumpă piaţă imobiliară locală din România. Nu doar că preţul mediu al apartamentelor este mai mare decât în alte oraşe mari, dar şi creşterea preţurilor este cea mai mare din ţară. Potrivit unei analize realizate de platforma Imobiliare.ro, preţul mediu al apartamentelor din România a crescut în 2016 cu 10,7 la sută comparativ cu anul 2015. Astfel, în decembrie 2016, preţul mediu ajunsese la 1.053 de euro pe metrul pătrat. În Bucureşti, preţul mediu a urcat la 1.138 de euro pe metrul pătrat. În Cluj-Napoca, însă, preţul mediu a ajuns la 1.244 de euro pe metrul pătrat.
• ZIARUL FINANCIAR
• Surpriza neplăcută a execuţiei bugetului 2016: veniturile au fost de 222 mld. lei în loc de 236 mld. lei
Primele estimări privind execuţia bugetară pe decembrie 2016 indică venituri de doar 16 miliarde de lei, în scădere cu 33% faţă de decembrie 2015 când s-au încasat 24 mld. lei, ceea ce a dus la obţinerea unor venituri pe 2016 de doar 221,5 miliarde de lei, cu 14,2 miliarde de lei mai puţin faţă de veniturile estimate la rectificarea din noiembrie 2016, conform unor surse apropiate de Ministerul Finanţelor. "Este o surpriză neplăcută evoluţia încasărilor din TVA în decembrie, când TVA colectat a scăzut cu 20%. Un asemenea nivel al scăderii mai fusese doar în iunie 2016", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
• Airbnb vrea să deschidă un centru de servicii cu 200 de oameni la Bucureşti
Platforma americană Airbnb, unul din starurile din Silicon Valley prin care pot fi închiriate direct de la proprietari camere, case sau apartamente, va deschide un centru de servicii suport în Bucureşti, unde va angaja, într-o primă fază, 200 de oameni. Compania va intra pe piaţa locală prin intermediul unui parteneriat cu o firmă de consultanţă poloneză, conform unor surse din piaţă. Fondată în 2008 cu sediul în San Francisco (California), platforma Airbnb a avut până în prezent peste 60 de milioane de utilizatori, este folosită în peste 34.000 de oraşe şi 191 de ţări. Airbnb a câştigat tot mai mult în popularitate pentru că în oraşele mari preţurile de cazare practicate de utilizatorii platformei sunt mult mai mici comparativ cu cele din hoteluri.
• Ministerul Finanţelor nu a primit deocamdată lista candidaţilor pentru boardul CEC Bank
Lista candidaţilor care au trimis dosarele pentru procesul de recrutare a noului Consiliu de Administraţie (CA) al CEC Bank, singura bancă de top 10 aflată în portofoliul statului, nu a ajuns săptămâna trecută la Ministerul Finanţelor, termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură fiind 4 ianuarie. Cei nouă membri ai CA-ului băncii de stat CEC Bank ar urma să fie selectaţi de un expert independent, respectiv firma de executive search Transearch. Furnizarea listei candidaţilor se poate realiza până cel târziu în 2 februarie, iar cei implicaţi în acest proces par să nu se grăbească prea mult.