• ADEVĂRUL
• Benzina va scumpi mâncarea
Preţul unor sortimente de carburanţi s-a majorat cu 7% în acest an, iar cotaţia petrolului continuă să crească, antrenând scumpiri în lanţ pe toate palierele economiei. Singura soluţie pentru stoparea scumpirilor este scăderea nivelului taxelor încasate de stat, care reprezintă jumătate din preţul de la pompă.
• Cum au ajuns carburanţii la preţurile actuale
Cele mai scumpe sortimente de benzină au atins în aceste zile valori istorice ale preţurilor calculate în lei, deşi cotaţiile petrolului sunt la niveluri inferioare faţă de recordul de 147 de dolari pe baril atins în iulie 2008. Calculate însă în dolari, moneda de referinţă a cotaţiilor barilului, preţurile sunt însă mai mici cu 19%. Însă modul de calcul al preţului la pompă este mult mai complex şi include mai mulţi factori pe lângă barilul de petrol: valoarea accizei, cotaţia monedei euro la care se calculează acciza, precum şi cursul de schimb al dolarului în raport cu leul.
• Greşelile medicale, mai uşor de probat
Ministerul Sănătăţii a elaborat ghiduri terapeutice pentru 21 de specialităţi medicale. Ghidul terapeutic ajută medicul să trateze pacientul, permite controlul cheltuielilor şi oferă avocaţilor posibilitatea de a demonstra greşelile medicale. Ghidurile vor fi de mai mare ajutor avocaţilor şi instanţelor, spune Mircea Cinteză: "Dacă ai ghidul şi nu s-a respectat o procedură, va fi foarte uşor să demonstrezi că este vorba de o greşeală medicală", a explicat cardiologul Mircea Cinteză, profesor doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti
• Eurofobii, la un pas de victorie
Alegerile din Marea Britanie vor fi câştigate pe frontul politicii interne, iar în campania electorală Europa nu va fi, probabil, prea mult pomenită. Dar dacă David Cameron, liderul Opoziţiei, va fi premier, el va avea de făcut alegeri importante privind politica externă, şi mai ales cea europeană. Relaţia britanicilor cu Europa, deja destul de distantă, s-ar putea înrăutăţi substanţial.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Hagi pune un pariu de 12 milioane de euro
300 de copii şi 75 de adolescenţi mănâncă fotbal pe pâine la Academia de Fotbal a lui Gică Hagi. Cei mai buni dintre cei mici sunt scutiţi de taxe. Cei mari au contracte şi salarii. Naţionala de fotbal a României aproape că nu mai are de unde selecta jucători. Un nou Mutu nu se ştie când va apărea. Liga I e la nivelul Diviziei B de acum 15 ani. De curând au apărut şcoli de fotbal unde sunt recrutaţi, de mici, viitorii fotbalişti. Gică Popescu are o şcoală de fotbal la Craiova. La Cluj şi Timişoara funcţionează altele care au început să producă jucători de valoare.
Căşuneanu: sunt victima lui Voicu
La audierile desfăşurate ieri la Curtea Supremă, omul de afaceri Costel Căşuneanu a susţinut că a fost tras pe sfoară de senatorul PSD.
Cu mâinile încătuşate, personajele prinse în dosarul "Voicu" încep să se acuze reciproc. Declaraţiile au apărut ieri, în timpul lungii serii de audieri de la Curtea Supremă a celor trei inculpaţi reţinuţi joi în acest caz: judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.
• Dacia salvează exporturile
În primele două luni ale acestui an, deficitul comercial s-a redus cu circa 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, în principal, datorită dublării numărului de maşini exportate
Deficitul comercial al României s-a redus cu 34% în primele două luni, la 1,02 miliarde euro. Potrivit datelor comunicate ieri de INS, importurile au avut o creştere de 6,2%, ajungând la 5,9 miliarde euro, în timp ce exporturile au crescut cu 21,8%, la circa 4,9 miliarde euro. Cea mai mare pondere în exporturi (43%) au avut-o maşinile şi echipamentele de transport. Aceeaşi categorie s-a ridicat la 34,5% din importuri, de unde reiese că România a avut un excedent mic la acest capitol.
• În faţa guvernului avem un drum de ţară
200 de gropi am numărat pe Bulevardul Aviatorilor, una dintre cele mai importante artere din Capitală, străbătută de diplomaţi străini. De mai bine de trei luni, o gaură lungă de zece metri, lată de peste doi şi adâncă de zece centimetri îi întâmpină pe şoferii care vin în viteză dinspre Piaţa Victoriei exact la intrarea pe Bulevardul Aviatorilor. În câteva rânduri a fost astupată cu pietriş şi nisip, care nu a rezistat mai mult de două-trei zile. Pietrele cubice ale caldarâmului sunt afundate adânc în terasament.
• Interimatul lui Sassu s-ar putea prelungi
Demis de parlament, Alexandru Sassu ar putea rămâne şef interimar la TVR şi după 15 aprilie, termenul stabilit pentru numirea altei conduceri a instituţiei. Şi asta pentru că PDL şi UDMR vor ca noii şefi ai televiziunii şi radiolului public să fie desemnaţi abia după modificarea legii de fucţionare a acestor institituţii.
• Trei metode de a omorî o revoluţie
Aventura lui Bakiev în Kârgâzstan este al treilea eşec revoluţionar în spaţiul ex-sovietic. Iată un mic îndrumar de democraţie estică. "Trandafirilor" din Georgia sau "Revoluţia Lalelelor" din Kârgâzstan, toate au reprezentat victorii ale democraţiei autentice asupra pseudodemocraţiei moştenite din regimurile comuniste. Cel puţin aşa se dorea, pentru că la cinci ani de atunci n-a mai rămas aproape nimic. Violenţele de săptămâna trecută din Kârgâzstan reprezintă eşecul cel mai dur al emancipării democraţiei, însă modalităţile prin care o revoluţie îşi poate devora copiii sunt numeroase.
• Preţurile maşinilor second-hand ating minime istorice
Găseşti, de exemplu, un VW Touran la 8.000-9.000 de euro, în condiţiile în care înaintea crizei nu-l puteai lua cu mai puţin de 12.000 de euro. Dilema: cumpărăm acum sau aşteptăm să mai scadă preţul? Maşinile second-hand s-au ieftinit. Şi mai mult. S-a ajuns practic la cel mai scăzut nivel de când există piaţă second-hand în România. E mult mai ieftin să-ţi iei o maşină de ocazie acum decât în 2008.