REVISTA PRESEI 10.08.2012

Wully Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 august 2012

ADEVARUL

Controverse la CCR privind listele electorale

Miza referendumului apasă greu pe umerii judecătorilor constituţionalişti. Pe lângă presiunile politice exterioare reclamate de Curtea Constituţională(CCR), au apărut şi disensiunile interne între magistraţi. Judecătorul constituţionalist Tudorel Toader a anunţat miercuri că, în cursul serii, a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului CCR pentru a lămuri toate aspectele, având în vedere faptul că nu a ştiut de erata trimisă luni în numele CCR la Monitorul Oficial. Magistratul CCR a precizat că plenul Curţii a cerut, în scrisoarea trimisă Guvernului, listele electorale actualizate la data de 11 iulie.

Dovada că Ponta trişează: Guvernul face recensământul pe furiş

Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că Guvernul a renunţat la efectuarea unui minirecensământ în ceea ce priveşte listele electorale folosite la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Cu toate acestea, Guvernul a elaborat un memorandum care se referă la "actualizarea listelor permanente", deşi CCR ceruse listele permanente folosite la referendumul din 29 iulie. Memorandumul privind actualizarea listelor trimise de Guvern autorităţilor locale reia o serie de puncte propuse de liderii USL la efectuarea minirecensământului. Astfel, Guvernul cere autorităţilor locale să verifice o serie de categorii precum persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoanele ale căror acte de identitate au expirat sau persoanele cu reşedinţa în străinătate.

Victor Ponta: Decizia privind un nou acord cu FMI va fi luată în 2013

Primul-ministru Victor Ponta a arătat, miercuri, că optează pentru un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, dar decizia va fi luată în 2013, după alegerile parlamentare. "Un astfel de acord reprezintă un lucru bun pentru România, să avem un acord preventiv, nu să luăm banii, dar să avem un certificat de sănătate fiscală, însă această discuţie politică va avea loc în 2013 după ce vor avea loc alegeri parlamentare", a explicat şeful Executivului. Premierul a subliniat că un nou acord ar da semnalul că România beneficiază de un certificat de garantare a sănătăţii fiscale a României.

Motoarele UE, atinse de criză

Economia Franţei se îndreaptă spre recesiune, arată cifre publicate recent. Norii se adună şi asupra Germaniei, unde exporturile aproape au stagnat. Economia franceză, puternic afectată de calvarul zonei euro, se îndreaptă spre recesiune, potrivit Băncii Franţei (BdF), ale cărei previziuni sunt de rău augur pentru guvern. BdF estimează un recul al produsului intern brut (PIB) de 0,1% în trimestrul al treilea, care urmează unei reduceri de acelaşi ordin deja anticipată pentru al doilea trimestru. Dacă aceste previziuni devin realitate, Franţa, cu două trimestre consecutive de contracţie a economiei, va reintra oficial într-o recesiune pe care nu a mai cunoscut-o din primăvara lui 2009.

Spania: fabrică de pălării salvată de la criză de evrei

De 127 de ani, fabrica de pălării Fernández y Roche din apropiere de Sevilla a reuşit să supravieţuiască perioadelor dificile, chiar şi în vremurile în care lumea nu mai purta pălării. Astăzi, în pofida crizei care zguduie Spania, fabrica este mai înfloritoare ca oricând. Şi aceasta datorită unei surse de venit mai puţin obişnuite - comenzi de mii de pălării negre, cumpărate în principal de evreii ultrareligioşi ai sectei hasidice "Satmar" (Satu Mare) din Brooklyn, New York şi din Ierusalim. Secta hasidică "Satmar" este una dintre cele mai numeroase grupări ultrareligioase, cu peste 150.000 de membri. Ei sunt descendenţii credinicioşilor unui faimos rabin din Satu Mare (de-aici şi numele sectei).

CURENTUL

Erata CCR este legală, numai USL îşi arată disperarea pe acest subiect

De câteva zile, USL tot încearcă să creeze un scandal politic pe marginea adăugirii Curţii Constituţionale legate de paragraful care menţiona faptul că listele electorale permanente îi cuprind pe toţi românii cu drept de vot, inclusiv cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Numai că erata CCR a fost publicată legal, iar acest lucru a fost recunoscut chiar de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, în conferinţa de presă susţinută, pe 7 august, la sediul PNL. În aceeaşi zi, la prânz, vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu, anunţa că democrat-liberalii vor depune plângeri penale împotriva secretarului general al guvernului, Ioan Morar şi împotriva şefei Monitorului Oficial, Adriana Costescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, pentru că refuză să publice erata CCR asupra deciziei privind referendumul.

Sindicaliştii Alro ameninţă cu proteste dacă va creşte cu 70% preţul plătit pentru electricitate

Sindicaliştii de la Alro ameninţă cu mitinguri şi greve dacă nu se renunţă la majorarea cu 70 la sută a preţului plătit pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica, reclamând că a fost blocat un acord care prevedea "un preţ substanţial îmbunătăţit" şi plata în avans pe minimum trei luni. Sindicatul Liber Alro arată, într-un comunicat de presă remis joi agenţiei MEDIAFAX, că după negocierile care au avut loc miercuri, timp de nouă ore, privind contractul de achiziţie a energiei electrice dintre producătorul de aluminiu şi Hidroelec­trica, s-a ajuns la un acord şi implicit la un preţ acceptabil de ambele părţi.

Oficialii FMI, CE şi BEC desantează la Atena

Delegaţia oficialilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene (BCE), care va reveni la Atena la începutul lui septembrie, va sta timp de o lună în capitala elenă, iar soarta următoarei tranşe din ajutorul extern va fi decisă după şedinţa Eurogroup din 8 octombrie, potrivit WSJ.com. Evaluarea va determina dacă Grecia poate respecta condiţiile impuse de creditorii externi, iar rezultatele discuţiilor vor stabili soarta următoarei tranşe, de 31 miliarde euro, din împrumutul multilateral de 130 miliarde euro acordat statului elen. Tranşa include o sumă de 25 miliarde euro destinată recapitalizării băncilor. Noua întârziere a ajutorului extern pentru Grecia este cauzată cel mai probabil de noile dispute dintre liderii politici de la Atena privind eventuale disponibilizări în sectorul public.

Lecturi de Tia Serbanescu

În ultima vreme am avut parte de lecturi publice din mai toate legile ţării. Nu e tocmai o literatură de vacanţă - dar asta e. Preşedintele ales, dl. Băsescu, citeşte din "garajul" unde l-a zvârlit evacuarea sa forţată de la Cotroceni unele legi iar preşedintele neales, dl. Antonescu, citeşte altele la Palat, de la pupitrul prezidenţial de care abuzează zilnic emiţând declaraţii înţepate şi ameninţări nevoalate. Acesta este modul său de a fi "discret" (cum a promis la preluarea interimatului) şi el seamănă izbitor cu modul de a fi "cinstit" al premierului plagiator. N-ar fi exclus ca "discreţia" pseudoprezidenţială să intre în coliziune cu "cinstea" pseudoguvernamentală dar deocamdată ele se completează păgubos - deşi dl. Antonescu n-a rezistat să nu acuze "senzaţia unui anumite timidităţi şi unor ezitări" ale premierului în cazul listelor electorale. Ponta, timid? Haida-de! O lume-ntreagă se cruceşte de tupeul său.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul, forţat să umble la buget

Ţinta de venituri la bugetul de stat pe acest an va fi diminuată cu peste 2,1 mld. lei, cu scăderi de încasări estimate din accize şi fonduri de la UE. Pe de altă parte, se estimează creşteri din TVA, impozit pe venit şi taxa pe utilizarea bunurilor. În plus, Executivul majorează la rectificare cheltuielile de personal prin derogare de la interdicţiile legii.

Retailerii spun că reducerea TVA la alimente va scădea şi preţurile la raft

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. Măsura ar urma să contribuie la reducerea evaziunii fiscale, precum şi la încurajarea producătorilor locali şi la stimularea consumului. Majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia.

Renault, resuscitat de medicul Dacia şi perfuzia africană?

După câştigarea pariului Logan, Renault mai pariază pe o carte şi speră ca aceasta să fie câştigătoare. Nu de alta, dar miza este ieşirea din criză. Concret, Renault se poziţionează pentru o explozie a pieţei auto din Africa, pariind, printr-o ofensivă construită în jurul mărcii Dacia, că populaţia de pe continent se va îndepărta, treptat, de autobuze şi maşini vechi, în timp ce competitorii grupului francez "merg pe vârfuri" în regiune. Producătorul auto francez şi Nissan Motor, partenerul său japonez, investesc 1 miliard de euro la fabrica din Tanger, Maroc, extinzând masiv producţia.

Deficitul comercial a crescut la 20,06 miliarde lei

Exporturile FOB au fost de 97,783 mld. lei, iar importurile CIF au totalizat 11,784 mld. lei. Comparativ cu semestrul I 2011, exporturile au crescut cu 6% la valori exprimate în lei, iar importurile cu 5,8%. Deficitul comercial a crescut în primul semestru cu 937,7 milioane lei faţă de prima jumătate a anului trecut, la 20,066 miliarde lei, exporturile urcând mai rapid decât importurile, dar exprimat în euro deficitul a fost cu 30,9 milioane euro mai redus.

EVENIMENTUL ZILEI

Recensămantul se face pe şest

Chiar în ziua în care Victor Ponta anunţa că nu renunţă la bătutul la uşa oamenilor, Ministerul de Interne a declanşat numărătoarea. EVZ vă prezintă documentele trimise de MAI prefecturilor. Datele din teritoriu se trimit după reguli ce par copiate dintr-un fi lm de spionaj: la un singur fax, zilnic, la ora fixă. În Bucureşti, au fost activaţi administratorii de bloc. Locatarii sunt întrebaţi şi dacă au votat la referendum

Care e adevărata miză a marilor investitori din economie?

Industriile auxiliare din jurul giganţilor economici sunt de regulă mai mari decât afacerea de bază. S-a estimat că, o dată cu plecarea din România, Nokia a luat după ea circa 1% din PIB. Matematica simplă ne arată că dacă mai pleacă alte câteva companii mari, vom pierde tot avansul economic înregistrat în ultimii 10-15 ani. Motivul principal nu este dispariţia acestor companii, ci a industriilor dezvoltate pe orizontală în jurul lor. Un exemplu recent este cel al Ford, companie care a adus după ea şi o serie de furnizori tradiţionali, interesaţi să deschidă în România fabrici. Plus afaceri mai mari pentru furnizorii de piese auto existenţi deja aici (de la baterii la anvelope). Aceeaşi situaţie este şi la Dacia, care a atras inclusiv un centru de testare al Renault, în apropierea fabricii de la Mioveni.

Economia României intră în picaj

Investitorii fug de noi, speriaţi de criza politică, leul s-a depreciat, iar fondurile europene sunt blocate. Economia României este în cădere liberă. Semnele rele se înmulţesc de când scandalul a pus stăpânire pe scena politică, iar guvernanţii nu-şi mai găsesc timp să vină cu soluţii la problemele cu adevărat importante. Una dintre acestea este seceta care a compromis deja o mare parte din recoltă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat abia ieri câteva măsuri menite să-i ajute pe fermieri: aceştia nu vor mai primi despăgubiri, însă vor beneficia de plăţi complementare de câte 170-180 de euro pe hectar. Dacă la scumpirile cauzate de secetă mai adăugăm şi efectul deprecierii leului, de circa 5% de la începutul anului, după ultimele zile de creştere, aproape că se evaporă şi bucuria bugetarilor de a-şi recupera 8% din salariul tăiat, iar angajaţii la privat îşi vor vedea nivelul de trai mult diminuat.

BOMBĂ: Mona Pivniceru nu poate fi ministru!

Demisia din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a Monei Pivniceru nu rezolvă problema incompatibilităţii funcţiilor de ministru - judecător. Chiar dacă CSM aprobă transferul fostei colege către Ministerul Justiţiei, acest lucru nu se poate legaliza, deoarece se opune Constituţia. În articolul 125 alineatul 3 se arată, fără echivoc , faptul că "Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior". O altă problemă o ridică un articol din statutul magistraţilor, potrivit căruia "magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare activităţi cu caracter politic". Chiar dacă Mona Pivniceru nu se înscrie în PSD sau PNL, simpla participare la şedinţele de guvern o determină pe Pivniceru să facă politică. Un alt principiu democratic care s-ar încălca dacă Pivniceru ar fi numit ministru ar fi acela al separaţiei puterilor în stat.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV. Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale: "Erata care s-a publicat ulterior este o decizie politică"

Într-un interviu acordat în exclusivitate Jurnalului Naţional, domnul Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale, a declarat: "Erata care s-a publicat ulterior este o decizie politică". Totodată, judecătorul Curţii Constituţionale ne-a declarat că a aflat de existenţa eratei de la colegii săi Tudorel Toader şi Acsinte Gaspar. A fost sunat de aceştia, care la rândul lor s-au arătat stupefiaţi de erata apărută peste noapte. Judecătorul Ion Predescu spune că Guvernul României a greşit atunci când a publicat erata în Monitorul Oficial, neavând dreptul să facă acest lucru fără să ceară şi să primească lămuriri şi acte oficiale de la Curtea Constituţională în legătură cu aceasta. Ba, mai mult, magistratul Predescu spune clar şi răspicat, "erata" avea nevoie de votul celor nouă judecători care au luat decizia din 2 august publicată în Monitorul Oficial, adică de acelaşi număr de judecători care au luat hotărârea privind referendumul.

Oricând este posibilă producerea unui mega-seism. Vezi cine lansează avertismentul şi care sunt zonele cele mai vulnerabile

Cercetătorul scoţian Iain Stewart este de părere că este doar o chestiune de timp până când un imens cutremur de pământ va lovi unul dintre marile oraşe ale lumii, provocând astfel "pagube fără precedent în istoria umanităţii", relatează 7sur7.be. Geologul şi profesorul universitar scoţian a anunţat această predicţie sinistră la Brisbane, cu ocazia unei alocuţiuni la o conferinţă privind geologia. El a explicat că, după părerea sa, riscul de catastrofă a crescut din cauza unui număr din ce în ce mai mare de mega-oraşe construite pe sau în proximitatea faliilor seismice majore.

Sfarsitul euro, programat pentru 15 august!

Aeroportul din Frankfurt va demonta uriasa sigla a monedei europene, care decoreaza cladirea. Semn ca increderea in euro incepe, treptat, sa devina de domeniul trecutului. Euro va dispare la 15 august. Potrivit editiei locale a cotidianului Bild Zeitung, gestionarul aeroportului din Frankfurt, Fraport, a decis sa scoata sigla monedei unice aflata la intrarea in terminalele aerogarii. Respectiva statuie reprezinta o replica a celei care se afla la Frankfurt, unde se afla Banca Centrala Europeana (BCE). Ea avut darul de a aminti calatorilor ca al cincilea oras al Germaniei este, de asemenea, "capitala euro" in calitate de gazda a sediului BCE. Oficial, demolarea statuii isi gaseste justificarea in ratiuni care tin de securitate, avand in vedere constructia unei noi linii de metru automat care face legatura intre diferitele corpuri ale aeroportului.

Finanţele publice europene, efectul de bulgăre de zăpadă

La 5 ani de la declanşarea Marii Recesiuni economiile europene continuă să se confrunte cu criza datoriilor suverane. Declanşată în Grecia în urmă cu mai bine de doi ani, această maladie s-a propagat în rândul economiilor europene (îndeosebi din flancul Sudic), dar şi de la finanţele publice către sectorul bancar (fenomenul run-on-the-bank).

NATIONAL

Robert Negoita i-a trimis pe liberali la spatii verzi

Dupa ce in campanie le-a promis cate-n luna si in stele, pentru a pune mana pe voturile lor, Robert Negoita i-a lasat pe liberali cu buza umflata. Concret, in timp ce Negoita si-a tras reabilitarea termica pentru el si pesedistii lui, pe liberali i-a trimis la plantat panselute prin gradinile publice. Mai mult, in rectificarea bugetara pe care a propus-o, primarul de la 3 nu numai ca nu da niciun ban pentru parcuri, ba mai ia si de la scoli vreo 7 milioane de euro pentru a le baga tot la reabilitare. Lasati pe dinafara, liberalii din sectorul 3 au gasi cea mai buna cale sa se razbune, lovindu-l pe primar unde-l doar mai tare, adica in popularitatea pe care incearca din greu sa si-o construiasca in PSD. Mai exact, penelistii au avut grija ca Negoita sa fie corigentul referendumului in Capitala, cu o prezenta de 35%.

USL nu va negocia demisia lui Basescu

Varujan Vosganian exclude posibilitatea negocierii unei "demisii conditionate" a lui Traian Basescu. In opinia vicepresedintelui PNL, Traian Basescu trebuie sa se retraga fara nicio conditie. "USL va actiona in continuare pentru respectarea si aplicarea vointei celor 8,5 milioane de romani care si-au exprimat prin vot optiunea la referendum. USL nu va negocia nicio formula de demisie conditionata a lui Traian Basescu, pentru ca 7,4 milioane de romani l-au demis neconditionat pe Traian Basescu".

China ne face Canalul Siret-Baragan cu patru miliarde de dolari!

Investitiile straine in Romania au totalizat in ultimii ani o jenanta suma de cateva sute de milioane de euro, dar acest lucru se va schimba. China vrea sa investeasca in Canalul Siret-Baragan circa patru miliarde de dolari. Autoritatile romane s-au intalnit recent cu o delegatie de investitori chinezi. Acestia si-au manifestat interesul pentru Canalul Siret-Baragan, o lucrare hidrotehnica de mare amploare, inceputa inainte de 1989, dar abandonata in ultimii 20 de ani. In prezent, canalul are o lungime de 11 km, iar la finalizare ar urma sa ajunga la 198 km si va face legatura intre raurile Siret si Ialomita. Scopul principal il reprezinta irigarea a circa 600.000 de hectare de teren arabil, insa canalul poate fi folosit si ca o cale navigabila si chiar de agrement, precum si pentru producerea de energie electrica.

Civilizatia nu va supravietui "Spiralei Mortii"

Richard Duncan, fost economist la Banca Mondiala, si economist-sef la Blackhorse Asset Mgmt., anunta ca datoria Americii de 16.000 de miliarde de dolari a bagat-o in "spirala mortii". Aceasta va duce Statele Unite intr-o criza atat de mare, incat nu numai ca "visul american" nu va supravietui, dar insasi civilizatia, asa cum o percepem astazi, nu va supravietui. "Datoria de pe piata totala a creditelor este "cheia" colapsului", subliniaza Martenson. "Din 1940, pana in 1970, datoria pe aceasta piata era rezonabila. Din 1970 pana in 1977, s-a dublat, apoi s-a dublat din nou in urmatorii sapte ani, apoi timpul s-a scurtat. Datoria s-a dublat pentru a treia oara doar in cinci ani.

PUTEREA

Clanul Blejnar, cu capul în laţul DNA

Miercuri, procurorii au anunţat că averea fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, precum şi averea dispărutului Codruţ Marta, fostul său şef de cabinet, au fost puse sub sechestru, în urma acuzaţiilor de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro de care se fac vinovaţi cei doi. Joi, ex-şeful Gărzii Financiare Ilfov, Robert Rusu, finul comisarului general adj. al Gărzii Financiare, Dragoş Rusu, a fost acuzat de ANI că nu poate să justifice 116.000 de euro. De mai bine de trei luni, prin intermediul unor anchete şi articole, ziarul PUTEREA a arătat că onorabilul domn Blejnar a pus la cale, din scaunul de şef al ANAF, un atac violent de subminare a economiei naţionale, prin coordonarea unei organizaţii de evaziune fiscală intracomunitară cu returnări de TVA.

Crin Antonescu îl tratează pe Victor Ponta ca pe o marionetă

Miercuri seară, de la pupitrul prezidenţial din Palatul Cotroceni, preşedintele interimar Crin Antonescu i-a dat premierului un ordin verbal precis, şi în scris pe prima pagină a "Jurnalului Naţional": Victor Ponta să facă în aşa fel încât, până pe 31 august, să trimită Curţii o adresă sub semnătura lui, pe care să fie scrisă, cât se poate de simplu, cifra de 16.000.000 de alegători cu drept de vot. A fost un ordin de la păpuşar către marionetă. Clar? Clar pentru toată lumea!

AFP: Economia României, luată ostatică de criza politică

După doi ani de recesiune severă, România părea pe cale să revină la o creştere sustenabilă, chiar dacă modestă, însă criza politică de la vârful statului, care se eternizează, slăbeşte economia şi ameninţă să-i alunge pe investitori, relatează AFP. Premierul Victor Ponta a dat asigurări miercuri că guvernul său, la putere din luna mai, va continua să lucreze pentru a asana finanţele publice şi a privatiza marile companii energetice şi de transport, aşa cum s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Numeroşi analişti subliniază totuşi că economia este "înţepenită", luată ostatică de acest război fără milă care are loc de mai mult de o lună între coaliţia de centru-stânga a lui Victor Ponta, Uniunea Social-Liberal şi preşedintele de centru dreapta Traian Băsescu, supus unei proceduri de destituire.

ROMANIA LIBERA

Când va da USL înapoi pensiile speciale?

"Incompetenţă", "greşeală", "ticăloşie" erau termenii folosiţi de liderii USL, pe când era în opoziţie, pentru a caracteriza refuzul puterii de atunci de a plăti banii câştigaţi în procesele cu statul de pensionarii cărora le fuseseră tăiate pensiile speciale. După trei luni de guvernare, premierul nu a mişcat încă nici un deget pentru a-i ajuta. O va face în viitorul apropiat?

"A plouat mai puţin ca în Sahara". România, pârjolită de secetă.

Precipitaţiile au fost mai slabe în judeţul Cluj decât în Sahara, în vara asta, arată măsurătorile specialiştilor. Unele râuri din Moldova au secat cu totul pe anumite porţiuni. Dunărea se află la un nivel alarmant, la care navigaţia este aproape imposibilă. Disperaţi că nu mai au mâncare pentru animale, ţăranii îşi vând pe nimic vacile, porcii şi caii. Râurile din judeţul Vrancea sunt foarte aproape de a seca. Cel mai bun exem-plu e râul Put-na, care a dispărut cu totul pe o distanţă de 20 de kilometri, între localităţile Boloteşti şi Mirceşti. Seceta a făcut ca şi debitele altor râuri din acest judeţ să scadă substanţial, a declarat purtătorul de cuvânt al Societăţii de Gospodărire a Apelor - Vrancea, Sergiu Muhăilă, citat de ziarul Monitorul de Vrancea.

Ce se ascunde în spatele atacului USL împotriva SIE

Operaţiunea "Izolarea României" declanşată de USL în ultimele două luni continuă cu numirea la Externe a lui Titus Corlatean şi cu atacurile lui Crin Antonescu şi ale parlamentarilor USL împotriva Serviciului de Informaţii Externe. SIE deranjează pentru că este un serviciu profesionist, care nu cedează presiunilor politice pentru a servi agenda USL în străinătate. Serviciul de Informaţii Externe are menirea de a proteja interesele fundamentale ale României în afara ţării. SIE nu poate opri sau, dimpotrivă, determina apariţia unui articol critic despre România în New York Times, Telegraph sau FAZ, pentru că SIE nu este nici serviciu de propagandă media în străinătate, nici serviciu de sabotaj, să pună bombe la Europa Liberă cum era fosta Securitate. A încerca să destabilizezi SIE pentru motive de "imagine" ar arunca în aer reputaţia de profesionism şi respectul pe care şi le-a câştigat acest serviciu printre serviciile de informaţii aliate similare şi ar face, spus în modul cel mai direct, un cadou nesperat adversarilor României.

ZIARUL FINANCIAR

Vom ajunge să plătim 2 lei pentru o pâine din cauza secetei?

Producătorii de pâine spun că mai pot sus­ţine o creştere a preţului la grâu până la 1.060 lei lei/tonă, altfel vor fi nevoiţi să ma­joreze preţurile la raft cu 6%, un plus de 0,1 lei/fran­zelă. Grâul de panificaţie a ajuns în pre­zent să coste 1.000 de lei/tonă, după ce în urmă cu două săptămâni aceeaşi cantitate se tranzac­ţio­na la un preţ cu 28% mai mic. Deşi grâul este cea mai importantă materie pri­mă din industria de panificaţie, creşterile de preţ nu se transpun în totalitate la raft pentru că această piaţă este una dintre cele mai nefis­ca­lizate din economie, cu 60%-70% din vânzări făcute "la negru".

Topul companiilor cu pierderi: 44 de firme au o "gaură" de 2,5 mld. euro

Un sfert dintre cele mai mari 300 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri au înregistrat pierderi în 2011, iar pentru 44 dintre acestea bilanţul de la finalul anului trecut a consemnat un rezultat negativ de peste 10 mil. euro, potrivit unei analize a ZF. Astfel, pierderile cumulate ale celor 44 de companii au depăşit 2,5 miliarde de euro, sumă ce reprezintă 11,4% din cifra de afaceri aferentă anului 2011. În top se găsesc opt companii de stat, astfel că RADET a înregistrat anul trecut cea mai mare pierdere din datele existente, de aproape 215 mil. euro, în timp ce Compania Naţională a Huilei are cea mai mare pondere raportat la cifra de afaceri: 90%.

Reintră Calea Victoriei în zodia crizei? Magazinele Belstaff şi Pal Zileri au fost închise, iar Victoria 46 şi Guess s-au mutat

Calea Victoriei, cea mai ve­che şi totodată cea mai cu­noscută arteră de shop­ping de lux din România, care a adunat de-a lungul tim­pului unele dintre cele mai cunos­cu­te nume din moda locală şi străină, re­intră după trei ani în zodia crizei, după ce magazine ca Belstaff sau Pal Zileri au fost închise, iar Victoria 46 şi Guess s-au mutat. "Belstaff este un brand cunoscut în afara graniţelor României, care însă nu a reuşit să se impu­nă pe piaţa locală. La rândul său, Guess este un brand me­dium-high care am observat că s-a orien­tat tot mai mult către centre co­mer­ciale. Trebuie notat însă că mai sunt şi retaileri care deschid, cum este cazul Burberry (deschis la parterul hotelului de cinci stele Radisson Blu în urmă cu câ­te­va luni - n. red.)", afirmă Oana Iliescu, director executiv al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Şeful Institutului de Statistică: În alte ţări, evidenţa populaţiei stă la baza recensământurilor şi este administrată de Statistică, nu de Interne

În state precum Bulgaria sau Norvegia, registrul de evidenţă a populaţiei, care în România este administrat de Ministerul de Interne, reprezintă baza de date de la care se porneşte pentru realizarea recensământurilor şi este gestio­nat în totalitate de institutele naţionale de statistică, explică şeful INS. "Sunt state în care registrul de evidenţă a populaţiei este fie administrat de oficiul naţional de statistică în mod direct (Bulgaria şi Norvegia), fie în colaborare cu autorităţile publice competente (în majoritatea ţărilor membre ale UE). Acest fapt permite chiar realizarea de recensământuri pe baza registrului de evidenţă a populaţiei (Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda etc.)", a explicat profesorul Vergil Voineagu, preşedintele INS

În pofida încetinirii economice, guvernul majorează cheltuielile de personal şi taie cheltuielile de investiţii

Ministerul Finanţelor se pregăteşte să majoreze cheltuielile de personal pentru reîntregirea salariilor bugetarilor printr-o derogare de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi, concomitent, vrea să taie din fondurile alocate pentru infrastructură la prima rectificare bugetară din acest an, fiind constrâns de încadrarea în ţinta de deficit de 2,2% din PIB. O altă alternativă ar fi fost continuarea refor­mei în sectorul bugetar şi realizarea majorărilor salariale concomitent cu reducerile de personal unde activitatea ar putea fi eficientizată prin informatizare, după cum spun unii analişti. Însă, disponibilizările nu sunt agreate de politicieni în anii electorali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb