REVISTA PRESEI 10.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 septembrie 2012

ADEVARUL

Oamenii lui MRU agită spiritele în noua alianţă

Convenţia Naţională a partidului Forţa Civică, desfăşurată vineri, la Sala Polivalentă, a adus o nouă structură de conducere formaţiunii, iar fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales noul preşedinte al partidului cu 947 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă". Chiar dacă Forţa Civică se află în faţa unui nou început, şi îşi propune să aducă un suflu politic nou, din echipa de conducere fac parte oameni cu state vechi în politica românească, printre care Ion Bazac (fost ministru al Sănătăţii, PSD), Marian Săniuţă (fost ministru de Interne PSD), Ştefan Pirpiliu (fost parlamentar PDL), Dănuţ Liga (ex-PDL) şi Adrian Semcu (ex-preşedinte PNL Prahova). Cooptarea unor foşti membri ai PDL în noua formaţiune politică a stârnit reacţii negative din partea democrat-liberalilor, având în vedere faptul că desemnarea acestora pentru alegerile parlamentare pe listele Alianţei România Dreaptă, ar încălca protocolul semnat de liderii formaţiunilor de dreapta.

2.000.000 de euro, îngropate într-o gară-fantomă

Ministerul Transporturilor a cheltuit peste opt milioane de lei pentru modernizarea staţiei CFR de la Fălciu, Vaslui. Prin această gară, punct de frontieră feroviară cu Basarabia, nu mai trec trenuri internaţionale de aproape doi ani. În estul extrem al României se găseşte o staţie CFR care ar avea şanse considerabile să intre în Cartea Recordurilor la capitolul "gara cea mai securizată din lume în mod inutil". Este vorba despre staţia CFR din localitatea vasluiană Fălciu, aflată la doi paşi de râul Prut. Mai precis, un câmp imens de bălării în care Guvernul României a îngropat dintr-o semnătură heirupistă 8 milioane de lei în aparatură de securitate cu gândul la Schengen.

Antonescu: "Ambasadorul SUA este un partizan al lui Traian Băsescu"

Ambasadorul SUA în România este "un partizan al lui Traian Băsescu", dar această remarca nu este "un atac la SUA sau chiar la domnul Gittenstein", consideră preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liberalul a declarat, în această seară, că "Ambasadorul este un partizan al lui Traian Băsescu, o fi având motivele domniei-sale, să nu afirm asta. Şi nu este un atac la SUA sau la domnul Gittenstein, ţin să o spun". Referindu-se la mesajele pe care le-a primit din partea Administraţiei americane în perioada interimatului, Antonescu a menţionat, la Antena 3, că "americanii au fost mai atenţi şi cu informaţia, şi cu atitudinea"decât oficialii UE. "Aş spune că americanii au fost mai atenţi şi cu informaţia, şi cu atitudinea decât domnul Barroso, sau doamna Reding şi, din păcate, doamna Merkel", a susţinut Antonescu.

Statele Unite vor o Românie stabilă şi predictibilă şi "nu sprijină niciun personaj politic"

Statele Unite nu-şi permit o Românie destabilizată, în condiţii de permanente violenţe şi război în Orientul Mijlociu, a declarat Mircea Geoană, după o întrevedere cu Philip Gordon, la Washington. "Eu nu am avut un sentiment de iritare în legătură cu Guvernul de la Bucureşti. Am avut mai degrabă un sentiment de preocupare faţă de vulnerabilitatea României", a afirmat Geoană. Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat a precizat că Philip Gordon l-a întrebat, în discuţia care a durat aproximativ o oră, dacă războiul politic din România va continua. Geoană a mai precizat că Gordon a dat asigurări că SUA nu are intenţia să sprijine vreun personaj politic din România, chiar dacă atitudinea americanilor "poate fi percepută aici, sau poate să aibă efecte aici ca un sprijin direct pentru un actor sau altul".

Statul german a vândut 5% din acţiunile Deutsche Post. Ce sumă a încasat

Statul german a vândut o participaţie de 5% din acţiunile Deutsche Post şi va folosi banii pentru a finanţa parţial preluarea a 7,5% din titlurile gigantului EADS de la Daimler AG, transmite Bloomberg. Suma încasată este de 924 milioane euro, după ce acţiunile companiei crescuseră la maximul ultimilor patru ani. Banca de dezvoltare KfW Group, controlată de stat, a vândut 60 milioane acţiuni la 15,4 euro pe unitate, cu 3,6% sub nivelul de la finalul şedinţei bursiere de joi, de 15,98 euro. Participaţia KfW la cel mai mare operator de servicii poştale din Europa a scăzut astfel la 25,5%. Banca strânge bani pentru a achiziţiona 7,5% din acţiunile European Aeronautic Defence & Space Co. (EADS), care deţine şi Airbus, de la grupul Daimler, proprietarul Mercedes-Benz. La cotaţia bursieră actuală, pachetul EADS este evaluat la 1,9 miliarde euro.

Fregata românească "Regele Ferdinand" se luptă cu piraţii somalezi în Golful Aden

Fregata "Regele Ferdinand" va pleca miercuri din portul Constanţa pentru a participa la operaţia de luptă "Atalanta" împotriva pirateriei navale în Golful Aden, pe coasta Somaliei, sub comandă UE. Reprezentanţii Forţelor Navale au informat, duminică, printr-un comunicat remis presei, "că este prima participare a unei nave româneşti la o misiune desfăşurată la peste 3.000 mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie". În anii anteriori, fregata "Regele Ferdinand" a mai participat, sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la operaţia "Active Endeavour" pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal şi la operaţia "Unified Protector" de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Dan Diaconescu e pus pe fapte mari. Vrea să cumpere Oltchim

Dan Diaconescu vrea să cumpere Oltchim, "pentru a-l salva din mâna ciocoilor". Susţinătorul PPDD a declarat la România TV că vrea să cumpere combinatul cu şi pentru poporul român. Totodată, el a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL. "Încerc să cumpăr Oltchim, dar nu singur, nu doar eu. Împreună cu toţi telespectatorii dumneavoastră, cu ai mei, cu poporul, cu toţi oamenii care vor să subscrie la acest act", a declarat, plin de seriozitate, Dan Diaconescu. Patronul OTV a mai precizat că şi-a exprimat oficial intenţia printr-o scrisoare trimisă guvernului. "Dacă nu cumpărăm noi Oltchimul, va cumpăra o firmă PCC, o firmă, zic eu, a grupului Băsescu pentru că e reprezentată oficial în România de Sebastian Vlădescu", mai susţine Diaconescu. Dan Diaconescu mai spune că preţul este mic şi că va plăti caietul de sarcini singur, iar pentru restul aşteaptă suportul românilor.

CAPITAL

Dezvăluirile unui fost bancher despre practicile ING în România

Presiuni din partea conducerii pentru influenţarea previziunilor de curs, disfuncţionalităţi de organizare care pot afecta clienţii, conflicte de interese, bonusuri plătite prin off-shore, reacţii întârziate la executări silite vătămătoare pentru reputaţia băncii, violarea reglementărilor internaţionale, membri ai conducerii care mint sub jurământ, în instanţă. Sunt doar câteva dintre acuzaţiile pe care fostul Director al Trezoreriei ING Bank România, Florin Citu, le-a făcut în legătură cu practicile băncii la care a lucrat până în martie 2011, întâi în emisiunea TV "The Monney Show" şi apoi într-un interviu pentru Capital. De ce a rupt tăcerea abia după un an şi jumătate? În tot acest interval, Florin Cîţu s-a aflat în proces cu ING Bank, instituţia care a desfiinţat anul trecut postul său, şi spune că reaua credinţă si atitudinea conducerii băncii cu care spera să ajungă la o rezolvare civilizată a situaţiei l-a determinat să facă aceste dezvăluiri.

Moştenirea lăsată de Roibu-Împărat contribuabililor

După mai bine de un an de zile de când Capital a pornit o campanie de presă ce ţintea, cu argumente concrete, demiterea lui Constantin Roibu, "împăratul" de la Oltchim şi-a dat demisia la presiuni guvernamentale. Ar putea fi însă prea târziu pentru salvarea combinatului, privatizarea fiind acum îngreunată de dezastrul lăsat în urmă de Roibu. Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, instituţia care se ocupă de privatizarea combinatului chimic Oltchim, este tranşant. Într-un interviu pentru Capital el pune, în premieră pentru un reprezentant al statului, vina pentru situaţia combinatului pe seama activităţii de director general a lui Constantin Roibu.

Se mai prăbuşeşte un mit: Slovenia, aproape de INSOLVENŢĂ

Slovenia, care părea una dintre cele mai solide economii est-europene, are nevoie de o jumătate de miliard de euro până la sfârşitul anului, a anunţat ministrul sloven de finanţe, Janez Sustersic, într-un interviu apărut duminică în cotidianul austriac Die Presse, relatează AFP. "Până la sfârşitul anului, am putea avea nevoie de o jumătate de miliard de dolari. Slovenia are mai multe opţiuni. Însă este adevărat că emiterea unor obligaţiuni de stat până la sfârşitul anului ar fi extrem de utilă", a explicat ministrul. El a insistat asupra importanţei ca Slovenia să adopte reformele structurale propuse de guvern.

CURENTUL

Antena 3 loveşte din nou în Băsescu prin "manevra Roşca"

În lipsă de idei, anteniştii au reîncălzit ciorba lui Roşca Stănescu privind asocierea lui Băsescu cu traficul mondial de armament. O poveste ce a făcut vâlvă în urmă cu câţiva ani, dar care s-a răsuflat foarte rapid nefiind una sustenabilă din prisma probelor. Acest lucru avea să-l trimită atunci în derizoriu pe jurnalistul Roşca Stănescu, alintat de specialiştii din domeniul său drept "H15" sau "Deleanu", care avea deja probleme de credibilitate pe fondul şantajului aplicat şefului de atunci al ANI, Cătălin Macovei. Pe acelaşi calapod, la finele săptămânii trecute, Antena3 a cusut cu aţă albă un scenariu de OTV potrivit căruia Băsescu face parte dintr-o conspiraţie mondială care se ocupă cu vânzări ilegale de armament la nivel mondial.

CURIERUL NATIONAL

Ce nu merge în privatizarea Oltchim

În ultimii 12 ani, guvernanţii au avut numeroase tentative de privatizare, eşuate din cauza datoriilor imense acumulate la stat. De-a lungul timpului, strategiile s-au tot schimbat, de la atragerea capitalului românesc la a vinde mai întâi creanţele şi apoi acţiunile. Oltchim Râmnicu Vâlcea, perla industriei chimice româneşti din anii '90, depăşeşte în prezent cu puţin stadiul în care se afla în urmă cu aproape 10 ani, înregistrând o cifră de afaceri în primul semestru de doar 540,6 mil. lei. Estimând că-şi va menţine trendul (deşi este foarte puţin probabil, având în vedere schimbările continue prin care trece combinatul), la sfârşitul anului cifra sa de afaceri va atinge puţin peste 1 mld. lei, echivalentul a 304,5 mil. dolari, faţă de 242 mil. dolari - cifra de afaceri din anul 2003. De ce acest trend descendent? Pentru că, aşa cum scria unul dintre colegii noştri în urmă cu nouă ani, "Oltchimul este un caz aparte"...

Barroso şi Băsescu se întâlnesc în 14 septembrie

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are prevăzută, în 14 septembrie, o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Cel mai probabil, întâlnirea va avea loc la Bruxelles. Aceasta ar fi prima vizită externă a lui Traian Băsescu de la revenirea la Palatul Cotroceni, citează Mediafax. Întâlnirea dintre Jose Manuel Barroso şi Traian Băsescu este prevăzută în programul oficial al preşedintelui CE. Premierul Victor Ponta urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în 17 septembrie, potrivit unor surse oficiale. Conform surselor citate, întâlnirea ar urma să aibă loc la Bruxelles. Potrivit aceloraşi surse, cu prilejul vizitei la Bruxelles, premierul Ponta ar urma să aibă şi o întrevedere cu Joseph Daul, preşedintele grupului popular din Parlamentul European, la invitaţia acestuia din urmă.

Fraţii Awdi cer procurorilor audierea reprezentantului Euro Insol SPRL

Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, cercetaţi în dosarele Rodipet şi CFR Mesagerie, le-au cerut procurorilor de la Crimă Organizată să-l audieze pe reprezentantul Euro Insol - administratorul judiciar al CFR Mesagerie - obligându-l, totodată, să depună "copii certificate referitoare la toate acţiunile introduse de judecătorul sindic pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna creditorilor". Potrivit documentului înregistrat vineri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) referitor la dosarul 38/D/P/2011 se cere şi audierea avocatului firmei specializate în insolvenţă, Mihail Clatici, despre care susţin că ar fi luat cunoştinţă despre "modul fraudulos de înstrăinare a activelor SNTFC CFR Călători SA, la CFR Mesagerie, conform declaraţiei olografe din 06.09.2012".

La vals cu datornicul gras şi bancherul şchiop

Bill Gross, manager la PIMCO, fond care are în administrare 1.000 miliarde dolari, spune că datoriile sunt prea mari, iar piaţa creditului trece de la ritmul alert de "quick step" la cel de vals. Mişcările mai lente sunt imprimate deopotrivă de datornicii împovăraţi şi de creditorii conştienţi de riscuri şi de posibilităţile limitate de câştig. Investitorii trebuie să participe la dans, cu atenţie la paşi, înţelegând că randamentele vor fi mici pentru ani buni de acum încolo. Expansiunea creditului din ultimele zeci de ani, care a adus creştere economică semnificativă şi câştiguri mari pentru investitori, este de acum istorie, spune Bill Gross. Datoriile sunt pur şi simplu prea covârşitoare pentru ca piaţa creditului să poată continua pe traiectoria cu care investitorii s-au obişnuit până la declanşarea crizei financiare. Procesul de achitare a datoriilor a devenit necesar, iar acesta va frâna economia globală.

EVENIMENTUL ZILEI

Rocadă în guvern: Liberalii preiau Sănătatea, PSD va conduce Dezvoltarea

După ce fondurile Ministerului Transporturilor au fost tăiate drastic, liberalii vor obţine de la PSD un minister mai bănos. Surse din USL au declarat "Evenimentului zilei" că, în perioada următoare, va avea loc o rocadă cu Ministerul Dezvoltării şi cel al Sănătăţii. Astfel, liberalii vor ceda Dezvoltarea social-democraţilor, iar PSD va renunţa la portofoliul Sănătăţii, în favoarea PNL. Actualul ministru al Dezvoltării, liberalul Eduard Hellvig nu va părăsi însă guvernul. O va face însă colegul său de partid Ovidiu Silaghi. Potrivit surselor EVZ, Hellvig va prelua de la acesta conducerea Ministerului Transporturilor. Scoaterea lui Silaghi din guvern este o dorinţă mai veche a preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Ministrul Transporturilor a rănit orgoliul şefului său de partid, fiind astfel trecut pe lista neagră a remaniabililor.

Vosganian: USL să "preia" parchetele şi serviciile

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, solicită Guvernului şi Parlamentului să-şi impună favoriţii în fruntea Parchetului General, DNA şi să întărească controlul asupra serviciilor de informaţii. "Actualul Guvern are de partea sa şi majoritatea parlamentară. Parlamentul si Guvernul reprezintă, împreună, puterea într-un stat. Atunci când ele sunt conştiente de puterea lor, preşedintele rămâne un simplu tăietor de panglici şi purtător de cuvânt pentru sine însuşi, serviciile de informaţii învaţă ce înseamnă controlul parlamentar, iar Parchetele îşi reîmprospătează, potrivit legii, conducătorii şi modalitatea de a conduce, respectând procedurile", a scris el. Vosganian consideră că "USL are, pentru următoarele luni aceste câteva sarcini".

RATB şi RADET trimit în şomaj 6.500 de oameni

Liderii PSD şi PNL discută cu edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, restructurarea celor două regii. În cazul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) se vrea o concediere masivă, mai ales din zona de exploatare, reparaţii şi din aparatul de conducere. Din cei aproximativ 11.000 de angajaţi, ar urma ca 4.500 să fie concediaţi. La Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) s-ar putea da între opt şi 40 de salarii compensatorii şi acţiuni la RADET pentru cei care rămân. Sindicatele au fost deja de acord, iar acum se caută investitori. Din cei aproximativ 4.300 de angajaţi, vor mai rămâne 2.000.

Europa nu găseşte calea ieşirii din criză

Mai mulţi finanţişti renumiţi avertizează că iniţiativa BCE de joi ar putea fi ineficientă şi riscantă. De-abia a fost anunţat programul prin care Banca Centrală Europeană speră să calmeze criza datoriilor din zona euro, şi au apărut primele reacţii de dezamăgire. Pe de o parte, programul ar putea fi ineficient, dacă va necesita la fel de multă birocraţie ca şi până acum. Pe de altă parte, BCE şi-ar putea asuma riscuri mai mari decât poate duce, iar o înrăutăţire a situaţiei ar putea dărâma complet euro. În principiu, programul anunţat de Mario Draghi, preşedintele BCE, urmăreşte cumpărarea de obligaţiuni de stat din zona euro cu scadenţe între 1 şi 3 ani, pentru a ţine sub control costurile împrumuturilor acestor ţări. În schimb, ţările care ar putea fi incluse trebuie îndeplinească anumite condiţii, gândite cel mai probabil chiar de "campionul austerităţii", FMI.

JURNALUL NATIONAL

Ponta, pentru Die Presse: "Vreau un preşedinte ca în Austria"

"Băsescu şi prietenii lui au făcut un PR excelent. Au înţeles că pe plan intern nu au nici o şansă, astfel au început să facă atmosferă în străinătate", a explicat premierul. Premierul României, Victor Ponta, declară într-un interviu apărut în ediţia de duminică a cotidianului austriac Die Presse că obiectivul Cabinetului său este reformarea Constituţiei. Ponta mărturiseşte jurnalistului Michael Laczynski că şi-ar dori ca România să aibă parte de un şef de stat precum cel din Austria.

Cine este procurorul care a decis punerea în libertate a ucigaşului tinerei japoneze

În noaptea de 28/29 aprilie 2012, Vlad Nicolae, ucigaşul tinerei japoneze, a intrat în casa Mioarei Mitrea şi i-a furat telefonul mobil. Auzindu-l, victima a ieşit speriată în curte, însă a fost prinsă din urmă de tâlharul care a început să o lovească, şi numai faptul că un vecin, văzând scena, a intervenit i-a salvat femeii viaţa. Victima a depus plângere, a doua zi, la Poliţia Otopeni. Fiind o infracţiune de violenţă, cercetările s-au efectuat sub coordonarea unui procuror. În acest caz, responsabil de bunul mers al anchetei era Dunca Wilhelm Emanuel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea . Pe 2 mai a.c., poliţiştii l-au reţinut pe tâlhar însă, a doua zi, procurorul Dunca a decis eliberarea lui. Pe 6 august, eliberatul avea să intre în casă peste o altă femeie, de 73 ani, din Baloteşti, pe care a omorât-o. Pe 15 august, Vlad Nicolae a violat-o şi ucis-o pe Yurika Masuno (20 ani).

Borza: Hidroelectrica a retehnologizat 20 de hidroagregate la un preţ mai mare de patru ori pe MW instalat

Hidroelectrica a plătit, pentru retehnologizarea celor 20 de hidroagregate ale ansamblului de cinci hidrocentrale - Ipoteşti, Drăgăneşti, Funzaru, Rusăneşti şi Izbiceni - un preţ mai mare de patru ori pe MW instalat, în cadrul contractului încheiat cu consorţiul Voith Siemens Hydro Power, a declarat, vineri, administratorul judiciar al Hidroelectrica, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, la Hidrocentrala Rusăneşti. 'Contractul cu Consorţiul Voith Siemens Hydro Power este de aproape 400 milioane euro , deşi primul studiu de fezabilitate, în 2001, era de 123 milioane euro .

Pregătiţi-vă pentru noi experimente monetare. Băncile centrale sunt gata să inunde lumea cu bani

În anii care s-au scurs de la începerea crizei financiare băncile centrale au dus dobânzile atât de jos, încât singurul lucru care le-a mai rămas de făcut în relaxarea politicii monetare este tipărirea de bani, fie că se cheamă relaxare cantitativă în SUA şi Marea Britanie, fie că poartă numele de Tranzacţii Monetare Directe în zona euro. În iulie, Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda cheie la 0,75% de la 1% şi, probabil cel mai important, a redus la 0% bonificaţia pentru băncile care îşi ţin depozitele la BCE. Bilanţurile BCE au crescut de la 1.300 de miliarde de euro înainte de criză la peste 3.000 de miliarde de euro în prezent. În SUA, Federal Reserve are de multă vreme dobânzile la 0-0,25%.

NATIONAL

Prostituatele de lux isi tin condicuta la DIICOT si DNA!

Inca nu suntem o tara care sa promoveze pe fata turismul sexual, dar piata erotica este, totusi, extrem de dezvoltat pentru o tara in care prostitutia este pedepsita prin lege. Iata insa ca, de cateva luni bune de zile, cu "exceptia" gruparii Andreei Marta, nu a mai cazut nici o retea de prostitutie de lux. Iar linistea de care se bucura escortele coincide cu momentul in care prelucrarea informativa a acestora a fost preluata de la structurile de combatere a crimei organizate din cadrul Politiei Romane. Prin natura meseriei, cele mai multe contacte cu prostituatele le au ofiterii sub acoperire de la "crima organizata". Care prefera sa le stoarca de informatii pe "fetite", decat sa le aresteze. Insa pentru folosirea acestora pe post de surse autorizate informative trebuie sa aiba si acceptul procurorilor DIICOT cu care colaboreaza la respectivele cazuri.

Acuzatii soc: "Nasa" Angela Merkel conduce in maniera mafiotului Don Corleone

"The Godmother" este cartea care face furori in Germania. Scrisa de crestin-democrata Gertrud Höhler, cartea o compara pe Angela Merkel cu celebrul mafiot Don Corleone. O veterana a crestin-democratilor, Höhler, fost consilier al cancelarului Helmut Kohl, sustine ca Angela Merkel a instaurat deja "un regim autocrat la limita totalitarismului" si, asemenea sefului Mafiei siciliene, "si-a inlaturat toti adversarii, injunghiindu-i pe la spate". Gertrud Höhler o prezinta pe Merkel ca lipsita de viziuni democratice, fiind crescuta in Germania de Est, iar in familia tatalui sau, pastor protestant, a invatat ca nu trebuie sa te iei in piept cu autoritatile ca sa nu-ti prejudiciezi cariera.

PUTEREA

Cel mai mare combinat chimic din România calcă pe urmele Hidroelectrica. Oltchim, de nevândut

Şansele Ministerului Economiei de a duce la bun sfârşit procesul de privatizare al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în derulare, sunt nule, ne-au declarat experţi în domeniul restructurării şi privatizării. Potrivit acestora, statul nu are nici o şansă să vândă Oltchim în acest moment, în condiţiile în care societatea a acumulat datorii de peste 720 milioane de euro şi nu dispune de un sistem integrat, care să îi asigure fluxul de producţie. Mai mult, conceptul de privatizare, prin organizarea a trei licitaţii, este complet eronat şi lipsit de şanse în faţa investitorilor, susţin sursele citate.

Macovei îl somează pe Şova

Schimbul de atacuri dintre pesedistul Dan Şova şi europarlamentarul PDL Monica Macovei a escaladat noi vârfuri după ce, duminică, aceasta din urmă a anunţat că îl acţionează în judecată dacă în 48 de ore nu probează afirmaţiile despre tatăl său. "Senatorul PSD Dan Şova de un timp încoace afirmă că tatăl meu a fost, în unele emisiuni spune că general de securitate, în alte emisiuni, şeful securităţii Giurgiu. Îi dau domnului senator Şova 48 de ore din acest moment să prezinte dovezi pentru aceste afirmaţii, care nu sunt declaraţii politice. Dacă în 48 de ore nu prezintă dovezi, îl acţionez în judecată", a spus Macovei.

Olanda votează cu gândul la UE

Olandezii merg la vot pe 12 septembrie în cadrul unor alegeri anticipate cu o miză uriaşă pentru întreaga Uniune Europeană. Votul din Regatul Ţărilor de Jos a influenţat de mai mulţi ani politicile europene şi de aceea întregul continent stă cu ochii pe Olanda. România se numără printre ţările interesate de rezultatul scrutinului: Guvernul olandez a fost cel mai vocal oponent al aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. Dezbaterea electorală din Ţara Lalelelor s-a centrat şi de această dată asupra problemelor europene.

ROMANIA LIBERA

CONEXIUNI. Afacerile familiei Ponta episodul III. Firma de contabilitate a surorii premierului are clienţi companii abonate la bani publici. Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta

Firma de contabilitate EXFIN 2000 SRL, la care asociat este Alexandra Herţanu (fostă Alexandra Ponta), companie fondată de mama premierului în funcţie, are un portofoliu important de clienţi abonaţi la contracte bănoase cu statul român. Printre clienţi s-a numărat şi o firmă transferată ulterior unui personaj implicat în scheme suspecte de spălare de datorii. Dezvăluirea vine în continuarea unei investigaţii a RL care arăta în premieră că firma de construcţii a cum,natului lui Victor Ponta are contracte de peste 100 milioane RON cu statul, inclusiv în tandem cu grupul de la Golden Blitz apropiat de preşedintele Băsescu.

Franţa. Promisiunile lui Hollande se prăbuşesc în faţa realităţilor crizei. Marea scamatorie franceză se destramă

Majoritatea francezilor sperau că, o dată cu venirea sa la Elysée, François Hollande va inaugura o eră a prosperităţii şi egalităţii, în care austeritatea teutonă va fi abandonată în favoarea unei noi realităţi economice în care investiţiile de stat vor creşte, "stimulii" pentru crearea de noi locuri de muncă vor abunda, iar mecanismul "redistribuţiei" va asigura, încă o dată, pacea şi dreptatea socială. Totul, în limita deficitului de 3% din PIB, convenit cu Uniunea Europeană. După trei luni, popularitatea lui Hollande a scăzut sub jumătate, economia nu dă semne de relansare, iar bugetul pentru anul viitor pendulează între austeritate şi creşteri de impozite.

ZIARUL FINANCIAR

Ratele la bănci, benzina, alcoolul, telefonul şi ţigările scot 13 mld. euro din buzunarele românilor

Circa 13 miliarde de euro au cheltuit anul trecut românii pe ratele la bănci, carburanţi, alcool, factura la telefonul mobil şi ţigări, suma reprezentând aproape jumătate, 46%, din totalul salariilor nete şi al pensiilor încasate în 2011. Ce a mai rămas s-a dus pe alimente sau utilităţi. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), dar şi pe baza estimărilor jucătorilor din piaţă, anul trecut în România s-au consumat circa 5,8-6 milioane de tone de carburanţi, piaţa înregistrând o uşoară creştere faţă de volumele înregistrate în 2010. Din acest total, 70% din vânzări au fost realizate pe segmentul de retail. Aproape toată benzina consumată în România a fost comercializată în segmentul de retail.

Iliescu ar fi trebuit să fie directorul Bursei. Ca să îi aducă revoluţia şi reforma necesare pentru a nu ajunge un exponat de muzeu

Din această săptămână Bursa de la Bucureşti intră pe mâinile şi sub ideile lui Victor Cionga, un veteran al pieţei de capital locale. Poate Victor Cionga va avea un pic mai mult noroc decât predecesorii ca să convingă guvernele - Ponta şi cine va fi după alegerile din toamnă, ca să arunce ceva mâncare celor nouă sute de brokeri şi câteva mii de investitori, urmând ca desertul să fie luat de la companiile private. Dar ca să convingă, Bursa ar trebui să îl angajeze pe Ion Iliescu director general, pentru că datorită lui există. Cât a făcut Ion Iliescu pentru Bursă nu a făcut niciun broker, a listat alături de Văcăroiu mii de companii la bursă după privatizarea în masă, nu din convingeri capitaliste, ci pentru că aşa trebuia, pentru ca România să aibă o instituţie a economiei de piaţă. Instituţia el a făcut-o, dar piaţa trebuia să o facă alţii. Brokerii. Iar aici ei au spart seminţe şi s-au bârfit între ei.

Ce câştigă şi ce pierde România din războiul gazului declanşat de CE

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat că Uniunea Europeană ar tre­bui să rezolve problema anchetei antitrust lansată de Comisia Europeană (CE) împotriva monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom pentru a evita "pierderi de ambele părţi". România nu este pe lista celor opt state din Europa Centrală şi de Est avute în vedere de Comisia Europeană în investigaţia prin care încearcă să stabilească dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa. Ce ar avea de pierdut şi de câştigat Bucureştiul din această dispută? România este singura ţară din regiune care nu depinde de importurile de gaze din Rusia şi a fost indicată de mai multe ori de Moscova ca înlocuitor al statelor "rebele" în parteneriatele ei.

Efectele deciziei fără precedent a Băncii Centrale Europene. O gură de oxigen pentru pieţele financiare şi economia românească

Decizia BCE de a cumpăra bonduri ale statelor problemă din UE dă oxigen pieţelor financiare. Un semnal bun în plus pentru România este emisiunea de 750 de milioane de euro suprasubscrisă. Pieţele financiare din întreaga lume au intrat în efervescenţă la sfârşitul săptămânii trecute, după anunţul Băncii Centrale Europene de a cum­păra obligaţiuni emise de statele puternic îndatorate din zona euro. Bursele de la New York, Paris, Londra şi Frankfurt au crescut joi şi vineri cu 2% până la 3,5%. Situaţia este favorabilă inclusiv Europei de Est, statele din regiune beneficiind de o scădere a costurilor de finanţare reflectată în scăderea cotaţiilor CDS-urilor (credit default swaps - asigurarări de credite pentru faliment -n.red).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb