REVISTA PRESEI 10.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 iunie 2015

ADEVARUL

Iohannis: Dacă şi-ar fi convins colegii să îi ridice imunitatea, nu l-aş fi suspendat

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi după-amiază, despre votul dat de Parlament în cazul premierului Victor Ponta, faţă de care DNA a solicitat începerea urmăririi penale. Iohannis a criticat poziţia parlamentarilor, dar şi pe cea a premierului care, potrivit preşedintelui, "a ales cea mai proastă variantă" de a se apăra. "Premierul se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem stabili cine are dreptate. Singurii care sunt calificaţi să facă acest lucru sunt judecătorii, dar pentru asta speţa trebuie să ajungă în faţa instanţei. Premierul Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să îşi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească, practic, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nu l-aş fi suspendat din funcţie", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis şi Victor Ponta intră în faza de coabitare silită

După şase luni în care a afişat o poziţie amicală faţă de premier, preşedintele Klaus Iohannis a schimbat imediat foaia după ce Camera Deputaţilor s-a opus ca procurorii DNA să înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta, acuzat de conflict de interese. Rezultatul votului de ieri - 231de voturi "împotrivă" şi 120 "pentru" - arată că majoritatea PSD din Camera Deputaţilor funcţionează în continuare fără niciun fel de cusur, în ciuda problemelor cu Justiţia a premierului Victor Ponta. Mai mult decât atât, aritmetica din Parlament dezvăluie că inclusiv UDMR, partid aflat în Opoziţie, a votat alături de Putere pentru a-l feri pe Ponta să ajungă în faţa unui judecător. Cu toată majoritatea covârşitoare afişată de PSD, tot a existat un moment care le-a dat emoţii liderilor social-democraţi. După citirea rezultatului votului, mai mulţi membri ai opoziţiei au susţinut că, din formularea deputatului Florin Pâslaru, cel care a citit rezultatul votului în plen, ar fi reieşit că votul a fost în favoarea cererii DNA.

Ce scrie presa străină

Deznodământul din Parlament în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta a fost redat pe larg şi de presa străină. Publicaţii importante precum "The Washington Post", "EU Observer", BBC sau "Le Monde" au relatat povestea, în articole cu titluri precum: "Parlamentul român susţine premierul, suspectat de conflict de interese" sau "Parlamentul României blochează anchetarea premierului".

Ambasadele avertizează: să se aplice legea în mod egal

Ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei la Bucureşti au reacţionat prompt la salvarea premierului Victor Ponta de către Parlament. Ambasada SUA a subliniat ieri că legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi cetăţenii, indiferent de demnităţi. Spre seară, diplomaţia americană a revenit cu un mesaj şi mai concludent. "Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare", a transmis Ambasada SUA. O reacţie tranşantă a venit şi din partea Ambasadei Olandei. "Evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai ample legate de atitudinile faţă de Justiţie şi corupţie din România. Această preocupare a fost evidenţiată în prima parte a anului prin raportul MCV", arată Ambasada Olandei. Raportul MCV este menţionat şi într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii.

Emisiunea de titluri de stat a Finanţelor ar putea fi un eşec

Cea dintâi zi de subscriere pentru emisiunea de titluri de stat, prima după un răgaz de 10 ani, nu a avut nici pe departe succesul scontat. În ciuda publicităţii făcute, doar 0,6% din oferta de 100 de milioane de lei a fost subscrisă. Este prima emisiune de titluri de stat care va fi şi listată la BVB, unde vor putea fi tranzacţionate înainte de maturitatea de doi ani. În funcţie de interesul pe care îl va manifesta populaţia în perioada de subscriere care expiră pe 19 iunie, Ministerul Finanţelor a anunţat că poate majora oferta, în cazul în care şi dobânda cerută este acceptată. Primele semne arată mai degrabă că acest lucru nu va fi necesar, emisiunea urmând să fie subscrisă, iar dacă nici dobânda cerută nu va fi acceptată, există posibilitatea respingerii în totalitate a emisiunii. Dobânda maximă de 2,15% pe an nu atrage foarte mult, fiind situată sub ofertele băncilor ca valoare nominală. În prezent, cele mai bune oferte bancare pentru depozite constituite pe 2 ani sunt de 3% pe an, ceea ce sună mult mai bine, deşi după scăderea impozitului de 16% diferenţa este minimă.

Conflict fără precedent la Hidrocentrala Porţile de Fier I

Ieri, 9 iunie, la Bucureşti, s-au deschis lucrările comisiei mixte româno-sârbe pentru utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării de la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie de la Porţile de Fier I, reprezentanţii de la Hidroelectrica încercând să aplaneze conflictul care a izbucnit cu partenerul sârb de la Hidrocentrala Porţile de Fier. Un incident fără precedent în istoria Hidrocentralei de la Porţile de Fier I ar putea arunca România într-un scandal internaţional cu Serbia. Hidroelectrica nu mai plăteşte de doi ani de zile partenerului sârb de la Hidrocentrala Porţile de Fier I o cantitate de energie pe care s-a angajat, în urma unui acord, să o achite în fiecare an. În replică, sârbii exploatează apă din Dunăre atât cât vor, fără să respecte graficul comun de uzinare, astfel că la momentul de faţă, cota din lacul de acumulare de la Porţile de Fier I este cu peste un metru mai scăzută decât în mod obişnuit.

MAE a dat şi cu ia în gard, la Expo Milano 2015

"Ia tradiţională românească" prezentată lumii întregi este, de fapt, o banală bluză "de calitate îndoielnică". Modul în care România se prezintă la expoziţia universală Expo Milano 2015 este considerat revoltător de către cea mai importantă comunitate online dedicată iei şi costumului tradiţional românesc, La Blouse Roumaine. Protestul a pornit de la imaginea postată pe contul de Twitter de echipa MAE, care coordonează participarea României la evenimentul ce are loc în Italia, în perioada 1 mai - 31octombrie. Fotografia arată trei fete care întâmpină vizitatorii purtând o ţinută stilizată, compusă dintr-o cămaşă albă cu mâneci bufante, trei dungi negre şi bordură roşie la gât, precum şi o fustă neagră simplă având pe brâu un mic model popular. Imaginea a fost prezentată astfel: "Hostessele pavilionului nostru au cel mai drăguţ outfit - bluza tradiţională românească, numită «ie»".

BANCHERUL

Misiunea BCR in următorii 5 ani: sa obţină un profit de minim 1 miliard de euro

Tomas Spurny, şeful BCR, a dezvăluit ca in următorii 5 ani are o misiunea grea la conducerea băncii româneşti, de a obţine un profit de minim 1 miliard de euro (4,445 miliarde lei), pentru a mai atenua din supărarea austriecilor de la Erste Bank, care au plătit scump pentru cumpărarea BCR in decembrie 2005, respectiv 4,6 miliarde euro, iar in ultimii 9 ani banca le-a adus un câştig net de numai 1,2 miliarde lei. "Conducerea BCR are o misiune dificila in următorii ani: pentru a justifica investiţia de 4,6 miliarde de euro cu care a fost cumpărata, BCR trebuie sa obţină un profit de cel puţin 1 miliard de euro in următorii 5 ani", a declarat ieri preşedintele băncii, Tomas Spurny, in cadrul unei conferinţe la Institutul Bancar Roman (IBR). El a dezvăluit ca provizioanele de 10 miliarde de lei pe care BCR a fost nevoita sa le constituie in ultimii trei ani pentru acoperirea pierderilor din creditele neperformante, care au provocat băncii pierderi de 3,424 miliarde lei in perioada 2012-2014, au fost "extrem de dureroase" pentru acţionarii Erste Bank, pentru ca BCR a fost cumpărata scump.

BNR dezvăluie ca 85% din totalul restantelor la credite au întârzieri de peste 1 an

BNR a modificat, printr-un regulament intrat in vigoare la 1 mai 2015, modul de raportate a restantelor la credite înregistrate la Centrala Riscului de Credit, un urma căruia dezvăluie ca marea majoritate a întârzierilor la rambursarea creditelor sunt pe perioade mult mai lungi decât ştiam iniţial. Mai exact, pana in martie erau înregistrate la întârzieri intre 3 luni si 9 luni restante in valoare de 22,4 miliarde lei, reprezentând 71% din totalul restantelor, in suma de 31,4 miliarde lei. Din luna aprilie însă, aceste întârzieri, de pana la 9 luni, au scăzut la doar 946 milioane lei, ca urmare a faptului ca cea mai mare parte dintre ele au fost reîncadrate la doua noi categorii de întârzieri, cu perioade mai îndelungate, adică intre 6 luni si 1 an (categoria F) si întârzieri de peste 1 an (categoria G). In consecinţa, la ultima categorie, întârzieri de peste 1 an, au trecut restante de 26,5 miliarde lei, reprezentând 85% din totalul restantelor la credite. De asemenea, o suma de 2,4 miliarde lei a fost inclusa in categoria întârzierilor intre 6 luni si 1 an.

CURENTUL

Penali, penibili - de Tia Şerbănescu

Tăriceanu a mers şi mai departe: vrea o comisie parlamentară specială pentru evaluarea democraţiei. Acolo comisarii roşii vor face liste negre cu cei subevaluaţi şi sub evoluaţi democratic. Pe lista albă sunt cei intangibili: "cred că e cazul să ne gândim la o imunitate ca a preşedintelui şi pentru guvern" a gândit Călin. Când gândeşte Tăriceanu e întotdeauna un moment periculos pentru ţară. De ce să aibă imunitate ministrul Angel Tâlvăr înainte de a avea competenţă? Aceste ameninţări şi intenţii nefaste dovedesc mai clar decât DNA că Ponta este corupt iar "scheleţii din dulapul său" (cum zice Ghiţă tv) îşi fac de cap: distrug pe 13 iunie şi plantează flori pe 15 iunie. Dezamăgit de votul din Cameră preşedintele Iohannis i-a cerut din nou demisia lui Ponta recunoscând că "viaţa politică e un pic mai agitată". Vieţuitoarele agitate au fost mai explicite: un fost director la CNADNR mărturisea că "dacă populaţia ar şti cum se risipesc banii publici ne-ar împuşca ca pe câini la gard" iar un consilier din Primăria Capitalei declara după prinderea unuia dintre ei în flagrant de mită: "bă, dacă vine DNA la Primărie ne ia pe toţi cu autocarul". Lua-v-ar să vă ia pe toţi. N-ajunge că sunteţi penali, mai sunteţi şi penibili.

CURIERUL NATIONAL

HSBC scapă de o parte dintre salariaţi şi active

Investigaţiile declanşate în urmă cu câteva luni asupra celei mai mari bănci din Europa - HSBC -, ai cărei oficiali sunt suspectaţi de spălare de bani de către Procuratura din Geneva, dar şi taxa pe care ar trebui să o plătească pentru activele din Marea Britanie, a determinat HSBC Holdings să renunţe la circa 10% din numărul de angajaţi la nivel global, să-şi reducă activele, să renunţe la diviziile din Brazilia şi Turcia, dar şi să-şi mute sediul general din Marea Britanie. Potrivit unui comunicat de ieri al instituţiei, HSBC va renunţa la aproximativ 25.000 de locuri de muncă din cele 257.000 existente la nivel global şi îşi va reduce baza de active cu 290 de miliarde de dolari. "În paralel, HSBC intenţionează să-şi accelereze investiţiile în Asia, cu un accent deosebit pe China şi Asia de Sud-Est", se arată în document.

S-a îmbunătăţit percepţia asupra nivelului de trai din România, dar e doar o impresie

Ca medie, percepţia populaţiei ţării s-a îmbunăţit în ultimul an. Potrivit unui sondaj realizat de compania Millward Brown, în prima lună a fiecărui an, în luna ianuarie din 2015, românii se arătau mai puţin crispaţi din cauza situaţiei lor financiare şi ceva mai optimişti. Răspunsurile lor, puse la un loc indică o îmbunătăţire a percepţiei asupra nivelului de trai din România, dar este doar o impresie. Această ameliorare a percepţiei a avut loc, pe fondul scăderii ponderii celor care consideră că au trăit mai prost faţă de anul anterior şi creşterii ponderii celor care apreciază ca au trăit la fel, ceea ce poate include şi răspunsuri din partea celor care în 2013 afirmau că au dus-o greu. În schimb, relevă studiul citat, aşteptările privind anul în curs sunt mai mari decât cele cu care a fost întâmpinat 2014, alimentate, în opinia autorilor sondajului, şi de alegerile prezidenţiale, din toamnă. Rezultatele acestui sondaj ne arată că românii nu o duc neapărat mai bine, ci că au învăţat să se descurce. Şi-au dat seama că cei care îi pot ajuta, pentru a avea un trai mai bun, sunt chiar ei înşişi, economisind, reducând cheltuielile, muncind suplimentar.

Evaziune fiscală de peste 1 mil. euro, din afaceri cu cafea

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat ieri 50 de perchezi­ţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Iaşi, Suceava, Hunedoara, Maramureş, Buzău şi Giurgiu, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul adus statului prin afaceri cu cafea se ridică la peste 1 milion de euro. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, ieri urmau să fie puse în executare 42 mandate de aducere, printre cei vizaţi aflându-se şi Nimrod Almagor, directorul general al companiei Bristot, importator de cafea. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, percheziţiile sunt efectuate la firmele 3C Business & Concept Solutions, Bst distribuţie şi Bristot complex.

EVENIMENTUL ZILEI

Inculpaţii din Dosarul ANRP s-au evitat timp de patru ore în sala de judecată

Judecătorii au început audierea martorilor în primul din dosarele privind despăgubirile supraevaluate de la ANRP. Prejudiciul este de 61 de milioane de euro. Doar un singur inculpat din dosarul retrocedărilor ilegale de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a fost audiat ieri în procesul început la Înalta Curte şi în care este acuzată procuroarea Alina Bica, fostul şef al DIICOT. Evaluatorul Emil Nuţiu a fost cel care a avut "norocul" de a deschide balul audierilor. Pentru următorul termen, de pe 19 iunie, se pregătesc Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, şi Sergiu Diacomatu, membru al Comisiei centrale de despăgubiri. Problema celor 11 inculpaţi din acest dosar a fost să se evite unul pe altul timp de patru ore, pentru că nu au voie să comunice între ei pe perioada procesului. Judecarea cauzei a întârziat pentru că magistraţii Lucia Rog, Lavinia Lefterache şi Luciana Mera audiau mai mulţi elevi în dosarul şpăgilor de la Bac din 2010, din Galaţi.

Deputatul UNPR, Marin Anton, audiat la DNA

Deputatul UNPR Marin Anton s-a prezentat, marţi, pentru a doua oară la DNA, fără a dori să precizeze în ce calitate şi în ce dosar. După ce în cursul zilei de marţi a mai fost la DNA, acesta a revenit la un interval de câteva ore. "Nimic grav, sper", a declarat deputatul după prima venire la DNA. Întrebat despre ce dosar este vorba, Anton nu a dorit să dea niciun detaliu, precizând că nu este lăsat de avocata sa, potrivit Agerpres. Întrebat de jurnalişti cum va vota moţiunea de cenzură a PNL, Marin Anton a răspuns că împotriva acesteia.

Victor Ponta: M-am gândit la demisie, dar nu poţi merita funcţia dacă te interesează numai de tine

Întrebat, la Antena 3, dacă ia în calcul, într-un procent mic sau mare, varianta de a-şi demisia, Ponta a răspuns: "Am luat-o în calcul imediat după ce m-am întâlnit cu procurorul şi i-am spus chestia asta şi preşedintelui, cu care am vorbit imediat după. Da, pentru mine strict personal e varianta cea mai bună. Când aud asta, cu cariera politică... Nu, acum, ce vorba de carieră politică, aici e vorba de viaţa mea şi a familiei mele". El a explicat că pune familia pe primul plan, dar nu poate fi ocupată o funcţie de prim-ministru, pe care s-o şi meriţi, "dacă te interesează numai de tine şi de cei din jur". De asemenea, Ponta a subliniat că responsabilitatea funcţiei îi cere să nu demisioneze deoarece are atât responsabilităţi economice care influenţează viaţa fiecărui cetăţean, precum şi misiunea de a "schimba şi îmbunătăţi" ceva aşa încât să nu se mai repete cazul Rarinca.

ISIS a executat trei PORUMBEI găsiţi vinovaţi de SPIONAJ

Săptămâna trecută s-a aflat despre un decret religios (Fatwa) care interzice în teritoriile ocupate de ISIS creşterea porumbeilor. Clericii jihadişti şi-au justificat decizia prin faptul că expunerea "organelor genitale" ale păsărilor este o ofensă la adresa Islamului. Dar ISIS nu s-a oprit aici. Potrivit International Business Times, trei porumbei au fost executaţi de jihadişti după ce au fost acuzaţi şi găsiţi vinovaţi de spionaj împotriva Statului Islamic. Porumbeii, care se pare că aparţineau unui grup de militanţi anti-ISIS, au fost executaţi cu cruzimea pe care jihadiştii o manifestă şi cu oamenii: au fost băgaţi în pungi şi li s-a dat foc, scrie Express.

Economia a egalat recordul din 2008

Graficul INS arată, pentru prima dată, o creştere a PIBului cu peste 70% faţă de anul 2000 şi uşor peste nivelul de vârf atins în trimestrul al treilea al anului 2008. Cel puţin pe hârtie, economia a depăşit criza. Mai mult de atât, bazele creşterii economice de acum sunt mai solide decât cele din 2008, consideră Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private. "În 2008 aveam o creştere bazată în special pe consum, pe construcţii şi pe speculaţii. Acum ne bazăm mai mult pe industrie, agricultură şi IT", a declarat Pârvan, pentru EVZ. Activităţile creative au ajuns să contribuie la PIB cu un procent asemănător cu cel al agriculturii, ceea ce reprezintă un mare pas înainte. Totodată, consumul a crescut pe baze mai sănătoase decât în 2008, pe măsură ce firmele au transferat o parte din profiturile suplimentare către angajaţii performanţi. Puterea de cumpărare va creşte pe baze destul de solide, pe măsură ce firmele şi persoanele fizice îşi achită datoriile la bănci, iar productivitatea muncii va înregistra un avans.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: "Mariana Rarinca este o victimă. Eu nu vreau să mă plâng, nu mă simt victimă"

Premierul României, Victor Ponta, a explicat, în ediţia de marţi a emisiunii "Sinteza Zilei" că are senzaţia că România s-a întors în timp cu câţiva ani. "Acum e marţi şi parcă ne-am întors câţiva ani buni înapoi, pentru că văd următoarele lucruri pe care eu le-am considerat groaznice. Ne-am întors în timp. Am sesizat trei lucruri: - văd că iarăşi bătălia politică, altfel normală, a revenit la momentul dosarelor. Cine face un dosar? Şi vineri mi-a venit mie rândul. - Nu am fost şi nu sunt acuzat că mi-am folosit funcţia de premier, ci că acum şapte-opt ani, ca avocat, am avut un contract cu un alt avocat; - văd PNL-ul actual, cu aceeaşi răutate ca PDL-ul. Ei ar trebui cercetaţi pentru sutele de milioane furate. Totuşi, Ponta a explicat că nu vrea să se plângă şi a adăugat că Mariana Rarinca este o victimă reală. A sistemului din România."

Anchetă de proporţii privind nepotismul în Casa Poporului . 144 de aleşi verificaţi de Parchet

Parchetul General a trimis, ieri, o adresă la Parlament prin care solicită date despre 144 de senatori şi deputaţi care sunt suspectaţi că şi-au angajat rude la birourile parlamentare. Potrivit unor informaţii neoficiale, verificările procurorilor vizează parlamentari de la toate partidele. Cel mai probabil, solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ survine ca urmare a acţiunilor Agenţiei Naţionale de Integritate care a mai descoperit şi în anii următori cazuri similare. Unele dintre acestea s-au soldat cu pierderea mandatului de către cei consideraţi vinovaţi de instanţe şi chiar cu condamnări la închisoare cu suspendare.

Unde au dispărut 80 de mari uzine româneşti

Peste 80 de fabrici din ţară, din care 30 din Capitală, au ajuns în proprietatea retailerilor sau a dezvoltatorilor care construiesc locuinţe. Halele au fost dărâmate şi în locul lor au apărut turnuri din sticlă, mall-uri şi multe ansambluri rezidenţiale. Vulcan, Tractorul, Electroputere, Semănătoarea, Rocar, UMEB, Electroaparataj, Tricodava, Spicul, Danubiana, Hidromecanica, Ventilatorul sunt doar câteva dintre fabricile-emblemă ale industriei comuniste. Pe aceste platforme se lucra la foc continuu, 24 de ore din 24, zeci de mii de oameni munceau în fiecare dintre ele şi produceau marfă pentru export. După revoluţie, coloşii comunişti nu au mai reuşit să facă rost de comenzi, de care până atunci se ocupa statul, şi au intrat în colaps sub povara datoriilor tot mai mari.

NATIONAL

Ponta, dat in urmărire internaţionala!

Deznodământ previzibil in cazul solicitării privind începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta. Chiar daca a scăpat de procurori cu ajutorul colegilor deputaţi, premierul se afla in continuare sub asediu, preşedintele tarii, CSM-ul, Opoziţia, dar si partenerii externi cerându-i sa facă pasul înapoi. Preşedintele PPE, Joseph Daul, a criticat votul dat de deputaţii romani, acuzând Parlamentul ca încearcă obstrucţionarea justiţiei. "Reprezentanţii Guvernului nu ar trebui sa se folosească de majoritatea parlamentara pentru propriul interes. (...) Suntem revoltaţi de tentativele de a împiedica justiţia. (...) Vom monitoriza cu atenţie angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii si independenta justiţiei, precum si de a combate cu fermitate corupţia din Romania", a mai spus Daul.

Ce-i pute lui Băsescu in vila data de Guvern

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a anunţat RAAPPS ca se muta in locuinţa de protocol pusa la dispoziţie, chiar daca aceasta nu respecta toate cerinţele impuse de lege. Traian Băsescu a înşirat hibele vilei din Gogol nr. 2 intr-o scrisoare oficiala, anunţând totodată ca va semna procesul verbal de predare-primire a locuinţei doar daca acesta va include toate observaţiile făcute de el. Mai exact, Băsescu reclama inexistenta unui spaţiu pentru amenajarea unui cabinet de lucru (motiv pentru care solicita repartizarea unui alt spaţiu, respectiv un apartament dintr-un imobil de pe strada Mihai Eminescu, unde sa fie amenajat cabinetul si un salon de primire), lipsa unui garaj si neasigurarea intimităţii si protecţiei pentru sine si familia sa.

Insolventa Rompetrol, respinsa

Cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA, un business de 14 milioane de dolari deţinut de KazMunayGaz, a fost respinsa de Tribunalul Capitalei. Rompetrol si-a căutat, astfel, salvarea după ce a fost obligata sa plătească statului 58 de milioane de dolari. Suma pe care kazahii de la KazMunayGaz trebuie sa o plătească reprezintă de fapt "creanţa Libia" (o datorie pe care statul roman trebuia sa o încaseze din Libia), o poveste veche de 20 de ani, ale cărei iţe duc spre omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat anul trecut intr-un spital londonez. Conform anchetatorilor, in loc sa ajungă la bugetul de stat, "creanţa Libia" a poposit in conturile lui Patriciu

PUTEREA

Gabriela Szabo, campioana încălcării propriilor angajamente

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a anunţat cu mare fast în urmă cu trei luni că va aduce Codului Fiscal modificări pentru a ajuta sportul românesc. Principala idee era susţinerea antreprenoriatului în sport prin scutirea de impozite a bazelor sportive, însă Codul Fiscal, care a trecut deja de prima cameră sesizată din Parlament, nu face deloc lumină într-un domeniu aflat în beznă de peste două decenii. Directorul executiv al Clubului Nautic Român, Andreea Mihăescu, a sesizat greşeala, însă ministrul Gabriela Szabo a evitat să ofere orice răspuns. În ciuda încercărilor repetate ale reporterilor PUTEREA de a stabili un contact direct, ministrul Szabo a refuzat dialogul.

Pe Anca Boagiu au lăsat-o nervii

Disputele de la PNL Bucureşti dintre Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu sunt atât de aprige, încât pe senatoare au lăsat-o nervii. Se mai ştie că orgoliul Ancăi Boagiu este nemăsurat şi nu suportă să fie contrazisă, chiar şi atunci când nu are dreptate. Mai întâi l-ar fi plasat la UNPR pe cumătrul său, Rawan Abu-Daher, fost lider al Organizaţiei de Tineret a PDL sector 2 şi consilier local la sectorul 2. Cei doi erau cunoscuţi ca fiind foarte apropiaţi aşa că este greu de conceput o ceartă între ei, iar Rawan nu ar fi plecat la UNPR fără acordul naşei fiicei sale. Alţii susţin că şi-ar fi implantat un spion pe lângă generalul Oprea, o nouă trădare a UNPR-iştilor fiind previzibilă. Bursa Zvonurilor a auzit că pe Anca Boagiu o irită atât de rău coabitarea cu liberalii încât i-ar lăsa pentru un post bun în partidul "interesului naţional".

Excepţiile de la plata taxelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, în funcţie de primărie

Reabilitările termice în Bucureşti se vor face în 2015 cu scutiri de la plata taxei pentru anumite categorii sociale. Astfel, Guvernul a găsit portiţa prin care să nu aplice directiva europeană, care obligă participarea cetăţenilor la procesul de creştere a eficienţei energetice a blocurilor. Vestea a făcut înconjurul Capitalei, iar pensionarii sunt siguri că scapă de la plata taxei. Realitatea este că scapă de plată cei care au sub 1.857 de lei pe lună. În baza OUG 18/2009 reactualizată, Guvernul a elaborat şi condiţiile în care se aprobă scutirile de la plata taxelor de reabilitare termică a blocurilor. Aceasta în ciuda cerinţelor Uniunii Europene, care consideră inacceptabilă lipsa contribuţiilor cetăţenilor la creşterea eficienţei energetice a blocurilor. Aproape toate primăriile de sector au cerut deja aprobarea consiliilor locale pentru a începe programul de reabilitare termică 2014-2020. La nivelul Capitalei sunt mii de blocuri care aşteaptă încă din 2010 să fie băgate în lista imobilelor ce intră în reabilitare termică.

ROMANIA LIBERA

Bomba cu ceas care poate distruge PSD

Parlamentul a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta, iar premierul pare să aibă emoţii reduse şi în privinţa moţiunii de cenzură a PNL. Analiştii politici susţin, însă, că atitudinea social-democraţilor va polariza electoratul şi poate duce la prăbuşirea electorală a PSD. Votul de marţi prin care Camera Deputaţilor a respins solicitarea DNA a demonstrat că raportul de forţe din Parlament a rămas, în linii mari, acelaşi faţă de momentul în care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale. Sociologul Barbu Mateescu consideră, însă, că PSD a obţinut doar o victorie de moment şi asistăm la o criză care va avea efecte serioase asupra social-democraţilor. "Modul în care a acţionat PSD, prin votul de astăzi, prin ameninţările la adresa Opoziţiei, va avea ca efect polarizarea electoratului. Aşa cum s-a văzut în 2012 sau în 2014, polarizarea are un impact serios asupra forţei care pierde alegerile. Cred că şansele PSD de a supravieţui perioadei următoare sunt destul de mici", afirmă Barbu Mateescu

China pregăteşte lansarea celei mai mari NAVE de RĂZBOI din Asia

Cea mai mare navă de război construită vreodată în Asia, la care lucrează acum industria din China, a fost "deconspirată" printr-o serie de imagini postate pe internetul chinezesc. Unele imagini par a fi preluate din satelit. Vaporul este acum în teste la şantierele navale din provincia Hubei. Ţinând cont de faptul că media din China, inclusiv cea electronică, este sub control guvernamental, este posibil ca imaginile făcute publice să facă parte dintr-o campanie de propagandă a regimului de la Beijing. "Crucişătorul Tip 055" va avea la bord un radar cu raza de acţiune foarte mare, precum şi un nou sistem de lansare a rachetelor, care ar putea utiliza şi noile rachete anti-navă YJ - 18, estimează specialiştii americani.

ZIARUL FINANCIAR

Top 20 cele mai mari companii din România

Automobile Dacia este pentru al doilea an consecutiv cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. Energia are 12 dintre cele mai mari 20 de companii locale, comerţul patru, în timp ce bunurile de larg consum, industria grea, sectorul auto şi telecomul au câte un reprezentant. Statul are două companii în top 20: Romgaz şi Electrica Furnizare, ambele listate la BVB. Nicio companie antreprenorială nu se numără printre primii 20 de jucători din economie, însă Dedeman Bacău, cu afaceri de 3,4 mld. lei în 2014, bate la uşa "greilor". Primele nouă poziţii sunt neschimbate în ultimii doi ani, în timp ce Auchan şi OMV Petrom Gas sunt singurele intrări în top 20 în 2014. Cele mai mari 20 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 146 mld. lei (33 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2013, rezultat care reprezintă 12% din businessul total al firmelor locale, arată un top realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Bancherii spun că sunt îngrijoraţi de scăderea marjelor

Creşterea soldului de credite nu este un obiectiv în sine pentru bancheri, importantă fiind direcţia în care merge creditarea nouă, iar aici apar deja primele semnale că cererea din partea clienţilor începe să-şi revină mai puternic, atât pe segmentul de retail, cât şi pe corporate, a fost principala concluzie a celei de-a doua zile a conferinţei ZF Bankers Summit '15. "Stocul total de credite pe anumite segmente scade pentru că multe credite au fost externalizate sau au fost vândute. Contează volumul de credite noi. Va dura ceva timp să revenim pe o pantă pozitivă. Acum reducerea marjelor este mai mare decât reducerea volumelor, astfel că veniturile scad", a declarat Andrei Caramitru, senior partner în cadrul firmei de consultanţă McKinsey, care a deschis a doua zi a conferinţei ZF Bankers Summit '15.

Adrian Vasilescu, BNR: PIB-ul, consumul şi mult-râvnita bunăstare

Acum, în 2015, este certă contribuţia consumului la creşterea economică. Iar când spunem consum avem în vedere toate gurile care înghit bunuri fizice şi servicii: ale populaţiei, ale unităţilor bugetare şi ale bugetului în totalitate, ale companiilor lucrative. De aici, din zona consumului, se pun în mişcare motoarele economiei. Dacă însă populaţia, cu deosebire, nu va avea mai mulţi bani pentru a-şi plăti sporuri de consum, dacă magazinele, turismul, transporturile, alte servicii nu vor avea creşteri de clientelă, primul care va pierde este bugetul. Fiindcă încasările din impozite nu vor fi după nevoi, ci după posibilităţile actuale. Va pierde însă întâi şi întâi PIB-ul, care îşi dobândeşte încă greu sensul real, acela de furnizor de bunuri şi servicii care să îmbogăţească oferta internă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb