REVISTA PRESEI 10.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 10 februarie 2017

REVISTA PRESEI 10.02.2017

ADEVARUL

Sorin Grindeanu a trişat şi ne-a păcălit pe toţi

Demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, este cel mai mărunt eveniment al zilei de joi. Primele două ca importanţă sunt: refuzul Curţii Constituţionale de a judeca excepţia ridicată de Avocatul Poporului asupra ordonanţei 13 şi devoalarea schemei prin care Guvernul Grindeanu a trişat opinia publică şi a manipulat procesul legislativ în aşa fel încât, deşi a abrogat-o, ordonanţa 13 să poată intra totuşi în vigoare. Dacă ar fi fost un om onest şi de bună credinţă, Sorin Grindeanu putea să abroge parţial ordonanţa 13: să păstreze acele prevederi necesare şi să elimine prostiile emanate din capul lui Florin Iordache sau din alte capete de partid.

Şerban Nicolae, juristul PSD: CCR face o greşeală considerând OUG13 ca abrogată definit

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi preşedintele Comisiei Juridice, este de părere că judecătorii CCR au greşit atunci când au considerat că Ordonanţa 13 este abrogată definitiv şi au hotărât că sesizarea Avocatului Poporului rămâne fără obiect. Curtea Constituţională nu a judecat pe fond Ordonanţa de Urgenţă numărul 13 pe motiv că, între timp, Guvernul a abrogat-o, "deci nu mai există", după cum a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu. În cazul în care Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 14 - care a aborgat OUG nr. 13- va intra automat în vigoare vechea şi scandaloasa OUG nr. 13, care a scos lumea în stradă.

Dan Dungaciu. Protestele din Piaţa Victoriei şi proiectul de ţară

S-a scris mult despre protestele din Piaţa Victoriei şi din diverse perspective. S-a vorbit despre o Românie care se mobilizează - rara avis! - în numele Europei, s-a invocat inclusiv o "cultură românească a protestului", iar acţiunea protestatarilor a fost considerată "apariţia unei noi concepţii politice". România, incontestabil, a ieşit foarte bine la nivel de imagine. Cel mai semnificativ material dedicat protestelor din România este cel al filosofului şi scriitorului francez Gaspard Koenig publicat în Les Echos. Gaspard Koenig, este fondatorul în 2013 a unui think tank numit GenerationLibre, de tradiţie "iacobinist liberală", ceea ce înseamnă că militează pentru ideea că "statul trebuie, înainte de orice, să emancipeze individul de sub tutela lui". Într-o epocă a maselor, a "revoluţiei numerice". "noi trebuie să pregătim lumea, o lume deschisă unde autonomia individului şi cooperarea spontană înlocuiesc structurile centralizate".

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP: "E o activitate seismică mai intensă decât de obicei"

Cele trei seisme de peste 5 pe Richter care s-au produs în zona Vrancea în ultimele şapte luni depăşesc statistica obişnuită, apreciază Mircea Radulian, seismolog şi director ştiinţific al INFP. Totuşi, expertul spune că sunt şanse mici ca un cutremur mare să lovească România în următoarele luni. Trei cutremure cu magnitudine de peste 5 pe Richter s-au produs în ultimele şapte luni în zona seimică Vrancea, cel mai recent fiind resimţit şi în Capitală în după amiaza zilei de 8 februarie, lipsit însă de pagube materiale, după cum a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. "Sunt mai multe decât statistica, e o activitate mai intensă decât de obicei, dar nu sunt motive să ne alarmăm", a explicat Mircea Radulian.

Ana Birchall, interimar la Ministerul Justiţiei

Florin Iordache şi-a anunţat, joi, demisia din funcţia de ministru al Justiţiei, după 36 de zile de mandat. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, îl va înlocui, interimar, Iordache. Aceasta a precizat, într-un prim mesaj public, faptul că vrea să asigure "bunul mers al Justiţiei, alături de instituţii, societatea civilă şi de mass media". Ana Birchall este ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Şeful SRI a dat raport degeaba în Parlament

Audierea şefului SRI, Eduard Hellvig, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, de către comisia de specialitate din Parlament nu a adus nimic nou în ceea ce priveşte tema colaborării între cele două instituţii în perioada protestelor. Comunicarea între SRI şi MAI a existat, însă a fost "insuficientă", iar Carmen Dan a fost avertizată de escaladarea situaţiei din Piaţa Victoriei şi pe 1 februarie, cu câteva ore înainte de incidentele violente.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a aprobat organizarea unui "marş pentru viaţă", în sprijinul valorilor familiei creştine tradiţionale

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi, a aprobat organizarea, în 25 martie, a Marşului pentru viaţă 2017, în sprijinul valorilor familiei creştine tradiţionale şi a lansat un îndemn la rugăciune, dialog şi coresponsabilitate socială pentru a fi depăşite stările conflictuale din societatea de azi, dar şi un îndemn pentru părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi care şi-au lăsat copiii în ţară. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Sfântul Sinod a aprobat organizarea, la nivel naţional, a Marşului pentru viaţă 2017 - "Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine". Marşul va avea loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri).

Ungaria, hotărâtă să mai pună un gard în calea migranţilor

Ungaria este pregătită să construiască o a doua linie de gard la graniţa de sud a ţării, pentru a ţine migranţii la distanţă, dacă situaţia se va deteriora anul acesta sau anul viitor, a declarat joi şeful Cancelariei premierului Viktor Orban, Janos Lazar, citat de Reuters. Lazar a mai precizat într-o conferinţă de presă că Guvernul intenţionează să construiască tabere pentru refugiaţi la graniţa de sud, unde migranţii vor fi cazaţi în containere, până când cererile lor de azil vor fi procesate. Oficialul de la Budapesta a afirmat că, în prezent, sunt aproape 600 de migranţi în Ungaria, care aşteaptă ca cererile lor de azil să fie procesate. Majoritatea stau în tabere deschise, ceea ce reprezintă un risc pentru securitate. În aceste condiţii, obiectivul Guvernului este să restricţioneze sosirea migranţilor, fără a închide complet graniţele.

Reuters: Trump a denunţat, într-o convorbire cu Putin, un tratat nuclear semnat în timpul administraţiei Obama

Donald Trump a denunţat, în prima sa convorbire la telefon în calitate de preşedinte cu omologul său rus Vladimir Putin un tratat care limitează desfăşurarea de focoase nucleare americane şi ruse drept un acord prost pentru Statele Unite, declară doi actuali oficiali şi un fost oficial american la crent cu această conversaţie, relatează Reuters. Atunci când Putin a evocat posibilitatea extinderii tratatului New START, din 2010, Trump a făcut o pauză, pentru a-i întreba pe consilierii săi despre ce tratat este vorba, afirmă aceste surse. Trump i-a spus după aceea lui Putin că tratatul este unul dintr-o serie de acorduri proaste negociate de administraţia Obama şi că New START favorizează Rusia.

Congresul vrea să-i limiteze atribuţiile lui Trump în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei

Şase senatori influenţi americani, atât republicani, cât şi democraţi, au depus miercuri un proiect de lege care ar obliga ca orice decizie a Casei Albe ce ar presupune o relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres. Senatorii republicani Lindsey Graham, John McCain şi Marco Rubio, alături de democraţii Ben Cardin, Sherrod Brown şi Claire McCaskill, au iniţiat Legea de Revizuire a Sancţiunilor contra Rusiei, cu obiectivul de a controla măsurile coercitive ale Washingtonului împotriva Kremlinului, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres. "Rusia nu a făcut nimic pentru a fi recompensată cu relaxarea sancţiunilor. A oferi o relaxare în acest moment ar da un semnal greşit Rusiei şi aliaţilor noştri care se confruntă cu opresiunea rusă", a declarat Graham.

Tsipras cere eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei chiar într-o conferinţă de presă comună cu Poroşenko

"Sancţiunile împotriva Rusiei au afectat economia greacă", a afirmat Tsipras în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Aceste sancţiuni au fost adoptate în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, şi au fost prelungite la fiecare şase luni, ultima dată în decembrie 2016. Rusia a răspuns printr-un embargou asupra produselor agroalimentare provenite din statele ce aplică sancţiunile împotriva ei. "Pe de o parte, înţelegem nevoia unui răspuns adecvat evenimentelor. Dar, pe de altă parte, considerăm că sancţiunile trebuie înlocuite cu alte măsuri", a declarat Tsipras, fără să menţioneze care ar fi aceste măsuri.

Rusia a pus tunurile pe Emmanuel Macron

Fostul ministru francez al Economiei, unul dintre favoriţii alegerilor prezidenţiale din Franţa, a devenit ţinta unei campanii de dezinformare coordonate din Rusia. După conservatorul François Fillon, 62 de ani, a cărui candidatură la preşedinţia Franţei este pusă la grea încercare din cauza dezvăluirilor legate de angajarea fictivă a soţiei sale, liderul "En Marche!" ("Înainte!"), fostul ministru francez al Economiei Emmanuel Macron, 39 de ani, ar putea fi următoarea victimă a unor scurgeri de informaţii. Macron nu va fi atacat din interior, ca în cazul lui Fillon, ci din exterior. Potrivit presei franceze, posturile ruse fidele Kremlinului, precum canalul internaţional RT şi portalul Sputnik, au pus deja tunurile pe tânărul candidat la Palatul Élysee, promiţând dezvăluiri de senzaţie.

BANCHERUL

Profitul UniCredit a crescut cu 31%, la 74 milioane euro

Grupul UniCredit din Romania, compus din bancă, firma de leasing si firma de credite de consum, si-a majorat anul trecut profitul cu 31%, la 74 milioane de euro, conform raportului financiar prezentat de banca-mamă din Italia. Banca si-a majorat uşor, cu 4%, veniturile nete din dobânzi.

BRD si-a majorat profitul cu 63%, la 763 milioane lei

BRD a anunţat obţinerea unui profit net de 763 milioane lei, la nivel de grup, in 2016, in creştere cu 63% fată de anul precedent, 70% din acesta urmând a fi repartizat acţionarilor, sub forma de dividende. Creşterea profitului s-a datorat in principal scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante (costul riscului), precum si vânzării acţiunilor la firma de carduri Visa. Totalul activelor băncii a crescut, la nivel de grup, cu 1,7 miliarde lei (3,4%), la 51,881 miliarde lei, in timp ce la nivel de bancă volumul activelor a urcat cu 1,4 miliarde lei, la 50,658 miliarde lei.

COTIDIANUL

Reacţia surprinzătoare a profesorului Mircea Dumitru la mesajul Academiei Române

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti, a transmis joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că se disociază de mesajul prin care mai mulţi membri ai Academiei Române au lansat un apel cu puternic accent naţionalist către poporul român şi instituţiile statului în care se pronunţă "cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale". "Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulţi colegi din Universitatea din Bucureşti, şi pe care eu l-am iniţiat, denunţ derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept şi mă exprim fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept. Regret situaţia creată şi cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept şi ale democraţiei", a scris Mircea Dumitru pe Facebook.

Compromiterea agendei publice prin referendum

Există o listă de urgenţe în societatea românească pentru care nu s-a decis niciun referendum. Eliminarea imunităţii parlamentare se află pe primul loc al acestei liste generate de o justiţie lipsită, la rândul ei, de responsabilitate punctuală. Politicienii şi justiţia se află deasupra legii, dozajul acestei pre-infracţionalităţi sistemice regăsindu-se în derapajul instituţional şi în societate. Clasa politică nu este dispusă la o reformă structurală, chiar în urma unui referendum, imunitatea producând mutaţii psihologice şi în ordinea degradării morale imense. Imunitatea face din această clasă politică o structură realmente de neatins, cu toate succesele ridicării acesteia. Oricare iniţiative pentru referendum, orice ar viza acestea, sunt aproape infime raportate la cele două imunităţi, prin ridicarea cărora s-ar degaja întregul comportament public.

CURENTUL

Cum a "operat" firma socrului lui Predoiu insolvenţele de la Dinamo şi K&S Electric

Ieri de dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au luat cu asalt firma de avocatură "Zamfirescu, Racoţi& Partners", fostă "Zamfirescu, Racoţi, Predoiu", pe scurt ZRP. Cazul, insolvenţa clubului Dinamo, prejudiciul, peste 18 milioane de lei. Procurorii susţin că "în perioada 2014 - 2016, cu ocazia deschiderii şi derulării procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară ar fi fost omise (ascunse) active, în valoare totală de 18.498.402 de lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciaţi creditorii societăţii". Clubul Dinamo şi-a cerut insolvenţa în 13 mai 2014. Planul de reorganizare, întocmit de club sub supervizarea ZRP prevedea plata a doar 4,5% din datoriile de la momentul intrării în insolvenţă adică 77.826.649 lei. Instanţa a aprobat planul aşa că societatea lui Ionuţ Negoiţă a achitat până în martie 2015 suma de 3.486.133 lei.

CURIERUL NATIONAL

OTP Bank, obligată să îngheţe CHF la 2,3 lei

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus îngheţarea cursului CHF dintr-un împrumut la acest nivel şi au obligat OTP Bank România şi OTP Faktoring ZRT să restituie toate sumele încasate peste cursul de 2,2 lei pentru un franc elveţian. Avocat: Decizia este o premieră în materia executării silite. Pe îngheţarea cursului valutar în cadrul executării silite mizează zeci de mii de debitori în franci elveţieni, fiindcă asta ar presupune să scape definitiv de orice datorie şi executare silită. Banca poate face contestaţie în 10 zile de la comunicare.

Germania: Excedent comercial record în 2016

În 2016, prima economie europeană a exportat produse în valoare de 1.207,5 miliarde de euro, dar a importat doar de 954,6 miliarde de euro, înregistrând astfel un excedent de... 252,6 miliarde de euro. Este vorba de o creştere însemnată faţă de 2015, când excedentul comercial german, oricum important, era de doar 244,3 miliarde de euro. Astfel de informaţii, atrag, ca de obicei, critici în Europa - şi nu numai - la adresa Germaniei. Ultimele critici au venit la sfârşitul lunii ianuarie din partea unor consilieri ai lui Donald Trump care au acuzat Berlinul că "exploatează" alte ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi Statele Unite, utilizând o monedă euro care este "în mod grosolan subevaluată", făcând astfel produsele germane mai competitive. Statisticile germane arată însă că, în 2016, cele mai ample exporturi germane s-au derulat în spaţiul european, ele progresând până la 707,9 miliarde euro.

EVENIMENTUL ZILEI

GRIPĂ AVIARĂ la Bucureşti. Boala a fost depistată la pescăruşi MORŢI pe malul Lacului Griviţa

Conform unui comunicat al Primăriei Sector 1, citat de News.ro, în urma analizelor făcute la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a fost confirmată "influenţa aviară" la cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti, iar Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul zonei unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde sectoarele 1, 2, 5 şi 6 din Bucureşti, precum şi localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna din judeţul Ilfov, precizează sursa citată.

Un gigant imobiliar iese din România. Vinde un mall şi o clădire de birouri

Investitorul imobiliar instituţional AEW Europe, deţinut de Natixis şi La Banque Postale, va ieşi anul acesta de pe piaţa imobiliară românească prin vânzarea mallului Promenada din Tîrgu Mureş şi a clădirii de birouri America House din centrul Bucureştiului, potrivit unor surse din piaţa imobiliară. Investiţiile din România au fost realizate prin intermediul fondului PBW II, lansat de AEW Europe în 2006. Fondul a ajuns la maturitate şi trebuie să restituie banii investitorilor, spun sursele Capital. Procesul de vânzare este mai avansat în cazul mallului Promenada, pe când în cazul America House de abia s-a stabilit brokerul care se ocupă exclusiv de vânzare.

Demisie şoc în CSM, după protestele din Piaţa Victoriei

Judecătoarea Daniela Leca şi-a înaintat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii după ce colegii săi magistraţi au considerat că o fotografie postată de aceasta, pe Facebook, de la protestele din Piaţa Victoriei, poate aduce atingere imaginii instituţiei. Daniel Leca a declarat pentru Evenimentul Zilei că se va întoarce la Judecătoria sectorului 4. Fotografia cu pricina a fost între timp înlăturată de pe profilul de Facebook al judecătoarei.

JURNALUL NATIONAL

Bogdan Hosu. Sindicatele vor să facă turism. Condiţia: guvernul să retrocedeze active de 500 de milioane de euro

Bogdan Hosu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, spune că marile confederaţii aşteaptă o lege blocată de opt ani în Parlament şi o Hotărâre de Guvern care ar trebui să le retrocedeze activele, în valoarea de circa 500 de milioane de euro, constând în case de cultură din toată ţara. După ce ar intra în posesie, confederaţiile ar urma să negocieze cu executivul un schimb, case de cultură contra hoteluri, în toată ţara. Sindicatele sunt nemulţumite de actualul executiv pentru că nu a respectat dialogul social, dar speră ca în cel mai scurt timp să se găsească rezolvări pentru toate problemele. Se cere schimbarea de urgenţă a mai multor legi, astfel încât România să poată avea garantată creşterea economică pe termen lung.

Străinii investesc în punctele de despăgubire ANRP

Afacerile dezvoltate în jurul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) rămân în continuare profitabile şi atrag acum chiar şi investitori străini. Alpha Quest, un fond de investiţii maltez ce cuprinde investitori din Europa Centrală şi de Est, a lansat ieri o ofertă publică de cumpărare de până la 400 de milioane de puncte de despăgubire emise de ANRP, la preţul de 0,5 lei/punct. Oferta fondului maltez se derulează în perioada 8 februarie - 30 aprilie 2017 şi se adresează exclusiv deţinătorilor de puncte. Investiţia de 200 de milioane de lei ar trebui să aducă fondului un profit dublu, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2017, statul român achiziţionează punctul de despăgubire cu un leu. Plăţile se fac însă eşalonat, în cinci ani, în funcţie de fondurile alocate de la buget în acest scop.

Managerii privaţi de la stat îşi dau bonusuri pentru orice

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind implementarea guvernanţei corporatiste, 180 de societăţi unde statul român deţine calitatea de acţionar majoritar intrau sub incidenţa noii legislaţii. Deşi până la sfârşitul anului trecut doar 35 de societăţi se încadraseră în aceasta, procesul de recrutare a managerilor costase statul român, începând cu 2012, peste un milion de euro, iar prestaţia acestora, analizată prin prisma performanţelor companiilor pe care le conduc, este departe de cea estimată iniţial. La începutul anului trecut, Ministerul Economiei pregătise o nouă listă de societăţi care să fie incluse în programul manager privat la stat, iar pentru recrutarea noilor manageri era pregătit să cheltuiască 4,2 milioane de euro.

Reciclăm şi compostăm doar 16% din ce aruncăm

Eficienţa resurselor din România este scăzută, economia circulară subdezvoltată, în timp ce nivelurile de reciclare şi compostare se află mult sub media europeană, se arată într-un raport al Comisiei Europene de evaluare a punerii în aplicare a politicilor Uniunii Europene de mediu în statele membre. Potrivit raportului, România are niveluri de reciclare şi compostare foarte scăzute, respectiv 16%, faţă de media europeană de 44%, precum şi rate ridicate de depozitare a deşeurilor. România are o problemă foarte gravă în domeniul deşeurilor, mai având de închis 20 de depozite în condiţiile în care termenele au fost depăşite. Pentru această întârziere, Comisia Europeană ne-ar putea aduce în faţa Curţii Europene de Justiţie în februarie-martie.

Guvernul a alocat 50 milioane lei pentru continuarea programului 'Prima Maşină'

Guvernul a adoptat, joi, în şedinţă, o hotărâre prin care alocă pentru anul 2017 o sumă de 50 milioane lei pentru continuarea programului "Prima Maşină", din banii acordaţi în 2016 şi rămaşi neutilizaţi. "Prin acest program se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. De asemenea, se doreşte continuarea mecanismului care să conducă la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decât cele practicate la momentul actual, având în vedere faptul că lipsa garanţiilor conduce la costuri mai mari ale contractării unui credit", precizează Executivul.

NATIONAL

Al doilea puci la vârful PSD!

Dopa primul puci eşuat, adevăratul pericol pare sa vina din partea puţinilor, dar cu atât mai influenţilor "baroni roşii" care au rămas in teritoriu. Este vorba despre un grup "radicalizat", in fruntea căruia s-a aşezat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, actualul senator Paul Stănescu. Paul Stănescu a lucrat la doua capete, mizând atât pe "reformistul" Jianu, cat si pe "reacţionarul" Iordache. Si, dacă ne gândim ca exista informaţii că până si partea economică a programului de guvernare ar fi fost creionat, in secret, de către slătineanul Darius Vâlcov, un alt membru de frunte al "clanului oltenilor", chiar că lucrurile se complicaseră serios pentru Dragnea. Cel care, iată, a rezistat, totuşi, unui al doilea puci, tocmai când se pregăteşte un al treilea, cel al pont iştilor...

Plan de anihilare a reţelei sorosiste

In timp ce noile autorităţile de la Bucureşti de-abia îndrăznesc să bâiguie câte un apropo subtil despre implicarea zecilor de fundaţii si ONG-uri din reţeaua societăţii civile sorosiste in încercările de destabilizare a societăţii româneşti, guvernanţii Ungariei si-au luat deja viteză si au definitivat un plan legal de eradicare a influentei "subversive" a miliardarului american. Este vorba despre un proiect de lege prin care cabinetul condus cu mână de fier de către premierul Viktor Orban obliga ONG-urile care acţionează in Ungaria să declare valoarea finanţărilor provenite din străinătate, sub ameninţarea că si-ar putea pierde altfel autorizaţia de a-si desfăşura activităţile curente. Aceasta este, de altfel, principala miza a proiectului de lege prin care Orban îşi propune sa scape, odată pentru totdeauna, de puzderia de ONG-uri care ii ataca virulent, de ceva vreme.

PUTEREA

Brokerul SIMA, dezvăluiri din tinereţea Anei BIRCHALL: "Voia să se sinucidă!"

Brokerul fugar Cristian Sima pretinde că ar fi cunoscut-o personal pe actualul ministru Ana Birchall, în 1997, pentru că aceasta era prietenă cu fosta lui soţie. "Pe Ana Birchall am cunoscut-o când se numea Ana Calin si era doar amanta prietenului lui Tăriceanu, Vasi Paraschiv. M-am dus la ea pentru că era prietenă cu fosta mea soţie si voia să se sinucidă pentru ca amantul nu voia să divorţeze. Era o femeie la 20 de ani cu o singura idee in cap, sa parvină, nu iubea pe nimeni si nici să se sinucidă nu avea de gând. Intre timp a parvenit, s-a căsătorit cu un milionar si astăzi e dispusă să facă orice ca să parvină si mai mult. E foarte periculoasa pentru că nu e proastă deloc." scrie Cristian Sima pe pagina sa de Facebook.

ROMANIA LIBERA

Cel mai mare câştig al străzii

Dincolo de uriaşul câştig de a afla că sunt mulţi care împărtăşesc idealuri care depăşesc suta de lei şi ziua de mâine, că legea morală se mai regăseşte în fiecare şi că se poate acţiona şi dezinteresat, strada a înregistrat o victorie concretă împotriva politicienilor care legiferează în interes propriu. Ca mulţi alţi oameni mi-am spus la început: "Degeaba protestăm, ei vor trece ordonanţa de urgenţă pentru că au toată puterea". Prin retragerea ordonanţelor, precedentul a fost creat. Ori de câte ori se va ieşi în stradă, nu mai e loc de deznădejde.

Laura Codruţa Kovesi, este subiectul unui amplu material al jurnaliştilor BBC

Jurnaliştii publicaţiei BBC i-au dedicat procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un material intitulat "Laura Codruţa Kovesi, controversatul star român al luptei anticorupţie". Textul scoate în evidenţă susţinerea populară, dar şi acuzaţiile la adresa şefei DNA potrivit cărora foloseşte metode de pe vremea regimului comunist, citează Mediafax. "Laura Codruţa Kovesi a generat clivaje în România. Susţinătorii ei afirmă că este un cruciat împotriva corupţiei, trăgând, în sfârşit, la răspundere oameni care mai demult păreau intangibili. Totuşi, criticii argumentează că agenţia pe care o conduce a încălcat libertăţile civice într-un mod nemaiîntâlnit din perioada comunistă", comentează BBC.

Rusia avertizează că retragerea trupelor străine din Afganistan ar putea avea consecinţe imprevizibile

Retragerea trupelor străine din Afganistan ar avea "consecinţe imprevizibile" asupra situaţiei militare din ţară, a avertizat joi reprezentantul special al Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, citează Agerpres. "Nu este momentul ideal pentru retragerea din Afganistan a soldaţilor străini, inclusiv a soldaţilor americani. Situaţia de securitate în ţară se deteriorează, iar forţele afgane nu sunt în măsură să reziste singure opoziţiei armate. Ţinând cont de situaţia actuală, o plecare grăbită a militarilor străini ar avea consecinţe imprevizibile şi ar anula complet puţinele progrese realizate în ultimii ani", a declarat Kabulov agenţiei TASS, preluate de AFP. Reprezentantul Rusiei a reafirmat joi că ţara sa este gata să coopereze în privinţa Afganistanului cu Statele Unite şi cu NATO.

ZIARUL FINANCIAR

Emil Ionescu, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti: "Universitatea nu este o şcoală superioară de meserii, astfel încât să stea în genunchi în faţa angajatorilor"

Tinerii nu trebuie să lucreze cu normă întreagă din timpul facultăţii, pentru că nu mai au timp suficient pe care să îl acorde studiului, iar acest obicei afectează semnificativ calitatea pregătirii lor, a precizat Emil Ionescu, profesor de lingvistică generală şi decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. În opinia sa, slaba pregătire a tinerilor de care adesea se plâng angajatorii vine din faptul că studenţii se angajează din timpul facultăţii. Angajarea tinerilor este dictată de condiţiile generale ale acestei societăţi, a explicat decanul.

Deficitul comercial s-a apropiat de 10 mld. euro în 2016

Exporturile de bunuri au stabilit în 2016 un nou record, la fel ca importurile, deficitul comercial accentuându-se până spre 10 mld. euro, departe însă de deficitele înregistrate înainte de criză, cu vârful din 2008, când importurile au depăşit exporturile cu 23 mld. euro. Creşterea economică puternică, determinată de majorarea consumului, are un revers în majorarea puternică a deficitului comercial, care anul trecut a atins 9,9 miliarde de euro, cu importuri de 67,3 miliarde de euro şi exporturi de 57,3 miliarde de euro. Creşterile salariale şi reducerile de taxe, dar şi nivelul redus al dobânzilor bancare care a încurajat creditarea, se văd de doi ani în evoluţia puternică a consumului. În 2016, vânzările din comerţul cu amănuntul (care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat) au crescut cu 13,5%, an la an, faţă de 8,9%, an la an, în 2015.

Guvernul Dragnea/Grindeanu a făcut primul pas spre crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii în valoare de 10 mld. euro

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care are scopul de a finanţa proiectele de investiţii, a fost ieri pe agenda şedinţei guvernului, care a adoptat un memorandum pentru crearea acestui organism, la propunerea Ministerului Economiei. "Crearea acestui fond face parte din materializarea Programului de Guvernare 2017-2020 şi reprezintă o abordare mana­gerială a guvernului orientată spre creşterea performanţei şi utilizarea eficientă a activelor deţinute de companiile statului, (...) aducând un efect de multiplicare în economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice şi private. Fondul Suveran va fi un partener atât pentru investitori instituţionali precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât şi pentru fonduri de investiţii sau alţi investitori privaţi", a spus Alexandru Petrescu, ministrul economiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb