REVISTA PRESEI 10.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 iulie 2013

ADEVARUL

"Financial Times": Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGaz

Compania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit "Financial Times" (FT). Expansiunea rapidă a companiei reflectă ascensiunea "naţionalismului resurselor" în rândul marilor state producătoare de petrol în ultimul deceniu, pe fondul creşterii preţurilor odată cu cererea tot mai ridicată din Asia, notează FT. "Ne extindem pe plan internaţional, de la sondă la volan", a declarat prim-vicepreşedintele KazMunaiGaz (KMG), Daniyar Berlibayev, într-un interviu acordat Financial Times la Astana. KMG a devenit principalul vehicul al statului kazah, în campania de a-şi asigura o mai mare influenţă asupra industriei locale a hidrocarburilor.

Victor Ponta: "Sunt foarte hotărât să introducem TVA de 9% la pâine"

Premierul Victor Ponta a precizat că este decis ca Executivul să găsească resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% pentru pâine. "Pe 25 iulie, 26, 27 iulie, o să avem cifrele pe primul semestru şi eu sunt foarte hotărât, am discutat şi cu ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu, să găsim resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% la pâine pe tot lanţul de producţie. Altfel nu funcţionează, practic, dacă nu mergi pe tot lanţul. Am încercat, dar e singura soluţie", a anunţat premierul, marţi seara, la România TV. Măsurile privind reducerea TVA la pâine ar putea fi adoptate în această vacanţă parlamentară, prin ordonanţă simplă, după analiza rezultatelor din primul semestru, a declarat premierul Victor Ponta, pe 1 iulie.

Biogazul şi biomasa, noile vedete ale sectorului energetic

Dacă sectoarele eolian şi fotovoltaic au fost vedetele sectorului energetic în ultimii ani, acum a sosit rândul biomasei şi biogazului, care pot beneficia de pe urma potenţialului agricol imens al României şi care au avantajul de a nu fi pe lista celor cu certificate verzi amânate. Mai mult, acestea nu sunt dependente de vreme şi nu induc distorsiuni în sistemul energetic. Compania Genesis Biopartner a inaugurat ieri prima centrală de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz din România, investiţie de 5 milioane de euro. Această are o capacitate instalată de 1 MW pe partea electrică şi 1,2 MW termici. "Vrem să realizăm 10 staţii de acest fel în următorii 3-4 ani în România", a declarat Michael Dietrich, fondator al Genesis Biopartner. "Staţia funcţionează în bandă, e o energie predictibilă şi nu creează distorsiuni. E prima din România, dar în Europa sunt peste 10.000, cu o capacitate totală de 5.000 MW", a arătat el.

Fortune: Shell a ajuns este cea mai mare companie din lume după venituri. Exxon are cel mai mare profit, urmată de Apple şi Gazprom

Grupul petrolier Royal Dutch Shell conduce la nivel mondial în topul veniturilor, în vreme ce ExxonMobil are cel mai mare profit, potrivit Fortune Global 500. Sectorul energetic domină primele zece poziţii, cu şapte companii, singurele prezente din afara domeniului fiind retailerul WalMart şi producătorii auto Volkswagen şi Toyota. Astfel, Shell a preluat primul loc în top, cu venituri de 481,7 miliarde de dolari în ultimul an fiscal încheiat şi un profit de 26,6 miliarde de dolari. Poziţia a doua este ocupată de WalMart Stores, cel mai mare retailer la nivel mondial, cu vânzări de 469,2 miliarde de dolari şi un profit de 17 miliarde de dolari. Exxon Mobil ocupă ultima treaptă a podiumului, cu venituri de 449,9 miliarde de dolari şi cel mai mare profit din listă, de 44,9 miliarde de dolari.

Moarte misterioasă: trupul neînsufleţit al mitropolitului Varnei, Kiril, găsit pe malul Mării Negre

Trupul neînsufleţit al mitropolitului Varnei, Kiril, a fost găsit marţi dimineaţă pe malul Mării Negre, în zona cartierului Traka al oraşului bulgar, informează presa bulgară. După moartea Patriarhului Maxim, Kiril a condus interimar Biserica Ortodoxă Bulgară. Parchetul de la Varna, precum şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au respins informaţiile din presă potrivit cărora pe cadavru au fost găsite urme de violenţă. Potrivit radioului public bulgar, citat de novinite.com, procurorii spun că ar fi vorba despre o moarte suspectă. Potrivit postului naţional de radio, trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, fiind găsit în apă şi echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare.

Cine este domnul "Niet" , interlocutorul ministrului român de Externe din ultimele două zile de la Moscova. Serghei Lavrov şi logica abruptă a puterii ruse

Serghei Lavrov, 63 de ani, este ministrul de Externe al Rusiei cu cel mai lung mandat de după Războiul Rece. Mare consumator de alcool, cu un caracter hotărât, negociator asiduu şi inteligent, care şi-a înfuriat şi şi-a impresionat, pe rând, interlocutorii diplomatici, de-a lungul anilor, a ajuns să personifice reîntoarcerea Rusiei pe scena mondială - scrie Susan B. Glasser redactor-şef al revistei "FOREIGN POLICY".

Serghei Lavrov: România este un partener important al Rusiei în sud-estul Europei

Rusia consideră România un partener important în sud-estul Europei, a declarat ministrul rus de Externe în urma unei întâlniri cu ministrul român de Externe Titus Corlăţean marţi, la Moscova, relatează Itar-Tass. "Am purtat discuţii constructive şi substanţiale", a declarat şeful diplomaţiei ruse. "Amândouă părţile şi-au confirmat intenţia de a îmbunătăţi atmosfera relaţiilor ruso-române, dezvolta o agendă pozitivă şi depăşi unele dificultăţi cu care s-au confruntat relaţiile noastre în ultimii ani", a adăugat Lavrov. Moscova vrea ca aceste relaţii "să se dezvolte în mod constant, predictibil", a continuat ministrul rus. Ea "vrea să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă şi să exploateze potenţialul acesteia deplin", a adăugat el. Cei doi miniştri au salutat un dialog politic mai puternic, inclusiv la nivelul ministerelor de Externe ale celor două ţări, dar şi cooperarea în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE) şi Consiliului NATO-Rusia.

CURENTUL

Hai la lupta cea mare: Armata activiştilor PSD îi atacă pe români "de la om la om"

Codrin Ştefănescu, traseist politic "de cursă lungă" care, trecut prin ciur şi prin dârmon, s-a plimbat "de la Ana la Caiafa", adică de la PRM-ul lui Vadim la PC-ul lui Voiculescu, de unde s-a cocoţat direct în funcţia de secretar adjunct în PSD-ul lui Ponta, a anunţat "boborul" că partidul său va ieşi "la lupta cea mare" şi-i va ataca pe absolut toţi românii. Dar nu printr-o confruntare "corp la corp" ci direct, "De la om la om". Vi se pare că acest nume stupid seamănă, ca două picături de apă, cu vechile gazete de perete din vremea lui Gheorghiu Dej? Ba da, seamănă! Dar asta nu contează: "De la om la om" este ultima găselniţă inventată de politrucii PSD-işti, un program politic pe care ei se laudă că l-au conceput "ca un promotor al activismului de partid". Adică exact ca în glorioasele vremuri comuniste când eram învăţaţi că "Partidul e-n toate cele ce sunt".

Ucraina mai isterică ca oricând la adresa României. Căldura a încins tărtăcuţele haholilor

Ucraina ne cere ridicarea vizelor, practic vrea să se strecoare prin UE, la bişniţă şi ciordeală, via România, dar refuză instalarea unor consulate româneşti în Transcarpatia, zonă unde încă trăiesc zeci de mii de români rămaşi captivi în ghiarele haholilor, ca urmare a odiosului Acord Hitler Stalin. Moştenitori ai URSS, ucrainenii suferă de schizoidie acută, ba se dau victime ale ruşilor şi clamează drepturi şi despăgubiri pentru suferinţele îndurate de pe urma bolşevicilor ruşi, ba profită tot de pe urma aceloraşi bolşevici, comportându-se ca legatari ai lui Stalin (şi Hitler). Kievul solicită autorităţilor din România acordarea gratuită a vizelor pentru cetăţenii ucraineni şi extinderea până la 5 ani a duratei de şedere, faţă de maximum şase luni cât este în prezent, a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.

CURIERUL NATIONAL

Cinci directori ai BCR Asigurări, cercetaţi pentru evaziune fiscală

Alţi 16 funcţionari bancari şi 23 de administratori ai unor firme sunt suspectaţi că ar fi prejudiciat statul cu peste 6 mil. euro. ASF: Răscumpărările parţiale sunt interzise mai devreme de 6 luni de la încheierea contractului. În 2009, CSA a sancţionat cu avertisment asigurătorul. 21 de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, între care cinci directori, şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale sunt suspectaţi de procurorii de la Crimă Organizată de evaziune fiscală, prin încheierea unor poliţe de asigurare pe viaţă, colective, care erau ulterior răscumpărate. Conform documentelor ridicate ieri în urma percheziţiilor efectuate în Bucureşti şi 26 de judeţe, prejudiciul adus bugetului de stat depăşeşte 6 mil. euro. Anchetatorii au efectuat ieri percheziţii la nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă ridicând, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care 5 cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi 4 directori zonali.

Recensământul, radiografia subdezvoltării

Prof. Mircea Coşea: Rezultatele arată o decădere a acestei ţări atât din punct de vedere demografic, cât şi economic. Cel mai îngrijorător tablou îl avem în piaţa muncii, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, punctând că jumătate din salariaţii României sunt săraci. Rezultatele finale ale recensământului publicate la jumătatea săptămânii trecute nu sunt neapărat surprinzătoare, dar vin să confirme trenduri îngrijorătoare la nivelul societăţii româneşti, spun specialiştii intervievaţi de Curierul Naţional. Sub aspect demografic avem un trend de scădere a populaţiei de neoprit, iar acesta este grav nu numai prin sporul negativ net, ci şi prin noua compoziţie a piramidei vârstelor. Adâncirea diferenţelor zonale ca efect al procesului de dezindustrializare, starea precară a agriculturii, rata de ocupare a forţei de muncă printre cele mai slabe din Europa şi nivelul sărăciei sunt alte fenomene care ar trebui să declanşeze un semnal de alarmă la nivelul factorilor de decizie politică.

Cine are cel mai mult de câştigat din pactul comercial SUA - UE?

Având o valoare de aproximativ 280 miliarde de dolari, acordul va cimenta o alianţă între cele două blocuri. Ambii parteneri pariază pe faptul că acesta va reprezenta o adevărată contribuţie la cele 13 milioane de joburi care depind de comerţul transatlantic. Însă o legătură comercială prea puternică între SUA şi UE riscă să alinieze economiile emergente mari, care au fost excluse în mod deliberat.

Conducerea Tarom se gândeşte la ajustări drastice. Directorul executiv al companiei a anunţat posibile reduceri de personal şi de salarii

Transportatorul aerian de stat ar putea renunţa şi la trei aeronave. Planul de reorganizare al Tarom ar putea cuprinde o serie de măsuri drastice, care să vizeze ajustări în toate compartimentele, ceea ce ar putea însemna reduceri de personal, tăieri salariale şi chiar renunţarea la o parte din flotă. "Va trebui să facem sacrificii şi de o parte, şi de cealaltă, şi de partea managementului, care va trebui să înţeleagă că trebuie să renunţe la unele lucruri, chiar şi la o parte din salariu. Ca să putem să cerem tuturor celorlalţi oameni din companie să accepte anumite renunţări, va trebui şi noi să... luăm în calcul ajustări de personal şi de salarii", a declarat Nicolae Demetriade, directorul executiv al companiei aeriene naţionale, citat de Mediafax.

Mega Image şi-a triplat profitul anul trecut, la 10,5 mil. euro

Mega Image, retailerul care a deschis cele mai multe magazine în 2012, respectiv 88 de unităţi, a obţinut anul trecut un profit de 3,5 ori mai mare decât în 2011, de 46,7 milioane lei (10,5 milioane euro), la o cifră de afaceri cu 44% mai ridicată, de 1,75 miliarde lei (394 milioane euro), informează Mediafax. Şi numărul angajaţilor a crescut cu 33%, la 5.693 persoane, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În 2011, Mega Image a avut un profit net de 13 milioane lei şi o cifră de afaceri de 1,22 miliarde lei. Parte a grupului belgian Delhaize, reţeaua Mega Image operează pe piaţa locală două formate de magazine: supermarketurile Mega Image şi magazinele de proximitate Shop&Go.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta umflă din pix rata absorbţiei fondurilor europene

Într-o postare pe Facebook, premierul susţine, în mod fals, că România a absorbit deja 20% din fonduri. Şi în noiembrie 2012 el se lăuda că absorbţia a ajuns la 20%. Premierul Victor Ponta adună banii primiţi de la UE cu banii pe care România ar urma să-i primească, în încercarea de a raporta succese în privinţa absorbţiei fondurilor europene, capitol la care România este deficitară. "Rata de absorbţie (...) a ajuns la aprox. 20% la data de 5 iulie, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri", scrie pe pagina de Facebook a premierului. Într-o altă postare, un material grafic susţine că USL a triplat rata de absorbţie într-un an de guvernare, aceasta ajungând în iulie 2013 la "aproape 20%", faţă de 7,5% în aprilie 2012. Ponta trişează, de fapt, adunând la plăţile făcute efectiv de Comisia Europeană în 2013 facturile trimise spre decontare de România la Bruxelles la începutul lui iulie 2013, deşi aceşti bani sunt departe de a fi încasaţi.

EXCLUSIV. Dinel Staicu este cercetat pentru dare de mită de procurorii DNA!

Omul de afaceri Dinel Staicu este cercetat de procurorii DNA în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti, pentru o şpagă de 150.000 de euro. "Pentru a se stabili dacă beneficiarul activităţilor infracţionale de corupţie, derulate în legătură cu dosarul nr. 19797/300/2010/a11, în persoana inculpatului Staicu Dinel, a cunoscut şi a contribuit la acestea, urmează a se dispune disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor penale într-un dosar penal separat, faţă de susnumit, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 255 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000", se arată în rechizitorul prin care au fost trimise în udecată judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu.

Semn de dezgheţ în relaţiile româno-ruse

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat, ieri, la Moscova, despre crearea unei "agende pozitive" în relaţiile bilaterale, despre "îmbunătăţirea atmosferei şi depăşirea unor dificultăţi observate în relaţiile din ultimii ani", după cum au declarat cei doi oficiali, la finalul întâlnirii. Lavrov a afirmat că Rusia vede în România un partener important în sud-estul Europei şi este interesată ca relaţiile bilaterale să se dezvolte "într-o manieră stabilă şi previzibilă". Cei doi miniştri au semnat un plan de consultări la nivelul MAE, pentru 2013-2014, şi un acord în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului şi turismului. Corlăţean l-a invitat pe Lavrov în vizită oficială în România, pentru că "de miniştrii de Externe depinde crearea atmosferei necesare dezvoltării relaţiilor". Discuţiile s-au referit şi la Republica Moldova şi Transnistria, Rusia susţinând integritatea teritorială a Republicii Moldova, care "trebuie să-şi păstreze suveranitatea".

Victor Ponta: E posibilă o remaniere în august

Premierul Victor Ponta a declarat la România TV ă este posibil să efectueze o remaniere guvernamentală după analiza activităţii miniştrilor PSD, programată pentru sfârşitul lunii august. Ponta a adăugat că în acest moment nu are în vedere un anumit ministru care să fie înlocuit. El a mai spus că eventuale nemulţumiri legate de activitatea miniştrilor PNL i le va trimite preşedintelui Crin Antonescu, înainte de a decide schimbarea. Victor Ponta a anunţat, luni, că la sfârşitul lunii august vor fi convocate BPN, CExN şi grupurile parlamentare pentru a face analiza activităţii miniştrilor PSD, a secretarilor de stat, a şefilor de autorităţi şi agenţii precum şi a celor care ocupă funcţii în conducerea Parlamentului.

JURNALUL NATIONAL

SRI intervine în scandalul "Mită la bacalaureat": "Există mai multe anchete în derulare, în mai multe judeţe din ţară"

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a exprimat o pozitie oficiala in scandalul bacalaureatului. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorin Sava, a explicat care a fost rolul SRI în ancheta "Mită la bacalaureat" şi a făcut o serie de precizări. "La nivelul instituţiei noastre, prevenim şi combatem anumite vulnerabilităţi asociate faptelor de corupţie, ce riscă să afecteze calitatea educaţiei. Există mai multe anchete în derulare, în mai multe judeţe din ţară. SRI culege şi verifică informaţii care ne permit să identificăm anumite fenomene de corupţie care se pot transforma în vulnerabilităţi pentru siguranţa naţionala", a declarat Sorin Sava la Realitatea TV. Oficialul a mai precizat: "Informările SRI au prezentat nereguli şi situaţii din mai multe judeţe, inclusiv Bucureşti. Acţiunile şi informările SRI au avut un caracter preventiv. Au fost informate şi Parchetele de pe lângă Tribunalele din ţară. Ancheta este în desfăşurare, nu putem oferi foarte multe detalii".

Cum a fost Traian Băsescu scos basma curată de acuzele de rasism. MOTIVAREA Consiliului pentru Combaterea Discriminării

Declaraţia Preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la natalitate şi la femeia romă, nu constituie un act de discriminare fiind la limita libertăţii de exprimare, potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În acest sens, CNCD a decis că "declaraţia nu întruneşte elementele constitutive ale art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 2, alin. (4) şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art. 2, alin. (8) din acelaşi act normativ". Cu alte cuvinte, Băsescu Traian nu a fost sancţionat nici măcar cu un avertisment de CNCD, de amenda cuprinsă între 2.000-100.000 de lei, aşa cum se aşteptau reprezentanţii ONG-urilor, nici vorbă.

NATIONAL

Lovitura de teatru in ancheta de coruptie care a dinamitat MAI: ministrul Stroe, prins de SRI pe filiera araba!

Efectul de domino al dezvaluirilor privind sistemul piramidal de "contributii" din teritoriu catre sefii unor structuri centrale din IGPR si MAI pare de nestavilit. Iar pe "lista rusinii" publicata in ziarul nostru de marti, anchetatorii adauga noi nume grele din sistem, suspectate ca ar fi primit diverse avantaje materiale, in schimbul protectiei oferite unora dintre subalterni. Numai ca "bomba" care ar putea dinamita din temelii Internele vine din alta parte, o ancheta paralela a serviciilor de informatii scotand la iveala detalii uluitoare despre traficul de influenta generalizat in ceea ce priveste numirile pe functii in minister. Astfel, sursele noastre sustin ca SRI a monitorizat strict legaturile cel putin dubioase de "afaceri" si chiar de inrudire prin alianta intre sefi importanti din Politia Romana si diversi cetateni de nationalitate araba, prezentand grave probleme de vulnerabilitate la siguranta nationala.

Prietenul lui Sebastian Ghita mananca din banii orfanilor

Relatia cu Sebastian Ghita pare sa-i priasca afaceristului gorjean Ionut Raitaru. De cand Raitaru i-a oferit pesedistului marca RTV, gorjeanul a inceput sa manance din bani publici, mai exact, din banii orfanilor. Ionut Raitaru, fostul proprietar RTV Gorj (abrevierea venind, initial, de la Raitaru TV), a intrat in plin in afacerile pe bani publici. De cand s-a imprietenit cu deputatul PSD Sebastian Ghita, caruia i-a vandut marca RTV, gorjeanul parca l-a prins pe Dumnezeu de un picior. In ultimele luni, el a primit peste 400.000 de euro din bugetul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Gorj, pentru a asigura hrana orfanilor si asistatilor social. Cel mai recent contract a fost oferit de DGASPC firmei Ridzone Group Solutions, a lui Ionut Raitaru, pe data de 5 iulie.

Ungureanu nu-i uita pe pedelistii care i-au tras presul de premier de sub picioare

Privind inapoi la cele 78 de zile de premierat, Mihai Razvan Ungureanu spune ca Executivul condus de el a cazut din cauza "tradatorilor" din PDL. Fostul premier pune caderea cabinetului condus de el pe seama respingerii "aranjamentelor" si "compromisurilor": "Guvernul Ungureanu, spre deosebire de ceea ce ar fi trebuit sa fie, un fel de guvern-plasture, un detergent pentru mizeria din politica, a inteles sa-si faca treaba. In momentul cand o iei asa, nemteste, iti asumi un risc". Indiferent de cauze, Ungureanu nu-i acuza pe democrat-liberalii "care militeaza la baza partidului" (despre care spune ca au "o natura pozitiva"), ci doar pe sefi.

PPDD-istii, impresionati de potenta lui Predoiu

Dupa ce in urma cu o zi social-democratul Mircea Geoana declara ca Opozitia are nevoie de o voce critica si robusta ca a lui Catalin Predoiu, ieri a venit randul alesilor PPDD sa salute intrarea fostului ministru al Justitiei in PDL. Catalin Predoiu se bucura de aprecierea politicienilor din toate partidele. O demonstreaza mesajele pe care acestia le-au transmis dupa inscrierea acestuia in PDL. Printre "fanii" prim-vicepresedintelui democrat-liberal se numara si senatorul PPDD Haralambie Vochitoiu. "Este un personaj interesant, inteligent si potent", a declarat liderul senatorilor PPDD. Pe langa toate aceste calitati, Vochitoiu a descoperit si marele defect al lui Predoiu. "Are insa o problema, este prea prieten cu toata lumea. Trece granitele unui partid politic", a mai precizat parlamentarul PPDD.

PUTEREA

Şefii învăţământului şi-au tras sistem de bruiaj, stilouri de colecţie şi mobilier din lemn nobil

Sistem de bruiaj pentru interceptările telefonice de pe telefonul mobil, stilouri de colecţie şi mobilier nou sunt doar o parte dintre obiectele pe care miniştrii Educaţiei le-au considerat indispensabile pentru instituţia pe care o conduc, chiar în vreme de criză. Schimbarea denumirii Ministerului Educaţiei a costat, la un prim calcul, peste 50.000 de euro, reprezentând plăcuţe şi ştampile noi cu însemnele MEN. Din 2010, când România s-a cufundat în criză economică, învăţământul din ţara noastră a mers din scandal în scandal. În ultimii ani imaginea şcolii româneşti a ajuns să se confunde cu scandalurile de la examenul de bacalaureat, mai exact procentul mic de promovabilitate şi acuzaţii de corupţie, şi, pe de altă parte, proteste şi strigăte de disperare ale unor dascăli retribuiţi "ca în lumea a III-a".

Preţul grâului, cu 30-40% mai mic decât în 2012

România se află în plină campanie de recoltare a grâului, de unde se aşteaptă o producţie bună, astfel încât să pună umărul la creşterea PIB din acest an, şi aşa destul de anemică. Dacă producţiile prognozate sunt satisfăcătoare, preţurile cu care se vinde grâul atacă direct buzunarul agricultorilor. Avalanşa de cereale anunţată de toate organismele internaţionale, de la ONU la UE, au dus la scăderea semnificativă a preţului grâului pe burse, iar România a urmat trendul, dar în ritm accelerat. Şi ca impactul negativ să fie mai pronunţat, nici autorităţile statului nu ajută fermierii şi lasă să treacă luni întregi până când aceştia îşi pot recupera TVA de la stat.

ANTITERO. Finanţare externă pentru Poliţie

Poliţia Română a primit o finanţare de aproape 11 milioane de euro, nerambursabilă, pentru o serie de proiecte care urmează să fie implementate în perioada următoare. Proiectele privesc întărirea capacităţii de acţiune în cazul ameninţărilor cu dispozitive improvizate şi a autorităţilor de aplicare a legii de combatere a fraudelor intra-comunitare, protecţia martorilor, consolidarea securităţii şi justiţiei în UE sau sistemul electronic integrat de management al documentelor. "Atragerea de fonduri europene nerambursabile reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română", a declarat Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Proiectele sunt finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi ISEC - prevenirea şi combaterea criminalităţii, informează IGPR.

ROMANIA LIBERA

De ce l-au chemat ruşii pe Corlăţean la Moscova?

Titus Corlăţean s-a întâlnit ieri la Moscova cu omologul său rus. Lavrov a intrat la discuţii declarând că împărtăşeşte "aspiraţia României spre dezvoltarea deplină a relaţiilor bilaterale" şi a ieşit vorbind despre "integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova".Potrivit profesorului Armand Goşu, expert în politica rusă şi a relaţiilor din fostul spaţiu sovietic, faptul că lui Corlăţean i s-a organizat o vizită de trei zile, că i s-a facilitat un interviu cu agenţia Interfax, preluat prompt şi în România, şi că a fost invitat să rostească un discurs la Academia Diplomatică a MAE rus, reprezintă un nivel de recu­noaştere de care nu s-a mai bucurat un ministru de Externe român de foarte multă vreme. Am încercat, pentru comparaţie, să solicităm opinia fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, dar acesta nu a fost disponibil pe tot parcursul zilei de ieri.

PASIVITATE. Avocatul Poporului nu contestă ordonanţele Guvernului. Cum ocoleşte Victor Ponta Curtea Constituţională

Guvernul Ponta a emis, de la începutul anului, 80 de ordonanţe de urgenţă, cu toate că are o majoritate de 70% în Parlament. Motivul: ordonanţele de urgenţă pot fi contestate la Curtea Constituţională (CCR) doar de Avocatul Poporului, care a recurs la acest drept, o singură dată, dar şi atunci la cererea premierului. Guvernul condus de Victor Ponta recurge din ce în ce mai des la practica ordonanţelor de urgenţă, prin care ocoleşte, de fapt, dezbaterea parlamentară. Paradoxal, în România numărul ordonanţelor de urgenţă creşte, în ciuda consolidării majorităţii parlamentare care ar permite aprobarea unor proiecte de lege. Astfel, în primele şase luni ale anului 2012, cele trei guverne care au condus în acea perioadă - Boc, Ungureanu şi Ponta 1 - au emis în total 37 de ordonanţe de urgenţă. În acea perioadă, majoritatea parlamentară a fost, în permanenţă, pe muchie de cuţit, diferenţa dintre Putere şi Opoziţie depinzând de numai câteva voturi. Ulterior, USL a rămas la putere şi şi-a consolidat majoritatea parlamentară, dar a emis 58 de ordonanţe de urgenţă în a doua jumătate a anului 2012.

Ponta l-a certat pe Pricopie pentru că a fost "sac de box" la TV

Premierul Victor Ponta afirmă că l-a certat pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru că a fost "sac de box" într-o emisiune televizată, relatează Mediafax. "Mă interesează ca un ministru să fie eficient şi să îşi facă treaba, dar să aibă grijă şi la comunicare, că în job-description-ul funcţiei de ministru intră şi modul în care comunici. De exemplu, Remus Pricopie, pe care l-am felicitat pentru faptul că a organizat bine bacalaureatul, l-am certat astăzi că nu am înţeles aseară cum s-a dus să stea singur, să-l ia la bătut cinci jurnalişti", a spus Ponta la RTV. El a spus că i-a explicat ministrului că trebuia să prezinte explicaţii, nu să fie "sac de box".

ZIARUL FINANCIAR

ZF propune cel mai generos pachet de beneficii pentru premier: 10.000 de euro pe lună + un bonus anual de 10 mil. euro pentru îndeplinirea a 10 condiţii economice. Dacă realizează mai puţin de 5, pleacă

"Nu se poate să am angajaţi care câştigă de trei ori cât mine", a spus pre­mierul Victor Ponta la începutul acestei săptă­mâni, într-o intervenţie care a adus în discuţie proiectul de mo­dificare a legii salarizării din sistemul bugetar. Afirmaţia sa a fost făcută în aceeaşi zi în care ZF a publicat un articol prin care a readus în atenţie anomaliile din sistemul de salarizare de la stat, unde un şef de companie de stat precum Tarom, care are un salariu lunar de 10.000 de euro, este de zece ori mai bine plătit decât premierul, care are un salariu de la Guvern de 1.000 de euro net pe lună. În acest context, ZF a făcut o selecţie de zece indicatori economici pe care, dacă premierul împreună cu echipa sa i-ar îndeplini, ar putea fi justificată remu­ne­rarea primului ministru cu câte un milion de euro pe an pentru fiecare ţin­tă atinsă. Cei 10 indicatori sunt: o creştere economică de peste 4% pe an, investiţii străine de 4 miliarde de euro pe an, absorbţia de 4 miliarde de euro pe an din fonduri europene, crearea a 250.000 de locuri de muncă într-un an, menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB şi a deficitului de cont curent în jur de 3 - 4% din PIB.

Efectele valului tsunami produs de Fed pe pieţele financiare: Într-o intervenţie fără precedent, banca centrală a Turciei a vândut sume record din rezervele valutare pentru a stopa căderea lirei

Într-o intervenţie fără precedent, banca centrală a Turciei a vândut echivalentul a 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, o sumă record reprezentând 5% din rezervele valutare nete ale instituţiei, pentru a stopa căderea lirei turceşti produsă de turbulenţele apărute pe pieţele financiare din cauza celor mai ample proteste din ultimele decenii şi a perspectivei că în SUA va fi închis robinetul cu lichidităţi ieftine. Intervenţia a constat din şapte licitaţii efectuate într-o singură zi, de asemenea un record pentru banca centrală, scrie The Wall Street Journal. Recordul precedent, de 750 de milioane de dolari, a fost stabilit în 2011. Lira s-a depreciat cu aproape 9% în raport cu dolarul de la sfârşitul lunii aprilie.

Cum se va ajunge la 22 de milioane de tone de cereale până în 2020, cu 10% peste recordul istoric

Raportul Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, dat publicităţi recent, avansează propunerea ca în următorii şapte ani producţia de cereale locală să se majoreze cu 43% şi să ajungă la pragul de 22 de milioane de tone, motoarele creşterii urmând să fie majorarea recoltelor de grâu şi porumb, cele mai importante două materii prime agricole din această categorie. Rezultatul ar urma să fie cu 10% peste recordul istoric de 20,7 milioane de tone din 2011, un an considerat excepţional pentru agricultura românească. "Creşterea producţiei totale de cereale se bazează pe majorarea suprafeţelor cultivate cu circa 16,1% şi pe creşterea producţiilor medii la grâu cu 23%, la porumb cu 16% şi la orz cu circa 7,8%", se arată în raport. Cifrele raportului indică, practic, o productivitate medie la grâu de 3,2 tone/hectar, respectiv 5 tone/hectar în cazul porumbului şi 2,3 tone/hectar pentru orz. Cât de realiste sunt estimările şi cum se poate ajunge la aceste rezultate?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb